Ο FDA αποσύρει από την αγορά φάρμακο για πρόωρο τοκετό

Την προηγούμενη βδομάδα, ο FDA ανακοίνωσε την τελική του απόφαση να αποσύρει την έγκρισή του για το Makena, το μοναδικό φάρμακο που είχε εγκριθεί σε περισσότερο από μια δεκαετία για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού.

Σύμφωνα με τον FDA το φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό και ότι τα οφέλη από τη λήψη του δεν υπερτερούν των κινδύνων. Η σύσταση από τον Οργανισμό δεν είναι δεσμευτική, αλλά ανοίγει τον δρόμο στο Οργανοσμό να αφαιρέσει το φάρμακο από την αγορά. Ο FDA έκρινε το φάρμακο αναποτελεσματικό και ζήτησε την απομάκρυνσή του το 2020. Αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία Covis Pharma αμφισβήτησε αυτήν την απόφαση, οργανώνοντας δημόσια ακρόαση για να συζητηθεί το ζήτημα.

 

 

 

Αξιωματούχος Π.Ο.Υ. σχετικά με την προέλευση της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να μην έχει βασικά δεδομένα από την Κίνα σχετικά με την προέλευση της επιδημίας της Covid-19, θέτοντας τον κόσμο σε κίνδυνο, δήλωσε σε πρόσφατο άρθρο του Science, η Δρ Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής της ομάδας Covid-19 και επικεφαλής του προγράμματός για τις αναδυόμενες ασθένειες.

«Η έλλειψη αποκάλυψης δεδομένων είναι απλά ασυγχώρητη», τόνισε η Van Kerkhove και πρόσθεσε: «Όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να κατανοήσουμε την προέλευση της πανδημίας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να απαντήσουμε στην ερώτηση και τόσο πιο ανασφαλείς αισθάνονται οι άνθρωποι».

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εμφανίστηκε η ασθένεια στη Γουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019 θα βοηθούσε στην πρόληψη μελλοντικών επιδημιών, σημείωσε η Van Kerkhove.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις φέτος, τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ο ΠΟΥ απέκτησε πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει Κινέζοι επιστήμονες στις αρχές του 2020 στην Αγορά Θαλασσινών της  Γουχάν.

Οι ακατέργαστες γενετικές αλληλουχίες από τα δείγματα είχαν πρόσφατα ανεβεί στον ιστότοπο κοινής χρήσης δεδομένων GISAID. Σύντομα κατέβηκαν, αλλά οι ερευνητές είχαν προλάβει να τα δουν και να τα κατεβάσουν για περαιτέρω μελέτη.

Μια ανάλυση αυτού του υλικού αποκάλυψε ότι σημαντική ποσότητα αυτού του DNA ανήκει σε ζώα γνωστά ως σκυλιά ρακούν, τα οποία πωλούνταν στην αγορά, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ τον Μάρτιο.

Αν και οι αλληλουχίες έδειξαν ότι το συγκεκριμένο ζώο θα μπορούσε να ήταν ενδιάμεσος ξενιστής και ότι η αγορά ενίσχυσε την εξάπλωση του ιού, τα δεδομένα δεν έδειξαν ότι οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούσαν με αυτά τα ζώα αρρώστησαν μέσω αυτής της έκθεσης. Με άλλα λόγια, τα ευρήματα δεν έλυσαν το ερώτημα πώς ξεκίνησε η πανδημία.

 

 

Ελπίδες από ρινικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Επιστήμονες στη Γερμανία ισχυρίζονται  ότι κατάφεραν να φτιάξουν ένα ρινικό εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει μια λοίμωξη Covid-19 στη μύτη και το λαιμό, όπου ο ιός εδραιώνεται αρχικά στο σώμα.

Σε πειράματα σε χάμστερ, δύο δόσεις του εμβολίου – το οποίο παρασκευάζεται με μια ζωντανή αλλά εξασθενημένη μορφή του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 – εμπόδισαν τον ιό να αντιγραφεί στους ανώτερους αεραγωγούς των ζώων, επιτυγχάνοντας «στειρωτική ανοσία» και αποτρέποντας την ασθένεια, που αποτελεί επιδιωκόμενο στόχος εδώ και καιρό.

