HΠΑ: Τα φαρμακεία θέτουν πλαφόν στις αγορές παιδικών παυσίπονων φαρμάκων

Οι μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων στις ΗΠΑ (Walgreens, CVS κ.ά.) ανακοίνωσαν ότι περιορίζουν τόσο τις προσωπικές όσο και τις διαδικτυακές αγορές σε μη συνταγογραφούμενα αντιπυρετικά και παυσίπονα σε δύο κουτιά ανά αγοραστή, λόγω της αυξημένης ζήτησης και των διαφόρων προκλήσεων των προμηθευτών. Όπως αναφέρουν, τα όρια τέθηκαν σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί η διαθεσιμότητα και να αποφευχθούν οι υπερβολικές αγορές. Η Ένωση Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας δήλωσε ότι οι πωλήσεις παιδιατρικών παυσίπονων αυξήθηκαν κατά 65% σε σχέση με αυτήν την περίοδο πέρυσι. Με τη ζήτηση για παιδικά φάρμακα για τον πόνο και τον πυρετό να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα μετά από την πρώιμη και σοβαρή περίοδο γρίπης που συνέπεσε με τους ιούς RSV και COVID, είναι αναγκαίος ο έλεγχος της αγοράς, για να μην υπάρξουν ελλείψεις. Οι αρχές  ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο ό,τι χρειάζονται, ώστε άλλες οικογένειες να μπορούν να βρουν και να αγοράσουν τα φάρμακα που αναζητούν. Σημειώνεται ότι η τριπλή επιδημία συνεχίζει να καταπονεί τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον RSV, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει υψηλή και η Covid-19 αυξάνεται σε όλη τη χώρα. Η Ένωση Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας είπε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υψηλής ζήτησης, οι γονείς που ανησυχούν για την ασθένεια ενός παιδιού θα πρέπει «να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για πρόσθετη καθοδήγηση, ειδικά όταν πρόκειται για την κατάλληλη ποσότητα φαρμάκου που απαιτείται».

 

Ουγγαρία: Γρίπη των πτηνών H5N1 σε φάρμα με γαλοπούλες

Η Ουγγαρία ανέφερε ότι υπήρξαν περιστατικά του εξαιρετικά παθογόνου ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 σε φάρμα με γαλοπούλες στην επαρχία Hajdu-Bihar., όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Ασφάλειας Τροφικής Αλυσίδας (Nebih). Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν ξεκινήσει τη σφαγή περισσότερων από 25.000 πτητών στο αγρόκτημα όπου εντοπίστηκε ο ιός. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η εθνική αρχή ανέφερε κρούσματα H5N1 σε τρία αγροκτήματα στις περιοχές Bacs-Kiskun και Bekes.

Η Novartis περικόπτει 285 θέσεις εργασίας σε τρεις τοποθεσίες στο Νιου Τζέρσεϊ

Η Novartis περικόπτει 285 θέσεις εργασίας σε τρεις τοποθεσίες στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Fierce Pharma που αναφέρει ως πηγή πληροφόρησης  τοπική ανακοίνωση του νόμου για την προσαρμογή και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων (Worker Adjustment and Retraining Notification Act) . Οι τρεις επιχειρήσεις στο Ανατολικό Ανόβερο αναφέρονται ως Novartis Services, Novartis Pharmaceuticals και Novartis Corporation. Οι απολύσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 28 Ιανουαρίου. Ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός θέλει να εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, στο πλαίσιο της εκτεταμένης αναδιάρθρωσής του.

 

Οι θέσεις που καταργήθηκαν αφορούν «πρώην τμήματα Φαρμάκων και Ογκολογίας, ορισμένες λειτουργίες της Παγκόσμιας Ανάπτυξης Φαρμάκων και ορισμένες επιχειρηματικές μονάδες που αποτελούσαν μέρος του Customer Technology Solutions», δήλωσε εκπρόσωπος της Novartis. Επιπλέον περικοπές θέσεων θα γίνουν στον τομέα των επικοινωνιών, της συμμόρφωσης, των οικονομικών, των νομικών και άλλων υπηρεσιών στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου περικοπών.

Τα κεντρικά γραφεία της Novartis στις ΗΠΑ βρίσκονται στο Ανατολικό Ανόβερο. Οι απολύσεις στο Νιου Τζέρσεϊ δεν αποτελούν έκπληξη δεδομένου ότι  από τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να περικόψει 8.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, που θα περιελάμβαναν   και τα ανώτερα κλιμάκια του προσωπικού.

Η νέα δομή στα τμήματα και στις δραστηριότητες της Novartis έχει να κάνει με την ενοποίηση των τμημάτων Φαρμάκων και Ογκολογίας σε ένα οργανισμό που θα ονομάζεται Innovative Medicines. Η Novartis στηρίζει ωστόσο τους  εργαζόμενους που χάνουν τις θέσεις τους, παρέχοντάς τους υπηρεσίες εύρεσης εργασίας και συμβουλευτική σταδιοδρομίας, καθώς και υποστήριξη για τον εντοπισμό νέων ρόλων εντός της εταιρείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

 

Πρωτοπορία  του ΕΚΠΑ στην αντιμετώπιση του Πολλαπλού Μυελώματος και της Συστηματικής Αμυλοείδωσης

Στο Αμερικανικό Συνέδριο Αιματολογίας που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2022 στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ υπήρχε έντονη ελληνική παρουσία με πολλές προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις από την Ελλάδα.  Στο πεδίο των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών η ομάδα της Θεραπευτικής Kλινικής του ΕΚΠΑ,  υπό τον Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο, παρουσίασε τρεις προφορικές ανακοινώσεις που αφορούσαν την προγνωστική αξία των κυκλοφορούντων πλασματοκυττάρων σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα (από τον Καθηγητή Ευάγγελο Τέρπο) και με πρωτοπαθή συστηματική (AL) αμυλοείδωση (από τον Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη) καθώς και μελέτη για τη θεραπεία των ασθενών με υψηλού κινδύνου (με προσβολή της καρδιάς) ασθενών με AL αμυλοείδωση (από τον Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη). Επιπλέον, η ομάδα είχε περισσότερες από 20 αναρτημένες ανακοινώσεις (posters) που αφορούσαν τη βιολογία και τη θεραπεία των πλασματοκυτταρικών νεοπλασμάτων, καθώς και την ανταπόκριση των ασθενών με μυέλωμα και μακροσφαιριναιμία Waldenstrom στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2, ιδιαίτερα όσον αφορά τις νέες μεταλλάξεις omicron 4/5. Η αξιολόγηση των κυκλοφορούντων μυελωματικών κυττάρων γίνεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Κυτταρομετρίας Ροής του Τμήματος Βιολογίας (Καθηγήτρια Ουρανία Τσιτσιλώνη και Δρ. Ιωάννης Κωστόπουλος) και αποτελεί πρωτοποριακή εξέταση καθώς φαίνεται ότι τα προσεχή χρόνια θα αντικαταστήσει τη βιοψία μυελού των οστών στην παρακολούθηση του πολλαπλού μυελώματος.

Οι εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας του πολλαπλού μυελώματος, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, ήταν σημαντικές. Αφορούσαν κυρίως τα αποτελέσματα της χρήσης νέων ανοσοθεραπειών στην αποτελεσματικότερη θεραπεία της νόσου, ακόμα και σε ασθενείς που είχαν λάβει πολλαπλές γραμμές θεραπείας και είχαν αντοχή στις διαθέσιμες θεραπείες. Οι περισσότερες ανακοινώσεις αναφέρονταν στα νεότερα αμφι-ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα (BiTEs), τα οποία αφενός μεν συνδέονται πάνω σε αντιγονικούς στόχους που υπάρχουν στα κακοήθη πλασματοκύτταρα και από την άλλη συνδέονται πάνω στα Τ λεμφοκύτταρα, επάγοντας  την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα των μελετών που παρουσιάστηκαν ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά με πολύ υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης, με επίτευξη ύφεσης της νόσου που σε πολλές περιπτώσεις ήταν  διατηρήσιμες για αρκετά μακρό χρονικό διάστημα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα παρακάτω φάρμακα: teclistamab, talquetamab, elranatamab, cevostamab κ.αλ. Τα αμφι-ειδικά αντισώματα έχουν ιδιαίτερες τοξικότητες που απαιτούν χορήγηση σε έμπειρα κέντρα, κυρίως στις πρώτες χορηγήσεις αλλά και ειδική παρακολούθηση. Μια άλλη προσέγγιση αφορούσε την σύνδεση μορίων ιντερφερόνης με μονοκλωνικό αντίσωμα (modakafusp alfa) ώστε με αυτό το τρόπο η ιντεφρερόνη να κατευθύνεται μόνο  στο μικροπεριβάλλον του κακοήθους κυττάρου και στο ίδιο το κακόηθες πλασματοκύτταρο και να είναι αποτελεσματική, χωρίς σημαντική συστηματική τοξικότητα.

Με βάση τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτές οι νέες θεραπείες είναι διαθέσιμες σε επίπεδο κλινικών μελετών για τους Έλληνες ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα. Οι παραπάνω νέες ανοσοθεραπείες είναι διαθέσιμες για την θεραπεία της νόσου και σε Ελληνικά κέντρα, όπως στην Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ (στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), σε μία σειρά πολλών κλινικών μελετών οι οποίες καλύπτουν τη θεραπεία του μυελώματος από την αρχική φάση μέχρι και την αντιμετώπιση της πολυανθεκτικής νόσου.

Συνεργασία Kyowa Kirin και GENESIS Pharma

Η Kyowa Kirin Co., Ltd., μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία εξειδικευμένων θεραπειών με έδρα την Ιαπωνία, και η GENESIS Pharma, ηγέτιδα εταιρεία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοινώνουν την εμπορική τους συνεργασία για δύο νέα ορφανά φάρμακα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η GENESIS Pharma αναλαμβάνει την εμπορική διάθεση του burosumab (μπουροσουμάμπη) για τη θεραπεία της φυλοσύνδετης υποφωσφαταιμίας και της οστεομαλάκυνσης που προκαλείται από όγκο, καθώς και του mogamulizumab (μογκαμουλιζουμάμπη) για δύο υπότυπους δερματικού λεμφώματος Τ-κυττάρων που αποτελεί σπάνια μορφή μη-Hodgkin λεμφώματος, έπειτα από τις τοπικές εγκρίσεις.

«Στην Kyowa Kirin σκοπός μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να χαμογελούν», δήλωσε ο Abdul Mullick, Πρόεδρος της Kyowa Kirin International «και μέσω της συνεργασίας μας με την GENESIS Pharma, είμαι πραγματικά χαρούμενος που πραγματοποιούμε αυτόν ακριβώς τον σκοπό, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την υποδομή των εταιρειών μας για να διασφαλίσουμε ότι όσοι ζουν με αυτές τις σπάνιες ασθένειες στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται».

Ο Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma δήλωσε: «Η Kyowa Kirin είναι μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία και δέσμευση στην επιστήμη αιχμής και είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που συνεργαζόμαστε για να βοηθήσουμε τους ασθενείς που ζουν με αυτές τις σπάνιες ασθένειες στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε».

 

Καινοτόμο πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας παιδιών και εφήβων

Το PEDOBESITY, ένα καινοτόμο ενιαίο σύστημα εφαρμογών e-Health για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους, παρουσίασε η Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου Ευαγγελία Χαρμανδάρη,  Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Όπως αναφέρθηκε, η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του21ο υ αιώνα. Στην Ελλάδα το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει το 30-35%, που σημαίνει ότι 500,000 – 600,000 παιδιά και έφηβοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στη χώρα μας. Καθώς τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία, και ευθύνονται για σημαντική αύξηση των δαπανών υγείας. Στις ΗΠΑ το επιπρόσθετο ετήσιο κόστος νοσηλείας υπολογίζεται σε  78.5 δισ. δολάρια, στη Μεγάλη Βρεττανία σε 2 δις λίρες, και στην  Ελλάδα το εκτιμώμενο κόστος είναι  5.8 – 6.5 δις ευρώ. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ώστε να βελτιωθεί η υγεία των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας.

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και η Εταιρεία Datamed, ανέλαβαν την υλοποίηση του καινοτόμου Προγράμματος ‘PEDOBESITY’, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), και αποτελεί συνέχεια του Προγράμματος με τίτλο «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία» και σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή», στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκε το «Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία».

Όπως επεσήμανε η κ Χαρμανδάρη, βασικά καινοτόμα αντικείμενα του έργου είναι η συλλογή και ανάλυση κλινικών, αιματολογικών, βιοχημικών, ενδοκρινολογικών και γενετικών δεδομένων ασθενών με παχυσαρκία με σκοπό την ανάπτυξη ειδικών αλγορίθμων για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους, η δημιουργία πλήρως διασυνδεδεμένων εφαρμογών διαδικτύου και mobile για την ολοκλήρωση του οικοσυστήματος εφαρμογών για την παιδική παχυσαρκία, και η ανάπτυξη πλατφόρμας ευφυούς διαχείρισης δεδομένων με χρήση καινοτόμου μεθοδολογίας ασαφών γνωστικών δικτύων και τεχνικών μοντελοποίησης από ανάλυση ιατρικών δεδομένων, για την παροχή συμβουλών εξατομικευμένης θεραπείας.

Καταλήγοντας, η κ. Χαρμανδάρη υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που προτείνονται στο ‘Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’ πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”. Ανάλυση των δεδομένων από το Ιατρείο έδειξε ότι οι παρεμβάσεις που εφαρμόζονται οδηγούν σε ελάττωση των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας κατά 30% σε ένα έτος. Στόχος είναι 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην Ελλάδα να έχουν ελαττωθεί κατά 15-20%.

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς ιατρική συνταγή ξεκίνησε στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Οι φαρμακοποιοί έλαβαν χθες ενημέρωση μετά από Οδηγίες που απέστειλε η ΗΔΙΚΑ για την είσοδο και την καταγραφή στο «Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού» και η εφαρμογή λειτουργεί κανονικά. Αναμένεται εντός των ημερών, νέα βελτιωμένη έκδοση της εφαρμογής, μετά από τις προτάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης έναντι της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί έγκαιρα,  συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων, οι πολίτες που είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καλούνται  να εμβολιαστούν, προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους».

 

Μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας

Για πολύωρες αναμονές για εξέταση, γεμάτες κλίνες νοσηλείας και εξαντλημένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, που προειδοποιεί επίσης ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει στη διάρκεια των γιορτών. Αναλυτικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν επαρκεί το προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό να ανοίξουν περισσότερα ιατρεία στα εφημερεύοντα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οι κλίνες νοσηλείας γέμισαν. Νοσηλεύονται παιδάκια σε ράντζα. Και όμως. Ακόμη και τώρα τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων συνεχίζουν να φιλοξενούν κακοποιημένα παιδιά με εισαγγελική εντολή αν και λιγότερα, μάλλον συγκυριακά». Συγκεκριμένα για το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού αναφέρει ότι η αναμονή φθάνει τις 8 ώρες για εξέταση. Για το Παίδων Αγία Σοφία η ταλαιπωρία των παιδιών στα επείγοντα φθάνει τις 5 ώρες. Για το Παιδιατρικό Πεντέλης ο κ Γιαννάκος τονίζει ότι είναι γεμάτο και νοσηλεύει 98 παιδιά. Υπάρχουν αναμονές 2 ώρες στα επείγοντα πράγμα όχι τόσο συνηθισμένο για αυτό το νοσοκομείο. «Καλούμε τον υπουργό Υγείας, να ενισχύσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία με προσωπικό. Να πάρει μέτρα για τη πρωτοβάθμια περίθαλψη να μην κατεβάσει ρολά τις γιορτές. Φορέστε μάσκα. Προσοχή στους ηλικιωμένους. Το λιγοστό προσωπικό βρίσκεται στις επάλξεις. Γιορτές, νύχτες, Σαββατοκύριακα. Βοηθήστε.», καταλήγει η ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

