Ελπιδοφόρα νέα για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος

Πρόσφατα η εταιρεία Ipsen ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για πειραματικό φάρμακό της  σε μελέτη φάσης 3 για  τον καρκίνο του παγκρέατος. Συγκεκριμένα, το Onivyde σε μια δοκιμή φάσης 3 για το μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (mPDAC), ως μέρος ενός θεραπευτικού σχήματος που ονομάζεται Nalirifox – βελτίωσε τη συνολική επιβίωση χωρίς εξέλιξη της ασθένειας σε σύγκριση με ένα καθιερωμένο σχήμα χημειοθεραπείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Fierce Pharma, το σχήμα Nalirifox μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 17% σε σχέση με τη χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς που έλαβαν τη νέα θεραπεία έζησαν κατά μέσο όρο 11,1 μήνες, σε σύγκριση με τους 9,2 μήνες της ομάδας ελέγχου.

Η θεραπεία βελτίωσε επίσης την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου κατά 1,8 μήνες σε διάμεσο 7,4 μήνες. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του κινδύνου εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 31% σε σχέση με τη χημειοθεραπεία. Η ερευνητική θεραπεία που περιείχε Onivyde έδωσε αντικειμενικό ποσοστό ανταπόκρισης 41,8% σε σύγκριση με 36,2% της καθιερωμένης θεραπείας. Εκτός από το Onivyde, το σχήμα Nalirifox περιέχει τη χημειοθεραπεία 5-Fluorouracil, καθώς και το φάρμακο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου οξαλιπλατίνη και λευκοβορίνη, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των τοξικών επιδράσεων ορισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων. Στη μελέτη συμμετείχαν 770 ασθενείς από 18 χώρες. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα του Nalirifox έλαβαν το σχήμα δύο φορές το μήνα, ενώ οι ασθενείς στην ομάδα με την καθιερωμένη θεραπέια έλαβαν τις χημειοθεραπείες πακλιταξέλη και γεμσιταβίνη τρεις φορές το μήνα. Η Ipsen ανακοίνωσε ότι η δοκιμή πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό της σημείο τον Νοέμβριο.

Το Onivyde μπλοκάρει ένα ένζυμο που ονομάζεται τοποϊσομεράση Ι, το οποίο με τη σειρά του βοηθά το σώμα των ασθενών να αντιγράψει το κυτταρικό DNA για να δημιουργήσει νέα κύτταρα. Όταν το ένζυμο μπλοκάρεται, τα καρκινικά κύτταρα σταματούν να πολλαπλασιάζονται και τελικά πεθαίνουν, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Ipsen σχεδιάζει να καταθέσει συμπληρωματική αίτηση στον FDA για το θεραπευτικό σχήμα σε ασθενείς με mPDAC που δεν είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία, μετά τον χαρακτηρισμό της ως fast-track το 2020. Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου είναι μια «εξαιρετικά επιθετική» μορφή καρκίνου, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Το Onivyde είναι ήδη εγκεκριμένο σε μεγάλες αγορές για τη θεραπεία ασθενών με μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος με εξέλιξη της νόσου μετά από θεραπεία με βάση τη γεμσιταβίνη.

Η Johnson & Johnson μειώνει την παραγωγή εμβολίου για την COVID

Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια έρευνας και παραγωγής για την υποστήριξη του εμβολίου της για την COVID-19, η Johnson & Johnson περιορίζει την παραγωγή του λόγω της χαμηλής ζήτησης, αναφέρει η Wall Street Journal. Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία τερμάτισε τις συνεργασίες παραγωγής εμβολίων για την COVID-19 με την Catalent και τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η J&J «συνεχίζει να διασφαλίζει ότι το εμβόλιο της για την COVID-19 είναι διαθέσιμο όπου χρειάζεται και επί του παρόντος διαθέτουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις για τον εμβολιασμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας πρόσφατα. Το μονοδοσικό εμβόλιο της  J&J κατά της COVID-19 κυκλοφόρησε  το 2021 και αρχικά θεωρήθηκε ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna. Ωστόσο, «σκόνταψε» σχεδόν αμέσως όταν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι διέκοψαν την κυκλοφορία του για να διερευνήσουν τον κίνδυνο δημιουργίας σπάνιων θρόμβων αίματος μετά τη χορήγησή του. Η διακοπή της κυκλοφορίας του διήρκεσε μόνο 10 ημέρες, αλλά είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αντίληψη του κοινού. Από το ντεμπούτο του εμβολίου στις αρχές του 2021, σχεδόν 19 εκατομμύρια δόσεις του έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με περίπου 430 εκατομμύρια δόσεις  του εμβολίου των Pfizer και BioNTech και περίπου 267 εκατομμύρια δόσεις  του εμβολίου της Moderna, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Οι πωλήσεις του εμβολίου δεν ανταποκρίθηκαν επίσης στο πλάνο της J&J. Η φαρμακοβιομηχανία περίμενε αρχικά 3 έως 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2022, αλλά κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, είχε αποφέρει μόλις 1,49 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, εγείρει το ερώτημα εάν μερικοί άνθρωποι μπορούν να περιμένουν περισσότερο από τα συνιστώμενα 10 χρόνια για να επαναλάβουν μια κολονοσκόπηση μετά από έναν αρνητικό αρχικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη, εξέτασε 120.000 άτομα 65 ετών και άνω στη Γερμανία από το 2013 έως το 2019 που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση 10 ή περισσότερα χρόνια μετά από έναν αρχικό αρνητικό έλεγχο και τους συνέκρινε με τα αποτελέσματα κολονοσκοπήσεων  που έγιναν σε άτομα 65 ετών και άνω την ίδια  χρονική περίοδο , οι περισσότεροι από τους οποίους προβάλλονταν στην εξέταση για πρώτη φορά. Διαπιστώθηκε ότι η παρουσία προκαρκινικών ή καρκινικών αναπτύξεων ήταν 40% έως 50% χαμηλότερη μεταξύ αυτών με τις επαναλαμβανόμες εξετάσεις, βρίσκοντας προχωρημένες αναπτύξεις ή καρκίνους μόνο στο 4% έως 5% των γυναικών και στο 5% έως 7% των ανδρών, δέκα ή και περισσότερα χρόνια μετά από αρνητική κολονοσκόπηση. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης εάν ο αριθμός των μη φυσιολογικών αυξήσεων διέφερε μεταξύ ανδρών και γυναικών, βρίσκοντας τον επιπολασμό 40% υψηλότερο στους άνδρες. Όσον αφορά την ηλικία, τα ποσοστά ανίχνευσης ήταν τα υψηλότερα μεταξύ ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα 10 χρόνια μεταξύ των κολονοσκοπήσεων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου  είναι ασφαλή και προτείνουν επέκταση αυτών των χρονικών  σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά για γυναίκες και νεότερους ανθρώπους χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα. «Για παράδειγμα, γυναίκες σε νεότερες ηλικίες χωρίς εύρημα στην ενδεικτική κολονοσκόπηση θα μπορούσαν ενδεχομένως να ελέγχονται και σε μεγαλύτερα  διαστήματα ή, εναλλακτικά, να υποβάλλονται σε λιγότερο επεμβατικές μεθόδους, όπως εξετάσεις κοπράνων, ενώ το διάστημα των 10 ετών μεταξύ των κολονοσκοπήσεων θα πρέπει να διατηρείται  για άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας», αναφέρουνοι συγγραφείς της μελέτης.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο  είναι ένας από τους καρκίνους που μπορεί να προληφθεί με αποτελεσματικά τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου όπως οι κολονοσκοπήσεις που ανιχνεύουν πρώιμα τη νόσο. Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σε μεγάλο βαθμό λόγω των κολονοσκοπήσεων. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ενήλικες 45 έως 75 ετών. Οι συστάσεις άλλαξαν πρόσφατα για να ξεκινήσει ο προσυμπτωματικός έλεγχος στα 45 αντί των 50 ετών, εξ’αιτίας  της αύξησης στις διαγνώσεις καρκίνου  που καταγράφεται σε μικρότερες ηλικίες. Εάν ο έλεγχος είναι αρνητικός, οι ασθενείς δεν χρειάζονται άλλον για 10 χρόνια.

Ο Δρ Ντάγκλας Όουενς, καθηγητής πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και πρώην πρόεδρος της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ανέφερε σχετικά:

«Ο υπερβολικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν επιφέρει σημαντικές βλάβες όπως συμβαίνει από υπερβολικές εξετάσεις για άλλους καρκίνους, ωστόσο  επιφέρει κάποιες που έχουν να κάνουν με την κολονοσκόπηση. Γι’αυτό εάν μπορούμε να έχουμε το ίδιο όφελος με μικρότερο αριθμό κολονοσκοπήσεων, αυτό θα ήταν μια νίκη».

Novartis: Tο σχέδιο των ΗΠΑ για τον περιορισμό των τιμών των φαρμάκων θα πλήξει την έρευνα για νέα φάρμακα

Τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν τις τιμές των φαρμάκων θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τη φαρμακευτική έρευνα σε μερικούς από τους πιο κομβικούς τομείς έρευνας της Novartis, προειδοποίησε την Παρασκευή η ελβετική φαρμακοβιομηχανία, καλώντας την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει τις «απρόβλεπτες» επιπτώσεις των νέων κανόνων της, όπως αναφέρει το Reuters. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Αύγουστο νόμο ο οποίος επιτρέπει στο ομοσπονδιακό σύστημα Medicare να διαπραγματεύεται τις τιμές για τα ακριβά φάρμακα.

Ενώ τα φάρμακα «μικρών μορίων» θα υπόκεινται σε διαπραγματευόμενες τιμές φαρμάκων εννέα χρόνια μετά την έγκριση των κανονισμών, τα βιολογικά φάρμακα που παράγονται από ζωντανά κύτταρα δεν θα επηρεαστούν παρά μόνο μετά από 13 χρόνια, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ως αποτέλεσμα, προτεραιότητα δίνεται στα βιολογικά, σε ενέσεις ή εγχύσεις, έναντι των φαρμάκων «μικρών μορίων», που είναι κυρίως χάπια. Η πρόθεση των νομοθετών μπορεί να είναι να ευνοήσουν τα εξελιγμένα βιολογικά φάρμακα έναντι των φαινομενικά πιο συμβατικών χημικών φαρμάκων, αλλά μερικές από τις πιο υποσχόμενες νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις ανήκουν στην τελευταία ομάδα, όπως δήλωσε ο Victor Bulto, Πρόεδρος της Novartis Innovative Medicines για την αγορά των ΗΠΑ. Μία από τις τρεις βασικές τεχνολογίες στις οποίες θέλει να επικεντρωθεί η Novartis είναι η τεχνολογία παρεμβολής RNA ή RNAi, όπου τα γονίδια που προκαλούν ασθένειες αποσιωπούνται ή καθίστανται αναποτελεσματικά. Το πρώτο της φάρμακο RNAi, το Leqvio για τη μείωση της χοληστερόλης, εγκρίθηκε στα τέλη του 2021.

Μια δεύτερη περιοχή εστίασης είναι οι ραδιοσυνδέτες, όπως το φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη Pluvicto. Λειτουργεί συνδυάζοντας ραδιενεργά σωματίδια που σκοτώνουν κύτταρα με μόρια που συνδέονται με όγκους.

«Οι νέες μέθοδοι, όπως οι τεχνολογίες RNA ή οι θεραπείες με ραδιοσυνδέτη θεωρούνται στην πραγματικότητα – βάσει αυτής της νομοθεσίας – μικρά μόρια και επομένως αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει για να ωφεληθεί η καινοτομία και οι ασθενείς», ανέφερε στο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα παγκοσμίως για φάρμακα και εκτιμάται ότι με τον νέο νόμο για την τιμολόγηση των φαρμάκων θα μειώσουν το ομοσπονδιακό έλλειμμα κατά 237 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

 

Patient Hub Networking: Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για τους Συλλόγους Ασθενών

 Με την εύρυθμη λειτουργία κάθε Συλλόγου να εξαρτάται μεταξύ άλλων από την άρτια εκπαίδευση των μελών του, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρέχει στους συλλόγους ασθενών, δωρεάν κύκλο 16 υβριδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών Patient Hub Networking. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν το πρώτο τετράμηνο του 2023, στην Οδό Ευριπίδου 36, 1ος όροφος, με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.

