Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση εξοπλισμού PET/CT στο ΠΓΝ Ιωαννίνων

Σε προκαταρκτική λειτουργία βρίσκεται ήδη το νέο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων  (Π.Γ.Ν.Ι.), το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών στην περιφέρεια. Η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και οι εργασίες υποδομής για τη διαμόρφωση του εργαστηρίου στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα $750 εκατομμύρια.

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές, πριν εμφανιστούν σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Πρόκειται για μια δωρεά ύψιστης σημασίας για την τοπική κοινωνία η οποία διασφαλίζει την πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες για ασθενείς που διαφορετικά θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

Την Τρίτη 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Εγκαινίων του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Π.Γ.Ν.Ι., παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Μίνας Γκάγκα, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, του Διοικητή του Νοσοκομείου, κου Νίκου Κατσακιώρη, της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, κας Χρύσας Σιόκα,  ιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου, συλλόγων ασθενών και εκπροσώπων από το ΙΣΝ.

Ο εξοπλισμός PET/CT παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2022, εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου και της Λάρισας, ενώ την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικοί έλεγχοι, δοκιμές του εξοπλισμού και εκπαιδεύσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει τη στελέχωση των Εργαστηρίων, τη λειτουργία του εξοπλισμού, καθώς και το κόστος συντήρησης μετά τη διετή περίοδο εγγύησης. Από την αρχή της δωρεάς, η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ, των τεσσάρων νοσοκομείων και του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η δωρεά μας για την προμήθεια και εγκατάσταση PET/CT σε τέσσερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία της μεγάλης εν εξελίξει Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, που δίνει εξίσου έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια της χώρας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας, όλων των ασθενών, που ζουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Όπως οι ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις, διακρίσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε στην περίθαλψη ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς».

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων, το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου και Λάρισας.

 

Αύξηση περιστατικών καρκίνου του εντέρου σε νεότερους ενήλικες

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Science, οι ερευνητές, Δρ Μάριος Γιαννάκης και Δρ. Kimmie Ng, περιέγραψαν πως οι επιστήμονες μπορούν να επιταχύνουν τις έρευνές τους σχετικά με την αινιγματική αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες ηλικίες, ζητώντας από τα πιο εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα να επικεντρωθούν σε νεότερους ασθενείς με τη νόσο και σε διαφορετικούς πληθυσμούς που θα συμπεριληφθούν σε μελέτες για τον πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου. Ελπίζουν ότι έτσι θα βοηθήσουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για νέους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Εκτιμάται ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου ότι θα γίνει η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο στις ΗΠΑ μέχρι το 2030, μεταξύ ενηλίκων, ηλικίας 20 έως 49 ετών. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δείχνει ότι το ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 55 ετών αυξήθηκε από 11% το 1995 σε 20% το 2019. Ωστόσο, οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την αύξηση παραμένουν μυστήριο. Μερικοί από τους παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι το οικογενειακό ιστορικό της νόσου, η ύπαρξη κάποιας γενετικής μετάλλαξης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

ΣΕΥΠ-ΠΦΥ: Τα Κέντρα Υγείας έχουν χάσει το 50% του έμψυχου δυναμικού τους

Στην κλίνη του Προκρούστη οδηγούνται τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα οποία έχασαν πάνω από το 50% του έμψυχου δυναμικού τους τα τελευταία δέκα χρόνια. Το γεγονός ότι αυτό το κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  αποδεκατίζεται, συντελεί στη συνολική της αποδυνάμωση. Εάν ο προσωπικός γιατρός, οι ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας-πρώην ΙΚΑ, δεν λειτουργήσουν εύρυθμα, τα νοσοκομεία δεν θα αποσυμφορηθούν  ποτέ και ο έλληνας πολίτης δεν θα απολαύσει ποτέ την πρωτοβάθμια περίθαλψη, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Τα παραπάνω τονίζει ο , ο Σύλλογος Επιστημονικού- Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  Β. Ελλάδος (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ), που διοργανώνει διαδικτυακή συνάντηση σήμερα 28 Μαρτίου 2023, στις 7 το απόγευμα, όπου θα παρουσιαστούν τα χρόνια προβλήματα των Κέντρων Υγείας με τη συμμετοχή των τομεαρχών υγείας των κομμάτων στη διεύθυνση:  https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_-TzTonsCT7ej4trlmLv_Qw

Σκοπός της συνάντησης είναι να ενημερωθούν τα κόμματα για την κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την επίλυσή τους. «Τον Φεβρουάριο του 2014 υπηρετούσαν πανελλαδικά στα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου 5.500 γιατροί και οδοντίατροι. Ωστόσο τον Απρίλιο του 2014 ο νόμος Γεωργιάδη που προέβλεπε την απαγόρευση  λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, εξώθησε σε απόλυση πάνω από το 50% των υπηρετούντων. Ειδικότερα στην 3η και την 4η ΥΠΕ (Μακεδονία – Θράκη), τον Φεβρουάριο του 2014 υπηρετούσαν 1.094 γιατροί και οδοντίατροι, τον Απρίλιο του ίδιου έτους 595 και τον Ιούνιο του 2021 403 εκ των οποίων οι 83 επικουρικοί. Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι ακόμη μικρότερος ενώ  υπολογίζεται ότι τα επόμενα 3 χρόνια μαζί με αυτούς που πήραν παράταση να υπηρετήσουν μέχρι τα 69 έτη και μαζί με αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν, θα αποχωρήσει ποσοστό άνω του 60%», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας, Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Σάββας Παρασκευόπουλος.

Αναφερόμενη στην υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, η πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΠΦΥ, Νικολέτα Μανιάτη, δηλώνει ότι «οι χαμηλές αμοιβές και η έλλειψη προοπτικής για εξέλιξη των επικουρικών γιατρών, τους αναγκάζουν όχι μόνο να αποχωρούν από τη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά συχνά να φεύγουν στο εξωτερικό. Η διαχρονική πρότασή μας για να σταθεί στα πόδια της η ΠΦΥ είναι η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με την πρόσληψη γιατρών σε μόνιμες θέσεις εργασίας με μοριοδότηση των υπηρετούντων και υπηρετησάντων επικουρικών, οι οποίοι στήριξαν το σύστημα κατά την πανδημία».

ΙΑΣΩ: Νέο Τμήμα Εμβρυϊκής Νευρολογίας

Το ΙΑΣΩ, η μεγαλύτερη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική στην Ελλάδα, πρωτοπορεί με την δημιουργία του νέου Τμήματος Υπερηχογραφικής Εμβρυϊκής Νευρολογίας, με Υπεύθυνο τον κ. Παναγιώτη Μπεναρδή, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, το οποίο είναι το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα και λειτουργεί στο πλαίσιο του Τμήματος Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής του ΙΑΣΩ με Διευθυντή τον κ. Αριστείδη Αντσακλή, Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρο Επιστ. Συμβουλίου ΙΑΣΩ.

Το Τμήμα στελεχώνεται από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας όπως ιατρούς εμβρυομητρικής ιατρικής, παιδονευρολόγους, παιδοακτινολόγους και κλινικούς γενετιστές, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στην μέλλουσα μητέρα και στο έμβρυο που κυοφορεί. Προσφέρει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών εμβρυϊκής νευρολογίας, συμπεριλαμβανομένων των προγεννητικών διαγνωστικών διαδικασιών, όπως το προηγμένο νευροϋπερηχογράφημα εμβρύου, η μαγνητική τομογραφία εμβρύου (MRI), η συμβουλευτική από παιδονευρολόγο και κλινικό γενετιστή, και της φροντίδας μετά τον τοκετό. Η ομάδα των ειδικών χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και των τεχνικών για να διασφαλίσει ακριβείς διαγνώσεις και αποτελεσματικά σχέδια θεραπείας για μωρά με παθήσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα που διαγιγνώσκονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρέχεται ολιστική προσέγγιση η οποία προσφέρει στους γονείς ολοκληρωμένη εικόνα για την παρούσα και τις μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Μίνα Γκάγκα: Βούληση μας να στηρίξουμε το νοσοκομείο της Άμφισσας

 Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει το νοσοκομείο της Άμφισσας τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψή της στην πόλη της Άμφισσας, μαζί με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  Δόμνα Μιχαηλίδου για θέματα που άπτονται της Υγείας, της Πρόνοιας και της Απασχόλησης.

«Είναι σαφής η βούλησή μας να στηρίξουμε το νοσοκομείο της Άμφισσας. Ήδη το δυναμικό του νοσοκομείου έχει ενισχυθεί με 11 μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς και 50 μόνιμους και επικουρικούς νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ αναμένεται και η πλήρωση των νέων θέσεων που έχουν ήδη προκηρυχθεί. Ευχαριστώ όλους τους εκπροσώπους του νοσοκομείου που ήταν σήμερα εδώ αλλά και όλο το προσωπικό για την καθημερινή προσπάθειά του. Παράλληλα, θέλω να σημειώσω πως προχωρούμε σε όλες τις ενέργειές που χρειάζονται για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας φροντίζουμε για όλες τις δομές ΑμεΑ στην περιοχή», δήλωσε η κ. Γκάγκα.

 

15 νέα ΦΥΚ σοβαρών παθήσεων στον κατάλογο του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ εντάσσει στον κατάλογο φαρμάκων υψηλού κόστους σοβαρών παθήσεων δεκαπέντε νέα φάρμακα που προεγκρίνονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης. Σύμφωνα με την απόφαση του Οργανισμού τα φάρμακα αυτά είναι τα εξής:

Calquence: θεραπεία μη προθεραπευμένων ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ή ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον μια προηγούμενη θεραπεία. Cibinqo: θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας. Evrysdi: θεραπεία της 5q νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA) σε ασθενείς ηλικίας 2 μηνών και άνω, με κλινική διάγνωση SMA Τύπου 1, Τύπου 2 ή Τύπου 3 ή με ένα έως τέσσερα αντίγραφα του SMN2). Givlaari: θεραπεία οξείας ηπατικής πορφυρίας. Inrebic: θεραπεία της σχετιζόμενης με τη νόσο σπληνομεγαλίας ή των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με πρωτοπαθή μυελοΐνωση, μυελοΐνωση μετά από αληθή πολυκυτταραιμία ή μυελοΐνωση μετά από ιδιοπαθή θρομβοκυττάρωση που είναι πρωτοθεραπευόμενοι με αναστολέα κινάσης Janus Associated Kinase ή έχουν λάβει θεραπεία με ρουξολιτινίμπη. Kaftrio: θεραπεία της κυστικής ίνωσης. Kalydeco: θεραπεία της κυστικής ίνωσης. Nucala: για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες. Orkambi: θεραπεία κυστικής ίνωσης. Oxlumo: θεραπεία της πρωτοπαθούς υπεροξαλουρίας 1. Priqray: θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και ανδρών με θετικό σε ορμονικό υποδοχέα (HR), αρνητικό σε υποδοχέα ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER2) τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού με μετάλλαξη PIK3CA). Prevymis: προφύλαξη από την επανενεργοποίηση και τη νόσο του κυτταρομεγαλοϊού σε ενήλικες CMV-οροθετικούς λήπτες ενός αλλογενούς μοσχεύματος αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Revestive: θεραπεία Συνδρόμου Βραχέος Εντέρου.

Ultomiris: παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία, άτυπο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, γενικευμένη μυασθένεια gravis. Vitrakvi: θεραπεία ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών με συμπαγείς όγκους που παρουσιάζουν σύντηξη γονιδίων στην κινάση νευροτροφικών υποδοχέων τυροσίνης.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι για όλες τις ενδείξεις εγκεκριμένων φαρμάκων θετικής λίστας, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετική Υπουργική Απόφαση ένταξης στον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, απαιτείται διαδικασία προέγκρισης για την αποζημίωσή τους.

Συνεργασία Ομίλου Chiesi και Affibody

Η Chiesi Farmaceutici S.p.A και η Affibody AB ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και παροχής άδειας για την ανάπτυξη και εμπορική διάθεση καινοτόμων θεραπειών για ασθένειες του αναπνευστικού χρησιμοποιώντας την ιδιόκτητη τεχνολογία της Affibody. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα μέρη θα συνεργαστούν στενά για την ανάπτυξη έως τριών προγραμμάτων που βασίζονται σε μόρια της Affibody® για ασθένειες του αναπνευστικού. Η Chiesi θα χρηματοδοτήσει όλη την έρευνα, την ανάπτυξη και την επακόλουθη εμπορική διάθεση σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη στρατηγική και τη δέσμευσή της να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας σε άτομα που ζουν με ασθένειες του αναπνευστικού, δρώντας πέρα από τις θεραπείες και εστιάζοντας στην εμπειρία του ασθενούς. Η Affibody διατήρησε την επιλογή της συν-προώθησης στην περιοχή της Σκανδιναβίας.  «Η Chiesi είναι αφοσιωμένη στην έρευνα, την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών στον τομέα των ασθενειών του αναπνευστικού που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον οργανισμό μας. Η συνεργασία μας με την Affibody εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο Ε&Α μας με νέες μεθόδους, και ανυπομονούμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για άτομα με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες βάσει αυτής της συνεργασίας», σχολίασε ο Thomas Eichholtz, Επικεφαλής Global Ε&Α στον Όμιλο Chiesi. Το μικρό μέγεθος των μορίων της Affibody® σε συνδυασμό με την ισχύ τους, οδηγούν στις μοναδικές ιδιότητες που διερευνώνται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, όπως είναι η ευρεία κατανομή και η παρατεταμένη έκθεση στους πνεύμονες, όπως φαίνεται σε προκλινικά μοντέλα. «Αυτή η συνεργασία με την Chiesi επιταχύνει τη στρατηγική ανάπτυξη της Affibody και ενισχύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της τεχνολογίας μας, η οποία έχει πλέον αναγνωριστεί τόσο κλινικά όσο και εμπορικά», δήλωσε ο David Bejker, Διευθύνων Σύμβουλος της Affibody AB. «Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη σημαντική δέσμευση και την τεχνογνωσία της Chiesi στην ανάπτυξη εισπνεόμενων φαρμάκων και πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της αξίας των εισπνεόμενων μορίων της Affibody ».

Πρόγραμμα WOMEN’S HURDLES: Διάδοση καινοτόμων πρακτικών για τη φυσική δραστηριότητα

Το πρόγραμμα συνεργασίας WOMEN’S HURDLES, στο οποίο συμμετέχει ενεργά το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, εξελίσσεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες από τις αρχές του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Έχει ως σκοπό να αναπτύξει, εφαρμόσει και διαδώσει καινοτόμες πρακτικές σχετιζόμενες με τη φυσική δραστηριότητα σε ένα πληθυσμό δυνητικά υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονα δύσκολα προσεγγίσιμο: τις γυναίκες, και ειδικά τις γυναίκες αυτές που έχουν οικογένεια και ταυτόχρονα εργάζονται. Η φυσική δραστηριότητα παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και μερικών μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα προάγει την υγεία του νου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 28% του συνολικού πληθυσμού της Γης δεν έχει φυσική δραστηριότητα και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις γυναίκες (33%) συγκριτικά με τους άνδρες (23%). Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον επιβεβαιώνουν αυτή τη διαφορά. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της επίγνωσης για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής στις γυναίκες και τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας.

Πρόσφατα το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, στο πλαίσιο της δραστηριότητας “Train the Trainers” φιλοξένησε κορυφαίους αθλητές, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές και μάνατζερ αθλητικών εγκαταστάσεων και αντάλλαξε ιδέες και απόψεις για ένα θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Έτσι δημιουργήθηκε μια συμπαγής και ενθουσιώδης ομάδα που σκοπός της θα είναι η διάδοση των μηνυμάτων και των εργαλείων που τα προηγούμενα δυο χρόνια αναπτύχθηκαν μέσω του προγράμματος WOMEN’S HURDLES: ένα πρόγραμμα που στηρίχτηκε στη χρήση και μελέτη των αποτελεσμάτων ενός ερωτηματολογίου, ερευνών που έγιναν στο διαδίκτυο και στις μηχανές κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις γυναίκες και τη φυσική δραστηριότητα, αλλά και μελετών καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε όλον τον κόσμο. Έτσι διαμορφώθηκε ένα σύνολο πρακτικών και συναισθηματικών παρεμβάσεων με στόχο την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης και την αύξηση της ενασχόλησης των γυναικών με τα σπορ και τη φυσική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΕΛΙΚΑΡ «οι στόχοι μας το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολλοί και ποικίλοι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα γυμναστήρια να γίνουν χώροι πιο φιλικοί για τις γυναίκες που είναι ταυτόχρονα και μητέρες, δίνοντας τους την ευκαιρία να φέρουν μαζί τα παιδιά τους για γυμναστική, διάβασμα ή οποιαδήποτε άλλη δημιουργική απασχόληση. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερες ή μικρότερες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέπουν στις εργαζόμενες γυναίκες, και όχι μόνο, να γυμνάζονται σε κάποιο διάλειμμα της εργασίας τους. Θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία πρότυπα εργαζόμενων γυναικών που βρίσκουν χρόνο να γυμναστούν και είναι χαρούμενες για αυτό. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την Πολιτεία και τους Θεσμούς να ενσωματώσουν γυναίκες σε όλες τις θέσεις της ιεραρχίας και των αποφάσεων που σχετίζονται με τα σπορ, την άθληση, τη φυσική δραστηριότητα. Για το σκοπό αυτό οργανώνουμε μια συνάντηση στις 31 Μαρτίου 2023 από τις 17:00 έως τις 21:00 στο ξενοδοχείο Golden Age (Μιχαλακοπούλου 57, Αθήνα, ΤΚ 11528). Εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και εκπρόσωποι της πολιτείας θα κληθούν να δώσουν το παρόν σε μια εκδήλωση που θα είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε θελήσει να την παρακολουθήσει.

Ανδρέας Ξανθός για νέα Διοίκηση ΕΟΠΥΥ

Με αφορμή τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, την Πέμπτη 23/03, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που για πρώτη φορά δεν περιλαμβάνει εκπροσώπηση από τους κοινωνικούς εταίρους. Έτσι, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011, ο ΕΟΠΥΥ γίνεται ένας απολύτως ελεγχόμενος από την κυβέρνηση οργανισμός, χωρίς καμία εκπροσώπηση των εργαζομένων, των παρόχων και των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Με αυτό τον τρόπο, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ένα συγκεντρωτικό και αδιαφανή  μηχανισμό, απόλυτα εξαρτημένο από την κυβέρνηση και τελείως αποκομμένο από τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες. Η κατάργηση των κοινωνικών εκπροσωπήσεων και των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας  στη διοίκηση κρίσιμων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου ,  είναι κεντρικό στοιχείο της πολιτικής που εφαρμόζει παντού το «καθεστώς Μητσοτάκη».

Ο ασφυκτικός έλεγχος στο Κράτος, ο αυθαίρετος και αναξιοκρατικός διορισμός  διοικήσεων, η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών (βλ. κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και του ΣΕΥΥΠ), οι μηχανορραφίες για την αποδυνάμωση Ανεξάρτητων Αρχών και την αποπομπή των επικεφαλής τους, είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τη συστηματική προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός αυταρχικού και αντιδημοκρατικού συστήματος εξουσίας, που δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Το «επιτελικό Κράτος» του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον συνώνυμο των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών, της «μεροληψίας» υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, της πελατειακής λογικής και, φυσικά, της διαιώνισης και συγκάλυψης της διαφθοράς. Η επιλογή του Υπουργείου Υγείας για «αναδιοργάνωση» του ΕΟΠΥΥ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υγείας,   η εκχώρηση του real time ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, οι διοικητικές αυθαιρεσίες και οι «καρατομήσεις» στελεχών του, εντάσσονται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και  της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα για ασθενείς με άνοια

Ένα νέο Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα για την υποστήριξη ασθενών με άνοια, των φροντιστών και των οικογενειών του εγκαινιάστηκε σήμερα στο δήμο Νέου Ηρακλείου. Τα εγκαίνια τέλεσε η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, με την Δομή και την κινητή Μονάδα να ξεκινούν αμέσως την λειτουργία τους. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιήθηκε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών και την πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητήριου για την Άνοια Παρασκευή (Βούλα) Σακκά, μετά από διαγωνισμό, που πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας. Το Κέντρο Ημέρας αυτό περιλαμβάνεται στις 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το Κέντρο Ημέρας στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Ν. Ηρακλείου και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Η νέα Δομή και η κινητή Μονάδα θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών με άνοια και ήπιες νοητικές διαταραχές και των φροντιστών τους του Δήμου Ν. Ηρακλείου, καθώς και των όμορων Δήμων, που δεν διαθέτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια. Το Κέντρο Ημέρας διαθέτει υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης ατόμων με προβλήματα μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών, καθώς και ενημέρωση, εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών τους και του οικογενειακού περιβάλλοντος. Επίσης, προσφέρει διασύνδεση με τις ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και του νομού.