LEO Pharma Hellas – BioAxess: Νέα Στρατηγική Συνεργασία

H ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο της Κλινικής Δερματολογίας LEO Pharma Hellas προχώρησε σε μια νέα στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία BioAxess. Η συνεργασία των δύο εταιρειών στοχεύει  στην ενίσχυση της προώθησης από τη εταιρεία BioAxess, καταξιωμένων φαρμακευτικών προϊόντων της LEO Pharma Hellas στον τομέα της κλινικής Δερματολογίας.

Η συγκεκριμένη συνεργασία εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο ανάπτυξης των δύο εταιρειών, μέσω της οποίας μεγιστοποιούνται τα οφέλη των ασθενών, με την παροχή αξιόπιστων θεραπευτικών λύσεων. Βασικός άξονας της στρατηγικής συνεργασίας αποτελεί η ενίσχυση της προώθησης και ενημέρωσης σημαντικών και καθιερωμένων επιλογών θεραπείας στο ευρύτερο φάσμα των επιστημόνων υγείας για τη θεραπεία διαφόρων τύπων εκζέματος, μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων του δέρματος, ακμής και ροδόχρου ακμής και ατοπικής δερματίτιδας, όπως παιδίατροι και φαρμακοποιοί.

Παράλληλα η εταιρεία BioAxess μέσα από αυτή τη συνεργασία της με τη LEO Pharma Hellas ενδυναμώνει και διαφοροποιεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της με δερματολογικά σκευάσματα συνυφασμένα με την καινοτομία, την υψηλή αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

Ο Γενικός Διευθυντής της LEO Pharma Hellas Νίκος Ραγκούσης αναφερόμενος στην συμφωνία της συνεργασίας δήλωσε: « Η  LEO Pharma Hellas έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρέχει κορυφαίες θεραπευτικές λύσεις στον τομέα της κλινικής Δερματολογίας, προσπαθώντας να βοηθήσει τους ασθενείς με Δερματολογικές παθήσεις να αποκτήσουν υγιές δέρμα. Διατηρώντας το υψηλό επιστημονικό επίπεδο ενημέρωσης και επικοινωνίας, η συνεργασία αυτή ενισχύει την ήδη δυναμική παρουσία της εταιρείας μας στον τομέα της Κλινικής Δερματολογίας με κορυφαία προϊόντα. Η επέκταση της ενημέρωσης  στο ευρύτερο φάσμα των επιστημόνων υγείας που ασχολούνται με τη δερματολογία στόχο έχει να ωφεληθούν περισσότεροι ασθενείς από τις κορυφαίες θεραπευτικές λύσεις της εταιρείας».

«Η εμπιστοσύνη που μας έδειξε η LEO Pharma είναι τιμή για εμάς. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας δέσμευσης να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εμπλουτίσαμε το χαρτοφυλάκιό μας με τόσο σημαντικά προϊόντα. Παραμένοντας πάντα πιστοί στις αξίες μας, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, έτσι ώστε να είμαστε η πρώτη επιλογή των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο για την προώθηση των προϊόντων τους και να αποτελούμε εταιρεία-πρότυπο για τη συνεισφορά μας στην κοινωνία και το περιβάλλον», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της BioAxess, Παντελής Αχιλιάς, αναφερόμενος στη συνεργασία των δυο εταιρειών.

Ερυθρός Σταυρός: «Επικίνδυνα απροετοίμαστος» ο κόσμος για την επόμενη επιδημία

Ο γενικός γραμματέας του IFRC του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) Jagan Chapagain, σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι παρά τα μαθήματα που έδωσε σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία COVID-19, ο κόσμος παραμένει «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία. «Η πανδημία της Covid-19 θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για να προετοιμαστεί η διεθνής κοινότητα από τώρα για την επόμενη υγειονομική κρίση…. Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι άμεση και εάν η εμπειρία της Covid-19 δεν επιταχύνει τις προετοιμασίες, τι θα μπορούσε να το κάνει;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Jagan Chapagain. Στην έκθεση του IFRC, που αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο του κόσμου, αναφέρεται ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και ότι οι κρίσεις πλήττουν περισσότερο εκείνους που είναι ήδη ευπαθείς. Ωστόσο, υπάρχει «σοβαρή έλλειψη» ισχυρών συστημάτων πρόληψης και προετοιμασίας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τονίζεται ακόμα, ότι η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο τις ανισότητες -κακές υποδομές υγιεινής, έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, υποσιτισμός- που συμβάλουν στην εξάπλωση των ασθενειών.

