Σχεδόν 1 στους 6 ενηλίκους παγκοσμίως εμφανίζει υπογονιμότητα

Με εκτενή έκθεσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρεται στο πρόβλημα της υπογονιμότητας των ανθρώπων παγκοσμίως και τονίζει την ανάγκη διεύρυνσης της πρόσβασης για θεραπείες και διάγνωση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 17,5% των ενηλίκων παγκοσμίως, δηλαδή σχεδόν ένας στους έξι ενήλικες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του υπογονιμότητα, στοιχείο που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης ως ζήτημα δημόσιας υγείας.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις, είπε  ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας ότι «το ποσοστό των ανθρώπων που πλήττονται δείχνει την αναγκαιότητα να διευρυνθεί η πρόσβαση στη φροντίδα της γονιμότητας και να διασφαλιστεί ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι πλέον παραγκωνισμένο ως προς την έρευνα και την πολιτική υγείας ώστε ασφαλείς, αποτελεσματικοί και οικονομικά εφικτοί τρόποι να επιτυγχάνουν την απόκτηση παιδιού και να είναι διαθέσιμοι σε εκείνους που τους επιζητούν».

Οι εκτιμήσεις στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βασίστηκαν σε πάνω από 100 μελέτες που διεξήχθησαν σε βάθος δεκαετίας και συγκεκριμένα από το 1990 ως το 2021 και  δείχνουν ότι οι αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή, είναι περιορισμένες. Επιπλέον, τα ποσοστά δεν διαφοροποιούνται πολύ μεταξύ χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος, γεγονός που δείχνει ότι η υπογονιμότητα πλήττει όλες τις περιοχές του κόσμου.

Τα αίτια της υπογονιμότητας ποικίλλουν και συχνά είναι σύνθετα και η πρόσβαση στις υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Ωστόσο όπως ανέφερε ο ΓΔ του Π.Ο.Υ., στις περισσότερες χώρες αυτές οι υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς.

Ανησυχίες για παθογόνα στα γαλακτοκομικά και στο βόειο κρέας

Ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) εξέφρασαν ανησυχίες ότι κάποια νέα κατηγορία παθογόνων που βρίσκονται στα γαλακτομικά προϊόντα και στο βόειο κρέας  θα μπορούσαν  να μας μολύνουν ως παιδιά και να προκαλέσουν καρκίνο ή σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣκΠ) 40-70 χρόνια αργότερα. Γι’αυτό και συνιστούν να μην χορηγούνται γαλακτοκομικά προϊόντα στα βρέφη έως ότου γίνουν τουλάχιστον 1 έτους. Ωστόσο, σε δύο κοινές ανακοινώσεις, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) και το Ινστιτούτο Max Rubner (MRI) έχουν απορρίψει τέτοιες θεωρίες. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Medscape, το 2008, ο Harald zur Hausen, MD, DSc, έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψή του ότι οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το σημείο εκκίνησης του ήταν η παρατήρηση ότι οι σεξουαλικά απέχουσες γυναίκες, όπως οι καλόγριες, σπάνια αναπτύσσουν αυτόν τον καρκίνο. Έτσι, ήταν δυνατό να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα παθογόνα μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή, εξηγούν ο zur Hausen και η σύζυγός του Ethel-Michele de Villiers, PhD, και οι δύο από το DKFZ της Χαϊδελβέργης. Οι ιοί των θηλωμάτων, καθώς και οι ιοί του ανθρώπινου έρπητα και του Epstein-Barr (EBV), οι πολυομαϊκοί ιοί και οι ρετροϊοί, προκαλούν καρκίνο με άμεσο τρόπο: εισάγοντας τα γονίδιά τους στο DNA των ανθρώπινων κυττάρων. Σε μια χρονική περίοδο που μπορεί να διαρκεί από μερικά χρόνια έως μερικές δεκαετίες, οι πρωτεΐνες που σχηματίζονται μέσω της έκφρασης διεγείρουν την κακοήθη ανάπτυξη αλλάζοντας το ρυθμιστικό γονίδιο ξενιστή.

