Θεραπευτικές εξελίξεις στη χειρουργική ογκολογία πεπτικού και τις μεταμοσχεύσεις

Όλες οι θεραπευτικές εξελίξεις και σύγχρονες τεχνικές στους τομείς της Χειρουργικής Ογκολογίας Πεπτικού & Μεταμοσχεύσεις, θα τεθούν στο επίκεντρο Εκπαιδευτικής Ημερίδας, που διοργανώνει το Ινστιτούτο  Μελέτης Νεοπλασμάτων Πεπτικού (ΙΜΝΕΠΕ).

Η Εκπαιδευτική Ημερίδα θα λάβει χώρα το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 στο ξενοδοχείο Royal Olympic, στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις είναι διαρκείς: νέες μέθοδοι, νέα θεραπευτικά σχήματα, νέες τεχνικές αντιμετώπισης. Και όλα δείχνουν ότι η «φαρέτρα» της ιατρικής θα συνεχίσει να γεμίζει με περισσότερα και πιο αποτελεσματικά «βέλη».

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες εξελίξεις και τα αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα καθιστούν αναγκαία τη συνεχή ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Η Οργανωτική-Επιστημονική Επιτροπή αποτελείται από πολλούς καταξιωμένους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, γεγονός που εγγυάται το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εργασιών της Ημερίδας.

Στην Εκπαιδευτική Ημερίδα υπό τον τίτλο: «Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού & Μεταμοσχεύσεις: Θεραπευτικές εξελίξεις και σύγχρονες τεχνικές», έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές με μεγάλη κλινική και ερευνητική εμπειρία.

Στην πρωτεύουσα θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, και ο διακεκριμένος Καθηγητής Χειρουργικής κ. Broering Dieter (Alfaisal University Executive Director, Organ Transplant Center of Excellence, King Faisal Specialist Hospital & Research Centre Riyadh, Saudi Arabia).

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, διαλέξεις, επιλεγμένη διάλεξη, καθώς και Στρογγυλή Τράπεζα της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε).

 

 

Οι νέοι κανόνες της Κίνας για την επεξεργασία των ανθρώπινων γονιδίων ανησυχούν τους ειδικούς

Οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες στην Κίνα για την επεξεργασία ανθρώπινων γονιδίων δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, προειδοποιεί τους επιστήμονες  κορυφαίος ειδικός.

Ο Δρ Τζόι Ζανγκ από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, π-αγκόσμιος εμπειρογνώμονας στη διακυβέρνηση της επεξεργασίας γονιδίων στην Κίνα, είπε ότι οι αρχές είναι επιρρεπείς σε «ρυθμιστική αμέλεια». Οι κανονισμοί επικαιροποιήθηκαν πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Κινέζος επιστήμονας Δρ He Jiankui ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες της είναι σύμφωνοι με τους διεθνείς κανόνες.

Θέτουν απαιτήσεις για ηθική έγκριση, εποπτεία και επιθεώρηση, αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν ότι μπορεί να μην ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα. Ο Δρ Zhang, ένας από τους κύριους ομιλητές σε μια διεθνή σύνοδο για την επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος στο Λονδίνο, είπε στο BBC News: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι τα νέα μέτρα αποτυγχάνουν να καλύψουν ένα χρόνιο και αυξανόμενο πρόβλημα στην προσπάθεια αντιμετώπισης ιδιωτικών εγχειρημάτων που λαμβάνουν χώρα εκτός συμβατικών επιστημονικών ιδρυμάτων. «Οι νέοι κανόνες μπορεί να δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την ανερχόμενη καινοτομία που συμβαίνει στην Κίνα». Η γονιδιακή επεξεργασία είναι μια νέα τεχνική που επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν ακριβείς αλλαγές στο DNA. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση πολλών κληρονομικών ασθενειών.

Είναι μια αμφιλεγόμενη τεχνική ωστόσο, επειδή εγείρει την πιθανότητα να γίνουν μόνιμες αλλαγές στη γενετική σύνθεση ενός ατόμου που θα μεταδοθούν στους απογόνους του. Οι κορυφαίοι επιστήμονες του κόσμου έμειναν έκπληκτοι όταν ο Δρ He Jiankui, από το Shenzhen της επαρχίας Guangdong, ισχυρίστηκε πριν από πέντε χρόνια ότι δημιούργησε τα πρώτα γονιδιακά επεξεργασμένα μωρά στον κόσμο – τα δίδυμα με το παρατσούκλι Lulu και Nana. Το DNA των κοριτσιών είχε αλλοιωθεί ενώ βρίσκονταν σε πρώιμο εμβρυϊκό στάδιο με τρόπο που ο Δρ He ισχυρίστηκε ότι θα τα έκανε ανθεκτικά στη μόλυνση από τον ιό HIV.  Του επιβλήθηκε πρόστιμο και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση το 2019. Κανείς, εκτός από τον Δρ He, δεν είχε πρόσβαση στα δίδυμα. Αλλά είπε σε πρόσφατη επιστημονική συνάντηση ότι ήταν καλά στην υγεία τους.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν τα κενά που επέτρεψαν στον Dr He να αποφύγει τους κανονισμούς, οι οποίοι προηγουμένως ίσχυαν μόνο για πειράματα σε ανθρώπους σε νοσοκομεία, για παράδειγμα σε δοκιμές φαρμάκων. Οι επικαιροποιημένοι κανονισμοί καλύπτουν όλα τα ερευνητικά ιδρύματα και οτιδήποτε σχετίζεται με τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών σε ιστούς, όργανα και εμβρυϊκά κύτταρα. Ο διοργανωτής της συνόδου κορυφής, ο καθηγητής Robin Llovell-Badge από το Ινστιτούτο Crick, όπου διεξάγεται το συνέδριο, δήλωσε ότι ανησυχεί γιατί εξακολουθεί να υπάρχει υπερβολική μυστικότητα στην κινεζική έρευνα.

«Καταλαβαίνω γιατί η Κίνα θέλει να είναι ηγέτης στην τεχνολογία, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τομείς που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και η γονιδιακή επεξεργασία είναι ένας από αυτούς», είπε. «Πρέπει να γίνει σωστά και με την κατάλληλη διακυβέρνηση και επίβλεψη και ανησυχώ γιατί η κατάσταση δεν είναι ακριβώς αυτή» δήλωσε.

 

Αδικαιολόγητη η εξαίρεση των ψυχολόγων που εργάζονται στα νοσοκομεία

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζεται η εξαίρεση των ψυχολόγων που εργάζονται στα νοσοκομεία από τους νέους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς. Όπως αναφέρεται, «στους νέους δικαιούχους προστέθηκαν  φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιοί, οδοντοτεχνίτες και επόπτες υγείας των νοσοκομείων. Στο ίδιο πλαίσιο, προστίθενται στους δικαιούχους και προσωπικό που απασχολείται σε ΕΟΔΥ, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, ΑΕΜΥ, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο του παιδιού. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ψυχολόγοι που εργάζονται στα νοσοκομεία της χώρας, όπως είναι και τα Ψυχιατρικά, δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Κατ’ αρχήν η εξαίρεση αυτή είναι αδικαιολόγητη και συνιστά προσβολή της αρχής της ισότητας, δεδομένου ότι οι συνθήκες εργασίας των ψυχολόγων εντός των νοσοκομείων είναι εξίσου επικίνδυνες και ανθυγιεινές, όπως και στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, ίσως δε ενίοτε να είναι και περισσότερο επιβαρυμένες, εξαιτίας της υποστελέχωσης και των μισθολογικών αμοιβών. Οι ψυχολόγοι ανήκουν σε εκείνη την επαγγελματική ομάδα εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τη «σκοτεινή» και επώδυνη πλευρά της εσωτερικής εμπειρίας των ανθρώπων και συνδράμουν σε ψυχολογικές κρίσεις μετά από μεγάλες καταστροφές. Οι συνθήκες εργασίας τους περιλαμβάνουν τη διαπροσωπική σχέση αλλά και τις κατ’ οίκον πολλές φορές επισκέψεις, για αυτούς που δουλεύουν σε στεγαστικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα, με ασθενείς που εκφράζονται μέσα από βίαιες και επικίνδυνες συμπεριφορές λόγω ψυχιατρικών διαταραχών και υποτροπών, καθώς και την έκθεση σε σωματικά υγρά και μεταδιδόμενα νοσήματα λόγω ελλιπούς υγιεινής, που παρατηρείται συχνά στους ασθενείς αυτούς. Οι παραπάνω συνθήκες εργασίας προσομοιάζουν με τις αντίστοιχες των εργαζομένων σε άλλους κλάδους υγείας, που ήδη περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Επειδή είναι επιβεβλημένη η συμπερίληψη των ψυχολόγων, που εργάζονται στα νοσοκομεία της χώρας, στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας, που εργάζονται στους ίδιους χώρους και στους οποίους ήδη καταβάλλεται.

