Κομβικό Διεθνές Συνέδριο Νευροεπιστημών στην Κρήτη

Το σημαντικό Διεθνές Συνέδριο Νευροεπιστημών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ), με τίτλο «Κυτταρική Βιολογία του Νευρικού Συστήματος», διεξάγεται  στο ξενοδοχείο Fodele Beach στην Κρήτη, από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2023, με την ενεργό συμμετοχή και συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Στόχος του συνέδριου είναι να παρουσιαστούν οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της Μοριακής Νευροβιολογίας που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τη λειτουργία και την υγεία του νευρικού συστήματος, και προάγουν την κατανόηση του εγκεφάλου και των ασθενειών του νευρικού συστήματος. Στο συνέδριο παρουσιάζονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά επιστημονικά ευρήματα της σύγχρονης έρευνας αιχμής, με έμφαση στις καινοτόμες πειραματικές μεθόδους και αναδυόμενες προσεγγίσεις. Αναλύονται, επίσης, πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με τους πολυάριθμους μηχανισμούς που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και τη διατήρηση της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων.

Σκοπός του συνεδρίου είναι και η ανάδειξη της Κρήτης ως ιδιαίτερου επιστημονικού οικοσυστήματος, που αναπτύσσει διαύλους συνεργασίας με κορυφαία Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του εξωτερικού. Η υψηλή απήχηση και ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του συνεδρίου αποτελεί πόλο έλξης για τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων από κορυφαία Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το νησί μας.

Το συνέδριο συγχρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας (European Organization of Molecular Biology – EMBO, Γερμανία) και φιλοξενεί 21 διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές από διεθνώς αναγνωρισμένα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως Harvard (ΗΠΑ), Cambridge (Ηνωμένο Βασίλειο), Max Planck (Γερμανία), New York University (ΗΠΑ), Utrecht Medical Center (Ολλανδία), Ludwig Maximilian University (Γερμανία), Technical University of Munich (Γερμανία), German Center for Neurodegenerative Diseases (Γερμανία), University of Lausanne (Ελβετία), European Molecular Biology Laboratory (Ισπανία), Goethe University (Γερμανία), University of Queensland (Αυστραλία), University of Alberta (Καναδάς), University of Bonn (Γερμανία), University of Bordeaux (Γαλλία), κ.ά. Παράλληλα, συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες, καθώς και νέοι ερευνητές από όλον τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται στο ευρύ πεδίο των Νευροεπιστημών.

 

Συστηματικός Ερυθηματώθης Λύκος: Πρόκληση η πρόσβαση σε περίθαλψη και φάρμακα

Η πρόσβαση σε περίθαλψη και φάρμακα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα άτομα με Συστηματικό Ερυθηματώθη Λύκο (ΣΕΛ) σ’ όλο τον κόσμο. Μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα του World Lupus Federation διαπίστωσε ότι 1 στους 4 ερωτηθέντες καθυστέρησε ή δεν πήρε ιατρική περίθαλψη όταν χρειαζόταν τους τελευταίους 12 μήνες, με κυριότερους λόγους τον χρόνο αναμονής (44%), την κόπωση (22%), το κόστος (22%). Όσοι καθυστέρησαν ή δεν πήραν περίθαλψη είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πολλαπλές εξάρσεις, μια περίοδο κατά την οποία τα συμπτώματα του λύκου, όπως ο πόνος και η φλεγμονή, επιδεινώνονται. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα

(ΕΛΕΑΝΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου. Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το 90% των ανθρώπων είναι γυναίκες  και το 80% των διαγνώσεων γίνεται μεταξύ των ηλικιών 15-45 ετών.  Η διάγνωση του ΣΕΛ είναι συχνά δύσκολη καθώς τα συμπτώματά του μιμούνται εκείνα άλλων κοινών παθήσεων. Ωστόσο, ένα σημαντικό σύμπτωμα αυτής της πάθησης είναι το εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα, το 2016, μόνο περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων (39%) γνώριζαν ότι ο ΣΕΛ προσβάλλει τις αρθρώσεις. Οι υπόλοιποι αγνοούσαν την κατάσταση.

Το 51% δεν γνώριζε τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον Λύκο.

Το 36% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε τι είναι ο ΣΕΛ.

Το 13% πίστευε ότι ο Λύκος είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Το 11% έχει λανθασμένη αντίληψη ότι ο Λύκος είναι ένα είδος βακτηρίου.

