Σπύρος Κίντζιος: Ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού φαρμάκου στην παραγωγική του βάση

Το όραμα του ομίλου φαρμακευτικών επιχειρήσεων Τσέτη με τις 4 ηγέτιδες εταιρίες παρουσίασε στην ομιλία του στο συνέδριο «Μια 10ετία φαρμάκου» ο Σπύρος Κίντζιος, Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης UNI-PHARMA S.A. Μέλος ΔΣ INTERMED S.A. Ο όμιλος στοχεύει σε πολυσχιδή παρουσία σε διαφορετικές αγορές στον ευρύτερο χώρο των επιστημών υγείας. Πρόκειται για έναν όμιλο με έσοδα 125 εκατ. ευρώ για το 2022, 600 εργαζόμενους συνολικά και με πολύ ισχυρό βιομηχανικό παραγωγικό παρελθόν.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της φαρμακευτικής πολιτικής του μέλλοντος είναι, σύμφωνα με τα νέα πλάνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ενδυναμωθεί ο ευρωπαϊκός χώρος στην παραγωγική του βάση. Αυτό θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, καθώς και στο να υπάρξει ανθεκτικότητα για να αποφευχθούν οι ελλείψεις. Τόνισε πόσο σημαντική είναι η τάση στις συνεργασίες έτσι ώστε το R&D να γίνει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Για την επίτευξη της καινοτομίας, τόνισε, ο μόνος δρόμος είναι οι παραγωγικές συνεργασίες, όπως η ίδρυση επιστημονικού δικτύου με περισσότερες από 30 ερευνητικές ομάδες από τον ακαδημαϊκό χώρο που οδηγούν σε καινοτόμα προϊόντα και αντικείμενο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Κλείνοντας, ο κ.Κίντζιος ανέφερε ότι αυτή την περίοδο τρέχουν πολλά projects, όπως 8 εθνικά συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα, 19 ερευνητικά έργα με ίδια χρηματοδότηση, χορηγίες σε 26 ερευνητικές ομάδες με σημαντικό αρωγό  το Ίδρυμα «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» αλλά και πολλά ακόμη καινοτόμα έργα.

Ο κ. Γρηγόρης Τσιώτος και η ομάδα του ανεβάζουν ψηλά τον πήχη της ελληνικής παγκρεατικής χειρουργικής

Από το 2010, ο κ. Γρηγόρης Τσιώτος, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος και Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ-ΥΓΕΙΑ, πρωτοπορεί επί ελληνικού εδάφους στις επεμβάσεις του καρκίνου του παγκρέατος,  μετατρέποντας τους αποκαλούμενους «ανεγχείρητους» όγκους του παγκρέατος σε εγχειρήσιμους.  Την μακρόχρονη αφοσίωση και χειρουργική εμπειρία  του κ. Τσιώτου και της ομάδας του στις εξειδικευμένες και απαιτητικές αυτές επεμβάσεις έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Surgery».

Η δημοσίευση αφορά 40 ασθενείς που χειρουργήθηκαν από τον Ιανουάριο  2014 έως τον Οκτώβριο 2021 και τα αποτελέσματα όχι απλά εντάσσονται εντός των διεθνώς απαραίτητων ποιοτικών ορίων, αλλά σε πάρα πολλές παραμέτρους αξιολόγησης ξεπερνούν τα διεθνή κριτήρια αναφοράς (benchmark outcomes).  Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι τα διεθνή κριτήρια αναφοράς (benchmark outcomes) θεσπίζονται από τους κορυφαίους παγκοσμίως χειρουργούς παγκρέατος, θέτοντας τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου να επιτρέπεται η πραγματοποίηση τέτοιων απαιτητικών και δυνητικά επικίνδυνων επεμβάσεων.

H νέα αυτή δημοσίευση στο «Frontiers in Surgery» αποτελεί σημαντική συνεισφορά στη διεθνή βιβλιογραφία, κατοχυρώνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη θέση της χώρας μας στην πολύ μικρή και ιδιαιτέρως επιλεγμένη κοινότητα χειρουργικών ομάδων παγκοσμίως που ασκούν με ασφάλεια την πλέον προχωρημένη και απαιτητική παγκρεατική χειρουργική.  Παράλληλα, αποδεικνύει την αφοσίωση και την προσήλωση του κ. Τσιώτου και της ομάδας του στην αντιμετώπιση πολύπλοκων περιστατικών καρκίνου του παγκρέατος, καθώς σταθερά εδώ και μια δεκαετία επιδίδονται στην εφαρμογή αυτών των απαιτητικών επεμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2019, τα αποτελέσματα των πρώτων 24 ασθενών στους οποίους εφαρμόστηκε η απαιτητική αυτή τεχνική μετατροπής των ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους με αφαίρεση και των γειτονικών εμπλεκομένων φλεβών δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pancreatic Cancer», αποτελώντας την πρώτη από την Ελλάδα δημοσίευση στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία  στο ειδικό αυτό θέμα, ενώ ακολούθησαν και άλλες δύο πρωτοποριακές για την Ελλάδα δημοσιεύσεις (2020, 2022) για μετατροπή ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους με αφαίρεση εμπλεκόμενων αρτηριών.

