Nέα Υόρκη: Σε απεργία 7.000 νοσηλευτές

Περισσότεροι από 7.000 νοσηλευτές/τριες  σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης αποχώρησαν από τη δουλειά τους χθες Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού προκαλούν εκτεταμένη εξουθένωση και εμποδίζουν την ικανότητά τους να φροντίζουν σωστά τους ασθενείς τους.

Οι νοσηλευτές/τριες λένε ότι εργάζονται πολλές ώρες σε επικίνδυνες συνθήκες χωρίς επαρκή αμοιβή, κάτι που έχουν δηλώσει επίσης συνάδελφοί τους σε πολλές άλλες απεργίες νοσηλευτών σε ολόκληρη τη χώρα τον περασμένο χρόνο. Το σωματείο που εκπροσωπεί τους νοσηλευτές είπε ότι μια προσφορά 19% αυξήσεων στους μισθούς δεν αρκεί για να λύσει τις ελλείψεις προσωπικού.

Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά απεργιών στον κλάδο της υγείας τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα μέλη του σωματείου που ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της τριετούς μάχης με την πανδημία του Covid λένε ότι το σύστημα δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει με τις εκτεταμένες ελλείψεις που προέκυψαν εκείνα τα χρόνια. Αν και είχαν συναφθεί δοκιμαστικές συμφωνίες τις τελευταίες ημέρες που κάλυπταν νοσηλευτές σε πολλά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων συμφωνιών αργά το βράδυ της Κυριακής, οι συνομιλίες με το νοσοκομείο Mount Sinai στο Upper East Side στο Μανχάταν και σε τρεις τοποθεσίες του Ιατρικού Κέντρου Montefiore στο Μπρονξ απέτυχαν εν μία νυκτί.

«Μετά από διαπραγματεύσεις αργά το βράδυ στο Μοντεφιόρε και στο Νοσοκομείο Mount Sinai χθες, δεν επετεύχθησαν συμφωνίες. Σήμερα, περισσότεροι από 7.000 νοσηλευτές σε δύο νοσοκομεία απεργούν για δίκαιες συμβάσεις που βελτιώνουν την περίθαλψη των ασθενών», ανέφερε σε δήλωση της Δευτέρας η Ένωση Νοσηλευτών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

 

Ελλείψεις προσωπικού και στόλου του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Εύβοια

Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και στόλο του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Εύβοια, τονίζει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής της ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης οι ελλείψεις προσωπικού και στόλου του ΕΚΑΒ ήταν γνωστά και πριν τις τραγικές πυρκαγιές στην περιοχή, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει από την Πολιτεία. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται «Το πρόβλημα όμως πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τραυματισμένοι πολίτες στη Βόρεια Εύβοια αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες το ασθενοφόρο και δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που καταλήγουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Είναι αδιανόητο για μία πολιτισμένη Πολιτεία εν έτει 2022, οι κάτοικοι να προσεύχονται να μην πάθουν κάτι και χρειαστεί να καλέσουν το ΕΚΑΒ. Παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας έχει εδώ και καιρό ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διοικητικές και τεχνικές διαδικασίες, στην περιοχή εξακολουθεί να μην υφίσταται σταθμός ΕΚΑΒ, ενώ παράλληλα υπάρχουν τρομερές ελλείψεις προσωπικού και στόλου. Τραγική είναι η κατάσταση και στον έτερο δήμο της Βόρειας Εύβοιας, καθώς ούτε στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού υπάρχει προσωπικό και όταν, λόγω περιστατικού, πρέπει να γίνει διακομιδή στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, ολόκληρη η περιοχή μένει χωρίς ΕΚΑΒ».

Ο βουλευτής επισημαίνει επίσης ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η αν. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε εξαγγείλει από την Βόρεια Εύβοια την άμεση προμήθεια ενός σύγχρονου “4×4” ασθενοφόρου προ-νοσοκομειακής φροντίδας, δύο κινητών μονάδων υγείας με στόχο την διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε όλα τα χωριά των δύο Δήμων και ασθενοφόρα στα ΚΥ Ιστιαίας και Μαντουδίου, που ωστόσο, ένα χρόνο μετά δεν έχουν φθάσει ακόμα.