Μια άλλη παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από την World Lupus Federation αποκάλυψε ότι το 89% των ασθενών που προσβλήθηκαν από ΣΕΛ ανέφεραν ότι η ποιότητα ζωής τους, χειροτέρεψε. «Σ’ όλο τον κόσμο, ο Λύκος δεν είναι κατανοητός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση και για όσους ζουν με την ασθένεια να αισθάνονται παρεξηγημένοι και να μην μπορούν να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται για αυτή την εξουθενωτική ασθένεια», δήλωσε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) που είναι μέλος του World Lupus Federation & του Lupus Europe.

ΙΑΣΩ – ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Για πρώτη φορά συναυλία κλασικής μουσικής

Με αφορμή την γιορτή της Μητέρας, το ΙΑΣΩ και το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική πρωτοπορούν διοργανώνοντας συναυλία κλασικής μουσικής για να τιμήσουν όλες τις μητέρες, σε μια γιορτή γεμάτη μελωδίες! Η διακεκριμένη σολίστ πιάνου Ευγενία Παπαδήμα μαζί με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, βιολονίστα, Κορυφαίο Α’ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και τον Ισίδωρο Σιδέρη, Κορυφαίο βιολοντσελίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, θα μας ταξιδέψουν στις μουσικές διεθνώς αναγνωρισμένων συνθετών της κλασικής μουσικής όπως J. Halvorsen, J.S. Bach, S. Rachmaninoff και A. Piazzola. Τα έργα των  μεγάλων συνθετών θα ζωντανέψουν από τα μαγικά δάχτυλα της  Ευγενίας Παπαδήμα και οι νότες θα γεμίσουν τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

 

Η Novo Nordisk περιορίζει τις δόσεις Wegovy για νέους ασθενείς

Η Novo Nordisk, κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου για την απώλεια βάρους Wegovy, δήλωσε ότι θα περιορίσει την προμήθεια δόσεων εκκίνησης καθώς η ζήτηση ξεπερνά την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας.

Οι διακοπές στον εφοδιασμό δεν αναμένεται να επηρεάσουν υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου για άτομα που παίρνουν ήδη το φάρμακο, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στον ιστότοπο του Wegovy. Αυτό που αναμένεται σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα έχουν πρόβλημα με τις συνταγές τους στις χαμηλότερες αρχικές δόσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το Wegovy για χρόνια διαχείριση βάρους για άτομα με δείκτη μάζας σώματος 30 ή περισσότερο ή 27 ή περισσότερο για άτομα με πάθηση που σχετίζεται με το βάρος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό και το αδελφό του φάρμακο Ozempic, το οποίο είναι εγκεκριμένο για τον διαβήτη τύπου 2, έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, σαρώνοντας τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.«Με τα ποσοστά της παχυσαρκίας να αυξάνονται, υπάρχει αυξημένη ζήτηση» για φάρμακα όπως το Wegovy, δήλωσε ο Δρ Priya Jaisinghani, ενδοκρινολόγος και ειδικός στην ιατρική για την παχυσαρκία στο NYU Langone Health. Όπως ανέφερε οι ασθενείς του δεν είχαν πρόβλημα να εκτελέσουν τις συνταγές του Wegovy πρόσφατα, αλλά αντιμετώπισαν πρόβλημα στο παρελθόν.Το Wegovy είναι μια από τις εμπορικές ονομασίες της σεμαγλουτίδης, η οποία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που μιμούνται τα αποτελέσματα μιας ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη που ονομάζεται GLP-1. Διεγείρουν την απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής από το έντερο.Ο FDA ενέκρινε τη σεμαγλουτίδη για τον διαβήτη ως Ozempic το 2017 και για την απώλεια βάρους ως Wegovy το 2021. Ωστόσο, το Wegovy σύντομα παρουσίασε έλλειψη λόγω προβλημάτων παραγωγής και ορισμένα προβλήματα εφοδιασμού συνεχίστηκαν.Τα άτομα που λαμβάνουν Wegovy για απώλεια βάρους πρέπει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν τα αποτελέσματα. Τα χαμένα κιλά μπορούν να επιστρέψουν όταν σταματήσουν.

