Το 50,7% των ατόμων με σοβαρή αναπηρία 16-64 ετών βρίσκονται στο όριο της φτώχειας

Η κλιμάκωση του φαινομένου της φτώχειας και του αποκλεισμού και η διεύρυνση των ανισοτήτων εις βάρους των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα μας είναι το βασικό συμπέρασμα του 13ου Δελτίου Στατιστικής Πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, που δημοσίευσε χθες η ΕΣΑμεΑ. Παρά τη σταδιακή βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών δεικτών από το 2016, και τη σχετική αποκλιμάκωση του φαινομένου της φτώχειας και του αποκλεισμού στον γενικό πληθυσμό της χώρας, στον πληθυσμό των ατόμων με αναπηρία καταγράφεται δυστυχώς αντίστροφη εξέλιξη. Αναλυτικότερα, το 50,7% των ατόμων με σοβαρή αναπηρία 16-64 ετών βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ  το ποσοστό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία 65 ετών και άνω σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό ανήλθε σε 27,4%, το 2022 από 22,7% το 2020. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ, παρότι πρόσφατα  υπήρξε μια πολύ σημαντική νίκη για το αναπηρικό κίνημα, δηλαδή η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, που ήταν πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ και το έθετε με όλους τους τρόπους εδώ και χρόνια, το εν λόγω μέτρο δεν είναι αρκετό για να αντισταθμίσει το χάσμα του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών με αναπηρία.

Συνεπώς, απαιτείται ένα γενναίο πρόγραμμα υποστήριξης του εισοδήματος και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, με άμεση προτεραιότητα στην αποσύνδεση των αναπηρικών επιδομάτων από το δικαίωμα στην απασχόληση, και στην ενίσχυση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και ένταξης στην εργασία. Παράλληλα, είναι απολύτως αναγκαία η λήψη θεσμικών μέτρων με στόχο την αύξηση των αναπηρικών συντάξεων, αλλά και τη δικαιότερη φορολογική αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη το πρόσθετο κόστος που αντιμετωπίζουν για την διαβίωση τους.

 

ΗΠΑ: Aντιδράσεις από την Φαρμακοβιομηχανία για τις διαπραγματεύσεις των τιμών των φαρμάκων

Μιλώντας την Πέμπτη σε συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, επανέλαβε τα παράπονα ορισμένων από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις τιμές σε πολύ εμπορικά φάρμακα στις ΗΠΑ. Εν μέσω αναφορών ότι η φαρμακευτική βιομηχανία προετοιμάζει μια νομική αμφισβήτηση για τα μέτρα διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), ο Albert Bourla, στηλίτευσε το νόμο αποκαλώντας τον «διαπραγμάτευση με το όπλο στο κρόταφο».

Τόνισε ότι αναμένει η φαρμακοβιομηχανία να παραπέμψει την κυβέρνηση στα δικαστήρια. «Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε κάτι πριν από το 2026», πρόσθεσε. Αυτή είναι η χρονιά που πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Medicare βάσει του νόμου.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε προσχέδιο καθοδήγησης για το πώς θα εφαρμόσει το νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Το προσχέδιο ώθησε τους κατασκευαστές φαρμάκων να προετοιμάσουν νομικές προκλήσεις, ανέφερε το Reuters την προηγούμενη εβδομάδα, επικαλούμενο έξι ανώνυμες πηγές του κλάδου. Το 2026, η Medicare θα διαπραγματευτεί τις τιμές για 10 από τα φάρμακα για τα οποία ξοδεύει τα περισσότερα. Κάθε χρόνο, περισσότερα φάρμακα θα προστίθενται στη λίστα. Αλλά εάν οι πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία τιμολόγησης, η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει οριστικά την κάλυψη υπέρ μιας εναλλακτικής λύσης.

«Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση», ανέφερε ο Albert Bourla την Πέμπτη. «Είναι καθορισμός τιμής».

 

Έλληνες ερευνητές μελετούν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Έλληνες ερευνητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κατανοήσουν τους μηχανισμούς λοιμώξεων του αναπνευστικού και να βρουν λύσεις για την αντιμετώπισή τους. «Με την χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, Έλληνες επιστήμονες θα κληθούν να λύσουν τον γρίφο των σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού και των επιπλοκών τους», ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αριστείδης Ηλιόπουλος εκ των επιστημονικών υπευθύνων του έργου, Καθηγητής Βιολογίας & Γενετικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Περισσότεροι από 70 ερευνητές από το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τα ερευνητικά ιδρύματα Αλ. Φλέμινγκ και Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θα ενώσουν τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους, «δημιουργώντας την μεγαλύτερη ομάδα μελέτης του νοσήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, μια πραγματικά εμβληματική ερευνητική προσπάθεια!». Το έργο θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια και συμπληρώνεται από επιδημιολογικές και φαρμακογενετικές μελέτες σε Έλληνες ασθενείς για την καλύτερη εφαρμογή αντιμικροβιακών θεραπειών.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προάγει την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ενεργοποιώντας ανενεργά σε φυσιολογικές συνθήκες κύτταρα στον πνεύμονα που φιλοξενούν καρκινογόνες μεταλλάξεις, σύμφωνα με νέα έρευνα. «Η συγκεκριμένη μελέτη μας βοήθησε να κατανοήσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό με τον οποίο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προάγουν τα πρώτα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ», δήλωσε στο Medscape Medical News ο William Hill, PhD, συν-πρώτος συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Francis Crick, Λονδίνο.

Η μελέτη, η οποία αξιολόγησε δείγματα ανθρώπινου πνεύμονα και μοντέλα καρκίνου ποντικών, δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 5 Απριλίου στο Nature.

Παρότι το κάπνισμα παραμένει ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, η ρύπανση του αέρα προκαλεί περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Cancer Research UK. Το 2019, περίπου 300.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως αποδόθηκαν σε έκθεση σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ενώ η σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του καρκίνου του πνεύμονα είναι πολύ γνωστή, ο μηχανισμός που εξηγεί αυτή τη σχέση ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Μια θεωρία είναι ότι οι περιβαλλοντικές καρκινογόνες ουσίες όπως ο καπνός του τσιγάρου και το υπεριώδες φως προκαλούν μεταλλάξεις καταστρέφοντας άμεσα το DNA. Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει. Στην εν λόγω μελέτη, ο William Hill και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι αντί να δρουν απευθείας στο DNA, μπορεί να προάγουν φλεγμονώδεις αλλαγές στον πνευμονικό ιστό που ξυπνούν ανενεργές καρκινογόνες μεταλλάξεις, οι οποίες συσσωρεύονται φυσικά σε αυτά τα κύτταρα καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Αυτή η ιδέα συνάδει με μια θεωρία δεκαετιών για την ανάπτυξη του καρκίνου, σύμφωνα με την οποία η ογκογένεση είναι μια διαδικασία δύο σταδίων: στο πρώτο στάδιο προκαλούνταιμεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα, που στη συνέχεια πυροδοτούν την ανάπτυξη καρκίνου. Η ομάδα των ερευνητών επικεντρώθηκε στον καρκίνο του πνεύμονα που προκαλείται από τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR), ο οποίος είναι πιο συνηθισμένος σε μη καπνιστές και ελαφρούς καπνιστές, και σε περιβαλλοντικά σωματίδια ≤2,5 μm (PM2,5), τα οποία εισχωρούν  στους πνεύμονες και σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Ο Hill και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 400.000 ανθρώπων σε τρεις χώρες. Συνέκριναν τα ποσοστά περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα με μεταλλαγμένο EGFR σε περιοχές με διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης PM2,5. Η ομάδα βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων PM2,5 και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα για 32.957 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα που οφείλονται σε EGFR στην Αγγλία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν γενετικά τροποποιημένα μοντέλα αδενοκαρκινώματος πνεύμονα σε ποντίκια για να καθορίσουν εάν η έκθεση σε σωματίδια θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη όγκων του πνεύμονα. Σε αυτά τα λειτουργικά μοντέλα ποντικών, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι οδήγησαν σε εισροή μακροφάγων στον πνεύμονα και στην απελευθέρωση της ιντερλευκίνης-1β, ενός βασικού μεσολαβητή της φλεγμονώδους απόκρισης.