Ο FDA ενέκρινε τη σεμαγλουτίδη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας 

Λίγες ημέρες πριν, o FDA (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ ενέκρινε την εβδομαδιαία υποδόρια χορήγηση σεμαγλουτίδης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε εφήβους 12 ετών και άνω. Το φάρμακο είχε λάβει έγκριση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε ενήλικες από τον FDA τον Ιούνιο 2021. Η νέα έγκριση στηρίζεται σε μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Οι Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Κυριακή Καραβανάκη, Χριστίνα Κανακά-Gantenbein  και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Πρόκειται για τη STEP TEENS, μια διπλά τυφλή, παράλληλης ομάδας, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, που συμπεριέλαβε εφήβους (ηλικίας 12 ως 18 ετών) με παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος, ΔΜΣ στο 95ο εκατοστημόριο ή υψηλότερο) ή υπέρβαρους (ΔΜΣ στο 85ο εκατοστημόριο ή υψηλότερο) και τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα πάθηση που σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε αναλογία 2:1 για να λάβουν υποδόρια ένεση σεμαγλουτίδης μία φορά την εβδομάδα σε δόση 2,4 mg ή εικονικό φάρμακο για 68 εβδομάδες, παράλληλα με υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η ποσοστιαία μεταβολή του ΔΜΣ από την αρχική τιμή την εβδομάδα 68. Το δευτερεύον καταληκτικό σημείο ήταν απώλεια σωματικού βάρους τουλάχιστον 5% την εβδομάδα 68.

Συνολικά, 201 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν και 180 (90%) ολοκλήρωσαν τη θεραπεία. Όλοι οι συμμετέχοντες, εκτός από έναν, είχαν παχυσαρκία. Η μέση μεταβολή του ΔΜΣ από την έναρξη ως την εβδομάδα 68 ήταν -16,1% με τη σεμαγλουτίδη και 0,6% με το εικονικό φάρμακο (εκτιμώμενη διαφορά -16,7%, 95% διάστημα CI -20,3 ως -13,2, p<0,001). Την εβδομάδα 68, συνολικά 95 από τους 131 συμμετέχοντες (73%) στην ομάδα της σεμαγλουτίδης είχαν απώλεια βάρους 5% ή μεγαλύτερη, σε σύγκριση με 11 από τους 62 συμμετέχοντες (18%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (εκτιμώμενη αναλογία πιθανοτήτων 14, 95% CI 6,3 ως 3, p <0,001). Οι μειώσεις στο σωματικό βάρος και η βελτίωση σχετικά με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου (περίμετρος μέσης, επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, λιπίδια  και αμινοτρανσφεράση αλανίνης) ήταν μεγαλύτερες με τη σεμαγλουτίδη συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Η συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών από το γαστρεντερικό ήταν μεγαλύτερη με τη σεμαγλουτίδη συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (62% έναντι 42%). Πέντε συμμετέχοντες (4%) στην ομάδα της σεμαγλουτίδης παρουσίασαν χολολιθίαση, ενώ κανένας στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν σε 15 από τους 133 συμμετέχοντες (11%) στην ομάδα της σεμαγλουτίδης και σε 6 από τους 67 συμμετέχοντες (9%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Συμπερασματικά, η μελέτη STEP TEENS κατέδειξε ότι μεταξύ εφήβων με παχυσαρκία η θεραπεία μία φορά την εβδομάδα με υποδόρια δόση σεμαγλουτίδης 2,4 mg παράλληλα με υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση του ΔΜΣ από ό,τι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις μόνο, με ασφάλεια.

