Καρκίνοι του πεπτικού: Ανάγκη ύπαρξης ογκολογικού συμβουλίου για κάθε ασθενή

Όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τις θεραπείες όλων των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, αναφέρθηκαν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Καρκίνοι του Πεπτικού Συστήματος», που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών. Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Κορκολής, Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», Αναφέρθηκε στους προδιαθεσικούς παράγοντες, τις θεραπευτικές επιλογές, την ογκολογική προσέγγιση με την ύπαρξη ογκολογικού συμβουλίου. Επισήμανε την ελάχιστη επεμβατική χειρουργική και στη χρησιμότητά της σε κάποιες μορφές καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Τέλος, τόνισε την ανάγκη εγκυρότερης προσέλευσης στον κατάλληλο γιατρό. Ο Νικόλαος Τσουκαλάς, MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος,  MSc Βιοπληροφορική, Αναπλ. Διευθυντής, Ογκολογική Κλινική 401 ΓΣΝΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», Αθήνα,  αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που κάνουν οι εργαζόμενοι στα ογκολογικά νοσοκομεία, στην ανάγκη εμβολιασμού που σχετίζονται με κάποιους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, ενώ ανέφερε τη σημασία του ανθρώπινου στοιχείου στην επιλογή των θεραπευτικών προσεγγίσεων, καθώς θεραπεύουν συγκεκριμένους ανθρώπους. Ο Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Επιμελητής Β΄ Γαστρεντερολογίας, Γαστρεντερολογική Κλινική ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς”, αναφέρθηκε στις κατηγορίες που πρέπει να ελέγχονται προληπτικά, μίλησε αναλυτικά για τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιούν για να κάνουν έλεγχο ειδικά από την ηλικία των 45 ετών. Για τη Δευτερογενή πρόβλεψη θα μπορούσε να υπάρχει σχετική ενημέρωση του κοινού.

Ο Θεόδωρος Τσίρλης, PhD, PGCert, FRCS (Gen Surg), FEBS (HPB), Χειρουργός,  Επιμελητής Α’ Xειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής, ΓΑΟΝΑ “Άγιος Σάββας”, αναφέρθηκε στις νέες εξελίξεις του καρκίνου του στομάχου, όπου οι επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να είναι σημαντικές και πρέπει να παρθούν σχετικές αποφάσεις για αυτό. Επίσης, ενημέρωσε το κοινό για τις εξελίξεις στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου στομάχου και ιδιαίτερα στην μερική επεμβατική θεραπεία σε μια υποκατηγορία ασθενών, που υπό άλλες συνθήκες θα δέχονταν παρηγορητική φροντίδα.

Ο Διονύσης Δελλαπόρτας, Χειρουργός, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ “Αττικόν”, αναφέρθηκε αναφέρθηκε στις προεγχειρητικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν καθώς και στις χειρουργικές εξελίξεις αναπτύσσοντας βασικές τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ επισήμανε ότι βάσει των νεότερων εξελίξεων είναι η ελάχιστη χειρουργική τεχνική.

Η Μαρία Θεοχάρη, Παθολόγος Ογκολόγος, ΓΝΑ “Ιπποκράτειο”, αναφέρθηκε στο αδενοκαρκίνωμα, στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στο μεταβολικό σύνδρομο. Η συνεργασία με το χειρουργό παίζει ρόλο για την κλινική κατάσταση του ασθενούς και για την προεγχειρητική θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι να είναι σε θέση να κάνει το χειρουργείο. Γίνονται διάφορες προσπάθειες πχ μοριακή ταξινόμηση που αλλάζει τη θεραπεία καθημερινά. Έδωσε έμφαση ιδιαίτερα στις προεγχειρητικές θεραπείες πχ FLEX, CROSS, Neoadjuvant. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ η ανοσοθεραπεία είναι ενδεδειγμένη στο μεταστατικό καρκίνο ενώ υπάρχουν νότες αισιοδοξίας.

