Κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΣΥ στην Κρήτη την ερχόμενη Πέμπτη

Στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης έχουν εξαγγείλει οι γιατροί του ΕΣΥ που εργάζονται στο νησί με αφορμή εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας, που έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου παρουσία του Πρωθυπουργού. Στην ανακοίνωσή τους οι ενώσεις των γιατρών των πόλεων της Κρήτης αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που επιβάλλεται με την ένταση του αυταρχισμού διοικήσεων νοσοκομείων και οδηγεί σε υποβάθμιση τα νοσοκομεία της Κρήτης, αναγκάζοντας τους ασθενείς σε ολοένα περισσότερες πληρωμές για εξετάσεις, θεραπείες και νοσήλια.

Οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία των Παθολογικών Κλινικών Ρεθύμνου και Ιεράπετρας, των δομών ψυχικής υγείας παιδιών, του κέντρου αίματος του Βενιζελείου. Κενά «μπαλώνονται» με μετακινήσεις γιατρών (π.χ. παθολόγων και αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία Ηρακλείου στο ΓΝ Ρεθύμνου), που οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο υποστελέχωσης, εντατικοποίησης και νέων παραιτήσεων. Απορρίπτουμε τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο ΕΣΥ. Διεκδικούμε ενίσχυση του συνόλου των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ της Κρήτης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό με άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων με κίνητρα και αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να μπορούν να παρέχουν καθολικά δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες δουλειάς μας».

Μίνα Γκάγκα για ΓΝ Ρεθύμνου: Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν λύσεις

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου επισκέφθηκε χθες Τρίτη η αν. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, όπου συζήτησε με εργαζόμενους και διοίκηση, για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και υποδομών του νοσοκομείου.  «Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Ως υπουργείο και κυβέρνηση κάνουμε ότι μπορούμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν λύσεις και αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ», δήλωσε η κ Γκάγκα. Συγκεκριμένα για την παθολογική κλινική είπε ότι «θα γίνουν προκηρύξεις, θ’ ανακοινωθούν οι θέσεις όλες του Νοσοκομείου τον Ιανουάριο, η προκήρυξη θα γίνει Φεβρουάριο και οι κρίσεις θα γίνουν εδώ στο νοσοκομείο».

Η αν υπουργός Υγείας δήλωσε ακόμα ότι το Υπουργείο έχει δώσει ήδη μία μελέτη για μία νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο. «Εφόσον η μελέτη  δοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023, θα μπορούμε να βάλουμε μπρος με το ΤΑΙΠΕΔ και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε βάλει στην άκρη 7 εκατομμύρια γι’ αυτήν την καινούργια πτέρυγα», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη και τις δηλώσεις της κ Γκάγκα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Όταν υπάρχει κρίση σε μια δημόσια νοσηλευτική μονάδα και είναι σε τεράστια ανασφάλεια και αναστάτωση το προσωπικό της και όλη η τοπική κοινωνία, η εξαγγελία για πολλοστή φορά από την αρμόδια Υπουργό νέων προκηρύξεων, δείχνει, αν όχι ανοικτή κοροϊδία και εμπαιγμό, τουλάχιστον αδυναμία κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης».

 

 

Ελληνική Ένωση Market Access: Νέος επιστημονικός φορέας στο χώρο της Υγείας

 «Η αγορά του φαρμάκου την τελευταία 30ετία έχει αλλάξει ραγδαία. Η ανεπάρκεια πόρων σε συνδυασμό με τις νέες θεραπείες, που κατά τεκμήριο έχουν υψηλότερο κόστος από τις υπάρχουσες πιέζουν τα συστήματα περίθαλψης παγκοσμίως. Νέα, περισσότερο περίπλοκα συστήματα αναπτύσσονται στις χώρες και νέες επιστήμες αναδύονται. Στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται, τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας που είναι υπεύθυνα για την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες – τα στελέχη του Market Access – θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και γι’ αυτό απαιτούνται νέες δεξιότητες που συνδυάζουν χαρακτηριστικά και γνώσεις από πολλές και διαφορετικές επιστήμες». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του νέου επιστημονικού φορέα στο χώρο της Υγείας, η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.), σε χθεσινή συνέντευξη τύπου όπου ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυσή της. Όπως αναφέρθηκε, Στόχος της ΕΛ.Ε.Μ.Α. είναι να καθιερωθεί ως η ηγετική επιστημονική και επαγγελματική ένωση, που θα αναδείξει και θα διευρύνει το ρόλο του Market Access στο χώρο των φαρμάκων, των συμπληρωμάτων διατροφής και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων συμβάλλοντας μέσω της εκπαίδευσης στη συνεχή βελτίωση και στην υψηλή επιστημονική κατάρτιση των στελεχών του Market Access, και οδηγώντας στην αποτελεσματικότερη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη αγωγή. Ο Αθανάσιος Βοζίκης, Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM), Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, παρουσίασε μια χαρτογράφηση των στελεχών του Φαρμακευτικού Market Access στην Ελλάδα και επισήμανε την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου & δυναμικού ακαδημαϊκού προγράμματος πιστοποίησης των στελεχών αυτών. Όπως είπε, στην Ελλάδα αυτή της στιγμή υπάρχουν 183 στελέχη που εργάζονται η έχουν εργαστεί σε τμήματα Market Access εταιρειών τα οποία διαθέτουν εκπληκτικά προσόντα. Ωστόσο, όπως σημείωσε υπάρχει τεράστια ανάγκη δημιουργίας διαδικασίας συνεχούς βελτίωσης  γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων για να μπορούν τα στελέχη αυτά να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΕΜΑ Παν. Παπαπέτρου παρουσίασε το σκοπό και τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Ένωσης, στους οποίους περιλαμβάνονται: Η ανάπτυξη στελεχών Market Access μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η πιστοποίηση μελών σε συνεργασία με Ακαδημαϊκούς Φορείς, η δημιουργία δικτύου επικοινωνίας με τους φορείς που διαμορφώνουν την πολιτική υγείας στην Ελλάδα, η δημιουργία δικτύου με αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες στην Ευρώπη. Στους 4 βασικούς πυλώνες λειτουργίας της ΕΛΕΜΑ αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου που είναι οι εξής: Επιστημονικός/Εκπαιδευτικός, Επικοινωνίας/ Εκδηλώσεων, Social media/Περιοδικού που θα διαχειριστεί και τη δημιουργία της ιστοσελίδας και την παρουσία της Ένωσης στα social media,  Δεοντολογίας με αρμοδιότητα τον καθορισμό και την τήρηση των αρχών για την ορθή λειτουργία της Ένωσης. Όπως αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ένωσης είναι 102, που προέρχονται από 38 εταιρείες, 9 ελληνικές και 29 πολυεθνικές.

Amazon: Συνδρομητική υπηρεσία συνταγογραφούμενων φαρμάκων

 Η Amazon έκανε γνωστό ότι εγκαινιάζει μια συνδρομητική υπηρεσία συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ότι οι συνδρομητές με 5 δολάρια το μήνα θα μπορούσαν να καλύψουν μια λίστα φαρμάκων όπως το αντιβιοτικό amoxicillin και το αντιφλεγμονώδες φάρμακο naproxen. Συγκεκριμένα, η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι θα κυκλοφορήσει το RxPass, μια συνδρομητική υπηρεσία για πελάτες που έχουν συνδρομές Prime. Η Amazon είπε ότι οι συγκεκριμένοι πελάτες της θα πληρώνουν 5 δολάρια το μήνα για να συμπληρώσουν όσες συνταγές χρειάζονται από μια λίστα με περίπου 50 γενόσημα φάρμακα, τα οποία είναι γενικά φθηνότερες εκδόσεις επώνυμων φαρμάκων. Η εταιρεία ανέφερε ότι το πάγιο τέλος θα μπορούσε να καλύψει μια λίστα φαρμάκων όπως το αντιβιοτικό amoxicillin και το αντιφλεγμονώδες φάρμακο naproxen. Στη λίστα μπήκε και το Sildenafil. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με την επωνυμία Viagra και επίσης αντιμετωπίζει μια μορφή υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η Amazon πουλά μια σειρά από γενόσημα φάρμακα μέσω της υπηρεσίας του φαρμακείου της. Ορισμένα κοστίζουν ήδη μόλις 1 δολάριο για την προμήθεια 30 ημερών, επομένως το όφελος από αυτό το νέο πρόγραμμα θα διαφέρει ανάλογα με τον πελάτη. Το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιεί ασφάλιση και τα άτομα με κάλυψη Medicaid ή Medicare που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση δεν είναι επιλέξιμα. Θα είναι διαθέσιμο σε 42 πολιτείες και στην Ουάσιγκτον.

Ψηφιακή υποδομή που θα συνδέει τα δεδομένα απεικόνισης του καρκίνου σε ολόκληρη την ΕΕ

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε πρόσφατα πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ψηφιακής υποδομής που θα συνδέει τους πόρους και τις βάσεις δεδομένων απεικόνισης του καρκίνου σε ολόκληρη την ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα την τήρηση υψηλών προτύπων δεοντολογίας. Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και συνίσταται από δύο έργα, το έργο EUCAIM και τον μηχανισμό δοκιμών και πειραματισμού στον τομέα της υγείας με χρήση ΤΝ (TEF-Health). Αναμένεται ότι έως το Δεκέμβριο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της ψηφιακής υποδομής και θα έχουν θεσπιστεί οι μηχανισμοί συνεργασίας. Ακολούθως, οι πάροχοι δεδομένων θα μπορούν να συνδεθούν με τη νέα ευρωπαϊκή ομοσπονδοποιημένη πλατφόρμα. Η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας θα διατεθεί έως τα τέλη του 2024 και η τελική έκδοση αναμένεται έως τα τέλη του 2025. Σε πλήρη λειτουργία και χρήση η ψηφιακή υποδομή εκτιμάται ότι θα βρίσκεται το 2026.  Με αφορμή τα παραπάνω, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της: «Η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο κατανόησης σχετικά με το πώς εξελίσσεται ο καρκίνος . Βελτιώνει τις πιθανότητές μας για έγκαιρη διάγνωση και ενισχύει τη γνώση μας σε σχέση με την καλύτερη θεραπεία των ασθενών. Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν τεράστια προοπτική έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν πολύ μεγάλα οφέλη στην υγεία, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό του καρκίνου, τη θεραπεία και την φροντίδα».

ΕΚΠΑ: Εκδήλωση προς τιμήν της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα

Επετειακή εκδήλωση προς τιμήν της της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα για τη μακροχρόνια παρουσία της στη χώρα και τη συνεργασία της με το Τμήμα Φαρμακευτικής, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 23 Ιανουαρίου στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «οι βιομηχανίες που παρασκευάζουν Φαρμακευτικά Σκευάσματα και Προϊόντα στην Ελλάδα και το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ έχουν σχεδόν ολοκληρώσει δυο αιώνες κοινής πορείας διανύοντας δύσκολες εποχές αλλά και περιόδους με σημαντικές επιτυχίες. Η συνέχιση αυτής της αλληλεπίδρασης είναι απαραίτητη για τη ενίσχυση της δυναμικής της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας, για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης Φαρμακευτικής Εκπαίδευσης από το ΕΚΠΑ, και, εν τέλει, για το καλό της πατρίδας». Αναφερόμενος στη συνεργασία της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας με το Τμήμα Φαρμακευτικής, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ανάπτυξη φαρμάκων προστιθέμενης αξίας που βελτιώνουν σημαντικές παραμέτρους της θεραπείας όπως η συμμόρφωση των ασθενών, η ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, η βελτίωση του προφίλ ασφάλειας, αποτελούν την απάντηση των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών στην πρόκληση των απλούστερων φαρμάκων που παράγονται σε τρίτες χώρες χαμηλού κόστους.

Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία και η αλληλεπίδραση της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας με το Τμήμα Φαρμακευτικής και γενικότερα με το Πανεπιστήμιο μπορεί να αποφέρει πολλαπλά και προφανή οφέλη».

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στη λειτουργία του Κέντρου Νέων Τεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας, ενώ ανακοίνωσε ότι το ΕΚΠΑ προχωράει στην Ίδρυση Ερευνητικών Ινστιτούτων με βάση το νέο νομικό πλαίσιο.

Μελέτη για τη συχνότητα των λοιμώξεων από τον ιό RSV σε ενήλικες άνω των 50

Tα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης της Young J. Juhn και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Jama Network Open με θέμα την συχνότητα των λοιμώξεων αναπνευστικού από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πριν και μετά την πανδημία COVID-19, συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Πρόκειται για μελέτη κοορτής ενηλίκων που κατοικούσαν στην νοτιοανατολική πολιτεία της Μινεσότα των ΗΠΑ, και συμπεριέλαβε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω κατά τη διάρκεια δύο εποχών RSV (2019-2021) με σκοπό την αξιολόγηση της συχνότητας εμφάνισης θετικού κρούσματος RSV με οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (ARI). Η μελέτη αξιολόγησε τα αποτελέσματα στις 2 – 4 εβδομάδες, 6 – 7 μήνες και 12 – 13 μήνες μετά τη διάγνωση RSV – ARI. Η συχνότητα RSV-ARI υπολογίστηκε κατά τη διάρκεια κάθε εποχής RSV, και συγκεκριμένα πριν την πανδημία (Οκτώβριος 2019 έως Απρίλιος 2020), κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Οκτώβριος 2020 έως Απρίλιος 2021), και κατά τη διάρκεια της περιόδου εκτός RSV (Μάιος έως Σεπτέμβριος 2021) ώστε να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 2325 συμμετέχοντες με διάμεση ηλικία (εύρος) τα 67 (50-98) έτη, με συνολικά 1380 (59%) γυναίκες και 2240 (96%) μη Ισπανόφωνους της λευκής φυλής. Ο ρυθμός επίπτωσης προ πανδημίας θετικής RSV-ARI ήταν 48,6 (95% CI 36,9-62,9) ανά 1000 ανθρωπο-έτη με ποσοστό προσβολής 2,50% (95% CI 1,90%-3,21%). Δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα RSV-ARI κατά τη διάρκεια της εποχής RSV εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Το καλοκαίρι του 2021 καταγράφηκε ρυθμός επίπτωσης RSV-ARI 10,2 (95% CI, 4,1-21,1) ανά 1000 ανθρωπο-έτη και ποσοστό προσβολής 0,42% (95% CI 0,17%-0,86%).

Με βάση τα αποτελέσματα της προπανδημικής περιόδου RSV, οι συμμετέχοντες με RSV-ARI (έναντι αντίστοιχης οξείας λοίμωξης αναπνευστικού με αρνητική δοκιμασία για RSV) ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη επίδοση στους δείκτες ποιότητας της ζωής εντός 2 – 4 εβδομάδων από τη διάγνωση (περιορισμοί λόγω σωματικής υγείας, κόπωση, δυσκολία στις κοινωνικές δραστηριότητες). Επιπλέον, η χαμηλότερη επίδοση σε δείκτες ποιότητας της ζωής παρέμεινε, αν και σε μικρότερο βαθμό, και μακροπρόθεσμα (κόπωση, δυσκολία στις κοινωνικές δραστηριότητες, περιορισμός λόγω συναισθηματικού προβλήματος τόσο στους 6 – 7 μήνες όσο και στους 12 – 13 μήνες μετά τη διάγνωση). Τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή/και την εθνικότητα, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τις συννοσηρότητες υψηλού κινδύνου.

Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι η επιβάρυνση της οξείας λοίμωξης αναπνευστικού από RSV σε ενήλικες άνω των 50 ετών κατά την περίοδο πριν από την πανδημία COVID-19 ήταν σημαντική. Μετά από μια μείωση της RSV-ARI από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Απρίλιο 2021, η λοίμωξη επανεμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2021. Η RSV-ARI συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη επίδοση σε δείκτες ποιότητας ζωής τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Επείγουσα μεταφορά 18μηνου βρέφους στην Ιταλία για μεταμόσχευση καρδιάς

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, με επείγουσα επιχείρηση αεροδιακομιδής, που οργανώθηκε με τη συνεργασία του ΕΚΑΒ, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), βρέφος 18 μηνών, το οποίο νοσηλευόταν στο ΩΚΚ, με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, μεταφέρθηκε στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Μπολόνιας της Ιταλίας, όπου και θα αναμένει συμβατό καρδιακό μόσχευμα.

Όπως σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων στη σχετική του ανακοίνωση, στο συγκεκριμένο μεταμοσχευτικό κέντρο, έχουν ήδη μεταμοσχευτεί επιτυχώς μικροί ασθενείς από την Ελλάδα, βάσει διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας σε θέματα μεταμοσχεύσεων, με σκοπό την βέλτιστη και έγκαιρη αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης.

Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων αποτελούν έναν ιδιαίτερο και ευαίσθητο τομέα του συστήματος μεταμοσχεύσεων κάθε χώρας, η ανάπτυξη του οποίου συνδέεται άρρηκτα με το πληθυσμιακό της μέγεθος. Οι μικροί ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης καρδιάς, πνευμόνων ή ήπατος στην Ελλάδα, εξυπηρετούνται άμεσα και με άριστα αποτελέσματα από μεταμοσχευτικά κέντρα της Ιταλίας, τα οποία λόγω πολλαπλάσιου πληθυσμού, συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αριθμό παιδιατρικών μοσχευμάτων. Στην ουσία, μέσω της συμφωνίας αυτής, δημιουργείται ένα κοινό μητρώο αναμονής για Ιταλούς και Έλληνες παιδιατρικούς ασθενείς και για το λόγο αυτό παιδιατρικά μοσχεύματα από δότες της Ελλάδας, προσφέρονται και μεταμοσχεύονται στην Ιταλία.

Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά τόσο το ΕΚΑΒ, όσο και το ΩΚΚ για την επίτευξη της έγκαιρης και ασφαλούς μετάβασης του βρέφους στην Ιταλία, όπως και κάθε παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας, που, μέσω της δωρεάς οργάνων, υποστηρίζει έμπρακτα τη συνεργασία αυτή και ως εκ τούτου τη θεραπεία των μικρών ασθενών.

Παρουσίαση εκπαιδευτικών οδηγών για τη θετική γονεϊκότητα

Με στόχο την υποστήριξη των νέων γονιών, το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με την Α΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», διοργανώνει την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών -που δημιούργησε κατά την περίοδο της πανδημίας και διαθέτει δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή-, φιλοδοξώντας να στηρίξει τους γονείς στα πρώτα βήματα της κοινής τους πορείας με τα παιδιά τους.  Με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία (Live Streaming), όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν για τα ορόσημα της ανάπτυξης, ή αλλιώς τα αναμενόμενα «επιτεύγματα» των παιδιών, τους τρόπους ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους, αλλά και έναν εναλλακτικό τρόπο γονεϊκότητας (good enough parenting), απαλλαγμένο από το βάρος του «τέλειου», του «λάθους» και της τιμωρίας, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ιδέες και να μάθουν περισσότερα για αυτά τα πρώτα, σημαντικά βήματα ζωής μαζί με τα παιδιά τους.  Οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν «Βασικές αρχές της ανάπτυξης του παιδιού» με ομιλήτρια τη Νένη Περβανίδου, Αν. Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, «Ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού» με ομιλήτρια την Καλλιόπη Τριανταφύλλου, Διδάκτορα  Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Manchester, Επιστημονική Συνεργάτιδα Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ψυχολόγος Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Πειραιά Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.

 

 

Σεμινάρια ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις

Ξεκινάει σήμερα, Τέταρτη 25 Ιανουαρίου, στις 7μ.μ. ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων  του σχολείου ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις από την Γ΄ πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: 25 Ιανουαρίου και 8 Φεβρουαρίου

«Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια-Στεφανιαία νόσος –Υπερλιπιδαιμία». 15 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου

«Καρδιακή ανεπάρκεια-  Συναφείς μυοκαρδιοπάθειες -Αιφνίδιος θάνατος». 15 Μαρτίου και 22 Μαρτίου:

«Κολπική μαρμαρυγή -Εμφυτεύσιμες καρδιακές συσκευές»

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και παρότι η εξέλιξη στον τομέα της θεραπευτικής είναι σημαντική, η νοσηρότητα και η θνητότητα παραμένουν υψηλές. Η εκπαίδευση των ασθενών μπορεί να προσθέσει πολλά οφέλη στη θεραπεία, την αποφυγή κινδύνων και την συμμόρφωση.

Στο σχολείο των καρδιολογικών ασθενών, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα και κυρίως τον χρόνο  να λύσει  απορίες, να πάρει  ωφέλιμες κατευθύνσεις, να αναπτύξει  κοινωνικότητα με άλλους ασθενείς, που  αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα,  αλλά και με το   ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής. Ταυτόχρονα, οι  φροντιστές των ασθενών που έχουν σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία, είναι σκόπιμο να τους συνοδεύουν, ώστε να γνωρίζουν ποιά είναι η βέλτιστη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή   καρδιολογίας Βασίλειο Βασιλικό, διευθυντή της Γ΄ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής του ΑΠΘ,   που διοργανώνει τα σεμινάρια, η σύγχρονη θεραπευτική πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία γιατρού και ασθενή και  οι θεραπευτικές αποφάσεις να προκύπτουν μέσα από βαθειά κατανόηση και επικοινωνία. «Αυτήν την δυνατότητα δίνει το σχολείο των καρδιολογικών ασθενών. Ο χρόνος που θέλουμε να αφιερώσουμε στους ασθενείς μας σπάνια είναι αρκετός τόσο για εμάς  όσο και για τους ίδιους. Θέλουμε ασθενείς που μπορούν να εκφράσουν απορίες, που απαιτούν αξιόπιστες απαντήσεις, που γίνονται συνοδοιπόροι στην αντιμετώπιση της ασθένειας, γιατί αυτό πραγματικά  είμαστε», δηλώνει ο κύριος Βασιλικός απευθύνοντας κάλεσμα στους καρδιολογικούς ασθενείς να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, από τα οποία μόνον ωφελημένοι θα  είναι.