Η νέα έγκριση από τον FDA είναι σημαντική, καθώς η παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους, όπως και στους ενήλικες, έχει φτάσει παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες σε επίπεδα πανδημίας. Η Ελλάδα μάλιστα κατέχει τα θλιβερά πρωτεία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης ως προς τον επιπολασμό της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους. Το πρόβλημα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι 25% των παιδιών και 75% των εφήβων με παχυσαρκία θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Ν. Καπραβέλος: Έλλειψη παιδιατρικών κλινών στη Βόρεια Ελλάδα

«Με ισχυρότατες συστάσεις άνοιξαν τα σχολεία με βάση και την ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών», δήλωσε μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. Όπως ανέφερε, οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι αυτός ο χειμώνας θα ήταν δύσκολος εξ’αιτίας της αύξησης   όλων των ιογενών λοιμώξεων λόγω του κενού ανοσίας που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Προκειμένου να αποφύγουμε μια έκρηξη των λοιμώξεων που θα πίεζε ακόμα παραπάνω το σύστημα υγείας, ο κ Καπραβέλος συμβουλεύει τους γονείς να κρατούν σπίτι τα παιδιά τους ακόμα και εάν έχουν ελαφρά συμπτώματα όπως κακουχία, ή μια μικρή καταρροή, για να μην γίνει διασπορά και έκρηξη ιογενών λοιμώξεων. Σε αυτό όπως είπε βοηθάει και το ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη και οι απουσίες, ενώ επανέλαβε τη σύσταση για τη χρήση μάσκας. ο κ Καπραβέλος αναφέρθηκε επίσης και στην έλλειψη παιδιατρικών κλινών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς όπως ανέφερε  υπάρχουν μόνο 8 κλίνες για έναν πληθυσμό που καλύπτει το 30% της Ελλάδος.

Έρευνα για την πρόθεση συμμετοχής σε κλινική δοκιμή για εμβόλια

Η έρευνα σχετικά με τα εμβόλια έχει αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, με τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της νόσου να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και της θνητότητας.

Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν ερωτήματα που μένουν αναπάντητα: κάθε πότε κάνουμε αναμνηστικές δόσεις; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα διαθέσιμα εμβόλια για μελλοντικές παραλλαγές του ιού;

Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο από τις κλινικές δοκιμές εμβολίων. Ωστόσο, το ερευνητικό προσωπικό αντιμετωπίζει δυσκολίες στην διεξαγωγή τους, με κυριότερη την ανεύρεση αρκετού αριθμού εθελοντών/τριών, ειδικά αν αυτοί/ες ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. Έτσι, o δισταγμός των εθελοντών/τριών για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές καθυστερεί σημαντικά αυτές τις τόσο αναγκαίες απαντήσεις.

Το VACCELERATE είναι μια πανευρωπαϊκή, ακαδημαϊκή πλατφόρμα, που έχει ως στόχο την επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών εμβολιών φάσης ΙΙ και ΙΙΙ. Για την αποσαφήνιση των παραγόντων που επηρεάζουν το ενδιαφέρον του κοινού για την συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές, το VACCELERATE σχεδίασε μια ανώνυμη, ηλεκτρονική μελέτη.

Ο στόχος της μελέτης είναι να απομονωθούν τα κίνητρα και τα εμπόδια των κατοίκων της Ευρώπης για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές εμβολίων για τον COVID-19/άλλα νοσήματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να βοηθήσουν το ερευνητικό προσωπικό που σχεδιάζει κλινικές δοκιμές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη, ταχύτερη και πιο αντιπροσωπευτική συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές.

