Νέα απεικονιστική μέθοδος δίνει απαντήσεις σε θεμελιώδη βιολογικά ερωτήματα

Διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ Ερευνητών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, οδήγησε στην ανάπτυξη νέας μεθόδου που επιτρέπει τη μελέτη του μεταβολισμού των κυττάρων σε παθολογικές καταστάσεις και κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Πρόσφατη έρευνα Επιστημόνων του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ, και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Aging Cell, αποκαλύπτει έναν νέο μοριακό μηχανισμό ρύθμισης του μεταβολισμού και της εναπόθεσης λιπιδίων στα κύτταρα, κατά τη γήρανση. Όπως είναι γνωστό, ο πυρήνας είναι το κεντρικό οργανίδιο των ευκαρυωτικών κυττάρων, όπου βρίσκεται το γενετικό υλικό (DNA), το οποίο καθορίζει την κυτταρική ταυτότητα και λειτουργία, σε όλους τους οργανισμούς. Τόσο η μορφολογία όσο και η αρχιτεκτονική του πυρήνα αλλάζουν δραματικά κατά τη γήρανση, επηρεάζοντας τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του κυττάρου.

Η διατήρηση της ακεραιότητας και της λειτουργίας του πυρήνα έχουν συσχετιστεί με τη μακροζωία και με παρεμβάσεις που επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής σε πειραματόζωα. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές εστίασαν στον ρόλο των λιποσταγονιδίων (lipid droplets), τα οποία αποτελούν ενδοκυτταρικές δομές αποθήκευσης λιπαρών οξέων και ουδέτερων λιπιδίων στα κύτταρα, και πιο συγκεκριμένα σε εκείνα που εντοπίζονται στο εσωτερικό του πυρήνα των κυττάρων (πυρηνικά λιποσταγονίδια – nuclear lipid droplets), ο ρόλος των οποίων μέχρι σήμερα έμενε αδιευκρίνιστος. Οι ερευνητές Δρ. Κωνσταντίνος Παληκαράς (ΕΚΠΑ), Δρ. Μερόπη Μαρή (ΙΗΔΛ, ΙΤΕ), Δρ. Χριστίνα Πλουμή (ΙΜΒΒ, ΙΤΕ), Δρ. Andrea Princz (ΙΜΒΒ, ΙΤΕ), και Δρ. Γεώργιος Φιλιππίδης (ΙΗΔΛ, ΙΤΕ), με επικεφαλής το Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη (Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρο του ΙΤΕ), ανέπτυξαν μια νέα απεικονιστική μέθοδο, η οποία επιτρέπει τον προσδιορισμό και τη μελέτη των λιπιδίων σε ζωντανά κύτταρα, χωρίς τις παρεμβάσεις τροποποίησης που παραδοσιακά απαιτούνται. Αυτή η μη παρεμβατική διαγνωστική τεχνολογία, που δεν διαταράσσει ούτε αλλοιώνει τα βιολογικά δείγματα, μπορεί να παρέχει απαντήσεις σε θεμελιώδη βιολογικά ερωτήματα που σχετίζονται με την εμβρυογένεση, τη διαφοροποίηση και τη λειτουργία των κυττάρων, τον κυτταρικό μεταβολισμό, την καρκινογένεση, και τη γήρανση.

Η ανάπτυξη της παραπάνω απεικονιστικής προσέγγισης προσφέρει βελτιωμένη ανάλυση, εικόνες υψηλής αντίθεσης, και αυξημένο βάθος παρατήρησης, επιτρέποντας την ποσοτική ανάλυση των μεταβολικών διεργασιών. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως πειραματικό σύστημα τον νηματώδη σκώληκα Caenorhabditis elegans, εφαρμόζοντας απεικονιστικές τεχνολογίες αιχμής. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η ανεξέλεγκτη συσσώρευση λιπιδίων στον πυρήνα των κυττάρων αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της γήρανσης, καθώς επηρεάζει τη μορφολογία του πυρήνα και, κατ’ επέκταση, τη φυσιολογία ολόκληρου του οργανισμού. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι το μέγεθος και η συσσώρευσητων πυρηνικών λιπιδίων ρυθμίζονται από σηματοδοτικά μονοπάτια και παρεμβάσεις, που επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής, όπως ο θερμιδικός περιορισμός και η μειωμένη σηματοδότηση ινσουλίνης. Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός του μεγέθους και του αριθμού των πυρηνικών λιπιδίων διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της ομοιόστασης και της ακεραιότητας του πυρήνα των κυττάρων. Η νέα, συνδυαστική απεικονιστική μεθοδολογία που αναπτύχθηκε, καθώς και τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να αξιοποιηθούν για την πρόγνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με διαταραχές του μεταβολισμού (π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, κ.α.) και με τη γήρανση (καρκίνος, καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κ.α.), οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την εκτεταμένη συσσώρευση λιπιδίων και την κατάρρευση της αρχιτεκτονικής του πυρήνα των κυττάρων.

Λίγο πριν το κλείσιμο η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Για εικόνες  πλήρους διάλυσης στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), κάνουν λόγο με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζουν σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις η κλινική λειτουργούσε με μόλις τρεις παιδοψυχιάτρους και εφημέρευε καθημερινά, κάτι το οποίο, χωρίς επαρκή στελέχωση, είχε επιτευχθεί λόγω της υπέρβασης του προσωπικού. Αργότερα παραιτήθηκε ένας εκ των τριών παιδοψυχιάτρων της κλινικής, με αποτέλεσμα οι δύο εναπομείναντες γιατροί να λειτουργούν σε εφημερία δεκαπενθήμερου, σε μία τόσο κρίσιμη για αυτές τις ηλικίες κλινική.

Από τοπικά μέσα στις 14/2/2023, έγινε γνωστό ότι οι εφημερίες στην κλινική θα γίνονται έως και τις 22 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη δεν γίνονται εξωτερικά ιατρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑ.Γ.Ν.Η. καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και των νησιών του νοτίου Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην οδηγηθεί μοιραία η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ σε κλείσιμο και γιατί μετά από τις διαρκείς εκκλήσεις, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις δεν έχει ακόμα προβεί σε προσλήψεις μόνιμου και αναγκαίου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής.

Απεργία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτών

Την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, αποφάσισε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ ΝΠΔΔ. Οι Φυσικοθεραπευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις επόμενες εβδομάδες, διεκδικώντας βιώσιμη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, την προσεχή Παρασκευή και από την επόμενη εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, τα εργαστήρια Φυσικοθεραπείας θα παραμένουν κλειστά. Με την κινητοποίησή τους, οι Φυσικοθεραπευτές ζητούν την κατάργηση των μέτρων rebate και clawback, που επιβλήθηκαν στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων και αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

«Δέκα μαύρα χρόνια βιώνουν οι φυσικοθεραπευτές, εξαιτίας της εφαρμογής των ληστρικών μέτρων rebate και clawback. Έχουμε ήδη επιστρέψει στο κράτος πλέον των 230 εκατομμυρίων ευρώ από υπηρεσίες που παρείχαμε σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Οι φυσικοθεραπευτές στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι μικρομεσαίοι όμως επαγγελματίες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο, οπότε οι δαπάνες ενέργειας, θέρμανσης και μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατακόρυφα», δηλώνει ο Πρόεδρος του ΚΔΣ του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης.

Οι εκπρόσωποι των Φυσικοθεραπευτών καλούν την Κυβέρνηση να άρει τα μέτρα που θεσπίστηκαν την περίοδο των μνημονίων. «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με αφορμή την άρση της εποπτείας την 20η Αυγούστου 2022, δήλωσε ότι αυτό ‘σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων’. Οι φυσικοθεραπευτές περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη», πρόσθεσε ο  κ. Λυμπερίδης.

Στο Lycabettus Run 2023 η ομάδα Run to Change Diabetes

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας της Novo Νοrdisk Hellas, του προγράμματος «Healthy Cities» καθώς και της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού της χώρας, για τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη, η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» έδωσε το παρών στο δρομικό γεγονός του Lycabettus Run 2023.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes», με περισσότερους από 185 δρομείς, συμμετείχε σε όλες τις διαδρομές του αγώνα στο Λυκαβηττό, του Αγώνα Δρόμου 11 χλμ. , του Αγώνα Δρόμου 5,5 χλμ. , του Αγώνα Trail 9 χλμ. Και του Αγώνα Trail 4,5 χλμ., καθώς και τους αγώνες relay.

Στην ομάδα συμμετείχαν, εργαζόμενοι της Novo Nordisk Hellas, η Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), η Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) αθλητές με ΣΔ, δρομείς απ’ όλη την Ελλάδα, δημοσιογράφοι του χώρου της υγείας καθώς και φίλοι της ομάδας. Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Ολύμπιος Παπαδημητρίου δήλωσε:

«Η συμμετοχή της ομάδας μας στο δρομικό γεγονός του Lycabettus Run 2023, προκύπτει από την ανάγκη να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε το γενικό πληθυσμό της χώρας για το Σακχαρώδη Διαβήτη και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα, ότι η πρόληψη και η ρύθμισή του είναι δυνατό να επιτευχθούν με 3 επιλογές:

  1. Αξιολογώντας τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη από μια απλή εξέταση,
  2. Υιοθετώντας την υγιεινή διατροφή και
  3. Εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας την άσκηση».

