-->

Εργαζόμενοι στο ΓΝΑ «Ελπίς»: Όχι σε μετακίνηση παθολόγου σε άλλο νοσοκομείο

Την έντονη διαφωνία τους για τη μετακίνηση παθολόγου στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ελπίς», με αφορμή τη σχετική εντολή που δόθηκε στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας από την ΥΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες και οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του «Γ. Γεννηματάς» ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις λόγω των δυσλειτουργιών από την έλλειψη παθολόγων, τονίζοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία.

Το σωματείο εργαζομένων στο «Ελπίς» στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συμφωνεί με την ανακοίνωση των γιατρών του «Γ. Γεννηματάς» ότι «με μπαλώματα δεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά με γενναίες μόνιμες προσλήψεις».

Οι εργαζόμενοι στο «Ελπίς» ζητούν να μη γίνει καμία μετακίνηση παθολόγου από το Ίδρυμα επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες αυτή τη στιγμή στις παθολογικές κλινικές, και το προσωπικό χρειάζεται ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση. Επίσης ζητούν να γυρίσουν άμεσα οι νοσηλευτές που είναι σε απόσπαση σε άλλα νοσοκομεία λόγω πανδημίας γιατί και το «ελπίς» έχει μεγάλες ανάγκες.

Γενικότερα, οι εργαζόμενοι ζητούν να καλυφθούν ότι κενά υπάρχουν και σε νοσηλευτικό και σε ιατρικό προσωπικό, ενώ υπενθυμίζουν ότι στο διαγωνισμό για τους μόνιμους νοσηλευτές δεν τηρήθηκε η αναλογικότητα και τους δόθηκαν πολύ λιγότεροι νοσηλευτές από όσους τους αναλογούσαν.

 

Νεφροπαθείς Πάρου και Νάξου: Η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάρο δεν έγινε ποτέ

Οι εκπρόσωποι των νεφροπαθών Πάρου και Νάξου, απέστειλαν μία κοινή ανοιχτή επιστολή προκειμένου να εκφράσουν την αγωνία και την αγανάκτηση τους τα προβλήματα που τους απασχολούν. Όπως αναφέρουν η υπόσχεση για τη δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάρο δεν τηρήθηκε ποτέ, ενώ το Νοσοκομείο Νάξου τους αρνείται υπηρεσίες αιμοκάθαρσης επικαλούμενο έλλειψη διαθέσιμων κλινών. Συγκεκριμένα στην επιστολή τους οι νεφροπαθείς αναφέρουν τα εξής:

«Ένα φλέγον πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε εμείς οι νεφροπαθείς από την Πάρο και τη Νάξο, εποχικοί κάτοικοι των νησιών μας, οι οποίοι -είτε εργαζόμαστε στην Αθήνα είτε είμαστε συνταξιούχοι- είναι ότι το Νοσοκομείο Νάξου αρνείται να μας παράσχει υπηρεσίες αιμοκάθαρσης, επικαλούμενο έλλειψη διαθέσιμων κλινών, αντιμετωπίζοντας μας επί της ουσίας ως «τουρίστες», μολονότι εκεί έχουμε τα σπίτια μας, τις οικογένειές μας, την περιουσία μας ή και τα εκλογικά μας δικαιώματα. Από την άλλη το Νοσοκομείο Νάξου δέχεται -άγνωστο βάσει ποιων διαδικασιών- νεφροπαθείς τουρίστες, τη στιγμή που εμάς μάς εκτοπίζει από τον τόπο μας, όχι μόνο κατά τους «περιζήτητους» θερινούς μήνες, αλλά και ακόμα κατά τους «νεκρούς» χειμερινούς μήνες, όπου η ζήτηση κλινών αιμοκάθαρσης είναι κατά τεκμήριο ελάχιστη». Και η επιστολή καταλήγει: «Η πολυπόθητη δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάρο, που θα εξυπηρετούσε τους νεφροπαθείς, μονίμους και εποχικούς κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου και των γύρω νησιών, όπως και τους μη εξυπηρετούμενους ασθενείς της Νάξου, δυστυχώς δεν φαίνεται να λαμβάνει σάρκα και οστά στο ορατό μέλλον. Ως εκ τούτου θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει με την υπάρχουσα μονάδα, εκείνη του κρατικού Νοσοκομείου της Νάξου».