Η μελέτη αποτελείται από ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο, που απαιτεί 10 λεπτά για την συμπλήρωση του. Τα άτομα που θα συμμετέχουν θα ρωτηθούν σχετικά με τα κίνητρα τους για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές για εμβόλια κατά του COVID-19/άλλων νοσημάτων, αλλά και για το ενδιαφέρον τους για πιθανή μελλοντική συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη μελέτη μπορούν να ακολουθήσουν τον εξής σύνδεσμο

Δ. Φιλίππου: Θα ομαλοποιηθεί η αγορά φαρμάκων

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα ομαλοποιηθεί η αγορά φαρμάκων στη χώρα μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, μιλώντας στην ΕΡΤ για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις ελλείψεις φαρμάκων ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Όπως ανέφερε, το εν λόγω πρόβλημα συναντάται σε όλη την Ευρώπη, αλλά το τελευταίο διάστημα η αναστάτωση που προκλήθηκε αφορούσε κυρίως τον περιορισμό  διάθεσης φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας όπως αυτά με δραστική ουσία την παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση ιώσεων που εντάθηκε λόγω της έξαρσης των ημερών. Ωστόσο όπως ανέφερε, στη χώρα μας το πρόβλημα είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εν μέρει και γιατί υπήρξε πρόβλεψη για προμήθειες αυξημένες κατά 25-50%. Ο κ Φιλίπου τόνισε επίσης ότι σε έλλειψη δεν είναι ένα φάρμακο όταν το βρίσκουμε μετά από σχετική έρευνα σε 5-6 φαρμακεία αλλά όταν δεν το βρίσκουμε καθόλου.

Αναφερόμενος στη λίστα φαρμάκων που ανακοίνωσε ο Οργανισμός με τα 161 φάρμακα είπε ότι αφορούν χρόνιες ασθένειες, που είναι σε έλλειψη εξ’αιτίας της έλλειψης πρώτων υλών, που προκάλεσε διαταραχή στην παγκόσμια παραγωγή. Όπως είπε, ο ΕΟΦ έχει ξεκινήσει ενέργειες για την ομαλοποίηση του προβλήματος εδώ και τρία χρόνια, και μάλιστα σε συνεργασία με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία έχει γίνει εφικτό να υπάρχουν γενόσημα που να καλύπτουν τις ανάγκες σε φάρμακα πρώτης ανάγκης.

Ο κ Φιλίππου τόνισε επίσης ότι ο ΕΟΦ έχει εκδώσει  εντολή απαγόρευσης εξαγωγών για 260 κωδικούς και ότι έχουν γίνει έλεγχοι σε όλες τις φαρμακαποθήκες για υπερβολικά αποθέματα. Σε όσες αρνήθηκαν τον έλεγχο ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους.

 

Οι γιατροί ζητούν την δυνατότητα εκτέλεσης συνταγής σε παραπάνω από ένα φαρμακείο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας  ζητάει τη δυνατότητα εκτέλεσης συνταγής σε περισσότερα από ένα φαρμακείο, αναφέροντας τα εξής:

«Με αφορμή το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, που παρατηρούνται εντονότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, θέλουμε να ζητήσουμε τη αλλαγή στη δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής  μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ μόνο από ένα φαρμακείο καθώς πολλοί ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται από διαφορετικά φαρμακεία, σκευάσματα που περιέχονται σε μία ηλεκτρονική συνταγή. Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται και να μην υποχρεώνονται όπως αυτή τη στιγμή συχνά συμβαίνει, να επιβαρύνονται καθ’ ολοκλήρου το κόστος ενός φαρμάκου το οποίο αγόρασαν από διαφορετικό φαρμακείο από εκείνο που εκτέλεσε μερικώς την εκδοθείσα ηλεκτρονική συνταγή λόγω ελλείψεως κάποιου σκευάσματος».

Θ. Πλεύρης:  Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και χάρη στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Ήδη από το καλοκαίρι νομοθετήσαμε για τη διασφάλιση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.  Έχουμε διασφαλίσει την πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας και μέσω έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με τα ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζουμε και τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.  Παράλληλα έχουμε επιβάλλει την μεγαλύτερη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έχουμε ήδη κλείσει φαρμακαποθήκες που δεν συμμορφώνονται και οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται.

Λαμβάνουμε λοιπόν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την ομαλοποίηση της αγοράς». Η απάντηση του κ Πλεύρη καταλήγει ως εξής: «Ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά είναι κατώτερος των περιστάσεων. Λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση.

