Κίνα: Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των ασθενών με COVID που χρειάζονται ΜΕΘ

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν χθες ότι ο αριθμός των ασθενών με COVID που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ έχει κορυφωθεί, ενώ το περασμένο Σάββατο είχε προηγηθεί ανακοίνωση για 60.000 θανάτους από COVID στα νοσοκομεία της χώρας (από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου). Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τα επίσημα στοιχεία της Κίνας για την COVID-19, από τη στιγμή που οι αρχές σταμάτησαν την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων τον περασμένο μήνα. Έκτοτε οι λοιμώξεις εκτινάχθηκαν, ενώ οι μετακινήσεις των ανθρώπων στη μεγάλη ασιατική χώρα αυξάνονται δεδομένου ότι είναι η περίοδος του εορτασμού  για το Σεληνιακό Νέο Έτος. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της βρετανικής εταιρίας υγειονομικών δεδομένων Airfinity, η αύξηση των λοιμώξεων λόγω αυτών των μετακινήσεων μπορεί να επιφέρουν έως και 36.000 θανάτους κάθε μέρα λόγω της ασθένειας. Εκτιμήσεις άλλων ειδικών προβλέπουν πάνω από 1 εκατ. θανάτων λόγω COVID φέτος.

Ωστόσο σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας δήλωσε ότι στην Κίνα οι νοσηλείες ασθενών με COVID σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας έχουν περάσει την περίοδο κορύφωσης, πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής αναμένεται μείωση μολύνσεων και νοσηλειών. Σύμφωνα με άλλο κινέζο αξιωματούχο, ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία ήταν μικρότερος κατά 40% στις 17 Ιανουαρίου σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών στις 5 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση, οι κατασκευάστριες εταιρείες φαρμάκων στην Κίνα τριπλασιάζουν την παραγωγή τους σε αντιπυρετικά και αντιβηχικά σκευάσματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της China Daily.

COVID-19: Αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων

Η έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε χθες, αναφέρει μείωση της θετικότητας στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για τον κορονοϊό την εβδομάδα από 9 έως 15 Ιανουαρίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στο νοσοκομείο καθώς και ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσίασε αύξηση. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν 186. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 84 έτη (εύρος 44-102). Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75, ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB. Η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα. Η υπο-παραλλαγή CH.1.1 (Όρθρος) της ΒΑ.2.75 (Κένταυρος) –που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022 στην Ινδία- έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV2 σε 5 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν. Αναλυτικότερα, καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων στην Πάτρα (+280%), στη Λάρισα (+41%) και στο Ηράκλειο (+37%). Οριακή ήταν η αυξηση στα Χανιά (+30%). Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-56%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική (-16%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+5%).

 

EU-X-CT: Πρωτοβουλία για διασυνοριακή πρόσβαση των ασθενών σε κλινικές δοκιμές στην ΕΕ

Για να υποστηρίξει τις κοινότητες ασθενών, τους ερευνητές και τους χορηγούς δοκιμών όσον αφορά τη διασυνοριακή πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές, όταν χρειάζεται, το European Forum for Good Clinical Practice (EFGCP) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) δημιούργησαν μια πολυμερή κοινοπραξία συλλόγων ασθενών, ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητικών δικτύων και βιομηχανίας με στόχο την ανάπτυξη συστάσεων που θα επιτρέπουν τη διασυνοριακή πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές στους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Newsletter της EFPIA, χωρίς τρέχον Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων για διασυνοριακές κλινικές δοκιμές, το εν λόγω έργο θα χαρτογραφήσει την τρέχουσα κατάσταση κάθε κράτους μέλους, αναφέροντας λεπτομερώς την απαιτούμενη υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη που απαιτείται, όπως επίσης και ζητήματα όπως η πρόσβαση σε συνεχή θεραπεία για όσους ασθενείς εμπλέκονται. Το έργο θα είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε πρωτοποριακές δοκιμές σε ασθενείς από χώρες που μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση σε αυτές, και δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα με σπάνιες ασθένειες να λάβουν καινοτόμες θεραπείες.

Η συμμετοχή σε μια κλινική δοκιμή είναι ένα σημαντικό στοιχείο της υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά για ασθενείς με απειλητικές και/ή σπάνιες ασθένειες για τις οποίες το φάρμακο μιας κλινικής δοκιμής μπορεί να είναι η μόνη υπό διερεύνηση θεραπευτική επιλογή. Οι κλινικές δοκιμές που διερευνούν αυτές τις ασθένειες είναι συχνά εφικτές μόνο σε καλά εξοπλισμένα νοσοκομεία με εξειδικευμένους πόρους που υπάρχουν μόνο σε περιορισμένο αριθμό χωρών και τοποθεσιών στην Ευρώπη. Για τους Ευρωπαίους ασθενείς, αυτό σημαίνει συχνά, συμμετοχή σε δοκιμές που διεξάγονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους και μερικές φορές και σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τον Οκτώβριο του 2020, μια εργασία  που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Medicine, έδειξε ότι η διασυνοριακή συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές συμβαίνει πολύ σπάνια παρά την ανάγκη που εκφράστηκε από τους ερωτηθέντες.

Οι απόψεις των ερωτηθέντων που αποτυπώθηκαν σε αυτή την εργασία, επιβεβαιώθηκαν και από τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2021 σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ3 για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022. Ωστόσο, η εν λόγω οδηγία δεν ορίζει τις προϋποθέσεις πρόσβασης σε κλινικές δοκιμές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Τα παραπάνω καταδεικνύουν την ανάγκη για συστάσεις και βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση της διασυνοριακής πρόσβασης σε κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα. Αξιοποιώντας την επιτυχία της Πρωτοβουλίας «Good Lay Summary Practice» (GLSP4), το EFGCP και η EFPIA θα συνεργαστούν περαιτέρω για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας «EU-X-CT», με στόχο να βελτιωθεί η διασυνοριακή πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς για τους οποίους «τα σύνορα δεν θα έπρεπε πλέον να αποτελούν εμπόδια».

Διεθνές Φόρουμ Οικονομίας της Ευεξίας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Elitour διοργανώνουν Διεθνές Φόρουμ Οικονομίας της Ευεξίας με θέμα «THE GLOBAL WELLNESS ECONOMY: From opportunity to a successful development», την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 12:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  και θα έχει διαδικτυακή κάλυψη. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει, μέσα από τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις επιτυχημένων επαγγελματιών του χώρου και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τις μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες για ανάπτυξη δομών που θα προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, παρουσιάζοντας παράλληλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως το υψηλό επίπεδο του ιατρικού προσωπικού, τις ανταγωνιστικές τιμές, το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και το κλίμα, τη μεσογειακή διατροφή και την απαράμιλλη ελληνική φιλοξενία. Όπως είναι γνωστό, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες γενικά στο τομέα της Υγείας & Ευεξίας είναι το παρόν και το μέλλον, όσον αφορά την υψηλότερη κερδοφορία των επενδυτικών ευκαιριών σε παγκόσμια κλίμακα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδυτών στη χώρα μας γιατί αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα ολιστικά, απαντώντας σε βασικά ερωτήματα, που έχουν σχέση με τις επενδύσεις αυτές στην χώρα μας, στην προβολή του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, καθώς και στην ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχει η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

 

Aegean Neorion Innovation Center: Πρώτη εφαρμογή του ψηφιακού περιβάλλοντος στο ΓΝ Σύρου

Στα εγκαίνια του Aegean Neorion Innovation Center (ANIC) στη Σύρο, παρέστη πρόσφατα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Το ANIC, αποτελεί ένα σύγχρονο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας. Είναι μια πρωτοβουλία του Ομίλου ONEX και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ως ιδρυτές, με την συνεργασία της CISCO, της COSMOTE και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στην Ερμούπολη της Σύρου. Η λειτουργία του θα αφορά δράσεις και πρωτοβουλίες με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της υγείας και της τηλεϊατρικής, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, με κύριο στόχο την παραγωγή γνώσης και τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών στις τοπικές κοινότητες. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας δήλωσε σχετικά: «Στην Υγεία, η τηλεϊατρική έχει μπει ήδη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αλλά χρησιμοποιείται λιγότερο από ότι θα θέλαμε. Με τα σημερινά εγκαίνια δίνεται μία μεγάλη ώθηση για να μπορέσουμε να την αξιοποιησουμε περισσότερο για το καλό κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε επισκέπτη της Ελλάδας, κάθε ανθρώπου που ζει εδώ. Το γεγονός ότι το Νέο Κέντρο που δημιουργείται διαλέγει για πρώτη εφαρμογή του ψηφιακού περιβάλλοντος το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση, καθώς μετατρέπεται σε ένα νοσοκομείο έξυπνο, ασφαλές και πράσινο. Στο Υπουργείο θέλουμε ένα ΕΣΥ δημόσιο, ευέλικτο, συνεργατικό και θέλουμε όλο τον κόσμο μαζί και τους Αμερικανούς φίλους μας. Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός, που συνεργάζεται με όλη την Ευρώπη, κυρίως με τη Γαλλία και τη Γερμανία αλλά και με άλλες χώρες, είναι πολύ σημαντικό γιατί δουλεύουμε όλοι μαζί.  Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο ψηφιακό άλμα. Και έχουμε κάνει και στην υγεία πολλά βήματα, με στόχο ένα σύστημα υγείας πιο ευέλικτο, πιο συνεργατικό. Σε αυτό το νησί, την Σύρο βλέπουμε πως προχωράμε στην Ελλάδα για το μέλλον. Υπάρχει μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικών φορέων. Από την μια πλευρά είναι η Περιφέρεια που εκφράζει το δημόσιο και την περιοχή και από την άλλη πλευρά είναι εταιρείες όπως η CISCO, η ONEX και τα ναυπηγεία, που χρηματοδοτούν και στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία».