Η συμβουλή του Οργανισμού είναι να δοθεί βάρος στις τοπικές κοινότητες και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά, πριν το ξέσπασμα μιας ακόμα υγειονομικής κρίσης.  Επίσης στην ανάπτυξη φθηνότερων και πιο εύκολων στην αποθήκευση προϊόντων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

και τη διαχείριση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Τέλος συστήνει την αύξηση της χρηματοδότηση για την υγεία σε κάθε χώρα κατά 1% του ΑΕΠ και τη παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας κατά τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

 

Π.O.Y.:  Η COVID-19 παραμένει παγκόσμια υγειονομική απειλή

Η Covid-19 παραμένει μια παγκόσμια υγειονομική απειλή, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη Δευτέρα, αλλά αναγνώρισε ότι η πανδημία βρίσκεται σε ένα «μεταβατικό στάδιο».

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας του ΠΟΥ συζήτησε το ζήτημα της πανδημίας την Παρασκευή στην 14η συνεδρίασή της και ο Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus συμφώνησε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος ή PHEIC πρέπει να συνεχιστεί. Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η συμβουλευτική επιτροπή ανέφερε ότι προέτρεψε τον ΠΟΥ να προτείνει «εναλλακτικούς μηχανισμούς για τη διατήρηση της παγκόσμιας και εθνικής εστίασης στην COVID-19 μετά τη λήξη της  κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία».

«Η επίτευξη υψηλότερων επιπέδων πληθυσμιακής ανοσίας παγκοσμίως, είτε μέσω μόλυνσης ή/και εμβολιασμού, μπορεί να περιορίσει τον αντίκτυπο του SARS-CoV-2 στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο ιός θα παραμείνει ένα μόνιμα εγκατεστημένο παθογόνο σε ανθρώπους και ζώα για το ορατό μέλλον. Ως εκ τούτου, απαιτείται μακροπρόθεσμη δράση για τη δημόσια υγεία», αναφέρει  η επιτροπή στη δήλωσή της.

 «Αν και η εξάλειψη αυτού του ιού από τις κοινωνίες ανθρώπων και ζώων είναι εξαιρετικά απίθανη, ο μετριασμός των καταστροφικών του επιπτώσεων στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα είναι εφικτός και θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί στόχο προτεραιότητας».

 

O Υπουργός Υγείας παρών στην ημερίδα «Μία 10ετία Φαρμάκου»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα είναι παρών στην ημερίδα «Μία 10ετία Φαρμάκου: Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον», η οποία διοργανώνεται  στην Αθήνα, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, στο Ξενοδοχείο Novotel. Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στο Φάρμακο και την Πολιτική Φαρμάκου στη χώρα μας, στις εξελίξεις της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και στους περιορισμούς, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θα φέρει η επόμενη μέρα. Στόχος της Ημερίδας είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα φλέγοντα θέματα πολιτικής υγείας και φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας με σκοπό να κατατεθούν προτάσεις για την επίλυση των όποιων δυσλειτουργιών. Επιπλέον, η εκδήλωση θα λειτουργήσει και ως πλατφόρμα ενημέρωσης και συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον χώρο του φαρμάκου, προκειμένου να προβληθεί μια βιώσιμη πρόταση φαρμακευτικής πολιτικής για το μέλλον και να προκύψει ένα κοινό όραμα με γνώμονα την ισότιμη και αδιάλειπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και τα φάρμακα που έχουν ανάγκη.

Οι Βασικές Ενότητες της Ημερίδας θα αναλύσουν τα παρακάτω θέματα:

  • Το Όριο της Φαρμακευτικής Δαπάνης, Η Πρόκληση των Νέων Θεραπειών, Αγκυλώσεις και Ευκαιρίες
  • Φαρμακευτική Πολιτική: Εργαλεία για τον Έλεγχο της Δαπάνης (Clawback, Συμφωνίες Επιμερισμού Κινδύνου κ.ο.κ.)
  • Νέες Καινοτόμες Θεραπείες & Μοντέλο Χρηματοδότησης Της Φαρμακευτικής Καινοτομίας
  • Οι Απαιτήσεις των Ιατρών & Ερευνητών για τη Χρήση RWE & RWD στην Ελλάδα
  • Ο Εκσυγχρονισμός των Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας και Φαρμάκου στην Ελλάδα

 Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα «Μία δεκαετία Φαρμάκου: Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον» και για τη διαδικασία εγγραφής σας, μπορείτε να βρείτε εδώ

 Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Φόρουμ Φαρμακευτικής Καινοτομίας (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

 

Ο FDA υποστηρίζει τη χορήγηση ετησίου εμβολίου για τον SARS-CoV-2

Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχετικά με τη χορήγηση ετήσιου εμβολίου για τον SARS-CoV-2, συνοψίζουν  οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Συρίγου και Πάνος Μαλανδράκης. H COVID-19 παραμένει μια σοβαρή απειλή, προκαλώντας περίπου 4.000 θανάτους την εβδομάδα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων. Ο FDA προσπαθεί να δώσει σαφέστερη κατεύθυνση στους κατασκευαστές εμβολίων σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων για τον SARS-CoV-2. Το σχέδιο είναι να μπουν οδηγίες στο περίπλοκο τοπίο των πιθανών επιλογών για τους εμβολιασμούς. Τα 21 μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC) απάντησαν ομόφωνα θετικά στην ακόλουθη ερώτηση που τους απεύθυνε ο FDA “Συνιστά η επιτροπή την εναρμόνιση της σύνθεσης των εμβολίων του πρωταρχικού εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων στις ΗΠΑ σε μία μόνο σύνθεση, π.χ., η σύνθεση για όλα τα εμβόλια που χορηγούνται επί του παρόντος θα είναι ένα δισθενές εμβόλιο (Στέλεχος Wuhan και Omicron BA.4/BA.5);” Με άλλα λόγια, η επιτροπή υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχει αποκλειστικά και μόνο ένα εμβόλιο που να συνδυάζει διαφορετικούς συνδυασμούς στελεχών του SARS-CoV-2. Μερικοί ειδικοί σημειώνουν τους ενδοιασμούς τους σχετικά με την επάρκεια δεδομένων για τη λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με το μέλλον του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά θα πρόκειται σίγουρα για μια συνεχή διαδικασία αναθεώρησης με βάση τα νέα δεδομένα. Βέβαια για να γίνει αυτό απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα:

  • Εναρμόνιση της σύνθεσης του στελέχους όλων των εμβολίων κατά της COVID-19
  • Απλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού με τη χορήγηση μιας σειράς δύο δόσεων σε ορισμένα μικρά παιδιά και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και σε άτομα με μειωμένη ανοσία και μόνο μία δόση σε όλες τις άλλες περιπτώσεις
  • Καθιέρωση μιας διαδικασίας για διαμόρφωση συστάσεων επιλογής στελεχών εμβολίου, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για τα εμβόλια εποχικής γρίπης, με βάση τις επικρατούσες και προβλεπόμενες παραλλαγές με χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούνιο κάθε έτους για να επιτραπεί η παραγωγή εμβολίων έως τον Σεπτέμβριο

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ περίπου το 81% του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, μόνο το 15,3% είχε λάβει μια ενημερωμένη δισθενή αναμνηστική δόση. Τα μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι η απλούστευση θα έκανε επίσης περισσότερους ανθρώπους να πειστούν για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το έναυσμα μιας σειράς συζητήσεων για το μελλοντικό εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς βρισκόμαστε στην καθημερινότητα της εποχής μετά την πανδημία COVID-19.