Προκαλεί δε εντύπωση ότι αναφέρεται σε κερδοσκοπία, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκ. εκπτώσεις».

 

Αλέξης Τσίπρας: Ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις ελλείψεις φαρμάκων

 Επίκαιρη ερώτηση προς το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατάθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, για τις ελλείψεις φαρμάκων, καλώντας τον να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του για το ζήτημα. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, η χώρα μας βιώνει μία παρατεταμένη κρίση δημόσιας υγείας, με το ΕΣΥ να λειτουργεί με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι, συνεχίζει να καταγράφει «μαύρη» πρωτιά, τόσο σε θανάτους, όσο και σε κρούσματα στο μέτωπο της πανδημίας, ενώ αυτές τις ημέρες ένα παιδί 6 χρονών έχασε τη ζωή του, γιατί ξεκίνησε από τα Γρεβενά και, για να βρει διαθέσιμη ΜΕΘ, έπρεπε να φτάσει στο Ρίο επειδή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε μία ΜΕΘ για ένα παιδί. Παράλληλα, ο ΕΟΦ ανάρτησε λίγο πριν το κλείσιμο του έτους τον μεγαλύτερο κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων που έχει δημοσιευτεί ποτέ, καταγράφοντας αθροιστικά 232 ελλειπτικά ή εντελώς εξαφανισμένα σκευάσματα. «Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας ;», είναι η ερώτηση που απευθύνει στον Πρωθυπουργό ο κύριος Τσίπρας.

Οι Ελλείψεις Φαρμάκων και η «Ανεπάρκειά» μας

Η εταιρεία Reformed με εξειδίκευση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες διακυβέρνησης και πολιτικών υγείας, με άρθρο της σχολιάζει το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων στη χώρα μας, αναφέροντας τα εξής:

«Κάθε συσκευασία φαρμάκου διαθέτει ένα μοναδικό κωδικό, το γνωστό ‘κουπόνι’. Αυτός ο κωδικός, κατά τη στιγμή της εκτέλεσης μιας συνταγής μας στο φαρμακείο, συσχετίζεται με τη συνταγή και ακυρώνεται αυτομάτως. Η πολιτεία έχει την ικανότητα να ‘γνωρίζει’ σε ποιον ασθενή χορηγήθηκε το συγκεκριμένο σκεύασμα, αλλά ‘αδυνατεί’ να ελέγξει τις παράλληλες εξαγωγές, ταυτοποιώντας τα σκευάσματα αυτά, στις φαρμακαποθήκες. Εάν ο μηχανισμός της ταυτοποίησης του μοναδικού κωδικού της συσκευασίας εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου (Drug Tracking),τότε όχι μόνο οι παράλληλες εξαγωγές δε θα γίνονται σε βάρος της εσωτερικής επάρκειας, αλλά θα προκύψει και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων, τεχνικής και οικονομικής φύσης. Καλώς η πολιτεία γνωρίζει το μοναδικό κωδικό σκευάσματος φαρμάκου των συνταγών μας, όμως θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να γνωρίζει – για λόγους διασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων και της Δημόσιας Υγείας – τα φάρμακα που εξάγουν οι φαρμακαποθήκες.

Έχει κόστος ένας τέτοιος μηχανισμός παρακολούθησης του μοναδικού κωδικού σε όλες τις φάσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Ασφαλώς …

Το κόστος, όμως, αυτό μπορεί εύκολα να καλυφθεί, είτε από ένα πολύ μικρό ποσό του εισπραττόμενου clawback, είτε, επενδυτικά, μέσω του RRF (Recovery and Resilience Facility), με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Η απροθυμία ή η κωλυσιεργία εφαρμογής δομικών και απαραίτητων βημάτων στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου, οφείλεται περισσότερο στη διαχρονική «ανεπάρκεια» μας και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, παρά σε τεχνικές δυσκολίες ή άλλου είδους αγκυλώσεις».