Σύστημα Ποζιτρονιακής Τομογραφίας (PET-CT) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Τη σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, της εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος Ποζιτρονιακής Τομογραφίας (PET-CT) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, μέσω δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τονίζει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλειο Κόκκαλη. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της μεταβολικής ή βιοχημικής λειτουργίας των ιστών και των οργάνων, και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές, πριν εμφανιστούν σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Το σύγχρονο σύστημα Ποζιτρονιακής Απεικόνισης (PET/CT) που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, θα είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί σε ετήσια βάση τρεις χιλιάδες εξετάσεις, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των ογκολογικών, καρδιολογικών και νευρολογικών ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας. Σήμερα, όλοι αυτοί οι ασθενείς, αναγκάζονται εκτός από την ταλαιπωρία να επωμίζονται και το δυσβάσταχτο κόστος της μετακίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση τους, τόσο για τους ίδιους όσο και τις οικογένειες τους.

Ήδη από τον Ιούνιο 2022 είχε επισημανθεί το θέμα της καθυστέρησης και σχετικό δημοσίευμα του τοπικού τύπου ανέφερε: «Μικρή χρονική υστέρηση συγκριτικά με το αρχικό χρονοδιάγραμμα παρουσιάζει η εγκατάσταση του σύγχρονου συστήματος Ποζιτρονιακής Απεικόνισης (PET/CT) μέσω δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας». Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα, γινόταν αναφορά για τους χαμηλότερους ρυθμούς έναντι των αναμενομένων για τις  εργασίες διαμόρφωσης των χώρων στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής όπου θα εγκατασταθεί το σύστημα, και τοποθετούνταν η εγκατάσταση του συστήματος για τον Αύγουστο, ίσως και τον Σεπτέμβριο, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν για τον προηγούμενο Μάιο.

Αν και βρισκόμαστε πλέον στο 2023, η λειτουργία του εργαστηρίου δεν είναι ακόμη έτοιμη και δεν υπάρχει καμία σχετική επίσημη πληροφόρηση σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραμμα έναρξης της λειτουργίας του συστήματος Ποζιτρονιακής Απεικόνισης (PET/CT) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

 

Τελείωσε η επιδημία του Έμπολα στην Ουγκάντα

Καθώς δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα Έμπολα στην Ουγκάντα ​​εδώ και 42 ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα ​​χθες Τετάρτη ανακοίνωσαν επίσημα ότι η πιο πρόσφατη επιδημία του θανατηφόρου ιού στη χώρα έφτασε στο τέλος της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τερματίσουν επίσης τις διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης για τους ταξιδιώτες από την Ουγκάντα ​​.

Το τελευταίο θύμα ήταν μωρό που γεννήθηκε νεκρό την 28η εβδομάδα κύησης και βρέθηκε θετικό στον ιό. Η μητέρα του μωρού είχε μολυνθεί αλλά είχε αναρρώσει και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν καλά στην υγεία της. Οι επιστήμονες ερευνούν αυτές τις δύο περιπτώσεις για να καταλάβουν εάν ο ιός θα μπορούσε να έχει διασχίσει τον πλακούντα για να μολύνει το μωρό, κάτι που ονομάζεται κάθετη μετάδοση. Οι επιπτώσεις των λοιμώξεων από τον Έμπολα μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, των πονοκεφάλων, του πόνου στους μύες και στις αρθρώσεις και προβλήματα στα μάτια. Οι 87 επιζώντες από τον ιό Έμπολα στη χώρα θα χρειαστούν συνεχή φροντίδα.

Θα παρακολουθούνται επίσης επειδή, παρόλο που έχουν αναρρώσει, ενδέχεται να φέρουν ενεργό ιό σε ορισμένα μέρη του σώματός τους , ο οποίος υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο ξέσπασμα.

 

 

Αποστελεχωμένη η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών

Το σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης που αντιμετωπίζει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών τονίζει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών που  στελεχώνεται σήμερα με μόλις 4 ιατρούς παθολόγους (2 ειδικούς και 2 ειδικευόμενους) καλείται να εξυπηρετήσει τα παθολογικά περιστατικά τα οποία είναι εξαιρετικά πολλά, με 60 ασθενείς να νοσηλεύονται σε αυτή και σε κάθε εφημερία να πρέπει να εξεταστούν  περί τους 70 ασθενείς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά, τα οποία οδηγούνται αναγκαστικά προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2021 υπηρετούσαν στην Παθολογική Κλινική του  Νοσοκομείου Γιαννιτσών 12 παθολόγοι ιατροί (7 ειδικοί και 5 ειδικευόμενοι). Η διαχείριση της κατάστασης κατά την πανδημία της covid 19 με τις συνεχείς μετακινήσεις των ιατρών σε διάφορα τμήματα που παρουσίαζαν ελλείψεις εντός και εκτός  Νοσοκομείου, το οποίο ήταν το τρίτο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε περιστατικά covid,  ανάγκασε τους περισσότερους ιατρούς παθολόγους του Νοσοκομείου να παραιτηθούν και τους εναπομείναντες να είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιούν 12 εφημερίες το μήνα ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής εξάντλησης.

