Τη σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, της εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος Ποζιτρονιακής Τομογραφίας (PET-CT) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, μέσω δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τονίζει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλειο Κόκκαλη. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της μεταβολικής ή βιοχημικής λειτουργίας των ιστών και των οργάνων, και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές, πριν εμφανιστούν σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Το σύγχρονο σύστημα Ποζιτρονιακής Απεικόνισης (PET/CT) που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, θα είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί σε ετήσια βάση τρεις χιλιάδες εξετάσεις, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των ογκολογικών, καρδιολογικών και νευρολογικών ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας. Σήμερα, όλοι αυτοί οι ασθενείς, αναγκάζονται εκτός από την ταλαιπωρία να επωμίζονται και το δυσβάσταχτο κόστος της μετακίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση τους, τόσο για τους ίδιους όσο και τις οικογένειες τους.
Ήδη από τον Ιούνιο 2022 είχε επισημανθεί το θέμα της καθυστέρησης και σχετικό δημοσίευμα του τοπικού τύπου ανέφερε: «Μικρή χρονική υστέρηση συγκριτικά με το αρχικό χρονοδιάγραμμα παρουσιάζει η εγκατάσταση του σύγχρονου συστήματος Ποζιτρονιακής Απεικόνισης (PET/CT) μέσω δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας». Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα, γινόταν αναφορά για τους χαμηλότερους ρυθμούς έναντι των αναμενομένων για τις εργασίες διαμόρφωσης των χώρων στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής όπου θα εγκατασταθεί το σύστημα, και τοποθετούνταν η εγκατάσταση του συστήματος για τον Αύγουστο, ίσως και τον Σεπτέμβριο, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν για τον προηγούμενο Μάιο.
Αν και βρισκόμαστε πλέον στο 2023, η λειτουργία του εργαστηρίου δεν είναι ακόμη έτοιμη και δεν υπάρχει καμία σχετική επίσημη πληροφόρηση σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραμμα έναρξης της λειτουργίας του συστήματος Ποζιτρονιακής Απεικόνισης (PET/CT) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.