Tony Attwood «Η σημασία του να είσαι διαφορετικός – Το φάσμα του αυτισμού στον 21ο αιώνα»

 Ο Σύλλογος Γονέων Κηδ. και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας διοργανώνει ημερίδα με ομιλητή τον Professor Tony Attwood με τίτλο «Η σημασία του να είσαι διαφορετικός – Το φάσμα του αυτισμού στον 21ο αιώνα», το Σάββατο 13-5-2023, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Ώρες 08:30 – 17:00. Πληροφορίες: http/autismthessaly.gr

Mε την υποστήριξη των Κέντρων ειδικών θεραπειών: ΤΝΑ SPACE  και Συμβαδίζω

 

Tony Attwood

Σύντομο βιογραφικό

Ο Professor Tony Attwood είναι κλινικός ψυχολόγος με εξειδίκευση στο φάσμα του αυτισμού από την αρχή της καριέρας του ως κλινικός ψυχολόγος στην Αγγλία το 1975.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο ιδιωτικό του γραφείο και είναι επίσης βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Griffith του Queensland και ανώτερος σύμβουλος στην κλινική Minds and Hearts στο Brisbane. Το βιβλίο του «Σύνδρομο Asperger – Ένας οδηγός για τους γονείς και τους επαγγελματίες» έχει πουλήσει πάνω από 400.000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 27 γλώσσες. Το επόμενο βιβλίο του «Σύνδρομο Asperger– Ένας πλήρης οδηγός», που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2006, έχει πουλήσει πάνω από 300.000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες και είναι ένα από τα βασικά εγχειρίδια για το σύνδρομο Asperger. Επόμενα βιβλία του σχετικά με διαχείριση συναισθημάτων, κοινωνικές σχέσεις και σεξουαλικότητα, γενικές συμβουλές για παιδιά και ενήλικες με αυτισμό, έχουν εκδοθεί από τους εκδότες Jessica Kingsley, Future Horizons Inc. και Guilford Press.
Ο Professor Tony Attwood  έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε μεγάλο αριθμό Αυστραλιανών και Διεθνή Συνεδρίων. Παρουσιάζει (είναι εισηγητής σε) εργαστήρια και διοργανώνει εκπαιδεύσεις για γονείς, επαγγελματίες και άτομα στο φάσμα του αυτισμού σε όλο τον κόσμο και είναι ένας παραγωγικός συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και βιβλίων επί του θέματος. Έχει παρουσιάσει αρκετά ζωντανά διαδικτυακά σεμινάρια με τη συνεργάτη του Dr Michelle Garnett, τα οποία έχουν καταγραφεί και είναι προσβάσιμα μέσω της ιστοσελίδας τους www.attwoodandgarnettevents.com.   Έχει συνεργαστεί με πολλές χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών στο φάσμα του αυτισμού.

Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς που επιθυμούν να πληροφορηθούν σχετικά με τις τρέχουσες πρακτικές για το φάσμα του αυτισμού, σε εκπαιδευτικούς και  ειδικούς θεραπευτές που ασχολούνται με το Φάσμα του Αυτισμού και σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν διάφορες παραμέτρους στο πλάνο παρέμβασης.

 

Πρόγραμμα

08:30 – 09:00 Εγγραφές

09:00 – 12:30 Θέματα Εφήβων με ΔΑΦ-Επίπεδο 1 (Σύνδρομο Asperger) 

13:30 – 17:00 ΔΑΦ-Επίπεδο 1 ενήλικες (Σύνδρομο Asperger): Απασχόληση και Σχέσεις

 

Κόστος Συμμετοχής Ημερίδας

  Κατηγορία
Επαγγελματίες 90 €
Φοιτητές  70 €
Γονείς, αδέλφια 50 €
2 άτομα από την ίδια οικογένεια ατόμου με ΔΑΦ – συνολικά 70€
Άτομα με ΔΑΦ δωρεάν

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διοργάνωση  Σύλλογος Γονέων Κηδ. και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας

Mε την υποστήριξη των Κέντρων ειδικών θεραπείων: ΤΝΑ SPACE   και Συμβαδίζω

Ημερομηνία: Σάββατο,  13 Μαΐου 2023     08:30 –  17:00

Χώρος διεξαγωγής: Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Ιστότοπος    www.autismthessaly.gr    

Πληροφορίες

Γραμματεία  κα N.Θεοδωροπούλου

τηλ. 2410-613112,  Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 15.00

email:  [email protected]

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 Διαδικασία εγγραφής:

  • Για να συμπληρώσετε την φόρμα συμμετοχής πατήστε εδώ
  • Κατάθεση του ποσού σε μία από τις παρακάτω τράπεζες:

ALPHA BANK ΙΒΑΝ: GR16 0140 7380 7380 0200 2008 686

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ: GR87 017 109 4000 6094 0400 303 67

EUROBANK ΙΒΑΝ: GR47 026 0039 0000 140 200 815 913

(Τα έξοδα αποστολής επιβαρύνουν τον καταθέτη)

  • Αποστολή της τραπεζικής απόδειξης με e-mail: [email protected]
  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Γίνονται δεκτές αντικαταστάσεις ονομάτων.

Το πρόγραμμα της ημερίδας  θα αναρτηθεί σύντομα

 Στην ημερίδα θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά

Με την ολοκλήρωση της ημερίδας  θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Χορηγός

mikel-logo

 

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού PETCT στο ΠΓΝ της Λάρισας

Σε προκαταρκτική λειτουργία βρίσκεται ήδη το νέο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ) το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών στην περιφέρεια. Η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και οι εργασίες υποδομής για τη διαμόρφωση του εργαστηρίου στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα $750 εκατομμύρια.

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές, πριν εμφανιστούν σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Πρόκειται για μια δωρεά ύψιστης σημασίας για την τοπική κοινωνία η οποία διασφαλίζει την πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες για ασθενείς που διαφορετικά θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

Την Παρασκευή 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εγκαινίων του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κου Γιάννη Κωτσιόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, κου Μάριου Θεμιστοκλέους, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κου Κωνσταντίνου Αγοραστού, του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κου Φώτη Σερέτη, του Διοικητή του νοσοκομείου κου Κατσικονούρη Δημήτρη, του Διευθυντή τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής κου Παναγιώτη Γεωργούλια, ιατρών και νοσηλευτών, εκπροσώπων συλλόγων καρκινοπαθών και εκπροσώπων από το ΙΣΝ.

Ο εξοπλισμός PET/CT παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2022, εκτός από το ΠΓΝΛ, και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων, ενώ την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικοί έλεγχοι, δοκιμές του εξοπλισμού και εκπαιδεύσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει τη στελέχωση των Εργαστηρίων, τη λειτουργία του εξοπλισμού, καθώς και το κόστος συντήρησης μετά τη διετή περίοδο εγγύησης. Από την αρχή της δωρεάς, η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ, των τεσσάρων νοσοκομείων και του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η δωρεά μας για την προμήθεια και εγκατάσταση PET/CT σε τέσσερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία της μεγάλης εν εξελίξει Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, που δίνει εξίσου έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια της χώρας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας, όλων των ασθενών, που ζουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Όπως οι ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις, διακρίσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε στην περίθαλψη ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς».

 

 

Botox: Θεραπευτικά οφέλη για την αντιμετώπιση πολλών νευρολογικών παθήσεων

Στα μοναδικά θεραπευτικά οφέλη που παρουσιάζει η αλλαντική ή αλλιώς βοτουλινική τοξίνη τύπου-Α (Botox®) για την αντιμετώπιση πολλών νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας ημικρανίας αλλά και της σπαστικότητας άκρων, της δυστονίας κ.ά. αναφέρεται άρθρο της Dr. Μαρίας-Ιωάννας Στεφάνου, MD, MSc, Dr.med., Νευρολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Νευρολογικού Ιατρείου Affidea Αθηνών & Περιστερίου, MSc Clinical Neuroscience King’s College London, Ηνωμένο Βασίλειο, Διδάκτωρ Ιατρικής του Eberhard Karls University of Tübingen, Γερμανία.

