Υψηλότερα ποσοστά σιδηροπενίας στα παιδιά με υπερβαρότητα

Στο φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας και τις επιπτώσεις του στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία της χώρας αναφέρθηκε ο Ιωάννης Μανιός, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Ελλάδος, στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Developing an ESG Roadmap to Good Nutrition» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.  «Τα παιδιά και οι έφηβοι με παχυσαρκία ή υπερβαρότητα στην πλειοψηφία τους θα εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες αντιμετωπίζοντας αυξημένο κίνδυνο για χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, μυοσκελετικά νοσήματα και τύπους καρκίνου με ένα τεράστιο κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει όμως και μια διάσταση του προβλήματος που είναι λιγότερο γνώστη αλλά εξίσου σοβαρή και έχει να κάνει με την κακή ανάπτυξη και θρέψη αυτών των παιδιών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας στα παιδιά με υπερβαρότητα ή παχυσαρκία που δεν οφείλονται μόνο στα χαμηλά επίπεδα πρόσληψης σιδήρου από τη διατροφή αλλά κυρίως στη χαμηλή απορρόφηση αυτού λόγω της χρόνιας φλεγμονής που προκαλεί το αυξημένο σωματικό βάρος.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωσιακή ανάπτυξη των παιδιών, την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης, τις μαθητικές τους επιδόσεις και τις ευκαιρίες τους για περαιτέρω ακαδημαϊκή εξέλιξη. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές επιπτώσεις της νόσου, όπως ο στιγματισμός και η κοινωνική απομόνωση, αλλά και τις σημαντικές ψυχο­λογικές διαταραχές, όπως το χρόνιο άγχος και η κατάθλιψη, επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την υγεία και ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων αλλά και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση στην ενήλικη ζωή και συνεπώς το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας», σημείωσε ο κ. Μανιός κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ακόμη, ο κ. Μανιός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων με παιδιά με υπερβαρότητα ή παχυσαρκία δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και ότι μέσα από το ψηφιακό ατομικό δελτίο υγείας θα μπορούσαν να ανιχνεύονται τα παιδιά με παχυσαρκία ή υπερβαρότητα και οι γονείς τους να παραπέμπονται σε μια τοπική μονάδα υγείας για συμβουλευτική και υποστήριξη. «Σε ατομικό επίπεδο, εμείς οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης και ότι μόνο με τη δική μας ενεργή συμμετοχή μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι δίκες μας συμπεριφορές αντιγράφονται και υιοθετούνται και συνεπώς η αρχή πρέπει να γίνει από το δικό μας καλό παράδειγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιός.

 

Myaffidea: Νέα ψηφιακή εφαρμογή διαχείρισης της υγείας

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, επιταχύνοντας την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, δημιούργησε το myaffidea, μια ψηφιακή εφαρμογή ολιστικής διαχείρισης της υγείας, με στόχο να προσφέρει σε εξεταζόμενους/ες ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε να λάβουν πιο ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας τους.

Στην πρώτη φάση, το myaffidea προσφέρει εύκολη, γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων που διενεργούνται στα Διαγνωστικά Κέντρα Affidea.

Η ψηφιακή πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό είναι διαθέσιμη δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, ώστε ο/η χρήστης/χρήστρια να μπορεί να διαχειριστεί όπως επιθυμεί τις πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία του/της, σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, με σεβασμό στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό αρχείο μειώνει την ανάγκη για χαρτιά και εκτύπωση, που δυσκολεύουν την οργάνωση των δεδομένων υγείας. Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τις πληροφορίες που αφορούν στην υγεία τους αλλά και να μοιράζονται τις πληροφορίες αυτές με τους γιατρούς της επιλογής τους. To myaffidea συγκεντρώνει απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, όχι μόνο για παρουσίαση αλλά και για ανάκτηση ή άλλη χρήση, από οποιαδήποτε τοποθεσία. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον θεράποντα γιατρό να συγκρίνει παλαιότερες εξετάσεις ή δεδομένα με νεότερα σε πραγματικό χρόνο, γεγονός πολύ σημαντικό για την ορθότερη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας των εξεταζόμενων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Affidea είναι ο πρώτος ιδιωτικός φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα ο οποίος εντάχθηκε στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας MyHealth του gov.gr, χάρη στη ψηφιακή του ετοιμότητα και το εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης πανελλαδικά. Επισκεφθείτε το myaffidea από εδώ ή κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή myaffidea σε κινητές συσκευές ( Google play , iOS ) και αποκτήστε άμεση & εύκολη πρόσβαση στο ιατρικό σας ιστορικό, με απόλυτη ασφάλεια, από όπου και αν βρίσκεστε!

 

1.313 νέες περιπτώσεις μελανώματος στην Ελλάδα το 2020

Με αφορμή τον Μάιο που έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για το Μελάνωμα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώνει για τη νόσο, τα μέτρα πρόληψης και τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Οργανισμός, Μόνο το 2020, διαγνώστηκαν περίπου 325.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος παγκοσμίως και περίπου 57.000 άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο.  Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία παρουσιάζουν την υψηλότερη συχνότητα μελανώματος ακολουθούμενες από τη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη ενώ το μελάνωμα εξακολουθεί να είναι σπάνιο στις περισσότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα το 2020 υπήρξαν 1.313 νέες περιπτώσεις μελανώματος με τη νόσο να αποτελεί τη 14η πιο συχνή κακοήθη νεοπλασία στον ελληνικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Ωστόσο, το μελάνωμα δεν είναι ασυνήθιστο ακόμη και σε άτομα κάτω των 30 ετών εφόσον αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο σε άτομα 15-34 ετών. Η πρώιμη διάγνωση του μελανώματος και οι νέες θεραπείες έχουν οδηγήσει σε πάρα πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα με πενταετή επιβίωση πάνω του 90%. Η κατάλληλη ενημέρωση του πληθυσμού όσον αφορά στην πρόληψη και η αύξηση της επαγρύπνησης του κοινού για τη νόσο αποτελούν τη βάση της πρώιμης διάγνωσης. Ιδιαίτερη προσοχή και εγρήγορση συνιστάται στα άτομα με παράγοντες κινδύνου. Η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό (δερματολόγο, χειρουργό ή ογκολόγο).

Γιατροί: Αποδοκιμασία για την εγκύκλιο των εφημεριών

Της έντονης αποδοκιμασίας των γιατρών έτυχε η εγκύκλιος της αν. υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για κάλυψη των κενών στις εφημερίες και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου, καλώντας τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων ‘εφημερίας τομέα’. Η ΕΙΝΑΠ στη δική της ανακοίνωση ζητάει με τη σειρά της την απόσυρση της εγκυκλίου, καλεί τους γιατρούς να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα και προχωράει σε εξώδικο προς την αν. Υπουργό Υγείας.

Εν τω μεταξύ,  το Υπουργείο χθες το απόγευμα προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την επίμαχη εγκύκλιο στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας. Η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό».

Wings for Life World Run: Ένας παγκόσμιος αγώνας που δίνει ελπίδα

 Ένας παγκόσμιος αγώνας χωρίς συγκεκριμένη διαδρομή, ούτε ορατή γραμμή τερματισμού, το “Wings for Life World Run”, έχει ενώσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, με κοινό στόχο την αναζήτηση θεραπείας για τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Ο αγώνας “Wings for Life World Run” πρόκειται να γιορτάσει την 10η επέτειό του και αποτυπώνει τον σημαντικό αντίκτυπο που είχε η δεκαετής πορεία του στις ζωές εκείνων που επλήγησαν από τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά από πρωτοποριακές έρευνες.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Wings for Life”, που ιδρύθηκε από τον συνιδρυτή του Red Bull, Dietrich Mateschitz και τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Motocross, Heinz Kinigadner, είναι αφιερωμένος στην εύρεση θεραπείας για τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων επηρεάζονται από αυτούς. Το” Wings for Life World Run”, ένα ετήσιο διεθνές γεγονός, φέρνει κοντά συμμετέχοντες από κάθε γωνιά του κόσμου για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό ταξίδι.

Ο υπέροχος αυτός αγώνας διαφέρει τόσο από όλους τους άλλους, καθώς περιλαμβάνει μια μοναδική έκπληξη: έχει μία κινητή γραμμή τερματισμού,  ένα “Catcher Car”, το οποίο αρχίζει να κινείται, με σταθερή ταχύτητα, 30 λεπτά μετά την εκκίνηση των δρομέων και σταδιακά αυξάνει το ρυθμό κίνησής του. Ο αγώνας τελειώνει για τους συμμετέχοντες όταν το “Catcher Car” τους προσπερνά. Ο τελευταίος άνδρας και η τελευταία γυναίκα τους οποίους θα προλάβει το“Catcher Car”, ανακηρύσσονται παγκόσμιοι νικητές.

Ήδη τα τελευταία δέκα χρόνια, πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες έχουν λάβει μέρος στον αγώνα, συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό ποσό των 38,3 εκατομμυρίων ευρώ σε δωρεές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο η εκδήλωση του 2022 φιλοξένησε 161.892 συμμετοχές από 192 χώρες, που συνεισέφεραν 4,7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια ήταν ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της πρωτοποριακής έρευνας σε όλο τον κόσμο.

Χάρη στο “Wings for Life”, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν  πρωτοποριακές λύσεις σε διάφορους τομείς.

Μέχρι σήμερα, έχουν χρηματοδοτηθεί συνολικά 276 ερευνητικά έργα ύστερα από αυστηρή διαδικασία επιλογής.

Ο μοναδικός αγώνας δρόμου, επιστρέφει στις 7 Μαΐου και 14:00 ώρα Ελλάδας.

Η ψυχική υγεία στο επίκεντρο του SNF Nostos Conference

Ποια ηθικά ζητήματα εγείρονται όταν γίνεται χρήση chatbots σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας; Πώς μπορεί η δημιουργική έκφραση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τραύματος;
Στοχαστές, ερευνητές και ακτιβιστές από ένα ευρύ φάσμα κλάδων θα συγκεντρωθούν στο SNF Nostos Conference 2023 για να συζητήσουν την πρόοδο της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων, και μεταξύ άλλων, για θέματα, όπως η μοναξιά και οι επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία, ο ρόλος της τέχνης, της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, η σημασία των κοινωνικών δομών, καθώς και η ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων αλλά και ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Μπες και εσύ στη συζήτηση και αντάλλαξε απόψεις με ομιλητές, όπως η συνιδρύτρια του Bring Change to Mind, Glenn Close, η ιδρύτρια του MindUP, Goldie Hawn, ο συνιδρυτής του March For Our Lives, David Hogg, ο κριτικός αρχιτεκτονικής, Michael Kimmelman, ο παιδοψυχίατρος και ιδρυτής του Child Mind Institute, Harold S. Koplewicz, και ο ψυχίατρος, Sander Markx.
Το SNF Nostos Conference αποτελεί μια ανοιχτή για όλους συμμετοχική εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD (incubator for Media Education and Development). Στο SNF Nostos Conference ενεργό ρόλο έχει το SNF Nostos Youth Advisory Committee, που αποτελείται από μια ομάδα νέων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, θέσεις και οπτικές.
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με βάση την ώρα προσέλευσης.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Με αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης απειλούνται 2500 πάσχοντες

Με αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης απειλούνται 2500 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, λόγω του «58% clawback» που έχει επιβάλει για τον Ιανουάριο του 2023 στις αντλίες ινσουλίνης ο Υπουργός Υγείας με το ΦΕΚ 2553/τ. Β’/19-4-23, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Την ίδια στιγμή Γολγοθά αποτελεί για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 η εύρεση GLP-1 αναλόγων, λόγω της μεγάλης έλλειψης που έχει προκληθεί στην αγορά, με το Υπουργείο Υγείας να κωφεύει και να σιωπά, επιδεικνύοντας προκλητική και επικίνδυνη για τους πάσχοντες αδιαφορία! Όπως αναφέρεται, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από τον Ιούλιο του 2019, επεδίωξε να συναντήσει και να παρουσιάσει τα σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από ΣΔ στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας.

H στάση του Υπουργείου Υγείας απέναντι στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, φορέα που εκπροσωπεί περισσότερους από 1.130.000 ασθενείς-πολίτες, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι τόσο στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ, όσο και στο αντίστοιχο του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζεται πλέον «κομματική γραμμή» της Νέας Δημοκρατίας, αφού όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με αριθμό ΑΔΑ: ΡΡΡ8ΟΞ7Μ-17Φ, το clawback που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρίες των αντλιών ινσουλίνης ξεπερνά για τον μήνα Ιανουάριο το 58%.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, επιδιώκοντας την οριστική και όχι την περιστασιακή επίλυση του ζητήματος, αιτήθηκε για τις 28/04/2023 συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας, αλλά το αίτημα δεν έτυχε αποδοχής, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την παροιμιώδη αδιαφορία του Υπουργείου προς τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η προαναφερθείσα αλόγιστη απόφαση για την επιβολή του 58% clawback οδηγεί αφενός τις εταιρείες σε αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης και τους 2500 και πλέον πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, στην υποχρεωτική αλλαγή θεραπευτικής αγωγής.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο χάος που επικρατεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη χώρα μας με την έλλειψη των GLP-1 αναλόγων, των αντιδιαβητικών δηλαδή ενέσιμων φαρμάκων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, τα οποία εξαιτίας της παράνομης συνταγογράφησης, χορηγούνται τους τελευταίους μήνες σε ανθρώπους παχύσαρκους που «βαφτίστηκαν» διαβητικοί.

Εκδήλωση ενημέρωσης για την καρδιακή ανεπάρκεια

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (1-7.5.2023) η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» πραγματοποιεί εκδήλωση ενημέρωσης πολιτών-ασθενών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια με τη συμμετοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Καρδιολογικής Κλινικής. Η ενημέρωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη 3 Μαΐου από τις  10:00 έως 12:00 στον χώρο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (Πέτρινο Κτίριο) και πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η Ενημέρωση των πολιτών – ασθενών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια γίνεται με αφορμή την Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου με σειρά δράσεων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας από την  Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρείες της χώρας, η οποία αναλαμβάνει δράσεις για ενημέρωση των πολιτών για τα Καρδιαγγειακά νοσήματα και την πρόληψη υγείας.

Κ. Μητσοτάκης: Στοχοπροσήλωση στην καταπολέμηση των παθογενειών την επόμενη 4ετία

Στους στόχους του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τον τομέα της Υγείας την επόμενη 4ετία αλλά και στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησής του, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή θεματική εκδήλωση για την Υγεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ Μητσοτάκης έκανε λόγο για στοχοπροσήλωση στην καταπολέμηση των παθογενειών στην Υγεία την επόμενη 4ετία και για επανάσταση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Όπως δήλωσε ο τομέας της δημόσιας Υγείας αποτελεί για τον ίδιο προσωπική πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την χώρα αφού όπως είπε είναι «πάντα φθηνότερο να προλαμβάνεις, από το να θεραπεύεις». Αναφερόμενος στη σημασία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» τόνισε ότι ήδη είναι ορατά τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου. Στη συνέχεια μίλησε για ειλημμένη απόφαση αξιολόγησης κλινικού και οικονομικού αποτελέσματος στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ όλης τη χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση θα ξεβολέψει κάποιους, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκέφτομαι μάλιστα εκτεταμένη αξιολόγηση και σε ό,τι αφορά στα κλινικά και τα οικονομικά αποτελέσματα. Τα πρόσωπα μετράνε και η αξιολόγηση θα έχει πολύ αυστηρά κριτήρια». Επιπλέον, ο κ Μητσοτάκης μίλησε για προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών την επόμενη 4ετία αλλά και για ανακατασκευή 156 Κέντρων Υγείας, που ήδη έχει δρομολογηθεί. Στους στόχους της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη 4ετία είναι και η ολοκλήρωση του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, η αντιμετώπιση του ζητήματος «βόμβα» όπως το χαρακτήρισε της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων για το οποίο θα χρειαστούν επιπρόσθετοι πόροι αλλά και η ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Κάνοντας μια αναδρομή των πεπραγμένων της προηγούμενης 4ετίας στον τομέα της Υγείας, ο κ Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά ότι οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία το 2019 ήταν 3,8 δις ευρώ ενώ φέτος θα είναι 5,2 δις ευρώ, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 37%. Όσον αφορά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, όπως είπε ήταν 100.000 και έχουν φτάσει τους 107.000, ενώ παράλληλα οι μισθοί των γιατρών έχουν αυξηθεί κατά 10% και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πλέον 1.300 από 600 που παρέλαβαν. Σχετικά με το πρόβλημα στελέχωσης των Κέντρων Υγείας στα νησιά, ο κ Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα γιατί δεν έχουν βρεθεί τα κίνητρα, αλλά είναι στόχος να βρεθεί λύση για να υπάρχει αξιοπρεπής περίθαλψη για όλους τους έλληνες πολίτες. Αναφορά έγινε ακόμα και στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός πέτυχε σε μεγάλο βαθμό, αλλά και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της ψηφιακής Υγείας. Όπως ανέφερε, ενδεικτικό της προόδου στον συγκεκριμένο τομέα είναι οι 90 εκατομμύρια άυλες συνταγές και τα περισσότερα από 40 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις.

«Στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία έχουμε ρίξει θεμέλια, κάπου έχουμε χτίσει ορόφους κάπου πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, πάντως έχουμε συγκροτημένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει στον τομέα της Υγείας τα επόμενα 4 χρόνια και ευελπιστούμε να μας δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Η «Run to Change Diabetes» στον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας της Novo Νοrdisk Hellas, του προγράμματος “Healthy Cities” καθώς και της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού της χώρας, για τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη, η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» έδωσε το παρών στο δρομικό γεγονός του 17ου Διεθνή Μαραθώνιου Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» 2023.

Την Κυριακή 30 Απριλίου, η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes», με περισσότερους από 50 δρομείς, συμμετείχε σε όλες τις διαδρομές του αγώνα στη Θεσσαλονίκη, του Μαραθωνίου Δρόμου 42,2 χλμ., του Αγώνα Δρόμου 10 χλμ. και του Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. Στην ομάδα συμμετείχαν, εργαζόμενοι της Novo Nordisk Hellas, η Ένωση Γονέων Παιδιών & Νέων με Διαβήτη (Ε.Γο.Παι.Νε.Δ), ο Όμιλος Φίλων Κλασικού Αθλητισμού Αγίας Παρασκευής (Ο.Φ.Κ.Α. Αγίας Παρασκευής), αθλητές με σακχαρώδη διαβήτη, δρομείς απ’ όλη την Ελλάδα και φίλοι της ομάδας.