Με βασικές θεματικές την Πολιτική Υγείας & Φάρμακο και την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων, το περιεχόμενο των σεμιναρίων χωρίζεται ως ακολούθως:

Πρώτη Θεματική Ενότητα: Πολιτική Υγείας & Φάρμακο

 1. Δημόσια Υγεία
 2. Έρευνα και μέτρηση της απόδοσης των υπηρεσιών υγείας
 3. Μητρώα & Θεραπευτικά πρωτόκολλα
 4. Βιοηθική
 5. Η σημασία των κλινικών μελετών
 6. Κλινικές πρακτικές & κανονιστικό πλαίσιο
 7. Οικονομικά της Υγείας & Φαρμακευτική Πολιτική
 8. Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας στο Φάρμακο & Health Devices

Δεύτερη Θεματική Ενότητα: Ανάπτυξη Δεξιοτήτων

 1. Διαχείριση & Οργάνωση σωματείου/ΜΚΟ
 2. Δημιουργία δικτύου εθελοντών
 3. Μείγμα χρηματοδότησης
 4. Σχεδιασμός Προγραμμάτων
 5. Μάρκετινγκ και επικοινωνία
 6. Διαχείριση Social Media
 7. Public Speaking
 8. Storytelling

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα υβριδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια εδώ. « Με αυτό τον τρόπο οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας θα μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν και ενημερώσουν για το σύνολο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του Patient Hub Networking», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Το έργο «Patient Hub Networking» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα διαχείρισης την «Ένωση Ασθενών Ελλάδας» και εταίρους τη «Humane» και το «Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από́ την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού́ μηχανισμού́ του Ευρωπαϊκού́ Οικονομικού́ Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού́ ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή́ των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά́ και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από́ κοινού́ το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Φαρμακεία: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των φαρμάκων για το αναπνευστικό σύστημα

Αυξήθηκαν κατά 33,3% οι πωλήσεις των φαρμάκων για το αναπνευστικό σύστημα μέσω φαρμακείων την περίοδο από 26/12/22 – 08/01/23 , σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data.

Συγκεκριμένα την εν λόγω περίοδο , οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (27/12/21 – 09/01/22) ως εξής:

Φάρμακα: +6,2% (+1 εκατ.τμχ.)

Προϊόντα OTC: +16,8% (+945,6 χιλ.τμχ.)

Καλλυντικά: -3% (-41,7 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: -15,8% (-23 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -35,1% (-819,3 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 27/12/21 – 09/01/22 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά: +33,3% (+598,3 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα, αυξάνονται κατά: +28% (+614,4 χιλ.τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά: -22,8% (-51,2 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -21,2 % (-24,1 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, μειώνεται κατά: -69,8% (-651,9 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Στέλιος Στυλιανίδης: Τεράστιος αριθμός αιτημάτων για ψυχικές παθήσεις στο ΕΣΥ

Με αφορμή την περίπτωση του «ψευτογιατρού» που εξαπάτησε πλήθος ασθενών, ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Στέλιος Στυλιανίδης, μίλησε στην ΕΡΤ, τονίζοντας την ανάγκη και της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών με σοβαρές παθήσεις που συνήθως μένει ανεκπλήρωτη,  αφήνοντας έτσι κάποιους ανθρώπους «εκτεθειμένους» σε υποσχέσεις για θαύματα από επιτήδειους. Τόνισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την περίοδο της πανδημία και μετά, η Ψυχική Υγεία έχει λάβει χαρακτηριστικά πανδημίας με χιλιάδες ανθρώπους να υποφέρουν από συμπτώματα άγχους, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, από ζητήματα ενδοικογενειακής βίας, από εξάρτηση από το διαδίκτυο αλλά και από κατανάλωση ψυχοτρόπων χωρίς συνταγογράφηση και εξαρτησιογόνων ουσιών όπως η κοκαΐνη. Όπως ανέφερε τα περιστατικά αυτά είναι παρά πολλά, «τσουνάμι αιτημάτων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά που απευθύνονται στο ΕΣΥ και σε δομές ψυχικής Υγείας, που όμως δεν προλαβαίνουν να τα ατιμετωπίσουν έγκαιρα. Για να διαγνωστεί ένα παιδί ή ένας έφηβος μπορεί να χρειαστεί να περιμένει και 6 μήνες είπε ο καθηγητής τονίζοντας την ανάγκη αύξησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

ΗΔΙΚΑ: Δημόσια διαβούλευση για τη διακήρυξη διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού

Η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) ανακοινώνει τη Διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης επί του Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά

βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής για την ανάδειξη Αναδόχου που θα αναλάβει το έργο  «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων – Αναβάθμιση πληροφοριακών

συστημάτων & υποδομών νοσοκομείων» με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ: 5162373 και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σε ανοικτή μη δεσμευτική συμμετοχή στη διαδικασία

διαβούλευσης και την κατάθεση παρατηρήσεων – προτάσεων επί του τεύχους διακήρυξης.

