Εξαιρετικά δύσκολο το κλείσιμο ραντεβού στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του Ηρακλείου καθώς, το να κλείσει κάποιος ραντεβού στα ιατρεία φαίνεται ότι είναι από εξαιρετικά δύσκολο, έως ακατόρθωτο. Η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας στον δημόσιο τομέα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να απευθύνονται στο ΕΣΥ για να εξυπηρετηθούν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα του ΠΑΓΝΗ, όπου τα ραντεβού κλείνονται ηλεκτρονικά, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε δεκάδες ιατρεία. Στις αρχές Μαρτίου το πρόβλημα υπήρχε σε 22 ιατρεία και σήμερα έχουν φθάσει τα 32. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ιατρείο κακοηθειών, θυρεοειδούς, το καρδιολογικό, το νευρολογικό για επιληψίες, το νευρολογικό για σκλήρυνση κατά πλάκας, το ορθοπεδικό, το ψυχιατρικό, το νεφρολογικό, το παθολογικό – διαβητολογικό και πολλά άλλα, όπου εμφανίζεται η ένδειξη «σε αναμονή νέων διαθέσιμων ραντεβού». Αλλά και σε αυτά που κλείνονται τηλεφωνικά υπάρχει πρόβλημα καθώς, είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των τηλεφωνημάτων που είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει κάποιος να επικοινωνήσει, καθώς το τηλέφωνο είναι μόνιμα κατειλημμένο.  Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο καθώς, σε πολλά ιατρεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, όπως το Β’ παθολογικό, το παιδο-γαστρεντερολογικό και το παιδο-νευρολογικό, ενώ σε άλλα, όπως το πνευμονολογικό, το ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας, και το παιδο-καρδιολογικό, το επόμενο διαθέσιμο ραντεβού είναι από 6 μήνες έως και 10 μήνες μετά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το σύστημα ανοίγει για μία ημέρα κάθε μήνα, σε συγκεκριμένη ώρα, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα ραντεβού να κλείνονται σε αρκετές περιπτώσεις μέσα σε λίγα μόλις λεπτά! Οι πολίτες που δεν καταφέρνουν να κλείσουν ραντεβού, πρέπει να περιμένουν άλλον ένα μήνα για να επιχειρήσουν μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια, με αμφίβολο αποτέλεσμα. Καθυστερήσεις υπάρχουν και για σειρά εξετάσεων όπως είναι οι υπέρηχοι και οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς η ζήτηση υπηρεσιών Υγείας είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Όπως επισημαίνει, ο Σύλλογος έχει γίνει δέκτης πολλών διαμαρτυριών από πολίτες που αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού στα νοσοκομεία, καθώς φαίνονται όλα κλεισμένα.

 

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η νέα υποπαραλλαγή της Omicron XBB.1.16 πρέπει να παρακολουθείται

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την υποπαραλλαγή Omicron  XBB.1.16, η οποία έχει εντοπιστεί σε περίπου 24  χώρες. Η εν λόγω παραλλαγή δεν έχει βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι παρόμοια με την υποπαραλλαγή XBB.1.5 που κυριαρχεί στη χώρα από τον Ιανουάριο.

Η XBB.1.16 έχει μια επιπλέον μετάλλαξη που σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, την καθιστά πιο μολυσματική και δυνητικά πιο παθογόνο, δήλωσε σε πρόσφατη ενημέρωση η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19.

«Κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες. Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί, αλλά για αυτό έχουμε αυτά συστήματα επιτήρησης». Τα περισσότερα δείγματα της XBB.1.16 είναι από την Ινδία, όπου έχει γίνει κυρίαρχη. Τα εβδομαδιαία κρούσματα Covid-19 στη χώρα υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα αιχμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Η Omicron παραμένει η παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως και εκατοντάδες υποπαραλλαγές συνεχίζουν να κυκλοφορούν.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήμασταν από την αρχή αυτής της πανδημίας», δήλωσε η Van Kerkhove. «Μια από τις μεγάλες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουμε στο μέλλον είναι ο ίδιος ο ιός. Δεν έχει περιοριστεί σε ένα προβλέψιμο μοτίβο. Συνεχίζει να εξελίσσεται».

Ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19, των νοσηλειών και των θανάτων συνεχίζει να μειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λιγότερο από το 1% των κομητειών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο Covid-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  (CDC) των ΗΠΑ.