«Η αφαίρεση παγκρέατος (έστω και χωρίς να χρειάζεται αφαίρεση εμπλεκόμενων αγγείων) είναι κατά πολύ η δυσκολότερη και η πιο δυνητικά επικίνδυνη εγχείρηση στην κοιλιά. Ο βαθμός δυσκολίας υπερπολλαπλασιάζεται όταν χρειάζεται να αφαιρεθούν και μεγάλες αρτηρίες ή φλέβες μαζί με τον όγκο. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι συγκεκριμένες εγχειρήσεις γίνονται σε πάρα πολύ λίγα νοσοκομεία στον κόσμο. Πρέπει λοιπόν, μία χειρουργική ομάδα να έχει αποδείξει την άριστη εφαρμογή των εγχειρήσεων αυτών με πολύ χαμηλές επιπλοκές, πριν αποπειραθεί να επεκταθεί σε αφαίρεση φλεβών, δηλαδή στην μετατροπή των ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους. Η παρούσα επιστημονική δημοσίευση σειράς περιστατικών σε μια έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση, έχοντας αξιολογηθεί και αναγνωρισθεί προηγουμένως από παγκοσμίως γνωστούς καθηγητές παγκρεατικής χειρουργικής και τις αντίστοιχες κριτικές επιτροπές (peer review), έρχεται ως επιστέγασμα της μακρόχρονης κλινικής μας εμπειρίας και αφοσίωσης σε αυτές τις απαιτητικές επεμβάσεις. Τώρα πλέον, διενεργούμε τέτοιες εγχειρήσεις πολύ συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν βασιζόμενοι στην συλλογικά πολύ αυξημένη εμπειρία της σταθερής μας ομάδας. Έτσι, οι ακραία απαιτητικές αυτές εγχειρήσεις, γίνονται πλέον με μία «κανονικότητα» και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι στην αρχή της εμπειρίας μας. Για εμάς, πρωταρχικός στόχος είναι να αυξάνουμε τον αριθμό των ασθενών με ανεγχείρητους όγκους τους οποίους μπορούμε να μετατρέψουμε σε εγχειρήσιμους, βελτιώνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους», δήλωσε ο κ. Τσιώτος.

Info:

Ο κος Γρηγόρης Τσιώτος, από αρχή της ειδικότητάς του στην Mayo Clinic (1990-1995), ανέπτυξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την χειρουργική του ήπατος, του παγκρέατος και του πεπτικού γενικότερα. Το 1995 ήταν 1 από τους 4 μόνο χειρουργούς σε όλη την Αμερική που έγιναν δεκτοί για να ασκήσουν αυτήν την υποειδικότητα. Στην Ελλάδα ως σήμερα κανένας άλλος χειρουργός δεν έχει τέτοια πιστοποίηση, όχι μόνο από ίδρυμα επιπέδου Mayo Clinic, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο από τις ΗΠΑ.

To 2021 o κ. Γρηγόρης Τσιώτος ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παγκρέατος, το οποίο στοχεύει στην προαγωγή και στην διάχυση της γνώσης για τις νόσους του παγκρέατος και τη σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

 

Στην Ελλάδα 4 στα 5 από παιδιά με καρκίνο επιτυγχάνουν πλήρη ίαση

H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά  του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους, επιθυμεί να μεταφέρει  στην Κοινωνία μας  ένα μήνυμα  αισιοδοξίας αλλά και βεβαιότητας, για το ότι οι περισσότερες μάχες κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας είναι πλέον νικηφόρες.

Η Επιστημονική Κοινότητα γενικότερα και οι Έλληνες Επιστήμονες ειδικότερα,  έχουν και τη γνώση αλλά και τα όπλα για τις μάχες που δίνουν για την αύξηση των ποσοστών ίασης των παιδιών μας,  με παράλληλη έμφαση στην υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής τους.

