Μια Δεκαετία Φαρμάκου: Ερωτηματολόγιο για τα κρίσιμα θέματα της πολιτικής φαρμάκου στη χώρα μας

Το παρόν ερωτηματολόγιο έχει σκοπό να εκτιμήσει την αντίληψη του οικοσυστήματος φαρμάκου σε κρίσιμα θέματα της πολιτικής φαρμάκου στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας αφιερωμένης στο Φάρμακο και στην Πολιτική Φαρμάκου στη χώρα μας, με τίτλο “Μια 10ετία Φαρμάκου” που θα πραγματοποιηθεί στις 09 Φεβρουαρίου 2023 και διοργανώνεται από την BOUSSIAS.

Επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο της ημερίδας για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας και να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου στη χώρα μας.

Στην ημερίδα συμμετέχουν στελέχη φορέων, της φαρμακοβιομηχανίας και εμπειρογνώμονες του τομέα που θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα συζητήσουν την πορεία της πολιτικής φαρμάκου στην Ελλάδα, το πως αυτή διαμορφώθηκε την προηγούμενη δεκαετία, τα εμπόδια και τις αγκυλώσεις που οφείλουμε και πρέπει να ξεπεράσουμε ως χώρα, καθώς και τις εξελίξεις και προκλήσεις του αύριο σε αυτόν τον κρίσιμο για την υγεία, τομέα.

Το ερωτηματολόγιο συνέταξε η Reformed.

Για να δείτε και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, κάντε κλικ εδώ

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), προκήρυξε τον ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για το έργο: «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Το έργο προϋπολογισμού 190 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και έχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 3η  Μαρτίου του 2023.

Το αντικείμενο του έργου αφορά:

Την Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών των Μονάδων Υγείας, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης για τους ασθενείς, ενσωματώνοντας ιατρικές πληροφορίες από το ιστορικό αρχείο.

Την Κανονικοποίηση-Συσχέτιση Πρωτοκόλλου Φυσικής Αρχειοθέτησης και Ηλεκτρονικού Μητρώου Ασθενών, με στόχο την ενοποίηση όλων των ιατρικών πληροφοριών κάθε ασθενή σε έναν ψηφιακό φάκελο.

Ειδικότερα για την πρώτη Εκτελεστική σύμβαση το έργο θα περιλαμβάνει και την υλοποίηση αποθετηρίου και συστήματος διακίνησης ψηφιακών εγγράφων.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος, κατόπιν παρέλευσης τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ημερών από την ημερομηνία αποστολής της Προκήρυξης στην Υπηρεσία Επίσημων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία αποστολής της Προκήρυξης στην Υπηρεσία Επίσημων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εφόσον η υποβολή των προσφορών γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα.

Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης θα καταχωρηθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και θα δημοσιευθεί στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Η Προκήρυξη του Ηλεκτρονικού Ανοικτού Άνω των Ορίων Διαγωνισμού θα αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

 

Π.Ο.Υ. για έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα

Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ότι η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση των χωρών της Ευρώπης, δεδομένου ότι τα στελέχη που κυκλοφορούν στη μεγάλη Ασιατική χώρα κυκλοφορούν ήδη και στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να μην εισάγουν «καθεστώς διακρίσεων» κατά των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Κίνα. Όπως σημείωσε, είναι λογικό οι χώρες να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των πολιτών τους, ωστόσο τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι «επιστημονικά δικαιολογημένα».

