Προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο

Στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο με τη χρήση πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας στοχεύει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα GoodRENal . Η εικονική πλατφόρμα θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των συνεδριών αιμοκάθαρσης για να ενθαρρύνει τους ασθενείς να τηρούν αυτές τις υγιεινές συνήθειες, ενώ βρίσκονται υπό θεραπεία. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, GoodRENal θα παρουσιαστεί στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο» την οποία συνδιοργανώνουν στις 25 Απριλίου στο ΚΕΔΕΑ (10:00-14:30), οι Α΄ και Β’ Νεφρολογικές Κλινικές του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, η Επιτροπής Υγείας του ΑΠΘ, η European Assοciation of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης .

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της ημερίδας η χρόνια νεφρική νόσος προβλέπεται ότι θα αποτελέσει πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2040. Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση που επηρεάζει άνω του 10% του γενικού πληθυσμού. Σήμερα ο αριθμός των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο ανέρχεται σε περίπου 800 εκατομμύρια παγκοσμίως εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ελλάδα περίπου 1.000.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο από τους οποίους 14.000 βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Στη Θεσσαλονίκη περίπου 1.400 ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 150 σε περιτοναϊκή κάθαρση και 300 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση για τις σύγχρονες απόψεις αναφορικά με την αιμοκάθαρση, την περιτοναϊκή κάθαρση και τη μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και για την εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής γύμνασης, υγιεινοδιαιτητικού τρόπου ζωής, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης, ως συμπληρωματικών μεθόδων της θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζει το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Β’ Νεφρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ. Η εκδήλωση απευθύνεται σε ιατρούς, νοσηλευτές, γυμναστές και ασθενείς και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ξεκινά δοκιμή σύγκρισης αποτελεσματικότητας δυο νέων φαρμάκων για την παχυσαρκία 

Η Eli Lilly την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησε μια νέα δοκιμή φάσης 3b με τον κωδικό SURMOUNT-5, όπου θα συγκριθούν η αποτελεσματικότητα του Mounjaro και του Wegovy της Novo Nordisk σε ασθενείς με παχυσαρκία ή υπέρβαρους με παθήσεις που σχετίζονται με το βάρος.

Η δοκιμή στοχεύει να εγγράψει 700 συμμετέχοντες από 61 τοποθεσίες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση . Η μελέτη αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα την επόμενη Παρασκευή και να διαρκέσει περίπου 78 εβδομάδες, με εκτιμώμενη αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Φεβρουάριο του 2025.Στο κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης, οι ερευνητές θα συγκρίνουν τις ποσοστιαίες μεταβολές βάρους μεταξύ των δύο φαρμάκων την εβδομάδα 72 από την αρχική τιμή. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Lilly σχεδιάζει το SURMOUNT-5 ως μελέτη που θα δείξει ότι το Mounjaro είναι καλύτερο από το Wegovy ή απλώς για να δείξει ότι δεν είναι κατώτερο.Άλλες δευτερεύουσες μετρήσεις περιλαμβάνουν το ποσοστό των ασθενών που έχουν επιτύχει συγκεκριμένη απώλεια βάρους. Σε αίτημα του Fierce Pharma για σχολιασμό, η Lilly δεν απάντησε μέχρι την ώρα της δημοσίευσης τυ σχετικού άρθρου.Η νέα μελέτη έρχεται στον απόηχο της μεγάλης δημοτικότητας και των δύο φαρμάκων  που διαφημίστηκαν από διασημότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε και σε μεγάλη έλλειψη που διήρκεσε μήνες και τα δύο φάρμακα, η οποία μόλις πρόσφατα επιλύθηκε.

Σε μια έκθεση τον Νοέμβριο, οι αναλυτές της Cowen υπολόγισαν ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, με τη Novo και τη Lilly να πρωτοστατούν.

 

 

Νέα μελέτη: Καθυστέρηση εμφάνισης των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης

Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων της πάθησης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νίκαιας στη Γαλλία διαπίστωσε ότι ένα φάρμακο που ονομάζεται τεριφλουνομίδη μπορεί να καθυστερήσει τα πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε άτομα των οποίων οι μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν σημάδια της νόσου, παρόλο που τα άτομα δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη συμπτώματα της νόσου. Η πάθηση που εμφανίζεται στις μαγνητικές τομογραφίες ονομάζεται ακτινολογικά απομονωμένο σύνδρομο και διαγιγνώσκεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά έχουν βλάβες στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στη ΣκΠ. Μερικές φορές αυτοί οι ασθενείς συνεχίζουν να αναπτύσσουν ΣκΠ, παρόλο που το ακτινολογικά απομονωμένο σύνδρομο είναι μια ξεχωριστή κατάσταση. «Η τεριφλουνομίδη δεν είναι ένα νέο φάρμακο», είπε ο Δρ Τάιλερ Σμιθ, νευρολόγος με ειδίκευση στη σκλήρυνση κατά πλάκας στο Κέντρο Περιεκτικής Φροντίδας της Πολλαπλής Σκλήρυνσης του NYU Langone. «Το χρησιμοποιούμε συνεχώς για τη θεραπεία της ΣΚΠ. Αυτό που λέει αυτή η μελέτη είναι ότι ίσως μπορούμε να διαγνώσουμε τη σκλήρυνση κατά πλάκας πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και ίσως ένα φάρμακο όπως αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για να απαοτρέψει την ανάπτυξη συμπτωμάτων  στους ασθενείς».

Στην προκαταρκτική μελέτη, που θα παρουσιαστεί στην 75η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, συμμετείχαν 89 άτομα με ακτινολογικά απομονωμένο σύνδρομο. Στους μισούς από τους ανθρώπους χορηγήθηκε τεριφλουνομίδη καθημερινά και στους άλλους μισούς χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Και οι δύο ομάδες παρακολουθήθηκαν για έως και δύο χρόνια.

 

Έως και 58% το clawback για ανάλωσιμα υλικά για τον διαβήτη

Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του Ιανουρίου 2023, έως και 58% αγγίζει η αυτόματη επιστροφή  για τα αναλώσιμα υλικά για τον σακχαρώδη διαβήτη. Αναλυτικότερα στην κατηγορία «υγειονομικό υλικό» η υποκατηγορία  «υλικά σακχαρώδη διαβήτη- αντλία ινσουλίνης και αναλώσιμα» έχει μηνιαίο όριο 416.666,67 ευρώ και ποσοστό επιστροφής 58,03%. Ωστόσο, στην κατηγορία «Υπηρεσίες Νοσηλείας Ιδιωτικών Κλινικών», οι υποκατηγορίες «Νοσήλεια Ειδικών Παθολογικών» και «Νοσήλεια Ειδικών Επεμβάσεων» το ποσοστό clawback είναι 0%.

Υψηλό ποσοστό επιστροφής εμφανίζεται επίσης στην υποκατηγορία «ορθοπαιδικά βαριάς κινητικής αναπηρίας» 36,89% με μηνιαίο όριο 333.333,33 ευρώ.  Στο 0,20% βρίσκεται το clawback στην υποκατηγορία «οπτικά» και στο 0% στην υποκατηγορία «Αναπνευστικά-Ειδικός Νεφελοποιητής για κυστική ίνωση». Στα συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής η υποκατηγορία «Σκευάσματα κατάλληλα για Αλλεργία στο Γάλα», το clawback αγγίζει το 28,30%, ενώ τα σκευάσματα λοιπών νόσων που προβλέπονται από τον ΕΚΠΥ το 4,24%.

 

Σοβαρή υποστελέχωση στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας

Την σοβαρή υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και ειδικά στη Χειρουργική κλινική, τονίζει σε ερώτησή του πορς τον Υπουργό Υγείας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, οι πολίτες του Νομού Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής έγιναν μάρτυρες ακόμη ενός κρούσματος της σοβαρής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου της περιοχής τους, ύστερα και από την αδυναμία εφημερίας τόσο για την Πέμπτη 20/4, όσο και για χθες Κυριακή 23/4 Ιατρού Ειδικότητας Χειρουργικής, την ίδια στιγμή που στην αντίστοιχη κλινική νοσηλεύονται ασθενείς.

Όταν για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου χρειάζονται τουλάχιστον επιπλέον τέσσερις (4) ιατροί ειδικότητας Χειρουργικής και το νοσοκομείο κινδυνεύει να απομείνει με δύο, ουσιαστικά δεν υφίσταται Χειρουργική Κλινική στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Πρόβλημα το οποίο έχει πολλές φορές επισημανθεί με τα διαθέσιμα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Υποστελέχωση για τη Χειρουργική Κλινική νοσοκομείου πρωτεύουσας Νομού, που εξυπηρετεί παράλληλα και όμορες περιοχές, όπως τη Βόνιτσα και τη Λευκάδα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελειώνει τη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Πρέβεζας, καθώς συμπληρώνει την εικόνα εγκατάλειψης, όχι μόνο της εν λόγω κλινικής, αλλά και των υπολοίπων κλινικών του νοσοκομείου, τα τελευταία δύο χρόνια. Στο κείμενο της ερώτησης σημειώνεται ακόμα ότι οι πολίτες της Πρέβεζας διαμαρτύρονται έντονα για τη συνεχιζόμενη  μείωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού που έχει ως επίπτωση την επιδείνωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας,  και ίσως προαναγγέλλει και το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Οι μαύρες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού νωρίτερα 

Μια νέα μελέτη για τους θανάτους από καρκίνο του μαστού εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι μαύρες γυναίκες πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο σε μικρότερες ηλικίες.Αναλυτικότερα, η διεθνής ομάδα ερευνητών αναφέρει στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό JAMA Network Open, ότι μπορεί να δικαιολογούνται κλινικές δοκιμές για να διερευνηθεί εάν οι κατευθυντήριες γραμμές προσυμπτωματικού ελέγχου θα πρέπει να συνιστούν στις μαύρες γυναίκες να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε μικρότερες ηλικίες, περίπου στα 42 αντί για τα 50.Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (The US Preventive Services Task Force)– μια ομάδα ανεξάρτητων ιατρικών εμπειρογνωμόνων των οποίων οι συστάσεις βοηθούν στις αποφάσεις των γιατρών – συνιστά διετή προσυμπτωματικό έλεγχο για γυναίκες, που πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των 50 ετών. Η Task Force λέει ότι η απόφαση για έναρξη προληπτικού ελέγχου πριν από τα 50 «πρέπει να είναι ατομική».Πολλές ιατρικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της American Cancer Society και της Mayo Clinic, τονίζουν ήδη ότι οι γυναίκες έχουν την επιλογή να ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε χρόνο ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών. Παρόλο που οι μαύρες γυναίκες έχουν 4% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού από τις λευκές γυναίκες , έχουν 40% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού.«Το μήνυμα για τους κλινικούς ιατρούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την υγεία των ΗΠΑ είναι απλό.

Οι κλινικοί γιατροί και οι ακτινολόγοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη φυλή και την εθνικότητα όταν καθορίζουν την ηλικία στην οποία πρέπει να ξεκινήσει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού», ανέφερε σε ένα email ο Δρ Mahdi Fallah, συγγραφέας της νέας μελέτης και επικεφαλής της Ομάδας Πρόληψης Καρκίνου στο Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. «Επίσης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την υγεία μπορούν να εξετάσουν μια προσαρμοσμένη στον κίνδυνο προσέγγιση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού για την αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων στη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, ειδικά τη θνησιμότητα πριν από τη συνιστώμενη ηλικία του προσυμπτωματικού ελέγχου», δήλωσε ο Fallah, ο οποίος είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία. Οι ερευνητές – από την Κίνα, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Νορβηγία – ανέλυσαν δεδομένα για 415.277 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες που πέθαναν από καρκίνο του μαστού από το 2011 έως το 2020. Αυτά τα δεδομένα για τα ποσοστά θνησιμότητας από διηθητικό καρκίνο του μαστού προήλθαν από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας και αναλύθηκε με το στατιστικό λογισμικό SEER του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα ανά φυλή, εθνικότητα και ηλικία, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θανάτων από καρκίνο του μαστού μεταξύ των γυναικών στα 40 τους ήταν 27 θάνατοι ανά 100.000 ανθρωπο-έτη για τις μαύρες γυναίκες σε σύγκριση με 15 θανάτους ανά 100.000 στις λευκές γυναίκες και 11 θανάτους ανά 100.000 σε Αμερικανίδες Ινδιάνες, Ιθαγενείς της Αλάσκας, Ισπανόφωνες και Ασιάτισσες ή κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού.

Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης της Οικογένειας στο Περιστέρι

Το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης της Οικογένειας εγκαινίασε πρόσφατα η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη στο Περιστέρι. Το νέο Κέντρο Ημέρας δημιουργήθηκε από τον Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία» και εντάσσεται στις 106 κοινοτικές Δομές που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας, στην επικράτεια, κατόπιν διαγωνισμών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Η νέα δομή προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους 5 Δήμων (Περιστερίου, Αιγάλεω, Περάματος, Αγίας Βαρβάρας και Χαϊδαρίου) και απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, νεαρούς ενήλικες, γονείς ή φροντιστές που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες ή διαταραχές. Έμμεσα ωφελούμενοι του Κέντρου Ημέρας είναι επίσης οι επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, οι εκπαιδευτικοί, οι σχολικές μονάδες και άλλοι κοινωνικοί φορείς. Οι δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνουν πρόληψη και ενδυνάμωση, διαγνωστική εκτίμηση και θεραπεία, εξειδικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για παιδιά και εφήβους, όπως είναι οι θεραπείες μέσω τεχνών και η παιγνιοθεραπεία, συμβουλευτική, προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ένταξηςκαι ενδυνάμωση των γονέων. Επιπλέον, παρέχεται διασύνδεση με δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Η νέα Δομή στελεχώνεται με 3 ψυχιάτρους, 2 παιδοψυχολόγους, 3 ψυχολόγους, 1 Κοινωνικό Λειτουργό και το απαραίτητο βοηθητικό και Διοικητικό προσωπικό. Προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας και να προγραμματίσουν ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 210 86 68 365 και μέσω email στη διεύθυνση [email protected].

Κατά την τέλεση των εγκαινίων, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη επεσήμανε: «Οι οικογένειες και ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι στην διάρκεια της πανδημίας δέχτηκαν σημαντική ψυχική επιβάρυνση. Καταγράφηκε αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης, της ενδοοικογενειακής βίας, των συγκρούσεων, της ανασφάλειας, του φόβου για το μέλλον, της εργασιακής αβεβαιότητας και άλλων ψυχικών διαταραχών. Για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους γονείς, δημιουργούμε Κέντρα Ημέρας Ολιστικής Υποστήριξης της Οικογένειας, που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στην κοινότητα. Συνολικά με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» δημιουργούμε, κατόπιν διαγωνισμών, 106 νέες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας για την υποστήριξη του γενικού πληθυσμού, αλλά και των ευάλωτων ομάδων. Όλες οι Δομές προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί κι έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης για τις 66 εξ αυτών, ενώ παράλληλα προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για άλλες 30. Όλες οι πολιτικές μας αποτυπώνονται στο νέο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία με ορίζοντα δεκαετίας που εγκρίθηκε από την Βουλή και διαθέτει διακριτό άξονα για την υποστήριξη των παιδιών, των εφήβων και της οικογένειας».

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο προστατεύει την πρόσβαση στο χάπι για την άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή αποφάσισε την πρόσβαση σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την άμβλωση παγώνοντας τις αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που έθεταν περιορισμούς στη χρήση του.Ως αποτέλεσμα, η έγκριση του φαρμάκου μιφεπριστόνη από τον FDA των ΗΠΑ και οι επακόλουθες ενέργειες που το κατέστησαν πιο εύκολα προσβάσιμο θα παραμείνουν σε ισχύ όσο συνεχίζονται οι εκκλήσεις – πιθανώς για τους επόμενους μήνες.

Η απόφαση, το βράδυ της Παρασκευής είναι μια εντυπωσιακή νίκη για την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους συμμάχους της στην κοινότητα για το δικαίωμα στην άμβλωση, η οποία υπέστη ήττα πέρυσι στο Ανώτατο Δικαστήριο όταν η συντηρητική πλειοψηφία ανέτρεψε το προηγούμενη απόφαση Roe εναντίον Wade που προστάτευε τα δικαιώματα των αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο.

Η σύντομη, ανυπόγραφη εντολή του δικαστηρίου δεν εξηγεί γιατί δέχθηκε το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν και της κατασκευάστριας εταιρείας  του φαρμάκου να παρέμβει. Οι δικαστές Clarence Thomas και Samuel Alito διαφώνησαν δημόσια. Οι ψήφοι των άλλων δικαστών δεν αποκαλύφθηκαν.

Η υπόθεση είναι η πιο σημαντική διαμάχη που σχετίζεται με την άμβλωση που έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο από τότε που οι δικαστές ανέτρεψαν την απόφαση Roe εναντίον Wade , ωθώντας συντηρητικές Πολιτείες  στις ΗΠΑ είτε να απαγορεύσουν είτε να περιορίσουν σοβαρά τη διαδικασία. Ο τρόπος με τον οποίο επιλύεται τελικά η διαφωνία σχετικά με τις φαρμακευτικές αμβλώσεις θα μπορούσε να δυσκολέψει τις γυναίκες να κάνουν έκτρωση, ακόμη και στις πολιτείες που εξακολουθούν να το επιτρέπουν.

 

Επικαιροποίηση των 14 θεσπισμένων δικαιωμάτων των ασθενών εν έτει 2023

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18/4, η εκδήλωση που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών. Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Ακαδημαϊκού και Επιστημονικού Κλάδου, της Κοινωνίας των Πολιτών και των Συλλόγων Ασθενών, επισφράγισε για ακόμη μια χρονιά ότι κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες, προλογίζοντας την εκδήλωση καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην ύψιστη τιμή για την Ένωση Ασθενών Ελλάδας της παραχώρησης της αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στη συνέχεια επισήμανε τον διττό σκοπό της εκδήλωσης, ο οποίος πέραν της ανάλυσης των 14 δικαιωμάτων τα οποία θεσπίστηκαν το 2002 με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών είναι και η επικαιροποίησή τους εν έτει 2023. Στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε την πρόοδο που έχει γίνει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με βασική στόχευση της πρώτης διακυβέρνησης την πρόληψη και τη δόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ταυτόχρονα, επισήμανε την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο δικαίωμα των ασθενών στην πρόληψη με τα πέντε προληπτικά προγράμματα ενώ αναφέρθηκε και στο δικαίωμα της ισότιμης και χωρίς διάκριση πρόσβασης το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλα δικαιώματα όπως αυτό της πληροφόρησης, της συναίνεσης, της ελευθερίας επιλογής θεραπευτικής μεθόδου, της ποιότητας αλλά και της καινοτομίας. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, μια κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στην Επιτροπή η οποία θα συντονίζει, θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί όλο αυτό το έργο, θα συμμετέχει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στην τοποθέτηση του, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας ψηφιακής πλατφόρμας για όλα τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, ώστε να μπορεί το Υπουργείο να χαρτογραφεί σε πραγματικό χρόνο τις καταγγελίες και την αντίστοιχη ανταπόκριση. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας οριζόντιος κανονισμός λειτουργίας του κάθε Γραφείου σε συνεργασία και με τον ΟΔΙΠΥ.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Δημήτρης Κοντοπίδης παρουσίασε τη σειρά των 14 βίντεο μικρού μήκους της Ένωσης Ασθενών, με ιστορίες εμπνευσμένες από βιώματα ασθενών για τα δικαιώματα τους, τα οποία περιλαμβάνονται στη νέα ιστοσελίδα greekpatientsrights.gr με αναλυτική παρουσίαση του κάθε δικαιώματος καθώς και τη σχετική νομοθεσία. Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, η κα. Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, επικεντρώθηκε στη διασφάλιση και την προστασία των 14 δικαιωμάτων των ασθενών, ως παράγοντα ενίσχυσης της δημοκρατίας και βασικό δείκτη κοινωνικής ωριμότητας.

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Η απόφαση για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και αναφέρει τους δικαιούχους και τα ποσά. Ειδικότερα, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται υπάλληλοι που απασχολούνται σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας των ΔΥΠΕ, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Κέντρα Υγείας των ΔΥΠΕ και στις ΤΟΜΥ, στην Κεντρική Υπηρεσία Υπουργείου , στην Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας , Α. ΔΡΑΣΗ Προ.Κε. Κ.Α., στο ΕΚΕΑ, στο  ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΨΥΕ, στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στον ΟΚΑΝΑ, στο ΚΕΟΕΑ στον ΕΟΔΥ καθώς και οι υπάλληλοι των κατηγοριών ΔΕ, ΥΕ της ειδικότητας «Φυλάκων-Νυχτοφυλάκων», καθώς επίσης και της κατηγορίας ΔΕ της ειδικότητας Προσωπικού Ασφαλείας, που απασχολούνται κατά πάγιο τρόπο αποκλειστικά σε κυλιόμενες νυχτερινές βάρδιες.

Το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

ανά χώρο εργασίας, κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, καθορίζεται ως εξής:

Κατηγορία πρώτη (Α’ ) σε διακόσια ευρώ (200€).

Κατηγορία δεύτερη (Β’ ) σε εκατόν εξήντα πέντε ευρώ (165€).

Κατηγορία τρίτη (Γ’ ) σε εκατόν πενήντα (150€).

Κατηγορία τέταρτη (Δ’ ) σε εκατόν πέντε (105€).

Κατηγορία πέμπτη (Ε’) σε εβδομήντα ευρώ (70€).