Πρωτοστατεί στην παγκόσμια αγορά του Τουρισμού Γονιμότητας η Ελλάδα

Η ανάδειξη και η προώθηση στο εξωτερικό, της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, ήταν το θέμα της Διεθνούς Ημερίδας Τουρισμού Υγείας που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας πρόσφατα στη Λάρισα. Εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας και των ιατρικών συλλόγων ανά τον κόσμο, μίλησαν για την συμβολή της ομογένειας, στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού της χώρας μας. Όπως επισημάνθηκε η παγκόσμια αγορά Τουρισμού Γονιμότητας, αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 30% τα επόμενα επτά χρόνια, από τα 400 εκατομμύρια δολάρια που αποτιμήθηκε το 2021.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης που άνοιξε την εκδήλωση, χαρακτήρισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τον Τομέα που πρωτοστατεί μεταξύ των υπηρεσιών που αποτελούν τα «βαριά όπλα», του ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:

«Ο Τουρισμός Γονιμότητας αποτελεί κεφαλαιώδες κομμάτι του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας. Μας χαρίζει ως χώρα πρωτιές, και μας κάνει υπερήφανους. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά επιστημονική μου εκτίμηση για κάθε ελληνική διάκριση, επιτυχία και πρωτοπορία στην επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Είναι ο Τομέας που πρωτοστατεί μεταξύ των υπηρεσιών που αποτελούν τα «βαριά όπλα» του ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού,   όπως είναι και η αιμοκάθαρση, οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις, η πλαστική χειρουργική και κοσμετολογία, ο διατροφικός ιατρικός τουρισμός, ο οδοντιατρικός τουρισμός και πολλοί άλλοι τομείς που διαρκώς αναδύονται. Την Ελλάδα επισκέπτονται ζευγάρια από δεκάδες χώρες του κόσμου για να πραγματοποιήσουν το όνειρο της τεκνοποίησης. Και σ αυτό καλωσορίζουμε και το πρόσφατο νομικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τις πρωτοπόρες παρεμβάσεις της Εθνικής Αρχής. Η ουσιαστική επιτυχία, βεβαίως, του να αποτελεί σήμερα η Ελλάδα κέντρο αναφοράς και Προορισμό Ιατρικού Τουρισμού για την Υποβοηθούμενη Αναπραγωγή, είναι των Ελλήνων διακεκριμένων επιστημόνων, οποίοι προσέλκυσαν το διασυνοριακό ενδιαφέρον υπογόνιμων ζευγαριών, με όπλο, την αριστεία της επιστήμης τους».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής καρδιολόγος και Πρεσβευτής Τουρισμού κ. Αντώνιος Πολυδώρου, αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στις οποίες πρωτοστατεί ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