 

 

Τι ανέφεραν οι εκπρόσωποι διεθνών φαρμακευτικών  εταιρειών στο  Συνέδριο Υγείας της J.P. Morgan

Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φαρμακευτικών κολοσσών παρουσίασαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν για την ανάπτυξη των εταιρειών τους την αμέσως ερχόμενη περίοδο στο 41ο Συνέδριο Υγείας της J.P. Morgan που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Παράλληλα, ο επίτροπος του FDA, Robert Califf έκανε λόγο για αυστηροποίηση της πολιτικής του Οργανισμού όσον αφορά τις επιταχυνόμενες εγκρίσεις, αλλά τα βασικά στοιχεία της ρυθμιστικής οδού παραμένουν αμετάβλητα. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma, ο επίτροπος του FDA είπε ότι ο Οργανισμός μπορεί να απαιτήσει επιβεβαιωτικές δοκιμές -είτε πριν είτε μέσα σε μια συγκεκριμένη περίοδο- μετά από μια ταχεία έγκριση. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να κινηθούμε γρήγορα είτε για να επαληθεύσουμε είτε να διαψεύσουμε το αν τα οφέλη μιας θεραπείας υπερτερούν των κινδύνων της, καθώς η ταχεία έγκριση εμπεριέχει ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το μήνυμα για τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι ότι πρέπει να είναι έτοιμες να παρουσιάσουν τα στοιχεία που μπορεί να χρειαστεί ο FDA – όχι μόνο για να λάβουν αυτή την αρχική ταχεία έγκριση αλλά για να ολοκληρώσουν την οριστική μελέτη και να καλύψουν τις ανάγκες των πληρωτών.

Καθώς η έκτακτη ανάγκη για τον COVID πλησιάζει στο τέλος της και η αγορά εμβολίων μεταφέρεται σε μια «κανονικότητα», η Novavax πιστεύει ότι θα μπορούσε να αυξήσει κατά πολύ το μερίδιο της στην εν λόγω αγορά δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της εταιρείας John Trizzino. Όπως ανέφερε, η εταιρεία προσβλέπει σε ένα παγκόσμιο δυναμικό εσόδων έως και 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εμβόλιό της.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Biogen, Chris Viehbacher, σχεδιάζει να οδηγήσει την εταιρεία του, που εστιάζει στη νευροεπιστήμη, σε νέες κατευθύνσεις. Το Leqembi για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και το zuranolone για τη μείζονα κατάθλιψη και την επιλόχεια κατάθλιψη μπορούν να βοηθήσουν την εταιρεία να επεκταθεί και σε διαφορετικές αγορές, σημείωσε.

Η Pfizer είχε μια μεγάλη αύξηση εσόδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν σκοπεύει να σταματήσει τώρα. Η εταιρεία εισέρχεται «στους πιο σημαντικούς 18 μήνες στην ιστορία της», δήλωσε ο CEO Albert Bourla στο συνέδριο της JPM. Η Pfizer σχεδιάζει 19 λανσαρίσματα φαρμάκων ή επεκτάσεις των ετικετών τους επόμενους 18 μήνες και αυτές οι νέες προσφορές θα αποφέρουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2030.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Merck Rob Davis επεσήμανε τέσσερις πρόσφατες κινήσεις: μια εξαγορά 1,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ειδικού στην αιματολογία Imago, μια συνεργασία με την Kelun-Biotech για την ανάπτυξη επτά ογκολογικών στοιχείων ADC, μια αγορά 290 εκατομμυρίων δολαρίων μιας θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη που αναπτύχθηκε από την Orion και μια συνεργασία με τη Moderna για ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου. Ο CEO της Takeda, Christophe Weber, αναφερόμενος στην έγκριση του περασμένου μήνα από την ΕΕ του εμβολίου για τον δάγκειο πυρετό Qdenga, σημείωσε ότι η εταιρεία εισέρχεται σε μια αβέβαιη αρένα.

Προγνωστικό σύστημα προβλέπει τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19

Τα πρώτα αποτελέσματα διεπιστημονικής δι-ιδρυματικής έρευνας που έχει ως στόχο την έγκαιρη πρόβλεψη της έκβασης της νόσου COVID-19 σε ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό SARS-CoV-2, με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Clinical Immunology με τίτλο: «Early prediction of COVID-19 outcome using artificial intelligence techniques and only five laboratory indices». Ειδικότερα, με χρήση μιας καινοτόμου μεθοδολογίας, προτάθηκε ένας νέος δείκτης (alpha-index) με τον οποίο 25 εργαστηριακές αιματολογικές παράμετροι αξιολογήθηκαν και κατατάχθηκαν ως προς το κατά πόσο μπορούν να προβλέψουν τη βαρύτητα της νόσου σε δείγμα 248 ασθενών με COVID-19. Με τη μέθοδο των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων εκπαιδεύτηκε και σχεδιάστηκε ένα κατάλληλο μαθηματικό προσομοίωμα, το οποίο χρησιμοποιώντας τις τιμές μόλις πέντε απλών αιματολογικών δεικτών προβλέπει με ακρίβεια 93.55% το αν ένας ασθενής θα νοσήσει σοβαρά ή όχι, δηλαδή το αν θα απαιτηθεί ή όχι να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι πέντε αυτοί αιματολογικοί δείκτες στο περιφερικό αίμα είναι κατά σειρά σπουδαιότητας οι εξής: 1) λόγος ουδετεροφίλων προς λεμφοκύτταρα 2) γαλακτική αφυδρογονάση (LDH), 3) ινωδογόνο 4) λευκωματίνη και 5) Δ-διμερή (D-Dimers).

Τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά διότι μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη αξιολόγηση των ασθενών που θα χρειαστούν ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα και περίθαλψη, την στιγμή της επίσκεψής τους στα ΤΕΠ του νοσοκομείου. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη μεθοδολογία μπορεί να εφαρμοστεί και στην αξιολόγηση των αιματολογικών παραμέτρων που μπορούν να προβλέψουν την έκβαση της νόσησης ασθενών με άλλες σοβαρές ασθένειες όπως είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου. Με βάση τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα βρίσκεται σε εξέλιξη επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων με χρήση αιματολογικών δεδομένων από περισσότερους των 1500 ασθενών, με στόχο τόσο την περαιτέρω τεκμηρίωση/επικαιροποίηση της μελέτης όσο και την επικύρωση της αξιοπιστίας της πρόβλεψης.

Τη μελέτη στην οποία μετείχαν ερευνητές από δέκα διεθνή πανεπιστήμια, συντόνισαν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Στυλιανή Κοκκόρη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και ο Καθηγητής Παναγιώτης Αστερής από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μηχανικής της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

 

Συνεργασία ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ – GE Healthcare

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και η GE Healthcare ανακοινώνουν την ισχυρή συνεργασία τους στον τομέα της Απεικονιστικής Ιατρικής, με γνώμονα την μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια και τη βέλτιστη φροντίδα για όλους.

Με διαχρονικό «σύμμαχο» τη GE Healthcare, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εξοπλίζει τα Διαγνωστικά Κέντρα της με συστήματα τελευταίας απεικονιστικής τεχνολογίας και επενδύει αφειδώς στη διαρκή αναβάθμισή τους, υπηρετώντας τις αρχές της αξιόπιστης διάγνωσης, της καθολικής φροντίδας, της ανθρώπινης προσέγγισης για κάθε ασθενή.

Μέσα στο 2022 ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε όλος ο εξοπλισμός των Διαγνωστικών Κέντρων του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Εγκαταστάθηκαν 4 νέοι αξονικοί τομογράφοι και αναβαθμίστηκαν 5 μαγνητικοί τομογράφοι.

Στο δίκτυο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν 47 συστήματα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας καθώς επίσης και δεκάδες συστήματα υπερηχοτομογραφίας τελευταίας γενιάς της GE Healthcare.

Ξεχωρίζουν ο Αξονικός Τομογράφος 128 τομών Revolution Maxima  και ο SIGNA™ Voyager AIR™, ο πρώτος μαγνητικός τομογράφος 1.5T με τεχνολογία AIR™ και τεχνητή νοημοσύνη.

Ο τελευταίας γενιάς αξονικός τομογράφος Revolution Maxima ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των ασθενών, παρέχοντας υψηλή ποιότητα εικόνας σε μικρότερο χρόνο εξέτασης. Οι ασθενείς είναι σε θέση να πραγματοποιούν εκτός από εξετάσεις ρουτίνας και πιο εξειδικευμένες, όπως αξονική στεφανιογραφία και αξονική αγγειογραφία.