Στην Ελλάδα, σε αντιστοιχία με τη διεθνή επίπτωση του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Σήμερα, και στη χώρα μας, με την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί,  4 στα 5 από αυτά παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση. Υπάρχουν μάλιστα νεοπλασίες με ποσοστά ίασης πάνω από 90% αλλά δυστυχώς και άλλες που σημαντικά υπολείπονται.

Στόχος της ΕΕΠΑΟ,  και της ευρύτερης κοινότητας της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας είναι τα ιατρικά επιτεύγματα που συντελούνται διεθνώς να βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην κλινική πράξη και στη χώρα μας και να συμμετέχουμε σε συνεργατικές ερευνητικές μελέτες, οι οποίες συχνά  ξεκινούν ή συντονίζονται από τη χώρα μας.

Για το σκοπό αυτό, η ΕΕΠΑΟ και τα αντίστοιχα Ιατρικά Τμήματα,  συμμετέχουν ενεργά σε διεθνή πρωτόκολλα, διεθνείς πρωτοβουλίες και επιστημονικούς φορείς που προάγουν την ιατρική έρευνα και συμβάλλουν στη βέλτιστη φροντίδα των μικρών ασθενών  ισότιμα με οποιοδήποτε προηγμένο Κέντρο του εξωτερικού τόσο στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης όσο και της αποτελεσματικής  με τις λιγότερες συνέπειες,  θεραπείας.

Νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές (εξειδικευμένες μοριακές και κυτταρικές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, CAR-T cell θεραπείες και γενικότερα η ιατρική της ακριβείας (precision medicine) είναι διαθέσιμες πλέον και στη χώρα μας και δεν χρειάζεται η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους σε κέντρα του εξωτερικού.

Με την ευκαιρία της τρέχουσας προσπάθειας της Πολιτείας για εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης Κατά του Καρκίνου, η ΕΕΠΑΟ έχει δηλώσει  προς την Πολιτεία και τον Υπουργό Υγείας την  επιθυμία της για ενεργό συμμετοχή στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου, ειδικά για τις δράσεις που αφορούν το παιδί με καρκίνο.

Η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας,  Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών ,Εργαστηρίων,  Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζομένων Τμημάτων , με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή αποτελεί μείζονα  προϋπόθεση. Η συνεργασία και ο γόνιμος, διαρκής διάλογος με την Πολιτεία είναι προτεραιότητα της ΕΕΠΑΟ και αυτό πραγματοποιείται σε τακτική βάση ώστε να επιτευχθούν περαιτέρω βελτιώσεις και ειδικότερα σε  οικονομικά και διοικητικά θέματα που από τη φύση τους είναι ευκολότερα επιλύσιμα.

Ανάγκη στελέχωσης της ψυχιατρικής κλινικής του «Σωτηρία»

Το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» επισκέφθηκε χθες η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, όπου συζήτησε  με την διοίκηση του Νοσοκομείου, καθώς και με εκπροσώπους των ιατρών και των νοσηλευτών όλων των τμημάτων, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής. Όπως τονίστηκε, το ΓΝΝΘ «Η Σωτηρία» δέχτηκε στα χρόνια της πανδημίας το 60% των περιστατικών κορονοϊού στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αποτελεί το πρώτο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο καλύπτει τους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα και προσφέρει αναντικατάστατο έργο, ειδικά σε έναν πολύ παραγνωρισμένο τομέα, την πολυανθεκτική φυματίωση. Η Υφυπουργός Υγείας επισκέφθηκε και τον ψυχιατρικό τομέα του Νοσοκομείου, όπου συζήτησε με την διοίκηση, την διεύθυνση της κλινικής και εκπροσώπους των νοσηλευτών την ανάγκη στελέχωσης της ψυχιατρικής κλινικής με θέσεις μόνιμων νοσηλευτών και την κάλυψη της οργανικής θέσης επιμελητή ψυχιάτρου. Ο ψυχιατρικός τομέας του ΓΝΝΘ «Η Σωτηρία» δέχεται και νοσηλεύει βαριά περιστατικά τα οποία έχουν επιβαρυνθεί πολύ από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία αλλά και από τα νέα προβλήματα που έχουν αναδυθεί στην κοινωνία. Συζητώντας με τους εργαζόμενους η κ Ράπτη, Επεσήμανε ακόμη ότι «η πανδημία, παρά τα αρνητικά της, μας έδωσε και κάποια θετικά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι ότι έγιναν μετρήσιμα τα αποτελέσματα των νοσοκομείων. Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό όφελος είναι πως αποκτήσαμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να βελτιώσουμε τις υποδομές, να ανακατασκευάσουμε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Επίδομα κώφωσης – βαρηκοΐας σε όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

Τα ζητήματα κρίσιμης σημασίας που αντιμετωπίζουν οι κωφοί – βαρήκοοι πολίτες, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν, τα κωφά-βαρήκοα άτομα, αν και φτάνουν περίπου τις 30.000 πανελλαδικά, συνιστούν την πλέον αδικημένη κατηγορία ατόμων με αναπηρία, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η χορήγηση του επιδόματος κώφωσης-βαρηκοΐας διακόπτεται μεταξύ του 18ου  ή του 25ου  σε περίπτωση φοίτησης σε ΑΕΙ – ΤΕΙ κ.λπ. και του 65ου  έτους της ηλικίας τους.

Τονίζεται, ότι το επίδομα συνδέεται με την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που συνεπάγεται η εν λόγω αναπηρία, όπως με τα ακουστικά βαρηκοΐας (κόστος περίπου 1.200 ευρώ), των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της τιμής τους. Ενώ, για τα υπόλοιπα υποστηρικτικά τεχνικά βοηθήματα όπως μπαταρίες ακουστικών βαρηκοΐας, ηλεκτρονικά συστήματα οπτικής ειδοποίησης κ.ά. δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη κάλυψής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η καθημερινότητα όμως των κωφών-βαρήκοων ατόμων επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με τον περιορισμό τους στην ενημέρωση. Η μετάδοση του κεντρικού βραδινού δελτίου της ΕΡΤ με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα διεκόπη οριστικά, γεγονός που θεωρείται διάκριση σε βάρος των κωφών-βαρήκοων τηλεθεατών.
Επιπλέον έχουν αφαιρεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τα κονδύλια για το Πρόγραμμα Διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα που υλοποιεί η Ομοσπονδία Κωφών εδώ και δεκαεπτά συναπτά χρόνια.

Υπουργική απόφαση για τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων στο «ΕΛΠΙΣ»

Την επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος που αφορούσε τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του διοικητή του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, ανακοίνωσαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη τους στο Ίδρυμα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ειδικότερα, υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση, μέσω της οποίας πλέον μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες από τον Διοικητή, ο οποίος ορίζεται από το υπουργείο Υγείας στον πρόεδρο του ΔΣ, ο οποίος αντίστοιχα ορίζεται από το Δήμο Αθηναίων.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:

«Είναι μία σπουδαία ημέρα για την ιστορία του ΕΛΠΙΣ καθώς λύνεται μια σημαντική εκκρεμότητα. Βρισκόμασταν σε μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, ως Υπουργείο Υγείας με το Δήμο Αθηναίων, για το σκέλος που έχει να κάνει με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Μετά από τροποποίηση του νόμου, υπεγράφη χθες υπουργική απόφαση από εμένα και την Αν. Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, όπου σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μεταφέρουμε όλες τις αρμοδιότητες από τον διοικητή τον οποίο ορίζει το Υπουργείο Υγείας στον πρόεδρο ο οποίος ορίζεται από τον Δήμο Αθηναίων. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα συνδυαστεί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αποσκοπεί στη στήριξη συγκεκριμένων έργων και σταδιακά όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ». Για ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας του «ΕΛΠΙΣ», έκανε λόγο από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Καρκίνος Παιδικής Ηλικίας: Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Στην Ελλάδα οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350, με συχνότερες μορφές τις αιματολογικές κακοήθειες και τους όγκους εγκεφάλου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε επτά παιδιατρικές ογκολογικές μονάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας, που τιμάται σήμερα 15 Φεβρουαρίου, η ΕΛΛΟΚ υπενθυμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι ογκολογικοί ασθενείς, αλλά και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για αυτούς η καλύτερη δυνατή περίθαλψη και φροντίδα.

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας είναι «Better survival is achievable», δηλαδή «Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή». Για την καλύτερη επιβίωση όμως, απαιτείται ο κατάλληλος σχεδιασμός και η επένδυση στο Σύστημα Υγείας, τονίζει η ΕΛΛΟΚ στη σχετική ανακοίνωση.

Καθώς ο καρκίνος αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο να φτάσει τουλάχιστον 60%. Η βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης προϋποθέτει μία ολιστική προσέγγιση, με σχεδιασμό πολιτικών υγείας, έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, παροχή αποτελεσματικής θεραπείας, διεπιστημονική φροντίδα, παρηγορική φροντίδα, στελέχωση των συστημάτων υγείας με κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των ασθενών, διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών φαρμάκων, λειτουργία ενός Μητρώου Νεοπλασιών και αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας, με στόχο την καταγραφή όλων των περιστατικών καρκίνου ανήλικων ασθενών, με συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη νόσο, την αντιμετώπισή της και την πορεία των ασθενών. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ διεκδικεί και υποστηρίζει την ισότιμη πρόσβαση στη βέλτιστη δυνατή θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη για όλους τους ασθενείς με καρκίνο σε παιδική και εφηβική ηλικία, τους φροντιστές και τους οικείους τους. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η συστηματική συνέχιση της ειδικής ιατρικής παρακολούθησης των μικρών ασθενών και κατά την ενήλικη ζωή τους.

Η βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης για τους ανήλικους ασθενείς θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η υγεία και η πρόσβαση σε αυτή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.

ΣΦΕΕ: Λείπει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την υγεία και κυρίως για το φάρμακο

«Είναι γεγονός πως στη χώρα μας γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο χώρο της υγείας, ο προσωπικός ιατρός, ο φάκελος του ασθενούς και λοιπές μεταρρυθμίσεις έρχονται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά αυτό που φαίνεται να λείπει είναι ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την υγεία και πολύ περισσότερο για το φάρμακο». Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ Παπαδημητρίου σημείωσε πως «Ο ΣΦΕΕ και οι φαρμακευτικές εταιρίες-μέλη του τα τελευταία χρόνια και παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία στη βασική τους αποστολή, κάνοντας διαθέσιμες όλες τις κατάλληλες θεραπείες στον πληθυσμό της χώρας και διασφαλίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν θα λείψει από Έλληνα ασθενή. Το ερώτημα βέβαια είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα καθίσταται εφικτό στο μέλλον. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν αναχθεί κατά κοινή ομολογία, ως ο τρίτος πυλώνας χρηματοδότησης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης». «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι προκλήσεις πολύ εύκολα θα εκτοπίσουν τις ευκαιρίες αν δεν αλλάξουμε τη θεώρηση που έχουμε για τα πράγματα. Είμαστε αισιόδοξοι για ένα πιο υγιές μέλλον. Αρκεί τώρα να προτεραιοποιήσουμε την υγεία σε πολιτικό και δημόσιο επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο για να ενδυναμώσουμε το σύστημα υγείας μας. Ταυτόχρονα προσδοκούμε μια πολιτική που θα εγγυάται την προβλεψιμότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου και του συστήματός μας, μια πολιτική δίκαιη που προσπαθεί να κρατά ίσες αποστάσεις.», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης οι κ.κ.: Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), και ο Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Την πίτα έκοψαν μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο υπουργός υγείας κ. Πλεύρης, και ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Ξανθός.

Η Janssen Ελλάδος «Κορυφαίος Εργοδότης» για 2η συνεχή χρονιά

Η Janssen Ελλάδος, η φαρμακευτική εταιρεία του ομίλου της Johnson & Johnson, έλαβε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη διάκριση του κορυφαίου εργοδότη από τo “Top Employers Institute”, τον παγκόσμιο οργανισμό που αξιολογεί και αναγνωρίζει την εξέλιξη και αριστεία στις πρακτικές του ανθρωπίνου δυναμικού.

Η βιωσιμότητα, η ενσωμάτωση νέων ανθρώπων στην εταιρεία, η επιμόρφωση και ανάπτυξη, καθώς και οι ευκαιρίες καριέρας είναι οι κατηγορίες που ξεχώρισαν και χάρισαν στην εταιρεία τη διάκριση του «Κορυφαίου Εργοδότη 2023». Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η εταιρεία συγκέντρωσε βαθμολογία 100% σε σημαντικές κατηγορίες, όπως οι αξίες & ο σκοπός, η εργασιακή δέσμευση, η εταιρική στρατηγική και η ηθική & ακεραιότητα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Πολωνίας και Ρουμανίας, Christian Rodseth δήλωσε για τη βράβευση: «Στην Janssen, είμαστε υπεύθυνοι προς τους εργαζομένους μας και τους ασθενείς που υπηρετούμε. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε ένα σύγχρονο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον που σέβεται και επιβραβεύει τους εργαζομένους, υποστηρίζοντας τη συνεχή εξέλιξη και ευημερία των ανθρώπων μας. Η διεθνής πιστοποίηση του «Top Employer 2023», μας κάνει πολύ υπερήφανους, δίνοντας μας ακόμα περισσότερους λόγους να συνεχίσουμε το έργο μας, παραμένοντας πάντα πιστοί στη δέσμευσή μας προς τους ασθενείς και την κοινωνία στο σύνολό της».

 

Medtronic: Καινοτομία στην Ηλεκτροφυσιολογία

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η «Ημέρα Καινοτομίας στην Ηλεκτροφυσιολογία», η εκπαιδευτική Ημερίδα που διοργάνωσε η Medtronic, παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία. Η εκδήλωση που έλαβε χώρα το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» έδωσε τη δυνατότητα στους περισσότερους από 115 καρδιολόγους/ ηλεκτροφυσιολόγους που συμμετείχαν, να ενημερωθούν για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα ειδίκευσής τους και ειδικότερα γύρω από την τεχνική της κατάλυσης.

Οι Έλληνες γιατροί από διάφορα νοσοκομεία της χώρας είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν σκέψεις και να ανταλλάξουν απόψεις με τους συναδέλφους τους, να ακούσουν διακεκριμένους συναδέλφους τους από το εξωτερικό, αλλά και τα στελέχη της Medtronic που παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες αλλά και τις επερχόμενες σημαντικές καινοτομίες που σύντομα θα είναι διαθέσιμες και θα δώσουν επιπλέον σημαντικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής και των καρδιακών αρρυθμιών.

«Σταθερός μας στόχος είναι να συνδυάζουμε την τεχνολογία και την πρωτοποριακή ιατρική επιστήμη για να δημιουργούμε πραγματικά καινοτόμες λύσεις και να δίνουμε περισσότερες και καλύτερες επιλογές στους γιατρούς», τόνισε ο Δημήτρης Νίκας, Γενικός Διευθυντής για τη Medtronic Ελλάδας. «Τελικός αποδέκτης όλων αυτών των προσπαθειών φυσικά είναι ο ασθενής και το υγειονομικό σύστημα στου οποίου την αναβάθμιση επιδιώκουμε να συμβάλουμε  προσθέτοντάς του καινοτόμες λύσεις με αξία».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Ο κ. Κωτσιόπουλος στάθηκε κυρίως στο πώς μπορεί το Υγειονομικό Σύστημα να προσφέρει υπηρεσίες με μεγαλύτερη αξία για τους ασθενείς ισορροπώντας ανάμεσα στην ποιότητα και το κόστος, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αξιοποίησης των ηλεκτρονικών δεδομένων.

Στο καθαρά επιστημονικό σκέλος της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι καθηγητές από το εξωτερικό «φώτισαν» με τις παρουσιάσεις τους διαφορετικές πλευρές του αντικειμένου, δίνοντας παράλληλα έναυσμα για πολύ ενδιαφέροντα και γόνιμο επιστημονικό διάλογο με τους παρευρισκόμενους.

Ο Καθ. Andreas Metzner, με έδρα το University Heart Center Hamburg, στη Γερμανία μίλησε για την «Κρυοκατάλυση ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την Κολπική Μαρμαρυγή» και στη συνέχεια ο Καθ. Tarvinder Dhanjal, από το University Hospital Coventry & Warwickshire, στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε «Τα πλεονεκτήματα της ελεγχόμενης RF Κατάλυσης σε πραγματική θερμοκρασία για την Κοιλιακή Ταχυκαρδία».

Ο Καθ. Erik Ljungström, από το Skåne University Hospital Lund, στη Σουηδία, ενημέρωσε για τις «Νέες τεχνολογίες στην πρόσβαση στον αριστερό κόλπο», ενώ ο Καθ. Petr Peichl, από το IKEM Prague, στην Τσεχία πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο: Προαιρετικότητα στα χέρια σας: Η επιλογή σας για ενέργεια RF ή PFA κατά τη διάρκεια θεραπείας καρδιακής κατάλυσης».

Τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας, εξειδικευμένοι μηχανικοί ήταν στη διάθεση των παρευρισκόμενων καρδιολόγων/ ηλεκτροφυσιολόγων για να τους παρουσιάσουν τις καινοτόμες συσκευές που διαθέτει η Medtronic για την ειδικότητά τους και να λύσουν κάθε απορία τους σχετικά με τον τρόπο λειτουργείας και τις δυνατότητές τους.