Οι κ.κ. Υπουργοί ερωτώνται εάν οι ψυχολόγοι που εργάζονται στα νοσοκομεία της χώρας, θα συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας  είναι διαθέσιμες για να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη που το επιθυμούν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν:

Πρωινές  ώρες 08:00-15:00

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης-Γραμματεία Ιατρικής Υπηρεσίας ΨΝΘ, Δευτέρα έως Παρασκευή,  2313 324259, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα (Καραολή και Δημητρίου 1), Δευτέρα έως Παρασκευή,  2313 310700

Απογευματινές ώρες: 15:00-21:00

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες, 2313324302 και 2313 324144

Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολόγων (Καραολή και Δημητρίου 1), 2313 310749

Αλματώδης αύξηση στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης στην τρίτη ηλικία

Σημαντική αύξηση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία εικοσαετία στην τρίτη ηλικία, κυρίως στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο! Μάλιστα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 15% του συνόλου των ασθενών της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την σπονδυλική του στήλη. Νεότερες επικαιροποιημένες μελέτες δείχνουν πως μόνο την  τελευταία πενταετία η ετήσια αύξηση καλπάζει σε ποσοστό που ξεπερνά το 7,6%!

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ποιότητα της ζωής των ασθενών, πολλοί από τους οποίους αν δεν αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα, περνούν ένα μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο της ζωής τους στο κρεβάτι, ενώ άλλοι περιθωριοποιούνται. Η αύξηση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης δεν επηρεάζει μόνο αρνητικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, αλλά επιβαρύνει σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα την παγκόσμια οικονομία. Κι αυτό γιατί οικονομικές μελέτες δείχνουν πως το κόστος επιβάρυνσης εμφανίζει ετήσια αύξηση της τάξης του 14,7%, κάτι που μεταφράζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

«Με τη γήρανση του πληθυσμού αυξάνονται και οι υπόλοιπες συννοσηρότητες καθιστώντας έτσι επιτακτική την ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και όσο πιο άμεσα πραγματοποιηθούν τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα» αναφέρει ο διακεκριμένος νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην κλινική Λευκός Σταυρός.

Οι επεμβάσεις αυτές, όπως εξηγεί ο κύριος Θεολόγου, λόγω της ηλικίας των ασθενών θα πρέπει να γίνονται με: μειωμένη αναισθησιολογική επιβάρυνση, λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, λιγότερη απώλεια αίματος και μετεγχειρητικού πόνου. Λύση σε αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς σπονδυλικής στήλης δίνει η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της πλήρους ενδοσκοπικής χειρουργικής. Η πλήρως ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία έχει εφαρμογή σε όλες τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και άριστα όσον αφορά την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως: πόνος, μείωση της δύναμης κάτω άκρων, διαταραχών βάδισης και γενικά συμπτώματα που έχουν σχέση με πίεση νευρικών δομών, δηλαδή νεύρων και νωτιαίου μυελού. Στην καινοτόμα αυτή  χειρουργική τεχνική η τομή του δέρματος είναι μικρότερη του ενός εκατοστού και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα εξελιγμένα εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας με παράλληλη χρήση ειδικού λογισμικού παρακολούθησης της κατάστασης του νευρικού συστήματος του ασθενούς.

Απεργούν και οι γιατροί την Τετάρτη 8 Μαρτίου

Απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι γιατροί  αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της  Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο  που αφορά τις ογκολογικές μονάδες των παιδιατρικών νοσοκομείων αλλά και για τις επιθέσεις  των ΜΑΤ στους ανθρώπους που διαδήλωσαν  για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη:

«Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη στημένη και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής που με ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και χημικά επιχείρησαν να επισκιάσουν και να αμαυρώσουν το σημερινό παλλαϊκό συλλαλητήριο που συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου,εργαζόμενοι,συνταξιούχοι,νέες και νέοι. Ιδιαίτερα σήμερα μέρα πένθους και ταφής των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος η επίθεση επιβεβαιώνει τον φόβο της κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή οργή που ξεχειλίζει», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που σε άλλο σημείο αναφέρει σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων:  «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία δε δίστασε το Σάββατο,τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας. Άλλη μία απόδειξη ότι όταν πρόκειται να τρέξουν τα εγκληματικά τους σχέδια προς όφελος των επενδυτών και των επιχειρηματικών ομίλων είναι αποτελεσματικοί αλλά επιλεκτικά ανίκανοι όταν πρόκειται για τη ζωή μας και την ασφάλεια μας, όπως στην περίπτωση του κέντρου ασφάλειας των τρένων που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2010».

ΙΣΝ: Δημιουργία Ινστιτούτου για τις μολυσματικές ασθένειες

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προχώρησε σε δωρεά, ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ίδρυση Ινστιτούτου για τις μολυσματικές ασθένειες (Institute for Global Infectious Disease Research) στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής, καινοτόμου έρευνας για τη διεθνή πρόληψη και καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών. Το νέο Ινστιτούτο, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023, προσβλέπει στην επίσπευση των διαδικασιών ανάμεσα στις επιστημονικές ανακαλύψεις και στην πρακτική εφαρμογή τους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την υποστήριξη διεπιστημονικών διεθνών συνεργασιών, τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην εργαστηριακή έρευνα και την πρακτική εφαρμογή της και την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών.

Το Ινστιτούτο θα διευθύνει ο βραβευμένος με Νόμπελ, Charles Rice, μαζί με τον ανοσολόγο Michel Nussenzweig και τον Barry Coller, επικεφαλής γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rockefeller. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο θα ενθαρρύνει τη βιοϊατρική έρευνα, καλλιεργώντας τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους, καθώς και την ένταξη νέων ερευνητών. Επιπλέον, θα υποστηρίξει τις κλινικές και μεταφραστικές έρευνες που πραγματοποιούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rockefeller. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση της σύνδεσης της καινοτόμου έρευνας και της εφαρμογής της σε ασθενείς.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο αποσκοπεί στην καλλιέργεια συστηματικής συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων από όλο τον κόσμο, στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και στη διεύρυνση των προσπαθειών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rockefeller να παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση στο κοινό και στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πέρα από τη διασφάλιση ετοιμότητας σε περίπτωση εμφάνισης πιθανών μελλοντικών πανδημιών, το έργο του Ινστιτούτου στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση επίμονα ενδημικών παθογόνων ασθενειών σε όλο τον κόσμο, όπως η ελονοσία, η φυματίωση, ο Ζίκα, ο HIV κ.ά., καθώς και στην αντιμετώπιση των νεοεμφανιζόμενων απειλών παγκοσμίως.

 

«Όταν έχουμε να κάνουμε με μολυσματικές ασθένειες, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλειστικά τοπικές προκλήσεις κι η ανταπόκρισή μας οφείλει να είναι παγκόσμια», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Η δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις υφιστάμενες και στις αναδυόμενες ασθένειες πρέπει να είναι ταχεία, ευέλικτη και με δυνατότητα διεθνούς εφαρμογής -όπως είναι άλλωστε κι η φύση των παθογόνων ιών. Η μακρά εμπειρία του Πανεπιστημίου Rockefeller στην επιστήμη και στη μεταφραστική έρευνα στη βιοϊατρική προσφέρει ένα πρωτοφανές πλεονέκτημα, που μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου συνεργασίας, με την προοπτική να συμβάλει στον περιορισμό του χάσματος μεταξύ της έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής της υπό τη μορφή θεραπειών σε ασθενείς».

Το έργο του Ινστιτούτου θα βασιστεί στη συνεργασία μεταξύ εργαστηρίων εντός του Πανεπιστημίου που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. «Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις στον τομέα της έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ευρέως αποτελεσματικών και ανθεκτικών εμβολίων και θεραπειών», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Rockefeller, Richard P. Lifton.

 

Παχυσαρκία: «μεταβολική βόμβα» που απειλεί την υγεία της κοινωνίας μας

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η πορεία της παχυσαρκίας λαμβάνει ανησυχητική τροπή με την Ελλάδα να κατέχει μία από τις υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε ποσοστά παχυσαρκίας των πολιτών της. Η θέση της ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα όσον αφορά το ποσοστό παχυσαρκίας στα παιδιά. Το 2019, παχύσαρκος ήταν 1 στους 6 πολίτες (17%) και σχεδόν 1 στους 2 (50%) είχε βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Αντίστοιχη υψηλή συχνότητα παχυσαρκίας διαπιστώνεται και στα παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών. Μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού έχει κανονικό βάρος. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, η «Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας».

Με βάση δεδομένα του ΟΟΣΑ, σήμερα το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού στον δυτικό και αναπτυσσόμενο κόσμο είναι υπέρβαροι και το 25% παχύσαρκοι. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ότι το ποσοστό της παχυσαρκίας στην επόμενη δεκαετία θα φθάσει στο 50% με τους μισούς από τους παχύσαρκους να έχουν νοσογόνο παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία, ως νόσος αλλά και ως αιτιολογικός παράγοντας, επιβαρύνει σημαντικά το συνολικό φορτίο νοσηρότητας, καθώς συνδέεται με μια σειρά από νοσήματα όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, η δυσλιπιδαιμία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η κατάθλιψη, τα προβλήματα του μυοσκελετικού κ.ά. Με βάση εκτιμήσεις για την Ελλάδα, η συνολική οικονομική επιβάρυνση από την παχυσαρκία στη χώρα μας ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 2,4% του ΑΕΠ ή, σε νομισματικά μεγέθη, σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κάθε χρόνο, η νοσοκομειακή δαπάνη του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (και των συνδεόμενων με αυτή νοσημάτων) υπερβαίνει τα 650 εκατομμύρια ευρώ, σε ένα σύστημα, το οποίο διαχρονικά αλλά και ιδιαιτέρως στις μέρες μας, λειτουργεί με μεγάλο φόρτο.

 

Στη χώρα μας είναι υπό ανάπτυξη ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και της παχυσαρκίας των ενηλίκων με παρεμβάσεις που στοχεύουν σε ευρύτερες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο, σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα διευκολύνει την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως όλοι γνωρίζουν, οι πολιτικές δημόσιας υγείας αποτελούν μία επένδυση πολυετή, που ξεπερνά τους εκάστοτε κυβερνητικούς ορίζοντες, αλλά αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και απαιτούν σύμπνοια και προσήλωση όλων στην επίτευξη των στόχων τους.

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η βελτίωση και αλλαγή του τρόπου ζωής και των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών συνθηκών που επηρεάζουν την υγεία οδηγεί σε βελτίωση της διατροφής, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και διατήρηση ενός υγιούς βάρους, με απώτερο στόχο τη συνεπακόλουθη βελτίωση των δεικτών νοσηρότητας και την πρόληψη χρονίων νοσημάτων που σχετίζονται με το σωματικό βάρος.

Η παχυσαρκία συνιστά πρόβλημα κατά βάση κοινωνικοπολιτικό και δευτερευόντως ιατρικό. Για να προστατεύσουμε το μέλλον της υγείας της κοινωνίας μας, απαιτούνται η εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών από την πολιτεία, η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των ιατρών και επαγγελματιών υγείας, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενθάρρυνση υιοθέτησης συμπεριφορών υγιούς διαβίωσης, η συνδρομή της αυτοδιοίκησης.

