Φορείς ΠΦΥ: Ο ΕΟΠΥΥ κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των παρόχων Υγείας

Με αφορμή την διήμερη εκδήλωση που διοργανώνει ο ΕΟΠΥΥ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του, το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, εκφράζει την πικρία του με ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι «Το πάρτυ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ το έχουν πληρώσει ακριβά οι γιατροί και τα πολυϊατρεία!». Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Μας αφήνει έκπληκτους η στάση και η θέση του ΕΟΠΥΥ, όταν έχουν περικοπεί 2,2 δις ευρώ σε αυτήν τη δεκαετία τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και clawback και τα ‘κούρεψε’ από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, ο Οργανισμός να σπαταλά χρήματα σε γιορτές και εκδηλώσεις για να γιορτάσει την επιτυχία του αυτή!

Ο ΕΟΠΥΥ κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των παρόχων υγείας και αυτό θα ήταν πράγματι επιτυχία, αν είχε πραγματικά κάνει μεταρρυθμίσεις που θα φρόντιζαν επί της ουσίας τα δημοσιονομικά του Οργανισμού.

Αυτό που στην πραγματικά έχει γίνει είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας πυλώνας χρηματοδότησης από τους παρόχους υγείας οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε συσσωρευμένα ‘χρέη’ που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει, αρχικά να υπολογίσει το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού για διαγνωστικές εξετάσεις και ύστερα να τις αποζημιώσει!

Δεν έχουν ενταχθεί στα συστήματά του πρωτόκολλα συνταγογράφησης τα οποία έχουν παραδοθεί από τις αντίστοιχες Ομάδες Εργασίας στην Πολιτεία, ώστε να ψηφιοποιηθούν και να πραγματοποιούνται οι εξετάσεις που πραγματικά είναι αναγκαίες, αλλά αυτό που γίνεται είναι ότι όταν πηγαίνει ο λογαριασμός στον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους υγείας για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του, ο Οργανισμός κόβει ό,τι δεν μπορεί να πληρώσει βάσει του ανεπαρκούς προϋπολογισμού του που διαχρονικά καταρτίζεται.

Αυτό που τα πεπραγμένα αποδεικνύουν είναι ότι έχει μπει ένας κόφτης στα λεφτά που θέλει η Πολιτεία να πληρώσει για την υγεία των πολιτών και από εκεί και πέρα οι πάροχοι υγείας γίνονται χορηγοί των εξετάσεων των πολιτών αυτής της χώρας! Και αυτό δεν είναι για να καμαρώνει κανείς και να κάνει γιορτές για τον εορτασμό του, όταν οικογένειες έχουν καταστραφεί από τη λαίλαπα του ΕΟΠΥΥ!

Με δικά μας χρήματα γιορτάζετε τις ‘πολιτικές υγείας’ που εφάρμοσε ο ΕΟΠΥΥ και στην ουσία ήταν πολιτικές κουρέματος των οφειλομένων σας!».

Παράνομες μετακινήσεις στο ΓΝΘ «Παπανικολάου»

Περιστατικά άδικων υπηρεσιακών μετακινήσεων και απαξίωσης του προσωπικού από την πλευρά της διοίκησης στο ΓΝΘ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»  και το διασυνδεόμενο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκη (ΨΝΘ) καταγγέλλει το  Σωματείο Εργαζομένων του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ». Σύμφωνα με τα σχετικά δελτία τύπου, εργαζόμενος με 37 χρόνια υπηρεσιακή θητεία και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» (επιστολή ΠΟΕΔΗΝ, 741/10.1.2023) μετακινήθηκε στο ΨΝΘ. Ακολούθησαν οι καθαιρέσεις από τις θέσεις τους της Διευθύντριας της Διοικητικής–Οικονομικής Υπηρεσίας του «Γ. Παπανικολάου»

