Ακόμη και η ήπια COVID επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις της λοίμωξης COVID-19 μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου, σύμφωνα με πρώιμες έρευνες.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ένα σοβαρό πρότυπο αλλαγών στον τρόπο επικοινωνίας του εγκεφάλου καθώς και στη δομή του, κυρίως σε άτομα με άγχος και κατάθλιψη με σύνδρομο long Covid, το οποίο επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους», ανέφερε σε δελτίο τύπου η ερευνήτρια της μελέτης Clarissa Yasuda, MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο. του Campinas του Σάο Πάολο της Βραζιλίας. «Η σημασία αυτών των αλλαγών δείχνει ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα με τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης, επομένως πρέπει να διερευνήσουμε ολιστικές θεραπείες ακόμη και για άτομα που επηρεάζονται ελαφρά από την COVID-19», πρόσθεσε η Clarissa Yasuda.

Η μελέτη κυκλοφόρησε πριν από την επίσημη παρουσίαση της στην επερχόμενη ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN) 2023 τον Απρίλιο.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει υψηλό επιπολασμό συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης σε επιζώντες της COVID-19, αλλά λίγες έχουν διερευνήσει τις σχετικές εγκεφαλικές αλλαγές, δήλωσε η Clarissa Yasuda στο Medscape Medical News. Η μελέτη περιελάμβανε 254 ενήλικες (177 γυναίκες, 77 άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 41 έτη) που νοσήσει ήπια από COVID-19 κατά μέσο όρο 82 ημέρες νωρίτερα. Συνολικά, 102 από αυτούς είχαν συμπτώματα τόσο άγχους όσο και κατάθλιψης και 152 δεν είχαν τέτοια συμπτώματα. Στην απεικόνιση του εγκεφάλου, όσοι είχαν COVID-19 και άγχος και κατάθλιψη παρουσίαζαν ατροφία στη μεταιχμιακή περιοχή του εγκεφάλου, η οποία παίζει ρόλο στη μνήμη και στη συναισθηματική επεξεργασία.

Καμία συρρίκνωση δεν ήταν εμφανής σε αυτόν τον τομέα σε άτομα που είχαν COVID-19 αλλά όχι άγχος και κατάθλιψη ή σε μια υγιή ομάδα ελέγχου ατόμων χωρίς COVID-19.

Φωταγώγηση του γλυπτού «Ομπρέλες» στη Θεσσαλονίκη

Η 19η Μαΐου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ). Τα ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου ενώ η νόσος Crohn είναι μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Στόχος της παγκόσμιας Ημέρα ΙΦΝΕ είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τα εν λόγω νοσήματα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά, δεδομένου ότι πλέον και οι δύο παθήσεις μέσω της κατάλληλης θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να συνεχίσουν να ζουν μία σχεδόν φυσιολογική ζωή. Όπως κάθε χρόνο και φέτος ο Σύλλογος Ατόμων με νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα θα προχωρήσει στην καθιερωμένη ετήσια δράση του και για φέτος θα φωταγωγήσει το γλυπτό «Ομπρέλες» στη Θεσσαλονίκη με μωβ χρώμα προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύτερο κοινό για τις ΙΦΝΕ. «Σας περιμένουμε, να βρεθούμε, να φωτογραφηθούμε με φόντο το μωβ χρώμα, το χρώμα που συμβολίζει τις ΙΦΝΕ, και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα πως είμαστε ενωμένοι με στόχο να ακουστούμε και να ευαισθητοποιήσουμε για τις ΙΦΝΕ και τις καθημερινές προκλήσεις που βιώνουμε ως ασθενείς, κάτω από το hashtag #worldibdday2023», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

 

 

 

2ο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Συνέδριο για την Αταξία

Στον απόηχο της έγκρισης από τον FDA της πρώτης θεραπείας για ασθενείς άνω των 16 ετών με Αταξία του Φρίντριχ τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ και την Euro-ataxia (τον ευρωπαϊκό οργανισμό που συντονίζει τις εθνικές προσπάθειες για την νόσο) συνδιοργανώνουν στις 20-21 Μαΐου, στη Λεπτοκαρυά Πιερίας (ξενοδοχείο Poseidon Palace), το 2ο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Συνέδριο για την Αταξία. Στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στους ασθενείς, μέσω των ομάδων ασθενών και της επιστημονικής κοινότητας. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί στους ασθενείς η ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να κατανοήσουν το μέλλον της έρευνας και των ιατρικών εξελίξεων στην Αταξία. Επίσης θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η νέα έρευνα σχετικά με την ανακάλυψη γονιδίων και την ανάπτυξη στη διάγνωση, τις αναδυόμενες και υπάρχουσες θεραπείες, τη φυσική ιστορία και τους βιοδείκτες.

 

Καρκινάκι: Πρακτικός Οδηγός για θέματα επιβίωσης παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο

Έναν πρακτικό Οδηγό  για Γονείς και Φροντιστές, για θέματα επιβίωσης παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο εξέδωσε πρόσφατα η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» (https://karkinaki.gr). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, οι παιδιατρικοί καρκίνοι είναι σπάνιοι, ωστόσο κάθε χρόνο έχουμε 35.000 νέες διαγνώσεις και 6.000 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν μόνο στην Ευρώπη, καθιστώντας τον καρκίνο την πρώτη αιτία θανάτου από ασθένεια στην παιδική ηλικία. Την ίδια ώρα, χάρη στα υψηλά ποσοστά ίασης, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 500.000 επιβιώσαντες από παιδιατρικό καρκίνο. Όταν τελειώσει η θεραπεία και η ίαση είναι πια πραγματικότητα, μια καινούργια περίοδος ξεκινά για τα παιδιά και τους οικογένειές τους.  Σε αυτή την περίοδο, τα τραύματα –σωματικά ψυχολογικά και κοινωνικά– που έχει επιφέρει ο καρκίνος και η θεραπεία του, πρέπει να επουλωθούν και οι αγωνίες για την επόμενη ημέρα πρέπει να καταλαγιάσουν.  Η διαχείριση των προβλημάτων αυτών είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Βασικά στοιχεία για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι η σωστή παρακολούθηση και η καλή ενημέρωση. Με στόχο την βελτίωση της  ποιότητας ζωής για τα παιδιά και εφήβους που θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο, το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, σε συνεργασία με το Ιατρείο Μακροχρόνιας Παρακολούθησης της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Ογκολογικής Μονάδας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, με διευθυντή τον Καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας,  Αντώνη Καττάμη, προχώρησαν στην έκδοση του Οδηγού, ο οποίος περιλαμβάνει χρηστικές οδηγίες για όλα τα θέματα (ιατρικά και ψυχοκοινωνικά) που καλείται να αντιμετωπίσει το παιδί  και η οικογένεια του μετά το τέλος της θεραπείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τον οδηγό και σε  ηλεκτρονική μορφή στο https://karkinaki.gr/wp-content/uploads/2023/05/praktikos-odigos-karkinaki-2023.pdf

Με το μικρότερο ποσοστό εργαζομένων με αναπηρία στην ΕΕ η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έκθεσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία «Δικαίωμα στην Εργασία», που κυκλοφόρησε στις 27 Απριλίου 2023, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό εργαζομένων με αναπηρία. Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, δήλωσε:

«Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των δικών μας εμπειριών και των εμπειριών των ατόμων χωρίς αναπηρία. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να μας αποκλείουν – και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε μια Εγγύηση Απασχόλησης και Δεξιοτήτων για την Αναπηρία που θα συμβάλλει στην εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού».

Η νέα έκθεση δείχνει ότι μόνο το 51,3% των ενεργών ατόμων με αναπηρία σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ απασχολούνται με μισθωτή εργασία. Επιπλέον, οι γυναίκες και οι νέοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση: μόνο το 49% των γυναικών και το 47,4% των νέων με αναπηρία απασχολούνται με μισθωτή εργασία.

Σύμφωνα με την έκθεση του EDF, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη σε 4 χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία ηγούνται αυτής της ντροπιαστικής κατάστασης, με λιγότερο από το ένα τρίτο (32,6%) των ατόμων με αναπηρία να εργάζονται. Ακολουθεί η Κροατία με μόλις 37% και η Ισπανία με 39%.

Αν εξετάσουμε την πλήρη απασχόληση η κατάσταση είναι ακόμη πιο άσχημη, ειδικά για τις γυναίκες με αναπηρία. Σε 11 χώρες, λιγότερο από το 20% των γυναικών με αναπηρία απασχολούνται με πλήρη απασχόληση. Μεταξύ αυτών: Ιρλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες με αναπηρία είναι, κατά μέσο όρο, πιο μορφωμένες από τους άνδρες με αναπηρία.

Το χάσμα μεταξύ των ποσοστών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία και χωρίς αναπηρία -το «χάσμα στην απασχόληση των ατόμων με αναπηρία»- είναι σαφές και ποικίλλει πάρα πολύ. Οι λόγοι για αυτό το χάσμα περιλαμβάνουν την έλλειψη παροχής εύλογων προσαρμογών, τις διακρίσεις και το στίγμα που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία καθώς και την έλλειψη πρόσβασης σε συμπεριληπτική και ποιοτική εκπαίδευση.

Έλεγχος για γενετικές παθήσεις σε 30χρονους θα μπορούσε να τους σώσει τη ζωή

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο έλεγχος κάθε 30χρονου στις Ηνωμένες Πολιτείες για τρεις συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις μπορεί όχι μόνο να σώσει ζωές αλλά να είναι εύλογα οικονομικά αποδοτικός. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Medscape, η αλληλουχία του γονιδιώματoς για κάποιον είναι δίκοπο μαχαίρι. Η εύρεση ορισμένων μεταλλάξεων επιτρέπει την οριστική θεραπεία πριν να είναι πολύ αργά. Ωστόσο, υπάρχουν γενετικές ασθένειες χωρίς θεραπεία και η γνώση αυτού του πεπρωμένου μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τρία γενετικά σύνδρομα με σημαντικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής που έχουν όμως οριστικές, αποτελεσματικές θεραπείες περιγράφονται από το CDC. Αυτά περιλαμβάνουν μεταλλάξεις όπως το BRCA1/2, που σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, μεταλλάξεις που σχετίζονται με το σύνδρομο Lynch, που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και μεταλλάξεις που σχετίζονται με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, οι οποίες ενέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να σώσει ζωές. Τα άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών μπορούν να υποβληθούν σε προφυλακτική μαστεκτομή και σαλπιγγοωοθηκεκτομή. Όσοι πάσχουν από σύνδρομο Lynch μπορούν να κάνουν πιο συχνό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου και πολυπεκτομή, και όσοι έχουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία μπορούν να λάβουν επιθετική θεραπεία μείωσης των λιπιδίων.

Αποχωρεί από το PhRMA και η AstraZeneca μετά την AbbVie και την Teva

Η κορυφαία βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca είναι η τρίτη εταιρεία που εγκαταλείπει την Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) τους τελευταίους έξι μήνες με την πρόσφατη απόφασή της να μην ανανεώσει την συνδρομή της για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η εταιρεία προσχωρεί στην ομάδα των εταιρειών που εγκατέλειψαν τον Όμιλο, δηλαδή την AbbVie που αποχώρησε τον  Δεκέμβριο και την Teva, η οποία αποχώρησε τον Φεβρουάριο.  Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma, την είδηση ​​μετέδωσε πρώτο το Politico. Η AstraZeneca έκανε την κίνηση μετά από «μια πρόσφατη αξιολόγηση» της ιδιότητας της ως μέλος του ομίλου, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Fierce Pharma μέσω e-mail. «Αξιολογούμε τακτικά τις συνδρομές μας σε εμπορικές ενώσεις του κλάδου για να διασφαλίσουμε ότι ευθυγραμμίζονται με τον σκοπό μας να επιταχύνουμε την παράδοση φαρμάκων που αλλάζουν τη ζωή και δημιουργούν διαρκή αξία για τους ασθενείς και την κοινωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία θέλει να διασφαλίσει την πιο «παραγωγική και αποτελεσματική χρήση» των πόρων της δεδομένης της «σημαντικής επένδυσης». Σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας, η AstraZeneca παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της πρόσβασης στα φάρμακα, στην επιτάχυνση της καινοτομίας και πολλών ακόμα στόχων. Η εταιρεία ανυπομονεί να «ανακατευθύνει την επένδυσή της και να συνεχίσει τις προσπάθειες υποστήριξης αυτών των περιοχών των ΗΠΑ σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Η AbbVie ανέφερε παρόμοιους λόγους για την αποχώρησή της τον Δεκέμβριο.

Τότε μάλιστα, ένας εκπρόσωπός της είπε ότι η αποχώρηση ήταν αποτέλεσμα αξιολόγησης των μελών του εμπορικού ομίλου. Από την πλευρά της, η Teva εξήγησε τον Φεβρουάριο ότι επανεξετάζει ετησίως την «αποτελεσματικότητα και την αξία» των δεσμεύσεων για να διασφαλίσει ότι οι «επενδύσεις της είναι σωστά τοποθετημένες». Ο εκπρόσωπος του PhRMA, Brian Newell, ανέφερε στη Fierce Pharma με δήλωση του που εστάλη μέσω e-mail ότι ο οργανισμός «αντιπροσωπεύει μια ισχυρή και ποικιλόμορφη ομάδα κορυφαίων εταιρειών βιοφαρμακευτικής έρευνας και προτεραιότητά του συνεχίζει να είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων που προστατεύουν την καινοτομία και κάνουν την υγειονομική περίθαλψη πιο προσιτή για όλους τους Αμερικανούς».