 

 

Θετικά μηνύματα για το μέλλον της αντιμετώπισης των καρκίνων του πεπτικού συστήματος

Θετικά μηνύματα για το μέλλον της αντιμετώπισης των καρκίνων του πεπτικού συστήματος έδωσαν μέσα από τις ομιλίες τους οι Καθηγητές Ογκολογίας Μιχάλης Καραμούζης και Ηλίας Ε. Αθανασιάδης, η Αν. Καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας Μαρία Τόλια και ο Παθολογοανατόμος Ελευθέριος Ελευθεριάδης στη ημερίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με τίτλο «Γνωρίζουμε τους καρκίνους του Πεπτικού Συστήματος», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση, έχουν διαμορφώσει μία περισσότερο αισιόδοξη θεώρηση για την αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς είναι συχνά ιδιαίτερα απειλητικοί. Τα νέα θεραπευτικά σχήματα, ιδίως για τους καρκίνους του ανώτερου πεπτικού, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η εξατομικευμένη ιατρική, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής επιβίωσης για τους ασθενείς. Η πολυπλοκότητα και οι ιδιαιτερότητες που συχνά εμφανίζει η αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, καθιστά εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο των ογκολογικών συμβουλίων, για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου, κάτι που υπογράμμισαν στο πλαίσιο των συζητήσεων της ημερίδας ο Καθηγητής Χειρουργικής κος Νικόλαος Αρκαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Καθ. Ιωάννης Καραϊτιανός.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί ακόμη την κύρια θεραπευτική προσέγγιση για πολλές περιπτώσεις, καθώς οι σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες βελτιώνουν τις εκβάσεις για τους ασθενείς και μειώνουν τους κινδύνους. Αυτό είναι κάτι που ισχύει κυρίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ήπατος και του παγκρέατος, για την αντιμετώπιση των οποίων μίλησαν οι Καθηγητές Χειρουργικής Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και Ιωάννης Χατζάρας αντίστοιχα. Επιπλέον ο συνδυασμός με συστημική θεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία, αποτελεί κατά περίπτωση, επιλογή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου. Οι νέες διαγνώσεις καρκίνων του πεπτικού συστήματος αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης σε νεότερες ηλικίες, κάτω των 50 ετών. Μιλώντας για την πρόληψη των καρκίνων αυτών στην ημερίδα της ΕΛΛΟΚ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ευάγγελος Καλαϊτζάκης, ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Θεόδωρος Εμμανουήλ, και η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κα Ανδρονίκη Νάσκα τόνισαν ότι η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με έμφαση στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, και η ταυτόχρονη τακτική συμμετοχή σε προγράμματα ¬προσυμπτωματικών ελέγχων, αποτελούν ουσιαστική σύσταση και επιλογή για τον έλεγχο και την έγκαιρη αντιμετώπιση.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για φάρμακα με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν στη χώρα μας σκευάσματα με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη, δεν διατίθενται στους πάσχοντες. Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Στις 9 Μαΐου, έχοντας πληροφορηθεί από τον χώρο των φαρμακοποιών ότι το ΙΦΕΤ αγόρασε περί 15.000 σκευάσματα GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη, θέσαμε ερώτημα στο Ινστιτούτο αναμένοντας με ελπίδα, μια απάντηση… Αν αληθεύει δηλαδή η πληροφορία αυτή και εφόσον αληθεύει, γιατί δε διανέμονται τα φάρμακα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στους πάσχοντες που τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη;  Απάντηση ακόμη δεν έχουμε λάβει, τη στιγμή που μήνες τώρα άνθρωποι με Διαβήτη τύπου 2 δε λαμβάνουν το φάρμακό τους και θα έπρεπε οι ιθύνοντες να το έχουν ως πρώτη προτεραιότητα! Συνεπώς, φάρμακα υπάρχουν αλλά… Θα τα κρατήσουν να «μπαγιατέψουν» να «εξαϋλώσουν» και μερικούς διαβητικούς…Γιατί όπως είπαμε, για να μην ξεχνιόμαστε… αν παραμείνουν αυτοί οι διαβητικοί ανάμεσά μας, θα τους δώσουν… ό,τι μας δίνουν τέσσερα χρόνια τώρα…

Άρα το δεύτερο θαύμα θα παραμείνει… μισό…. και θα γίνει ολόκληρο όταν και μόνο όταν, κάποιοι στον ΕΟΦ αποφασίσουν να εκδώσουν κωδικούς διακίνησης για τα 15.000 σκευάσματα GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη, που οι ίδιοι αγόρασαν!».

 

Ανοιχτή επιστολή φυσικοθεραπευτών προς κόμματα

Ανοιχτή επιστολή προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, με την οποία ζητάει να του κοινοποιήσουν το σχέδιό τους αναφορικά με την κατάργηση των επαίσχυντων και ληστρικών μέτρων του claw back και του rebate που επιβλήθηκαν στο όνομα των μνημονίων και παραμένουν έως και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Π.Σ.Φ., τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας, τα οποία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού σε όλη την επικράτεια σε ποσοστό 90% των συνολικών αναγκών. Παράλληλα, τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας και οι φυσικοθεραπευτές οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κατ΄ οίκον, καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των βαρέως πασχόντων ασθενών, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε περιστατικά μετά τη νοσηλεία ή σε χρόνια πάσχοντες στο σπίτι των ασθενών, με κόστος πολύ μικρότερο από άλλες επιλογές, όπως αυτή της κλειστής νοσηλείας αποκατάστασης.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Π.Σ.Φ., είναι απολύτως τεκμηριωμένο πλέον το πόσο σημαντική είναι η φυσικοθεραπεία και πόσο επωφελής για τα οικονομικά της υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως επίσης επωφελής για τα οικονομικά της υγείας είναι και η συμβολή των φυσικοθεραπευτών στην πρόληψη εκδήλωσης των παθήσεων.

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ αποδεικνύουν ότι, τα τελευταία δέκα χρόνια με την επιβολή των επαίσχυντων και ληστρικών μέτρων του  clawback και του rebate, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές στερήθηκαν με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο (δεν αποζημιώθηκαν) πάνω από 180.000.000 ευρώ.

 

Η Pfizer και η AstraZeneca στην κορυφή της κατάταξης IDEA Pharma

Στην ετήσια κατάταξη Καινοτομίας και Εφεύρεσης  (Innovation and Invention Index) του IDEA, η Pfizer και η AstraZeneca σκαρφάλωσαν στις πρώτες θέσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma η IDEA, μια εταιρεία συμβούλων που βοηθά τις εταιρείες να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους για την ανακάλυψη και την εμπορία φαρμάκων τους, διεξάγει αυτή  την κατάταξη εδώ και 12 χρόνια, με έναν δείκτη να σταθμίζει την καινοτομία και έναν άλλο την εφεύρεση. Ενώ ο δείκτης της εφεύρεσης μετρά πόσο καλά οι εταιρείες συνένωσαν τις τεχνολογίες για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα που καλύπτουν ανεκπλήρωτες ανάγκες, ο δείκτης καινοτομίας μετρά πόσο καλά αποδίδουν οι εταιρείες στην εισαγωγή νέων φαρμάκων στην αγορά και στην εμπορευματοποίησή τους.

Η Pfizer κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη καινοτομίας μέσω της ανάπτυξης και της παράδοσης των προϊόντων της για την COVID-19. Το εμβόλιο Comirnaty απέφερε πωλήσεις 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, ενώ το από του στόματος αντιιικό Paxlovid απέφερε έσοδα 18,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Pfizer έδειξε επίσης «προσαρμοστικότητα και την ευελιξία»  στη δημιουργία ενός ενημερωμένου εμβολίου για την άμυνα έναντι των υποπαραλλαγών της Οmicron, όπως αναφέρει η IDEA. Εκτός από την επιτυχία με τα προϊόντα της για την COVID, η Pfizer , σύμφωνα με την IDEA, σημείωσε επίσης επιτυχία σε οκτώ άλλες ρυθμιστικές υποθέσεις και τέσσερις βασικές εξαγορές για την ενίσχυση του προϊοντικού της πορτφόλιο. Η Pfizer κατέλαβε επίσης την 4η θέση στην κατάταξη  της εφεύρεσης.

Όσον αφορά την AstraZeneca, η οποία κέρδισε την πρώτη θέση στην κατάταξη της εφεύρεσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το υψηλό ποσοστό επιτυχίας της στην Ε&Α ήταν καθοριστικό. Η εταιρεία κέρδισε 34 εγκρίσεις σε τέσσερις κορυφαίες αγορές (ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία) και πέτυχε 29 εκδηλώσεις εξέλιξης του πορτφόλιο της, ανέφερε η IDEA. Από τα 179 υποψήφια φάρμακα της AstraZeneca, τα 155 βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές. Η AstraZeneca κατέλαβε επίσης την 3η θέση στον δείκτη καινοτομίας καθώς πέτυχε αύξηση εσόδων 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Η Johnson & Johnson ανέβηκε στη 2η θέση και στους δύο δείκτες, καινοτομίας και εφεύρεσης, από την  4η θέση που είχε καταλάβει πέρυσι. Ενώ η Stelara (9,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Darzalex (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια) βοήθησαν για ακόμα μια χρονιά την J&J να έχει υψηλά έσοδα, η IDEA αναφέρει σαν πολύ σημαντικό βήμα της εταιρείας τη βασική έγκριση του νέου καινοτόμου φαρμάκου για το πολλαπλό μυέλωμα, Carvykti, μια θεραπεία CAR-T, και το Tecvayli, την πρώτη θεραπεία BiTE για την ένδειξη.

Την μεγαλύτερη αλλαγή την κατάφερε η Boehringer, η οποία έφτασε από το Νο. 27 πριν ένα χρόνο στο Νο. 6 φέτος, ωθούμενη από την πρώτη έγκριση του FDA για τη θεραπεία της γενικευμένης φλυκταινώδους ψωρίασης παράλληλα με την κατασκευή τεσσάρων ακόμα πρωτοποριακών θεραπειών. Η εταιρεία σημείωσε επίσης αύξηση εσόδων 7 δις. δολαρίων το 2022.

 

Επικαιροποιημένη εκπαίδευση MDR/IVDR 2023

Εξειδικευμένο, up to date MDR/IVDR σεμινάριο διοργανώνει η Δικηγορική Εταιρεία Michalopoulou & Associates σε συνεργασία με το  PYTHEIA, το μοναδικό Κέντρο Ικανοτήτων στην Ελλάδα στον τομέα της Yγείας, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 και ώρα 17.00-21.00μμ  στον εκπαιδευτικό οργανισμό ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ, στην Αθήνα. H εκπαίδευση θα γίνει δια ζώσης και θα καλυφθούν μια σειρά θεματικών ενοτήτων συμπεριλαμβανομένων: MDR vs AI Act (Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη): Προκλήσεις & αντιθέσεις μεταξύ του MDR και της πρότασης νέου Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Vs Φάρμακα.

Medical Device as a Software: Ορισμοί, Χαρακτηριστικά και ταξινόμηση, διάθεση στην αγορά και αξιολόγηση της συμμόρφωσης των MDSW, επιμέρους ενότητες MDSW, αλλαγές στο λογισμικό. Medical Device as a Software: Κλινική Τεκμηρίωση και Κλινική Αξιολόγηση. Μεταβατικές διατάξεις και ισχύς πιστοποιητικών. Η περίπτωση της Ελλάδας – Νομοθετικό πλαίσιο. Ζητήματα Κυβερνοασφάλειας και MDR/IVDR. Υποχρεώσεις οικονομικών φορέων βάσει MDR/IVDR και ρόλος του PRRC (πρόσωπο αρμόδιο για την κανονιστική συμμόρφωση).    ητήματα Ασφάλειας συμπ. UDI, EUDAMED. Αρμοδιότητες και Ρόλος Κοινοποιημένων Οργανισμών. Πεδίο εφαρμογής, αντικείμενο MDR/IVDR → Κανονισμοί, σκοπός, βασικότερες αλλαγές, ταξινόμηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Quiz Κατανόησης.

Συμπεράσματα και πεδία προβληματισμού-Ερωτήσεις.

Στο σεμινάριο θα αναλυθούν επίσης οι προκλήσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ του MDR και του προτεινόμενου νέου κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ακολουθούμενο από ένα κουίζ κατανόησης και συμπερασματικές παρατηρήσεις. Κλείσιμο θέσης μέσω του συνδέσμου  https://pytheia.gr/ivdr-mdr-medical-device-regulatory-framework-course-seminar/

 

Sobi: Συνεχής και σταθερή πρόοδος το Α’ τρίμηνο του 2023

Συνεχή και σταθερή άνοδο της Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (Sobi™), δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν χθες.

Συγκεκριμένα, την εν λόγω περίοδο τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 5.239 εκατ. SEK (4.925), +6%, -2% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER) Τα έσοδα τομέα Αιματολογίας ανήλθαν σε 2.815 εκατ. SEK (2.499), +5% σε CER εκ των οποίων efmoroctocog alfa 1.196 εκατ. SEK (1.024), +9% σε CER: eftrenonacog alfa 514 εκατ. SEK (419), +16% σε CER avatrombopag 475 εκατ. SEK (593), -28% σε CER και pegcetacoplan 95 εκατ. SEK.

Τα έσοδα τομέα Ανοσολογίας 2.151 εκατ. SEK (2.119), -9% σε CER εκ των οποίων anakinra 533 εκατ. SEK (645), -24% σε CER. Palivizumab 1.398 εκατ. SEK (1.286), -3% σε CER και emapalumab 219 εκατ. SEK (189), +5% σε CER.

Τα έσοδα ανά μετοχή (EPS) προ μείωσης 3,60 SEK (1,84), EPS προσαρμοσμένα προ μείωσης 3,60 SEK (3,67). Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 1.983 εκατ. SEK (1.644).

Για το υπόλοιπο του 2023, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά ένα μεσαίο έως υψηλό μονοψήφιο ποσοστό σε CER.

Το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITA2 αναμένεται να φτάσει λίγο παραπάνω από το 30% των εσόδων.