( με 38 χρόνια υπηρεσίας), καθώς και της Διευθύντριας της Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας του ΨΝΘ, και η αντικατάστασή τους από εργαζόμενους χωρίς τα αναγκαία τυπικά προσόντα και εμπειρία (σχετικό ψήφισμα ΕΔΟΘ).  Οι διώξεις όμως δεν περιορίστηκαν στις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εργαζόμενοι σε διευθυντικές θέσεις -με πολύχρονη θητεία και εμπειρία και τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα- υποβιβάζονται σε θέσεις προϊσταμένων τμημάτων. Προϊστάμενοι υποβαθμίζονται σε απλούς υπαλλήλους. Εργαζόμενοι κλάδου ΠΕ/ΤΕ υποβιβάζονται  εν μια νυκτί σε ΔΕ και μετακινούνται σε εξωτερικές δομές. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μέχρι στιγμής έχουν καθαιρεθεί ή μετακινηθεί 21 εργαζόμενοι εκ των 46 υπηρετούντων στη Διοικητική Υπηρεσία του Ψ.Ν.Θ., ποσοστό δηλαδή 45,6% των υπηρετούντων στη διοικητική υπηρεσία.

Η ίδια αντίληψη διοίκησης, επικρατεί και στο διασυνδεόμενο ΨΝΘ, όπου  το εξουθενωμένο προσωπικό καλείται να προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή.

KPMG: Απαραίτητος ο ριζικός μετασχηματισμός των παγκοσμίων συστημάτων Υγείας

Η πρόσφατη έκθεση της KPMG «Healthcare Horizons», προειδοποιεί ότι τα συστήματα σε όλο τον κόσμο – από τις κρατικά χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες υγείας έως τα μοντέλα ιδιωτικοποιημένης ασφάλισης – αντιμετωπίζουν δυνητικές υπαρξιακές κρίσεις που απαιτούν ριζοσπαστικούς και καινοτόμους τρόπους σκέψης. Πολύ πριν από την COVID-19, η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και η ευημερία του, η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών λόγω της γήρανσης και της αύξησης του πληθυσμού, αλλά και το αυξημένο φορτίο των μη μεταδοτικών ασθενειών, επιβάρυναν ήδη σημαντικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Με το βλέμμα στο μέλλον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η πανδημία πιθανότατα θα αποδειχθεί το πρώτο από τα πολλά διαδοχικά κύματα κρίσεων που αναμένεται να πλήξουν τον κλάδο, όπως η παγκόσμια ύφεση, το χρέος που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της COVID-19, η γεωπολιτική αστάθεια και οι καταστροφές από την κλιματική αλλαγή . Η έκθεση  “Healthcare Horizons” καλεί για άμεση δράση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τόσο του παρελθόντος όσο και του μέλλοντος και παροτρύνει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να επικεντρωθούν σε μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς μέσω της οποίας η τεχνολογία, το εργατικό δυναμικό και οι τρόποι εργασίας με βάση την κοινότητα, λειτουργούν σαν ένα τρίγωνο με κάθε πλευρά να ενισχύει τις άλλες δύο.

Μια νέα προσέγγιση που ενδυναμώνει τις κοινότητες και τους ασθενείς, αντιμετωπίζοντάς τους ως ενεργούς θεματοφύλακες της φροντίδας τους, σε συνεργασία με τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο διαχείρισης της υγείας με πολύ μεγαλύτερη συλλογική ευθύνη και πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση για ευρύτερη ευημερία.

 

Αναβάθμιση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο ΓΝ Παίδων Πεντέλης

Στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης πρόκειται να αναβαθμισθούν, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που παρέχει το νοσοκομείο, με πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους, που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και παχυσαρκία και τις οικογένειές τους.

Τα παραπάνω δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη κατά την χθεσινή επίσκεψή της στο Νοσοκομείο. Η Υφυπουργός επισκέφθηκε και τον Ξενώνα Παιδιών και Εφήβων, που είχε εγκαινιαστεί το περασμένο καλοκαίρι, όπου φιλοξενούνται ανήλικοι με εισαγγελική παραγγελία και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του μέχρι σήμερα.