Με 15 εκατ. ευρώ ενισχύεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ

Με δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης γνωστοποιεί την ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με 15 εκατ. ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2022.  Συγκεκριμένα η δήλωση του Υπουργού Υγείας έχει ως εξής: «Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναφορικώς με τις πράξεις των διαγνωστικών εξετάσεων για το έτος 2022 ενισχύεται με επιπλέον 15 εκ. ευρώ, καθώς υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων λόγω της πανδημίας. Μετά και από αυτήν την παρέμβαση ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί είτε απευθείας είτε με ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2022 με σχεδόν 75 εκ ευρώ. Παράλληλα συνεχίζεται η διαβούλευση για τη θεσμοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε τα εργαστήρια και τους ιδιώτες γιατρούς και αναγνωρίζουμε την αυξημένη ζήτηση που οδηγεί και σε αύξηση του clawback».

Ε.Ε. Προβλήματα στους κατασκευαστές ιατρικών συσκευών φέρνει η νέα κοινοτική νομοθεσία

Τον κίνδυνο να αποσύρουν ιατρικές συσκευές από την αγορά της ΕΕ επισημαίνουν κατασκευαστές ιατρικών συσκευών, διαμαρτυρόμενοι για το υπέρογκο κόστος που απαιτείται για τη συμμόρφωση με τη νέα κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (MDR), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2021, όλες οι ιατροτεχνολογικές συσκευές, από εμφυτεύματα και προσθετικά έως μετρητές γλυκόζης αίματος και καθετήρες, πρέπει να πληρούν αυστηρότερα κριτήρια ασφαλείας, μερικές φορές με νέες κλινικές δοκιμές. Οι διαδικασίες που απαιτούνται για τις εταιρείες, οδηγούν σε απώλεια πολλών μηνών και πολλές φορές και ετών, μέχρι να δοθεί το πιστοποιητικό σε μια ιατρική συσκευή, ώστε να μπορέσει αυτή να κυκλοφορήσει εντός Ε.Ε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters για το θέμα, αρκετοί κατασκευαστές θα αναγκαστούν να μην ανανεώσουν τα πιστοποιητικά των προϊόντων τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία στην ΕΕ δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους. Η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, δήλωσε ότι ανησυχεί για τον ρυθμό εφαρμογής των νέων κανόνων και θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις ιατροτεχνολογικές συσκευές που χρειάζονται. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετοί πιστοποιημένοι φορείς ή υπηρεσίες που να μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο της επαναπιστοποίησης ιατρικών συσκευών, παρότι οι κοινοτικές αρχές  έχουν εξουσιοδοτήσει 36 υπηρεσίες και εξετάζουν άλλες 20 αιτήσεις. Για τον λόγο αυτό η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου πρότεινε να μην ισχύσει η προθεσμία του Μαΐου 2024 για τις εταιρείες να συμμορφωθούν με το νέο νόμο και η νέα προθεσμία να είναι το έτος 2028, για την αποφυγή ελλείψεων. Ωστόσο, η παράταση θα απαιτήσει την έγκριση τροποποίησης του νόμου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, κάτι που απαιτεί πολύμηνες διαδικασίες. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος:  Σύμφωνα με το παλιό σύστημα, υπάρχουν περίπου 25.000 πιστοποιητικά. Μέχρι στιγμής, οι κατασκευαστές έχουν υποβάλει αιτήσεις βάσει του νέου συστήματος για περίπου 8.000, αλλά λιγότερες από 2.000 έχουν εγκριθεί. Τα πιστοποιητικά καλύπτουν πολλές συσκευές και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρες σειρές προϊόντων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση του αριθμού των προϊόντων που ενδέχεται να επηρεαστούν. Οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι περίπου 500.000 διαφορετικές συσκευές πωλούνται σήμερα στην ΕΕ.