Οι παρατηρήσεις, προτάσεις ή και τα σχόλια που υποβάλλονται στη διαβούλευση θα πρέπει να σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα, με αναφορά της συγκεκριμένης ενότητας, παραγράφου ή και υπο-παραγράφου στην οποία αναφέρονται, με πλήρη τεκμηρίωση. Επίσης, θα

πρέπει να δίδονται τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερόμενου Οικονομικού Φορέα (Επωνυμία, e-mail) που υποβάλλει σχόλιο / παρατήρηση / πρόταση. Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος του ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική

διεύθυνση www.promitheus.gov.gr, για χρονικό διάστημα δέκα πέντε (15) ημερών από την ανάρτηση του Τεύχους Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ προς Διαβούλευση.

Η παρούσα ανακοίνωση καθώς και το τεύχος της διακήρυξης θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα

της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.idika.gr ).

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του στις Σέρρες

Επιβεβαιώθηκε  πρόσφατα η παρουσία του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε νεκρό αγριόχοιρο στο Δήμο Σιντικής Σερρών. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν  το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και η Εθνική Ομάδας Ειδικών για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, που συγκροτήθηκε πριν από μερικούς μήνες με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου. Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν περιλαμβάνονται ηΕνεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών, η Οριοθέτηση μολυσμένης περιοχής, η λήψη μέτρων στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής, η εντατική παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής καθώς και η λήψη μέτρων  στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενής νόσος η οποία προσβάλλει τα οικόσιτα γουρούνια, τα αγριογούρουνα καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας των συϊδών. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα. Η νόσος είναι ενδημική της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο κύκλος μετάδοσης περιλαμβάνει τα τσιμπούρια του είδους Ορνιθόδωρος, τους φακόχοιρους και τους ποταμόχοιρους. Τα τσιμπούρια είναι φορείς της νόσου, χωρίς όμως τα ίδια να νοσούν. Σημειώνεται ότι δεν προκαλεί νόσο στους ανθρώπους και δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.

 

 

Ο ΠΣΦ ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση «παράνομων» θεραπειών

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό σύλληψης «ψευτογιατρού» και καθώς ο συλληφθείς φέρεται να είναι φυσικοθεραπευτής, χωρίς όμως αυτό να έχει διασταυρωθεί από τα μητρώα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου απέστειλε επείγουσα επιστολή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και την Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, ζητώντας την κοινοποίηση των στοιχείων του εν λόγω προσώπου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται πράγματι για φυσικοθεραπευτή – εγγεγραμμένο μέλος του Π.Σ.Φ., ώστε να ακολουθήσει ο πειθαρχικός του έλεγχος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΣΦ, «επειδή η Υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και η προστασία της αποτελεί χρέος της Πολιτείας και των Θεσμών της, ο ΠΣΦ ζητά άμεσα από το Υπουργείο Υγείας μέτρα αντιμετώπισης αυτής της επικίνδυνα ανεξέλεγκτης μάστιγας των παράνομων ‘θεραπευτών’.

Ο ΠΣΦ και ο Ιατρικός Σύλλογος, από κοινού έχουν ζητήσει την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για την αντιποίηση, το Υπουργείο Υγείας όμως μάλλον δεν προβληματίζεται από τη δράση των απατεώνων.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει την ανεξέλεγκτη χορήγηση κωδικών αριθμών δραστηριότητας (Κ.Α.Δ) και μπλοκ αποδείξεων χωρίς τη διασταύρωση της ύπαρξης άδειας άσκησης επαγγέλματος και να συνεργαστεί με τον Π.Σ.Φ ,τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας για την οριστική εξάλειψη τέτοιων φαινομένων. Τέλος, θυμίζουμε την πρόσφατη περίπτωση – εν μέσω πανδημίας – της δήθεν φυσικοθεραπεύτριας στον Πόρο, που έσπειρε τον κορωνοϊό , παραβιάζοντας τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονταν για τα εργαστήρια παροχής φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών, για να αποδειχθεί τελικά ότι δεν ήταν φυσικοθεραπεύτρια, παραβιάζοντας τον Νόμο περί αντιποίησης επαγγέλματος».