Ακολούθως, η Υφυπουργός Υγείας μετέβη στο Σισμανόγλειο – Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, όπου επισκέφθηκε την Μονάδα για την Ψυχογενή Ανορεξία και ενημερώθηκε για τη λειτουργία της. Η Μονάδα τέθηκε σε λειτουργία το περασμένο καλοκαίρι και αποτελεί την μοναδική κλινική στο ΕΣΥ για την αναδυόμενη ψυχική διαταραχή της ψυχογενούς ανορεξίας. Νοσηλεύονται σήμερα 5 νεαρές γυναίκες ενώ έχουν λάβει εξιτήριο πολλές περισσότερες.

Έλληνας επιστήμονας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Αλλεργιολογίας

Μεγάλη διάκριση για την Ιατρική κοινότητα της Ελλάδας αποτελεί η εκλογή του Καθηγητή Νίκου Παπαδόπουλου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας (WAO) και επικεφαλής της Επιτροπής Παιδικού Άσθματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο του WAO για το 2023-2024 συναντήθηκε για πρώτη φορά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο του WAO 2023 Pan-Arab Allergy Meeting που έγινε από τις 27-29 Ιανουαρίου.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής Αλλεργιολογίας και Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, υπεύθυνος της Μονάδας Αλλεργιολογίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και στο OPRI της Σιγκαπούρης. Έκανε τις ιατρικές του σπουδές και την ειδικότητά του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει επιβλέψει περισσότερα από 20 διδακτορικά, ενώ έχει οργανώσει περισσότερες από 100 εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και έχει εκπαιδεύσει δεκάδες γιατρούς και ερευνητές στην κλινική και το εργαστήριο.

Έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ άλλων, το Βραβείο EAACI Clemens von Pirquet (2019), το βραβείο PhARF (2010), το Διεθνές Βραβείο Klosterfrau (2003) και το Βραβείο ERS για την Παιδιατρική Αναπνευστική Έρευνα στην Ευρώπη (2004). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες, λαμβάνοντας περισσότερες από 50.000 αναφορές και δείκτη Η > 100. Έχει ηγηθεί πολλών Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων από το 5ο Πρόγραμμα πλαίσιο έως και σήμερα (Ορίζοντας Ευρώπη, 2022) ενώ έχει υπηρετήσει ενεργά σε πολλές διεθνείς εταιρείες, με πιο σημαντικές την εκλογή του ως Πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) για τη διετία 2013-2015 και στο Respiratory Effectiveness Group για το 2018-2020.

 

ΑΜΚΕ Καρκινάκι για καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας

Την ανάγκη ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας να αποτελέσει ειδική, αυτόνομη ενότητα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, τόνισε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία», κατά την ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία. Η κα Μένια Κουκουγιάννη, Συνιδρύτρια και Διευθύντρια της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, τόνισε την ανάγκη ενεργής συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον σχεδιασμό και τη λειτουργία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου, τονίζοντας ότι «αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να αναδείξει τους παιδιατρικούς καρκίνους σε εθνική προτεραιότητα». Η ίδια αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων κλινικών παρακολούθησης των επιβιωσάντων από τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία (Follow Up κλινικές) και στην «κατάρτιση μακροχρόνιου πλάνου ιατρικής φροντίδας αυτών των παιδιών και εφήβων, που θα συμβάλει στην πιο ομαλή μετάβασή τους στην ιατρική φροντίδα των ενηλίκων (transition)». Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Ακερμανίδης, επιβιώσας από καρκίνο στην εφηβική ηλικία και υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας για τα θέματα επιβίωσης της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, αναφέρθηκε στο κενό που οφείλει να καλύψει η πολιτεία για την ψυχοκοινωνική παρακολούθηση των παιδιών και εφήβων που νοσούν με καρκίνο, «από την ημέρα της διάγνωσης αλλά και για αρκετό καιρό μετά την θεραπεία τους, με θεραπευτικά πρωτόκολλα ψυχοκοινωνικής παρακολούθησης και οργανωμένες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, προσβάσιμες από όλες τις οικογένειες».

ΕΟΔΥ: Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη βδομάδα η θετικότητα για γρίπη και κορονοϊό

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για κορονοϊό την εβδομάδα από 6 έως 12 Φεβρουαρίου ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Μείωση παρουσίασε ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 καθώς και ο ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 117. Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 109 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη. Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ενώ η υπο-παραλλαγή BQ.1.1. είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.5, με αυξητική τάση.Συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 (49%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή CH.1.1 (29% ) και την υποπαραλλαγή XBB.1.5 (19%). Παράλληλα δεν παρουσίασε μεταβολή η γρίπη στην κοινότητα την εβδομάδα αναφοράς. καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος την εβδομάδα αναφοράς. Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 06/2023 νοσηλεύτηκαν 61 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 19 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 266 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 261 (98%) ήταν στελέχη τύπου Α και 5 (2%) ήταν στελέχη τύπου Β. Τέλος, μείωσε παρουσίασε και η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού-RSV.

 

Η ΕΥ Ελλάδος στο πλευρό της πρωτοβουλίας Future Ready Business

«Ακόμη και όταν μια επιχείρηση είναι επιτυχημένη και αναπτύσσεται, πρέπει πάντα να επανεξετάζει και να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της, με το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον. Τάσεις όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και οι επιδράσεις μίας επιχείρησης στην κοινωνία και στο περιβάλλον, αλλά και οργανωσιακές “δεξιότητες” όπως η προσαρμοστικότητα, η δυνατότητα για καινοτομία και η ευελιξία του επιχειρηματικού μοντέλου, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία, όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε ένα ρευστό και μεταβαλλόμενο Αύριο.

Η πρωτοβουλία του Future Ready Business Competition βοηθά τις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν την ετοιμότητά τους για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας και να αξιοποιήσουν τις σημαντικές ευκαιρίες που εμφανίζονται μπροστά μας. Για εμάς στην ΕΥ, σκοπός είναι να υποστηρίζουμε και να αναδεικνύουμε το ελληνικό επιχειρείν, και δεν μπορούμε παρά να βρισκόμαστε στο πλευρό μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, η οποία όχι μόνο ενδυναμώνει το επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας μας, αλλά συμβάλει και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνική οικονομίας».

Πληροφορίες συμμετοχής στον διαγωνισμό: www.futurereadybusiness.gr

 

Α. Μπέρλερ: «Ανάγκη διαμόρφωσης ενός σωστού Μοντέλου Λειτουργίας του Εθνικού Φακέλου Υγείας»

Ο Αντιπρόεδρος του HL7 Hellas Αλέξανδρος Μπέρλερ, στο πλαίσιο της ημερίδας «Μία Δεκαετία Φαρμάκου» κατά τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας των «Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας & Φαρμάκου» αναφέρθηκε στο ευρύτερο πρόβλημα της ευρωπαϊκής οντότητας ως προς την αξιοποίηση των δεδομένων φαρμάκου και υγείας και το πως αυτή η έλλειψη αναδείχθηκε με την πανδημία της COVID-19, καθώς και το πως αντιστρόφως, η πίεση για άμεσες λύσεις οδήγησε τις χώρες της ΕΕ στο να αναπτύξουν τέτοιες υπηρεσίες για τα εμβόλια και τη διαχείριση της πανδημίας.

Αποδεικνύεται σύμφωνα με τον κύριο Μπέρλερ πως, ως Ευρώπη συνολικά δεν έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε αξιόπιστα και ποιοτικά δευτερογενή δεδομένα υγείας και φαρμάκου. Οι προσπάθειες στην κατεύθυνση δημιουργίας του European Health Data Space, είναι μια γενικότερη ευκαιρία ενίσχυσης της ποιότητας των δεδομένων και της καινοτομίας στον τομέα.