Σήμερα,  η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, εν μέσω έξαρσης της γρίπης Η1Ν1, των ιώσεων και της covid 19,  παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρέχει αξιοπρεπείς ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς πολίτες της περιοχής.

Ο Υπουργός ερωτάται σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί κατεπειγόντως ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Νοσοκομείο  Γιαννιτσών και ειδικότερα η παθολογική κλινική του.

Λήξη του μηδενικού ΦΠΑ σε διαγνωστικά προϊόντα για την Covid-19

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) με πρόσφατη επιστολή του προς τους Διοικητές των Υ.Πε έχει ζητήσει την άμεση ενημέρωση των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας αναφορικά με τη λήξη ισχύος του άρθρου 73 του ν. 4764/2020 που προέβλεπε την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα εμβόλια και στα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα (I/Π) για τη νόσο COVID-19.

Η εφαρμογή του νόμου έληξε στις 31.12.2022 και δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποια παράταση ισχύος του, τα προϊόντα αυτά έχουν επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς επιβάρυνσής τους με ΦΠΑ 6% και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες με 13% και 24%. Παρόλα ταύτα, δεν έχει γίνει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων με την προσαύξηση του αναλογούντος από 1.1.2023 Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα μέλη- εταιρείες του ΣΕΙΒ που προμηθεύουν το δημόσιο τομέα με in vitro διαγνωστικά Ι/Π για τη Covid-19, να συνεχίζουν να λαμβάνουν παραγγελίες και απαιτήσεις για τιμολόγηση βάσει των τελικών τιμών του προηγούμενου καθεστώτος, με απαλλαγή του ΦΠΑ.

Κινητοποίηση για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, οι γιατροί ΕΣΥ του Ρεθύμνου και του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου  διοργανώνουν συλλαλητήριο διεκδικώντας άμεση στελέχωση και ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου της πόλης. Αφορμή υπήρξε και η  πρόσφατη παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, η οποία σε επιστολή της τονίζει ότι οι γιατροί δεν αντέχουν άλλο την εφημεριακή και εργασιακή εξόντωση και την επιστημονική τους απαξίωση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα αιτήματα των γιατρών είναι: «Να στελεχωθεί εδώ και τώρα το νοσοκομείο Ρεθύμνου με επείγουσες προκηρύξεις όλων των αναγκαίων θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι τον ξεπερασμένο οργανισμό που πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Γενναία μισθολογική αύξηση στο προσωπικό του ΕΣΥ και θέσπιση ειδικών κινήτρων (επιστημονικών, οικονομικών, διοικητικών) για τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Ένταξη του Ρεθύμνου στα άγονα της Γ ζώνης κινήτρων.

Να δοθούν όλες οι χρωστούμενες άδειες στο προσωπικό.

Ένταξη στα ΒΑΕ.  ΟΧΙ στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων-επιχειρήσεων, στις συγχωνεύσεις κλινικών- τμημάτων και στο κλείσιμο νοσοκομείων. Δημόσιο και δωρεάν ισχυρό σύστημα υγείας και πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

«H σωματική, πνευματική και ψυχολογική εξάντληση των γιατρών αλλά και των άλλων υγειονομικών είναι η φυσική εξέλιξη του διαχρονικού εγκλήματος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, που έχει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων», τονίζει η ΟΕΝΓΕ στη δική της ανακοίνωση.

 

Απαραίτητη η ιατρική συνταγή για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέδωσε χθες εγκύκλιο που προβλέπει ότι τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Συγκεκριμένα στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρεται ότι για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας,

« η διάθεση από τα φαρμακεία των φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά. Χειρόγραφη συνταγογράφηση των άνω φαρμακευτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).

Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ.

Θα πληροί, δε, τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης».

Γρίπη των πτηνών: Στον Ισημερινό το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο ανακοίνωσε πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας του Ισημερινού.