Το περασμένο καλοκαίρι, οι προσπάθειες του PhRMA δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), της κυβέρνησης  Μπάιντεν για την τιμολόγηση των φαρμάκων που δίνει στο Medicare την εξουσία να διαπραγματεύεται ορισμένες τιμές φαρμάκων, προς μεγάλη απογοήτευση πολλών εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, στηλίτευσε το νόμο αποκαλώντας τον «διαπραγμάτευση με το όπλο στο κρόταφο», τονίζοντας ότι αναμένει η φαρμακοβιομηχανία να παραπέμψει την κυβέρνηση στα δικαστήρια. Το 2026, η Medicare θα διαπραγματευτεί τις τιμές για 10 από τα φάρμακα για τα οποία ξοδεύει τα περισσότερα. Κάθε χρόνο, περισσότερα φάρμακα θα προστίθενται στη λίστα. Αλλά εάν οι πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία τιμολόγησης, η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει οριστικά την κάλυψη υπέρ μιας εναλλακτικής λύσης.

 

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο Άλμπερτ Μπουρλά

Επίτιμος διδάκτορας των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ  Μπουρλά σε τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής, προτάθηκε για την απονομή του τίτλου για την πολυετή προσφορά του στο χώρο της υγείας και στον τομέα της έρευνας. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας στην προσφώνησή του τόνισε ότι “Τιμούμε απόψε ένα σημαντικό άνδρα, του οποίου η συμβολή στην πρόοδο της διαδικασίας ανακάλυψης ενός εμβολίου σε χρόνο ρεκόρ και στη συνέχεια στον τρόπο  διάθεσής του είναι αδιαμφισβήτητη. Ο Άλμπερτ Μπουρλά, συνδυάζοντας την αφοσίωσή του, τόσο στην επιστήμη όσο και στην επιχειρηματικότητα, μας πρόσφερε μια ξεκάθαρη απόδειξη για τα θαύματα που μπορεί να κάνει η επιστήμη και η ομαδική προσπάθεια. Μα πάνω απ’ όλα τον ευχαριστούμε από καρδιάς, γιατί ως Έλληνας, τιμά το όνομα της πατρίδας μας διεθνώς”. Στο χαιρετισμό του, ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά αναφέρθηκε στις σημαντικές καινοτομίες που θα αλλάξουν τις ζωές των ασθενών τα επόμενα χρόνια: “Την επόμενη δεκαετία, θα ζήσουμε μια επιστημονική Αναγέννηση, οδηγούμενη από την πρόοδο στην βιολογία και την τεχνολογία, που θα ενωθούν και θα προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για τους ασθενείς, σε μεγάλη κλίμακα”. Ο κ Μπουρλά αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην τεχνολογία mRNA, την τεχνολογία σύζευξης αντισώματος – φαρμάκου (ΑDC), τη χρήση της ιατρικής ακριβείας προς όφελος των ασθενών με καρκίνο, αλλά και στις γονιδιακές θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμα, πρωτοποριακά οφέλη σε ασθενείς με σπάνιες γενετικές νόσους.

Sanofi : Νέα Επικεφαλής Επικοινωνίας η Ιωάννα Τσόκα

Η Ιωάννα Τσόκα κατέχει από τις 15 Μαΐου 2023 τη θέση της Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της Sanofi Ελλάδας, διαδεχόμενη την Ευγενία Λιονή. Η κα Τσόκα θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και εφαρμογή της επικοινωνιακής στρατηγικής της Sanofi στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας την εκπλήρωση των επικοινωνιακών στόχων και την ευθυγράμμισή τους με την παγκόσμια εταιρική επικοινωνιακή στρατηγική. Κατέχοντας ταυτόχρονα τον ρόλο CSE MCO Communication Business Partner, η Ιωάννα Τσόκα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση της επικοινωνιακής στρατηγικής για την Επιχειρησιακή Μονάδα Ειδικής Φροντίδας στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη και την απρόσκοπτη υλοποίηση καίριας σημασίας έργων επικοινωνίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Ιωάννα Τσόκα εντάσσεται στο δυναμικό της Sanofi φέρνοντας την εμπειρία και τη γνώση μίας σταδιοδρομίας περισσότερων από 13 ετών στους τομείς της Επικοινωνίας και Marketing, η οποία εκτείνεται στους κλάδους της διατροφής, των τηλεπικοινωνιών, της φιλοξενίας και της εκπαίδευσης. Στον πιο πρόσφατο ρόλο της ως επικεφαλής του τμήματος Marketing & Επικοινωνίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για διαφορετικές σχολές, συμπεριλαμβανομένης της Σχολής Υγείας. Η στρατηγική της προσέγγιση και οι ηγετικές της ικανότητες προώθησαν με επιτυχία τους επικοινωνιακούς στόχους, ενώ παράλληλα διαχειριζόταν όλα τα έργα αναφορικά με το μάρκετινγκ, την επικοινωνία και τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Η κα Υβόνη Παπαστελάτου, Γενική Διευθύντρια της Sanofi Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε: «Υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά την Ιωάννα Τσόκα στην ομάδα της Sanofi και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. Είμαστε σίγουροι ότι με τον δυναμισμό, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό της, θα συμβάλει δυναμικά στη δυναμική προβολή της ταυτότητας, των στόχων και του αποτυπώματος της Sanofi στο ευρύ κοινό και τους συνεργάτες μας». Από την πλευρά της η κα Ιωάννα Τσόκα δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που ανήκω στο δυναμικό της Sanofi και ανυπομονώ να συνεργαστώ με αυτήν την εξαιρετική ομάδα ανθρώπων για την ενίσχυση της επικοινωνιακής μας στρατηγικής και του κοινού μας εταιρικού σκοπού».

Νέο Κέντρο Ημέρας Παιδιού και Εφήβου στα Μελίσσια

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιού και Εφήβου εγκαινίασε σήμερα στα Μελίσσια, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Η δομή δημιουργήθηκε κατόπιν διαγωνισμού, από τον φορέα Θάλπος-Ψυχική Υγεία, με τη συνεργασία της Εταιρίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής – Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ, και τον Δήμο Πεντέλης, που παραχωρεί τους χώρους για τη στέγασή της. Το νέο Κέντρο Ημέρας είναι το δεύτερο, μετά το αντίστοιχο στη Μεταμόρφωση, που τίθεται σε λειτουργία για παιδιά και εφήβους στην Αττική. Περιλαμβάνεται στις 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας που υλοποιούνται στην επικράτεια από το Υπουργείο Υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, οι οποίες παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Η νέα Δομή έχει ως βασικούς στόχους τον εντοπισμό των αναγκών ψυχικής υγείας και ευεξίας των παιδιών και των εφήβων, τη συνεχιζόμενη υποστήριξη τους, την ενίσχυση της ομαλής κοινωνικής και σχολικής ζωής τους, την κοινωνικοποίηση των παιδιών και των εφήβων μέσα από ομαδικά προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης και την υποστήριξη των γονέων/κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και λοιπών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται με παιδιά και εφήβους. Οι δωρεάν υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας Παιδιού και Εφήβου περιλαμβάνουν την πρόληψη και ενδυνάμωση, τη διάγνωση και θεραπεία, τη συμβουλευτική υποστήριξη και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ένταξης.

Οι υπηρεσίες παρέχονται στους κατοίκους των Δήμων Πεντέλης, Βριλησσίων και Κηφισιάς και απευθύνονται σε παιδιά, ηλικίας 4 έως 12 ετών, εφήβους ηλικίας 13 έως 18 ετών, νεαρούς ενήλικες ηλικίας 19 έως 23 ετών και γονείς/κηδεμόνες, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας καθώς και εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο των δράσεων του, το Κέντρο Ημέρας αναπτύσσει δράσεις διασύνδεσης και συνεργασίας με Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικές Υπηρεσίας του οικείου Τομέα Ψυχικής Υγείας.

Η δομή στελεχώνεται με διεπιστημονική ομάδα, που περιλαμβάνει ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο, τρεις ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και το απαιτούμενο διοικητικό προσωπικό. Για ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 6974786950 ή να στέλνουν email στο [email protected]

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη βράβευσε τον Παύλο Θεοδωράκη, Ειδικό Σύμβουλο Πολιτικής Υγείας του ΠΟΥ Ευρώπης και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας, για την καίρια συμβολή του στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 καθώς και την μακροχρόνια συνεισφορά του στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που υλοποιείται στην πατρίδα μας. Ακολούθως η Υφυπουργός Υγείας επεσήμανε: «Τα Κέντρα Ημέρας Παιδιών και Εφήβων είναι οι πλέον ρηξικέλευθες δομές Ψυχικής Υγείας γιατί τα παιδιά μας και οι έφηβοι είναι οι πιο ευάλωτοι. Οι 106 νέες δομές Ψυχικής Υγείας που υλοποιούμε στην επικράτεια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες και έχουμε ήδη εγκαινιάσει μια πλειάδα από αυτές. Η λειτουργία τους αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, που καταρτίσαμε με ορίζοντα δεκαετίας και εγκρίθηκε από την Βουλή. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποκτά στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία που είναι πλήρως κοστολογημένο».