Ο μαγνητικός τομογράφος SIGNA™ Voyager AIR™, προσφέρει νέα επίπεδα άνεσης στον ασθενή, με ευέλικτο σχεδιασμό πηνίων και νέες εφαρμογές, σχεδιασμένες ειδικά για τη μείωση του χρόνου σάρωσης και του θορύβου στο ελάχιστο δυνατό.

Mία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις του Ομίλου, σε συνεργασία με τη GE Healthcare, αφορά τον τομέα της Πυρηνικής Ιατρικής. Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος ιδιωτικός πάροχος υπηρεσιών Υγείας που διαθέτει το προηγμένο σύστημα ποζιτρονικής υπολογιστικής τοµογραφίας PET/CT Discovery IQ.

Ελπιδοφόρα νέα για το χρόνιο έκζεμα άκρας χειρός

Η LEO Pharma ανακοινώνει θετικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα Φάσης 3 από τη δοκιμή DELTA 1 με την κρέμα delgocitinib σε ενήλικες ασθενείς με μέτριο έως σοβαρό χρόνιο έκζεμα άκρας χειρός (CHE). Η δοκιμή πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό της σημείο με στατιστικώς σημαντική βελτίωση του CHE έπειτα από 16 εβδομάδες θεραπείας σε σύγκριση με τον φορέα, και η θεραπεία ήταν σε γενικές γραμμές καλώς ανεκτή. Παρατηρήθηκε κάθαρση όσον αφορά το σύνολο ή την πλειονότητα των σημείων και συμπτωμάτων του CHE νωρίς κατά την περίοδο θεραπείας σε σημαντικά μεγαλύτερη αναλογία συμμετεχόντων που έλαβαν θεραπεία με κρέμα delgocitinib σε σύγκριση με συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία με τον φορέα.

«Στη μέτρια έως σοβαρή μορφή του, το CHE είναι δυνατόν να προκαλέσει αφόρητα συμπτώματα που υποτροπιάζουν, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής, τη σωματική λειτουργία και την ικανότητα για εργασία», δήλωσε ο Jörg Möller, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος, τμήμα Παγκόσμιας Έρευνας & Ανάπτυξης της LEO Pharma. «Επί του παρόντος δεν υπάρχουν τοπικές θεραπείες που να έχουν αναπτυχθεί ειδικά και να έχουν λάβει έγκριση για τη θεραπεία του μέτριου έως σοβαρού CHE, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτά τα συγκεντρωτικά δεδομένα δοκιμής Φάσης 3 μας ενθαρρύνουν δεδομένου ότι δείχνουν πως η κρέμα delgocitinib εξασφάλισε ταχεία ανακούφιση από τα συμπτώματα και ότι ενδεχομένως αποτελεί μια αποτελεσματική και καλώς ανεκτή θεραπευτική λύση, βοηθώντας ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από μέτριο έως σοβαρό CHE να αποκαταστήσουν την ομαλότητα στην κοινωνική και την επαγγελματική τους ζωή».

Θα διεξαχθούν περαιτέρω αναλύσεις του συνόλου δεδομένων για να καθοριστεί το σύνολο των δυνατοτήτων της κρέμας delgocitinib στη θεραπεία ενηλίκων με μέτριο έως σοβαρό CHE.

 