Ο κ. Ευθύμιος Γκότσης, MD, MSc, PhDc, Ειδικευόμενος Παθολογικής Ογκολογίας, Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφής, αναφέρθηκε στη διατροφή, η οποία από μόνη της δε δημιουργεί καρκίνο, καθώς δεν υπάρχει σχετική μελέτη. Αναφέρθηκε σε διατροφικούς κινδύνους που δημιουργούν προδιάθεση και σε σχετικά μυθεύματα που δεν έχουν αποδειχθεί. Η διατροφική αγωγή πρέπει να βασίζεται στα επίσημα guidelines. Τόνισε ότι η παχυσαρκία δημιουργεί προδιάθεση, στις θεραπείες και στις παρενέργειές τους και στην ψυχολογία του ασθενούς ως αποτέλεσμα όλων αυτών. Επίσης, μίλησε για τη σίτιση και τη σωστή ποσότητα.

Ανώνυμη, δωρεάν εξέταση για HIV και ιογενείς ηπατίτιδες

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας – Θετική Φωνή και τα Κέντρα Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint προσκαλούν στις δράσεις τους για εύκολη, γρήγορη, ανώνυμη, δωρεάν εξέταση για HIV και ιογενείς ηπατίτιδες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης, από Δευτέρα 15 έως και Δευτέρα 22 Μαΐου 2023.  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση,  η εξέταση είναι απαραίτητη γιατί ο HIV αφορά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο, είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξέρει κάποιος αν έχει εκτεθεί στον ιό και τέλος η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην καλύτερη δυνατή πορεία της HIV λοίμωξης, η οποία πλέον αποτελεί ένα χρόνιο διαχειρίσιμο νόσημα. Το Ath Checkpoint (Πιττάκη 4, 1ος όροφος) και το Thess Checkpoint (Εγνατία 112, 3ος όροφος) θα παραμείνουν ανοιχτά για δωρεάν, γρήγορες, εμπιστευτικές εξετάσεις χωρίς ραντεβού από Δευτέρα 15 μέχρι και Δευτέρα 22 Μαΐου, 12.00 με 19.30 (πλην Κυριακής).

Παράλληλα, θα διενεργηθούν εξετάσεις στα εξής σημεία:

Δευτέρα 15/5: 17.00 – 21.00 Πλατεία Αμερικής, Αθήνα

Τρίτη 16/5: 10.00 – 14.00 Μονάδα Streetwork ΟΚΑΝΑ, Θεσσαλονίκη, 17.00 – 21.00 Πλατεία Ομόνοιας, πεζόδρομος Μαρίκας Κοτοπούλη, Αθήνα

Πέμπτη 18/5: 12.00 – 15.00 Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ – Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης με υπηρεσίες κινητής μονάδας ΕΣΠΑ) 17.00 – 21.00 Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, Αθήνα

Παρασκευή 19/5: 10.00 – 14.00 Δενδροπόταμος (σε συνεργασία με την ομάδα streetwork του ΟΚΑΝΑ)

17.00 – 21.00 Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα

Σάββατο 20/5 00.00-03.00 Enola Bar, Θεσσαλονίκη

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=cu2A3srGDHY

Βρετανία: Το πρώτο μωρό από DNA τριών ανθρώπων

Για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεννήθηκε μωρό  χρησιμοποιώντας DNA τριών ανθρώπων όπως επιβεβαίωσε η ρυθμιστική αρχή γονιμότητας της χώρας.

Το μεγαλύτερο μέρος του DNA του προέρχεται από τους δύο γονείς τους και περίπου το 0,1% από μια τρίτη, δότρια γυναίκα. Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια πρόληψης της γέννησης παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες. Λιγότερα από πέντε τέτοια μωρά έχουν γεννηθεί, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι μιτοχονδριακές ασθένειες είναι ανίατες και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες εντός ημερών ή και ωρών από τη γέννηση. Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά και αυτή η τεχνική θεωρείται ως η μόνη επιλογή για να αποκτήσουν ένα δικό τους υγιές παιδί. Τα μιτοχόνδρια είναι κυτταρικά οργανίδια  μέσα σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος που μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια δεν τροφοδοτούν το σώμα και οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή απώλεια, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση. Μεταβιβάζονται μόνο από τη μητέρα. Έτσι, η δωρεά μιτοχονδρίων είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιεί μιτοχόνδρια από ένα υγιές ωάριο δότριας. Υπάρχουν δύο τεχνικές για την πραγματοποίηση μιτοχονδριακής δωρεάς. Η μία λαμβάνει χώρα αφού το ωάριο της μητέρας έχει γονιμοποιηθεί από το σπέρμα του πατέρα και το άλλο λαμβάνει χώρα πριν από τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Έγκριση για φάρμακο εμμηνόπαυσης από τον FDA  

Μετά την αποτυχία της Astellas όσον αφορά ταχεία έγκριση του φαρμάκου της για την εμμηνόπαυση από τον FDA τον περασμένο Φεβρουάριο, το φάρμακο έλαβε τελικά την έγκριση του FDA. Συγκεκριμένα, το φάρμακο, με την επωνυμία Veozah, πήρε έγκριση για τη θεραπεία των μέτριων έως σοβαρών αγγειοκινητικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Είναι ο πρώτος μη ορμονικός ανταγωνιστής του υποδοχέα νευροκινίνης 3 (NK3) που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της πάθησης. Η διαδρομή μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από τον Οργανισμό δεν ήταν  ακριβώς εύκολη, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma. Ο FDA επέκτεινε την αναθεώρησή του για το φάρμακο  λίγες μόλις ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης προηγούμενης ρυθμιστικής απόφασης και αφού είχαν ήδη εξοφληθεί τα 13,1 δις γιεν Ιαπωνίας (97 εκατομμύρια δολάρια) για να εξασφαλιστεί η προτεραιότητα στην αξιολόγηση. Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα ή αλλιώς οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εμμηνόπαυσης. Περίπου το 60% έως 80% των γυναικών βιώνουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση, όπως αναφέρει η Astellas στην ανακοίνωσή της. Το ότι το φάρμακο δεν περιέχει ορμόνες είναι  καίριας σημασίας, επειδή ορισμένες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν μπορούν να λάβουν ορμονικές θεραπείες, ανέφερε ο FDA στη δική του δήλωση. Το Veozah αντιμετωπίζει τα αγγειοκινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, αναστέλλοντας μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται νευροκινίνη Β (NKB), η οποία, μαζί με τα οιστρογόνα, ρυθμίζει το κέντρο ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση, η παραπάνω ισορροπία απορρίπτεται εξ’αιτίας της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων.

 

Φαρμακεία: Αύξηση των πωλήσεων των σκευασμάτων για το καρδιολογικό σύστημα

Σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 17/04/23-30/04/23 , οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (18/04/22 – 01/05/22) ως εξής:

Φάρμακα: +11,1% (+1,8 εκατ.τμχ.)

Προϊόντα OTC: +2,9% (+121,3 χιλ.τμχ.)

Καλλυντικά: +7,9% (+120,4 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: -14,8% (-20,9 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -29,1% (-431,6 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 18/04/22 – 01/05/222 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Καρδιολογικού Συστήματος , αυξάνεται κατά: +14,4% (+511 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά: +5,7% (+49,9 χιλ.τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, αυξάνονται κατά:

+9,3% (+39 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -17,8 % (-19,5 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, μειώνεται κατά: -36,8% (-216,6 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

Νέες, καινοτόμες θεραπείες για παθήσεις του ήπατος

H Ηπατολογική Κοινότητα της χώρας αναμένεται να συναντηθεί φέτος στα Ιωάννινα στο πλαίσιο διεξαγωγής του 21ου Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου & της 30ης Διημερίδας «Στέφανος Χατζηγιάννης». Οι εργασίες θα λάβουν χώρα από τις 17 – 20 Μαΐου 2023 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Du Lac». Στο διάστημα αυτό, προσκεκλημένοι ομιλητές και συμμετέχοντες θα συναντηθούν δια ζώσης στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, έχοντας την ευκαιρία για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εμπειριών. Το Συνέδριο διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), μία επιστημονική εταιρεία, που έχει ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη της μελέτης και έρευνας των παθήσεων του ήπατος. Το φετινό επιστημονικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη διεπιστημονική συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων, που θα πλαισιωθούν και από σημαντικούς ξένους προσκεκλημένους ομιλητές. Στόχος είναι να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα της σύγχρονης Ηπατολογίας και να παρουσιαστούν οι νέες, καινοτόμες θεραπείες, που δίνουν πρόσθετες ελπίδες στους ασθενείς με παθήσεις του ήπατος, καθώς αυξάνουν την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Σημαντική θέση στην κορυφαία εκδήλωση για τα νοσήματα του ήπατος στην Ελλάδα θα κατέχει και φέτος η εκπαίδευση των ειδικευομένων και νέων ιατρών μέσω του Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου, αλλά και Συναντήσεων με Ειδικούς με παρουσίαση περιστατικών και διαδραστική συμμετοχή.

Κοντά στις μητέρες των παιδιών με καρκίνο η ΠτΔ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας, βρέθηκε την Παρασκευή 13/5 σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», μαζί με μητέρες και παιδιά του ξενώνα του συλλόγου. Αναφερόμενη στο ψυχικό σθένος αυτών των γυναικών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Γιατί για τον καθένα από εμάς, για την καθεμία, η μάνα του είναι κάτι μοναδικό. Όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με κάποιο θέμα υγείας, για τη μεν μάνα το παιδί της είναι η ίδια της η ζωή, αλλά αυτό που είναι τόσο κρίσιμο για τα μικρά παιδιά, που καλούνται να δώσουν μια δύσκολη μάχη στο ξεκίνημα της ζωής τους, είναι ο ρόλος της μάνας. Η πολύτιμη προσφορά των γιατρών είναι βέβαια δεδομένη, η συνεισφορά της επιστήμης είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και ευτυχώς σώζονται ζωές. Ο ψυχολογικός όμως παράγοντας, το δέσιμο κάθε πλάσματος με την μητέρα του, έχει τεράστια αξία».

 

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στο Παίδων Αγίας Σοφίας

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και ζητούν άμεσα προσλήψεις προσωπικού ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρονται τα εξής: «Το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, όμως, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λειτουργίας με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης προσωπικού:

Στο Τμήμα θα μείνουν 2 γιατροί μόνο!!και μόνο 2 Βιολόγοι /Βιοχημικοί ! Από τους 8 Τεχνολόγους/ Παρασκευαστές μένουν μόνο  3!Απο 3 νοσηλευτές παραμένει 1 νοσηλεύτρια !!

Λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων και τα εργαστήρια και το κλινικό διαγνωστικό έργο απειλούνται με αναστολή της λειτουργίας τους!! Διάδοχος κατάσταση δεν υπάρχει!

Για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εξειδικευμένων αυτών εξετάσεων είναι απαραίτητο να υπάρχει πιστοποίηση από τους αρμόδιους φορείς. Το εργαστήριο Ιστοσυμβατότητας έλαβε  την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστοσυμβατότητας (EFI) από το 2004.Το εργαστήριο αυτό τότε λειτουργούσε με 5 άτομα. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργεί με 1 Βιοχημικό και μία τεχνολόγο με το  μισό χρόνο εργασίας της γιατί καλύπτει και άλλες ανάγκες !!!! Σύντομα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της πιστοποίησης από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό. Επίσης τα άλλα εργαστήρια έχουν Πιστοποίηση ΕΣΥΔ από το 2020 που έχει σαφείς απαιτήσεις για τη λειτουργία τους.

Το μοναδικό Παιδιατρικό Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας αν σταματήσει να λειτουργεί οι λειτουργικές και οικονομικές δυσκολίες θα είναι μεγάλες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

«Πνοές»: Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση

Τη νέα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «ΠΝΟΕΣ Ath», εγκαινίασε σήμερα η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο Μαρούσι, μαζί με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου.

Η Δομή δημιουργήθηκε από την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και περιλαμβάνεται στις 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας που υλοποιούνται στην επικράτεια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Είναι η δεύτερη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, που εγκαινιάζεται στην επικράτεια, μετά την αντίστοιχη Δομή στην Τρίπολη, και η πρώτη που τίθεται σε λειτουργία στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ο χώρος όπου στεγάζεται παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου.

Η νέα Δομή παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε άτομα, ηλικίας από 17 έως 35 ετών που βιώνουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο ή με υποψία ψυχωσικού επεισοδίου και στις οικογένειές τους. Στις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται ψυχιατρική διάγνωση, φαρμακευτική αντιμετώπιση και κλινική παρακολούθηση, γνωσιακή ψυχοθεραπεία, οικογενειακή ψυχοθεραπεία και θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης, βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων και υποστήριξη για την εργασιακή επανένταξη, καθώς και συμβουλευτική σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως επιδόματα και προνοιακά βοηθήματα.

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, νευροψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές ψυχικής υγείας και το απαιτούμενο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι παραπομπές, για το κλείσιμο ραντεβού, γίνονται τηλεφωνικά στο 21100 14837 και μέσω της αποστολής e-mail στο [email protected].

Προχωρημένες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των γλοιωμάτων

Για 3η φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα το διεθνές εφαρμοσμένο φροντιστήριο για την διάγνωση και διαχείριση των ασθενών με γλοίωμα εγκεφάλου, στην Αθήνα, στο κεντρικό ξενοδοχείο Royal Olympic, από 24 έως 27 Μαΐου 2023, από τη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία. Έχει ως σκοπό να καλύψει κάθε πτυχή των γλοιωμάτων, από τη γενετική τους ανάλυση, έως τις πλέον προχωρημένες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπισή τους, καθώς και την συμπληρωτική θεραπεία τους. Σκοπεύει επίσης στην ενδελεχή παρουσίαση των μεθόδων της μετέπειτα παρακολούθησης και υποστήριξης των ασθενών με γλοίωμα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), της Νευροχειρουργικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthEast Europe Neurosurgical Society – SeENS) και της Ένωσης Νευροχειρουργών Μεσογείου (Mediterranean Association of Neurological Surgeons – MANS). Έχει επίσης ενσωματωθεί στο International Program Approval της American Association of Neurological Surgeons (AANS). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής διοργανώνεται την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα, εκδήλωση ενημέρωσης κοινού, στον ίδιο χώρο, με ελεύθερη είσοδο, για την ευαισθητοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση για την ασθένεια αυτή.

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Φουντάς, «τα γλοιώματα αποτελούν πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1.5% του γενικού πληθυσμού. Είναι η 12η αιτία θανάτου, συνεπώς θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αποτελούν σπάνιους όγκους χωρίς ιδιαίτερη κλινική σημασία. Δυστυχώς όμως, η κλινική τους εμφάνιση, η δραματική συμπτωματολογία τους και η δυσμενής πρόγνωσή τους στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, καθιστούν τα γλοιώματα μια παθολογική οντότητα με τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις και συνέπειες. Η ενημέρωση και εκπαίδευση στις τελευταίες απαρτιωμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές όσων ασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο με την αντιμετώπιση των ασθενών με γλοίωμα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, μιας και το γλοίωμα εισέρχεται με πολύ γενικά και συχνά ανάξια προσοχής συμπτώματα στη ζωή, ενός κατά τα άλλα υγιούς ανθρώπου». Στο επιστημονικό πρόγραμμα συμμετέχουν κορυφαίες, διεθνώς καταξιωμένες  προσωπικότητες στον τομέα της νευρο-ογκολογίας από το εξωτερικό και την Ελλάδα, οι οποίοι θα μεταδώσουν την πολύτιμη εμπειρία τους στη διάγνωση, θεραπεία και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των ασθενών με γλοίωμα.