ΟΙ ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χρόνιες ασθένειες παγκοσμίως 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν περισσότερα για την υγειονομική περίθαλψη από οποιαδήποτε άλλη χώρα υψηλού εισοδήματος, αλλά εξακολουθούν να έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση και το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του The Commonwealth Fund, μιας ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας. Η έκθεση, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, αναφέρει επίσης ότι σε σύγκριση με άλλες υψηλού εισοδήματος χώρες, οι ΗΠΑ έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από αιτίες που μπορούν να αποφευχθούν ή θεραπεύονται και τα υψηλότερα ποσοστά μητρικών και βρεφικών θανάτων.

«Οι Αμερικανοί ζουν λιγότερο, και με χειρότερη υγεία, επειδή το σύστημα υγείας μας δεν λειτουργεί όσο καλά θα μπορούσε», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Munira Gunja, σε δελτίο ειδήσεων. «Για να καλύψουν τη διαφορά με άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος, η διοίκηση και το Κογκρέσο θα πρέπει να επεκτείνουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, να ενεργήσουν δυναμικά για τον έλεγχο του κόστους και να επενδύσουν στην ισότητα στην υγεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι θα οδηγήσει σε έναν υγιέστερο πληθυσμό». Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ επισκέπτονται γιατρούς λιγότερο συχνά από όσο σε άλλες χώρες, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με το ότι οι ΗΠΑ έχουν κάτω του μέσου όρου αριθμό ασκούμενων ιατρών, και με το ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα μεταξύ αυτών που μελετήθηκαν που δεν έχουν καθολική υγειονομική κάλυψη, σύμφωνα με την έκθεση. Μόνο το 2021, το 8,6% του πληθυσμού των ΗΠΑ ήταν ανασφάλιστο.

 

NICE: αποζημίωση για προϊόν κανναβιδιόλης

Χρειάστηκαν σχεδόν 18 μήνες, αλλά μετά την έγκριση του Epidyolex της Jazz Pharmaceuticals για επιληπτικές κρίσεις που σχετίζονται με το σύμπλεγμα κονδυλώδους σκλήρυνσης (TSC), το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποζημιώνει από εδώ και στο εξής τους χρήστες του προϊόντος κανναβιδιόλης. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma η απόφαση εκδόθηκε την Τρίτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πόσιμο διάλυμα υψηλής καθαρότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα ηλικίας 2 ετών και άνω. Οι επιλέξιμοι ασθενείς θα αρχίσουν να αποζημιώνονται από την 1η Μαρτίου. Το Epidyolex, γνωστό ως Epidiolex στις ΗΠΑ, εγκρίθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 2019 για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων που σχετίζονται με το σύνδρομο Lennox-Gastaut ή το σύνδρομο Dravet σε συνδυασμό με την κλοβαζάμη. Τέσσερις μήνες αργότερα, το NICE το συνέστησε για αποζημίωση. Όταν ο FDA υπέγραψε τη χρήση του Epidiolex για το σύνδρομο Lennox-Gastaut και Dravet το 2018, έγινε το πρώτο φάρμακο με συστατικά που προέρχονται από μαριχουάνα που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ. Ο FDA ακολούθησε το 2020 με την επέκταση της ετικέτας για τη θεραπεία του TSC. Ο οργανισμός επιτρέπει σε ασθενείς ηλικίας 1 ετών και άνω να χρησιμοποιούν το Epidiolex. Το TSC προκαλεί όγκους που είναι ως επί το πλείστον καλοήθεις σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα μάτια, τα νεφρά και οι πνεύμονες. Έχει ανιχνευθεί σε βρέφη, αλλά συνήθως δεν διαγιγνώσκεται μέχρι να αρχίσουν οι επιληπτικές κρίσεις αργότερα στην παιδική ηλικία.

