O FDA απέρριψε αίτηση της AbbVie για τη νέα θεραπεία στη νόσο του Πάρκινσον

Ο FDA απέρριψε την αίτηση της AbbVie για το ABBV-951 ένα νέο θεραπευτικό συνδυασµό για τον έλεγχο των κινητικών διακυµάνσεων σε ασθενείς µε προχωρηµένη νόσο του Πάρκινσον, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη. Η νέα θεραπεία είναι ένας συνδυασµός των foscarbidopa και foslevodopa, των προφαρµάκων για την ευρέως χρησιµοποιούµενη carbidopa and levodopa, αντίστοιχα, τα οποία περιλαµβάνονται ήδη στο Duopa της AbbVie. Προφάρµακα ονοµάζονται τα φάρµακα που εκδηλώνουν τη δράση τους και επιφέρουν αποτέλεσµα, αφού µεταβολιστούν στον οργανισµό, σε αντίθεση µε τα υπόλοιπα φάρµακα, τα οποία πρώτα δρουν και στη συνέχεια µεταβολίζονται. Ο FDA δεν έθεσε ερωτήσεις σχετικά µε την αποτελεσµατικότητα ή την ασφάλεια του ABBV-951, αλλά ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά µε την αντλία υποδόριας έγχυσης του συνδυασµού, δήλωσε η AbbVie. Ο φαρµακευτικός κολοσσός δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει εκ νέου την αίτηση το συντοµότερο δυνατό. Το ABBV-951 θα µπορούσε να είναι ένα από τα «µεγαλύτερα λανσαρίσµατα της AbbVie τα επόµενα δύο χρόνια», ανέφεραν σε σηµείωµα τους αναλυτές της Evercore ISI.

Η έγκριση θα έρθει, αλλά οι αναλυτές εκτιµούν ότι το λανσάρισµα του νέου φαρµάκου θα γίνει στα µέσα του ’24.Σε σύγκριση µε το Duopa, το ABBV-951 προσφέρει µεγαλύτερη άνεση και αποτελεσµατικότητα.

Ενώ το Duopa διατίθεται σε µορφή γέλης και χορηγείται από το στόµα µε αντλία µέσω του στοµαχικού σωλήνα, για την τοποθέτηση της οποίας απαιτείται χειρουργική επέµβαση, το ABBV-951 έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται µε αντλία συνεχούς υποδόριας έγχυσης.

Ευάλωτη η ψυχική υγεία των φοιτητών

Δύο στους 5 προπτυχιακούς /τριες δηλώνουν ότι βιώνουν συχνά συναισθηματικό στρες ενώ φοιτούν στο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Gallup και το Lumina Foundation, έναν ιδιωτικό ανεξάρτητο οργανισμό που επικεντρώνεται στη δημιουργία προσιτών ευκαιριών για μεταλυκειακή μάθηση. Η έρευνα διεξήχθη το φθινόπωρο του 2022 και συμπεριέλαβε περίπου 12.000 ενήλικες που είχαν πτυχίο λυκείου αλλά δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Πάνω από το 40% των φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι επί του παρόντος σε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είχαν σκεφτεί να εγκαταλείψουν το σχολείο τους τελευταίους έξι μήνες, με το 34% εξ’αυτών, το πρώτο έτος της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με την έρευνα. Οι περισσότεροι ανέφεραν το συναισθηματικό στρες και την προσωπική ψυχική υγεία ως αιτίες, πολύ πιο συχνά από άλλες αιτίες, όπως τητ οικονομική τους κατάσταση και τη δυσκολία των μαθημάτων. Τα νεαρά ενήλικα χρόνια είναι μια ευάλωτη περίοδος για την ψυχική υγεία γενικά, και οι σημαντικές αλλαγές που συχνά έρχονται με τη φοίτηση στο πανεπιστήμιο προστίθενται στους στρεσογόνους παράγοντες, λένε οι ειδικοί. «Περίπου το 75% των προβλημάτων ψυχικής υγείας στη ζωή θα εμφανιστούν στα μέσα της δεκαετίας των ’20, επομένως αυτό σημαίνει ότι τα φοιτητικά χρόνια είναι επιδημιολογικά μια πολύ ευάλωτη περίοδος», δήλωσε η Sarah K. Lipson, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και κύρια ερευνήτρια στο Healthy Minds Network, ένα ερευνητικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. «Και στη συνέχεια για πολλούς εφήβους και νέους ενήλικες, η μετάβαση στο πανεπιστήμιο  έρχεται με μια νέα αυτονομία. Οι νέοι άνθρωποι βιώνουν τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας ενώ βρίσκονται σε αυτό το νέο επίπεδο ανεξαρτησίας που περιλαμβάνει επίσης ανεξαρτησία στη λήψη των αποφάσεών τους, γεγονός που σχετίζεται με την ψυχική υγεία». Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ζει με ψυχική ασθένεια και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 25 ετών έρχεται πρώτη. Το ποσοστό των φοιτητών που αναφέρουν άγχος και κατάθλιψη αυξάνεται εδώ και χρόνια και έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Μια ανάλυση ομοσπονδιακών δεδομένων από το Kaiser Family Foundation δείχνει ότι οι μισοί νεαροί ενήλικες από 18 έως 24 ετών έχουν αναφέρει συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης το 2023, σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων συνολικά. Η ψυχική υγεία στο πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά σημαντική, λένε οι ειδικοί.

Και η ανάγκη για υποστήριξη είναι επιτακτική. Περίπου 1 στους 7 φοιτητές δήλωσε ότι είχε αυτοκτονικό ιδεασμό , σύμφωνα με έρευνα του φθινοπώρου του 2021 από το Healthy Minds Network. Η κατάλληλη διαχείριση της ψυχικής υγείας είναι διαφορετική για κάθε άτομο και οι ειδικοί λένε ότι η διακοπή από τα μαθήματα δεν είναι η καλύτερη λύση για όλους. Καθώς η ανάγκη για υπηρεσίες αυξάνεται, ωστόσο, τα συμβουλευτικά κέντρα στα πανεπιστήμια αγωνίζονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση ενώ η έλλειψη επαγγελματιών ψυχικής υγείας δεν σταματάει στην σύνορα της κάθε  πανεπιστημιούπολης.

Η Ινδία ακυρώνει την άδεια παρασκευής φαρμάκων σε εταιρεία

Η Ινδία ακύρωσε την άδεια παρασκευής φαρμάκων σε εταιρεία της οποίας τα σιρόπια για τον βήχα έχουν συνδεθεί με 18 θανάτους παιδιών στο Ουζμπεκιστάν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο ενάντια στη χρήση δύο σιροπιών για τον βήχα που παρασκευάζονται από την Marion Biotech, λέγοντας ότι ήταν κατώτερα των προτύπων. Η Marion Biotech αρνείται τους ισχυρισμούς. Μετά την αναφορά των θανάτων στο Ουζμπεκιστάν, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας είχε αναστείλει την παραγωγή στην εταιρεία.Την προηγούμενη βδομ’αδα, οι αρχές στην πολιτεία Uttar Pradesh – όπου εδρεύει η Marion Biotech – δήλωσαν ότι τώρα ακυρώνουν «οριστικά» την άδεια της εταιρείας. «Η εταιρεία που εδρεύει στην πόλη Noida δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τώρα καμία παραγωγή», δήλωσε ο επιθεωρητής φαρμάκων Vaibhav Babbar στην εφημερίδα Hindustan Times. Το BBC απευθύνθηκε στις κρατικές αρχές για μια δήλωση.Η Marion Biotech δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του BBC για σχόλιο. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των ιατρικών αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, πολλές ινδικές εταιρείες έχουν ελεγχθεί για την ποιότητα των φαρμάκων τους, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές παραγωγής που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτών των φαρμάκων.Η τελευταία δράση κατά της Marion Biotech ήρθε μετά από δοκιμές από κυβερνητικό εργαστήριο τον Δεκέμβριο όπου διαπιστώθηκε ότι 22 δείγματα του σιροπιού για τον βήχα της εταιρείας ήταν «νοθευμένα και πλαστά».«Τα νοθευμένα και πλαστά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στη δημόσια υγεία και υπάρχει η υποψία ότι σχετικό υλικό/αρχεία μπορεί να απορριφθεί», είπε στην καταγγελία του ο Asheesh Kaundal, επιθεωρητής του Κεντρικού Οργανισμού Ελέγχου Φαρμάκων (CDSCO)της Ινδίας.

Φαρμακεία: Αύξηση στις πωλήσεις των αντιβηχικών

Αύξηση στις πωλήσεις μέσω φαρμακείων των αντιβηχικών και μείωση στις πωλήσεις των διαγνωστικών συσκευών καταγράφηκε την περίοδο 20/2 έως 12/3 σε σχε΄ση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Συγκεκριμένα την εν λόγω περίοδο οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ως εξής:

Φάρμακα: +4,3% (+1,1 εκατ.τμχ.)

Προϊόντα OTC: +1,2% (+82,4 χιλ.τμχ.)

Καλλυντικά: +12,4% (+248,1 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: -18,4% (-42,4 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -25,1% (-623,2 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 21/02/22 – 13/03/22 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Αναπνευστικού Συστήματος , αυξάνεται κατά: +19,2% (+420,4 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά: +17,6% (+276,6 χιλ.τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά:

+19,1% (+85,2 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά:  -20,7 % (-36,2 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, μειώνεται κατά: -30,9% (-327,3 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Φαρμακοποιοί Αττικής: Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων

Για ελλείψεις φαρμάκων και μάλιστα κάποιων πρώτης ανάγκης που συνεχίζονται ταλαιπωρώντας φαρμακοποιούς και πολίτες κάνει λόγο με ανακοίνωσή του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, επισημαίνοντας παράλληλα και ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό της αποκομιδής των ληγμένων φαρμάκων από τους ειδικούς κάδους του ΙΦΕΤ, που έχει σταματήσει. Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής: «Οι ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθούν να ταλαιπωρούν φαρμακοποιούς και πολίτες εδώ και αρκετούς μήνες. Φάρμακα πρώτης ανάγκης εξακολουθούν να απουσιάζουν από τα ράφια φαρμακείων και να αναγκάζουν τους πολίτες να τηλεφωνούν σε φαρμακεία μήπως και ανακαλύψουν τα φάρμακα τους. Παράλληλα έχει σταματήσει η αποκομιδή των ληγμένων φαρμάκων από τους ειδικούς κάδους του ΙΦΕΤ που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα οι κάδοι να έχουν υπερχειλίσει και να μην μπορούν να δεχθούν άλλα φάρμακα για ανακύκλωση ή καταστροφή. Τα δυο αυτά γεγονότα αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία και καλούνται οι αρμόδιοι και το υπουργείο υγείας να παρέμβουν άμεσα για επίλυση του προβλήματος».

Μόλις το 60% των χειρουργικών αιθουσών λειτουργεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει τη σοβαρή δυσλειτουργία των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εξ’αιτίας της έλλειψης προσωπικού και αναισθησιολόγων. Όπως ανέφερε, συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόλις το 60% των χειρουργικών αιθουσών ενώ παράλληλα κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια. Την ίδια στιγμή γιατροί και νοσηλευτές παραιτούνται λόγω χαμηλών μισθών και δυσμενών συνθηκών εργασίας. Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες και για να εξομαλυνθεί η κατάσταση γίνονται μετακινήσεις προσωπικού, οι οποίες όμως δεν λύνουν το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας για τα νοσοκομεία στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης, στο «Αττικόν» λειτουργούν οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Στις  μη επικαιροποιημένες λίστες χειρουργείων εμφανίζονται ασθενείς σε αναμονή εδώ και πέντε χρόνια, ενώ υπάρχουν καρκινοπαθείς που περιμένουν έξι μήνες για να χειρουργηθούν. Την ίδια στιγμή υπάρχουν  ασθενείς που περιμένουν έως 4 βδομάδες εντός του νοσοκομείου έως ότου χειρουργηθούν.

Για τη Βόρεια Ελλάδα ο κ Γιαννάκος αναφέρει ότι λειτουργούσαν 3 καρδιοχειρουργικές κλινικές. Στο «Παπανικολάου» η καρδιοχειρουργική κλινική Σπύρου πραγματοποιούσε 1.000 χειρουργεία τον χρόνο, στο ΑΧΕΠΑ η αντίστοιχη κλινική πραγματοποιούσε 500 χειρουργεία τον χρόνο και στο «Παπαγεωργίου» 250 χειρουργεία τον χρόνο. Ωστόσο, σήμερα, η καρδιοχειρουργική κλινική Σπύρου έκλεισε λόγω έλλειψης καρδιοαναισθησιολόγων. Γίνονται  μετακινήσεις καρδιοαναισθησιολόγων από το ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου» για να καλυφθούν οι εφημερίες, αλλά δεν γίνονται πια τακτικά χειρουργεία. Επιπλέον, στο «Παπανικολάου» όπου εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό ΜΕΘ 18 κλινών, κατέρρευσε το πάτωμα.

Νέα δομή δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης ενηλίκων εγκαινιάστηκε στο Ν. Ψυχικό

Νέα μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών εγκαινιάστηκε πρόσφατα από την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, στο Νέο Ψυχικό. Πρόκειται για το Κέντρο Ημέρας «Therapy Express», που περιλαμβάνεται στις Δομές, οι οποίες υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0. Στη νέα Δομή οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν και περιλαμβάνουν ψυχιατρική παρακολούθηση και ψυχοθεραπεία, ενημέρωση και υποστήριξη της οικογένειας ειδικά ψυχοθεραπευτικά προγράμματα, προγράμματα κοινωνικών δεξιοτήτων, προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης και νοητικής ενδυνάμωσης, προγράμματα καλλιτεχνικής έκφρασης, συμβουλευτική σε κοινωνικοπρονοιακά και εργασιακά θέματα, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εξάσκηση σε τομείς πρακτικής ζωής. Το Κέντρο παράλληλα αναπτύσσει συνεργασίες και διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κοινοτικές και κοινωνικές δομές. Οι υπηρεσίες παρέχονται κατόπιν ραντεβού τηλεφωνικά ή μέσω email ή μέσω της ιστοσελίδας και η Δομή στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Εργοθεραπευτή, Νοσηλεύτρια, Επισκέπτρια Υγείας και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό. Κατά την τέλεση των εγκαινίων η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη επεσήμανε: «Η λειτουργία του Κέντρου ήταν για μένα ένα στοίχημα, καθώς γνωρίζω ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η νέα Δομή προσφέρει συνεδρίες ψυχοθεραπείες και όλες του τις υπηρεσίες δωρεάν ανταποκρινόμενο σε αυτή την μεγάλη κοινωνική ανάγκη. Επιπλέον, σε αγαστή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία μας κι αφού νομοθετήσαμε σχετικά, δώσαμε τη δυνατότητα και σε άλλους φορείς, όπως είναι τα εμπορικά επιμελητήρια, να συμμετέχουν στη δημιουργία νέων Δομών ψυχικής υγείας, προσβλέποντας στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για όλους τους συμπολίτες μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης υλοποιούνται κι άλλες δομές στην επικράτεια, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία στο προσεχές διάστημα».

Έρευνα EFPIA: Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία καθυστερεί τις κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την προστασία των ασθενών έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα εφαρμογής που καθυστερούν τις κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη και εμποδίζουν την πρόσβαση σε νέες θεραπείες για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος και οι σπάνιες ασθένειες. Ο αριθμός των καθυστερημένων κλινικών δοκιμών αναμένεται να ανέλθει σε εκατοντάδες, επηρεάζοντας έως και 42.200 ασθενείς τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η EFPIA. Η νομοθεσία είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε θεραπείες των  ασθενών στην Ευρώπη. Η EFPIA προτρέπει όλους τους εταίρους να ξεκινήσουν συνομιλίες για να βρουν λύσεις και να μετριάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της νομοθεσίας. Ο Διαγνωστικός Κανονισμός In vitro (IVDR) τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2022. Τα in vitro διαγνωστικά (IVDs) είναι εξετάσεις που γίνονται σε δείγματα αίματος  ή ιστού που λαμβάνονται από το ανθρώπινο σώμα. Μπορούν να ανιχνεύσουν ασθένειες ή άλλες καταστάσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της συνολικής υγείας ενός ατόμου για τη θεραπεία, ή την πρόληψη ασθενειών. Ο κανονισμός αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών, στην παροχή ενός πιο διαφανούς πλαισίου για τις IVD και στην παροχή πρόσβασης σε καινοτόμες ιατρικές τεχνολογίες, στόχους που υποστηρίζει πλήρως η EFPIA. Ωστόσο, η εφαρμογή του κανονισμού αμφισβητήθηκε από την έλλειψη υποδομής, καθοδήγησης και συντονισμού, προκαλώντας μια σειρά από ακούσιες συνέπειες. Αφού άκουσε ανησυχίες από πολλές εταιρείες, η EFPIA εξέτασε τα μέλη της για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο του κανονισμού. Η έρευνα έδειξε τα εξής:

Μεταξύ 82 και 160 δοκιμών καθυστερούν επί του παρόντος στην Ευρώπη, ενώ εναμ΄νεται ότι τα επόμενα 3 χρόνια θα καθυστερήσουν από 238 έως 420 δοκιμές.

Αυτές οι καθυστερήσεις σημαίνουν ότι μεταξύ 33.815 και 42.200 ασθενείς στην Ευρώπη αναμένεται να έχουν καθυστερημένη πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές τα επόμενα 3 χρόνια, από τους οποίους οι μισοί (έως 27.400) είναι καρκινοπαθείς.

Η έναρξη 89 θεραπειών θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω αυτής της νομοθεσίας, σε καινοτόμους θεραπευτικούς τομείς όπως η ογκολογία και οι σπάνιες ασθένειες.

Έως και 400 δοκιμές αναμένεται να εγγράψουν λιγότερους ασθενείς, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι χάνουν τις καινοτόμες νέες θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν δοκιμές για καρκίνο, σπάνιες ασθένειες, νευροεπιστήμες, φλεγμονές, κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, παιδιατρικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 43% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αναμένουν καθυστερήσεις από 6 έως 12 μήνες στις τρέχουσες κλινικές δοκιμές, με το 48% να αναμένει καθυστερήσεις 6 έως 12 μηνών τα επόμενα τρία χρόνια. Το 67% των εταιρειών θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των τόπων δοκιμών στην ΕΕ εάν οι απαιτήσεις IVDR παραμείνουν ίδιες, σημειώνοντας ότι αυτές οι δοκιμές θα μεταφερθούν μεταξύ άλλων τοποθεσιών στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ασία.

Η EFPIA εργάζεται επί του παρόντος σε συμπληρωματικές συστάσεις πολιτικής που θα αμβλύνουν ορισμένα από τα εμπόδια που δημιουργούνται από την εφαρμογή του IVDR και θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές για ευρωπαίους ασθενείς.

 

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση διευθέτηση της ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης των δαπανών των ιατρών

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στην Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, με την οποία διαμαρτύρεται για την ύπαρξη μεγάλης καθυστέρησης, αναφορικά με την ψηφιοποίηση και την εκκαθάριση των δαπανών μηνός Δεκεμβρίου 2022 και ζητά την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια διαμαρτυριών καταγγελιών από ιατρούς, ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη μεγάλης καθυστέρησης αναφορικά με την ψηφιοποίηση και την εκκαθάριση των δαπανών μηνός Δεκεμβρίου 2022. Καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για αμοιβές για ήδη πραγματοποιθείσες ιατρικές πράξεις για τις οποίες νομότυπα έχουν υποβάλει όλα τα νόμιμα παραστατικά προς πληρωμή. Περαιτέρω η μη καταβολή των νόμιμων αμοιβών στους ιατρούς για τις αποδεδειγμένα παρασχεθείσες ιατρικές υπηρεσίες συνιστά υποτίμηση της αξίας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και αναμφισβήτητη μείωση της υπόστασής τους ως επιστημόνων ιατρών και πολιτών της χώρας, αποστερώντας τους ταυτόχρονα και την δυνατότητα ανταπόκρισης τους στις τυχόν οφειλές τους. Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε όπως έως το τέλος Μαρτίου 2023, προβείτε, ως οφείλετε, στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να πληρωθούν οι προαναφερόμενες δαπάνες στους ιατρούς».

Η σημασία της τεχνολογίας στον τομέα της Υγείας

Τριήμερη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, με θέμα τα νέα δεδομένα και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογία στον τομέα της υγείας. Οι διακεκριμένοι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην εξέλιξη, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες καθώς και τις προοπτικές για το μέλλον, στους τομείς της τηλεϊατρικής και της ψηφιακής υγείας, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν συζητήσεις για τη σημασία της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Όπως τόνισαν η πανδημία Covid-19 αποτέλεσε εφαλτήριο για περαιτέρω δράση και συστηματοποίηση της χρήσης της τηλεϊατρικής, ενώ τόνισαν επίσης την ανάγκη για κοινές πολιτικές και νομικά πλαίσια για τη διαχείριση της τηλεϊατρικής, ως αποτελεσματικής, εναλλακτικής μεθόδου πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η ευρωβουλευτής Maria da Graça Carvalho, υποστήριξαν ότι η τεχνολογική πρόοδος και η συνεργασία, είναι τα κλειδιά για τη συμμετοχή στην ψηφιακή μετάβαση. Σύμφωνα με τους ομιλητές, η συνεργασία ανθρώπου-μηχανής θα είναι ύψιστης σημασίας στο μέλλον, βελτιώνοντας τη διάγνωση και τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ασθενών. Στο ερώτημα εάν οι νέες τεχνολογίες τελικά βοηθούν, οι απαντήσεις δόθηκαν μέσω των παρουσιάσεων ψηφιακών εργαλείων υγείας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τελικά είναι πολύ σημαντικός ο βοηθητικός τους ρόλος.