H ελληνική φαρμακοβιομηχανία σύμμαχος στο πολύτιμο έργο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ενώνει τις δυνάμεις της για πέμπτη συνεχή χρονιά με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στηρίζοντας έμπρακτα το έργο της Ένωσης και διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε βασικά αγαθά στα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η δράση «Food Drive» της ΠΕΦ έχει ως στόχο την εξασφάλιση βασικών αγαθών για τα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Άλλωστε η εξασφάλιση της πρόσβασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα απαραίτητα αγαθά αποτελεί για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου υπέρτατο στόχο και αδιαπραγμάτευτη αρχή.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων των εταιρειών-Μελών της ΠΕΦ ήταν και φέτος συγκινητική. Με σεβασμό στο συνάνθρωπο και με αίσθημα ευθύνης συγκεντρώνονται κάθε χρόνο αγαθά ζωτικής σημασίας σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη για την ενίσχυση των φορέων παιδικής προστασίας και φιλανθρωπικών σωματείων που στηρίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Φέτος συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 3 τόνοι τροφίμων, οι οποίοι εξασφαλίζουν πάνω από 51.000 μερίδες φαγητού για τα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Σχολιάζοντας τη δράση της ΠΕΦ η Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» Αλεξάνδρα Μαρτίνου, δήλωσε: «Είναι η πέμπτη χρονιά που έχουμε στο πλάι μας την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στη δράση για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για φορείς παιδικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί με την υποστήριξη της ΠΕΦ μπορούμε να συνεχίσουμε τα προγράμματά μας ώστε να βοηθάμε όλο και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων τόνισε: «Η ΠΕΦ και οι εταιρείες – Μέλη της θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα σε όσους μας έχουν ανάγκη. Η κοινωνία μας διέρχεται μια ακόμα κρίση και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα συνεχίσει να δρα ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος με στόχο τη διασφάλιση πρόσβασης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα απαραίτητα αγαθά».

Παρακολουθήστε το σχετικό video της δράσης «Food Drive» της ΠΕΦ: https://www.youtube.com/watch?v=VbNuaX404JQ

 

Νομοθετική ρύθμιση για τους διορισθέντες που έμειναν εκτός ΑΣΕΠ

Για νομοθετική ρύθμιση, που θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση, με την οποία θα διασφαλιστούν οι θέσεις των διορισθέντων που τέθηκαν εκτός Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας έχει ως εξής: «Με αφορμή την ανάρτηση από το ΑΣΕΠ των πινάκων κατάταξης και διοριστέων σε φορείς του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της προκήρυξης ΑΣΕΠ 2Κ/2019 το Υπουργείο Υγείας με σχετική ανακοίνωση επισημαίνει: ‘Ενημερώνουμε όσους εκ των διορισθέντων δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς λόγω του ότι η αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας που προέβλεπε η 2Κ/2019 κρίθηκε μη συμβατή με το Σύνταγμα ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση’».

Θ. Πλεύρης: 90.000 εισπνεόμενα στην αγορά αυτή την εβδομάδα

Για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων μίλησε για ακόμα μια φορά σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν στις 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ, ωστόσο η κατάσταση συνεχώς θα ομαλοποιείται. Όπως ανέφερε, αυτήν την εβδομάδα θα μπουν στην αγορά 90.000 εισπνεόμενα. «Το πρόβλημα με τα εισπνεόμενα είναι ότι εξ’ ολοκλήρου η πρώτη ύλη είναι από τις χώρες της Ασίας, Ινδία και Κίνα, είναι καθαρά εισαγόμενο προϊόν στο παιδιατρικό σκέλος και επομένως δεν μπορούμε να τα υποκαταστήσουμε όπως κάνουμε με άλλα φάρμακα», είπε ο κ Πλεύρης.

Για τα αντιπυρετικά, ανέφερε ότι υπάρχει απουσία σε συγκεκριμένα επώνυμα brand, αλλά λόγω του ότι η χώρα μας έχει την τύχη να έχει ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν υπάρχει έλλειψη, και οι πολίτες συμβουλευόμενοι τον γιατρό τους και τη λίστα του ΕΟΦ μπορεί να βρει εναλλακτικά φάρμακα. Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ωστόσο ότι η κατάσταση θα ομαλοποιείται από εδώ και στο εξής, καθώς την περίοδο των Χριστουγέννων υπήρξε μία επιπλέον επιβάρυνση επειδή  ήταν κλειστές οι φαρμακοβιομηχανίες και του εξωτερικού και η παραγωγή ήταν λιγότερη. «Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη η χορήγηση στην αγορά και εισπνεόμενων και των λοιπών φαρμάκων», ανέφερε ο κ Πλεύρης. Ερωτηθείς για το αν θα υποχρεούνται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό, είπε ότι αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου.