Ο FDA απέρριψε την αίτηση της AbbVie για το ABBV-951 ένα νέο θεραπευτικό συνδυασµό για τον έλεγχο των κινητικών διακυµάνσεων σε ασθενείς µε προχωρηµένη νόσο του Πάρκινσον, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη. Η νέα θεραπεία είναι ένας συνδυασµός των foscarbidopa και foslevodopa, των προφαρµάκων για την ευρέως χρησιµοποιούµενη carbidopa and levodopa, αντίστοιχα, τα οποία περιλαµβάνονται ήδη στο Duopa της AbbVie. Προφάρµακα ονοµάζονται τα φάρµακα που εκδηλώνουν τη δράση τους και επιφέρουν αποτέλεσµα, αφού µεταβολιστούν στον οργανισµό, σε αντίθεση µε τα υπόλοιπα φάρµακα, τα οποία πρώτα δρουν και στη συνέχεια µεταβολίζονται. Ο FDA δεν έθεσε ερωτήσεις σχετικά µε την αποτελεσµατικότητα ή την ασφάλεια του ABBV-951, αλλά ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά µε την αντλία υποδόριας έγχυσης του συνδυασµού, δήλωσε η AbbVie. Ο φαρµακευτικός κολοσσός δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει εκ νέου την αίτηση το συντοµότερο δυνατό. Το ABBV-951 θα µπορούσε να είναι ένα από τα «µεγαλύτερα λανσαρίσµατα της AbbVie τα επόµενα δύο χρόνια», ανέφεραν σε σηµείωµα τους αναλυτές της Evercore ISI.
Η έγκριση θα έρθει, αλλά οι αναλυτές εκτιµούν ότι το λανσάρισµα του νέου φαρµάκου θα γίνει στα µέσα του ’24.Σε σύγκριση µε το Duopa, το ABBV-951 προσφέρει µεγαλύτερη άνεση και αποτελεσµατικότητα.
Ενώ το Duopa διατίθεται σε µορφή γέλης και χορηγείται από το στόµα µε αντλία µέσω του στοµαχικού σωλήνα, για την τοποθέτηση της οποίας απαιτείται χειρουργική επέµβαση, το ABBV-951 έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται µε αντλία συνεχούς υποδόριας έγχυσης.