Συζήτηση για την πρόκληση των νέων Θεραπειών και το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης

Στην Ημερίδα «Μια 10ετία Φαρμάκου» αφιερωμένη στο Φάρμακο και την Πολιτική Φαρμάκου στη χώρα μας, στις εξελίξεις της προηγούμενης δεκαετίας και του σχεδιασμού της επόμενης θα παρουσιαστούν τα κρίσιμα γεγονότα της δεκαετίας αλλά και συμπεράσματα από σχετικό ερωτηματολόγιο που διεξάγεται σε στελέχη της βιομηχανίας, θεσμικούς φορείς, φαρμακοποιούς και συλλόγους ασθενών. Κεντρικός συντονιστής, ο Καθηγητής κος Αθανάσιος Βοζίκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM), Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα την πρόκληση των νέων Θεραπειών, το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, τις αγκυλώσεις και τις ευκαιρίες που θα συντονίσει ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Συμμετέχουν οι: Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Ξανθός, πρ. Υπουργός Υγείας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Φραγγίδης, Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Ζαχαρίας Ραγκούσης, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ, Agata Jakoncic, Πρόεδρος PIF.

Μεταξύ των πολλών διακεκριμένων ομιλητών συμμετέχουν οι:

Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Πάνος Καναβός, PhD, Αν.Καθηγητής, Αν. Διευθυντής, LSE Health, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, LSE, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Πρόεδρος Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Δείτε όλους τους ομιλητές και την ατζέντα του συνεδρίου www.10yrsmedicine.gr

Η ευλογιά των πιθήκων έχει σχεδόν εξαφανιστεί στις ΗΠΑ

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων( Μpox), έληξε. Το ξέσπασμα της επιδημίας, που φάνηκε να βγαίνει εκτός ελέγχου κάποια στιγμή, έχει υποχωρήσει αθόρυβα. Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί τελείως, αλλά για περισσότερο από ένα μήνα, ο μέσος αριθμός ημερήσιων νέων κρουσμάτων που αναφέρονται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αφορά μονοψήφιο νούμερο, γεγονός που σημαίνει κατακόρυφη πτώση από τον περασμένο Αύγουστο που καταγράφοντα  περίπου 450 κρούσματα τη μέρα.

Οι ΗΠΑ είχαν τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της επιδημίας 2022-23. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ διαγνώστηκαν με την νόσο,  συμπεριλαμβανομένων 23 ατόμων που πέθαναν.

Τα κρούσματα μειώνονται επίσης σε όλη την Ευρώπη, τον Δυτικό Ειρηνικό και την Ασία, αλλά εξακολουθούν να αυξάνονται σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ωστόσο, δεν ήταν πάντα δεδομένο ότι θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη. Όταν το Μpox πήρε παγκόσμια έκταση το 2022, οι γιατροί είχαν πολύ λίγες δόσεις ενός νέου και μη δοκιμασμένου εμβολίου, ενώ παράλληλα έπρεπε να επικοινωνήσουν τον κίνδυνο σε μια πληθυσμιακή ομάδα που έχει στιγματιστεί και αγνοηθεί σε κρίσεις δημόσιας υγείας στο παρελθόν. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η εν λόγω επιδημία έχει διδάξει πολλά στον κόσμο για αυτή τη λοίμωξη, η οποία είχε παρατηρηθεί μόνο περιστασιακά εκτός Αφρικής.

Υπάρχουν ωστόσο και αναπάντητα ερωτήματα όπως το από πού προέρχεται αυτός ο ιός και γιατί άρχισε ξαφνικά να εξαπλώνεται από τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής όπου συνήθως ανιχνευόταν σε περισσότερες από 100 χώρες, αλλά και πόσο καιρό εξαπλωνόταν. Πριν από τον Μάιο του 2022, όταν ομάδες ατόμων με ασυνήθιστα εξανθήματα άρχισαν να εμφανίζονται σε κλινικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, η χώρα που ανέφερε τα περισσότερα κρούσματα Μpox ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Εκεί, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με μια μελέτη του CDC. Στη ΛΔΚ, οι άνθρωποι στα αγροτικά χωριά εξαρτώνται από τα άγρια ​​ζώα για το κρέας. Πολλές λοιμώξεις από mpox πιστεύεται ότι οφείλονται σε επαφή με ζώο στο οποίο έχει προσαρμοστεί ο ιός. Αυτός ο ξενιστής ζώου δεν είναι γνωστός, αλλά συμπεραίνεται ότι είναι τρωκτικό. Για χρόνια, ειδικοί που μελέτησαν αφρικανικές επιδημίες παρατήρησαν ένα φαινόμενο γνωστό ως «stuttering chains of transmission»: λοιμώξεις που κατάφεραν να μεταδοθούν μόνες τους ή να μεταδόθηκαν από άτομο σε άτομο σε περιορισμένο βαθμό, και στη συνέχεια ξαφνικά απλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στους ανθρώπους», δήλωσε ο Stephen Morse, επιδημιολόγος στο Mailman School of Public Health του Πανεπιστημίου Columbia. Για χρόνια αυτό ήταν το μοντέλο της μετάδοσης της mpox. Μέχρι που αυτό άλλαξε.

Το ξέσπασμα της επιδημίας στη Νιγηρία βοήθησε τους ειδικούς να συνειδητοποιήσουν ότι η mpox είχε τη δυνατότητα να εξαπλωθεί ανησυχητικά στους ανθρώπους.

 

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα των καρκινοπαθών»

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με ομιλίες για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου το Σάββατο 04/02/2023 και ώρα 12.30 έως 14.30 στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (Hellenic Pasteur Institute). Η εκδήλωση θα κλείσει με μια μικρή συναυλία σε ελληνικό, έντεχνο και ροκ ήχο από το μουσικό σχήμα «Nikodimos Full Band», το οποίο συγκροτείται από μέλη του «Κύτταρου» (Πανελλήνιος Σύλλογος Ατόμων με Νεοπλασματική Ασθένεια κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία).

Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα των καρκινοπαθών» – “Close the Care Gap”. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αγωνίζεται τα τελευταία 65 χρόνια και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα των καρκινοπαθών για όλους τους ασθενείς σε όλα τα στάδια της ασθένειας, σε όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους συμπολίτες μας ανεξάρτητα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασής τους. Αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου ήταν και είναι η δημιουργία μιας διευρυμένης κοινότητας όλων των φορέων που προσφέρουν φροντίδα στους καρκινοπαθείς. Η φετινή εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου επιβεβαιώνει τη δέσμευση προς τον ασθενή, τον επιζώντα και τους συμπαραστάτες τους και αποτελεί έναν οδικό χάρτη συνεργειών ώστε να υπερκεραστούν τα εμπόδια και να εξαλειφθούν οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Όλοι οι ομιλητές και οι ομιλήτριες θα αναδείξουν συλλογικές διαδρομές προς μια πραγματικότητα όπου η πρόσβαση στη φροντίδα των καρκινοπαθών θα είναι τόσο ποικιλόμορφη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς όσο έχουν ανάγκη οι ίδιοι οι ασθενείς.

ΟΟΣΑ: Αναμένεται αύξηση των περιστατικών καρκίνου στην Ελλάδα μέχρι το 2040

Το προφίλ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, όσον αφορά στην επιδημιολογία του καρκίνου, καταγράφονται σε χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μητρώου Ανισοτήτων για τον Καρκίνο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου. Για την Ελλάδα η έκθεση αναφέρει ότι ο καρκίνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας. Αν και υπάρχουν ζητήματα συλλογής στοιχείων στην Ελλάδα, σε απόλυτους αριθμούς το 2019 ένας στους τέσσερις θανάτους σχετιζόταν με τον καρκίνο (31 000 από τους 125 000 θανάτους). Προτυπωμένο κατά ηλικία, το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο στην Ελλάδα το 2019 ήταν 241 θάνατοι ανά 100 000 άτομα, τιμή που είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ o οποίος ανήλθε σε 247 ανά 100 000 άτομα. Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία η μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο ήταν βραδύτερη στην Ελλάδα απ’ ότι στην ΕΕ, ενώ η συνολική θνησιμότητα λόγω καρκίνου αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι τέσσερις συχνότεροι τύποι καρκίνου και για τα δύο φύλα αντιπροσωπεύουν το 50 % όλων των καρκίνων: καρκίνος του πνεύμονα (14 %), του παχέος εντέρου (13 %), του μαστού  (12 %), του προστάτη (10 %) και της ουροδόχου κύστης (9 %).

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο κύριος τύπος καρκίνου στους άνδρες (19 %), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη (18 %) και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης (14 %). Ο καρκίνος του μαστού ήταν ο κύριος τύπος καρκίνου στις γυναίκες (29 %), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (12 %) και τον καρκίνο του πνεύμονα (9 %). Τα νέα περιστατικά καρκίνου στους άνδρες αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20 % κατά την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2040 (από 35 000 σε 44 000 περιστατικά) και κατά 12 % στις γυναίκες (από 27 000 σε 30 000 περιστατικά), αντίστοιχα. Στην  περιφέρεια της Αττικής καταγράφεται η μεγαλύτερη  θνησιμότητα από καρκίνο στην χώρα (255 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού και για τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες το 2019)με την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας να έρχεται δεύτερη (250 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού). Οι περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου και της Ηπείρου έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά, με 201 και 206 ανά 100.000 κατοίκους. Σύμφωνα με την έκθεση, οι παράγοντες που περιορίζουν την  πρόσβαση στην φροντίδα του καρκίνου στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τη συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας μετά από διαδοχικές δημοσιονομικές περικοπές λόγω των μέτρων λιτότητας, την απουσία εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και εθνικού μητρώου καρκίνου, την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τα κενά όσον αφορά την ιατρική εκπαίδευση στην ογκολογία. Παράλληλα,  περιορισμένοι είναι οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι για την παροχή υπηρεσιών ογκολογίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από άνιση κατανομή ανά τη χώρα και έλλειψη εναρμόνισης. Δεν εφαρμόζονται μηχανισμοί επιτήρησης, ενώ τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα της περίθαλψης είναι ελάχιστα. Τα ζητήματα αυτά δημιουργούν σημαντικά εμπόδια, ιδίως για τους περιθωριοποιημένους, τους υποεξυπηρετούμενους και τους απομονωμένους πληθυσμούς.

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος

Στη Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ πραγματοποιήθηκε το πρώτο περιστατικό ρομποτικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Η επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής πραγματοποιήθηκε σε ασθενή με βαριά μετατραυματική αρθρίτιδα του γόνατος και σημαντική παραμόρφωση, με την χρήση του ρομποτικού συστήματος CORI.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, Ορθοπαιδικό Χειρουργό Διευθυντή Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής, Επικεφαλής του Εξειδικευμένου Ιατρείου Ώμου και Αθλητικών Κακώσεων, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική.

Με το ρομποτικό σύστημα επιτυγχάνεται άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της ολικής αρθροπλαστικής μετά από διαδικασία διεγχειρητικής χαρτογράφησης και 3D σάρωσης του γόνατος. Ο ασθενής κινητοποιήθηκε την ίδια ημέρα και εξήλθε την επομένη από την κλινική.

Με την ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική του γόνατος επιτυγχάνεται μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια, σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και μεσοπρόθεσμα βελτιωμένη κλινική αποτελεσματικότητα.

Οι υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες της Γενικής Κλινικής του ΙΑΣΩ, εξασφαλίζουν ένα υγιεινό, άσηπτο και ασφαλές περιβάλλον. Διαθέτουν τον πλέον σύγχρονο απεικονιστικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων, όλων των ιατρικών ειδικοτήτων και δίνουν τη δυνατότητα για την εφαρμογή όλων των πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών.

 

7ο  Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ: «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο»  

Με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ διοργανώνει το 7ο Ετήσιο Συνέδριό της, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3-5 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μ.Αλεξάνδρου 2, Αθήνα).

Με τίτλο “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο”, το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο, τονίζοντας πως ο ασθενής με καρκίνο, παραμένει άνθρωπος, που δεν έχει ανάγκη απλώς να επιβιώσει, αλλά να ζήσει με ποιότητα, με αξιοπρέπεια με δικαιώματα για ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα, στην εργασία και στην κοινωνική ζωή.