Προβλήματα υποστελέχωσης στις μονάδες ΕΚΑΒ

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι τομείς του ΕΚΑΒ στη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα σε  Σαντορίνη ,Κω ,Κάλυμνο και μικρά νησιά , τόνισε  ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ν. Αιγαίου Φιλήμονας Χατζησταμάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.Όπως ανέφερε η κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας είναι χειρότερη από πέρυσι και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Ο κ Χατζησταμάτης εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με τις υποβαθμισμένες προσφερόμενες υπηρεσίες αφού όπως είπε δεν υπάρχει προσωπικό ούτε για ένα ασθενοφόρο ενώ το Υπουργείο και Διοίκηση δεν προχωρούν σε προσλήψεις.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της Κω, δήλωσε ότι  υπάρχουν επτά μόνιμοι ,τρεις επικουρικοί και μια διασώστρια η οποία παραιτείται για να επιστρέψει στη Β. Ελλάδα  λόγω υψηλού κόστους ζωής στο νησί. Ίδια είναι η εικόνα και στη Κάλυμνο, σύμφωνα με τον κ Χατζησταμάτη ο οποίος προειδοποίησε  για δυσάρεστες εξελίξεις αν δεν υπάρξει υποστήριξη. Όπως εξήγησε, ένα ασθενοφόρο για να δουλέψει σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο με ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζόμενους, χρειάζεται το λιγότερο 12 άτομα και όπως αντιλαμβάνεστε ούτε αυτά δεν έχουμε. Οπότε αν συμβεί δεύτερο ή και τρίτο περιστατικό πρέπει αναγκαστικά να περιμένει με ότι αυτό συνεπάγεται σε κάποιες περιπτώσεις. Επιπλέον, ο κ Χατζησταμάτης αναφέρθηκε στην ανησυχία των κατοίκων των νησιών για τα αυξημένα περιστατικά ιώσεων που εμφανίζονται στα παιδιά αυτή την περίοδο. Όπως είπε πολλά από αυτά διακομίζονται στην Κρήτη ή στην Αττική δεδομένου ότι ούτε στη Ρόδος μπορούν να πάνε αφού δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

 

 

COVID-19: Προστασία έναντι του στελέχους Όμικρον από προηγούμενη λοίμωξη και υβριδική ανοσία

 Η παγκόσμια αύξηση των περιστατικών που νοσούν από το στέλεχος Όμικρον Β.1.1.529 του SARS-CoV-2 είχε ως αποτέλεσμα πολλά άτομα να αποκτήσουν υβριδική ανοσία (ανοσία που αναπτύχθηκε από εμβολιασμό και νόσηση). Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Πάνος Μαλανδράκης συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των Niklas Bobrovitz και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet infectious diseases με θέμα την προστασία που προσφέρει η προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 και η υβριδική ανοσία έναντι του στελέχους Όμικρον. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η συστηματική ανασκόπηση του μεγέθους καθώς και της διάρκειας της προστασίας που προσφέρει μια προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και η υβριδική ανοσία έναντι της λοίμωξης και της σοβαρής νόσησης από το στέλεχος Όμικρον. Για τη συστηματική ανασκόπηση αναζητήθηκαν σχετικές μελέτες στις ιστοσελίδες MEDLINE, Europe PubMed Central, Embase, Web of Science, ClinicalTrials.gov, Cochrane, και τη βάση δεδομένων του ΠΟΥ για Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 1η Ιουνίου 2022.

Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 11 μελέτες που αναφέρονταν στην προστασία μετά από λοίμωξη SARS-CoV-2 και 15 μελέτες που αναφέρονταν στην προστασία που προσφέρει η υβριδική ανοσία. Η αποτελεσματικότητα της προηγούμενης λοίμωξης έναντι νοσηλείας ή σοβαρής νόσησης ανήλθε στο 74,6% [95% όρια αξιοπιστίας (CI) 63,1–83,5] στους 12 μήνες. Η αποτελεσματικότητα της προηγούμενης λοίμωξης έναντι της επαναλοίμωξης έφτασε μόλις το 24,7% (95% CI 16,4–35,5) στους 12 μήνες. Αντίστοιχα, η αποτελεσματικότητα της υβριδικής ανοσίας έναντι εισαγωγής στο νοσοκομείο ή σοβαρής νόσου ήταν 97,4% (95% CI 91,4–99,2) στους 12 μήνες μετά τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό (2 δόσεις) ή την πιο πρόσφατη νόσηση και 95,3% (81,9–98,9) στους 6 μήνες μετά τον πρώτο αναμνηστικό εμβολιασμό (3η δόση) ή την πιο πρόσφατη νόσηση. Όσον αφορά στην προστασία έναντι επαναλοίμωξης, η αποτελεσματικότητα της υβριδικής ανοσίας μετά τον αρχικό εμβολιασμό μειώθηκε στο 41,8% (95% CI 31,5–52,8) στους 12 μήνες, ενώ η αποτελεσματικότητα της υβριδικής ανοσίας μετά τον πρώτο αναμνηστικό εμβολιασμό μειώθηκε στο 46,5% (36,0–57,3) στους 6 μήνες.

Συμπερασματικά, όλες οι εκτιμήσεις για την προστασία από τον SARS-CoV-2 μειώθηκαν μέσα στους πρώτους μήνες έναντι της επαναμόλυνσης, αλλά παρέμειναν υψηλές και διατηρήθηκαν για την προστασία από εισαγωγή στο νοσοκομείο και σοβαρή νόσηση. Τα άτομα με υβριδική ανοσία είχαν τη μεγαλύτερη προστασία και, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι σε θέση να παρατείνουν την χρονική περίοδο πριν χρειαστεί να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση του εμβολίου σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει.

Προτάσεις ΙΣΑ για ελλείψεις φαρμάκων

Ευρεία σύσκεψη, για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με τους εκπροσώπους του ΕΟΦ, ΕΟΔΥ, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για τη διευκόλυνση των ασθενών και των γιατρών στο θεραπευτικό τους έργο.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ πρότεινε τα εξής:

1.Να δοθεί η δυνατότητα να εκτελούν μερικώς οι ασθενείς την ίδια συνταγή, σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος, προκειμένου αφενός να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και αφετέρου να μην παρατηρείται πλασματική καταγραφή των ελλείψεων.

2.Να μην «ξεκλειδώνει» στη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λείπουν όλη η θεραπευτική κατηγορία, -εφόσον έχει γίνει χρήση του κλειδώματος του 15% στη συνταγογράφηση του ιατρού-, παρά μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα που παρουσιάζει έλλειψη.

3.Να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

4.Να υπάρξει σύσταση να αναγράφουν οι ιατροί στο πεδίο «σχόλιο», το σκεύασμα που προτείνουν όπως από ετών έχει ζητήσει ο ΙΣΑ.

«Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι παγκόσμιο και γι αυτό δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Ευτυχώς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Παράλληλα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Πρόγραμμα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης Ηλικιωμένων σε απομακρυσμένες περιοχές

Η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, συμμετείχε στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», με θέμα «Ας αναπτύξουμε μια σχέση – Παρουσίαση Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης – ΟΠΨΥ» και έκανε μια σύντομη παρουσίαση των μέχρι σήμερα θετικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Αιγηνίτειο Νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, προς όφελος των κατοίκων απομακρυσμένων νησιωτικών και ακριτικών περιοχών, και ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτό 441 ωφελούμενοι με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη.

Η χρήση των υπηρεσιών του Προγράμματος έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της απόστασης και του χρόνου που δαπανούν οι ωφελούμενοι, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Υγείας, «το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από άλλες δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την υποστήριξη των ηλικιωμένων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ορεινές και νησιωτικές, και συγκεκριμένα:

-Πρώτον, το δίκτυο τηλεψυχιατρικής και τηλεϊατρικής, το οποίο λειτουργεί ήδη σε απομακρυσμένες περιοχές του τόπου μας, όπως το Καστελόριζο και τη Σύμη.