 

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ φαρμαποθηκάριων και φαρμακευτικών εταιρειών

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ φαρμαποθηκάριων και φαρμακευτικών εταιρειών που πυροδότησε η πρόσφατη συνέντευξη του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμαποθηκαρίων. Ο ΣΦΕΕ απάντησε με ανακοίνωση τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και στο χονδρεμπόριο φαρμάκων, ενώ χθες ο Σύλλογος Φαρμαποθηκαρίων προχώρησε σε νέα ανακοίνωση τονίζοντας τα εξής:

1) Καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε το σύνολο της συνέντευξης μας και όχι αποσπάσματα ,καθώς τα προβλήματα σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρθηκαν  ως πρώτη αιτία των ελλείψεων.

2) Στα φαρμακεία νοσοκομείων διακινούνται κυρίως γενόσημα, τα οποία όπως επισημάναμε σώζουν την κατάσταση, στα δε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ακριβά προϊόντα (καινοτόμα), τα οποία προφανώς και αποτελούν προτεραιότητα σας, σε αντίθεση με τα φάρμακα που διακινούνται στα φαρμακεία της κοινότητας.

3) Χρειάζεται, άραγε, να σας υπενθυμίσουμε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιστροφών προέρχονται  από τα φαρμακεία, και ότι αυτή είναι μία υπηρεσία την οποία έχει αναλάβει, με μεγάλο κόστος, το φαρμακεμπόριο για εσάς και τους φαρμακοποιούς; Επίσης, η λέξη «σημαντικές» είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μάλλον πολλαπλών ερμηνειών. Για εμάς σημαντικές είναι οι μειώσεις εφοδιασμού κατά 30, 40 ή και 60%. Είναι άραγε αυτή η σημασία της λέξης και για εσάς;

4)      Προφανώς οι επιστολές κλεισίματος εστάλησαν από hackers. Συνιστούμε έλεγχο ασφαλείας των ηλεκτρονικών συστημάτων σας.

5) Χαιρόμεθα ιδιαίτερα για την πληροφορία. Απορούμε γιατί ενοχλείστε που ζητήσαμε ακριβώς αυτό.

6) Έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει στο Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και σε εσάς (οι δύο πρώτοι το έχουν αντιληφθεί) το ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο να δώσεις στοιχεία όταν διακινείς 10 – 100 κωδικούς σε 50 – 100 πελάτες σε ημερήσια βάση, ενώ είναι αδύνατο να το πράξεις όταν διακινείς 7000 – 15000 κωδικούς σε 150 – 2000 πελάτες τρις καθημερινά. Μιας και είμαστε όλοι υπέρμαχοι της διαφάνειας, όπως προκύπτει, μήπως επιτέλους να πείσετε τα μέλη σας να δημοσιοποιήσουν τα quotta systems που χρησιμοποιούν για να μας εφοδιάζουν ή μήπως υπάρχει όριο στη διαφάνεια που επιθυμείτε;

7) Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το clawback και το rebate προφανώς καθιστά «μη ενδιαφέροντα» κάποια φαρμακευτικά προϊόντα για κάποιους και αυτοί οι κάποιοι δεν είναι οι χονδρέμποροι αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Υ.Γ. 1.  Αν γνωρίζετε προϊόντα με 300% κέρδος κατά την παράλληλη εξαγωγής τους, παρακαλούμε να μας τα υποδείξετε. Απ΄ τα με τα ελάχιστα οικονομικά που γνωρίζουμε, τέτοια περιθώρια στην αλυσίδα του φαρμάκου είναι προνόμιο ΜΟΝΟ του παραγωγού, όπως προκύπτει άλλωστε και από τον επιμερισμό της τιμής του φαρμάκου (69,1% Βιομηχανίας – 20,3% Φαρμακείο – 4,6% Φαρμακαποθήκη μειωμένη κατά 42% μεταμνημονιακά, ποσοστό που προστέθηκε στο κέρδος των παραγωγών).

  1. Τελικά στην ανακοίνωση σας δεν διευκρινίζετε γιατί έχουν μειωθεί συντριπτικά οι πωλούμενες προς το χονδρεμπόριο ποσότητες. Μήπως τελικά εξαλείφθηκαν οι ασθένειες στην Ελλάδα και το αγνοούμε κι αυτό;

Άμεσα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

«Άμεσα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω του οποίου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις πάνω από 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα λάβουν sms στο κινητό τους για να υποβληθούν σε εξετάσεις καρδιάς χωρίς χρέωση σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές». Τα παραπάνω η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας  Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε μετά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο, από τις 26 έως τις 28 Ιανουαρίου, όπου παρουσιάστηκαν οι στόχοι του Εθνικού Προγράμματος «Υγεία Μπροστά» για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων η κ Αγαπηδάκη παρουσίασε τις αρχές της Δημόσιας Υγείας, τους στόχους των προγραμμάτων πρόληψης, καθώς και στατιστικά και επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στον Καρκίνο του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας. Στη δημόσια συζήτηση που διεξήχθη παρουσία πλήθος κόσμου, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις από τις κυρίες Ελευθερία Κωστάκη, Αντιγόνη Ανδρεάκη, Αικατερίνη Γαλλιού και Ειρήνη Σαλαμουσά οι οποίες μοιράστηκαν με συγκλονιστικό τρόπο τα βιώματα τους και τις εμπειρίες τους ως πάσχουσες από τον Καρκίνο του Μαστού. Περιέγραψαν την εμπειρία τους με τη νόσο, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και την ψυχική δύναμη που χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει μια γυναίκα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε κοινωνικό επίπεδο για τον καρκίνο του μαστού. Ταυτόχρονα ανέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση όλων των σοβαρών νόσων, που μπορεί να επιτευχθεί με τη διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων, δίνοντας στις γυναίκες ένα ισχυρό μήνυμα ενδυνάμωσης.

Ογκολογική Κοινότητα: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο

Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου τα αποτελέσματα της μελέτης «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής», με στόχο να συνδράμει στην προσπάθεια της πολιτείας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου αφενός και αφετέρου να αναδείξει τα διαχρονικά κενά και τις αδυναμίες στην ογκολογική περίθαλψη. Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas. Όπως ανέφερε, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου που μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνει τις εξής βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις:

Θεσμοθέτηση Διεύθυνσης Ογκολογίας στο Υπουργείο Υγείας,

Θεσμοθέτηση τμήματος βιοιατρικής έρευνας για τον καρκίνο στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Εφαρμογή πιλοτικού Ογκολογικού-Αιματολογικού πληροφοριακού συστήματος νοσοκομείων, Θεσμική εκπροσώπηση των ογκολογικών ασθενών σε επιτροπές και φορείς διαμόρφωσης πολιτικών για τον καρκίνο και την υγεία.

Στις μεσοπρόθεσμες δράσεις περιλαμβάνονται η έναρξη λειτουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, σύσταση

Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, συστηματική καταγραφή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, δημιουργία Εθνικών Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο, Οργάνωση και εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας για τον καρκίνο

ταχεία επαναλειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία –ΕΔΙΜΟ, δημιουργία Εθνικού μητρώου καταγραφής ανισοτήτων στην ογκολογική περίθαλψη μεταξύ διαφόρων περιοχών της χώρας και σύνδεσή του με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό. Σύνταξη ετήσιας έκθεσης για τις ανισότητες στη διαχείριση του καρκίνου.