 

Patient Hub Networking | Συνέχεια με «Οικονομικά Υγείας & Φαρμακευτική Πολιτική»

Με επιτυχία συνέχισαν τα σεμινάρια του Α’ Κύκλου για «Οικονομικά Υγείας & Φαρμακευτική Πολιτική» στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος ενδυνάμωσης των Συλλόγων Ασθενών «Patient Hub Networking», το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023. Η κύριος Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας παρουσίασε τα δύο σεμινάρια με θέμα “Οικονομικά Υγείας” και “Φαρμακευτική Πολιτική”, με υβριδική συμμετοχή εκπροσώπων μελών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας από διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπροσώπων ασθενών  χωρίζονται σε 2 κύκλους εκπαίδευσης: «Πολιτικές Υγείας και Φάρμακο» και «Ενδυνάμωση Εκπροσώπων Ασθενών».  Αποτελούν μέρος του «Patient Hub Networking» και πραγματοποιούνται στον συνεργατικό χώρο ενδυνάμωσης και καινοτομίας ασθενών Patients Hub. Το έργο «Patient Hub Networking» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα διαχείρισης την «Ένωση Ασθενών Ελλάδας» και εταίρους τη «Humane» και το «Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας». Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού  Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγ  των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

ΣΕΛΙΔΑ 5

Ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος Προσωπικού Βοηθού

Ξεκίνησε χθες και επισήμως η εφαρμογή του προγράμματος Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται ήδη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Προσωπικός Βοηθός των ΑμεΑ έχει ως στόχο την ένταξη των αναπήρων, που το μπορούν και το επιθυμούν, στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Είναι ένα παλαιό αίτημα του αναπηρικού κινήματος το οποίο ξεκινάει πλέον να γίνεται πραγματικότητα. Η σημασία του Προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού και η εξέλιξή του παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε χθες. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης και μέλη του αναπηρικού κινήματος. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί δεκάδες προσωπικοί βοηθοί, οι οποίοι συνάπτουν συμβάσεις με τα άτομα με αναπηρία. Στόχος είναι στην Αττική να καλυφθούν με προσωπικό βοηθό 1.000 άτομα με αναπηρία. Από τα μέσα Μαΐου 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ο συνολικός αριθμός που θα καλύψει το πρόγραμμα είναι 2.000. Ενώ το 2025 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί καθολικά, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο Προσωπικός Βοηθός καθοδηγείται από το άτομο με αναπηρία και το υποστηρίζει σ’ ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που δε μπορεί να εκτελέσει αυτόνομα, λόγω των λειτουργικών του περιορισμών. Το πρόγραμμα αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς.

 

Καμπάνια #BlueMarch για τον ορθοκολικό καρκίνο

Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον ορθοκολικό καρκίνο (CRC) και η εταιρεία Pierre Fabre για μια ακόμα χρονιά στήριξε την καμπάνια #BlueMarch με ποικίλες ενημερωτικές δράσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καμπάνια περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, post στα social media της εταιρείας με θέμα το #Blue March, τη διεθνή πρωτοβουλία που καλεί τους χιλιάδες ασθενείς, φροντιστές, επιστήμονες και μέλη της κοινότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο καρκίνο.

Ο ορθοκολικός καρκίνος (CRC) είναι ο τρίτος συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως, με τη διάγνωση για 1 στους 4 ασθενείς να γίνεται αφού ο καρκίνος έχει ήδη δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος. Γι’αυτό είναι σημαντικές οι δράσεις ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του ορθοκολικού καρκίνου, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή. Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, η εταιρεία Pierre Fabre πραγματοποίησε εκδήλωση για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην παραλία του Σχοινιά.  Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε μια αληθινή πίστα Survivor με συντονιστή τον Στέλιο Κρητικό, ενώ παράλληλα, ενημερώθηκαν για το πώς μπορούν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή και να εντάξουν μια ρουτίνα άσκησης στην καθημερινότητά τους.

