Ερρίκος Ντυνάν: Εξετάσεις ακριβείας με ενδοσκοπικό υπερηχογράφο τελευταίας γενιάς

 Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ενίσχυσε τον εξοπλισμό του και με ενδοσκοπικό υπερηχογράφο τελευταίας γενιάς. Ο νέος εξοπλισμός ακολουθεί το γενικότερο πλάνο για τη συνεχή ενίσχυση του Ερρίκος Ντυνάν με τεχνολογία αιχμής, προσφέροντας παράλληλα νέες δυνατότητες στις Γαστρεντερολογικές κλινικές του νοσοκομείου και πρόσθετη θωράκιση στους ασθενείς τους.

Η ενδοσκοπική υπερηχοτοµογραφία (endoscopic ultrasound – EUS) είναι απεικονιστική υπερηχογραφική μέθοδος, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να ελεγχθεί σε βάθος το τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα, εξασφαλίζοντας και μία πληρέστερη απεικόνιση από πολύ κοντινή απόσταση διαφόρων συμπαγών οργάνων, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τον σπλήνα. Με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο μπορούμε επίσης να εξετάσουμε το μεσοθωράκιο, τους λεμφαδένες, τα χοληφόρα αγγεία και τα µμεγάλα ενδοκοιλιακά αγγεία.

Από την πλευρά του ασθενούς, η εξέταση δεν διαφέρει σημαντικά από μία απλή ενδοσκόπηση. Χορηγούνται φάρμακα, τα οποία προκαλούν χαλάρωση ή «μέθη». Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί και είναι ελεύθερος να συνεχίσει το καθημερινό πρόγραμμά του μετά την εξέταση.

Με το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό τους στην εφαρμογή του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, οι Γαστρεντερολογικές κλινικές του Ερρίκος Ντυνάν, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζουν:

-Μελέτη και σταδιοποίηση του καρκίνου οισοφάγου, στομάχου και ορθού/πρωκτού.

-Διαφορική διάγνωση υποβλεννογονίων όγκων πεπτικού σωλήνα και λήψη FNA/ FNB από αυτούς, στις περιπτώσεις που αυτή ενδείκνυται.

-Μελέτη συμπαγών βλαβών του παγκρεατικού παρεγχύματος και λήψη FNA/FNB από αυτές.

-Διαγνωστική και θεραπευτική παροχέτευση ψευδοκύστεων και κυστικών βλαβών παγκρέατος.

-Λήψη κατευθυνόμενων διά του EUS βιοψιών από λεμφαδένες μεσοθωρακίου και κοιλιακής χώρας για τη διερεύνηση της φύσης τους.

-Διάγνωση δυσδιάγνωστων με το απλό υπερηχογράφημα κοιλίας ή τη CT, καλοηθών (π.χ. μικρολιθίαση) και κακοηθών βλαβών των χοληφόρων (όπως το χολαγγειοκαρκίνωμα).

-Μελέτη Πυλαίας Υπέρτασης και διάγνωση αρχόμενων κιρσών οισοφάγου, έκτοπων κιρσών και ανάπτυξης παράπλευρης κυκλοφορίας.

-Θεραπεία του χρόνιου πόνου σε ασθενείς με κακοήθη νοσήματα (π.χ. καρκίνο παγκρέατος), με νευρόλυση του κοιλιακού πλέγματος.

Ακόμη είναι εφικτή η ενδο-ογκική τοποθέτηση χημειοθεραπευτικών και άλλων παραγόντων για την τοπική αντιμετώπιση κακοηθών όγκων, όπως και ο καυτηριασμός νεοπλασμάτων με τοπική εφαρμογή ραδιοκυμάτων (RF) με χρήση ειδικών καθετήρων, υπό την καθοδήγηση του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος.

ΕΠΕ: Αναγκαιότητα η Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Ειδική ημερίδα με τίτλο «Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα, Διακοπή καπνίσματος – Προσυμπτωματικός έλεγχος» διοργανώνει στα Χανιά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Χαιρετίζοντας τη σημαντική αυτή εκδήλωση, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρει: «Σε μία ημέρα απολύτως συμβολική, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, επιστήμονες απ’ όλη την Ελλάδα συνομιλούν και ενημερώνουν τους πολίτες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και τις νέες προσεγγίσεις για την αποτροπή της νόσησης από τον καρκίνο του πνεύμονα. Χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή της ημερίδας στα Χανιά, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να παραμένει με διαφορά ο πρώτος μεταξύ των καρκίνων σε θνησιμότητα, μια στατιστική που μπορεί να μειωθεί και με την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση των επιστημόνων αλλά και τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών». Μια δομημένη εθνική στρατηγική για την πρόληψη είναι σημαντική προτεραιότητα στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου, η ΕΠΕ τονίζει την κρίσιμη σημασία που αποκτά η υιοθέτηση του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσω της αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης, σε συνδυασμό με προγράμματα διακοπής του καπνίσματος στις πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου. Η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα και η καθιέρωση της προληπτικής εξέτασης είναι στοιχεία-κλειδιά μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη σχεδιασμού της επόμενης ημέρας στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Όπως επισημαίνει ο κ. Λουκίδης: «Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, συνδεδεμένος κατά 90% με την καπνιστική συνήθεια. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με τη χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT) και η ταυτόχρονη διακοπή του καπνίσματος, αποτελούν δύο εργαλεία που θα πρέπει να σχεδιαστούν με τον σωστό τρόπο και να εφαρμοστούν στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα με σκοπό να δώσουν ελπίδα και ζωή.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σύντομα θα έχει έτοιμο το σχέδιο δράσης που αφορά και τις δύο προαναφερθείσες συνιστώσες».  Ειδικότερα επί αυτού, «Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η χρήση της αξονικής τομογραφίας θώρακα χαμηλής δόσης (LDCT) στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου σώζει πραγματικά ζωές» όπως τονίζει και ο Γ.Γ. της ΕΠΕ, Ελευθέριος Ζέρβας, Διευθυντής ΕΣΥ, 7η Πνευμονολογική Κλινική και Κέντρο Άσθματος, Νοσοκομείο ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». Ο κ. Ζέρβας σημειώνει ότι εάν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, και πριν ακόμη εξαπλωθεί, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, και προσθέτει: «Η ΕΠΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσης κατευθυντήριων οδηγιών έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα –σε συνεργασία με την Ακτινολογική και Θωρακοχειρουργική Εταιρεία– για την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για το screening του καρκίνου του πνεύμονα με επιστημονικά τεκμηριωμένο και δομημένο τρόπο, και πάντα σε συνδυασμό με προγράμματα διακοπής του καπνίσματος».

ΠΟΕΔΗΝ: 6.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα απολυθούν

Για σταδιακή απόλυση 6000 εργαζομένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Πρόκειται για υποστηρικτικό προσωπικό από τη φύλαξη, την καθαριότητα και την  εστίαση οι οποίοι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εργάζονται όλοι περισσότερα από πέντε χρόνια. «Στη διάρκεια της πανδημίας, οι καθαρίστριες στις κλινικές κορονοϊού, οι τραπεζοκόμες στη σίτιση των ασθενών, οι φύλακες στην τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία ασθενών και επισκεπτών και στη φύλαξη προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης. Και όμως επιβραβεύονται με την απόλυσή τους. Όχι γιατί εκλείπουν οι ανάγκες, αλλά για να επιστρέψουν οι εργολάβοι. Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων που απασχολούν», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος.

Εργαζόμενη στον τομέα της καθαριότητας του Νοσοκομείου Κομοτηνής δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ότι η ίδια και οι άλλες 18 εργαζόμενες στο συγκεκριμένο τομέα δεν είχαν πάρει άδειες και ρεπό εδώ και δύο χρόνια. Κατήγγειλε επίσης ότι μέχρι και σήμερα που ανέλαβε εργολάβος τη δουλειά, οι εργαζόμενες δεν είχαν καμία ενημέρωση ότι σταματάνε. Απλώς είδαν ότι το πρόγραμμα δεν είχε τα δικά τους ονόματα. Ο εργολάβος που ανέλαβε προσέλαβε τα μισά άτομα από αυτά που δούλευαν μέχρι τώρα. Σχετικά με το ζήτημα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε ότι πρόκειται για θέσεις που δεν είναι μόνιμες για τις οποίες παράλληλα μπορεί να γίνονται διαγωνισμοί για να μπαίνουν ιδιώτες στη σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα «μόνο αν είναι προς όφελος του Δημοσίου». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων που απασχολούν. Καταγγέλλει επίσης ότι εργαζόμενοι που σήμερα λαμβάνουν μισθό 600 – 700 ευρώ το μήνα από το νοσοκομείο, εάν προσληφθούν από εργολάβο  θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα για τις ίδιες η και περισσότερες ώρες εργασίας.

 

Ανάγκη ψηφιακής ενίσχυσης του ΕΚΑΒ

Την ανάγκη ψηφιακής επιχειρησιακής ενίσχυσης του ΕΚΑΒ και της ψηφιακής αναβάθμισης του 166, τονίζουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης τα ασθενοφόρα οχήματα και οι λιγοστοί διασώστες, που σε όλη την χώρα παρουσιάζουν εικόνα ουσιαστικής ανεπάρκειας, καθώς δεν λαμβάνουν τους αναγκαίους πόρους για το έργο τους, επιχειρούν καθημερινά να καλύψουν ένα τεράστιο όγκο επειγόντων περιστατικών, χάνουν δε πολύτιμο χρόνο να επεμβαίνουν άμεσα στα επείγοντα περιστατικά, καθώς δεν λαμβάνουν άμεση ειδοποίηση ή λαμβάνουν περίπλοκες οδηγίες από τους δικαιολογημένα σοκαρισμένους την στιγμή του περιστατικού ασθενείς ή οικείους τους. Παρ’ όλα αυτά, οι διασώστες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και επιτελούν μέγιστο έργο, με τα δεδομένα που υπάρχουν. Σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, η Πολιτεία θα πρέπει να συμβάλει, με την ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος ειδοποίησης του ΕΚΑΒ. Το 166 μπορεί να ειδοποιείται άμεσα, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, από ασθενή ή οικείο του ασθενή (που είναι χρήστης κινητού τηλεφώνου), μέσω μιας ειδικής εφαρμογής, και με το πάτημα ενός κουμπιού, για το ακριβές σημείο του περιστατικού, ώστε να μην χάνεται χρόνος στην συνεννόηση με τον ασθενή, και το ΕΚΑΒ υπηρεσιακά να έχει άμεση και καθαρή εικόνα για την τοποθεσία του περιστατικού. Την ίδια στιγμή, ο ασθενής θα γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος του καθώς η βοήθεια θα βρίσκεται καθ’ οδόν.

Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών Αιματολογικών Ασθενών

Στη «Λευκή Βίβλο» που συνέταξε η ομάδα εργασίας του ΣΦΕΕ για τον Καρκίνο, γίνεται αναφορά στο καινοτόμο project «Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών

Αιματολογικών Ασθενών» που βασίστηκε στις καλύτερες πρακτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα από τα πέντε προγράμματα Ψηφιακής Υγείας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 37,2 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει: 1. Την ανάπτυξη Εθνικού Μητρώο Καρκίνου 2. Ένα πληροφοριακό Σύστημα τελευταίας γενιάς που θα εγκατασταθεί σε 10-12 επιλεγμένα Νοσοκομεία, όπως ο «Άγιος Σάββας» και το «Θεαγένειο», και θα παρέχει:

α) Ψηφιακές αίθουσες συνεδριάσεων σε αυτά τα επιλεγμένα νοσοκομεία, όπου θα λαμβάνουν χώρα τα Ογκολογικά Συμβούλια μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να σχεδιάζεται η βέλτιστη θεραπεία για κάθε ασθενή από διεπιστημονικές ομάδες ιατρών. β) Ένα ολοκληρωμένο Ογκολογικό Πληροφοριακό Σύστημα με έμφαση στη βέλτιστη Διαχείριση Χημειοθεραπειών. γ) Ένα οικοσύστημα από ηλεκτρονικές εφαρμογές (apps) για την υποστήριξη των ασθενών για την ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις κλινικές αποφάσεις. Ο ασθενής, αν το επιθυμεί, θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε βασικά στοιχεία του ιατρικού φακέλου του και να επικοινωνεί εύκολα με τον γιατρό του, αλλά και να ενημερώνεται όπως πρέπει σε κάθε στάδιο της νόσου.

Το Ογκολογικό Πληροφοριακό Σύστημα θα ενσωματώνει τα εγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και θα υποστηρίζει τη διαδικασία από: το σχεδιασμό της θεραπείας, τον προγραμματισμό των επισκέψεων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, την προετοιμασία των φαρμάκων με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια και τελικά τη χορήγησή τους στον ασθενή.

Pfizer Hellas: 17 videos με γνώμονα την ενημέρωση για βασικά ερωτήματα γύρω από τον καρκίνο

Στη δημιουργία 17 videos που έχουν στόχο την έγκυρη ενημέρωση αναφορικά με βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους ασθενείς με καρκίνο, προχώρησε η Pfizer Hellas. Η πρωτοβουλία που έχει τίτλο  «Μαθαίνω για τον Καρκίνο» παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

Η παθολόγος – ογκολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ),  Ζένια Σαριδάκη, χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τόνισε την ποιότητά της, ενώ σημείωσε ότι οι ασθενείς έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους ενημέρωση που καλύπτει ερωτήματα που οι γιατροί συνήθως δεν έχουν χρόνο να απαντήσουν. Από την πλευρά της,  η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Καίτη Αποστολίδου, υπογράμμισε την ανάγκη οι ασθενείς να μπορούν έχουν την πληροφορία εκεί που βρίσκονται, και συνήθως απαντήσεις σε ερωτήματα πέραν της θεραπείας που θα χρειαστεί, δεν παρέχονται από το ΕΣΥ. Πρόσθεσε επίσης ότι μια πρωτοβουλία τέτοιου είδους που θα περιελάμβανε και τους φροντιστές των ασθενών με καρκίνο, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, δεδομένου ότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «κανείς ασθενής δεν μπορεί να βαδίσει μόνος του το μονοπάτι του καρκίνου». Η κυρία Αποστολίδου επανέλαβε επίσης την ανάγκη θεσμοθέτησης στη χώρας  μας της ελάχιστης επίσκεψης στον ογκολόγο σε 30 λεπτά και όχι σε 10 όπως συμβαίνει σήμερα, κάτι που είναι ήδη θεσμοθετημένο σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τα videos της Pfizer, απαντούν σε βασικά ερωτήματα όπως τι είναι καρκίνος, μετάσταση, βιοψία αλλά και στο πως διαμορφώνεται η ζωή κάποιου μετά τη διάγνωση και κατά τη διάρκεια της θεραπείας του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα δουν στο κανάλι της Pfizer Hellas στο YouTube καθώς και στα social media, ενώ θα προβάλλονται και σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από ΣΔ τύπου 1 και 2

Την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοινώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις πόλεις Καλαμάτα, Σπάρτη και Τρίπολη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει Επιστημονικές Διημερίδες και διήμερα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «Επιχορήγηση για την ανάπτυξη προτύπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή υγείας, αυτοφροντίδα – μακροχρόνια φροντίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη», το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Οι Διημερίδες, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των τοπικών Δήμων, θα υλοποιηθούν ως ακολούθως:

Καλαμάτα: 10 και 11 Φεβρουαρίου 2023, Αμφιθέατρο Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας – «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή» (Αριστομένους 33)

Σπάρτη: 17 και 18 Φεβρουαρίου 2023, Αίθουσα εκδηλώσεων «Ευάγγελου Φιλιππόπουλου», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης (Λυκούργου 135)

Τρίπολη: Αίθουσα εκδηλώσεων «Δημήτρη Μητρόπουλου», Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης (Παπαναστασίου 25)

Οι ημερομηνίες των διήμερων εκπαιδευτικών σεμιναρίων θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σκοπός της ανωτέρω δράσης είναι αφενός η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για τη «σιωπηλή πανδημία» του σύγχρονου κόσμου, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και αφετέρου η ποιοτική εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2 αλλά και των οικογενειών τους με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης  

 

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια μελέτη για να διερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης. Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική προσπάθεια διεθνώς στο συγκεκριμένο ερευνητικό ερώτημα και η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Vaccines». Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον σύνδεσμο https://doi.org/10.3390/vaccines11020331. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την υποψήφια Διδάκτορα Αγλαΐα Κατσιρούμπα (νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc), τις Καθηγήτριες Δάφνη Καϊτελίδου και Παναγιώτα Σουρτζή, την Επίκουρη Καθηγήτρια Όλγα Σίσκου και τη Διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου.

Το δείγμα της μελέτης περιλάμβανε 254 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ή/και πάσχοντες από κάποιο χρόνιο νόσημα. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το αρχικό σχήμα εμβολιασμού κατά της COVID-19. Τα δεδομένα της μελέτης συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ στις 3 Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί η δυνατότητα δωρεάν λήψης του εμβολίου κατά της γρίπης.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 44,9 έτη και το 78,7% ήταν γυναίκες. Το 64,6% των συμμετεχόντων είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 89,8% των συμμετεχόντων είχαν ήδη λάβει και μια αναμνηστική δόση κατά της COVID-19.

Αναλυτικότερα, το 39,4% δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ενώ το 26,8% δήλωσαν αβέβαιοι και το 33,9% δήλωσαν απρόθυμοι. Η κόπωση των συμμετεχόντων εξαιτίας της πανδημίας κυμαίνονταν σε μέτρια επίπεδα, όπως επίσης και το άγχος και η κατάθλιψη που βιώνουν. Επιπλέον, η κοινωνική υποστήριξη των συμμετεχόντων βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ψυχική τους ανθεκτικότητα κυμαίνονταν σε μέτρια επίπεδα.

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι είχαν μεγαλύτερη οικογενειακή υποστήριξη ήταν και περισσότερο πρόθυμα να εμβολιαστούν κατά της γρίπης τον χειμώνα του 2022. Επιπλέον, μεγαλύτερη πρόθεση εμβολιασμού εκδηλώθηκε και από τους συμμετέχοντες που είχαν λάβει μια αναμνηστική εμβολιαστική δόση κατά της COVID-19. Στον αντίποδα, η πρόθεση εμβολιασμού κατά της γρίπης ήταν μειωμένη σε όσους είχαν εμφανίσει περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και σε όσους είχαν υποστεί μεγαλύτερη κόπωση εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Η πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της γρίπης είναι χαμηλή. Το 39,4% των συμμετεχόντων δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 75% των ηλικιωμένων. Η εύρεση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της γρίπης είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προσεγγίσεις για θετικότερη στάση απέναντι στον εμβολιασμό. Απαιτείται η διαμόρφωση και η υιοθέτηση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την καλύτερη ενημέρωση για τα εμβόλια, την αύξηση της εμπιστοσύνης στις δημόσιες αρχές και τους επιστήμονες υγείας και την αποτελεσματική διαχείριση των ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνομωσίας.

FairLife L.C.C. για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Πρόσκληση προς την παγκόσμια κοινότητα,- για να αναλάβει δράση, απέναντι στις ανισότητες που εμποδίζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα για τον καρκίνο που χρειάζονται, – απευθύνει η Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) με την ενημερωτική εκστρατεία «Close the Care Gap».

Η εκστρατεία διάρκειας τριών ετών, το (2022) επικεντρώθηκε στον εντοπισμό και την αναγνώριση των κοινωνικών και άλλων παραγόντων που εμποδίζουν την ισότιμη φροντίδα του καρκίνου σε όλο τον κόσμο και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία.

Φέτος, το δεύτερο έτος έχει ως στόχο να ενώσει τις φωνές φίλων, συγγενών, συναδέλφων και κοινοτήτων ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν την αλλαγή και να αναλάβουν δράση.

10 εκ. άνθρωποι χάθηκαν από καρκίνο το 2020 και οι ανισότητες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τις υπηρεσίες  φροντίδας επιβαρύνουν το φορτίο της νόσου.

Η FairLife L.C.C. οραματίζεται ένα μέλλον όπου η φροντίδα για τον καρκίνο δεν θα επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες και συμπορεύεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να καλύψει το κενό στην φροντίδα του καρκίνου, διεκδικώντας την εξάλειψη των ανισοτήτων, την ισότιμη πρόσβαση σε νέες, καινοτόμες θεραπείες και τη δίκαιη, ολιστική υποστήριξη σε όλους τους ασθενείς, φροντιστές, μέλη οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη νόσο.

Μηνύματα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης συνθέτουν το φετινό βίντεο της FairLife, που αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2023, με τη συμμετοχή φίλων και πρεσβευτών της FairLife. Το “Close The Care Gap” μας αφορά όλους!

Δείτε το video για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2023 

Μείωση κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού

Μείωση κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού καταγράφηκε την εβδομάδα από 23 έως 29 Ιανουαρίου σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ. Αναλυτικότερα, όσον αφορά τη γρίπη, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος. Συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 04/2023 νοσηλεύτηκαν 57 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι.

Όσον αφορά την COVID-19 την εβδομάδα αναφοράς ο αριθμός των εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135, ενώ καταγράφηκαν 169 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη. Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον. Συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 με ποσοστό 46%, η υπο-παραλλαγή CH.1.1 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 27% των στελεχών ΒΑ.2, ενώ ακολουθεί η υποπαραλλαγή XBB με ποσοστό 13%. Τέλος μείωση παρουσίασε η θετικότητα όσον αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV.