Καμπάνια Ευαισθητοποίησης για τη χρήση ατομικού αθλητικού νάρθηκα δοντιών

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία υλοποιεί καμπάνια ευαισθητοποίησης με σύνθημα «Επισκέψου τον οδοντίατρό σου για το δικό σου αθλητικό νάρθηκα δοντιών και παίξε με ασφάλεια» για την αναγκαιότητα χρήσης εξατομικευμένου αθλητικού νάρθηκα δοντιών από την παιδική ηλικία στους μικρούς  αθλούμενους.

Στο σποτ ευαισθητοποίησης, το οποίο γυρίστηκε με την ευγενική συμμετοχή του χρυσού Ολυμπιονίκη  και πατέρα δύο μικρών παιδιών, Λευτέρη Πετρούνια, αναδεικνύεται ο ατομικός αθλητικός νάρθηκας, το γνωστό σε όλους  μας μασελάκι, ως το πιο αποτελεσματικό μέσο στην πρόληψη των οδοντικών τραυματισμών στα αθλήματα επαφής αλλά και σε ομαδικά αθλήματα (πολεμικές τέχνες, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, υδατοσφαίριση, skateboarding, ενόργανη γυμναστική κ.α.).

O Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, σημείωσε: «Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό ως ένα θέμα δημόσιας υγείας για το οποίο ίσως οι γονείς αλλά και οι αθλητικοί σύλλογοι δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τη σημασία του. Οι τραυματικές οδοντικές κακώσεις στον αθλητισμό θεωρούνται πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω της μεγάλης συχνότητάς τους, αλλά και των σωματικών, φυσιολογικών, κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών τους. Πρόσθετα, όταν συμβαίνουν σε νέες ηλικίες, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των παιδιών και των εφήβων. Ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας, τον οποίο κάθε μικρός αθλητής μπορεί να αποκτήσει με μια επίσκεψη στον οδοντίατρό του, αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα πρόληψης που θα τον προστατεύει, καθώς ασκεί και χαίρεται το άθλημα της επιλογής του».

Με τον εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα, σε αντίθεση με πολλές περιπτώσεις προκατασκευασμένων ναρθήκων, ο αθλητής μπορεί να αναπνέει ελεύθερα, να μιλάει άνετα και να επικοινωνεί με τους συμπαίχτες του χωρίς να του πέφτει, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δόντια και τα υποκείμενα κόκκαλα, καθώς και τις αρθρώσεις στο κρανίο. Ταυτόχρονα, ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας επιτρέπει στα παιδιά που τον φορούν να μην υποφέρουν από τραυματισμούς στα ούλα και στα μάγουλα από τον ίδιο το νάρθηκα.

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο, με πρώτη την τερηδόνα με τους τραυματισμούς δοντιών και προσώπου να προσβάλουν το 20-30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 1/3 των τραυματισμών αυτών συμβαίνει κατά την αθλητική δραστηριότητα.

Θάνος Πλεύρης: Πρόβλημα οι προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες

Για το πρόβλημα με τις προκηρύξεις θέσεων γιατρών στην περιφέρεια που πολλές φορές βγαίνουν άγονες λόγω απροθυμίας των γιατρών να υπηρετήσουν εκεί, μίλησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη. Όπως ανέφερε υπάρχει μια έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία γενικότερα στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα στα νησιά. «Στα νησιά μας δίνουμε συν 1.800 ευρώ στο μισθό για να πάνε γιατροί. Πάλι όμως δεν είναι ελκυστικό. Γι αυτό προχωρήσαμε στην αύξηση των μισθών 10%, δίνουμε 1.800 ευρώ στους γιατρούς που θα πάνε στις νησιωτικές περιοχές επιπλέον και στέγη και παράλληλα κάτι για το οποίο κατακριθήκαμε, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, σε αυτές τις προκηρύξεις θα λειτουργήσει και θεωρούμε ότι θα έχει αποτέλεσμα», είπε ο Υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Επειδή έχουμε πολλούς ιδιώτες γιατρούς ανοίγουμε το ΕΣΥ στους ιδιώτες και πλέον μπορούν να μπαίνουν στα νοσοκομεία όχι μόνο με πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά και με μερική απασχόληση». Αναφερόμενος στο νησί της Κω, είπε ότι «έχουμε απουσία παθολόγων και έχουμε 10 παθολόγους ιδιώτες που δε θέλουν να μπουν στο ΕΣΥ. Με τις νέες προκηρύξεις δίνουμε δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μπούνε στο νοσοκομείο». «Το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες, δηλαδή κάποιος θα μπορεί να έχει το ιδιωτικό του έργο και παράλληλα να προσφέρει υπηρεσίες στο ΕΣΥ, είναι ένα βασικό κίνητρο το οποίο θα βάλει ιδιώτες στο ΕΣΥ που δεν θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι», είπε ο κ Πλεύρης.

Ιουλία Τσέτη: Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στην επιστήμη, στις τεχνολογίες & σε θέσεις ευθύνης

Για την εργασιακή πραγματικότητα των Γυναικών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, την αληθινή κατάκτηση της ισότητας των δύο φύλλων, το τέλος των στερεοτύπων, αλλά και τα δύο κομβικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας και τη θέση των γυναικών – επιστημόνων σε αυτό, που είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή υγεία, μίλησε στις 15 Μαρτίου 2023, η κυρία Ιουλία Τσέτη CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός, Επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και ΓΓ ΔΣ του ΣΕΒ, και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών – UN Global Compact Network Hellas, σε roundtable στα Ηνωμένα Έθνη με τίτλο: «A Gender Equal Future of Work in the Digital Age» – Ένα ίσο, έμφυλο εργασιακό μέλλον στην Ψηφιακή Εποχή».

Αναφορικά με την εξέλιξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις και θέσεις ευθύνης, η πρόεδρος του ΟΦΕΤ υπογράμμισε, ότι «ενώ οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν κάνει μεγάλα βήματα για την προώθηση των γυναικών σε θέσεις στελεχών τα τελευταία χρόνια, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την προαγωγή τους στα πρώτα στάδια της καριέρας τους, από αρχικούς ρόλους έως τις διευθυντικές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες φτάνουν πολύ νωρίς σε γυάλινη οροφή, και αυτό σίγουρα δεν οφείλεται στην έλλειψη προσόντων».

Αναφορικά με το μέλλον των Γυναικών στην εργασία και ειδικότερα στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, η κυρία Τσέτη επεσήμανε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη στην ανακάλυψη φαρμάκων, στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, αλλά και η ψηφιακή υγεία με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη φαρμακευτική βιομηχανία και εκεί μπορούν να στοχεύσουν οι Γυναίκες».

Δυστυχώς μόνο το 1,6% των γυναικών κατέχει αυτή τη στιγμή δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα. Ποσοστό ωστόσο, που είναι πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,9%, με τη Γερμανία να έχει το ποσοστό μόλις 2%.

Έχουμε ανάγκη από περισσότερα ταλέντα

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κυρία Ιουλία Τσέτη αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερα ταλέντα «Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα περισσότερα ταλέντα», είπε αυθόρμητα, καθώς και στην ανάγκη να μπορέσουν να επαναπατριστούν λαμπροί Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό.

ΓΝ Φιλιατών: Ανάγκη προμήθειας ψηφιακού μαστογράφου και λιθοτρίπτη

Μετά τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου PET-CT, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, συνοδευόμενη από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους γιατρούς του νοσοκομείου, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν η προμήθεια ψηφιακού μαστογράφου και λιθοτρίπτη και συζητήθηκε το θέμα των κινήτρων στους γιατρούς, έτσι ώστε να ενισχύονται με ανθρώπινο δυναμικό τα περιφερικά νοσοκομεία. Η κα Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε τη ΜΑΦ, το Βρογχολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο, την Παιδιατρική και Καρδιολογική Κλινική, τα χειρουργεία, τον μαγνητικό και αξονικό τομογράφο. Αποχωρώντας, η Αναπληρώτρια Υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την άριστη κατάσταση του νοσοκομείου, ενώ ευχαρίστησε όλο το προσωπικό για την άψογη συνεργασία που έχουν, το ευχάριστο κλίμα που υπάρχει στο νοσοκομείο και κυρίως για την εξαιρετική φροντίδα που παρέχουν στους ασθενείς.

 

 

ΓΝ «Ελπίς»: Κατέρρευσε η οροφή στους κοιτώνες των παθολόγων

Σοκάρει και ανησυχεί το περιστατικό κατάρρευσης της οροφής στους κοιτώνες των παθολόγων στο νοσοκομείο «Ελπίς», το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαρτίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του documentonews.gr αλλά και των φωτογραφιών που το συνοδεύουν η καταστροφή φαίνεται να είναι ολοσχερής. Η οροφή κατέρρευσε εντελώς ξαφνικά, στους κοιτώνες όπου αφήνουν τα προσωπικά τους πράγματα οι γιατροί παθολόγοι του νοσοκομείου. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, η οροφή έχει καταρρεύσει στο μεγαλύτερο μέρος της και έχει πέσει πάνω στο κρεβάτι που βρίσκεται στο θάλαμο. Μαζί με την οροφή έχει πέσει και ένα τεράστιο σίδερο που αποτελούσε μέρος της κατασκευής. Ευτυχώς εκείνη την ώρα όλοι οι παθολόγοι ήταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ελπίς, καθώς το νοσοκομείο είχε πρωινή εφημερία και έτσι δεν υπήρξαν θύματα. Μετά το περιστατικό ενημερώθηκε η διοίκηση του νοσοκομείου. Μέχρι να διορθωθεί η βλάβη, οι παθολόγοι ειδοποιήθηκαν ότι θα διαμένουν σε container εντός του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι στο νοσοκομείο του Ρίου, μετά την προχθεσινή νεροποντή τμήμα της ψευδοροφής υποχώρησε και τα νερά άρχισαν να πέφτουν πάνω στις καρέκλες στους χώρους της αναμονής , όπου ευτυχώς και πάλι δεν υπήρχαν εκείνη τη στιγμή ασθενείς και επισκέπτες.  Ωστόσο, στο νοσοκομείο του Ρίου, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια εργολαβία αναβάθμισης του ιδρύματος που θα βελτιώσει τις υποδομές του νοσοκομείου.

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή για τη χρήση του προϊόντος ‘Knee Active Plus’

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για το προϊόν ‘Knee Active Plus’  που διαφημίζεται και διακινείται διαδικτυακά για πλήθος θεραπευτικών ενδείξεων (π.χ. πόνος, οίδημα, φλεγμονή, αναγέννηση/αποκατάσταση γονάτου) χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη, για το σκοπό αυτό, νομιμοποίηση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, «το προϊόν δεν είναι καταχωρημένο σε καμία από τις επιμέρους εθνικές βάσεις δεδομένων των κρατών – μελών της ΕΕ, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τον κατασκευαστή του. Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές ενέχει κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή».

ΕΟΔΥ: Ημερίδα για την έμφυλη βία στο προσφυγικό περιβάλλον

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κλειστή διατομεακή ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Μετακινούμενων Πληθυσμών της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με θέμα: «Έμφυλη βία στο προσφυγικό περιβάλλον». Στην ημερίδα χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του  ΕΟΔΥ για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα κ. Σ. Σαπουνάς, ο Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΟΔΥ για τα Μεταδοτικά Νοσήματα κ. Δ. Παρασκευής, καθώς και ο Κοσμήτορας Σχολών Επιστημών Υγείας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Χειρουργικής κ. Ε. Πικουλής.  Συμμετείχαν  ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, την Ελληνική Αστυνομία, το ΚΕΘΙ, το ΕΚΚΑ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης , τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τη Μετάδραση, ενώ ομιλία πραγματοποίησε και η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. Παρουσιάστηκαν όλες οι πλευρές του φαινομένου της έμφυλης βίας στο προσφυγικό πλαίσιο, καθώς και οι δράσεις του ΕΟΔΥ και των εμπλεκομένων φορέων όσον αφορά την διαχείρισή του. Η ημερίδα αποτέλεσε αφορμή για τη δικτύωση των φορέων και στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε η σημασία της διατομεακής συνεργασίας.

Αζερμπαϊτζάν και Τατζικιστάν: Eξάλειψη της ελονοσίας στα εδάφη τους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστοποίησε το Αζερμπαϊτζάν και το Τατζικιστάν για την εξάλειψη της ελονοσίας στα εδάφη τους. Η πιστοποίηση έρχεται μετά από πολύχρονη προσπάθεια για την εξάλειψη της ασθένειας από τις δύο χώρες. «Οι λαοί και οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και του Τατζικιστάν έχουν εργαστεί πολύ και σκληρά για την εξάλειψη της ελονοσίας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Το επίτευγμά τους είναι περαιτέρω απόδειξη ότι, με τους κατάλληλους πόρους και την πολιτική δέσμευση, η εξάλειψη της ελονοσίας είναι δυνατή. Ελπίζω ότι και άλλες χώρες μπορούν να μάθουν από την εμπειρία τους». Η πιστοποίηση της εξάλειψης της ελονοσίας από τον ΠΟΥ χορηγείται όταν μια χώρα έχει αποδείξει –με αυστηρά, αξιόπιστα στοιχεία– ότι η αλυσίδα μετάδοσης της εγχώριας ελονοσίας από τα κουνούπια Anopheles έχει διακοπεί σε εθνικό επίπεδο για τουλάχιστον τρία συνεχόμενα χρόνια. Μια χώρα πρέπει επίσης να επιδείξει την ικανότητα να αποτρέψει την επανάληψη της μετάδοσης.

«Το επίτευγμα του Αζερμπαϊτζάν και του Τατζικιστάν ήταν δυνατό χάρη στις συνεχείς επενδύσεις και την αφοσίωση των  εργαζομένων στον τομέα της υγείας, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία όλων των περιπτώσεων ελονοσίας. Η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ βρίσκεται τώρα ακόμα πιο κοντά στο να γίνει η πρώτη περιοχή στον κόσμο που θα είναι πλήρως απαλλαγμένη από την ελονοσία», δήλωσε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

ΣΕΙΒ: Συνεχώς διογκούμενες νοσοκομειακές οφειλές προς τις εταιρείες-μέλη του

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, απέστειλε το του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναφορικά με τις συνεχώς διογκούμενες Νοσοκομειακές Οφειλές προς τις εταιρείες –μέλη του. Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Αναφερόμενοι στο μηνιαίο δελτίο στοιχείων γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 3/3/2023, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του Δημοσίου τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθαν στα 1.075 εκατομμύρια ευρώ από 739 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%!!), ενώ συγκρίνοντας τον Δεκέμβριο του 2022 (909 εκατ. € ληξιπρόθεσμα) με τον Δεκέμβριο του 2021 (606 εκατ.€ ληξιπρόθεσμα) παρατηρείται αύξηση 50%! Είναι προφανές ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποσχέσεις για δραστική μείωση των χρεών των Νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2022, αλλά αντίθετα, εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Πλέον των ανωτέρω, στο συνολικό αναφερόμενο ύψος νοσοκομειακών οφειλών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφ’ ενός οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν σε πωλήσεις 90 ημερών, αφ’ ετέρου η αξία των ατιμολόγητων υλικών των προμηθευτών που, για τον δικό μας κλάδο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική αρνητική εικόνα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι εξοφλήσεις των νοσοκομειακών οφειλών γίνονται με τεράστια καθυστέρηση που, σε αρκετές περιπτώσεις, αγγίζει τους 12 μήνες! Ως αποτέλεσμα, καταγράφεται τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, με άμεσο κίνδυνο για την ομαλή τροφοδοσία των Νοσοκομείων, αλλά και περιορίζεται η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όσο και η ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές.   Είναι περιττό να αναλύσουμε προς εσάς, ποιο είναι για τις επιχειρήσεις το γενικό και ειδικό οικονομικό περιβάλλον, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που υφιστάμεθα από τους δικούς μας προμηθευτές λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, με τη γενικότερη αύξηση των υπολοίπων δαπανών μας, αλλά και με τα αυξανόμενα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού,  ενώ οι τιμές με τις οποίες μπορούμε να εμπορευόμαστε τα είδη μας παραμένουν καθηλωμένες για περισσότερο από 10 χρόνια».

 

Άσθμα: Στα 400 εκατ. οι ασθενείς μέχρι το 2025

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άσθμα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπολογίζεται μάλιστα ότι λόγω της αυξανόμενης τάσης για αστικοποίηση, της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής αλλά και της αύξησης αλλεργικών διαταραχών, όπως το έκζεμα και η ρινίτιδα που σχετίζονται με αυτό, το 2025 το σύνολο των ασθενών που θα πάσχει από άσθμα θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια. Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο της η Σοφία Ραυτοπούλου MD, MSC, MRSM(UK), MBGS(UK), Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Affidea Περιστερίου. Όπως αναλύει Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες στην παιδική και εφηβική ηλικία σε αντίθεση με την ενήλικη ζωή όπου ο επιπολασμός της νόσου και οι περιπτώσεις σοβαρού άσθματος είναι πιο συχνές στο γυναικείο φύλο. Έρευνες έχουν δείξει ακόμα την επικράτηση της μαύρης φυλής έναντι της λευκής στη συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας, όπως επίσης είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης είναι χαμηλότερη στις κοινωνικά υψηλές τάξεις σε σχέση με τους λιγότερο εύπορους ανθρώπους. Οι χώρες, ο πληθυσμός των οποίων προσβάλλεται περισσότερο (>10% των κατοίκων) είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Βραζιλία και το Περού. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στη λίστα, με μόλις 1,9% των κατοίκων της να πάσχουν από άσθμα. Οι μεγάλες διαφορές της επίπτωσης από χώρα σε χώρα οφείλονται σε ποικιλία παραγόντων: κλιματολογικά χαρακτηριστικά της χώρας, βιοτικό επίπεδο, συνήθειες και συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.

Το άσθμα αναγνωρίζεται επίσης ως σημαντικός παράγοντας θνητότητας, θνησιμότητας και οικονομικού κόστους κάθε χώρας, παρά τις προόδους που έχουν  γίνει στη φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμισή του και κυρίως στη χρήση των εισπνεόμενων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1 στους 250 θανάτους παγκοσμίως λόγω της συγκεκριμένης νόσου, με το συνολικό αριθμό ετησίως να ανέρχεται στις 250.000. Η θνητότητα είναι αυξημένη σε χώρες με μειωμένη πρόσβαση σε δομές παροχής υγείας και στα βασικά φάρμακα της αντιμετώπισης της ασθένειας και των παροξυσμών της. Το οικονομικό κόστος κάθε χώρας δεν σχετίζεται μόνο με άμεσες ιατρικές δαπάνες (κόστος φαρμάκων και νοσηλείας σε νοσοκομείο) αλλά και με έμμεσες (ημέρες απουσίας από την εργασία και πρόωρος θάνατος).

Σύμφωνα με την GINA (Global Initiative for Asthma), οι ασθενείς μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε αυτούς που πάσχουν από μη ρυθμιζόμενο άσθμα και σε άσθμα δύσκολο να θεραπευθεί. Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από άσθμα και παρακολουθούνται για τουλάχιστον 3 μήνες από κάποιον ιατρό αλλά δεν ρυθμίζονται με τα θεραπευτικά σχήματα που λαμβάνουν και, παρά την κλιμάκωση της αγωγής τους, εξακολουθούν να έχουν συμπτωματολογία και εξάρσεις της νόσου, πρέπει να παραπέμπονται σε ειδικό του άσθματος για περαιτέρω έλεγχο. Η διάγνωση, διερεύνηση και διαχείριση του σοβαρού άσθματος απαιτεί εξειδικευμένη πολυεπιστημονική εμπειρία και συστηματική προσέγγιση για την ταυτοποίηση και κατηγοριοποίηση σε φαινοτύπους του κάθε ασθενούς, με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης περίθαλψης.