Παρότι αυτό το εμβόλιο έχει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια μέχρι να φθάσει στην αγορά,  άλλα ρινικά εμβόλια χρησιμοποιούνται ήδη ή πλησιάζουν στη γραμμή του τερματισμού στις κλινικές δοκιμές.

Η Κίνα και η Ινδία κυκλοφόρησαν και οι δύο ρινικά εμβόλια το περασμένο φθινόπωρο, αν και δεν είναι σαφές πόσο καλά μπορεί να λειτουργούν. Οι μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αφήνοντας μεγάλο μέρος του κόσμου να αναρωτιέται εάν αυτή η προστασία λειτουργεί αποτελεσματικά στους ανθρώπους.

Πολλές χώρες στον κόσμο μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ παρότι οι πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας έχουν περάσει εξακολουθούν να μετρούν καθημερινά νεκρούς από τη λοίμωξη  Covid-19  καθώς συνεχίζει να μολύνει ανθρώπους στο φόντο της επιστροφής μας στην κανονικότητα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα εμβόλια επόμενης γενιάς για την Covid-19, τα οποία στοχεύουν στο να σταματήσουν τον ιό προτού να έχει την ευκαιρία να μας κάνει να νοσήσουμε και τελικά να αποτρέψει την εξάπλωση της λοίμωξης, θα μπορούσαν να καταστήσουν αυτή την τελευταία αναπνευστική λοίμωξη μικρότερη απειλή.

 

ΠΙΣ: Η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει άμεσα τους γιατρούς όλης της χώρας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επισημαίνει ότι στη χώρα μας παρά τις όποιες προσπάθειες, το ΕΣΥ πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω ώστε να παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, με την αποδοτικότερη αξιοποίηση του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού που διαθέτει.

Εξάλλου η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αναλογία σε ιατρικό προσωπικό σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού αντιστοιχούν περίπου 6,6 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους,  έναντι 3,9/1.000 του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Για την καθολική κάλυψη υγείας, η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει άμεσα τους γιατρούς όλης της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα διαθέτει γιατρούς υψηλής επιστημονικής επάρκειας και κύρους, στηρίζοντας το έργο που επιτελούν καθημερινά.

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί προς μία κατεύθυνση ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού της χώρας είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αναστραφεί και το λεγόμενο brain drain που έχει οδηγήσει εκτός Ελλάδος τουλάχιστον 20.000 γιατρούς τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καθολική κάλυψη Υγείας, ο ΠΙΣ υπογραμμίζει πως η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι αδιαπραγμάτευτη, προκειμένου το κοινωνικό κράτος να περιβάλει με την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα όλους τους πολίτες.

 

Αβέβαιος ο χρόνος υλοποίησης και λειτουργίας της νέας πτέρυγας του ΓΝ Λάρισας

Να δοθεί στην δημοσιότητα το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και λειτουργίας της συνδετήριας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης η ανέγερση νέας πτέρυγας, με την ανάπτυξη και λειτουργία κρίσιμων κλινικών, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο», αποτελεί ένα μείζονος σημασίας έργο, το οποίο αντανακλά άμεσα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Λάρισας. Το συγκεκριμένο έργο, αποτέλεσε ένα πάγιο διαχρονικό αίτημα για την υλοποίηση του οποίου η ευθύνη και η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε από την κεντρική διοίκηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία όμως, ενώ με την με αριθμό 120 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της, ενέκρινε την εγγραφή του νέου έργουμε προϋπολογισμό 13.800.000,00 Ευρώ, εντούτοις παρήλθε χρονικό διάστημα  3 ετών για να λάβει την Απόφαση Ένταξης της Πράξης. Εν συνεχεία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, η ημερομηνία διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού μέσω του ΕΣΗΔΗΣ (α/α συστήματος: 193676) με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είχε ορισθεί η 10η/01/2023 και η ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης η 13η/01/2023.

Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης, ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 13 μήνες από τον Ιανουάριο του 2023, επομένως θα λήξει περί τον Φεβρουάριο του έτους 2024 και κατόπιν, η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Επομένως, είναι προφανές ότι από σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας θα διαθέτει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, την νέα πτέρυγα, σε 4 – 5 χρόνια, εφόσον βέβαια δεν έχουν μεσολαβήσει και άλλες δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες παρατείνουν τις σχετικές προθεσμίες.

Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και λειτουργίας της συνδετήριας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιπλέον, εφόσον η δημοπράτησή του έγινε όλως προσφάτως, ποιες ήταν οι ενέργειες του Υπουργείου για την συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών των κλινικών του Γενικού  Νοσοκομείου Λάρισας κατά την περίοδο 2019-2023.

 

Αστική, Ποινική και Διοικητική Ευθύνη κατά την Άσκηση της Μαιευτικής

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από την Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Διευθυντή Καθηγητή Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κ. Νικόλαο Βλάχο, η Ιατρονομική Ημερίδα «Αστική, Ποινική και Διοικητική Ευθύνη κατά την Άσκηση της Μαιευτικής». Η ημερίδα απευθυνόταν σε ιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες περιγεννητικής φροντίδας και σε νομικούς, το έργο των οποίων αφορά, μεταξύ άλλων, την ιατρική ευθύνη.

Πραγματοποιήθηκε μια ουσιαστικά γόνιμη και δημιουργική συζήτηση στο καίριο αυτό ζήτημα της ευθύνης στην άσκηση της μαιευτικής. Το κεντρικό μήνυμα του Διευθυντή Καθηγητή κ. Νικόλαου Βλάχου ήταν: «Δικό μας έργο είναι να φροντίζουμε τους ασθενείς μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δικό σας έργο είναι να αποδίδετε δικαιοσύνη». Στην ημερίδα οι ομιλητές και το προεδρείο έθιξαν τα ζητήματα του προγεννητικού ελέγχου, της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, του γενετικού ελέγχου, του δικαίου στην ιατρική, της νομολογίας επί υποθέσεων ιατρικής αμέλειας, καθώς επίσης της συμβολής της περιγεννητικής νεκροτομής στην επίλυση ιατρονομικών θεμάτων.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Δημήτριος Σκαλτσούνης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, κ. Νικόλαος Βλάχος,  ο Πρόεδρος της Εφορείας Αρεταιείου Νοσοκομείου και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Σύμβουλος της Επικρατείας και τ. Γενικός Διευθυντής Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης, ο Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Πανουλής.

Ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Βλάχος δήλωσε: «Όλες οι ειδικότητες που συνεργάζονται στην άσκηση της περιγεννητικής ιατρικής βαρύνονται με μεγάλη ευθύνη, λόγω του ότι υπηρετούν τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της εμβρυομητρικής υγείας, δηλαδή της προγεννητικής περιόδου, του τοκετού καθώς και της άμεσης μεταγεννητικής περιόδου. Η συχνή εμπλοκή των περιγεννητικών ιατρών σε ιατρονομικά ζητήματα στον χώρο του αστικού, ποινικού και δημοσίου δικαίου μας ώθησε στη διοργάνωση της ημερίδας αυτής, μέσω της οποίας στοχεύουμε στην ώσμωση της ιατρικής και νομικής κοινότητας και την αμοιβαία κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του ευαίσθητου αυτού χώρου που αφορά τις ειδικότητές μας».

 

Νέες εγκαταστάσεις στο ΓΝ Χαλκίδας

Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας επισκέφθηκε πρόσφατα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η επίσκεψη ξεκίνησε με σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας η η Αναπληρώτρια Υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τα θέματα λειτουργίας του Νοσοκομείου. Η μετεγκατάσταση του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και οι νέες εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές και ανταποκρίνονται στα σύγχρονα, ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα, και μέσα στην πανδημία, τοποθετήθηκε και λειτούργησε πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, δημιουργήθηκαν εξαρχής και αναπτύχθηκαν 12 κλίνες ΜΕΘ Covid, στις οποίες νοσηλεύτηκαν ασθενείς από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, από το 2020 έως και σήμερα, το Νοσοκομείο ενισχύθηκε με 298 άτομα Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό μόνιμο και επικουρικό προσωπικό. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν νέα τμήματα όπως ο Μαγνητικός Τομογράφος, το Γαστρεντερολογικό, το Νευρολογικό, το δερματολογικό, Τμήμα Ενδοσκόπησης, Αγγειοχειρουργικό καθώς και Παθολογοανατομικό. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ώστε όλα τα νοσοκομεία σε κάθε περιοχή να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών», δήλωσε η κ. Γκάγκα.

 

Σήμερα η τροπολογία στη Βουλή για τα αναπηρικά επιδόματα

Σήμερα κατατίθεται η τροπολογία στη Βουλή για την αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως ανέφερε, σε αυτά θα συνυπολογιστεί και το εξωιδρυματικό επίδομα του ΕΦΚΑ που αφορά μια μεγάλη κατηγορία αναπήρων πολιτών.

Όπως έχει προαναγγελθεί, τα αναπηρικά επιδόματα που θα δουν αύξηση κατά 8% από τον Απρίλιο είναι τα εξής:

Επίδομα κίνησης, Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ., Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία,

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση, Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου. Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS), Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων, Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης, Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.

Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Εγκαίνια νέας Αγγειοχειρουργικής κλινικής στο Λαϊκό

Τα εγκαίνια της νέας Αγγειοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Λαϊκό, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Β΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Χρήστος Κλωνάρης, τόνισε τη σημασία σύστασης της Β΄Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Λαϊκό, υπογραμμίζοντας ότι  η αναβάθμιση του τμήματος σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχει πολύ καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών υγείας, σημαντική μείωση στη λίστα των χειρουργικών επεμβάσεων για τους ασθενείς και πολλαπλάσιο έργο. Όσον αφορά στο προσωπικό του νοσοκομείου που θα στελεχώσει την κλινική ανέφερε ότι η νέα κλινική είναι αυτοδύναμη. Όπως ενημέρωσε, υπάρχουν 5 μέλη Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(ΔΕΠ) εκτός από τον ίδιο καθώς και  επιστημονικοί συνεργάτες στο προσωπικό. Ανέφερε επίσης ότι πρόσφατα στο Λαϊκό Νοσοκομείο έχει ανοίξει και μια νέα αίθουσα για τις αγγειοχειρουργικής επεμβάσεις. «Συνεπώς νομίζω ότι μόνο αισιόδοξα μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον», σημείωσε ο κ Κλωνάρης. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστη και ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο οποίος παίρνοντας το λόγο από τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Χρήστο Κλωνάρη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι γιατροί που αγωνίζονται με αυταπάρνηση για τον ασθενή. Τόνισε επίσης ότι η περιφέρεια Αττικής συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της, στη στήριξη του ΕΣΥ. «Η Περιφέρεια Αττικής διασφάλισε 150 εκατ. για τη μισθοδοσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, 50 εκατ. για τεχνολογικό εξοπλισμό και 4 εκατ. για την αγορά 50 ασθενοφόρων. Έχουμε επίσης διασφαλίσει μέσω ΕΣΠΑ και νέα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, με την αγορά μαγνητικού τομογράφου και μηχανήματος ρομποτικής χειρουργικής», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

 

Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, στην Τρίπολη

Την πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση εγκαινίασε πρόσφατα στην Τρίπολη η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοποριακή και καινοτόμο Μονάδα, η οποία περιλαμβάνεται στις Δομές, που υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας μετά από διαγωνισμό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0. Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Τριπόλεως λειτουργεί σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς». Είναι η πρώτη από τις συνολικά 8 αντίστοιχες Μονάδες που θα αναπτυχθούν στην Επικράτεια και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε έφηβους και νέους που διαμένουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η νέα Δομή απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες που είτε έχουν υποστεί το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο είτε υπάρχει υποψία για εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσης. Στην πατρίδα μας ετησίως καταγράφονται περί τα 3.500 νέα περιστατικά εκδήλωσης συμπτωμάτων ψύχωσης. Τα συμπτώματα αυτά πυροδοτούνται μετά από έντονα στρεσογόνα γεγονότα, όπως είναι ο στρατός, οι Πανελλαδικές εξετάσεις, μια ερωτική απογοήτευση ή ένας θάνατος μέσα στην οικογένεια.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες της νέας Μονάδας είναι δωρεάν και παρέχονται ακόμα και στο σπίτι των ασθενών αν χρειαστεί, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στα αρχικά τους στάδια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εξέλιξή τους, να αποτραπούν οι πιθανότητες υποτροπών, να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των ασθενών και να διευκολυνθεί η επανένταξη τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Για την έγκαιρη ανίχνευση των νέων περιστατικών, η Δομή συνεργάζεται στενά με τις υπόλοιπες μονάδες ψυχικής υγείας καθώς και με όλους τους δημόσιους ή μη, κοινοτικούς φορείς.