Πρόκειται για  κοριτσάκι εννέα (9) ετών στην επαρχία Μπολιβάρ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για την κατάσταση του κοριτσιού. Η μετάδοση σε άνθρωπο της εν λόγω γρίπης θεωρείται αρκετά σπάνια, και για την περίπτωση της 9χρονης, το Υπουργείο της χώρας αναφέρει ότι πως «η ασθένεια μεταδόθηκε εξαιτίας της άμεσης επαφής με πτηνό-φορέα του ιού».

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Νοεμβρίου, οι αρχές της Ασιατικής χώρας κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες, μετά τον εντοπισμό της γρίπης των πτηνών σε πτηνοτροφείο των Άνδεων. Σημειώνεται ότι ο τομέας της πτηνοτροφίας στον Ισημερινό είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένος και αποφέρει έσοδα 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο εξ’αιτίας της νόσου χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια πτηνά, ωστόσο μόνο ένα ανθρώπινο κρούσμα ανακοινώθηκε.

Προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της ασθένειας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής έχουν σφαγιαστεί χιλιάδες πτηνά.

Η γρίπη των πτηνών είναι τύπος γρίπης ο οποίος προκαλείται από ιούς που προσαρμόζονται στους οργανισμούς των πτηνών. Ως γρίπη των πτηνών, αναφέρεται συνήθως ο τύπος γρίπης Α. Αν και ο τύπος Α είναι προσασμοσμένος στα πτηνά, μπορεί επίσης να προσαρμοστεί και να μεταδοθεί και στον ανθρώπινο οργανισμό.Η έρευνα σχετικά με την πανδημία της ισπανικής γρίπης στις αρχές του 20ού αιώνα, έδειξε πως ο ιός διέθετε γονίδια τα οποία προσαρμόστηκαν και σε ανθρώπινα στελέχη και σε στελέχη πτηνών.

Πως σχολιάζει ο επίτροπος του FDA την ταχεία απόσυρση θεραπείας από την GSK

Η GSK απέσυρε πρόσφατα τη θεραπεία πολλαπλού μυελώματος Blenrep από την αγορά των ΗΠΑ μόλις 15 ημέρες αφότου το φάρμακο απέτυχε σε μια επιβεβαιωτική δοκιμή. Η απόσυρση του προϊόντος ήρθε κατόπιν αιτήματος του FDA και η ταχεία απόκριση της εταιρείας ώθησε τους παρατηρητές του κλάδου να αναρωτηθούν εάν υπάρχει νέο σημείο αναφοράς για την κατάργηση των ενδείξεων στο πλαίσιο του προγράμματος ταχείας έγκρισης του οργανισμού.

Σύμφωνα όμως με τον Επίτροπο του FDA, Robert Califf, η υπόθεση Blenrep δεν ισχύει για όλες τις ταχείες εγκρίσεις.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο περιθώριο του συνεδρίου J.P. Morgan Healthcare, ο Califf επαίνεσε την κίνηση της GSK ως «ένα σημάδι εταιρικής υπευθυνότητας». Ωστόσο, δεν θα πρέπει όλες οι αποτυχίες επιβεβαιωτικών δοκιμών να προκαλούν άμεσες αποσύρσεις προϊόντων, υποστήριξε ο επικεφαλής του FDA. Μπορεί να υπάρχουν αποτελέσματα που είναι απλά ξεκάθαρα, το πράγμα δεν λειτούργησε, αλλά μπορεί να υπάρχουν ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία που έχουν ανησυχίες», είπε ο Califf.

Τα τελευταία χρόνια, ο FDA έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για έλλειψη εποπτείας σχετικά με τις ταχείες εγκρίσεις. Η διαδικασία επιτρέπει στον Οργανισμό να εγκρίνει φάρμακα με μεγαλύτερη επιείκεια σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν λίγες ή καθόλου άλλες επιλογές, αλλά απαιτεί από τις εταιρείες να ολοκληρώσουν επιβεβαιωτικές δοκιμές άμεσα μετά από αίτημά του.

 

Χαρ. Γώγος: Πιθανή αποκλιμάκωση των ιώσεων τον Φεβρουάριο

Για την έξαρση των ιώσεων την τρέχουσα περίοδο τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, μίλησε σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, θα υπάρξει κορύφωση των ιώσεων σιγά- σιγά μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μπορεί να έχουμε αποκλιμάκωση.

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV προσέβαλε τα μικρά παιδιά και πριν την πανδημία, αλλά φέτος  προσέβαλε πολύ και τους ηλικιωμένους. Σημείωσε ότι οι απλές ιώσεις, συνήθως προσβάλουν το ανώτερο αναπνευστικό ( πονόλαιμος, συνάχι, μπούκωμα και λίγο βρογχίτιδα). Το πρόβλημα αρχίζει όταν επηρεάζουν και το κατώτερο αναπνευστικό προκαλώντας βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα ή κυρίως πνευμονία, οπότε και επιβάλλεται  παρέμβαση πιο ειδική». Για να μη συνωστίζονται για ένα απλό κρυολόγημα παιδιά και γονείς στα νοσοκομεία, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει πρώτα και η ενδιάμεση λύση, αυτή του οικογενειακού γιατρού ή του παιδιάτρου.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων, είπε ότι όντως δημιουργούν πρόβλημα, ωστόσο όπως είπε στη χώρα μας υπάρχουν επαρκέστατα γενόσημα που μπορούν κάλλιστα να υποκαταστήσουν τα αρχικά φάρμακα. Για να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών σε αυτό το ζήτημα, καθ’ως πολλοί επιμένουν στο να θέλουν ακριβώς το φάρμακο που «έγραψε» ο γιατρός, μπορούν να βοηθήσουν και οι φαρμακοποιοί, σημείωσε ο κ Γώγος. Για τα αντιβιοτικά είπε ότι οι ελλείψεις δεν είναι σημαντικές και πρόσθεσε ότι ούτως η άλλως οι ιογενείς λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.

Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, ο καθηγητής ανέφερε ότι μεταδίδεται μεν περίπου 1,6 φορές γρηγορότερα από ότι η προηγούμενη παραλλαγή ωστόσο η νόσηση που προκαλεί δεν φαίνεται να είναι με τα μέχρι τώρα δεδομένα σοβαρότερη η τοξικότερη  από την προηγούμενη. «Κάθε φορά που έχουμε καινούργια μετάλλαξη, έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μια μικρή ανοσολογική διαφυγή», κατέληξε ο καθηγητής.

Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΟΔΥ – Πανεπιστημίου Κρήτης

Χθες Τετάρτη 11/1/2023, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης και ο πρύτανης Γιώργος του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, που έχει στόχο την αναβάθμιση του εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.

ΕΟΔΥ και Πανεπιστημίου Κρήτης υπέγραψαν ο πρόεδρος του Αναλυτικότερα, το μνημόνιο προβλέπει ενίσχυση του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, καθώς προστίθεται η λειτουργία του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας με διευθυντή τον Γιώργο Σουρβίνο, το οποίο -μαζί με το Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μικροβιακής Παθογένεσης με διευθύντρια την Άννα Ψαρουλάκη- συνεισέφεραν σημαντικά, στη διάρκεια της πανδημίας.

Αναφερόμενος σε αυτή τη συμβολή, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι «ήταν από τους λόγους που οδήγησαν στην υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας» ενώ συμπλήρωσε για το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας ότι «δεν στήριξε μόνο την Κρήτη αλλά όλη την Ελλάδα και έτσι θεωρούμε πως πρέπει να παραμείνει ως ένα ισχυρό εργαλείο της Δημόσιας Υγείας». Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ με φόντο ένα εργαστήριο το οποίο αναβαθμίζεται, έχοντας ήδη αρκετά χρόνια δείξει την δυναμική του στις αναλύσεις δειγμάτων, συμπληρώνοντας ότι με αυτή τη συνεργασία «θα έρθει νέος εξοπλισμός για τα εργαστήρια κάτι που «τους προσθέτει δυναμική». Ο κ Κοντάκης πρόσθεσε ότι έχει έρθει εξοπλισμός που είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στη διαγνωστική προσέγγιση παραγόντων που προκαλούν οι ιώσεις ή οι βακτηριακές λοιμώξεις. «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί δεν φτάνει μόνο να έχεις το ανθρώπινο ή το επιστημονικό δυναμικό, πρέπει να έχεις και τα μέσα. Φαίνεται ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία τα εργαστήρια του πανεπιστημίου Κρήτης θα γίνουν ακόμα πιο δυνατά» κατέληξε ο πρύτανης. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επανέλαβε για τη χρήση της μάσκας, ότι «είναι χρήσιμο εργαλείο για όλους τους αναπνευστικούς ιούς» και ότι ποτέ ο ΕΟΔΥ δεν αφαίρεσε τη σύσταση για τη χρήση της, ενώ μιλώντας για τη γρίπη προέτρεψε για ακόμα μια φορά τους πολίτες να εμβολιαστούν.