Ο κανονισμός που αφορά στον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας θα προσπαθήσει να βάλει κάποια πράγματα σε τάξη είπε εμφατικά και τόνισε τα τρία κυριότερα δηλ.: (α) τη διαμόρφωση ηθικών κανόνων για τη συλλογή και επεξεργασία αυτών των δεδομένων όπου στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται η δημιουργία εθνικών φορέων διαχείρισης αυτών των κανόνων, (β)  τη διαμόρφωση κριτηρίων, κανόνων και διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας αυτών των δεδομένων, ώστε να είναι ευκολότερη η αξιοποίησή τους και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και τεκμηριώσεων και (γ) τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ψηφιακής υγείας που παράγουν, διαχειρίζονται ή/και ανταλλάσσουν αυτά τα δεδομένα.

Ανέφερε πως, εάν εφαρμόσουμε τις προτάσεις χρήσης του Ενιαίου Μορφότυπου του Ηλεκτρονικού Φακέλου υγείας (XeHealth) θα καταφέρουμε να επιτύχουμε όχι μόνο την ολοκλήρωση των διασυνοριακών υπηρεσιών ανταλλαγής δεδομένων φακέλου υγείας, αλλά κυρίως, θα μπορέσουμε να μιλάμε για ποιοτικά δεδομένα φακέλου υγείας.

Αυτό δε σημαίνει όπως επεσήμανε πως, η χώρα μας πρέπει να αναστείλει τις δικές της προσπάθειές αναμένοντας τις όποιες ευρωπαϊκές εξελίξεις, όμως σίγουρα η διαμόρφωση των παραμέτρων λειτουργείας του χώρου, θα λύσει αρκετά προβλήματα σε πολλές χώρες.

Στην ίδια κατεύθυνση πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας επιστημόνων οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα μας και την ΗΔΙΚΑ, να πετύχει αυτό το στόχο συμμετέχοντας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης και εφαρμογής του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας Υγείας που η απουσία του είναι εμφανής στην επιχειρούμενη συλλογή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων στο αποθετήριο της ΗΔΙΚΑ, κάτι το οποίο όπως τόνισε αναμένει τουλάχιστον να εφαρμοστεί στη συνέχεια.  Επεσήμανε δε, πως, το πλαίσιο είναι ένα σύνολο κανόνων για να μπορέσουμε να συλλειτουργήσουμε σε μια κατάσταση ενός δικτύου υπηρεσιών υγείας.

«Έχουμε στην Ελλάδα την άποψη που ευτυχώς άλλες χώρες – είχαν στο παρελθόν αλλά – εγκατέλειψαν πως, όλοι θα στέλνουμε δεδομένα σε ένα μαγικό κεντρικό σύστημα το οποίο θα ονομαστεί Εθνικός Φάκελος Υγείας. Στην πραγματικότητα αυτό είναι λάθος»…

Το σωστό μοντέλο σύμφωνα με τον κύριο Μπέρλερ είναι τα δεδομένα να παραμένουν εκεί που παράγονται, απλά θα πρέπει να είναι προσβάσιμα από κάθε πιστοποιημένο σύστημα που αναλαμβάνει την πραγματικού χρόνου, συλλογή και διάθεσή τους. Αυτό το μοντέλο δε δημιουργεί αναχώματα στη μετάδοση της πληροφορίας και apriori συμπεριλαμβάνει και τα δεδομένα τα οποία παράγονται στο φάσμα των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και όχι μόνο του δημοσίου, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Άρα, επιτρέποντας τη δυνατότητα διαδικτύωσης των πηγών δεδομένων δίνεται η δυνατότητα ο πολίτης να επιλέγει το που θέλει να διατηρεί τα δεδομένα υγείας του και να επιτρέπει με τη σύμφωνή του γνώμη τη διάθεσή τους όπου αυτός επιθυμεί.

«Αυτό άλλωστε είναι δεν είναι και η δημοκρατία» αναρωτήθηκε κλείνοντας την ομιλία του.

Δ. Κατεχάκης: «Μια μεγάλη ευκαιρία για τη Χώρα μας η σωστή υλοποίηση των έργων ψηφιακής υγείας»

Ο επικεφαλής του κέντρου εφαρμογών και υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και Διευθυντής του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού  Ψηφιακής Υγείας στο πλαίσιο της ημερίδας «Μία Δεκαετία Φαρμάκου» κατά τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας των «Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας & Φαρμάκου» αναφέρθηκε στα εξελισσόμενα έργα, στην προοπτική εξέλιξής τους και στην καινοτομία που διακρίνει τον τομέα.

Σε ερώτηση της συντονίστριας Ελένης Θεοδωρίδου, Digital Health Expert, CEO SIBA soft AE, σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου μητρώου για το φάρμακο στη χώρα μας, αναφέρθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Φαρμακευτικών Ουσιών (ΕΚΦΟ) και στη μελέτη που από το 2018 παρέδωσε το ΙΤΕ στο Υπουργείο Υγείας, μια πρωτοποριακή μελέτη στην οποία συμμετείχαν ενεργά όλοι οι επιτελικοί φορείς του Υπουργείου. Επεσήμανε πως η υλοποίηση αυτής της μελέτης παραμένει ζητούμενο αν και ο ΕΚΦΟ συμπεριλήφθηκε στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΒΨΜ) αλλά μέχρι σήμερα δεν εντοπίζεται κάποια σχετική πρόοδος στο σκέλος ανάπτυξής της.

Σύμφωνα με τον κύριο Κατεχάκη, αυτό το μητρώο είναι εκ των πιο σημαντικών μητρώων στον τομέα της υγείας, αφού εκτός των άλλων ωφελειών «διασφαλίζει την εγκυρότητα της πληροφορίας» που είναι και το κύριο ζητούμενο στο φάρμακο.  Η σύνθεση των πληροφοριών του φαρμάκου στην οποία εμπλέκονται και άλλοι φορείς εκτός του ΕΟΦ (ΕΟΠΥΥ, επιτροπή HTA, Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου κ.α.) θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και η τήρηση εφαρμογής των προβλεπόμενων διαδικασιών είναι βασικό στοιχείο της απαραίτητης συμμόρφωσης, στοιχείο που ο ΕΚΦΟ αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχετικά με τα έργα ψηφιακής υγείας που περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) σημείωσε πως η προσωπική του εκτίμηση είναι πως ο όγκος και το μέγεθος αυτών των έργων ξεπερνάει τη δυναμικότητα της χώρας, γεγονός το οποίο θα καθορίσει την επιτυχία τους. Παρόλα αυτά θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι γιατί είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία την οποία η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει και το οικοσύστημα υγείας μπορεί να ωφεληθεί στο σύνολό του.

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δράση «Smart Health», που αποτελεί έναν από τους τέσσερις ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας που έχει αναλάβει η χώρα μας να υλοποιήσει και ο μοναδικός στον τομέα της υγείας. Το έργο επιχειρεί την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεδομένης της υστέρησής τους, έναντι των Αμερικανικών και Ασιατικών επιχειρήσεων. Έτσι, με τη βοήθεια τέτοιων κόμβων και τη φιλοσοφία του «one stop shop» οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και οι Δημόσιοι Φορείς μπορούν να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και την ενίσχυση του δείκτη αξιοποίησης των τεχνολογιών που προωθεί το «Digital Europe». Οι υπηρεσίες αυτές σχετίζονται με την Κυβερνοασφάλεια, την   Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Cloud Based εφαρμογές υψηλής απόδοσης. Η προσπάθεια συντονίζεται από το ΙΤΕ και μετέχουν το ΕΚΕΤΑ, ο Δημόκριτος, το ΑΘΗΝΑ, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Δυτικής Ελλάδος και η εταιρεία Unisystems.