Σήμερα, η ενδομυϊκή έγχυση της αλλαντικής τοξίνης τύπου-Α (Botox®) είναι ευρέως γνωστή για τις εφαρμογές της στον τομέα της αισθητικής δερματολογίας, με πλέον δημοφιλή την εφαρμογή της στην καταπολέμηση των ρυτίδων έκφρασης. Σχετικά με την εφαρμογή της αλλαντικής τοξίνης τύπου-Α (Botox®) στην ημικρανία, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν επιδημιολογικά δεδομένα από την Ελλάδα, που καταδεικνύουν ότι περίπου 600.000 Έλληνες πάσχουν από ημικρανία, ενώ 100.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ημικρανία, δηλαδή ημικρανία με τουλάχιστον 15 ημέρες κεφαλαλγίας ανά μήνα και τουλάχιστον 8 εξ αυτών των επεισοδίων να παρουσιάζουν τυπικούς ημικρανικούς χαρακτήρες (φωτοφοβία, φωνοφοβία, αύρα κ.λπ.). Χαρακτηριστικό δε είναι, ότι ενώ οι πάσχοντες από κεφαλαλγία στην Ελλάδα παρουσιάζουν μειωμένη λειτουργική ή εργασιακή απόδοση διάρκειας κατά μέσο όρο 2,8 ημέρες τον μήνα (που αντιστοιχεί σε 30,9 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες ετησίως), μόλις 1 στους 5 ασθενείς συμβουλεύεται ειδικούς για την θεραπεία των πονοκεφάλων του, ενώ το 85% των ασθενών δεν λαμβάνει κάποια προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή.

Η ενδομυϊκά εγχυόμενη αλλαντική τοξίνη τύπου-A (Botox®) αποτελεί μια αποτελεσματική και τεκμηριωμένη θεραπεία, που ήδη από το 2010 έχει λάβει την επίσημη έγκριση του Οργανισμού Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) για την καταπολέμηση της χρόνιας ημικρανίας. Η έγχυση αλλαντικής τοξίνης τύπου-A (Botox®) σε ένα συγκεκριμένο μυ δρα ως ισχυρός αναστολέας της μυϊκής σύσπασης καθώς εμποδίζει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών στη νευρομυϊκή σύναψη, δηλαδή στη θέση όπου πραγματοποιείται η μετάδοση ερεθισμάτων από το νεύρο στο μυ. Στα οφέλη της αλλαντικής τοξίνης τύπου-A (Botox®) πέραν της μείωσης των ημερών κεφαλαλγίας ανά μήνα, της μείωσης της διάρκειας και της έντασης κεφαλαλγίας καθώς και της σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών, συγκαταλέγονται επίσης η μείωση της χρήσης παυσίπονων και η έλλειψη συστηματικών παρενεργειών, λόγω της τοπικής δράσης της αλλαντικής τοξίνης.

 

 

Καθυστερεί η ένταξη όλων των φυσικοθεραπευτών του Δημοσίου στο επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας

Δεν εντάχθηκαν ακόμα στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας όλοι οι Φυσικοθεραπευτές του Δημοσίου, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, που με επιστολή του προς τα αρμόδια Υπουργεία και τα Κόμματα ζητά την επιτάχυνση της έκδοσης των σχετικών ΚΥΑ.   Σε επιστολή που απέστειλε ο Π.Σ.Φ. προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών, ζητά να ενημερωθεί σχετικά με το στάδιο που βρίσκεται η επεξεργασία και η σύνταξη των αντίστοιχων ΚΥΑ για την ένταξη των φυσικοθεραπευτών – υπαλλήλων που εργάζονται σε δομές των προαναφερόμενων Υπουργείων, καθώς και τον εκτιμώμενο χρόνο για την έκδοση αυτών.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις Γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, οι φυσικοθεραπευτές, εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα όπως, σε δομές υγείας του Υπουργείου Υγείας, σε δομές υγείας των ΟΤΑ (Δημοτικά γηροκομεία, ΚΑΠΗ, Δημοτικά Ιατρεία κ.λπ.), σε δομές υγείας και πρόνοιας (ΚΕΠΕΠ, ΚΕΚΑΜΕΑ κ.λπ.), σε στρατιωτικά νοσοκομεία, σε δομές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (αθλητικά κέντρα), σε δομές του Υπουργείου Παιδείας (ειδικά σχολεία, Πανεπιστήμια κ.λπ.), υπάγονται στη λίστα των δικαιούχων του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης, δήλωσε σχετικά: «Η πρόσφατη ένταξη των φυσικοθεραπευτών – υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας, σαφώς και αποτελεί μια δικαίωση των πολυετών αγώνων και διεκδικήσεων του Συλλόγου. Είναι όμως μια μερική δικαίωση, καθώς δεν εντάχθηκαν ακόμη στους δικαιούχους οι υπόλοιποι φυσικοθεραπευτές του Δημόσιου τομέα, γεγονός που αποτελεί μια σοβαρή παράλειψη από την πλευρά του Κράτους, καθώς όφειλαν και τα άλλα Υπουργεία να εκδώσουν σχετικές κοινές Υπουργικές αποφάσεις. Περιμένουμε λοιπόν την άμεση απάντηση των συναρμόδιων Υπουργείων στο ερώτημα που στείλαμε και – βέβαια – χωρίς άλλη καθυστέρηση την ένταξη όλων των φυσικοθεραπευτών του Δημοσίου στους δικαιούχους του επιδόματος.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι, για τον Π.Σ.Φ., είναι σαφές – σύμφωνα με την πρόβλεψη της Νομοθεσίας και τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Υπουργών – ότι οι αναφερόμενες αποφάσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1/1/2023».

 

ΦΣΑ: Αγωνιώδεις προσπάθειες των πολιτών να βρουν τα φάρμακα τους

Για ακόμα μια φορά, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας, που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής: «Οι ελλείψεις των φαρμάκων στη χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό . Ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών είναι πιο ορατός από ποτέ. Οι εταιρείες ήδη μας ενημερώνουν ότι για διαφόρους λόγους αδυνατούν να εφοδιάσουν την αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα.

Οι συνεχιζόμενες παράλληλες εξαγωγές εντείνουν περισσότερο το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα φάρμακα με αποφάσεις των εταιρειών, αποσύρονται από την Ελληνική αγορά. Καλούμε την πολιτεία να παρέμβει, ώστε να μπορέσουν επιτέλους οι πολίτες να βρίσκουν τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία τους.

Ο ΕΟΦ επίσης οφείλει να σταματήσει την έγκριση των παράλληλων εξαγωγών όλων των φαρμάκων και να αντιληφθούν όλοι οι αρμόδιοι, ότι η υγεία των πολιτών είναι υπεράνω πειραματισμών και κερδών».

 

Η σημασία της κίνησης για όσους ζουν με Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

«Η κίνηση είναι εξίσου σημαντική με τη φαρμακευτική αγωγή για όσους ζουν με Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα», είναι το βασικό  μήνυμα  της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα, που εορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Μαΐου από την Διεθνή Ομοσπονδία για την Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ASIF-Axial Spondyloarthritis International Federation ) και την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), η οποία είναι αποκλειστικό μέλος της ASIF για την Ελλάδα.

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα συχνά εμφανίζεται με δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και περιορισμό στην κινητικότητά της και μπορεί να προσβάλλει άλλες αρθρώσεις, τένοντες και συνδέσμους στους ώμους, στα ισχία και στα γόνατα δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα των πασχόντων. Χαρακτηριστικό της πάθησης είναι η έναρξη σε ηλικίες κάτω των 45 ετών (μέση ηλικία διάγνωσης 25 – 45 έτη) και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εάν υπάρχει επίμονος πόνος στη μέση και πρωινή δυσκαμψία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουμε συμβουλή και καθοδήγηση από κάποιον ρευματολόγο.  Αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η ΑΣ μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο και να μειώσει σημαντικά την ικανότητα κίνησης της σπονδυλικής στήλης, αλλά και δυσκαμψία του θωρακικού κλωβού (των πλευρών) σε ορισμένους ασθενείς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που ζουν με ΑΣ να συνεργάζονται με το ρευματολόγο τους, ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία.

Η κίνηση με οποιαδήποτε μορφή είναι όσο  σημαντική είναι και η φαρμακευτική αγωγή για τους πάσχοντες.  Μπορεί να βελτιώσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία για τους ασθενείς με ΑΣ. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου, στη βελτίωση του ύπνου, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Η φετινή καμπάνια ευαισθητοποίησης, που πραγματοποιείται στη χώρα μας περιλαμβάνει δημιουργία microsite στο website της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., ενημερωτικά videos στα ελληνικά, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα του συλλόγου, διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση στις 10 Μαΐου 2023 μέσω της επίσημης σελίδας της στο Facebook και δημοσιότητα.

Θετική γνωμοδότηση για το mavacamten

Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συνέστησε την έγκριση του mavacamten για τη θεραπεία της συμπτωματικής (κατηγορίας II-III κατά την Καρδιολογική Εταιρεία Νέας Υόρκης, NYHA) αποφρακτικής υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας σε ενήλικους ασθενείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως αρμόδια για την έγκριση των φαρμάκων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της εν λόγω γνωμοδότησης.

«Η αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια πάθηση που μειώνει τη λειτουργική ικανότητα και τη συνολική ευεξία των ασθενών, ενώ συχνά έχει κληρονομικό χαρακτήρα. Για τους ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει προς το παρόν εγκεκριμένη θεραπεία η οποία στοχεύει στην υποκείμενη αιτία της νόσου, παρά τη συχνότητά της και τα εξαντλητικά συμπτώματα που προκαλεί», δήλωσε ο Roland Chen, M.D., Αντιπρόεδρος του τμήματος Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στην Bristol Myers Squibb. «Η θετική σύσταση της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς μας φέρνει πιο κοντά στη διάθεση μιας πρώτης θεραπείας, στη θεραπευτική κατηγορία για την αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δέσμευσή μας να παρέχουμε επαναστατικές θεραπείες του καρδιαγγειακού συστήματος στους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η εν λόγω θετική γνωμοδότηση βασίστηκε σε δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3, τη μελέτη EXPLORER-HCM και τη μελέτη VALOR-HCM. Η μελέτη Φάσης 3 EXPLORER-HCM, η οποία αξιολόγησε το mavacamten έναντι εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με συμπτωματική αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, πέτυχε με στατιστική σημαντικότητα όλα τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης.

Έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) από τον FDA

Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), με την ονομασία Arexvy. Πλέον, το Arexvy είναι εγκεκριμένο στις ΗΠΑ για την πρόληψη της νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό RSV σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Πριν λίγες ημέρες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέφρασε επίσης θετική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο και η Ευρώπη βρίσκεται εν αναμονή της σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίσημη έγκριση του εμβολίου. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου  και Γιάννης Ντάνασης, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ο RSV οδηγεί σε περίπου 60.000-120.000 νοσηλείες και ευθύνεται για 6.000-10.000 θανάτους μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι ο RSV ευθύνεται για 250.000 νοσηλείες και 17.000 ενδονοσοκομειακούς θανάτους σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω κάθε χρόνο. Το Arexvy περιέχει μια τροποποιημένη μορφή της γλυκοπρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια σύντηξης του RSV. Αυτή η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να μολύνει ο ιός τα ανθρώπινα κύτταρα. Επιπλέον, είναι ο κύριος στόχος των αντισωμάτων που παράγονται από τον οργανισμό για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Το εμβόλιο περιέχει επίσης ένα «ανοσοενισχυτικό», δηλαδή μια ουσία που βοηθά στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο. Όταν ένα άτομο εμβολιάζεται, το ανοσοποιητικό του σύστημα δημιουργεί συγκεκριμένα ειδικά αντισώματα και Τ λεμφοκύτταρα που βοηθούν στην πρόληψη της λοίμωξης από RSV. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Arexvy βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων που διεξήγαγε ο FDA από μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, κλινική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και διεξάγεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Η κύρια κλινική μελέτη του Arexvy σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας εφάπαξ δόσης του εμβολίου που χορηγείται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν στη μελέτη για τρεις περιόδους RSV για να αξιολογηθεί η διάρκεια της αποτελεσματικότητας και η ασφάλεια, καθώς και η αποτελεσματικότητα του αναμνηστικού εμβολιασμού. Στην πρόσφατη ανάλυση του FDA, αναλύθηκαν δεδομένα από μια εφάπαξ δόση του Arexvy κατά την πρώτη περίοδο RSV κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Σε αυτή τη μελέτη, περίπου 12.500 συμμετέχοντες έλαβαν Arexvy και 12.500 συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό εμβόλιο. Μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν Arexvy συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό εμβόλιο, το Arexvy μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού που σχετίζεται με τον RSV κατά 82,6% και μάλιστα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού που σχετίζεται με τον RSV κατά 94,1%.