Η Παθολόγος –Ογκολόγος της ΕΟΠΕ, πρόεδρος της ΕΟΠΕ Ζένια Σαριδάκη, αναφερόμενη στο εθνικό πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, είπε ότι έχουν σταλεί 1 εκατ sms και έχουν γίνει 80.000 μαστογραφίες, νούμερα πως όπως είπε μπορεί να μην είναι ακόμα αυτά που θέλουμε αλλά που όμως είναι ικανοποιητικά για τους 6 μήνες που τρέχει το πρόγραμμα. Δήλωσε ακόμα ότι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ζητήθηκαν από το Υπουργείο για να διασυνδεθούν με την ΗΔΙΚΑ και σε αυτά θα ενταχθούν και τα φθηνά φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς εκτός ένδειξης. Ο Ιωάννης Καραϊτιανός, Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, δήλωσε ότι υπάρχουν οι πόροι και οι δυνατότητες για να συσταθεί άμεσα Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, και επανέλαβε ακόμα μια φορά την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων κέντρων Χειρουργικής Ογκολογίας. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, και  Αντιπροέδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, σημείωσε ότι τα τελευταία 5 χρόνια η ποιότητα των ακτινοθεραπειών έχει ανέβει πολύ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, χάρη στα σύγχρονα μηχανήματα από τη δωρεά του ΙΣΝ, σημείωσε ωστόσο την ανάγκη να βγαίνουν γρηγορότερα τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων για την αποτελεσματικότερη θεραπεία του ασθενή. Στις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο, αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Βοζίκης, Δ/ντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» του Παν. Πειραιώς, που είναι τα δεδομένα, η εύρεση πόρων και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Ο ρόλος της ακτινοδιάγνωσης και της ακτινοθεραπείας στην ογκολογία ακριβείας

Η ογκολογία ακριβείας, η νέα επιστημονική επιταγή στην αντιμετώπιση του καρκίνου, θα βρεθεί στο επίκεντρο διήμερου επιστημονικού συνεδρίου της ΑΚΟΣ με θέμα: «Οι ακτίνες στην ογκολογία ακριβείας», το οποίο θα λάβει χώρα στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2023 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά (www.livemed.gr)

Η ογκολογία ακριβείας με οδηγό το γονιδίωμα προσεγγίζει τον ασθενή εξατομικευμένα και προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της νόσου του. Σημαντικός και ο ρόλος της ανοσοθεραπείας η οποία ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοάμυνας του οργανισμού που έχουν κατασταλεί από τα καρκινικά κύτταρα. Η έγκαιρη ακτινοδιάγνωση, η ακτινοθεραπεία και η ογκολογική φαρμακευτική αγωγή λειτουργούν συνεργατικά και ενισχύουν η μία την αποτελεσματικότητα της άλλης, μέσα από μία αλληλεπίδραση.

 

Η ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής και Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σημειώνει με αφορμή το διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ: « Η ακτινοθεραπεία είναι η κατ’ εξοχήν εξατομικευμένη θεραπεία γιατί σχεδιάζεται και εκτελείται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή. Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη οδήγησε σε μια νέα εποχή.  Η ακρίβεια της ακτινοθεραπείας έχει φτάσει πλέον σε επίπεδο χιλιοστού γιατί έχουμε οπτική επαφή με τον όγκο στόχο την ώρα της θεραπείας: βλέπουμε ακριβώς τι στοχεύουμε, τι θεραπεύουμε και τι προστατεύουμε. Έχουμε σε πραγματικό χρόνο πολύτιμες πληροφορίες για την έκβαση της νόσου και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, διότι από την στιγμή σχεδιάζουμε τη θεραπεία, δεν επεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας.  Βασιζόμαστε σε υψηλής ευκρίνειας απεικονιστικές εξετάσεις, διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα, τεχνογνωσία και σχεδιάζουμε ασφαλείς θεραπείες με χαμηλές παρενέργειες. Έτσι,  φτάσαμε πλέον να εφαρμόζουμε στερεοτακτική ακτινοχειρουργική ακτινοθεραπεία, αυξάνοντας τον έλεγχο του καρκίνου με ασφάλεια και μειώνοντας παράλληλα τις παρενέργειες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια,  η διεθνής επιστημονική κοινότητα διερευνά με ενδιαφέρον τη δυναμική της συνέργειας της ακτινοθεραπείας με την ανοσοθεραπεία».

 

Ο ρόλος της απεικόνισης στην ογκολογία, οι μεταστάσεις, οι ουρολογικοί καρκίνοι αλλά και οι καρκίνοι μαστού, πνεύμονα, ορθού και ανώτερου πεπτικού συστήματος, η ανακουφιστική θεραπεία και φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, η μοριακή υπογραφή και η εξατομικευμένη φροντίδα του ασθενή αλλά και η σχέση του ασθενή με τον θεράποντα ιατρό του θ’ αποτελέσουν επιμέρους ενότητες του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου της ΑΚΟΣ, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Χημειοθεραπείας  Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλουπούλειο».

Καμπάνια για την αισθητική δερματολογία

Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια για την Αισθητική Δερματολογία με κεντρικό μήνυμα «Το δέρμα μας είναι πολύτιμο. Για θεραπείες Αισθητικής Δερματολογίας και για οτιδήποτε αφορά στο δέρμα σου εμπιστεύσου τον Δερματολόγο σου!». Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επικοινωνώντας την απενοχοποίηση της ανάγκης για ομορφιά, το εύρος των πράξεων της Αισθητικής Δερματολογίας, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να έχουν αυτές οι εφαρμογές. Η καμπάνια προβάλλεται σε στάσεις λεωφορείων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα θα ταξιδέψει ψηφιακά σε όλη την επικράτεια με posts, video-posts και stories μέσω των social media και με banners στο Google. Επίσης μέσω videos «Ρώτα τον Δερματολόγο» που θα προβληθούν στο κανάλι του YouTube και στη σελίδα στο FACEBOOK της ΕΔΑΕ. Και τέλος, η καμπάνια, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες  της Αισθητικής Δερματολογίας, θα φιλοξενηθούν στον ιστότοπο της ΕΔΑΕ.

«Η Αισθητική Δερματολογία είναι το πλέον σύγχρονο και ιδιαίτερα εξελισσόμενο γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας-Αφοδισιολογίας, που αντιμετωπίζει ή προλαμβάνει συμπτώματα ή αλλοιώσεις του δέρματος στο πρόσωπο και στο σώμα, που προέρχονται είτε από την πάροδο των χρόνων είτε από την ηλιακή ακτινοβολία, όπως λιποδυστροφίες, απώλεια σφριγηλότητας, ρυτίδες, χαλάρωση προσώπου και σώματος, κυτταρίτιδα κ. ά. και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απλά ένα εμπορικό προϊόν». Αυτά επισημαίνει με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας ο κύριος Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής  και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Και συνεχίζει λέγοντας «Δικαίωμα στην ομορφιά και στη βελτίωση ατελειών ή φθορών του δέρματός τους έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου και οικονομικής κατάστασης. Ο Δερματολόγος είναι ο πλέον καταρτισμένος επιστήμονας που μπορεί να ελέγχει και να φροντίζει την κατάσταση του μεγαλύτερου όργανου του σώματός μας, του δέρματος δηλαδή, επιλέγοντας την κατάλληλη διαδρομή ώστε να θεραπεύσει σημαντικές αισθητικές επιπλοκές δερματολογικών νοσημάτων, όπως για παράδειγμα είναι η ανεπιθύμητη τριχοφυία, η τριχόπτωση, οι ουλές ακμής, οι ραβδώσεις, οι ευρυαγγείες κτλ. Για την αντιμετώπιση των προαναφερομένων αισθητικών προβλημάτων χρησιμοποιούμε πληθώρα επεμβατικών πράξεων και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως οι τοξίνες, τα fillers, οι ενεργοποιητές κολλαγόνου, οι μεσοθεραπείες, τα χημικά peelings, τα νήματα απλά και ανάρτησης, lasers και άλλα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, καλύπτοντας έτσι με ευθύνη, με ασφάλεια και με αξιοπιστία κάθε ανάγκη του ενδιαφερόμενου για θεραπείες αισθητικής δερματολογίας».