 

Φορείς ΠΦΥ: Δυσαρέσκεια για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομικών

Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ τονίζει για ακόμα μια φορά τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομικών και ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2022 με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, συζητήθηκε το θέμα του κουρέματος του τεχνητού χρέους που έχει φορτώσει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας από ποσά clawback προηγούμενων ετών, η αναστολή της προείσπραξης του 70% του clawback του τρέχοντος έτους καθώς και η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού  των διαγνωστικών εξετάσεων έτους 2022.

Για αυτά τα δύο θέματα ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών ζήτησε προθεσμία για να απαντήσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. «Δυστυχώς, έως και σήμερα και παρότι τον έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένως μέσω επιστολών για τον προσδιορισμό ραντεβού, αλλά και μέσω επικοινωνιών με το γραφείο του, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Οι πολίτες εξυπηρετούνται άρτια, γρήγορα και ποιοτικά από τις μονάδες μας και στην πραγματικότητα οι εξετάσεις πληρώνονται από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, αφού η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι συστηματικά ανεπαρκής τα τελευταία 10 χρόνια!

Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την πλήρη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και την θέση που δίνει στη Δημόσια Υγεία με τη στάση του αυτή! Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν!

Είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ενόψει της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου κλάδου και τη βέβαιη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας!».

ΚΕΦΙ: Ημερίδα με τη μορφή ογκολογικού συμβουλίου

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Καρκίνος», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:00 – 20:30.

Η Ημερίδα, φέτος, θα έχει τη μορφή ογκολογκού συμβουλίου, όπου καταξιωμένοι ιατροί που συνήθως απαρτίζουν ένα ογκολογικό συμβούλιο θα μας δείξουν πως λειτουργεί αυτό στην πράξη συζητώντας κάποια περιστατικά ασθενών.

Το ογκολογικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, είναι η ανάγκη που προέκυψε από τότε που η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία κρίθηκαν αναγκαίες θεραπείες, συμπληρωματικές ύστερα από εγχείρηση για αφαίρεση κακοήθων όγκων. Και βέβαια για όγκους που είχαν κριθεί  (μη εξαιρέσιμοι) αλλά και για όγκους και άλλες κακοήθεις παθήσεις που δεν είχε θέση η εγχείρηση αλλά οι άλλες δύο θεραπείες.

Συμμετέχουν οι χειρουργοί των διαφόρων ειδικοτήτων, οι παθολόγοι ογκολόγοι για τη χημειοθεραπεία και οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι. Επίσης οι παθολογοανατόμοι που μελετούν στο μικροσκόπιο και με άλλες μεθόδους τον ακριβή τύπο του όγκου, όπως και διάφορες άλλες ειδικότητες που θα φανούν χρήσιμοι στη διάγνωση και θεραπεία του ασθενούς. Στο Ογκολογικό Συμβούλιο, καθορίζεται ποια είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία ή θεραπείες για κάθε περίπτωση, αλλά και η σειρά με την οποία θα γίνουν οι θεραπείες και το ακριβές πρωτόκολλο της καθεμίας.

Τέλος, από το 2012 με τον νόμο 4052, άρθρο 135 (ΦΕΚ αρ. 41, 1/3/2012) η λειτουργία των ογκολογικών συμβουλίων είναι υποχρεωτική για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και ο ασθενής δικαιούται να λάβει αναλυτική ενημέρωση της απόφασης.

Η Ημερίδα θα γίνει διαδικτυακά επιτρέποντας έτσι ώστε να συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες ιατροί από όλη την Ελλάδα και θα προβληθεί ζωντανά (livestreaming), μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook.

Για να παρακολουθήσετε την Ημερίδα, δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ: https://docs.google.com/forms/d/1z-CI8B-xMhhkMNQvpers2LZFu2inst5NyJSePkZTEMU/edit

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέα  https://www.anticancerath.gr/; https://dikaiomamou.gr/, να ακολουθήσετε το λογαριασμό του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi/, ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 6468222.

 

Ο ΠΙΣ δεν θα συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοινώνει ότι δεν συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια ΕΟΠΥΥ που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα για τους παρακάτω λόγους:

  1. Με το clawback και το rebαte στα ύψη είναι εκτός τόπου και χρόνου εορταστικές εκδηλώσεις από τον οργανισμό που όφειλε να κάνει αιματηρή οικονομία για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των παρόχων.
  2. Η σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί και εκφράζεται απαξιωτικά για τους ιατρούς τους οποίους Θεωρεί περίπου «αναγκαίο κακό». Θεώρηση που αντανακλά στις δηλώσεις και τις ενέργειές της
  3. Είναι αναγκαία η επέμβαση των πολιτικά προϊσταμένων της
  4. Η πραγματική αποτίμηση του υδροκέφαλου ΕΟΠΥΥ για όποιον ενδιαφέρεται, παρουσιάζεται στις προσκλήσεις όσων δικαίως καλούν σε διαμαρτυρία στις 23.2.2023.

Κ. Πιερρακάκης: Όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στις υπηρεσίες του Myhealth σε 2-3 μήνες

Για το παρόν και το μέλλον της Ψηφιοποίησης στην Υγείας μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στη χθεσινή υβριδική ενημερωτική ημερίδα του ΙΣΑ. Όπως ανέφερε, η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά την μετάβαση στην ψηφιοποίηση στο Τομέα της Υγείας επικεντρώθηκε στα γρήγορα και άμεσα επιτεύξιμα βήματα, ενώ η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιτρέπει την δημοπράτηση μεγάλων έργων, όπως η τηλεϊατρική, ο ψηφιακός φάκελος υγείας καθώς και η πλήρης ψηφιοποίηση κάθε νοσοκομείου. Επίσης στους μελλοντικούς στόχους του Υπουργείου είναι οριζόντια έργα που θα αλλάξουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα φαρμακεία και τη γραφειοκρατία των νοσοκομείων καθώς και ένα στοχευμένο έργο που θα αφορά το μητρώο του καρκίνου.

Σε 2 με 3 χρόνια από σήμερα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις υλοποιήσεις αυτών των μεγάλων έργων, είπε ο κ Πιερρακάκης και την πλήρη υλοποίησή τους φαίνεται να είναι επιτεύξιμη στα επόμενα 4 με 5 χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση για αν θα μπαίνουν οι εξετάσεις απ’αυθείας στο φάκελο του ασθενούς ώστε να μην επαναλαμβάνονται άσκοπα, είπε ότι αυτό θα γίνει από το Υπουργείο για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι μεγάλες ιδιωτικές δομές θα ενταχθούν μόνες τους ενώ είναι υπό διαμόρφωση ένα voucher για τα μικρότερα ιδιωτικά ιατρεία.

Η λίστα των 59 νοσοκομείων που είναι ήδη διασυνδεδεμένα με τις υπηρεσίες του Myhealth (αποτελέσματα εξετάσεων, διαγνώσεις παραπεμπτικά, βεβαιώσεις νοσηλείας), θα δημοσιευθεί άμεσα, ενώ μέσα στους επόμενους 2 με 3 μήνες θα έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δήλωσε ο κ Πιερρακάκης.

 

Εξάλειψη παραμελημένων τροπικών ασθενειών σε 8 χώρες

Το Μαλάουι, το Βανουάτου και η Ουγκάντα ​​ήταν μεταξύ των οκτώ εθνών που εξάλειψαν μια παραμελημένη τροπική ασθένεια πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των χωρών που το έχουν κάνει από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε σχεδόν 50, με 11 να έχουν εξαλείψει περισσότερες από μία ασθένειες. «Αυτή είναι μια τεράστια προσπάθεια», λέει η Francisca Mutapi, ειδική σε θέματα παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχεται δύο χρόνια αφότου ο οργανισμός δημοσίευσε ένα σχέδιο για τον έλεγχο ή την εξάλειψη των παραμελημένων τροπικών ασθενειών (NTDs) έως το 2030. Οι «NTDs» είναι μια ομάδα περίπου 20 παθήσεων που επηρεάζουν περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά έχουν παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό από τις παγκόσμιες ατζέντες για την υγεία. Οι εν λόγω ασθένειες επηρεάζουν γενικά τους ανθρώπους που ζουν σε φτωχές κοινότητες και μπορεί να προκληθούν από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα ή τοξίνες. Πέρυσι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξάλειψε τη νόσο του ινδικού σκουληκιού, η οποία προκαλείται από ένα παράσιτο, ενώνοντας άλλες 16 χώρες που απαλλάχθηκαν από την πάθηση. Το Τόγκο, το Μαλάουι, η Σαουδική Αραβία και το Βανουάτου απαλλάχθηκαν από το τράχωμα, μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί τύφλωση και η Ουγκάντα ​​και η Ισημερινή Γουινέα εξάλειψαν έναν τύπο αφρικανικής τρυπανοσωμίασης ή ασθένειας του ύπνου, που προκαλείται από το παράσιτο Trypanosoma brucei. Οι ασθένειες μπορούν είτε να εξαλειφθούν πλήρως είτε να σταματήσουν να θεωρούνται πρόβλημα δημόσιας υγείας, λέει ο Ibrahima Socé Fall, διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου των Παραμελημένων Τροπικών Ασθενειών του ΠΟΥ. «Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό», τονίζει. «Οι παραμελημένες τροπικές ασθένειες είναι προβλήματα που επηρεάζουν τους φτωχότερους από τους φτωχούς, επομένως είμαστε πάντα ενθουσιασμένοι όταν βλέπουμε ανθρώπους να απελευθερώνονται από τις ασθένειες». Η προληπτική χημειοθεραπεία ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ορισμένων NTDs, συγκεκριμένα του τραχώματος (κοκκιώδης επιπεφυκίτιδα),της λεμφικής φιλαρίασης (ελεφαντίαση), της τύφλωσης των ποταμών (ογκοκερκίαση), της σχιστοσωμίασης και των ελμινθών που μεταδίδονται από το χώμα (ασθένειες που περιλαμβάνουν παρασιτικά σκουλήκια). Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ομάδες ή πληθυσμούς αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις και σταματά την εξάπλωσή τους.

Πολλά NTDs, συμπεριλαμβανομένης της σχιστοσωμίασης, μεταδίδονται από το νερό, επομένως οι προσπάθειες για παροχή ασφαλούς νερού, αποχέτευσης και μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψή τους, λέει ο Mutapi. Η έκθεση σημειώνει ότι η πανδημία COVID-19 συνέβαλε στις προσπάθειες πλυσίματος των χεριών. Αν και ο αντίκτυπος αυτών των προσπαθειών στη μετάδοση ορισμένων NTD δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί πλήρως, είπε, «είναι πιθανό να είναι σημαντικός». Ωστόσο η πανδημία διέκοψε την πρόοδο εξάλειψης ασθενειών σε πολλές χώρες. Τα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού περιόρισαν τη διαθεσιμότητα προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης και περιόρισαν τις προσπάθειες παρέμβασης, ενώ η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μειώθηκε. Η προληπτική χημειοθεραπεία επηρεάστηκε επίσης σε ορισμένα σημεία. «Πρέπει να βρούμε καινοτόμες λύσεις για το πώς θα είμαστε προετοιμασμένοι εάν μια άλλη πανδημία εμφανιστεί πριν φτάσουμε τους στόχους μας», λέει ο Shaden Kamhawi, επικεφαλής της ομάδας για τη λεϊσμανίαση στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ στο Rockville.

Η Solid Havas για τη νέα καμπάνια της ΕΔΑΕ: Εμπιστεύσου τον δερματολόγο σου

Βρίσκεται ήδη στον αέρα η νέα καμπάνια ενημέρωσης για την Αισθητική Δερματολογία που διεξάγει η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τη Solid Havas. Ο στόχος είναι η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, επικοινωνώντας την απενοχοποίηση της ανάγκης για ομορφιά, το εύρος των πράξεων της Αισθητικής Δερματολογίας αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να έχουν αυτές οι εφαρμογές χωρίς τη σωστή ιατρική καθοδήγηση. Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι: «Το δέρμα μας είναι πολύτιμο. Για θεραπείες Αισθητικής Δερματολογίας και για οτιδήποτε αφορά στο δέρμα σου εμπιστεύσου τον δερματολόγο σου» και ξεκάθαρα καλεί το κοινό για την ασφάλειά του να επιλέγει και να εμπιστεύεται τον δερματολόγο του.  Η καμπάνια ήδη ανοίγει σε διάφορα μέσα, σε στάσεις λεωφορείων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ παράλληλα, τρέχει ψηφιακά με posts, video-posts και stories μέσω των social media, και με banners στο Google. Η καμπάνια αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες της Αισθητικής Δερματολογίας  φιλοξενούνται και στον ισότοπο της ΕΔΑΕ. Μεγάλοι χορηγοί είναι οι Skinceuticals και La Roche-Posay, ενώ Υποστηρικτές της καμπάνιας είναι οι  Vichy και CeraVe.