ΕΟΔΥ: Μείωση στις γριπώδεις συνδρομές

Μείωσε παρουσίασε η θετικότητα στην κοινότητα για τη γρίπη την εβδομάδα από 9 έως 15 Ιανουαρίου, σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, σύμφωνα με το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εν λόγω εβδομάδα (02/2023). Συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 02/2023 νοσηλεύτηκαν 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την ίδια περίοδο, ανιχνεύτηκαν 238 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 228 στελέχη τύπου Α, τα 220 (96,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 8 (3,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Όσον αφορά, τον αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV, η θετικότητα παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπ. Υγείας: Προτροπή στους γονείς να επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του προτρέπει τους πολίτες και ειδικότερα τους γονείς να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας των Κέντρων Υγείας της περιοχής τους όταν τα συμπτώματα των εποχιακών ιώσεων που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή είναι ήπια. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: Σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζεται έξαρση των ιώσεων που προσβάλλουν μεγαλύτερους αλλά κυρίως μικρά παιδιά, επηρεάζοντας την καθημερινότητα τόσο των ίδιων των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να είναι πάντοτε δίπλα στους ασθενείς. Επικουρικά και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δεδομένη κατάσταση, μπορεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία από επισκέψεις, οι οποίες δε χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης. Με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια των ασθενών και των παιδιών, αφού πρώτα οι γονείς έχουν συμβουλευτεί τον παιδίατρό τους, μπορούν να επισκέπτονται το κοντινότερο Κέντρο Υγείας, όταν τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Στα κέντρα υγείας μπορούν να πραγματοποιηθούν αιματολογικές εξετάσεις, ενώ αυτά έχουν και έμπειρους παιδιάτρους που θα εξετάσουν τα παιδιά. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον παιδίατρο ανάγκη νοσηλείας του παιδιού, τότε θα παραπεμφθεί τάχιστα στο νοσοκομείο. Με την επίσκεψη στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας, οι ασθενείς θα εξυπηρετηθούν άμεσα ενώ θα αποφύγουν τον συνωστισμό και την ενδεχόμενη μετάδοση των ιώσεων. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου παρατίθεται πίνακας με τα Κέντρα Υγείας σε όλη την Αττική, για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν την υπομετάλλαξη XBB.1.5 του SARS-CoV-2

Τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature με θέμα την αύξηση του αριθμού των ασθενών που νοσούν από την υπομετάλλαξη XBB.1.5 SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, και Πάνος Μαλανδράκης. Η υπομετάλλαξη XBB.1.5 ευθύνεται για το 28% των περιπτώσεων Covid-19 αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχει κίνδυνος αύξησης της διασποράς της συγκεκριμένης υπομετάλλαξης και στον υπόλοιπο κόσμο. Στις Νοτιοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής η συγκεκριμένη μετάλλαξη ξεπέρασε γρήγορα τα ποσοστά των υπολοίπων που κυριαρχούσαν.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της υπομετάλλαξης XBB.1.5 είναι αβέβαιος. Μπορεί η συγκεκριμένη υπομετάλλαξη να μην αυξάνει τον αριθμό των νοσηλειών και της βαριάς νόσησης σε πολλές χώρες λόγω της ανοσίας που έχει δημιουργηθεί από προηγούμενες νοσήσεις από άλλες παραλλαγές καθώς και του εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Ωστόσο, ακόμα και εάν η υπομετάλλαξη XBB.1.5 δεν προκαλέσει μεγάλο κύμα σοβαρών λοιμώξεων, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά η γενεαλογία της για την πρόληψη μεταγενέστερων μεταλλάξεων. Τα δισθενή εμβόλια ενισχύουν τα επίπεδα αντισωμάτων ικανών να μπλοκάρουν τη μόλυνση από XBB (και πιθανώς XBB.1.5) σε εργαστηριακές δοκιμές.

Η XBB.1.5 αποτελεί παρακλάδι της υπομετάλλαξης XBB, η οποία είναι υπομετάλλαξη του στελέχους Όμικρον. Η πρωτεϊνική ακίδα της XBB φέρει μια σειρά από μεταλλάξεις που ενισχύουν την ικανότητά της να διαφεύγει την ανοσία, κάτι το οποίο προκάλεσε κυρίως στην Ασία και την Σιγκαπούρη την υπεροχή της. Προκλινικά πειράματα δείχνουν ότι η αυτή η μετάλλαξη βελτιώνει της ικανότητα της XBB να προσκολλάται στον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2, τον οποίο χρησιμοποιεί ο SARS-COV-2 για να εισβάλει στα κύτταρα. Είναι σημαντικό ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν φαίνεται να μεταβάλει την ικανότητα της XBB να διαφεύγει από τα αντισώματα, αλλά η μεταλλαγή F486P που υπάρχει στη XBB.1.5 βοηθάει να ξεπεραστεί αυτό το μειονέκτημα.

Ο Moritz Gerstung, βιολόγος στο German Cancer Research Center στη Χαϊδελβέργη, εκτιμά ότι οι νοσήσεις από τη συγκεκριμένη υπομετάλλαξη διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ στον υπόλοιπο κόσμο πολύ πιο αργά. Η BQ.1 και η BQ.1.1 ενώ φαίνονταν ότι θα επικρατούσαν, υποχώρησαν γρήγορα στην Ευρώπη και την Αμερική. Εάν θα συμβεί το ίδιο με τη XBB.1.5 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, καθώς η γενεαλογική εξέλιξη θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σιωπηλά αντικαθιστώντας άλλες μεταλλάξεις σε ορισμένες χώρες χωρίς να προκαλέσει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η υπομετάλλαξη XBB.1.5 υπερέχει ως προς την ανοσολογική διαφυγή. Οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού αμβλύνουν την ισχύ των αντισωμάτων που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση – συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων στελεχών Όμικρον.

ΕΙΝΑΠ για Σισμανόγλειο: Τραγική υποστελέχωση

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΠ του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» λόγω της αυξημένης προσέλευσης των ασθενών, αλλά και την τραγική υποστελέχωση των 2 παθολογικών τμημάτων, τονίζει με επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας η ΕΙΝΑΠ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΕΙΝΑΠ, «και στις 3 τελευταίες γενικές εφημερίες (9,13 και17 Ιανουαρίου), μετά τη λήξη τους, παρέμεναν στο ΤΕΠ – γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στο Νοσοκομείο – περί τούς 30 περίπου ασθενείς, ενώ μετά την γενική εφημερία της 17/1/23 παρέμεναν 43 ασθενείς στο ΤΕΠ, κυρίως με πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά, μέχρι να βρεθεί νοσηλευτική κλίνη σε οποιοδήποτε τμήμα, αρκετές ώρες μέχρι μέρες μετά.

Με δεδομένο ότι το νοσοκομείο πραγματοποιεί και πρωινή εφημερία δύο ημέρες μετά τη γενική εφημερία, οι διαθέσιμες κενές κλίνες πριν την εφημερία, είναι πλέον ελάχιστες. Χαρακτηριστικά, κατά την έναρξή της στις 13/01/23, υπήρχαν 7 κενές κλίνες για παθολογικά, 1 για χειρουργικά και 2 για πνευμονολογικά περιστατικά. Είναι πλέον δεδομένο ότι η εφημερία του νοσοκομείου έχει υποστεί “έμφραγμα”. Παράλληλα, επισημαίνουμε την τραγική υποστελέχωση των 2 παθολογικών τμημάτων που από την αρχή του 2023 λόγω συνταξιοδοτήσεων έχουν απομείνει με 3 ειδικευμένους η κάθε μία (υπηρετεί και ένας με απόσπαση) όπως και των 2 χειρουργικών τμημάτων όπου υπηρετούν 3 ειδικευμένοι στη μία και 4 στην άλλη (και ένας με παράταση συνταξιοδότησης)».