Σημαντική η αξία της Κρητικής διατροφής για την Υγεία και το Περιβάλλον

Την αξία της κρητικής διατροφής, τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, την ανάγκη καλλιέργειας μιας σωστής διατροφικής κουλτούρας από μικρή ηλικία, καθώς και τα πλεονεκτήματα της κρητικής δίαιτας, που είναι και η βάση για τη Μεσογειακή διατροφή, εξήραν οι ομιλητές του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου του Πανεπιστημίου YALE, το οποίο διοργανώθηκε από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, από τις 3 έως τις 5 Μαΐου 2023. Η ομότιμος καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου, η οποία μίλησε κατά τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, αναφέρθηκε εκτενώς στη Μεσογειακή διατροφή λέγοντας, ότι «σμιλεύτηκε χιλιάδες χρόνια στη μεσογειακή λεκάνη, όπου φύεται η ελιά. Χωρίς ελιά, Μεσογειακή Διατροφή δεν υπάρχει». Επικεντρώθηκε επίσης και στο ότι προάγει τη βιωσιμότητα, καθώς το αποτύπωμά της στο περιβάλλον είναι μικρό: «Η Μεσογειακή Διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί από μια υγιεινή διατροφή σε ένα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο, καθώς είναι κυρίως φυτική». Υπενθύμισε, δε, ότι η παραγωγή κρέατος είναι από τους βασικούς συντελεστές αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου.» Η κα Τριχοπούλου επισήμανε επίσης ότι το «λίκνο» της Μεσογειακής διατροφής είναι η Κρήτη, ενώ κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει μέλλον και προοπτικές.

Ο Prisco Priscitelli, UNESCO Chair in Health Education and Sustainable Development, μίλησε για το πώς μπορεί κάθε χώρα να «υιοθετήσει» τη Μεσογειακή δίαιτα, ενσωματώνοντας στο διατροφικό μοντέλο τοπικά προϊόντα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά.

Σε εξέλιξη έρευνα για την αντικαρκινική δράση της φαρμακευτικής κάνναβης

Δράση ακόμη και κατά του καρκίνου μπορεί να έχει η φαρμακευτική κάνναβη. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιείται στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), τα κανναβινοειδή οξέα που περιέχει το φυτό της κάνναβης, ύστερα από ειδική τροποποίηση στο εργαστήριο, φαίνεται ότι έχουν σημαντική δράση στα καρκινικά κύτταρα που προκαλούν καρκίνο μαστού, ήπατος και μελάνωμα. Εφόσον η αντικαρκινική δράση τους επιβεβαιωθεί, εκτιμάται ότι στο μέλλον θα είναι δυνατή η παρασκευή αντικαρκινικών φαρμάκων.

Τα παραπάνω θα ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ Προκόπιος Μαγιάτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Προϊόντα κάνναβης στο χώρο του φαρμακείου: νέες εξελίξεις-νέες προκλήσεις», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου, στις 10:30 το πρωί, στο πλαίσιο του 9ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Το φυτό της κάνναβης περιέχει τα κανναβινοειδή οξέα. Βασικός σκοπός της έρευνας που γίνεται στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ είναι η τροποποίηση των κανναβινοειδών οξέων με σκοπό την παραγωγή πρωτότυπων χημικών ενώσεων. Η κατηγορία των ουσιών αυτών εμφανίζει αυξημένη διεισδυτικότητα στις κυτταρικές μεμβράνες και τους λιπώδεις ιστούς, καθώς και βελτιωμένη σταθερότητα εντός και εκτός του οργανισμού, στοιχεία που οδηγούν σε πιο υποσχόμενες φαρμακολογικές δράσεις», εξηγεί ο κ. Μαγιάτης.

Παράλληλα, τονίζει ότι «προχωρώντας στην φαρμακολογική αξιολόγησή τους, με πειράματα που διενεργήθηκαν σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα της Δρ. Χαραλαμπίας Μπολέτη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ανακαλύψαμε ότι οι ουσίες αυτές είχαν βελτιωμένη κυτταροτοξική δράση σε διάφορες καρκινικές σειρές κυττάρων (μαστού, μελανώματος, ήπατος κ.α.) με την πιο υποσχόμενη ουσία να είναι ο βουτυλεστέρας του κανναβιγερολικού οξέος (CBG) έναντι των καρκινικών κυττάρων μαστού. Το συγκεκριμένο κανναβινοειδές έχει ελεγχθεί και ως προς την τοξικότητά του και ύστερα από πειράματα σε ποντίκια φάνηκε ότι είναι μη τοξικό και μη ψυχοτρόπο, ακόμα και σε πολύ υψηλές δόσεις. Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι κατοχυρωμένες με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της εταιρείας Ekati Alchemy Lab, SL. και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για τη συνέχιση της αξιοποίησής τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάτη, «είναι σε εξέλιξη πάνω από 500 κλινικές μελέτες των συστατικών της κάνναβης και κυρίως των μη ψυχοτρόπων συστατικών της, ενώ υπό μελέτη είναι και νέα συνθετικά συστατικά με βελτιωμένες ιδιότητες». Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιάτης, πρόσβαση σε δύο σκευάσματα που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη έχουν οι έλληνες ασθενείς.  Πρόκειται για το epidyolex το οποίο περιέχει μόνο κανναβιδιόλη και το sativex που περιέχει συνδυασμό τετραϋδροκανναβινόλης και κανναβιδιόλης. Και τα δύο είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον ΕΟΦ και συνταγογραφούνται. Ωστόσο  επειδή δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, απαιτείται ειδική διαδικασία εισαγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως χαλάρωση, υποκινητικότητα, υπνηλία, ταχυκαρδία, ξηρoστομία, μείωση ενδοφθάλμιας πίεσης, σύνδρομο στέρησης, ευφορία και παραμέληση σημαντικών δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής.

Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος προς τους αρχηγούς των κομμάτων

Την έκπληξή τους για το γεγονός ότι στο χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών δεν ετέθησαν ερωτήσεις για σημαντικά ζητήματα υγείας, εκφράζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, και με ανοιχτή επιστολή τους προς τους αρχηγούς των κομμάτων ερωτούν ποια είναι η δέσμευση τους αναφορικά με τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Με δεδομένη την απόκλιση της Ελλάδας από το μέσο όρο δημόσιας χρηματοδότησης στην Υγεία αλλά και τις προγραμματικές εξαγγελίες των περισσοτέρων κομμάτων για σύγκλιση ή υπέρβαση του μέσου Ευρωπαϊκού όρου ερωτάστε:

α) Ποια είναι η δέσμευση σας για συγκεκριμένη αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2024 (πλέον της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

β) Σε περίπτωση που η πορεία της οικονομίας το 2023 δεν διασφαλίσει δημοσιονομικό πλεόνασμα, από που θα εξασφαλίσετε την αύξηση αυτή;

  1. Καθοριστική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ένας καινούργιος Χάρτης Υγείας με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και αξιοπρεπώς αποζημιούμενο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό. Ποιες είναι οι σκοπούμενες μεταρρυθμίσεις για τα ακόλουθα:

α) την αναδιάταξη του υφιστάμενου υγειονομικού χάρτη ανεξάρτητα από “πολιτικό κόστος”, με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού και αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες για την εξισορρόπηση των περιφερειακών ανισοτήτων

β) την ανάπτυξη συστημάτων αξιοκρατικής διοίκησης και λογοδοσίας με σύγχρονα μοντέλα επιβράβευσης συνδεδεμένα με την παραγωγικότητα με την ποιότητα της φροντίδας

γ) τη μέτρηση και αξιολόγηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας από τους λήπτες υπηρεσιών υγείας;

Διατίθεστε να συζητήσουμε όλοι οι εταίροι της Υγείας για να πετύχουμε την απαραίτητη επιστημονική, πολιτική και κοινωνική συναίνεση;

  1. Ποια είναι η στρατηγική σας για την διαφάνεια και την αξιοποίηση τόσο των ψηφιακών εργαλείων όσο και των δεδομένων υγείας, για την επίτευξη της δημοκρατίας στην υγεία, τον εξορθολογισμό των δαπανών και την πρόσβαση στην καινοτομία;

Kαινοτόμo Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών  

Η Novartis Hellas, έχοντας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τους ασθενείς, υποστηρίζει συστηματικά τις Ενώσεις ασθενών με ένα στρατηγικό πλάνο ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής τους στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας. Η συνδημιουργία προγραμμάτων, η στήριξη πρωτοβουλιών των φορέων ασθενών, η ενσωμάτωση της οπτικής των ασθενών κατά τη λήψη αποφάσεων και η κατάρτιση Προγραμμάτων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων απαντούν στην ανάγκη βελτίωσης των αποτελεσμάτων και οικοδόμησης ασθενοκεντρικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό η Novartis Hellas προχώρησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών. Το πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, απευθύνεται σε εκπροσώπους ασθενών και έχει ως στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τη βελτίωση των γνώσεών τους, ώστε να υποστηρίξουν πιο αποδοτικά τη λειτουργία των συλλόγων τους.

Η πρωτοβουλία εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 5 χρόνια στην Ισπανία, με περίπου 350 συμμετέχοντες από 60 Ενώσεις Ασθενών να το έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξέλιξη του έργου του φορέα τους καθώς και στη βιωσιμότητά του.

Στον πρώτο κύκλο του ελληνικού προγράμματος, έλαβαν μέρος συνολικά 20 εκπρόσωποι ασθενών από 14 Ενώσεις, με το 92% των συμμετεχόντων να δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ποιότητα εκπαίδευσης που τους προσφέρθηκε. Ο διαδραστικός κύκλος των σεμιναρίων, ο οποίος προσαρμόστηκε ειδικά για τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας ασθενών, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Το πρόγραμμα συνέβαλε καταλυτικά, μέσα από τρεις θεματικές ενότητες, στην απόκτηση ουσιαστικών εφοδίων προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορούν να ανταποκριθούν στις πολύπλευρες λειτουργικές απαιτήσεις ενός οργανισμού, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης καθώς και να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στην έρευνα και στην αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας. Η συνολική διάρκεια του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου ανήλθε σε 4 μήνες και για την ολοκλήρωση κάθε ενότητας απαιτούνταν 5 ώρες παρακολούθησης και μελέτης, 6 ώρες διάδρασης με τον αντίστοιχο καθηγητή καθώς και επιτυχής γραπτή αξιολόγηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών προσφέρει Ακαδημαϊκές Μονάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς & Συσσώρευσης Ακαδημαΐκών Μονάδων (ECTS), πιστοποιώντας την κατάρτιση των συμμετεχόντων.

 

Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων

Μετά την COVID-19, μία ακόμα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγείας, αυτή της ευλογιάς των πιθήκων, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία τον Ιούλιο του 2022 και το μέτρο επεκτάθηκε τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, πάνω από 87.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως από τις αρχές του 2022 έως τις 8 Μαΐου φέτος. Ωστόσο, στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, καταγράφηκαν σχεδόν 90% λιγότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στην ίδια διάρκεια πριν από αυτό το χρονικό διάστημα όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Σύμφωνα με τον ίδιο,  παρότι οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων και για την Covid-19 έληξαν, η απειλή αναζωπύρωσης κυμάτων και για τους δύο ιούς παραμένει.

Συνεργασία του Ομίλου Affidea και της Pharma PLUS

O Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea και η Pharma PLUS του Ομίλου Lavipharm προχώρησαν σε στρατηγική συνεργασία για την από κοινού προσφορά υπηρεσιών με στόχο την ανάδειξη του υγιεινού τρόπου ζωής και της επιμελούς παρακολούθησης της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Μέσα από την καινοτόμο αυτή συνεργασία, τα δύο μέρη θα παρέχουν ακόμα πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού γύρω από ζητήματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Pharma PLUS, ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες της,  θα προσφέρει πλέον προνομιακά προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων για τους κατόχους της κάρτας +PLUSCARD, που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο δίκτυο των διαγνωστικών κέντρων Affidea πανελλαδικά. Τα προγράμματα υγείας θα ανακοινώνονται  μέσα από ένα πρόγραμμα κοινών δράσεων με άξονα την ευζωία και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών εξετάσεων.

Ως πρώτη δράση εκκίνησης της συνεργασίας, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας,  την Κυριακή 14 Μαΐου, η Pharma PLUS σε συνεργασία με τον Όμιλο Affidea, προσφέρει  σε όλες τις γυναίκες κατόχους της κάρτας προνομίων +PLUSCARD τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διαγνωστικό έλεγχο μαστού σε ειδικές μειωμένες τιμές για όλο τον μήνα. Η ενέργεια ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2023 σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της Affidea ανά την Ελλάδα, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, μέσω μιας απλής διαδικασίας.

Ο Θεόδωρος Καρούτζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος, ανέφερε ότι «ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι κομβικός για θέματα υγείας. Είμαστε περήφανοι που συνεχώς δημιουργούμε νέα δεδομένα στον κλάδο της Υγείας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με έναν αξιόπιστο εταίρο όπως είναι η Pharma PLUS του Ομίλου Lavipharm. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία που συνενώνει τη δύναμη του φαρμακοποιού με το κύρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Πρωτοβάθμιας Υγείας Affidea».

«Η συνεργασία μας με τον Όμιλο Διαγνωστικών Κέντρων Affidea, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ευρώπη, ανοίγει νέους ορίζοντες στις πρωτοποριακές υπηρεσίες που έχει στόχο πάντα να προσφέρει η Pharma PLUS τόσο στους φαρμακοποιούς μέλη του Δικτύου όσο και στους πιστούς επισκέπτες των φαρμακείων Pharma PLUS», σχολίασε τη συνεργασία ο Άγγελος Δούμουρας, Γενικός Διευθυντής της  Pharma PLUS καταλήγοντας «Με το βλέμμα μας πάντα στραμμένο στην υγεία και φροντίδα όσων μας εμπιστεύονται, καινοτομούμε διαρκώς δημιουργώντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και κοινωνικής ευθύνης στο χώρο ενός σύγχρονου περιβάλλοντος υγείας, όπως είναι τα φαρμακεία του Δικτύου Pharma PLUS».

Η Pharma PLUS και ο Όμιλος Affidea έχουν κοινό στόχο την έγκαιρη και έγκυρη πρόληψη και βελτίωση της υγείας των πολιτών. Ο Όμιλος Affidea αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη, ενώ το δίκτυο φαρμακείων της Pharma PLUS πανελλαδικά μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πρωτογενή πρόληψη, διάγνωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

J&J MedTech Ελλάδας: Στρατηγική συνεργασία με την Polygreen

Με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον και έναν πιο υγιή πλανήτη, η Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας ξεκινά συνεργασία με την Polygreen, Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Αποβλήτων και Αντιμετώπισης Θαλάσσιων Ρυπάνσεων, με στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των γραφείων της εταιρείας στην Αττική και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς των εργαζομένων της, μέσω της ορθής διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων.

Έχοντας θέσει ψηλά τον πήχη της βιωσιμότητας, η Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας συμμετέχει στο πρόγραμμα Just Go Zero της Polygreen μετατρέποντας τα γραφεία της στην Αττική σε Zero Waste Offices, όπου τίποτα δεν περισσεύει και όλα αξιοποιούνται. Η συνεργασία αυτή συνδέεται με την ομάδα GR Sustainability Taskforce της Johnson&Johnson MedTech Ελλάδας, που απαρτίζεται από εργαζόμενους της εταιρίας και μετρά ήδη τρία χρόνια λειτουργίας, αποδεικνύοντας ότι η βιωσιμότητα ξεκινά από εμάς. Η Polygreen θα εγκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα ανακυκλώσιμα ρεύματα υλικών καθώς και τα οργανικά υπολείμματα αναλαμβάνοντας τη συλλογή, μεταφορά και καταγραφή των αποβλήτων από τα γραφεία της εταιρείας.

Η πρώτη κοινή δράση της Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας με την Polygreen, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μάϊου 2023, με τον εθελοντικό καθαρισμό  στο Λόφο του Λυκαβηττού,  στον οποίο συμμετείχαν ενεργά εργαζόμενοι της εταιρίας  με τις οικογένειες και φιλικά τους πρόσωπα. Συνολικά συλλέχθηκαν 3,6kg πλαστικό 5,7kg χαρτί, 8 kg αλουμίνιο, 15kg γυαλί, 11kg σύμμεικτα υλικά και 1kg αποτσίγαρα. Η Polygreen ανέλαβε τη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των συλλεχθέντων υλικών, καθώς και τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δράσης.

 

Εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί μια από τις πιο θανατηφόρες κακοήθειες, μοιραίος για το 88% των ασθενών. Είναι επίσης ένα από τους πιο δύσκολους καρκίνους όσον αφορά τη θεραπεία του. Οι όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά, αλλά επανέρχονται εντός επτά έως εννέα μηνών στο 90% των ασθενών. Ωστόσο ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου – που δοκιμάζεται από την BioNTech – έχει δώσει ελπίδες στους συμμετέχοντες σε μια πρόσφατη δοκιμή. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο Nature. Από τους 16 ασθενείς που μπόρεσαν να ολοκληρώσουν όλες τις φάσεις της μελέτης, οκτώ ανταποκρίθηκαν στο εμβόλιο, το οποίο δίδαξε στο ανοσοποιητικό τους σύστημα πώς να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Κανένας από αυτούς τους οκτώ δεν έχει δει τον καρκίνο του να επιστρέφει. Όπως έδειξαν οι αιματολογικές εξετάσεις, και οι οκτώ συμμετέχοντες έφτιαξαν Τ-κύτταρα έναντι των όγκων τους και αυτά παρέμειναν για τουλάχιστον δύο χρόνια παρά τη συνέχιση της χημειοθεραπείας. «Νομίζω ότι είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενο. Υπογραμμίζει την πλατφόρμα mRNA και την ευελιξία να μπορούμε να εξατομικεύσουμε ή να προσαρμόσουμε αυτά τα εμβόλια στον συγκεκριμένο όγκο κάθε ασθενούς και να δημιουργήσουμε αυτά τα προσαρμοσμένα εμβόλια σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Δρ Neeha Zaidi, ογκολόγος στο Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. «Μένει να το δούμε, αλλά σίγουρα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι συναρπαστικά», δήλωσε.

 

Γιατροί: «Κίνηση πανικού» από τo υπουργείο η ορθή επανακοινοποίηση της προκήρυξης για τους συντονιστές-διευθυντές

Ως «κίνηση πανικού», χαρακτηρίζουν την «ορθή επανακοινοποίηση» της προκήρυξης συντονιστών διευθυντών, από την αν. Υπουργό Υγείας, οι γιατροί του συνδικαλιστικού οργάνου «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή». Στη σχετική τους ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Εκτός από την απαλοιφή μιας από τις ‘126 θέσεις’ και την μείωσή τους σε 125  η βασική αλλαγή είναι πως η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων παρατείνεται ως 30/6 αντί για 24/5 που προβλεπόταν στην αρχική ‘βερσιόν’. Αυτό αποτελεί έναν προφανή κουτοπόνηρο ελιγμό εκ μέρους της κ Γκάγκα και συνολικά της κυβέρνησης προσπαθώντας έτσι να δείξουν πως τάχα ‘δεν είναι αυτό που νομίζουμε’…

