ΜΗΤΕΡΑ: Εξελίξεις στη LASER Ενδοσκοπική Ουρολογία

Από την Ουρολογική Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Λιθίασης και Προστάτη του ΜΗΤΕΡΑ με Διευθυντή τον ιατρό Παναγιώτη Βεβελογιάννη εισάγεται η Laser τεχνολογία αιχμής Moses με την απόκτηση αυτού του συστήματος για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φέρνει οριστικό τέλος στο πρόβλημα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και της λιθίασης των νεφρών.

HoLEP: Τα 2/3 των ανδρών άνω των πενήντα υποφέρουν από την διόγκωση του προστάτη τους με συμπτώματα που καταστρέφουν την ποιότητα ζωής τους οδηγώντας τους σε κατάθλιψη με απώλεια του ύπνου τους, έκπτωση της σεξουαλικής τους λειτουργίας και βλάβη της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών τους, επομένως η εμφάνιση νέων τεχνικών ελάχιστα επεμβατικών, εύκολων και προσιτών στον ασθενή έρχεται να ανακουφίσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Η HoLEP ενδοσκοπική εκπυρήνιση του προστάτη χρησιμοποιώντας το laser Moses αποτελεί πλέον διεθνώς τον χρυσό κανόνα και την μοναδική λύση επιλογής, ιδίως για μεγάλους αδένες που ξεπερνούν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της  παλαιάς μεθόδου, προσφέροντας ριζικότητα και μην αφήνοντας υπολειμματικό ιστό ο οποίος δημιουργούσε έντονα λειτουργικά προβλήματα και χρειαζόταν πολλαπλές αναθεωρήσεις και ταλαιπωρία  στην συνέχεια της ζωής του ανδρός. Επίσης, λόγω της φιλικότητος της ενέργειας προς τον ανθρώπινο ιστό και του απολύτως υπολογισμένου βάθους διείσδυσης της ακτίνος δεν δημιουργεί θερμικές βλάβες στα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την στυτική λειτουργία, διατηρώντας τον ανδρισμό. Η επέμβασις είναι αναίμακτη και ανώδυνη, ο χειρουργικός χρόνος πλέον είναι ταχύτατος, ο δε ασθενής απελευθερώνεται το απόγευμα της ίδιας μέρας χωρίς μετεγχειρητικά προβλήματα και με συντομότατη περίοδο αποκατάστασης, ο δε καθετήρας αφαιρείται πολλές φορές και την ίδια ημέρα.

RIRS: Η ενδοσκοπική λιθοτριψία χρησιμοποιώντας το τελευταίας γενιάς laser Moses αποτελεί την οριστική λύση εκλογής για την εξάχνωση των λίθων του νεφρού κάθε θέσεως και μεγέθους με την πρώτη κιόλας φορά.

Η ελάχιστα παρεμβατική αυτή μέθοδος εκτελείται χωρίς τομές, με την βοήθεια μιας ελαχίστης διαμέτρου κάμερας η οποία εισέρχεται ανάδρομα μέσω του ουρητήρος και μπορεί να επισκεφθεί και τα πλέον δυσπρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία του νεφρού.

Έτσι με απευθείας οπτική επαφή και εξαιρετική ακρίβεια  εξαχνώνονται, μεταπίπτουν δηλαδή από στερεά σε αέρια κατάσταση, λίθοι ανεξαρτήτως μεγέθους και σκληρότητος με έναν συνοπτικό τρόπο σε μια μόνον συνεδρία υπό την επήρεια ελαχίστης ναρκώσεως, απελευθερώνοντας τον ασθενή συντομότατα από το Νοσοκομείο.

Roche: Έμφαση στις αρχές της Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης

Ένα ολιστικό πλάνο δράσεων, που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η ισότητα των φύλων και η ισότητα μεταξύ των γενεών, υλοποιούν από κοινού η Roche Hellas και η Roche Diagnostics Hellas στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις αρχές της Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης (Diversity & Inclusion – D&I) ως βασική προϋπόθεση, προκειμένου μια εταιρεία να κατανοεί αλλά και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των εργαζομένων και της σύγχρονης εργασιακής κουλτούρας και κοινωνίας.

Πρώτος και πολύ σημαντικός στόχος για την εσωτερική ομάδα εργαζομένων One Roche D&I/ Employer Branding, που έχει αναλάβει το σχεδιασμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών στη χώρα μας, είναι η διατήρηση του ανοικτού διαλόγου για θέματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης εντός της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε πρόσφατα μια σειρά ενημερωτικών δράσεων και συζητήσεων σχετικά με τις έννοιες της Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης.

Κάθε ημέρα της εβδομάδας που διήρκεσε συνολικά η δράση, ήταν αφιερωμένη σε μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα – Στερεότυπα και Χάσμα Γενεών, Έμπρακτη Υποστήριξη, Έμφυλη Ισότητα, Ασυνείδητη Προκατάληψη – με ενημερωτικές ομιλίες και εκπαιδεύσεις. Κατά τη διάρκειά τους, οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα, αρχικά, να ακούσουν διαφορετικές απόψεις και θέσεις, μεταξύ άλλων, από εξειδικευμένους εκπροσώπους οργανισμών, όπως το Women On Top και η Vivid Vibes, αλλά και να συζητήσουν εκτενώς μαζί τους. Η εξάλειψη των στερεοτύπων που σχετίζονται με την ηλικία και η αξιοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων γενεών στο εργασιακό περιβάλλον, αποτελεί έναν ακόμα πυλώνα δράσεων της ομάδας. Για το σκοπό αυτό, προσκλήθηκαν διαδοχικά στα γραφεία της εταιρείας φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας αλλά και μαθητές του Αρσακείου Λυκείου, με προσανατολισμό τις Επιστήμες Υγείας. Οι μαθητές του Αρσακείου, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το επιχειρηματικό αντικείμενο και τις ευθύνες ενός εργαζομένου σε μια εταιρεία του κλάδου της Υγείας και ενδεχομένως να αξιολογήσουν για τη μετέπειτα καριέρα τους αυτόν τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Η δέσμευση της Roche στις αρχές της Διαφορετικότητας & της Συμπερίληψης δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της εταιρείας, αλλά επεκτείνεται και στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, το 2022 εγκαινίασε το XProject, ένα πρόγραμμα δράσεων παγκόσμιας εμβέλειας, με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών σε θέματα υγείας.

Η Μαίρη Τσαγκαράκη, People & Culture Business Partner της Roche Hellas δήλωσε σχετικά ότι «Για εμάς στη Roche η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας δεν είναι μια ακόμη υποχρέωση στο πλαίσιο της καλής εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια επιλογή με στρατηγικό νόημα, που φροντίζουμε να την κάνουμε πράξη καθημερινά, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Ως ομάδα αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, ωστόσο δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δράσεις στοχεύοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που θα ενσωματώνει πλήρως και θα υποστηρίζει ουσιαστικά όλες τις αρχές της Διαφορετικότητας & της Συμπερίληψης».

Καρκίνος παγκρέατος: Αύξηση των θεραπευτικών επιλογών

Η κατανόηση της παθοφυσιολογίας του αδενοκαρκινώματος του παγκρέατος, καθώς και η ανεύρεση μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA 1 και BRCA 2 (Ca μαστού και Ca ωοθηκών), ATM (αταξία τηλαγγειεκτασία), STK11 (σύνδρομο Peutz-Jeghers), MLH1 και MSH2, MSH6 (σύνδρομο Lynch) και η είσοδος της ανοσοθεραπείας και σε αυτή την κακοήθεια, έχουν προσφέρει επιπλέον επιλογές στο θεραπευτικό χειρισμό ασθενών με προχωρημένη νόσο», αναφέρει σε άρθρο του ο Νικόλαος Κεντεποζίδης, MD, MSc, PhD Παθολόγος Ογκολόγος Διευθυντής Δ’ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General. «Μάλιστα, η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την ανοσοδιαφυγή των όγκων, αλλά και την αλληλεπίδραση των καρκινικών κυττάρων με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει δώσει ώθηση στην ανοσοθεραπεία και του καρκίνου του παγκρέατος, ειδικά εκείνων των ασθενών που έχουν υψηλή έκφραση του PD-L1 ή παρουσιάζουν μικροδορυφορική αστάθεια του όγκου (MSI-h), κάτι που φάνηκε και από τα αποτελέσματα της KEYNOTE-158 με τη χορήγηση pembrolizumab σε ασθενείς με μη κολο-ορθικό καρκίνο με MSI-h/ MMR-d». Τα γονίδια NTRK1, NTRK2, NTRK3 παίζουν σημαντικό ρόλο στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την κυτταρική διαφοροποίηση. Μεταθέσεις μεταξύ των γονιδίων NTRK έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρωτεϊνών σύντηξης, οι οποίες υπερεκφράζονται και ενεργούν ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κακοήθειας.

Τα φάρμακα ενάντια στον παράγοντα NTRK πήραν έγκριση με βάση τη μετάλλαξη και τον πρωτοπαθή όγκο. Έτσι, το larotrectinib και το entrectinib είναι φάρμακα εγκεκριμένα για ασθενείς με καρκίνο παγκρεάτος που εμφανίζουν μεταλλάξεις,

αναδιατάξεις ή ενίσχυση του NTRK και οι ασθενείς αυτοί μπορούν να λάβουν τη χορηγούμενη από το στόμα θεραπεία», τονίζει ο κ. Κεντεποζίδης.

«Συμπερασματικά» καταλήγει, «το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα είναι ότι στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας, οι θεραπευτικές μας επιλογές έχουν αυξηθεί, ακόμα και σε ένα νόσημα με όχι και τόσο καλή πρόγνωση και επιβίωση, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος. Έχοντας, λοιπόν, ένα μοριακό προφίλ του όγκου και χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους βιοδείκτες, στόχος κάθε ογκολόγου θα πρέπει να αποτελεί η χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου (ανοσοθεραπεία, στοχευμένες θεραπείες) στον κατάλληλο ασθενή».

 

Άρση των μέτρων για τον κορονοϊό αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, στη χθεσινή συνεδρίασή της, αποδέχθηκε το αίτημα του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για άρση των μέτρων που ισχύουν ακόμα για τον κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων. Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντι-ιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Aναμένεται κι επίσημα η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)

 

Θάνος Πλεύρης: Ρυθμίσεις για νομική κάλυψη των γιατρών

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε χθες με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας με θέμα συζήτησης τη βία που σημειώνεται εις βάρος των γιατρών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας έθεσε ως θέματα:

– το αδίκημα της βίας κατά γιατρών να είναι αυτεπάγγελτο

– οι γιατροί που δέχονται ανυπόστατες επιθέσεις να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία

– να υπάρχει κάλυψη νομικών εξόδων στους γιατρούς που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δέχονται επιθέσεις και

– να υπάρχει υψηλότερος βαθμός ασφαλείας ειδικά σε κάποια νοσοκομεία που το πρόβλημα είναι πιο έντονο.

Ο Υπουργός Υγείας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσουν τα θέματα που αφορούν τη διαφοροποίηση των αδικημάτων αλλά αυτά που αφορούν απευθείας στο Υπουργείο Υγείας ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα προβεί στις αντίστοιχες ρυθμίσεις ώστε οι γιατροί να έχουν νομική κάλυψη χωρίς να χρεώνονται για σειρά αδικημάτων που γίνονται εις βάρος τους εντός του νοσοκομείου και θα υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας εκεί που παρατηρούνται έντονα περιστατικά.

Ήδη το υπουργείο Υγείας με ρύθμιση που ψήφισε κατά τη διάρκεια του Covid-19 προστατεύει τους γιατρούς από ανυπόστατες μηνύσεις που δέχονται κατά την άσκηση καθηκόντων τους και πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλίσει μετά και τις προτάσεις του ΙΣΑ τον γιατρό από κακόβουλες και αβάσιμες μηνύσεις.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:

«Συναντήθηκα σήμερα με το προεδρείο του ΙΣΑ και λάβαμε τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη προάσπιση των γιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν θα έχουμε ένα ασφαλιστικό πλαίσιο ώστε οι γιατροί μας αλλά και συνολικά οσοι εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα τους με απρόσκοπτο τρόπο προς όφελος των ασθενών».

 

Απόσπαση υπαλλήλων στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας

Ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας καλεί μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή σε φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίοι κατέχουν τα ανάλογα με τις θέσεις τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να αποσπαστούν στην Εθνική Κεντρική Αρχή

Προμηθειών Υγείας για τρία (3) έτη, με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά για άλλα τρία (3) έτη.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου και ώρα 12:00 έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου και ώρα 15:00.

Οι θέσεις αφορούν :

-Μία θέση του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού με εμπειρία σε οικονομική υπηρεσία και κυρίως στα αντικείμενα του λογιστηρίου.

-Δύο θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, με εμπειρία στο αντικείμενο των προμηθειών.

-Μία θέση του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, με εμπειρία σε διοικητικά θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

-Μία θέση του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού με εμπειρία στο αντικείμενο διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων/προγραμμάτων.

-Μία θέση του κλάδου ΠΕ Ιατρών με προϋπηρεσία σε διοικητική θέση.

-Δύο θέσεις του κλάδου ΠΕ Φαρμακευτικής, με εμπειρία σε Φαρμακείο φορέα του άρθρου 7 του ν. 4865/2021 ή με εμπειρία σε διοικητικές διαδικασίες διαχείρισης φαρμάκων.