 

 

Ουσιαστικός διάλογος για ζητήματα βιωσιμότητας 

Με το βλέμμα στραμμένο στον αποτελεσματικό, ανοιχτό διάλογο, που αναδεικνύει την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και τη ζωτική ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων στα θέματα βιωσιμότητας, η Sympraxis, η Global Sustain και το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαβούλευσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023, το 1ο Συνέδριο Effective Stakeholder Dialogue – Ο διάλογος στα μεγάλα ζητήματα, στο ξενοδοχείο Electra Palace, στην Αθήνα. Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα θέματα κρίσιμου διαλόγου με ενδιαφερόμενα μέρη και καλών πρακτικών επικοινωνίας σε ζητήματα βιωσιμότητας. Σε μια εποχή συνεχών αλλαγών και ανατροπών, ο διάλογος είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο για την επίλυση σημαντικών και κρίσιμων ζητημάτων. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει αδυναμία συμμετοχής σε ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, σε μια κοινωνία που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.

Στόχος του Συνεδρίου: να φέρει σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων ακαδημαϊκούς, εξειδικευμένους επαγγελματίες, στελέχη του επιχειρηματικού χώρου, εκπροσώπους της Πολιτείας και δημοσιογράφους από ποικίλους φορείς, προκειμένου να συζητηθεί η σημασία της συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών στη λήψη αποφάσεων, καθώς και ο αντίκτυπός της στην αειφόρο ανάπτυξη. Σημαντικοί εκπρόσωποι από τα τμήματα εταιρικής υπευθυνότητας πολυεθνικών εταιρειών θα συνομιλήσουν με στελέχη Ιδρυμάτων και ΜΚΟ, αναζητώντας την απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού χώρου και της κοινωνίας των πολιτών, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης όπως: η  κλιματική κρίση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η κοινωνική  ανισότητα,  ο σεβασμός στη  διαφορετικότητα.

 

Συστάσεις ΠΙΣ για σύγχρονα φάρμακα και αδυνάτισμα

Με αφορμή τη δημοσιότητά για τη χρήση του Ozempic από ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος ο ΠΙΣ επισημαίνει: Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) είναι φάρμακο, που προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στην χώρα μας χορηγείται σε διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.

Υπάρχει σκεύασμα που βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος της ιδίας οικογενείας, η λιραγλουτίδη (saxenta), το οποίο περιέχει ποσότητα δραστικής ουσίας  κατάλληλη  για αυτόν τον σκοπό  (και μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για την ρύθμιση του διαβήτη). Το φάρμακο αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά.

Για την προμήθειά του, και παρά την απαράδεκτη καθημερινή πρακτική της απευθείας αγοράς από το φαρμακείο, οι ασθενείς θα πρέπει να το προμηθεύονται μετά από ιατρική συμβουλή και χειρόγραφη συνταγή.

Με βάση τα ανωτέρω επιστημονικά στοιχεία:

Οι ιατροί οφείλουν να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς την διάγνωση του διαβήτη. Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μη χορηγούν την λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού. Η Πολιτεία οφείλει να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Οι πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής.