Ευρωκλινική Αθηνών: Νέο Ιατρείο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Στην Ευρωκλινική Αθηνών λειτουργεί πλέον νέο Ειδικό Ιατρείο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), το οποίο προσφέρει εξειδικευμένη φροντίδα και ολιστική αντιμετώπιση σε όλους τους ασθενείς με ΣΚΠ και λοιπά απομυελινωτικά νοσήματα. Στις υπηρεσίες του Ειδικού Ιατρείου περιλαμβάνονται:

-Παρακολούθηση με εξειδικευμένες ιατρικές κλίμακες για την αξιολόγηση και σταδιοποίηση της νόσου

-Σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα για εγχύσεις φαρμάκων:

Tysabri,  Ocrevus

-Ειδική παρακολούθηση από πιστοποιημένη Νοσηλεύτρια Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Multiple Sclerosis Nurse)

-Εκπαίδευση ασθενούς και οικείων για τη διαχείριση της νόσου και των επιπλοκών της και βελτίωση της ποιότητας ζωής

-Εκτίμηση και αξιολόγηση σπαστικότητας και ένταξη σε προγράμματα ειδικών θεραπειών

-Διασύνδεση με ομάδες υποστήριξης ασθενών (Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας).

Το ιατρείο λειτουργεί σε στενή διασύνδεση με την Κλινική Ημέρας (One Day Clinic), όπου πραγματοποιούνται ημερήσιες νοσηλείες, τόσο για αντιμετώπιση υποτροπών όσο και για τακτική χορήγηση φαρμάκων που απαιτούν ενδονοσοκομειακή παρακολούθηση.

Η παρακολούθηση και ιατρική υποστήριξη των ασθενών πραγματοποιείται με την επίβλεψη του Νευρολόγου με εξειδίκευση στην νευροανοσολογία, MD, PhD, Σεραφείμ Κατσαβού. Το Ιατρείο προσφέρει εύκολη πρόσβαση για ασθενείς με κινητικά προβλήματα, ενώ παράλληλα με στόχο την παροχή ποιοτικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με ΣΚΠ, συνεργάζεται με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, όπως Ουρολόγο, Οφθαλμίατρο, Φυσίατρο, Δερματολόγο, Καρδιολόγο και Παθολόγο για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση πιθανών συνυπαρχουσών παθήσεων. Επιπλέον, υποστηρίζεται από το Ακτινολογικό, Αιματολογικό και Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Κλινικής, καθώς και το Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο.

 

Κρούσματα πολιομυελίτιδας στην Αφρική συνδέονται με νέο από του στόματος εμβόλιο

Την περασμένη εβδομάδα, η Global Poio Eradication Initiative (GPEI) ανέφερε ότι επτά παιδιά, έξι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και ένα στο γειτονικό Μπουρούντι, είχαν πρόσφατα υποστεί παράλυση από στελέχη του ιού της πολιομυελίτιδας που προέρχονται από εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Science, δυστυχώς, τα κρούσματα πιομυελίτιδας είναι πολύ συχνά—786 αναφέρθηκαν πέρυσι στην Αφρική, την Υεμένη και αλλού— αλλά σύμφωνα με την  GPEI αυτές οι 7 περιπτώσεις είναι οι πρώτες που συνδέονται με ένα νέο εμβόλιο πολιομυελίτιδας που σχεδιάστηκε ακριβώς για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα. Φτηνό και εύκολο στη χρήση, το OPV του Albert Sabin είναι το καλύτερο εμβόλιο για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας σε φτωχές περιοχές όπου δεν υπάρχει καθαρό νερό και αποχέτευση. Τα παιδιά αποβάλλουν τον εξασθενημένο ιό από το εμβόλιο στα κόπρανα τους για μικρό χρονικό διάστημα αφού λάβουν τις στοματικές σταγόνες, προσδίδοντας ανοσία ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το πρόβλημα είναι ότι σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας είναι χαμηλά, σε σπάνιες περιπτώσεις ο ιός του εμβολίου μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται μεταξύ μη ανοσοποιημένων ατόμων για μήνες, συσσωρεύοντας αρκετές μεταλλάξεις για να επανέλθει στην παραλυτική του μορφή.

Αυτό συμβαίνει συχνότερα με τον ιό της πολιομυελίτιδας τύπου 2, έναν από τους τρεις ορότυπους. Εδώ και χρόνια, το GPEI προσπαθεί να αποφύγει ένα ξέσπασμα του ιού τύπου 2 με το mOPV2 αλλά αντί για αυτό δημιουργεί νέες εστίες. Το 2011, μια διεθνής ομάδα ερευνητών, που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Gates, ξεκίνησε μια τεχνική επιδιόρθωση. Ξεκινώντας με τον ίδιο ιό του εμβολίου Sabin τύπου 2, τροποποίησαν το γονιδίωμά του σε πολλά σημεία για να τον καταστήσουν λιγότερο πιθανό να επανέλθει. Στόχος ήταν να μην υπάρχουν νέα ξεσπάσματα ή τουλάχιστον λιγότερα συχνά.  Τα κλινικά και προκλινικά δεδομένα φαινόταν καλά – το εμβόλιο ήταν εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό με το mOPV2 και γενετικά πολύ πιο σταθερό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο,  η πραγματική αποτελεσματικότητά του δεν μπορούσε να εξακριβωθεί μέχρι τη χρησιμοποίησή του ευρέως υπό στενή παρακολούθηση. Από τον Μάρτιο του 2021, η GPEI και οι χώρες μέλη της έχουν χορηγήσει σχεδόν 600 εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου για να αντιμετωπίσουν ξεσπάσματα της νόσου σε 28 χώρες, χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι επτά περιπτώσεις παράλυσης προέκυψαν από δύο ξεχωριστές «εμφανίσεις», δηλαδή, δύο ιοί εμβολίων επανήλθαν ανεξάρτητα, στις επαρχίες του Νότιου Κίβου και της Τανγκανίκα στη ΛΔΚ, και στη συνέχεια άρχισαν να εξαπλώνονται. Γνωστό ως νέο από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας τύπου 2 το nOPV2, κυκλοφόρησε πριν από 2 χρόνια και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία παρακολουθούν στενά εάν η χρήση του θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει εστίες κρουσμάτων σε σπάνιες περιπτώσεις. «Είναι απογοητευτικό, αλλά όχι εντελώς απροσδόκητο», λέει ο Aidan O’Leary, επικεφαλής του GPEI. Η Simona Zipursky του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συμπροεδρεύει της ομάδας εργασίας nOPV2 του GPEI, αναφέρει ότι το ερώτημα τα τελευταία 2 χρόνια ήταν πότε, και όχι εάν, θα εμφανίζονταν τέτοιες περιπτώσεις. «Αλλά πάντα ελπίζεις να κάνεις λάθος», προσθέτει.

Οστεοπόρωση: Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος της σιωπηλής νόσου

H οστεοπόρωση είναι μια πολύ κοινή μεταβολική νόσος των οστών που συχνά αγνοείται και δεν λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία, κυρίως επειδή είναι μια σιωπηλή νόσος μέχρι να εκδηλωθεί με κάποιο κάταγμα. Ο Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ενδοκρινολογικού Ιατρείου Affidea Αθηνών, Ιωάννης Ράλλης σε άρθρο του αναφέρει ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος, που είναι γενική αίματος για πιθανή αναιμία, ηπατικά ένζυμα, ορμόνες του θυρεοειδούς, εξέταση της βιταμίνης D (ολική 25-ύδροξυ-D3), ηλεκτροφόρηση των πρωτεϊνών του ορού, ασβέστιο και κρεατινίνη σε ούρα 24ώρου, παραθορμόνη, τεστοστερόνη και γοναδοτροπίνες στους άνδρες με οστεοπόρωση. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας συνιστάται στις παρακάτω ομάδες:

-Γυναίκες άνω των 65 και άνδρες άνω των 70, ανεξαρτήτως λοιπών παραγόντων κινδύνου ή συμπτωμάτων.

-Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και άνδρες μεταξύ 50-59, εφόσον υπάρχουν παράγοντες κινδύνου.

-Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι άνδρες μετά τα 50 που είχαν τουλάχιστον ένα κάταγμα στην ενήλικη ζωή τους.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας DXA ή DEXA είναι η εξέταση που χρησιμοποιείται για την διάγνωση και παρακολούθηση της οστικής μάζας. Η πιο απλή εξέταση της μέτρησης οστικής πυκνότητας στον καρπό είναι για να αναγνωρίζονται είτε οι ασθενείς που πιθανώς να έχουν πρόβλημα και τότε χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, είτε εκείνοι που έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο για κάποιο κάταγμα, οπότε δεν χρειάζονται άλλες εξετάσεις. Στον Όμιλο διαγνωστικών κέντρων Affidea διενεργούνται όλες οι εξετάσεις για την διάγνωση, διερεύνηση και παρακολούθηση της οστεοπενίας–οστεοπόρωσης με υψηλή ακρίβεια κι εγγύηση για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Επέμβαση LINΧ: Νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Η επέμβαση LINX™ είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία αποτελεί τη νεότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο για την οριστική αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ). Ενδείκνυται για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με παθολογική ΓΟΠ και πάσχουν από διαφραγματοκήλη έως 3 εκατοστά ενώ πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς.

Η επέμβαση LINX κάνει χρήση της τελευταίας λέξης της ιατρικής τεχνολογίας στη χειρουργική για τη θεραπεία της ΓΟΠ αξιοποιώντας τη «δύναμη» των μαγνητών. Κατά την επέμβαση, τοποθετείται γύρω από τον οισοφάγο του ασθενούς η συσκευή LINX, η οποία είναι ένα μικρό «βραχιόλι» αποτελούμενο από μαγνητικά σφαιρίδια συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τα μαγνητικά σφαιρίδια απομακρύνονται και η βαλβίδα ανοίγει με τις περισταλτικές κινήσεις του οισοφάγου όταν κατεβαίνει η τροφή, επιτρέποντας έτσι τη δίοδο της τροφής και μετά ξανακλείνει, αποτρέποντας την παλινδρόμηση και λειτουργώντας επί της ουσίας ως τεχνητός σφιγκτήρας. Είναι σημαντικό η επιλογή των κατάλληλων ασθενών πρέπει να γίνεται κατόπιν προσεκτικής εξέτασης με γαστροσκόπηση καθώς και pHμετρίας οισοφάγου και μανομετρίας.

Το σύστημα LINX™ εμφανίζει σημαντικά και πολλαπλά πλεονεκτήματα, συγκριτικά με άλλες χειρουργικές μεθόδους καθώς εξαλείφει τα ενοχλητικά συμπτώματα της ΓΟΠ έως και 99%. Δεν μεταβάλλει την ανατομία του στομάχου με αποτέλεσμα πολύ χαμηλή πιθανότητα επιπλοκών και παρενεργειών, ενώ οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους σε λιγότερες από 24 ώρες. Η επέμβαση εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή βάσει προγχειρητικών και διαγχειρητικών μετρήσεων και διαγνωστικών εξετάσεων

Το  85% των ασθενών μετά τη επέμβαση απαλλάσσεται από την καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

 

Ο αυξανόμενος αριθμός υψηλής ασφάλειας εργαστηρίων παθογόνων παγκοσμίως, εγείρει ανησυχίες

Ο αριθμός των εργαστηρίων υψηλής ασφαλείας που μελετούν τα πιο θανατηφόρα γνωστά παθογόνα αυξάνεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Science, μια νέα ανάλυση προειδοποιεί ότι ο αυξανόμενος αριθμός εργαστηρίων αυξάνει τον κίνδυνο τυχαίας απελευθέρωσης ή κακής χρήσης μικροβίων όπως οι ιοί Έμπολα και Νίπα. «Όσο περισσότερα εργαστήρια και άνθρωποι εργάζονται με επικίνδυνα παθογόνα, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι», λέει η ειδικός βιοασφάλειας Filippa Lentzos από το King’s College του Λονδίνου, που μαζί με τον Gregory Koblenz του Πανεπιστημίου George Mason ξεκίνησαν το έργο χαρτογράφησης Global BioLabs πριν από 2 χρόνια με. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν 51 εργαστήρια βιοασφάλειας επιπέδου-4 (BSL-4) σε 27 χώρες, σύμφωνα με την Έκθεση Global BioLabs 2023, η οποία κυκλοφόρησε στις 16 Μαρτίου. Αυτά τα εργαστήρια διαθέτουν το υψηλότερο επίπεδο προτύπων ασφάλειας και ασφάλειας, όπου οι εργαζόμενοι φορούν συχνά προστατευτικές στολές. Ωστόσο ο αριθμός τους είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν που υπήρχε πριν από περίπου μια δεκαετία.

Πολλά εργαστήρια BSL-4 κατασκευάστηκαν στον απόηχο των επιθέσεων άνθρακα του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη αντιμέτρων βιοάμυνας και ως απάντηση στο ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) σε πολλές χώρες το 2003. Τα τρία τέταρτα των εργαστηρίων BSL-4 βρίσκονται σε αστικές περιοχές, δημιουργώντας κίνδυνο για περισσότερους ανθρώπους εάν ένα παθογόνο διαφύγει. Δεκαοκτώ εργαστήρια BSL-4 πρόκειται να ανοίξουν τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα σε ασιατικές χώρες όπως η Ινδία και οι Φιλιππίνες, που θέλουν να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι σε τοπικές απειλές και μελλοντικές πανδημίες.

Η έκθεση καταγράφει επίσης 57 εργαστήρια BSL-3 “plus”, κυρίως στην Ευρώπη, τα οποία είναι εργαστήρια με πρόσθετα μέτρα ασφάλειας. Οι ερευνητές συχνά χρησιμοποιούν αυτά τα εργαστήρια για να μελετήσουν ζωικά παθογόνα, όπως η υψηλής παθογονικότητας H5N1 γρίπη των πτηνών. Οι ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό εργαστηρίων BSL-4 και BSL-3 δεν είναι νέες, αλλά έχουν αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε η πανδημία SARS-CoV-2 το 2019. Είναι γνωστό ότι μια υπόθεση είναι ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο. Και πολλές χώρες, ιδιαίτερα εκείνες που κατασκευάζουν τα πρώτα τους εργαστήρια BSL-4, δεν έχουν ισχυρές πολιτικές και μεθόδους παρακολούθησης τέτοιων εργαστηρίων, αναφέρει η έκθεση. Μόνο ο Καναδάς έχει νομοθεσία που επιβλέπει όλα τα πειράματα, ακόμη και εκείνα χωρίς κρατική χρηματοδότηση, που θεωρούνται «διπλής χρήσης», επειδή τα αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν βλάβη.

Η έκθεση προτρέπει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσει περαιτέρω οδηγίες και κυβερνήσεις των κρατών να συμφωνήσουν σε ελέγχους από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να διασφαλίσουν ότι τα εργαστήριά τους πληρούν τα διεθνή πρότυπα.

Στο «Σπηλιοπούλειο» η πρώτη δομή ανακουφιστικής φροντίδας

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε χθες το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» όπου θα γίνει η πρώτη δημόσια δομή Ανακουφιστικής φροντίδας.

Το Υπουργείο Υγείας θέσπισε για πρώτη φορά στη χώρα μας σύστημα παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, ενώ παράλληλα συστήνεται και το Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας.

Στόχος είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.

Αυτό το νέο σύστημα, συνδυαστικά με τις λοιπές υφιστάμενες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εστιάζει και εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι:

«Η χώρα μας έχει αποκτήσει πλαίσιο ανακουφιστικής φροντίδας και πλέον πρέπει να αποκτήσει και τις δομές. Θέλουμε το Σπηλιοπούλειο “η Αγία Ελένη” να είναι η πρώτη δημόσια δομή για ανακουφιστική φροντίδα, ώστε οι συνάνθρωποι μας να μπορούν να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται όταν βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Η ανακουφιστική φροντίδα απευθύνεται σε πάνω από 300.000 άτομα. Ήδη έχουν αναπτυχθεί κάποιες ιδιωτικές δομές. Τώρα δημιουργείται και το πλαίσιο για να το επεκτείνουμε σε όλα τα επίπεδα. Το Σπηλιοπούλειο θα υπάρξει υπόδειγμα στην πορεία, μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας».

 

Η Sanofi μειώνει την τιμή των φαρμάκων ινσουλίνης

Μετά την Eli Lilly και τηNovo Nordisk και ο φαρμακευτικός κολοσσός Sanofi ανακοίνωσε  ότι  περιορίζει το αυξανόμενο κόστος του φαρμάκου της για διαβητικούς που σώζει ζωές στις ΗΠΑ. Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ανώτατο όριο τιμής 35 δολάρια (28 ευρώ) το μήνα για το Lantus για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Η κίνηση εξοικονομεί χρήματα για τους ασθενείς, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει και την απόδοση της εταιρείας.

Οι τρεις προαναφερθείσες εταιρείες κατέχουν  το 90% της αγοράς ινσουλίνης στις ΗΠΑ και έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις από το κοινό καθώς και πολιτικές πιέσεις για μείωση στο κόστος του φαρμάκου.

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν ινσουλίνη για τον έλεγχο του διαβήτη τους, λέει η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. Η Sanofi μειώνει επίσης την τιμή του φαρμάκου ινσουλίνης της, Apidra, κατά 70%.Η Eli Lilly ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα μειώσει τις τιμές της ινσουλίνης κατά 70%. Η Novo Nordisk ακολούθησε το παράδειγμά της, ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει τις τιμές έως και 75% για ορισμένα φάρμακα ινσουλίνης. Το κόστος ινσουλίνης στις ΗΠΑ ήταν συχνά πέντε έως δέκα φορές υψηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη Rand.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ φέτος, περιόρισε το κόστος ινσουλίνης για ορισμένους ηλικιωμένους ασθενείς στα 35 δολάρια το μήνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ηγήθηκε των εκκλήσεων για μείωση του κόστους του φαρμάκου, δήλωσε την Πέμπτη: «Από σήμερα το απόγευμα, και οι τρεις κορυφαίοι παραγωγοί ινσουλίνης στην Αμερική συμφώνησαν να μειώσουν σημαντικά τις τιμές τους, ανταποκρινόμενες στην έκκλησή μου για ανώτατο όριο τιμής  τα 35 δολάρια για όλους τους ηλικιωμένους αμερικανούς». Η νέα τιμολόγηση των εταιρειών θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, την ίδια ημέρα που τίθεται σε ισχύ ένας νέος κανονισμός για την  τιμολόγησηςστις ΗΠΑ. Ο νέος κανονισμός θα επιβάλει οικονομικό πρόστιμο στις φαρμακευτικές εταιρείες που αυξάνουν την τιμή των φαρμάκων τους ταχύτερα από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Η FairLife στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

Η FairLife L.C.C έδωσε το παρόν την Κυριακή 19 Μαρτίου στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας 2023, συμμετέχοντας στη διαδρομή των 5 χλμ., πλάι στον Χρήστο Αποστολάκο, φίλο του φορέα και παράδειγμα επιμονής και αισιοδοξίας απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο Χρήστος Αποστολάκος, ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου IV, αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα τη νόσο, λαμβάνοντας στοχεύουσα θεραπεία, καθώς έχει βρεθεί θετικός σε συγκεκριμένο βιοδείκτη,  μετά από μοριακό έλεγχο.  Η προσωπική του ιστορία είναι ένα μάθημα ζωής, ένα φωτεινό παράδειγμα θετικής ενέργειας.

Τερματίζοντας τη διαδρομή των 5 χλμ. του Ημιμαραθωνίου  σε χρόνο 33’, ο Χρήστος έστειλε για πολλοστή φορά το μήνυμα της αστείρευτης θέλησης για Ζωή σε πείσμα της ασθένειας και με σύμμαχο την καθημερινή φυσική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και τη ψυχική ευεξία. Μιλά στην καρδιά μας και μας εμπνέει όλους: “Ζω, υπάρχω, είμαι εδώ στη γιορτή της Ζωής, έτρεξα τον αγώνα και τερμάτισα. Δεν έχει σημασία αν θα τερματίσεις ή τι χρόνο θα κάνεις. Σημασία έχει να προσπαθήσεις. Έχω καταλάβει πια τι δώρο είναι η ζωή και παλεύω για να μείνω.”

Στο πλευρό του έτρεξε η ομάδα της FairLife L.C.C., πλαισιωμένη από ασθενείς, φροντιστές, μέλη οικογενειών καθώς και η πρεσβευτής του φορέα Κική Τσακαλδήμη, η οποία λειτούργησε εμψυχωτικά στη διάρκεια της διαδρομής,  τονίζοντας  με  την παρουσία της  τη σημασία της φυσικής άσκησης ως πρόληψη  της νόσου και ως εργαλείο για την καταπολέμηση της. ” Η φυσική άσκηση είναι  κλειδί  για την υγεία μας. Δεν το βάζουμε κάτω, δεν σταματάμε παρά τις αντιξοότητες».

 

 

Εγκαίνια του Οικοτροφείου ΦΑΡΟΣ για ψυχογηριατρικούς ασθενείς

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αποασυλοποίησης και της επανένταξης των ψυχογηριατρικών ασθενών στην κοινότητα έγινε χθες με τα εγκαίνια του Οικοτροφείου «ΦΑΡΟΣ», του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, τα οποία τέλεσαν η Aναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και η Yφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Βασικός στόχος του Οικοτροφείου, που βρίσκεται στην περιοχή του Κορυδαλλού, αποτελεί η μετακίνηση 15 χρόνιων ψυχογηριατρικών ασθενών, ηλικιακής ομάδας άνω των 65 ετών, που κάλυπταν ισάριθμες κλίνες στα Ψυχιατρικά Τμήματα Εισαγωγών του ΨΝΑ. Με αυτό τον τρόπο προχωράμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με την αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών κλινικών και την παράλληλη δημιουργία μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα.

Η Μονάδα αυτή υλοποιείται σήμερα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής (2014-20) και στην συνέχεια, θα καλυφθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Η λειτουργία των οικοτροφείων για ψυχογηριατρικούς ασθενείς εντάσσεται στους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία, που προβλέπουν την ολοκλήρωση της κατάργησης της ιδρυματικής περίθαλψης, την κατάργηση των Τμημάτων Χρονίων Ασθενών στα εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ, με παράλληλη ανάπτυξη υπηρεσιών για άτομα με νόσο Αλτσχάϊμερ και συναφείς διαταραχές, καθώς και την ανάπτυξη της Ψυχογηριατρικής. Παράλληλα, προάγει την προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος. Η Μονάδα στελεχώνεται με το απαιτούμενο προσωπικό που περιλαμβάνει 14 νοσηλευτές, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, διαθέτει τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και παρέχει υπηρεσίες διαμονής και παρακολούθησης, με στόχο την φροντίδα της ψυχικής υγείας των ωφελουμένων, την διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων και την ισότιμη αντιμετώπισή τους, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και τις δύσκολες συνθήκες της ζωής τους. Με την λειτουργία του, το Οικοτροφείο συμβάλλει, τόσο στην διατήρηση και την ενίσχυση των ατομικών δεξιοτήτων, όσο και στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών, με εξειδικευμένα ατομικά θεραπευτικά προγράμματα. Παράλληλα, η απελευθέρωση 15 κλινών των Ψυχιατρικών Τμημάτων Εισαγωγής του Ψ.Ν.Α. ανακουφίζει το Τμήμα Εισαγωγών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και βελτιώνει τις συνθήκες διαμονής και φροντίδας των πασχόντων, σύμφωνα με ό,τι ορίζουν τα πρωτόκολλα.

Βράβευση των SOS ΙΑΤΡΩΝ για το ανθρωπιστικό τους έργο

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ για το ανθρωπιστικό τους έργο . Η ιδιαίτερα τιμητική διάκριση της απονεμήθηκε στον Γεώργιο Θεοχάρη, Πρόεδρο και Ιδρυτή των SOS ΙΑΤΡΩΝ. Οι SOS IATΡΟΙ από το 1993, αλλάζοντας άρδην το ιατρικό τοπίο στην Αθήνα, παρέχουν 24/7 κατ’ οίκον ιατρική φροντίδα από ειδικευμένους ιατρούς, δίνοντας σε χιλιάδες ασθενείς τη δυνατότητα περίθαλψης στο σπίτι.

Το βραβείο αυτό αναδεικνύει τον κ. Γεώργιο Θεοχάρη και τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ ως την πρώτη ιδιωτική εταιρεία που τιμήθηκε με την ύψιστη αυτή διάκριση, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύνολο του ιατρικού κλάδου. Οι τέσσερεις ακαδημαϊκοί Δημήτριος Θάνος, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Ανδρέας Τζάκης και Αντωνία Τριχοπούλου, οι οποίοι υπέγραψαν την εισήγηση της βράβευσης αναλύοντας τους λόγους στους οποίους βάσισαν την απόφασή τους αναφέρουν τα εξής:

Ο Γιώργος Θεοχάρης πρωτοπορώντας, δημιούργησε και συνεχίζει να διευθύνει τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ, με στόχο την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών κατ’ οίκον, για κάθε συμπολίτη μας που αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να μεταβεί σε νοσοκομείο.

Μέσω της άσκησης της ιατρικής από τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ παρήγαγε σημαντικό ερευνητικό έργο σχετικό με την Επείγουσα Ιατρική, το οποίο δημοσιεύθηκε σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής (ΕΕΕΕΙ), τη μόνη παγκοσμίως εταιρεία στον εν λόγω τομέα, η οποία έχει σκοπό την εκπαίδευση των γενικών Ιατρών.

Εισήγαγε στην Ελλάδα ένα νέο επιστημονικό πεδίο που φώτισε τις έννοιες του ανθρώπου και του ανθρωπισμού, ανάγοντάς τους σε κεντρικούς άξονες της ιατρικής με την έκδοση επιστημονικής σειράς βιβλίων υπό τον τίτλο «Ιατρικές Ανθρωπιστικές Σπουδές»

Η βράβευση των SOS ΙΑΤΡΩΝ από την Ακαδημία Αθηνών επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια της οργάνωσης να αλλάξει την ισχύουσα αντίληψη αναφορικά με την πρωτοβάθμια υγεία, τοποθετώντας τον άνθρωπο-ασθενή στο επίκεντρο. Η επίσκεψη στο σπίτι του ασθενούς, στο οικείο περιβάλλον του, χώρο πηγής πληροφοριών κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του, αποτελεί ευρωπαϊκή παράδοση στον τρόπο άσκησης της ιατρικής συνθήκη η οποία αποτέλεσε θεμέλιο της ανάπτυξης και επιστημονικής δράσης των SOS ΙΑΤΡΩΝ, τα τελευταία 30 χρόνια.