Το 7o Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C.), με κεντρικό σύνθημα το #CloseTheCareGap (“Κλείνοντας τα κενά της ογκολογικής περίθαλψης”) και φιλοδοξεί να διευρύνει τη συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους ογκολογικούς ασθενείς.

Η θεματολογία του Συνεδρίου θα εστιάσει σε ζητήματα σχετικά με την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο, τις πολιτικές στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, τις εξελίξεις στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, την επίδραση των διαστρεβλωμένων ειδήσεων στην υγεία, αλλά και τη θεραπευτική επίδραση της τέχνης στους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, η θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:  «Πώς ζω με τον καρκίνο; Η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα»,  «Καρκίνος και τρίτη ηλικία», «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου»,

«Πολιτικές για τον καρκίνο στην Ελλάδα: Καλύπτοντας τα κενά», « Η βέλτιστη πρακτική των “φόρων υγείας” και η προοπτική ενός Εθνικού Ταμείου Καρκίνου», «Εξελίξεις στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα», «Καρκίνος και Διαδίκτυο», «Η θεραπευτική επίδραση της τέχνης στους ασθενείς με καρκίνο».

Κάθε ενότητα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, πολιτικών και εκπροσώπων των ασθενών. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.

Στη Βουλή η πρόταση της ΟΕΝΓΕ για την ανάπτυξη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας

Αναφορά στη Βουλή για την Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ για την ανάπτυξη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στη χώρα, κατέθεσαν 36 βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού. Η ΟΕΝΓΕ αναγνωρίζει ότι η επένδυση στη Δημόσια Υγεία είναι προϋπόθεση για την προστασία και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, την πρόληψη των νοσημάτων, αλλά και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία και των κοινωνικών προσδιοριστών τους. Η πρόταση της ΟΕΝΓΕ περιλαμβάνει τη στελέχωση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με γιατρούς και οδοντιάτρους Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τη μισθολογική εξίσωσή τους με τους άλλους γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς και την ενεργοποίηση της ειδικότητας Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής/Οδοντιατρικής.

Αναλυτικά η πρόταση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

«Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας στη χώρα είναι προϋπόθεση για την προστασία της υγείας, την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία και των κοινωνικών προσδιοριστών τους. Είναι σήμερα απόλυτη ανάγκη η στήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπισή τους ως διοικητικών υπηρεσιών, με την υποστελέχωση, την έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού και τεχνολογικής υποστήριξης, μία πολιτική που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν.

Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ άμεσα:

-Να στελεχώσει με γιατρούς και οδοντίατρους Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ τους Τομείς Δημόσιας Υγείας των  νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τις άλλες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

-Να καταργήσει άμεσα το άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 4940/2022 που εισήγαγε την αξιολόγηση των γιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ ως διοικητικών υπαλλήλων.

-Να καταργήσει άμεσα το άρθρο 55 του ν. 4999/2022 που για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του κλάδου θεσμοθετεί διαφορετικό μισθολόγιο για τους γιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ σε σχέση με τους άλλους γιατρούς του ΕΣΥ

-Να ενεργοποιήσει άμεσα τις ειδικότητες της Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Οδοντιατρικής.

-Να αναγνωρίσει τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας ως υπηρεσίες υγείας και να αναπτύξει ιατρικές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Ιατρικής στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας».

 

Ανάκληση φαρμάκου κατόπιν ενημέρωσης για παρουσία σωματιδίων

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακάλεσε φαρμακευτικό προϊόν που εισάγεται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κατόπιν ενημέρωσης της Αρμόδιας Αρχής του Καναδά για παρουσία σωματιδίων. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Οργανισμού έχει ως εξής:

«Την ανάκληση της παρτίδας 030222 (ημερ.λήξης 02-09-2023) του φαρμακευτικού προϊόντος BELZER UW SOL.ORG.PR 1L, κατόπιν ενημέρωσης της Αρμόδιας Αρχής του Καναδά για παρουσία σωματιδίων. Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Το ΙΦΕΤ, ως Κάτοχος Άδειας κυκλοφορίας, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να αποσύρει την εν λόγω παρτίδα από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, εφόσον ζητηθούν.