Διαφορές ανάμεσα στην αστική και στην ποινική ιατρική ευθύνη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Αρεοπαγίτη ε.τ. και Πρόεδρου της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, Ιωάννη Χαμηλοθώρη με θέμα «Ζητήματα Αστικής Ιατρικής Ευθύνης» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ. Αρχικά, ο κύριος Χαμηλοθώρης διαχώρισε την αστική ιατρική ευθύνη από την αντίστοιχη ποινική, σημειώνοντας συνοπτικά τις διαφορές τους. Στη συνέχεια, αναλύοντας την αστική ευθύνη του ιατρού διέκρινε ανάμεσα στη συμβατική ευθύνη και στην ευθύνη από αδικοπραξία. Στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην ανάλυση της ευθύνης από αδικοπραξία, η οποία στηρίζεται στο κοινό αδικοπρακτικό δίκαιο και παράλληλα στις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 2251/1994, που προβλέπει κατά τρόπο ανεξάρτητο αποζημιωτική ευθύνη του παρέχοντος υπηρεσίες, όπως είναι και ο ιατρός. Ο ομιλητής έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έννοια του ιατρικού σφάλματος και στη σημασία του για τη θεμελίωση αδικοπρακτικής ευθύνης. Αναφέρθηκε ακόμη, σε σχέση με το ιατρικό σφάλμα, στο λεπτό ζήτημα της αξιολόγησης εκ μέρους του δικαστή του αποδεικτικού υλικού, το οποίο απαιτεί σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα επιστημονικής γνώσης, δεν παύει όμως να αποτελεί νομικό θέμα. Ακολούθως ο κύριος Χαμηλοθώρης αναφέρθηκε στις μορφές ιατρικής αμέλειας, η οποία μπορεί να εμφανίζεται κατά βάση υπό τη μορφή της εσφαλμένης διάγνωσης ή μη διάγνωσης της νόσου ή της πλημμελούς θεραπευτικής αγωγής, αλλά και στη διαμόρφωση προτύπου επιμέλειας ενός ιατρού. Τόνισε δε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές συνθήκες, η παροχή της υπηρεσίας, το είδος της ιατρικής πράξης (επικινδυνότητα της πράξης, ευπάθεια του ασθενούς), οι αυξημένες δυνατότητες του ιατρού μέσα στον κύκλο ειδικότητας που ανήκει. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της συναίνεσης του ασθενούς και στο ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη θεμελίωση της αστικής ευθύνης. Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε επέμβασης ή της ειδικότητας του ιατρού, η ιατρική ευθύνη πρέπει να εντάσσεται πάντοτε στο γενικότερο πλαίσιο που θέτει το άρθρο 914 του Αστικού Κώδικα και όχι να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο που θα αφορά αποκλειστικά τις ιατρικές πράξεις. Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στην υπό ευρεία έννοια ζημία, που αποκαθίσταται, εφόσον συντρέξουν οι όροι  της αδικοπρακτικής ευθύνης του ιατρού, η οποία περιλαμβάνει; α) τη θετική και αποθετική ζημία του ασθενούς (929 ΑΚ), β)  την εύλογη χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης και γ) μία χρηματική παροχή, ως τρίτη αυτοτελή  αξίωση, σε περίπτωση  δημιουργίας αναπηρίας ή παραμόρφωσης  στον ασθενή (931 ΑΚ). Ωστόσο, ο κύριος Χαμηλοθώρης εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς τη λογική ύπαρξης αυτής της χρηματικής παροχής του 931ΑΚ, αφού, όπως επιχειρηματολόγησε, η αναπηρία ή η παραμόρφωση μπορούν να ληφθούν υπόψη αρκούντως ικανοποιητικά στα είδη αποζημιώσεων των άρθρων 929ΑΚ και 932ΑΚ, γεγονός που δεν δικαιολογεί την ύπαρξη μίας τρίτης αυτοτελούς αξίωσης χρηματικής παροχής. Τέλος, αναφέρθηκε στην ευθύνη του ιατρού με βάση το άρθρο 8 του ν. 2251/1994 και στη διαφορά που αυτή εμφανίζει σε σύγκριση με την αδικοπρακτική ευθύνη από το άρθρο 914 ΑΚ. Αυτή εντοπίζεται κυρίως στο βάρος απόδειξης της έλλειψης παρανομίας και υπαιτιότητας, το οποίο στην περίπτωση αυτή φέρει ο ιατρός και όχι ο ασθενής. Δηλαδή στην περίπτωση αυτή επέρχεται αντιστροφή του βάρους απόδειξης, αφού ο παρέχων τις υπηρεσίες ιατρός, για να απαλλαγεί από την ευθύνη του, θα πρέπει ο ίδιος να αποδείξει ότι η ζημία που προκλήθηκε από την παροχή της ιατρικής υπηρεσίας δεν οφείλεται σε δική του παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά κατά την παροχή των υπηρεσιών του.

 

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και υπέρταση

Λιγότερες από 6 ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και υπέρταση, ενώ σχετίζονται με κατάθλιψη, προβλήματα στη στύση και ακράτεια ούρων. Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο του ο Γιώργος Ποταμίτης, Iατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΩΡΛ Τμήματος Affidea Περιστερίου, Συνεργάτης ΩΡΛ Τμήματος Affidea Κηφισιάς. Επιπλέον όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου για μία νύχτα έχουν την επομένη μέρα αύξηση στο αίμα τους της ουσίας ιντερλευκίνη 6. Αυτό είναι ένα μόριο που έχει σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγεται στον εγκέφαλο, αλλά και στην περιφέρεια, ακόμα και από το λίπος.

Σε έρευνα στο ιατρικό κέντρο Χέρσυ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, όπου περιόρισαν τον ύπνο για μία εβδομάδα κατά δύο ώρες σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες, δηλαδή αντί για οκτώ ώρες κοιμόντουσαν έξι, βρέθηκε ότι ακόμα και με αυτή τη μικρή μείωση ύπνου υπήρξε αύξηση αυτών των ιντερλευκινών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι δύο ώρες λιγότερου ύπνου είναι σημαντικές για την υγεία.

Άλλες εργασίες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξαν ότι η αύξηση της ιντερλευκίνης 6 σε άτομα που είναι αποστερημένα από ύπνο δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, όπως έμφραγμα. Η αύξηση των ιντερλευκινών προκαλούν υπνηλία και κούραση που σε κάνουν να θέλεις να κοιμηθείς.

Ο απαιτούμενος χρόνος ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 7 σε 9 ώρες. Αν οι ώρες ύπνου είναι λιγότερες από έξι, το σώμα παράγει περισσότερες ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος και οι οποίες δημιουργούν υπέρταση. Και η υπέρταση ως γνωστόν αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες των καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αλλά και το πρόβλημα της αϋπνίας, που διαφέρει από την έλλειψη κανονικού χρόνου ύπνου, έχει σχέση με το άγχος και την κατάθλιψη. Η αϋπνία συνδέεται με την λειτουργία του «συστήματος στρες» του οργανισμού και ειδικά του συστήματος που έχει σχέση με την παραγωγή της κορτιζόλης.

Δηλαδή οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, παράγουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Αντιδρούν σαν να είναι σε διαρκές στρες. Πειράματα σε σχέση με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης αποδεικνύουν ότι αυτά συνδέονται με καρδιοπάθειες, σοβαρή κατάθλιψη, οστεοπόρωση, παχυσαρκία. Μελέτες ακόμη έδειξαν πως οι διαταραχές του ύπνου προηγούνται ορισμένων ουρολογικών προβλημάτων, όπως η ακράτεια ούρων, τα συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και η ανάγκη ούρησης στη μέση της νύχτας (νυκτουρία). Μάλιστα όσοι πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από άπνοια. Είναι σημαντικό οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία να ελέγχονται και για υπνική άπνοια.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Συστάσεις ΕΟΦ για προϊόν για στυτική δυσλειτουργία

Ο ΕΟΦ με χθεσινή του ανακοίνωση συστήνει στους καταναλωτές να μην προμηθεύονται και χρησιμοποιούν συγκεκριμένο προϊόν για τη στυτική δυσλειτουργία. Αναλυτικότερα στη εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή να κάνουν χρήση του προϊόντος Blue Bulls Power. Τo συγκεκριμένο προϊόν προωθείται για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας και δεν αποκλείεται η διάθεσή του και στη χώρα μας μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αρχές, το προϊόν περιέχει τη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη (sildenafil), χωρίς αυτή να δηλώνεται στη επισήμανση τους. Το προϊόν δεν είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ. Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές (π.χ. διαδίκτυο) μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία».

Σημαντικά νέα ευρήματα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, και θεωρείται υπεύθυνη για το 32% όλων των θανάτων. Παρότι η ασθένεια προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από ανθυγιεινές συνήθειες, πρόσφατα βρέθηκε ότι ένα ελάττωμα στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας.

Για λόγους που είναι μόνο εν μέρει κατανοητοί, τα κύτταρα από τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος μερικές φορές αλλάζουν από «προστατευτικά» σε «επιβλαβή», ενθαρρύνοντας τη συσσώρευση λίπους στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αρτηριών θέτοντας έτσι τους ανθρώπους σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Οι επιστήμονες αναζητούν ένα φάρμακο ή εμβόλιο, ή και τα δύο, για να εξαλείψουν αυτό το πρόβλημα. Το έργο τους, εάν πετύχαινε, θα άνοιγε το δρόμο για ένα σημαντικό νέο όπλο ενάντια στον πρόωρο θάνατο. Αυτό θα σήμαινε ότι οι καρδιολόγοι δεν θα χρειαζόταν πλέον να ανακοινώνουν οδυνηρά νέα σε ασθενείς –μερικούς ηλικίας έως και 40 ετών– ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου είναι υψηλός παρόλο που τρώνε καλά, ασκούνται και αποφεύγουν τα τσιγάρα και άλλες επιβλαβείς ουσίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η συσσώρευση αρτηριακού λίπους είναι αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια της ζωής. Αυτό γίνεται προβληματικό μόνο όταν το λιπώδες στρώμα σχηματίσει θρόμβους που μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος. «Για πολλά χρόνια, δεν είχαμε πλήρη κατανόηση του τι προκαλεί αυτή την ασθένεια, αλλά τώρα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τα υψηλά λιπίδια του αίματος και η χρόνια φλεγμονή είναι και οι δύο βασικοί παράγοντες», δήλωσε ο  Dr Dennis Wolf από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Φράιμπουργκ. Ενώ η χοληστερόλη χρειάζεται στο σώμα για την παραγωγή κυτταρικών μεμβρανών και αρκετών ορμονών, όταν υπάρχει δυσλειτουργία, η LDL-C συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Παραδοσιακά, η αθηροσκλήρωση θεωρούνταν μια «στατική» ασθένεια του αρτηριακού τοιχώματος. Η θεραπεία φαινόταν σχετικά απλή: μείωση της κακής χοληστερόλης και άλλων κυκλοφορούντων λιπών μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και λήψη φαρμάκων που μειώνουν τα λιπίδια, όπως στατίνες και η καλή υγεία θα αποκατασταθεί. Αλλά αυτά τα μέτρα λειτουργούν μόνο στο 30-35% των ασθενών – το υπόλοιπο 65-70% παρουσιάζει μικρή ή καθόλου βελτίωση. Ο λόγος είναι ότι το στατικό μοντέλο για τη νόσο είναι ελαττωματικό. Ενώ είναι αλήθεια ότι στους ασθενείς με αθηροσκλήρωση η χοληστερόλη φράζει τις αρτηρίες τους, η έρευνά μας δείχνει ότι η πάθηση είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά δυναμική, με τη χρόνια φλεγμονή – και επομένως το ανοσοποιητικό σύστημα – να παίζει κεντρικό ρόλο», τονίζει ερευνητής που πήρε μέρος στο  χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο ANIMATE, μιας πενταετούς πρωτοβουλίας που διαρκεί έως το 2024. Πειράματα σε ζώα, είχαν ήδη επιτυχία: ποντίκια που έλαβαν ένεση με μια ένωση που εμπόδιζε το CD40 ανέπτυξαν ανοσοκύτταρα που προστατεύουν από τη συσσώρευση πλάκας. Δυστυχώς, αυτή η ένωση δεν μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, επειδή η χημική της σύνθεση αποτελεί πιθανό κίνδυνο για αυτούς. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν αποθαρρύνονται και συνεχίζουν τις προσπάθειες για να βρουν κάτι που θα λειτουργεί και στους ανθρώπους, και δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τοξικό ή επιβλαβές.

Η DEMO στο πλευρό της ΑΜΥΜΩΝΗΣ

Η DEMO, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, φέτος το Πάσχα στηρίζει το έργο του Συλλόγου Αμυμώνη, προμηθευόμενη περισσότερες από 1.320 λαμπάδες για τους ανθρώπους της εταιρείας. Πιστή στον εταιρικό κώδικα αξιών για δράσεις που έχουν σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, η DEMO στηρίζει το πολύτιμο έργο του Συλλόγου που βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί και ενήλικα με οπτική και πρόσθετες αναπηρίες. Η Αμυμώνη είναι ο μόνος πανελλήνιος φορέας που παρέχει εκπαίδευση, φροντίδα και θεραπείες σε παιδιά και ενήλικες με οπτική αναπηρία και πρόσθετες αναπηρίες καλύπτοντας όλο το ηλικιακό τους φάσμα, στηρίζοντας παράλληλα με κάθε τρόπο τις οικογένειές τους. «Η λειτουργία της DEMO είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσφορά προς την κοινωνία. Έτσι, φέτος το Πάσχα, κάνουμε μια μεγάλη αγκαλιά τα παιδιά της Αμυμώνης, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους συνανθρώπους μας και να τους ενθαρρύνουμε να συνεργαστούμε, σε αυτήν τη γιορτή αγάπης, για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε η κα Ιωάννα Δέμου, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη DEMO ABEE.