Μεταβίβαση των φαρμακευτικών αδειών της GAP στην Innovis

Οι εταιρίες Gap Pharmaceuticals (“GAP”) και Innovis Pharma (“Innovis”) επιθυμούν να ενημερώσουν πως έχουν εισέλθει σε επιχειρηματική συμφωνία που αφορά στη μεταβίβαση των εγκεκριμένων για την Ελληνική αγορά φαρμακευτικών αδειών της GAP στην Innovis. Η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Η δομή της συμφωνίας εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο σύνολο των καταξιωμένων φαρμακευτικών προϊόντων της GAP που βρίσκονται σε κυκλοφορία και θα μεταφερθούν στην επιχειρησιακή πλατφόρμα της Innovis.

Η επόμενη μέρα σηματοδοτεί για τις δύο εταιρίες την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας καθώς η παραγωγή του χαρτοφυλακίου των εν λόγω προϊόντων παραμένει στην GAP. Η εταιρία Innovis, δραστηριοποιούμενη στην εμπορία και διανομή φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, παραφαρμάκων και καλλυντικών, επεκτείνει το ήδη σημαντικό αποτύπωμα της σε βασικές κατηγορίες στην αγορά των γενοσήμων, στην οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων φαρμακευτικών εταιριών στην Ελλάδα. Η εταιρία Innovis, δραστηριοποιούμενη στην εμπορία και διανομή φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, παραφαρμάκων και καλλυντικών, επεκτείνει το ήδη σημαντικό αποτύπωμα της σε βασικές κατηγορίες στην αγορά των γενοσήμων, στην οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων φαρμακευτικών εταιριών στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της GAP, κ. Αντώνης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά: «H συμφωνία μεταβίβασης του εγχώριου φαρμακευτικού μας χαρτοφυλακίου, συντελείται την στιγμή που η GAP προχωρά σε μία νέα σημαντική επένδυση, που αφορά στην κατασκευή δεύτερου εργοστασίου στην Ελλάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Innovis κ. Μάκης Οικονόμου σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας όπως και για την επικείμενη μακροπρόθεσμη συνεργασία μας με την GAP.

 

Οι ευπαθείς ομάδες υψηλού κίνδυνου μπορούν να προστατευτούν έναντι της COVID-19

Με μήνυμα «Τελείωσε. Πράγματι; Πολλοί πιστεύουν ότι η COVID-19 ανήκει στο παρελθόν. Εσένα όμως, που ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες, συνεχίζει να σε απασχολεί. Προστατέψου. Συμβουλέψου τον γιατρό σου», η AstraZeneca υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου με επίκεντρο την επιτακτική ανάγκη προστασίας έναντι της SARS-CoV-2 και των παραλλαγών της. Την εκστρατεία έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους: η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων και η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία.

Ποιες ευπαθείς ομάδες αφορά;

Η εκστρατεία ενημέρωσης αφορά ενδεικτικά:

– Ασθενείς με πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή ανοσοανεπάρκεια

-Λήπτες μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων, όπως του νεφρού

-Λήπτες μεταμόσχευσης μυελού των οστών

-Ασθενείς υπό θεραπεία με CAR-T cells ή με άμεσα προγραμματισμένη θεραπεία με CAR-T cells

-Ασθενείς με αιματολογική κακοήθεια

-Ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία με βιολογικό παράγοντα που στρέφεται εναντίον  των β-κυττάρων

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης είναι να υπογραμμίσει ότι η COVID-19 παραμένει κομμάτι της καθημερινότητας και εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ευπαθών ομάδων. Αποβλέπει, ακόμη, στην ευαισθητοποίηση των ασθενών που ανήκουν σε αυτές και του περιβάλλοντός τους. Στο πλαίσιο της εκστρατείας και για τις ανάγκες ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα covidProstatepsou.gr. Οι επισκέπτες της μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για την COVID-19 και να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να προστατευθούν από πιθανή νόσηση.