Όμως η πολιτική ηγεσία είναι αιχμάλωτη των επιλογών της και με αυτά τα τερτίπια ομολογεί στην πράξη ακριβώς το αντίθετο : με την παράταση της προθεσμίας ως 30/6 τα αρμόδια συμβούλια θα αρχίσουν να εξετάζουν αιτήσεις και βιογραφικά καλό Σεπτέμβρη. Και με δεδομένο πως οι ίδιες οι σχετικές διατάξεις Γκάγκα προβλέπουν μια πρωτοφανή διαδικασία (π.χ. πως ο υπουργός έχει προνόμιο αναπομπής της κρίσης όσες φορές γουστάρει χωρίς να αιτιολογεί, προφανώς μέχρι το συμβούλιο να «χρίσει» τον/την υποψήφιο/α επιλογής του υπουργού) δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί καμιά τέτοια «κρίση» ως το τέλος του έτους.

Άρα η πολιτική ηγεσία λόγω του πανικού της ομολογεί στην πράξη πως δεν πρόκειται για ‘έκτακτη ανάγκη’ και πως ΔΕΝ υπήρχε κανένας άλλος λόγος πρεμούρας να γίνει αυτή η ‘προκήρυξη’ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές εκτός από την καταγέλαστη ρουσφετολογία…».

«….Και όλα αυτά ενώ με πρόσχημα την «προεκλογική περίοδο» η ίδια πολιτική ηγεσία έχει «παγώσει» ακόμα και τους διορισμούς νέων ειδικευόμενων. Φυσικά έχει «παγώσει» και την έναρξη των διαδικασιών επιλογής για θέσεις Επιμελητών που είχαν προκηρυχθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών. Γιατί η κυβέρνηση από την μία σκόπιμα αφήνει κλινικές και εργαστήρια να καταρρέουν λειτουργικά λόγω υποστελέχωσης και από την άλλη ταυτόχρονα θέλει να μοιράσει «αξιώματα» αρχιδιευθυντών για προεκλογικούς – ρουσφετολογικούς λόγους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Iofolen: Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, η ITF Hellas γιορτάζει την έναρξη της μητρότητας με σύμμαχο τα προϊόντα Iofolen, τα εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής σχεδιασμένα για την πλήρη κάλυψη των αυξημένων διατροφικών αναγκών της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου κατά την κύηση, σύμφωνα  και με τις τρέχουσες διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες.

Το Iofolen περιέχει, μεταξύ άλλων, Ω3 λιπαρά οξέα, Ιώδιο, Βιταμίνη D και Φυλλικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, στην καλύτερη έκβαση της κύησης και στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της μητέρας. Η περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι άκρως σημαντική, καθώς αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό και προσλαμβάνονται μόνο μέσω της διατροφής. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στο σχηματισμό των ιστών του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των οφθαλμών (κυρίως του αμφιβληστροειδούς) του εμβρύου και μετέπειτα του νεογνού.

Η πρόσληψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κατά την εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης ελλειποβαρών νεογνών. Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών και αναπνευστικών παθήσεων στην μετέπειτα ζωή του παιδιού. Επιπλέον, το ιώδιο που περιέχεται βοηθάει σημαντικά στη φυσιολογική νοητική ανάπτυξη και τις μαθησιακές ικανότητες του παιδιού (ολικό IQ, λεκτικό IQ), ενώ η Βιταμίνη D  εξασφαλίζει τη φυσιολογική οστική ανάπτυξη και ένα ισχυρότερο σκελετικό σύστημα για το παιδί και τη μητέρα.