-Μία θέση του κλάδου ΠΕ Βιολόγων με εμπειρία στην αξιολόγηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και τεχνικής επάρκειας ιατρικών εργαστηρίων.

-Μία θέση του κλάδου ΠΕ Χημικών με εμπειρία στο αντικείμενο της εκκαθάρισης δαπανών.

-Μία θέση του κλάδου ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού με εμπειρία στα αντικείμενα του λογιστηρίου.

-Τρείς  θέσεις του κλάδου ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού με εμπειρία στο αντικείμενο των προμηθειών

-Δύο θέσεις του κλάδου ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού με εμπειρία στο αντικείμενο της εκκαθάρισης δαπανών.

-Μία θέση του κλάδου ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού με εμπειρία στο αντικείμενο των προμηθειών

-Μία  θέση του κλάδου ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου με εμπειρία σε Φαρμακείο φορέα του άρθρου 7 του ν. 4865/2021 ή με εμπειρία σε διοικητικές διαδικασίες διαχείρισης φαρμάκων.

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας θα κατατίθενται στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών της ΕΚΑΠΥ ή θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο e-mail [email protected], ή ταχυδροµικά (µε συστημένη επιστολή), κατά τη διάρκεια εργάσιμων ημερών και ωρών (7:00– 15:00), στην ταχυδρομική διεύθυνση: Εθνική Κεντρική Αρχή Προμήθειών Υγείας, Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών Αβέρωφ 12Α ΤΚ 10433 Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 213 2037 520/534, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 10:00 πµ έως 14:00μμ

 

Επιστημονική Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Δήμο Ξάνθης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) θα υλοποιήσει στον Δήμο Ξάνθης δωρεάν Επιστημονική Ημερίδα σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους. Η Επιστημονική Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Σκοπός της ανωτέρω δράσης είναι αφενός η ενημέρωση και η επιμόρφωση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών και των φροντιστών τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Η Επιστημονική Ημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Ξάνθης στις 18 Μαρτίου 2023, ημέρα Σάββατο και ώρα 17:30 – 20:30 μ.μ. στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, επί της οδού Καπνεργατών 1.

 

 

MSD: Στήριξη του ετήσιου συνεδρίου του Economist Impact 

Με στόχο να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον στην αντιμετώπιση του καρκίνου, η MSD στήριξε το ετήσιο συνέδριο του Economist Impact  υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ με θέμα «H ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο». Στην ομιλία του ο Cyril Schiever, Πρόεδρος Mid-Europe της MSD επισήμανε τη μεγάλη πρόοδο στον αγώνα κατά του καρκίνου και τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των φορέων, ώστε να συνεχίζουν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην καινοτομία.

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην αντιμετώπιση του καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Η πρόοδος αυτή εμφανίζεται στον τομέα της πρόληψης με εμβόλια που μπορούν να προλαμβάνουν ορισμένους τύπους καρκίνου, με νέες διαγνωστικές μεθόδους και προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και με νέες καινοτόμες θεραπείες που μπορούν να διατεθούν σε πρωιμότερα στάδια του καρκίνου». Η κυρία Vanessa Witte, Ιατρική Διευθύντρια Ογκολογίας, EMEAC, MSD σημείωσε ότι παρατηρείται μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου χάρη στις καινοτόμες θεραπείες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την τελευταία δεκαετία στη διάθεση των ογκολόγων υπάρχουν περισσότερες από 150 νέες δραστικές ουσίες  και ότι καταγράφεται σημαντική μετατόπιση της θεραπείας του καρκίνου. Υπάρχει μετάβαση από τις παραδοσιακές δυνατότητες στην ανοσοθεραπεία και την γονιδιακή θεραπεία, δύο «ριζοσπαστικές τεχνολογίες». Ακόμη, υπογράμμισε ότι την τελευταία δεκαετία με την είσοδο της ανοσοθεραπείας έχει παρατηρηθεί αύξηση της αποτελεσματικότητας στη θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, καθώς οι ασθενείς ανταποκρίνονται και ζουν περισσότερο. Τέλος, μοιράστηκε μία εικόνα από το μέλλον, καθώς η εξατομικευμένη θεραπεία στην ογκολογία υπόσχεται πολλά. Υπάρχουν νέα εργαλεία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, που θα μπορούν να καθορίζουν τη σωστή θεραπεία για τους σωστούς ασθενείς στη σωστή στιγμή.

 

 

ΕΟΦ: Ανάκληση αντιφλεγμονώδους φαρμάκου για τα μάτια

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή του κοινού, καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση της Αμερικάνικης Αρχής για την ασφάλεια φαρμάκων και τροφίμων (FDA), στις ΗΠΑ ανακαλούνται δύο παρτίδες -2203PS01, 1808051- του προϊόντος «Purely Soothing 15% MSM Drops» (Παραγωγός: Pharmedica USA LLC),  για λόγους στειρότητας. Το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο με ένδειξη  οφθαλμικό ερεθισμό/οίδημα.  Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του από τον ΕΟΦ.  Σύμφωνα με την ενημέρωση του FDA, το προϊόν πωλείται σε όλο τον κόσμο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (π.χ. Amazon) και σε εμπορικές εκθέσεις. Συνεπώς, είναι πιθανό να έχει διατεθεί και στη χώρα μας διαδικτυακά.

Επισημαίνεται ότι η λήψη μη εγκεκριμένων φαρμάκων ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι πολίτες καλούνται να μην χρησιμοποιήσουν το προϊόν, αν τυχόν αυτό περιέλθει στην κατοχή τους. Διευκρινίζεται ότι η παρούσα προειδοποίηση δεν αφορά μόνο τις 2 παρτίδες που τελούν υπό ανάκληση στις ΗΠΑ αλλά το προϊόν συνολικά, ανεξαρτήτως αριθμού παρτίδας, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για προϊόν που δεν είναι εγκεκριμένο φάρμακο στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, ο ΕΟΦ προτρέπει πάγια το κοινό να μην αγοράζει φάρμακα από αναξιόπιστες πηγές.

Pfizer: Νέα συνεργασία του CDI με το ΑΠΘ για την ανάπτυξη ψηφιακών βιοδεικτών

Σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προχωράει το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI) της Pfizer, για την ανάπτυξη και την επικύρωση νέων ψηφιακών βιοδεικτών (digital biomarkers) για την αξιολόγηση νόσων στα πεδία της Φλεγμονής (Inflammation) και της Ανοσολογίας (Immunology), αξιοποιώντας εφαρμογές για κινητές συσκευές και για σοβαρά/εφαρμοσμένα παιχνίδια (serious games). Στο συγκεκριμένο έργο, σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης των εφαρμογών μέτρησης ψηφιακών βιοδεικτών, από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση και τις δοκιμές, εκτός από τους επαγγελματίες υγείας θα εμπλακούν ενεργά και ασθενείς, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και των δύο πλευρών, κάτι που είναι απολύτως συνεπές με την ασθενοκεντρική προσέγγιση της Pfizer.

Ταυτόχρονα, υπηρετώντας την αρχή για διεθνείς συνεργασίες που συμβάλλουν στην παγκόσμια θετική επίδραση του έργου της, η Pfizer έχει εξασφαλίσει στο συγκεκριμένο έργο τη συμμετοχή μίας διεπιστημονικής ομάδας από Ελλάδα, Ολλανδία και Πορτογαλία, υπό τον συντονισμό του ΑΠΘ, καθώς και τμημάτων του παγκόσμιου δικτύου της εταιρείας, όπως το Τμήμα Ανοσολογίας & Φλεγμονής της Ολλανδίας και το Global Medical Affairs.

«Μέσα από τις συνεργασίες μας με το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας αναδεικνύουμε προτάσεις και λύσεις που μπορούν να φέρουν επανάσταση στον κλάδο της υγείας, κάτι που αποτελεί σταθερό στόχο μας. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτή η νέα συνεργασία μας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει αφενός διεθνή διάσταση και αφετέρου δίνει ενεργό ρόλο στους ασθενείς. Άλλωστε, στόχος του CDI είναι οι καινοτόμες ανακαλύψεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών και αυτές οι συνεργασίες μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο μας», δήλωσε ο Nico Gariboldi, Επικεφαλής του CDI.

Από την πλευρά του ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Διευθυντής της SPBTU, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη μεταφορά της έρευνας από το εργαστήριο στη καθημερινή πρακτική. Στοχεύουμε από κοινού στην παραγωγή υποστηρικτικών ψηφιακών εργαλείων, τόσο για τη διευκόλυνση των ασθενών με φλεγμονές, να διαχειριστούν την ασθένειά τους, όσο και για την παροχή νέων μορφών διαγνωστικής πληροφορίας, π.χ., ψηφιακών βιοδεικτών, στους ειδικούς ιατρούς. Η υποστήριξη από τη Pfizer σε ένα πλαίσιο διεθνών συνεργασιών εξασφαλίζει ένα περιβάλλον παραγωγής καινοτόμων λύσεων στα πλαίσια της εξατομικευμένης ιατρικής. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας πολύ γόνιμης συνεργασίας!».