-Δεύτερον, την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για την άνοια 1102, η οποία παρέχει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα με άνοια και προβλήματα μνήμης, στους φροντιστές τους, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας.

-Τρίτον, τη δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας για υποστήριξη ασθενών με άνοια – Alzheimer’s, όπως 11 Κέντρα Ημέρας, 10 Ιατρεία Μνήμης, οκτώ Οικοτροφεία και μια Κινητή Μονάδα για άνοια – Alzheimer’s. Λειτουργούμε ήδη δύο Κέντρα Ημέρας για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.

Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε έμπρακτα το σεβασμό μας προς την Τρίτη Ηλικία, τη ρίζα που τροφοδότησε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί με τη ζωτική συμβολή της την κοινωνία μας… Για να μη μείνει κανένας μόνος του, κανένας πίσω».

 

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα κρεμοσάπουνου με αντι-ιική δράση

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με χθεσινή ανακοίνωσή του, ανακαλεί παρτίδα κρεμοσάπουνου  κρεμοσάπουνου, με αντι-ιική δράση, διότι περιέχει ουσία που απαγορεύεται στα καλλυντικά. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Οργανισμού έχει ως εξής:

«Την ανάκληση της παρτίδας 21420 του καλλυντικού ‘Sanitizing Hand Soap – Κρεμοσάπουνο με ήπια αντισηπτική δράση”, της εταιρείας SMILE ΔΗΜ. ΒΟΣΜΑΝΔΡΟΣ ΑΕ, διότι σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Εργαστηρίων του ΕΟΦ σε δείγμα του προϊόντος, το προϊόν περιέχει την ουσία 1,4 Dioxane, η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των συστατικών που απαγορεύονται στα καλλυντικά (Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού 1223/2009). Η εταιρεία SMILE ΔΗΜ. ΒΟΣΜΑΝΔΡΟΣ ΑΕ οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της ανωτέρω παρτίδας, προκειμένου να την αποσύρουν. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

   

 

Ιαπωνία: Προβλήματα δημιουργεί η μεγάλη υπογεννητικότητα

 Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida δήλωσε  ότι η χώρα του βρίσκεται στα όρια να μην μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνία λόγω της πτώσης του ποσοστού γεννήσεων.

Η Ιαπωνία με πληθυσμό 125 εκατομμυρίων, εκτιμάται ότι είχε λιγότερες από 800.000 γεννήσεις πέρυσι. Στη δεκαετία του 1970, ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από δύο εκατομμύρια.

Τα ποσοστά γεννήσεων επιβραδύνονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων της Ιαπωνίας.

Αλλά το ζήτημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ιαπωνία, καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων ενώ μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που τους υποστηρίζουν. Η Ιαπωνία έχει τώρα το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στον κόσμο – περίπου 28% – μετά τη μικροσκοπική πολιτεία του Μονακό, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα του να μη μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως κοινωνία», είπε ο κ. Kishida στους νομοθέτες.

«Πρέπει να εστιαστούμε σε πολιτικές που θα μειώσουν την υπογεννητικότητα  και θα βοηθήσουν στην ανατροφή των παιδιών. Είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περιμένει και δεν μπορεί να αναβληθεί», δήλωσε.  Πρόσθεσε δε ότι θέλει η κυβέρνηση να διπλασιάσει τις δαπάνες της για προγράμματα που σχετίζονται με τα παιδιά. Μια νέα κυβερνητική υπηρεσία που θα επικεντρωθεί στο θέμα θα συσταθεί τον Απρίλιο, είπε.

Ωστόσο, οι ιαπωνικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να προωθήσουν παρόμοιες στρατηγικές στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

Το 2020, οι ερευνητές προέβλεψαν ότι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας θα μειωθεί από τα 128 εκατομμύρια το 2017 σε λιγότερο από 53 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο πληθυσμός αυτή τη στιγμή είναι κάτι λιγότερο από 125 εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η Ιαπωνία συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρούς νόμους για τη μετανάστευση παρά κάποια χαλάρωση των μέτρων ορισμένες φορές, αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε τώρα ότι οι κανόνες θα πρέπει να χαλαρώσουν περαιτέρω για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της γήρανσης της κοινωνίας.

Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κόστους ζωής, των περισσότερων γυναικών στην εκπαίδευση και στην εργασία, καθώς και τη μεγαλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά.

 

Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα Άγναντα

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα πραγματοποιήσει την 3η αποστολή τους για το 2023 αυτή τη φορά στα Άγναντα Νομού Άρτας στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η εν λόγω αποστολή των ΚΙΜ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ερμή Θεοχαρόπουλου του αθλητή της ορειβασίας και του ορειβατικού σκι που χάθηκε πρόωρα.

Οι ιατρικές ειδικότητες που θα πλαισιώνουν την ομάδα των ΚΙΜ στα Άγναντα είναι:

Καρδιολόγος, Ορθοπαιδικός, Οφθαλμίατρος, Οδοντίατρος, Γυναικολόγος, Γενικός Χειρουργός, Διαιτολόγος

Επιπλέον, διαδικτυακά θα συμμετάσχουν στο έργο των ΚΙΜ στα Άγναντα οι ακόλουθες ειδικότητες: Νευρολόγος και Ψυχολόγος

Τα ιατρεία θα διεξαχθούν, στο Κέντρο Υγείας:

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 (09:00 – 17:00) Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023  (09:00 – 17:00), Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 (09:00 – 17:00)

Θα παρέχονται δωρεάν οι ακόλουθες υπηρεσίες & διαγνωστικές εξετάσεις:

Ψηφιακή τρισδιάστατη μαστογραφία,  Ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος,  Μέτρηση οστικής πυκνότητας ,  Ηλεκτροκαρδιογράφημα – triplex καρδιάς, Χειρουργική εκτίμηση θυρεοειδούς και μαστού, έλεγχος κιρσών ,  Έλεγχος Προστάτη, Αφαίρεση σμηγματογόνων κύστεων, λιπωμάτων, σπίλων, Τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου (Πολύποδας), Τεστ Παπανικολάου (testPap) – κολπικός υπέρηχος, Έλεγχος οπτικής οξύτητας – μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης,  Βυθοσκόπηση,  Έλεγχος σκελετικών ανωμαλιών σε παιδιά (σκολίωση, κύφωση), ορθοπαιδική εξέταση, Διάγνωση νευρολογικών παθήσεων (ημικρανίες, άνοιες,ν.Parkinson), Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών, Διατροφική αξιολόγηση – λιπομέτρηση ,Εκπαίδευση Α΄ βοηθειών.

Σήμερα το 1ο Εκπαιδευτικό Διαδικτυακό Σεμινάριο «Αλλάζω… Αλλά ΖΩ!»

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, θα μεταδοθεί ζωντανά το διαδικτυακό σεμινάριο «Αλλάζω… Αλλά ΖΩ!» με θέμα «Καρκίνος του Μαστού και Μετάσταση», που διοργανώνει ο Σύλλογος Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης. Ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Παπαζήσης, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος, Παθολογική Ογκολογία, «Euromedica», Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. Ο κ Παπαζήσης θα ανακοινώσει τα αισιόδοξα νέα από την επιστημονική κοινότητα, σχετικά με τη νέα εποχή στην αντιμετώπιση του Μεταστατικού Καρκίνου του Μαστού. Συγκεκριμένα ο κ Παπαζήσης θα αναφερθεί στις θεραπευτικές εξελίξεις για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού, στο πως βελτιώνεται η ζωή των ασθενών και στο πως η νόσος τα τελευταία χρόνια τείνει να εξελιχθεί σε μία χρόνια νόσο.

Οι διοργανωτές τονίζουν ότι το εν λόγω σεμινάριο αποτελεί έγκυρη επιστημονική ενημέρωση πάντα  με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ενώ όσοι το παρακολουθήσουν θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν σε πραγματικό χρόνο τις απορίες τους σε ειδικούς για τον Καρκίνο του Μαστού και σε επαγγελματίες υγείας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ασθενείς με ιστορικό Καρκίνου του Μαστού, σε φροντιστές ασθενών και σε επαγγελματίες υγείας που θέλουν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες για τον Καρκίνο του Μαστού. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν στα social media όπου ενεργοποιείται ο Σύλλογος Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης.