Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από την Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Διευθυντή Καθηγητή Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κ. Νικόλαο Βλάχο, η Ιατρονομική Ημερίδα «Αστική, Ποινική και Διοικητική Ευθύνη κατά την Άσκηση της Μαιευτικής». Η ημερίδα απευθυνόταν σε ιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες περιγεννητικής φροντίδας και σε νομικούς, το έργο των οποίων αφορά, μεταξύ άλλων, την ιατρική ευθύνη.
Πραγματοποιήθηκε μια ουσιαστικά γόνιμη και δημιουργική συζήτηση στο καίριο αυτό ζήτημα της ευθύνης στην άσκηση της μαιευτικής. Το κεντρικό μήνυμα του Διευθυντή Καθηγητή κ. Νικόλαου Βλάχου ήταν: «Δικό μας έργο είναι να φροντίζουμε τους ασθενείς μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δικό σας έργο είναι να αποδίδετε δικαιοσύνη». Στην ημερίδα οι ομιλητές και το προεδρείο έθιξαν τα ζητήματα του προγεννητικού ελέγχου, της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, του γενετικού ελέγχου, του δικαίου στην ιατρική, της νομολογίας επί υποθέσεων ιατρικής αμέλειας, καθώς επίσης της συμβολής της περιγεννητικής νεκροτομής στην επίλυση ιατρονομικών θεμάτων.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Δημήτριος Σκαλτσούνης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, κ. Νικόλαος Βλάχος, ο Πρόεδρος της Εφορείας Αρεταιείου Νοσοκομείου και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Σύμβουλος της Επικρατείας και τ. Γενικός Διευθυντής Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης, ο Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Πανουλής.
Ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Βλάχος δήλωσε: «Όλες οι ειδικότητες που συνεργάζονται στην άσκηση της περιγεννητικής ιατρικής βαρύνονται με μεγάλη ευθύνη, λόγω του ότι υπηρετούν τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της εμβρυομητρικής υγείας, δηλαδή της προγεννητικής περιόδου, του τοκετού καθώς και της άμεσης μεταγεννητικής περιόδου. Η συχνή εμπλοκή των περιγεννητικών ιατρών σε ιατρονομικά ζητήματα στον χώρο του αστικού, ποινικού και δημοσίου δικαίου μας ώθησε στη διοργάνωση της ημερίδας αυτής, μέσω της οποίας στοχεύουμε στην ώσμωση της ιατρικής και νομικής κοινότητας και την αμοιβαία κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του ευαίσθητου αυτού χώρου που αφορά τις ειδικότητές μας».