Ανάπτυξη δύο καινοτόμων χημικών ουσιών για την προστασία από τον κορονοϊό SARS-CoV-2

Η νόσος COVID-19 οφείλεται στον κορονοϊό SARS-CoV-2 που μπορεί να προκαλέσει βαρύ οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της πρωτεΐνης ακίδας S, η οποία αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα ACE2 στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Επομένως, η φαρμακολογική στόχευση αυτής της αλληλεπίδρασης θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση ή την εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό του οργανισμού. Η διεπιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε από τους Ερευνητές Σπύρο Πετράκη, Πέτρο Δάρα και Κώστα Σταματόπουλο (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), Θεοδώρα Καλογεροπούλου, Μαρία Κουφάκη και Δημήτριο Παπαχατζή (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Ιωάννη Καρακασιλιώτη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Βασίλειο Γοργούλη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και τους συνεργάτες τους (Ιωάννη Γκέκα, Απόστολο Αξενόπουλο, Στέλιο Μυλωνά, Σωτήρη Κατσαμάκα, Μάριο Δημητρίου, Θεανώ Φωτοπούλου, Γεώργιο Μαγουλά και Alia Cristina Tenchiu), ανέπτυξε δύο νέες χημικές ουσίες που προστατεύουν από τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εικονική σάρωση μιας βιβλιοθήκης 500.000 χημικών ουσιών για την ανεύρεση πιθανών αναστολέων της αλληλεπίδρασης μεταξύ της πρωτεΐνης ακίδας S του κορονοϊού και του ανθρώπινου υποδοχέα ACE2. Τα μόρια που προέκυψαν ομαδοποιήθηκαν και ταξινομήθηκαν με βάση της δομή τους και τη δυνατότητα πρόσδεσης στην ακίδα S, ενώ βελτιστοποιήθηκαν περαιτέρω με μεθόδους φαρμακευτικής χημείας. Στη συνέχεια, η ανασταλτική δράση των πιθανών αναστολέων μελετήθηκε σε κυτταρικές βιοδοκιμασίες που προσομοιάζουν την αλληλεπίδραση ακίδας S-ACE2 καθώς και σε πειράματα μόλυνσης με τον πραγματικό κορονοϊό. Πράγματι, δύο ενώσεις είχαν προστατευτική δράση έναντι του ιού SARS-CoV-2, παρεμποδίζοντας τη σύνδεση της ιϊκής πρωτεΐνης S στον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2. Οι νέες χημικές ουσίες βρέθηκαν ειδικές για τον κορονοϊό και, το σημαντικότερο, η ανασταλτική δράση τους δεν φάνηκε να επηρεάζεται από μεταλλάξεις στην ακίδα S, οι οποίες εντοπίζονται σε παραλλαγές του ιού. Οι συγκεκριμένες ουσίες θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων εναντίον του ιού SARS-CoV-2 ή άλλων παρόμοιων ιών που χρησιμοποιούν τον υποδοχέα ACE2 για να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Για την προστασία των ερευνητικών αποτελεσμάτων έχει κατατεθεί αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Θ. Βασιλακόπουλος για παρενέργειες εμβολίων COVID

Τα στοιχεία για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της COVID-19 που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΦ, σχολίασε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Προφανώς το εμβόλιο έχει παρενέργειες. Το ερώτημα είναι αν το όφελος και η προστασία είναι μεγαλύτερο από τον όποιο κίνδυνο» σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε «είναι δύο περιστατικά που πιθανόν να συνδέονται με δυσμενή έκβαση (θάνατο) στα 4,5 εκατομμύρια. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, είχαμε δύο θανάτους και γλιτώσαμε 50.000 θανάτους άρα είναι σοφή η κίνηση του εμβολιασμού».

Αναφερόμενος στην εβδομαδιαία επιδημιολογική εικόνα για τον κορονοϊό στη χώρα μας είπε ότι η μικρή αύξηση που καταγράφεται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ δεν πρέπει να προκαλέι πανικό. Ωστόσο, όπως είπε οι ευάλωτες ομάδες ειδικά σε πολυσύχναστα μέρη όπως μπορεί να είναι την προσεχή περίοδο οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, δεν κανένα λόγο να μη φοράνε τη μάσκα τους, που δεν είναι «ντροπή» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο μέλλον του εμβολίου κατά της COVID-19, ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει ετήσιο και θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε μεταλλάξεις όπως αυτό της γρίπης,  αλλά και ότι οδεύουμε σε εμβόλιο που θα πιάνει όλους τους κορονοϊούς και θα είναι μόνιμο. Καταλήγοντας χαρακτήρισε «καθοριστική» την χρηματοδότηση εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης αφού αναμένεται να επιταχύνει κατα πολύ την παραγωγή των νέων εμβολίων, «τόσο των ρινικών που θα εμποδίζουν τη μόλυνση, όσο και του εμβολίου που θα πιάνει όλους τους κορονοϊούς“.

Παράταση στους εμβολιασμούς HPV για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών

Παρατάθηκε η χορήγηση του εμβολίου για τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 -από 31 Δεκεμβρίου 2023- έτσι ώστε να προλάβουν να εμβολιαστούν κατά του ιού όσα παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών, είχαν χάσει  τις αντίστοιχες δόσεις. Τα παραπάνω αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που προχώρησε σε τροποποίηση του «Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2023». Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15- 18 ετών μέχρι 31.12.2024. Ο περιορισμός στην αποζημίωση δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου που περιγράφονται στη συνέχεια.

Σχήμα εμβολιασμού με HPV (HPV9) ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού: Έναρξη εμβολιασμού <15 ετών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών. Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν με μεσοδιάστημα μικρότερο από 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά. Έναρξη εμβολιασμού ≥15 ετών: 3 δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε άτομα ηλικίας 9–26 ετών σε σχήμα 3 δόσεων.

 

Δήλωση Θ. Πλεύρη για εξαγγελίες Α. Τσίπρα στην Κω

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σχολιάζοντας  τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην Κω προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε χθες από την Κω την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτών γιατρών στις νησιωτικές περιοχές όταν υπάρχει ανάγκη. Τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση με το άρθρο 56 του νόμου 4931/2022 “Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς σε έκτακτες ανάγκες” και το άρθρο 7 του νόμου 4999/2022 “Προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας με καθεστώς μερικής απασχόλησης”. Αυτές τις ρυθμίσεις που ρητώς αναφέρονται σε περιοχές που υπάρχουν ανάγκες και σε περιπτώσεις που οι θέσεις δεν καλύπτονται ο κ. Τσίπρας δεν τις στήριξε στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προβαίνει στην ιδιωτικοποίηση της υγείας. Ο κ. Τσίπρας επιτέλους κατάλαβε ότι είναι αναγκαίες ρυθμίσεις και μετανιώνει γι αυτά που ψήφισε ή συνεχίζει να κοροϊδεύει τους πολίτες;».

Π.Ο.Υ.: Υψηλός βιολογικός κίνδυνος στο Σουδάν

Υπάρχει «υψηλός βιολογικός κινδύνος» στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ, αφού ένα από τα εμπόλεμα μέρη κατέλαβε ένα εργαστήριο που περιείχε παθογόνα ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω σύνδεσης βίντεο από το Σουδάν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη χώρα, Nima Saeed Abid, είπε ότι οι τεχνικοί δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να ασφαλίσουν τα υλικά. «Αυτό είναι το κύριο μέλημα: δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο εργαστήριο από τους τεχνικούς για πάρουν με ασφάλεια το βιολογικό υλικό και τις διαθέσιμες ουσίες”, είπε, αρνούμενος να διευκρινίσει ποιο από τα εμπόλεμα μέρη είχε καταλάβει το εργαστήριο. Οι μάχες που ξέσπασαν μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών της Δύναμης RSF στις 15 Απριλίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 4.072, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ. Ο Abid είπε ότι πρόκειται για υποκαταμέτρηση, προσθέτοντας ότι έχει δει ο ίδιος δύο πτώματα στο δρόμο τις τελευταίες ημέρες. Οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες ενώ έχουν αφήσει πολλούς αποκλεισμένους στα σπίτια τους με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού. Ο ΠΟΥ έχει αναφέρει 14 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις και μεταφέρει το προσωπικό του σε ασφαλές μέρος.

Συμμαχία τριών επιστημονικών εταιρειών στην ενημέρωση για την αξία του εμβολιασμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2023, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την αξία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες που έχουν αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στο πέρασμα των χρόνων. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στυλιανός Λουκίδης, κατά την έναρξη της σχετικής συνέντευξης τύπου, τόνισε ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια για να επικοινωνήσουν οι επιστήμονες  για άλλη μια φορά το μήνυμα της Πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, ενώ σημείωσε ότι οι πνευμονολόγοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ευαισθητοποίησης για τα οφέλη του εμβολιασμού των ασθενών που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι οποίοι αποτελούν βασική προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Στην παρέμβασή της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Δρ. Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες έχουν προστατευθεί από θάνατο ή σοβαρή αναπηρία, όπως προκαλούσε η ευλογιά και η χολέρα ή άφηνε η πολιομυελίτιδα, και βέβαια τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που σώθηκαν στην πανδημία.

Αναφερόμενος σε στοιχεία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Κάθε χρόνο παγκοσμίως τα εμβόλια αποτρέπουν περίπου 6 εκατ. θανάτους παιδιών καθώς και αναπηρίες σε 750.000 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι χαρίζουν 386.000.000 έτη ζωής. Ωστόσο, έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι το 2020 περίπου 3 εκατ. παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, έχαναν τη ζωή τους ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, καθώς τα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι το 2021 περίπου 25 εκατ. παιδιά έχασαν τα βασικά τους εμβόλια και τους επανεμβολιασμούς, μια εκτίμηση που αντανακλά στη μείωση του παγκόσμιου εμβολιασμού μετά την πανδημία COVID 19. Ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα, στη διάρκεια του 2ου lockdown, καταγράφηκε μείωση των βασικών εμβολιασμών κατά 60% στα παιδιά και 95% στους εφήβους. Τόνισε επίσης τη σημασία του να επικοινωνούν οι γιατροί την αξία των εμβολίων στους εφήβους, που αποτελούν μια δύσκολη ομάδα στη λήψη εμβολίων. Είπε επίσης ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα στα παιδιά ηλικίας 7 έως 8 ετών οι βασικοί εμβολιασμοί έχουν επανακάμψει στα επίπεδα προ πανδημίας, ωστόσο στους εφήβους τα ποσοστά είναι χαμηλότερα.

Στην αξία του εμβολιασμού στην πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, Αθανάσιος Μίχος, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας  στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ. Όπως σημείωσε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμοί είναι από τις κύριες αιτίες της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ενώ σημαντική είναι και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στους εμβολιασμούς. Επιπλέον, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ανακοίνωσε τις Οδηγίες για τον εμβολιασμό ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα έναντι του πνευμονιοκόκκου, της γρίπης, του κορονοϊού, του κοκκύτη και του έρπητα ζωστήρα.

Συστήνεται το SNF Center for Precision Psychiatry & Mental Health στο Columbia University

Το Columbia University ανακοίνωσε την ίδρυση του Stavros Niarchos Foundation (SNF) Center for Precision Psychiatry & Mental Health. Το Κέντρο φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και την ευρύτερη χρήση της ιατρικής ακριβείας (precision medicine) για τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία ψυχιατρικών παθήσεων. Το Κέντρο δημιουργείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μέσω δωρεάς ύψους $75 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ).

Το νέο Κέντρο δραστηριοποιείται βάσει συνεργασίας του Τμήματος Ψυχιατρικής του Vagelos College of Physicians and Surgeons και του Zuckerman Mind Brain Behavior Institute στο Columbia University. Έρχεται να ενταχθεί στο μοναδικό οικοσύστημα ερευνητικών και κλινικών υπηρεσιών του Columbia University, αξιοποιώντας επιπρόσθετα την εμπειρία και τεχνογνωσία του New York Genome Center (NYGC), που αποτελεί συνεργαζόμενο οργανισμό του πανεπιστημίου, καθώς και συνεργασίες με το New York State Office of Mental Health.

Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα της ιατρικής ακριβείας δίνει τη δυνατότητα σε επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας να μελετούν συνδυαστικά τα μοναδικά γονιδιωματικά, φυσιολογικά και υγειονομικά προφίλ κάθε ασθενούς για την ανάπτυξη νέων μεθόδων πρόληψης και θεραπείας. Το Columbia University βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον εντοπισμό γενετικών και βιολογικών αλλαγών που προκαλούν πλήθος σοβαρών ψυχικών ασθενειών. Το SNF Center for Precision Psychiatry & Mental Health έρχεται να επεκτείνει αυτήν την έρευνα, συγκεντρώνοντας έναν σημαντικό όγκο ιατρικών δεδομένων που αφορούν γονιδιωματικές αλληλουχίες. Παράλληλα, αξιοποιώντας τη διεπιστημονική τεχνογνωσία βιολόγων, ιατρών και άλλων ειδικοτήτων, το Κέντρο αναμένεται να επιταχύνει, τόσο σε επίπεδο έρευνας, όσο και θεραπείας, την ανάπτυξη νέων εργαλείων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών, βάσει της εμπειρίας συγκεκριμένων υποομάδες ασθενών.

«Οι γνώσεις που μας προσφέρει η γονιδιωματική και η ιατρική ακριβείας αποδεικνύονται εξαιρετικά πολύτιμες για τη βελτίωση της υγείας και της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Columbia University, Lee C. Bollinger. «Μέσω του νέου Κέντρου, οι ερευνητές μας θα ανταποκριθούν σε μια επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη, αξιοποιώντας την ιατρική ακριβείας για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας για όλους. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στο ΙΣΝ για τη συνεργασία του με το Columbia University με σκοπό την αντιμετώπιση αυτής της σημαντικής επιστημονικής και ανθρωπιστικής πρόκλησης».

«Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη φροντίδα της σωματικής μας υγείας αποδεικνύει πόσο μπροστά έχουμε προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, ότι έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με τη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Όλοι εμείς στο ΙΣΝ είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τους γιατρούς, επιστήμονες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Columbia University, οι οποίοι συνδυάζουν τη βαθιά τεχνογνωσία με την εξίσου βαθιά αίσθηση ανθρωπιάς προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας». Η συνεργασία μεταξύ του Columbia University και του ΙΣΝ γεννήθηκε μέσα από το κοινό όραμα των δύο οργανισμών να συμβάλουν στον περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που συνεπάγονται οι ψυχικές ασθένειες, καθώς και στην καταπολέμηση της ανισότητας, του στίγματος και των διακρίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας.

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: εξωσωματική λιθοτριψία σε παιδί

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία Εξωσωματική Λιθοτριψία σε Παιδί. Συγκεκριμένα, στη Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ, στο πιο σύγχρονο σύστημα Εξωσωματικής Λιθοτριψίας Παγκοσμίως, μοναδικό στην Ελλάδα, με την πολύχρονη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση, του Διευθυντή του τμήματος κου Ιωάννη Χριστοφή και του έμπειρου προσωπικού, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξωσωματική λιθοτριψία σε παιδί στην Ελλάδα, χωρίς πόνο, χωρίς νάρκωση και χωρίς νοσηλεία. Ο μικρός μας ασθενής απαλλάχθηκε από τον ένα εκ των δύο λίθων του και απέβαλε τα μικρολιθισιακά συγκρίματα μια εβδομάδα μετά την εξωσωματική λιθοτριψία. Μέχρι τώρα τα ανήλικα παιδιά μετέβαιναν στο εξωτερικό για εξωσωματική λιθοτριψία με τεράστια οικονομική επιβάρυνση τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και για τους ίδιους τους γονείς.

Η εξωσωματική λιθοτριψία αποτελεί την πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση της λιθίασης σε ενήλικους και ανήλικους καθώς θεραπεύει το 90% των λίθων και μάλιστα σε μια συνεδρία χωρίς πόνο, χωρίς νάρκωση και χωρίς νοσηλεία. Πρόκειται για μια ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο και έτσι ο ασθενής αποφεύγει περιττά, πολύπλοκα και πολλές φορές επικίνδυνα χειρουργεία.

Το πρότυπο υβριδικό κέντρο και το μοναδικό στην Ελλάδα αντιμετώπισης της λιθίασης του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, διαθέτει την εμπειρία και την τεχνολογία για να ανταποκριθεί σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις στην ολιστική αντιμετώπιση της λιθίασης.

 

 

ΕΟΦ: Ανάκληση rapid test για κορονοϊό

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε στην ανάκληση από την αγορά rapid test (με δείγμα σάλιου) για τη διάγνωση της COVID-19. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, η αιτία της απόσυρσης είναι ότι το εν λόγω rapid test «δεν πληροί τις διατάξεις της νομοθεσίας Περί In Vitro Διαγνωστικών Ιατροτεχνολογικών προϊόντων». Το rapid test που ανακαλεί ο ΕΟΦ είναι το SARS-CoV-2/Flu A/Flu B Saliva Antigen Rapid Test (Colloidal Gold Method) της κατασκευάστριας εταιρείας GUANGZHOU YUNRUI MEDICAL TECHNOLOGY CO., LTD Κίνας, με Εξ. Αντιπρόσωπο για την Ε.Ε. την εταιρεία SUNGO EUROPE B.V, Ολλανδία που διατίθεται στην αγορά από τις ετ. HEALTH PROTECT ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και 4cast Logistics.

Νέα συμφωνία μεταξύ της WinMedica και της Accord Healthcare

Η WinMedica ανακοινώνει με ικανοποίηση την υπογραφή νέας πολυετούς συμφωνίας μεταξύ της Accord Healthcare και της Win Medica, η οποία περιλαμβάνει την κυκλοφορία στην Ελλάδα της Ρελουγκολίξης, της μόνης από του στόματος θεραπείας στέρησης ανδρογόνων (ADT).

Η Ρελουγκολίξη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών  με προχωρημένο  καρκίνο του προστάτη που ανταποκρίνεται σε ορμονοθεραπεία. Η Ρελουγκολίξη δρα εμποδίζοντας ένα βήμα της διαδικασίας μέσω της οποίας αποστέλλεται ένα σήμα στους όρχεις για την παραγωγή της τεστοστερόνης (της ορμόνης του ανδρικού φύλου). Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Μειώνοντας την τεστοστερόνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η Ρελουγκολίξη εμποδίζει την ανάπτυξη και τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Η Ρελουγκολίξη έχει εγκριθεί από τον FDA στην Αμερική, όπου κυκλοφορεί ήδη, καθώς και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρόσφατα ξεκίνησε η κυκλοφορία της στην Γερμανία, ενώ στην  Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Ε. Λιάτσικος σχολίασε σχετικά «Με χαρά καλωσορίζουμε τη Ρελουγκολίξη,  την πρώτη από του στόματος θεραπεία στέρησης ανδρογόνων. Θα αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών που αντιμετωπίζονται με ορμονικό χειρισμό. Η από του στόματος χορήγηση είναι φιλική και ελκυστική για τους ασθενείς, οι οποίοι δε θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη ενέσιμη θεραπεία».

Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α και Πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Αθ. Παπατσώρης σχολίασε σχετικά «Η Ρελουγκολίξη είναι η πρώτη και μοναδική έως τώρα από του στόματος θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (ADT) που έχει πάρει πρόσφατα άδεια από FDA και ΕΜΑ για τη θεραπεία του προχωρημένου, ορμονοευαίσθητου καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για GnRH ανταγωνιστή

που σύμφωνα με τη μελέτη HERO, επιτυγχάνει ταχεία και παρατεταμένη καταστολή της τεστοστερόνης».