Ο ρόλος του Εσωτερικού Ελέγχου στην ορθή διακυβέρνηση των ΔΥΠΕ

Ο σημαντικός ρόλος του Εσωτερικού Ελέγχου ως εργαλείο πρόληψης και θωράκισης των ΔΥΠΕ και των Νοσοκομείων, αλλά και βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Υπουργείο Υγείας.  Κατά τη διάρκεια τεχνικής συνάντησης παρουσιάστηκε  το πώς υλοποιείται στην πράξη το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τη σύσταση των ΜΕΕ στις ΔΥΠΕ, ενώ αναδείχθηκαν θέματα που αφορούν στην ανεξαρτησία και αμεροληψία της λειτουργίας του Εσωτερικού Ελέγχου και τον  ρόλο της ΜΕΕ στον κάθε φορέα, για την επίτευξη των στόχων του που ακουμπούν στην χρηστή διοίκηση και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Η Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αναφερόμενη στην  πολυεπίπεδη συνεργασία της ΕΑΔ με το Υπουργείο Υγείας τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της καταστολής φαινομένων απάτης και διαφθοράς, σημείωσε ότι «το 2021 υπογράψαμε την τομεακή στρατηγική για την Υγεία, η οποία περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό δράσεων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, η οποία με την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, υλοποιείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς». Η κα Ρογκάκου συνέχισε τονίζοντας μια από τις σημαντικότερες πτυχές της συνεργασίας της ΕΑΔ με το Υπουργείο Υγείας, αυτή της εφαρμογής του νόμου για τον Εσωτερικό Έλεγχο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ο νόμος 4795/2021 για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και τις Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου, αποτελεί ένα πραγματικά εμβληματικό έργο για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Με αυτό καθιερώνεται ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο σε όλο τον δημόσιο τομέα, που προβλέπει τη σύσταση σύγχρονων και αποτελεσματικών Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ εισάγει πολλές καινοτομίες, όπως είναι η Πιστοποίηση της Ελεγκτικής Επάρκειας των Εσωτερικών Ελεγκτών, η επαγγελματική αναβάθμιση και η νομική προστασία του Εσωτερικού Ελεγκτή».

Η Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών τόνισε την σημαντικότητα του νέου θεσμικού πλαισίου αναφέροντας ότι: «Ο νόμος 4795/2021 και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στο δημόσιο αποτελεί μέρος της θεσμικής προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία 4 χρόνια, σε συνεργασία με την ΕΑΔ, για την ολιστική αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, την ενίσχυση της ακεραιότητας και της λογοδοσίας καθώς και τη συνολική βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σύσταση των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών αποτελεί μία καινοτομία του νέου θεσμικού πλαισίου που εστιάζει πράγματι στην ολιστική θεώρηση και προσέγγιση του εσωτερικού ελέγχου. Στόχος μας είναι  οι Διοικήσεις των ΥΠΕ να γνωρίζουν το σύνολο των προβλημάτων των δομών υγείας που εποπτεύουν και με την στήριξη των ΜΕΕ να αντιμετωπίσουν μέσω των τυποποιημένων διαδικασιών φαινόμενα τόσο διαφθοράς, όσο και δυσλειτουργίες στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν μερικά παραδείγματα εσωτερικού ελέγχου που διενεργήθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας, στα οποία αναφέρθηκε επιγραμματικά ο Γενικός Γραμματέας, που καταδεικνύουν την αδιαφάνεια των διαδικασιών και την απουσία αποτελεσματικών συστάσεων.

 

Διαδραστική ημερίδα κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Μετά την ολοκλήρωση του Β΄  κύκλου σεμιναρίων του «Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις» της Γ΄ Καρδιολογικής  Κλινικής του ΑΠΘ, διοργανώνεται συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διαδραστική ημερίδα κοινού που θα γίνει στις 17 Μαΐου   από τις 6 το απόγευμα έως τις 10  το βράδυ στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ»  του συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η  ημερίδα θα είναι ανοιχτή στο κοινό και κατά τη διάρκειά της θα εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες σε ΚΑΡΠΑ, επίδειξη ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Θα ανακοινωθεί η λειτουργία ιστοσελίδας που θα φιλοξενεί πρακτικές συμβουλές και  πληροφορίες για ασθενείς και  φροντιστές καρδιολογικών ασθενών,  ερωτήσεις γνώσεων κλπ, αλλά θα δοθούν και πρακτικές συμβουλές για διατροφή, άσκηση, ψυχική υγεία και σεξουαλική δραστηριότητα.

Την συνέντευξη τύπου θα δώσουν οι: Βασίλειος Βασιλικός, καθηγητής καρδιολογίας ΑΠΘ,  διευθυντής Γ΄ πανεπιστημιακής καρδιολογικής  κλινικής ΑΠΘ,  νοσοκομείο «Ιπποκράτειο»,

Κώστας Μπακογιάννης, καρδιολόγος, υπεύθυνος και συντονιστής σχολείου ασθενών και ιατρείου καρδιαγγειακής πρόληψης και ψηφιακής καρδιολογίας της Γ’ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής ΑΠΘ, Νίκος Καρακώστας, καρδιολογικός ασθενής.

 

Υπέρταση: Αύξηση των αδιάγνωστων περιπτώσεων το 2022 σε σχέση με το 2019

Η υπέρταση παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και σε αυτήν οφείλονται το 15% όλων των θανάτων παγκοσμίως, τόνισαν οι ομιλητές σε χθεσινή συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης και το Πρόγραμμα «Μάιος Μήνας Μέτρησης» (ΜΜΜ) στην Ελλάδα. Κύρια αιτία πρόκλησης πολλών ασθενειών χαρακτήρισε την υπέρταση ο καθηγητής καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, τονίζοντας ότι σε μελέτη του 2022 στην Ελλάδα που περιελάμβανε 923 νοσηλευόμενους ασθενείς από διάφορες αιτίες, το 68,4% εξ’αυτών είχαν υπέρταση. Ο κ Τσιούφης υπογράμμισε επίσης εκτός των καρδιαγγειακών νοσημάτων, και τη στενή σχέση της υπέρτασης με την υγεία των νεφρών. Στη σημασία της αξιόπιστης διάγνωσης αναφέρθηκε ο καθηγητής παθολογίας υπέρτασης ΕΚΠΑ, Γεώργιος Στεργίου, τονίζοντας ότι μια τυχαία μέτρηση της πίεσης δεν είναι αρκετή για μια αξιόπιστη διάγνωση βοηθάει όμως στο να ενημερωθούν οι ασθενείς για το τι χρειάζεται να κάνουν στη συνέχεια εφ’όσον υπάρχει λόγος. Ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε επίσης και στην αρνητική επίδραση της πανδημίας στην διάγνωση νέων περιπτώσεων υπέρτασης αφού σε έρευνα βρέθηκε ότι αυτές αυξήθηκαν το 2022 σε σχέση με το 2019. Τόνισε επίσης την ανάγκη εκπαίδευσης των νέων γιατρών όσον αφορά τη μεθοδολογία λήψης της πίεσης αλλά και στην ανάγκη κατευθυντήριων οδηγιών για τους ασθενείς. Οι ομιλητές ανέφεραν επίσης ότι η Υπέρταση αναγνωρίστηκε ως μετεκπαίδευση στις σπουδές των γιατρών.

 

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ορισμένος αριθμός σκευασμάτων GLP-1 στα φαρμακεία

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Ιωάννη Σωτηρίου πραγματοποίησε διαδικτυακά την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Στη συνάντηση από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της κ. Χρήστος Δαραμήλας, η Αντιπρόεδρος Α’ κ. Γκόλφω Γεμιστού και η Γενική Γραμματέας κ. Μαρία Τριανταφύλλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σωτηρίου διαβεβαίωσε την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι το ΙΦΕΤ έχει προμηθευτεί περίπου 9.000 – 10.000 συσκευασίες του φαρμακευτικού σκευάσματος GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη των 0,5mg και 1mg και επιβεβαίωσε ότι μόλις έλαβε κωδικούς διακίνησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για περίπου 3000 συσκευασίες μηνιαίας θεραπείας των 0,5mg, περίπου 2400 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας των 0,5mg και περίπου 1350 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας του 1mg.

Άμεσα, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, οι κωδικοί από το ΙΦΕΤ θα επικολληθούν στις συσκευασίες και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν προωθηθεί στις φαρμακαποθήκες και από εκεί στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

 Η  μηνιαία συμμετοχή των πασχόντων, η οποία σε ποσοστό ανέρχεται σε 10%, διαφοροποιείται λόγω της υψηλότερης τιμής εισαγωγής των προαναφερθέντων ενέσιμων σκευασμάτων. Αναλυτικότερα, για το σκεύασμα των 0,5mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει στα 35€, ενώ για το σκεύασμα του 1mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 40€, αντί των 11€ που ίσχυε, πριν την προκληθείσα έλλειψη, για το σκεύασμα των 0,5 mg και των 28€ που ίσχυε αντίστοιχα για το σκεύασμα του 1mg.

Η παραπάνω αυξημένη συμμετοχή θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, έως ότου, δηλαδή, η εταιρία NOVO NORDISC, που έχει την αποκλειστική διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου στη χώρα μας, καταφέρει να συνεχίσει την εισαγωγή τους.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι… τι γίνεται με τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία παραμένουν στην αποθήκη του ΙΦΕΤ; Πότε σκοπεύει ο ΕΟΦ να δώσει τους υπόλοιπους κωδικούς διακίνησης;

Τα πλήρως εξαντλημένα σκευάσματα της δοσολογίας 1mg που αναμένεται να διανεμηθούν την επόμενη εβδομάδα, θα καλύψουν μόνο 1350 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν αυτήν τη φαρμακευτική αγωγή.

 

Ο σωστός προληπτικός έλεγχος του δέρματος σώζει ζωές

Το μελάνωμα αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ο Μάιος, μήνας που αρχίζουμε να φοράμε λιγότερα ρούχα και να εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο στον ήλιο, έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο, η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του δέρματος και η ενθάρρυνση για αυτοεξέταση, έλεγχο δηλαδή του δέρματος για προειδοποιητικά και ύποπτα σημάδια.

Για μία ακόμα χρονιά, τα Δερματολογικά Κέντρα City Med του Ομίλου Affidea πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και πρόληψης για το μελάνωμα και με γνώμονα τον σωστό έλεγχο με εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής κι έμπειρο ιατρικό προσωπικό, σας ενημερώνουν για το μελάνωμα και τους τρόπους παρακολούθησης και έγκαιρης αντιμετώπισης του, ενώ για όλο τον Μάιο και τον Ιούνιο προσφέρουν την δερματοσκόπηση σπίλων σε προνομιακή τιμή.

Ο προληπτικός έλεγχος συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος με σκοπό την επιτυχή θεραπεία του. Η πρόληψη επομένως περιλαμβάνει τον συχνό έλεγχο του δέρματος με την αυτοεξέταση και την τακτική επίσκεψη στον δερματολόγο για τον καθιερωμένο κλινικό και δερματοσκοπικό έλεγχο. Η δερματοσκόπηση είναι μία μέθοδος που θέτει τη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος σε πολύ πρώιμο στάδιο με την προϋπόθεση ότι ο δερματολόγος διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία.

Στα Δερματολογικά Κέντρα City Med του Ομίλου Affidea, η προηγμένη τεχνολογία των συστημάτων καταγράφει όλους τους νέους σπίλους (ελιές) και πιθανές μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους χωρίς ακτινοβολία, αποτυπώνει λεπτομερώς και σε βάθος τη δομή τους και βοηθά τον δερματολόγο στη διάγνωση, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα λάθους. Η ψηφιακή ολόσωμη χαρτογράφηση και δερματοσκόπηση σπίλων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις δύσκολες περιοχές του σώματος, όπου δεν μπορεί κάποιος να παρατηρήσει άμεσα πιθανές μεταβολές στο δέρμα και τους σπίλους του, ώστε να απευθυνθεί έγκαιρα στον εξειδικευμένο δερματολόγο.