Ωστόσο, οι ιοί – ακριβώς όπως τα βακτήρια και τα παράσιτα – μπορούν επίσης να προκαλέσουν έμμεσα καρκίνο. Ένας μηχανισμός για αυτή την ενεργοποίηση είναι η διαταραχή της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως φαίνεται από την ενίοτε δραστικά αυξημένες περιπτώσεων όγκου με AIDS ή με ανοσοκατασταλτικά μετά από μεταμοσχεύσεις. Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας δεύτερος μηχανισμός που δημιουργεί ρίζες οξέος και ως εκ τούτου προκαλεί τυχαίες μεταλλάξεις στα αναπαραγόμενα κύτταρα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον καρκίνο του στομάχου που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τον καρκίνο του ήπατος που προκαλείται από σχιστόσωμα, ηπατική ολίσθηση και ηπατίτιδα Β και C.

Σύμφωνα με τους de Villiers και zur Hausen, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι και άλλα παθογόνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή και ως εκ τούτου να οδηγήσουν σε καρκίνο. Επιδημιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα κρέατος από ευρωπαϊκές αγελάδες (Bos taurus) αποτελούν πιθανή πηγή. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού εμφανίζονται συνήθως σε μέρη όπου αυτά τα τρόφιμα καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό (δηλαδή, στη Βόρεια Αμερική, την Αργεντινή, την Ευρώπη και την Αυστραλία). Αντίθετα, το ποσοστό είναι χαμηλό στην Ινδία, όπου οι αγελάδες τιμούνται ως ιερά ζώα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι γυναίκες με δυσανεξία στη λακτόζη σπάνια αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού.

Ανέφεραν, «Αυτή η νέα κατηγορία παθογόνου αξίζει, κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον, να γίνει το επίκεντρο της ανάπτυξης καρκίνου και περαιτέρω χρόνιων ασθενειών». Ανίχνευσαν επίσης αυξημένα επίπεδα ριζών οξέος σε αυτές τις περιοχές (δηλαδή, οξειδωτικό στρες), το οποίο είναι χαρακτηριστικό για τη χρόνια φλεγμονή.

Εγκαίνια του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής και των ΜΕΘ και ΜΑΦ στο Πα.Γ.Ν.Η.

Τη Δευτέρα, 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εγκαινίων του νέου Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) παρουσία της Aν. Υπουργού Υγείας κα. Μίνας Γκάγκα. Πρόκειται για δύο διαφορετικές δωρεές από το ΙΣΝ στο ΠαΓΝΗ Η πρώτη αφορά στην ανακαίνιση των χώρων ΜΕΘ και ΜΑΦ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για τον COVID-19 του ΙΣΝ, και περιλαμβάνει την ανακαίνιση χώρων σε 15 νοσοκομεία στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων στο ΠαΓΝΗ, προκειμένου να επιτευχθεί η προσθήκη συνολικά 155 κλινών εντατικής θεραπείας και 19 κλινών αυξημένης φροντίδας στη χώρα, καθώς και την πραγματοποίηση πενταετούς εκπαιδευτικού προγράμματος για το προσωπικό των ΜΕΘ. Η δωρεά για την ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2021. Η δεύτερη δωρεά περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και εργασίες υποδομής για τη διαμόρφωση του εργαστηρίου στο νοσοκομείο, που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα $750 εκατομμύρια.

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΠαΓΝΗ, που βρίσκεται ήδη σε προκαταρκτική λειτουργία, θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών στην περιφέρεια της Κρήτης, οι οποίοι διαφορετικά θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές, καθώς και για να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

Το ΠαΓΝΗ είναι το ένα από τα τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία, μαζί με αυτά της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Λάρισας, στα οποία παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2022 ο εξοπλισμός PET/CT. Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικοί έλεγχοι, οι δοκιμές του εξοπλισμού και οι εκπαιδεύσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει τη στελέχωση των Εργαστηρίων, τη λειτουργία του εξοπλισμού, καθώς και το κόστος συντήρησης μετά τη διετή περίοδο εγγύησης. Από την αρχή της δωρεάς, η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ, των τεσσάρων νοσοκομείων και του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η δωρεά μας για την προμήθεια και εγκατάσταση PET/CT σε τέσσερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία της μεγάλης εν εξελίξει Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, που δίνει εξίσου έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια της χώρας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας, όλων των ασθενών, που ζουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Όπως οι ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις, διακρίσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε στην περίθαλψη ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς».

Καμπάνια της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας για την Παιδοδερματολογία

Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) τη φετινή χρονιά, ενισχύει το πλάνο της με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με νέα θεματολογία διευρύνοντας έτσι το  κοινό που στοχεύει να φτάσουν τα μηνύματά της. Έτσι, για πρώτη φορά μιλάει για την Παιδοδερματολογία. Η καμπάνια, που θα διεξαχθεί όλο τον Απρίλιο, θα μιλήσει στους γονείς για τα θέματα που αφορούν στο δέρμα των νεογέννητων, των βρεφών, των παιδιών ή των εφήβων τους, για τα οποία εκείνοι συχνά δεν γνωρίζουν που θα πρέπει να απευθυνθούν.

Προκειμένου να τους ενημερώσουμε και να τους εκπαιδεύσουμε πως σε περιπτώσεις δερματολογικών προβλημάτων και παθήσεων, για να αποφύγουν ταλαιπωρίες με λάθος διάγνωση και λάθος θεραπεία, θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στον ειδικό, που όπως όλοι γνωρίζουμε ο ειδικός για τις παθήσεις του δέρματος είναι μόνο ο Δερματολόγος, σχεδιάστηκε μία καμπάνια με ευχάριστο, δροσερό και ανάλαφρο ύφος, όπως ταιριάζει και στην κατηγορία, και με κεντρικό μήνυμα “H ΔΑΦΝΗ ΞΕΡΕΙ…”. Όπου η Δάφνη, είναι ένα μικρό, χαριτωμένο κοριτσάκι, που…  γνωρίζει τελικά περισσότερα από κάποιους ενήλικες και ξέρει σε ποιόν πρέπει να απευθυνθεί.

Η καμπάνια προβάλλεται στα social media – Facebook, Instagram και για πρώτη φορά, στο πιο νεανικό και επίκαιρο μέσο, το Tik Tok – μέσω των οποίων θα ταξιδέψει ψηφιακά σε όλη την επικράτεια με videos, posts, reels και stories. Παράλληλα θα τρέξει σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και με συνέντευξη του Προέδρου της ΕΔΑΕ σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Επίσης θα διανεμηθεί δωρεάν έντυπο, που περιγράφει τα πιθανά προβλήματα και τις ασθένειες, που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γονείς με το δέρμα του παιδιού τους από τη μέρα που γεννιέται μέχρι και την ενηλικίωσή του. Το κανάλι του YouTube και η σελίδα στο Facebook της ΕΔΑΕ θα φιλοξενήσουν επίσης την καμπάνια. Και τέλος, η καμπάνια της Παιδοδερματολογίας και όλες οι σχετικές πληροφορίες θα υπάρχουν στον ιστότοπο της ΕΔΑΕ.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι, όπως ακριβώς για τους ενήλικες, έτσι και για τα παιδιά σε περιπτώσεις δερματολογικών προβλημάτων και παθήσεων θα πρέπει να απευθύνονται στον μοναδικά υπεύθυνο για το δέρμα  ιατρό, δηλαδή τον Δερματολόγο», επισημαίνει με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας ο Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της ΕΔΑΕ.

 

Επισφαλής η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μήλου

Επισφαλής καθίσταται πλέον η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μήλου, σύμφωνα με επείγουσα επιστολή του Διευθυντή ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Μήλου, Ηλία Αποστολόπουλου προς την 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Στην επιστολή γίνεται λόγος για διαιώνιση των άλυτων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της υποστελέχωσης προσωπικού, της ανυπαρξίας Διοικούσας Επιτροπής και Επιστημονικής Διεύθυνσης στο Κέντρο Υγείας. Ειδικότερα, η Επιστημονικά Υπεύθυνη τελεί σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια και αδυνατεί να εισηγηθεί στη Διοικούσα Επιτροπή, με αποτέλεσμα η Διοικούσα Επιτροπή για πολλούς μήνες να μην συνεδριάζει καθιστώντας επισφαλή τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν ένας Παιδίατρος, ένας Ορθοπεδικός, ένας Πνευμονολόγος και ένας Γενικός Ιατρός. Εκτός των αγροτικών νέοι συνάδελφοι δεν υπηρετούν με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται η ηλικιακή ανανέωση του Κέντρου Υγείας. Στην εφημερία η Παιδίατρος εξετάζει ορθοπεδικά περιστατικά, η Πνευμονολόγος χειρουργικά, ο Ορθοπεδικός παθολογικά-καρδιολογικά, με αποτέλεσμα ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους, να είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και να γίνονται κατά κόρον άσκοπες αεροδιακομιδές. Σημειωτέον ότι ενόψει του Πάσχα και της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου ό πληθυσμός του νησιού που ήδη βρίσκεται 80 ναυτικά μίλια μακριά από το κέντρο πολλαπλασιάζεται. Σύμφωνα με την επιστολή, χρειάζονται προσλήψεις ποιοτικές και ποσοτικές σε σχέση με τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας και να συγκροτηθεί εκ νέου η Διοικούσα Επιτροπή και να συνεδριάζει όπως ο νόμος προβλέπει.

Συνεργασία SAS με την εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης Covariance

H SAS ενώνει τις δυνάμεις της με την εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης Covariance, προκειμένου να εμπλουτίσει το portfolio των προσφερόμενων τεχνολογικών υπηρεσιών της στους χώρους υγείας και ιδιωτικής ασφάλισης. Μέσα από τη σύμπραξη αυτή, SAS και Covariance επιδιώκουν να βοηθήσουν νοσοκομεία, διαγνωστικά και ερευνητικά κέντρα και ασφαλιστικές εταιρείες  να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον εξορθολογισμό των λειτουργιών τους και στη βελτιστοποίηση εμπειρίας ασθενή και ασφαλιζόμενου. Η διαμόρφωση  οικοσυστημάτων καινοτομίας και η προσφορά λύσεων εξειδικευμένων στις ανάγκες κάθε κλάδου αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες για την SAS. Μέσα από τη σύμπραξη με καινοτόμες εταιρείες όπως η Covariance, η SAS εδραιώνει τον data-driven μετασχηματισμό των οργανισμών υγείας και ασφαλιστικών εταιρειών με τη χρήση αξιόπιστων analytics και Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης για την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών ασφάλισης και περίθαλψης σε πραγματικό χρόνο, την πρόληψη και καταπολέμηση φαινομένων απάτης και τη δημιουργία καινοτομίας προς όφελος του ασθενή, του πελάτη και της δημόσιας υγείας. H SAS είναι ηγέτιδα εταιρεία AI & Analytics, η οποία δραστηριοποιείται σε 56 χώρες και σε ένα δίκτυο 2.500 στρατηγικών συνεργατών ανά τον κόσμο. H Covariance συνδυάζει την εξειδίκευση στους τομείς της υγείας και της ιδιωτικής ασφάλισης με τεχνογνωσία και εμπειρία σε Deep Learning και Artificial Intelligence. H εταιρεία διακρίθηκε ως «Κορυφαία Νεοφυής Επιχείρηση από το Οικοσύστημα», στον διαγωνισμό Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece 2022.

Η νέα 7μελής σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του EOΠΥΥ

Δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η νέα 7 μελής σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με πρόεδρο να παραμένει τη Θεανώ Καρποδίνη. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση των μελών του ΔΣ από 11 σε 7 μέλη έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς δεν εκπροσωπούνται πλέον οι εργαζόμενοι καθώς και οι πάροχοι και οι λήπτες υπηρεσιών υγείας.

Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

Καρποδίνη Θεανώ του Εμμανουήλ, Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ-ΝΠΔΔ, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ζαμάνης Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, Δικηγόρος ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Βλαχογιάννη Κωνσταντίνο του Ηρακλή. Κροκίδας Στυλιανός του Κωνσταντίνου, Μεσίτης Ασφαλίσεων ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Φαρόπουλο Ιωάννη του Βασιλείου, Φαρμακοποιό.

Καλομοίρης Θεόδωρος του Ιωάννη, Ιατρός ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Βασιλείου Απόστολο του Αθανασίου, Φαρμακοποιό. Ψωμιάδης  Συμεών του Ελευθερίου, ιατρός ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του την Καραστεργίου Αγγελική του Γεωργίου. Μπαρούς Κωνσταντίνος του Μιχαήλ, Οικονομολόγος ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Ρηγάτο Θεοφάνη του Ιωάννη, Ιατρό. Μάνος Γεώργιος του Ηλία, Ιατρός Μαιευτήρας/ Γυναικολόγος ως τακτικό μέλος – εκπρόσωπος του e-ΕΦΚΑ, με αναπληρωτή του τον Κιρμουτσέλη Ευστράτιο του Δημητρίου.

Σημειώνεται  πως η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τετραετής.

 

Ανοικτός ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

Ανοικτό ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό για τη ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει το έργο «ΕθνικόςΗλεκτρονικός Φάκελος Υγείας» προκηρύσσει η ΗΔΙΚΑ, με κριτήριο ανάθεσης ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος, ύστερα από κανονική προθεσμία 39 ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής αποστολής της προκήρυξης στην Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στον Ελληνικό Τύπο. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 8 Μαΐου 2023 . Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης μη συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των τριάντα επτά εκατομμυρίων εκατόν είκοσι έξι χιλιάδων ευρώ  (€37.126.000,00) μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη της ΗΔΙΚΑ, η εν λόγω σύμβαση αφορά στον σχεδιασμό και υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας σε Εθνικό επίπεδο (στο εξής «NEHR», «Ηλεκτρονικός Φάκελος» ή/και «ΕΗΦΥ»). Μέσα από το Πληροφοριακό σύστημα θα δοθεί η δυνατότητα αφενός στην ιατρική κοινότητα – επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των ιατρικών δεδομένων των ασθενών τους και αφετέρου στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στον πλήρη ιατρικό τους φάκελο.  Ένας Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας είναι η συστηματοποιημένη συλλογή πληροφοριών υγείας ασθενών του ιστορικού και της κατάστασης υγείας ενός πολίτη και πληθυσμού, που είναι ηλεκτρονικά αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή. Τα αρχεία μοιράζονται μέσω συνδεδεμένων στο δίκτυο, επιχειρησιακών συστημάτων πληροφοριών ή άλλων δικτύων και ανταλλαγών πληροφοριών. Επιπλέον, μπορεί να παρέχει πληροφορίες διοικητικής, οικονομικής και στατιστικής φύσεως, καθώς και ποιοτικού ελέγχου. Οι Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας δύναται να περιλαμβάνουν μια σειρά δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων δημογραφικών στοιχείων, ιατρικού ιστορικού, φαρμάκων και αλλεργιών, εμβολιασμού, αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων, ακτινολογικών εικόνων, ζωτικών σημείων, προσωπικών στατιστικών, όπως ηλικία και βάρος.

ΓτΚ και ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Μαζί για την υγεία όλων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με τον Όμιλο εταιρειών υγείας ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, διοργανώνουν την Παρασκευή 7 Απριλίου ενημερωτική δράση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προσωπικό και εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου και εργαζόμενοι του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (Πλατεία Κοραή), του Πειραιά (Πλατεία Κοραή, πλησίον ΜΕΤΡΟ) και της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους), από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, και θα ενημερώνουν για τη γενική υγεία και την πρόληψη του καρκίνου. Παράλληλα, θα δίνουν χρήσιμες συμβουλές για την Πρόληψη και την προστασία της υγείας, για τους βασικούς κανόνες καλής υγείας και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη στενή σχέση της πρόληψης με τη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι επίσης σημαντικό για όλους μας να γνωρίζουμε πώς να προστατεύουμε το σώμα μας, με στόχο να κερδίσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.

 

Ετήσια Μετεκπαιδευτική Ημερίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Η 48η Ετήσια Μετεκπαιδευτική Ημερίδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με τίτλο Θεραπευτικές Εξελίξεις 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), το Σάββατο του Λαζάρου 08 Απριλίου 2023 και ώρα 9:00-19:30. Στην Ημερίδα αυτή θα παρουσιασθούν συνοπτικά τα νεότερα θεραπευτικά δεδομένα που προέκυψαν κατά το 2022 και θα καλυφθούν όλοι οι τομείς της Παθολογίας και των ειδικοτήτων της από ειδικούς που ασχολούνται κλινικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά με τις επιμέρους νόσους. Συμμετέχουν Συνάδελφοι από τη Θεραπευτική Κλινική, τον Παθολογικό Τομέα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα και από Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικότερα θα συζητηθούν οι θεραπευτικές εξελίξεις σε Αρτηριακή υπέρταση, Δυσλιπιδαιμία, Στεφανιαία νόσο ,

Αρρυθμίες , Καρδιακή ανεπάρκεια, Νοσήματα αορτής και περιφερικών αγγείων, Νοσήματα νεφρών, Παθήσεις αναπνευστικού συστήματος, Ρευματικές παθήσεις. Επίσης οι εξελίξεις σε Καρκίνο μαστού και γυναικολογικό καρκίνο,  Καρκίνο ουροποιητικού συστήματος και προστάτη, Λοιπά συμπαγή νεοπλάσματα,  Οξεία λευχαιμία, μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα, Λεμφοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα, Πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες, Καλοήθη αιματολογικά νοσήματα, Σακχαρώδη Διαβήτης και μεταβολισμό, Ενδοκρινοπάθειες, Λοιμώδη νοσήματα. Τέλος σε Στρογγυλή Τράπεζα θα συζητηθούν οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στα νοσήματα του Γαστρεντερικού Συστήματος και του Ήπατος.