Τοποθέτηση ΕΔΑΕ για απάτες από «επαγγελματίες» ομορφιάς

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) για ακόμη μια φορά τοποθετείται σχετικά με τις καταγγελίες ασθενών στην Πάτρα, οι οποίοι, μετά από ενέσιμες και άλλες θεραπείες ομορφιάς, που – ενώ αποτελούν ιατρική πράξη – πραγματοποιήθηκαν από «επαγγελματίες» ομορφιάς, χωρίς καμία εκπαίδευση και ως είναι φυσικό υπέστησαν παραμορφώσεις προσώπου ή άλλου μέρους του σώματος, όπως νεκρώσεις δέρματος, κοκκιωματώδης αντιδράσεις, δυσμορφίες, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις, κ. ά. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς στη συνέχεια απευθύνθηκαν σε ιδιώτες δερματολόγους και σε γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση και θεραπεία των προαναφερθεισών παρενεργειών. Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία αλλά και οι Ιατρικοί Σύλλογοι πολλών μεγάλων πόλεων, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης της Πάτρας, του Ηρακλείου Κρήτης κ. ά, έχουν δεχθεί διαμαρτυρίες και δεκάδες αναφορές για παράνομη και επικίνδυνη άσκηση ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων από «επαγγελματίες» ομορφιάς, αλλά και από μη εξειδικευμένους ιατρούς, που ουδεμία σχέση έχουν με το γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, για χρήση υλικών άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας (χωρίς πιστοποίηση) και για τη διενέργεια των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων σε χώρους που δεν είναι αδειοδοτημένοι και ούτε πληρούν τις προδιαγραφές που είναι απαραίτητες, όπως είναι τα νόμιμα ιατρεία των Δερματολόγων κα των Πλαστικών Χειρουργών. «Όπως έχω, σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν, αναφέρει αυτά τα περιστατικά με τις καταγγελίες που συμβαίνουν στην Πάτρα, και που δυστυχώς συμβαίνουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, είναι απαράδεκτα και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς» δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, κύριος Ιωάννης Μπάρκης.

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας σε διαβούλευση με τον ΟΗΕ

Διαδικτυακή συνάντηση με ειδικούς του ΟΗΕ είχε νωρίτερα σήμερα αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) αναφορικά με τα σοβαρά εμπόδια που έχουν προκύψει στην πρόσβαση θαλασσαιμικών ασθενών χωρών του εξωτερικού σε ζωτικής σημασίας φάρμακα για τη διαχείριση της ασθένειάς τους, αλλά και την επιβίωσή τους. Το εν λόγω ζήτημα δημιουργήθηκε εξαιτίας των κυρώσεων στις εισαγωγές που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε χώρες όπου ζουν μεγάλοι αριθμοί ατόμων με θαλασσαιμία και οι οποίες επηρεάζουν την εισαγωγή σωτήριου φαρμακευτικού υλικού και τη διάθεσή του στους πάσχοντες, προκαλώντας σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των οργανισμών και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων επί του θέματος, τόσο η Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ, Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου, όσο και η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ επεσήμαναν πως η κρίσιμη αυτή κατάσταση όχι μόνο παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα των ασθενών στην υγεία, αλλά έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπλοκών και των ποσοστών θνησιμότητας των θαλασσαιμικών πασχόντων σε πολλές χώρες υψηλού επιπολασμού παθήσεων όπως η θαλασσαιμία.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας με απώτερο σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς του ΟΗΕ προς όφελος θαλασσαιμικών αλλά και άλλων ασθενών που επηρεάζονται δυσανάλογα από τέτοιου είδους περιορισμούς. Η υπεράσπιση, προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων ασθενών με θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες αποτελεί διαχρονικά πρωταρχική επιδίωξη της ΔΟΘ από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της. Μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών της σχέσεων με οργανισμούς διεθνούς κύρους όπως ο ΟΗΕ, η Ομοσπονδία δεσμεύεται πως θα συνεχίσει τις πολυεπίπεδες προσπάθειες που καταβάλλει ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πάσχοντες από τη νόσο σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια πρωτοποριακών χειρουργικών αιθουσών

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 τα εγκαίνια των Νέων Υπερσύγχρονων Χειρουργικών Αιθουσών από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά και επενδύει στην τεχνολογία αιχμής με ‘Oραμα και Συνέπεια, εξασφαλίζοντας άριστες συνθήκες για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Συνεχίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, το οποίο κατατάσσεται στα πλέον σύγχρονα νοσοκομεία της Ευρώπης, και ως ένα από τα πρωτοπόρα Νοσοκομειακά ιδρύματα παγκοσμίως στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, δημιουργήθηκαν τέσσερις νέες υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες: Η μοναδική Ρομποτική Υβριδική χειρουργική αίθουσα “Υπερίων”, η πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και τρεις πρωτοποριακές, ψηφιακές, χειρουργικές αίθουσες με κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό δίνοντας τη δυνατότητα στους διακεκριμένους και με διεθνή αναγνώριση επιστήμονες του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης να πραγματοποιούν τις πλέον καινοτόμες και σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις. Το κόστος της επένδυσης  προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος ανοίγοντας την εκδήλωση χαρακτήρισε την ημέρα των εγκαινίων σημαντική για την ιατρική στη Θεσσαλονίκη και τόνισε πως τα δύο χρόνια της πανδημίας ήταν μία ευκαιρία για τον Όμιλο να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις. Μάλιστα, ανέφερε πως με τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που ανέλαβε συνέβαλε στο brain gain, καθώς έφερε πίσω μέσα σε μία διετία περισσότερους από 40 λαμπρούς και άξιους Έλληνες γιατρούς της διασποράς. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από την πλευρά του υπογράμμισε την προσφορά του Ομίλου στην υγεία και ειδικά το διάστημα της πανδημίας. Παράλληλα σημείωσε ότι το σύστημα συνεφημέρευσης των ιδιωτικών κλινικών με τα κρατικά νοσοκομεία έχει οδηγήσει σε μείωση των ράντζων στην Αθήνα με τελικό ωφελούμενο τον πολίτη. Υπογράμμισε δε, ότι τα χρήματα που επενδύει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία.

 

 

 

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στον Αυτισμό

Το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διοργανώνουν την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στο Athens Marriott Hotel ημερίδα με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός». Η εκδήλωση προσεγγίζει μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα τον ρόλο των αναδυόμενων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η ημερίδα στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ειδικών κοινωνικών ομάδων και της επιστημονικής κοινότητας, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, με χρήση πρωτοποριακών μεθόδων σε διαφορετικούς τομείς εφαρμογής, όπως αυτός του διάχυτου αναπτυξιακού φάσματος – αυτισμού. Οι εργασίες της ημερίδας ξεκινούν στις 10:00 π.μ., με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνα Γκάγκα, της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου, ύστερα από χαιρετισμό που θα απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Θανάσης Στάβερης. Θα ακολουθήσουν οι κεντρικές ομιλίες από τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών, ΜΙΤ και τον Αρχιμανδρίτη Δρ. Απόστολο Καβαλιώτη, Post doc on autism, PhD, med, ΔΠΘ, Διευθυντή γραφείου της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι ελεύθερη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το αναλυτικό πρόγραμμα και να δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν δια ζώσης ή να την παρακολουθήσουν online μέσω της φόρμας στην επίσημη ιστοσελίδα της ημερίδας aiforautism.gr.

Θ. Πλεύρης: Τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι και τα καλύτερα χρόνια του ΕΟΠΥΥ

Στην εναρκτήρια ομιλία του στη χθεσινή εκδήλωση για τα 10 χρόνια του ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, τονίζοντας πως ήταν δύσκολα και εκτίμησε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι τα καλύτερα του ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι θα πάρει όλα τα καλά στοιχεία που έχει η αγορά, δηλαδή – ποιοτικούς δείκτες, έλεγχο real time, τεχνοκρατικά στοιχεία- διατηρώντας όμως τον δημόσιο χαρακτήρα του προς όφελος του πολίτη. Στη συνέχεια ο κ Πλεύρης δήλωσε ότι σύντομα θα εκδοθούν Υπουργικές Αποφάσεις που θα αφορούν την ποιοτική αξιολόγηση των ιδιωτικών κλινικών και των κέντρων αποκατάστασης διότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η αποζημίωση πρέπει να ακολουθεί την ποιότητα». Σχετικά με τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Πολεμικό Μουσείο την ώρα της εκδήλωσης, για το υπερβολικό clawback που οδηγεί τα ιατρεία τους σε κλείσιμο ο Υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα δυο τελευταία χρόνια έχουν λάβει πάνω από 150 εκατομμύρια, περίπου από 75 εκατομμύρια την κάθε χρονιά, ενίσχυση του προϋπολογισμού ακριβώς γιατί έχει κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του clawback και της μεταφοράς ύλης που υπάρχει από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα λόγω των δύο χρόνων της πανδημίας. Αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού μαζί με την προεργασία την οποία έχουμε κάνει με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα περάσει και από το ΔΣ και θα αποτυπωθεί και στο 2023».

Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της ογκολογίας

Επιτακτικής σημασίας αναδεικνύεται η ενίσχυση του ρόλου του παθολόγου ογκολόγου στο «ταξίδι» των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο χώρος της υγείας μετασχηματίζεται διεθνώς, με κινητήριο δύναμη τις επαναστατικές εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η προαγωγή της συναντίληψης, κυρίως μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αλλά και η αξιοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων, αποτελούν βασικά οχήματα, ώστε το οικοσύστημα της ογκολογίας να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες των ασθενών.

Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα που αναδείχθηκαν από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της ογκολογίας», που διοργανώθηκε από τη Roche Hellas, με την πολύτιμη συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και τη συνδρομή συμμετεχόντων εγνωσμένης αξίας.

Στην εκδήλωση, εκπρόσωποι των παθολόγων-ογκολόγων, της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas, συμμετείχαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από τις εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τις δυνατότητες, αλλά και τις προκλήσεις που αυτές παρουσιάζουν για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας και το ευρύτερο οικοσύστημα υγείας. Ανοίγοντας τη συζήτηση, η Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο της ΕΟΠΕ, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο της στην εκπαίδευση των νέων ογκολόγων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΟΠΕ είναι δίπλα στον ογκολογικό ασθενή, αφουγκραζόμενη τις εξελίξεις και τις σύγχρονες ανάγκες του, οι οποίες οδηγούν στην αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των φορέων, ώστε να αντιμετωπίζεται ολιστικά ο χρήστης υπηρεσιών υγείας. Τέλος, αναφέρθηκε στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των ασθενών και στη σημασία του για την κλινική ογκολογία, καθώς αποτελεί ένα εργαλείο που προάγει την καλύτερη διαχείριση θεραπειών, την ταξινόμηση και σταδιοποίηση της νόσου, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του θα υπάρχει διαλειτουργικότητα, παρέχοντας τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας. Παρών στην ημερίδα ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός όλων των εμπλεκομένων είναι να δημιουργήσουν από κοινού αξία για τους ασθενείς, για το σύστημα υγείας και για την ελληνική κοινωνία, και αναφέρθηκε στην προώθηση από την πλευρά του Υπουργείου ενός ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών. «Έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της η Επιστημονική Ομάδα για το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, ενώ παράλληλα δρομολογείται η εκπαίδευση και πιστοποίηση καταχωρητών που θα υποστηρίξουν τα ψηφιακά συστήματα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχουμε στο EU Beating Cancer Plan και στην πρωτοβουλία για το European Health Data Space, καθώς η χρήση και αξιοποίηση των δεδομένων στον τομέα του καρκίνου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, υπενθυμίζοντας και την επικείμενη έναρξη του προγράμματος Νοσοκομείο στο Σπίτι, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πρότυπο πρόγραμμα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς «ΟΙΚΟΘΕΝ», με πρωτοβουλία του Γενικού-Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας».

Επιχείρηση αεροδιακομιδής 7χρονου ασθενούς από το Ωνάσειο Κ.Κ. στη Ρώμη

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε επείγουσα επιχείρηση μεταφοράς ενός 7χρονου ασθενούς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), από εξειδικευμένη ομάδα Ιταλών ιατρών, στο Νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης.

Προ ολίγων ημερών το παιδί παρουσίασε ταχύτατα εξελισσόμενη καρδιακή ανεπάρκεια. Κρίθηκε απαραίτητο να ενταχθεί σε μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO ), για την υποστήριξη της καρδιακής και της αναπνευστικής του λειτουργίας και στη συνέχεια να μεταφερθεί στην Ιταλία, προκειμένου να νοσηλευτεί σε κέντρο, όπου πραγματοποιούνται παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

Καθώς  η μεταφορά ασθενούς που υποστηρίζεται από ECMO, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επισφαλής διαδικασία, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), σε συνεννόηση με τους ιατρούς του ΩΚΚ, αιτήθηκε προς τον Ιταλικό ΕΟΜ την, κατ’ εξαίρεση, αποστολή εξειδικευμένης ομάδας Ιταλών ιατρών, με ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο, για την ασφαλή μεταφορά του παιδιού.

Δεδομένου ότι, για το εγχείρημα αυτό, έπρεπε να προσέλθει στην Ελλάδα Ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος, προκειμένου να παραλάβει μη Ιταλό πολίτη, απαιτήθηκαν εγκρίσεις σε επίπεδο Πρωθυπουργού Ιταλίας, για τις οποίες, το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, τα αρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Εθνικής Άμυνας και ένα σύνολο Κυβερνητικών και Στρατιωτικών φορέων σε Ελλάδα και Ιταλία, συνεργάστηκαν άμεσα και συντονισμένα και οι απαραίτητες εγκρίσεις εδόθησαν εντός ολίγων ωρών και χωρίς καθυστέρηση. Την Τρίτη στις 12.45 μ.μ. το Ιταλικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στον Διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» φέροντας 12μελή ομάδα ιατρών και τεχνικών, ο οποίοι σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του ΩΚΚ προετοίμασαν και παρέλαβαν τον μικρό ασθενή. Στις 20.30 ώρα Ελλάδος το παιδί είχε ήδη εισαχθεί  στην κλινική μεταμοσχεύσεων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Ρώμης Bambino Gesu, όπου σε άμεση προτεραιότητα θα αναμένει για συμβατό καρδιακό μόσχευμα το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

SARS-CoV-2: Μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα των περισσότερων περιοχών της χώρας

Μείωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού καταγράφηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας την εβδομάδα από τις 13 έως τις 19 Φεβρουαρίου σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου

Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα αναφοράς παρατηρήθηκε αυξητική τάση, σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS -Co V-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις δέκα (3/10)  περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ, πτωτικές

τάσεις επίσης σε τρεις από τις δέκα (3/10) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε τέσσερεις από τις δέκα (4/10) περιοχές. Οριακά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Βόλο (+29%), στην Πάτρα  (+19%) και στα Ιωάννινα (+13%). Καθαρά πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-44%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Αλεξανδρούπολη (-19%) και στο Ηράκλειο (-25%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Ξάνθη (+2%), στη Λάρισα (+3%), στη Θεσσαλονίκη (-9%) και στην Αττική (-9%).

ΕΟΔΥ: Αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και σταθεροποίηση στα κρούσματα κορονοϊού, καταγράφηκε την εβδομάδα από 13 έως 19 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.

Όσον αφορά τη γρίπη καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα αναφοράς. Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 07/2023 νοσηλεύτηκαν 64 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 274 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 267 (97%) ήταν στελέχη τύπου Α και 7 (3%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 266 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 251 (94%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 15 (6%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Όσον αφορά τον κορονοϊό, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ενώ μείωση παρουσίασε ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 101. Οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν είναι 95 με διάμεση ηλικία τα 86 έτη . Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον και η υπο-παραλλαγή BQ.1.1. είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5.

Η θετικότητα όσον αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, η θετικότητα ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη βδομάδα.

Αίτηση ακύρωσης των εκλογών ΠΙΣ στο ΣτΕ

Στο ΣτΕ καταφεύγει η Πανελλήνια Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών (ΠΑΝ.ΔΗ.Κ.Ι.), με αίτημα την ακύρωση των εκλογών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ). Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΝΔΗΚΙ αναφέρονται τα εξής: «Στην ΠΑΝΔΗΚΙ αποτελεί βαθιά μας πίστη ότι ισχυρός ΠΙΣ είναι ο ΠΙΣ που σέβεται και εφαρμόζει τόσο τους Νόμους του Κράτους όσο και τους κανόνες ηθικής τάξης, που θα πρέπει να διέπουν την κοινωνία, ιδιαίτερα δε την ιατρική κοινότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παραμένοντας συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, για μία σειρά παράνομων ενεργειών, σε σχέση με την εκλογική διαδικασία, εκ μέρους της διοίκησης Εξαδάκτυλου και των συνοδοιπόρων του από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πράξη μας αυτή, είμαστε βέβαιοι ότι θα διασφαλίσει το κύρος του ΠΙΣ και θα οδηγήσει σε νέες, νόμιμες αυτή τη φορά, εκλογικές διαδικασίες καθώς επίσης θα ακυρώσει στη πράξη υπόγειες συμφωνίες που καταρρακώνουν το κύρος του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, απαξιώνουν τον καθαρό πολιτικό λόγο που θα έπρεπε να έχουμε ως ιατρικό κίνημα και αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στη διατήρηση της “καρέκλας”! Σύντομα θα ξανακάνουμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αξιόπιστο διεκδικητή των δίκαιων αιτημάτων των ιατρών της χώρας».