Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στη Βραζιλία

Με αφορμή τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε άγρια πουλιά στη Βραζιλία, το Υπουργείο Υγείας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Υγεία των ζώων τη Δευτέρα 22 Μαΐου. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας με τα τρία νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν, το σύνολο των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στη Βραζιλία ανέρχονται στα οκτώ και αφορούν όλα άγρια πουλιά. Ένα εντοπίστηκε στο Ρίο ντε Ζανέιρο και επτά στην πολιτεία Εσπίριτο. Παρότι η γρίπη των πτηνών προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα σε άγρια πουλιά και πουλερικά, η μετάδοση στον άνθρωπο είναι σπάνια και συμβαίνει συνήθως με στενή επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα πτηνά.

Η κήρυξη της Βραζιλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, κυρίως σε εγκαταστάσεις παραγωγής πουλερικών, θα διαρκέσει 180 ημέρες. Παράλληλα η κυβέρνηση της Βραζιλίας παρατείνει την απαγόρευση της διεξαγωγής ζωοπανηγύρεων με πουλερικά.

 

UK Biobank: Aπεικονιστικές εξετάσεις στον εγκέφαλο και το σώμα 60.000 εθελοντών

 Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα project απεικονιστικών εξετάσεων  στον κόσμο που έχει στόχο να εξετάσει τον εγκέφαλο και το σώμα 60.000 εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να βρεθούν νέοι τρόποι πρόληψης και θεραπείας ασθενειών. Εξετάζοντας τα ανθρώπινα σώματα καθώς γερνούν, η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στο εντοπισμό εκείνων που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια ή διάφορους τύπους καρκίνου.

Η μελέτη έχει ήδη οδηγήσει σε γενετικό τεστ σε άτομα που γεννιούνται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. «Ήμουν ο πρώτος εθελοντής που υποβλήθηκε σε σάρωση πριν από εννέα χρόνια και επέστρεψα για περισσότερα. Τα πάντα, από τον εγκέφαλό μου, μέχρι την καρδιά, τα μάτια και την οστική μου πυκνότητα θα αναλυθούν για δεύτερη φορά», αναφέρει στο BBC κάποιος από τους εθελοντές. «Όπως εγώ, όλοι οι εθελοντές που αποτελούν μέρος της UK Biobank και ερευνητές σε περισσότερες από 90 χώρες χρησιμοποιούν τη βάση δεδομένων για μελέτες που σχετίζονται με την υγεία. Η λήψη δύο σειρών υψηλής πιστότητας εικόνων μαγνητικής τομογραφίας και οστικής πυκνότητας για χιλιάδες ανθρώπους, με διαφορά αρκετών ετών, θα μπορούσε να ανοίξει τεράστιες νέες δυνατότητες για τον εντοπισμό και την πρόληψη ασθενειών όπως η άνοια, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις».

Η επικεφαλής επιστήμονας καθηγήτρια Naomi Allen δήλωσε στο BBC: «Οι ερευνητές θα μπορούν να εξετάσουν τις αλλαγές στα όργανά μας καθώς μεγαλώνουμε που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη βιοδεικτών για μια νόσο, ίσως πολλά χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση και τα συμπτώματα».

Από την έρευνα θα εξαχθούν επίσης πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες.  Θα μπορούσε να αποκαλύψει ποιος θα ανταποκριθεί καλύτερα στις θεραπείες και γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να είναι πολύ πιο ανθεκτικοί σε ορισμένες ασθένειες από άλλους, ανέφερε ο καθηγητής Paul Matthews, επικεφαλής της βρετανικής έρευνας για την άνοια στο Imperial College του Λονδίνου και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Imaging για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η UK Biobank ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2006 ως η πιο ολοκληρωμένη μελέτη για την υγεία του έθνους. Στη μελέτη ενεγράφησαν  μισό εκατομμύριο ενήλικες για να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους, να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους και να δωρίσουν γενετικά δείγματα, για αποθήκευση και μελέτη για δεκαετίες. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποστεί ανάλυση του DNA τους. Οι απεικονιστικές εξετάσεις ξεκίνησαν το 2014 και περιλαμβάνουν λεπτομερείς σαρώσεις του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Όλα τα δεδομένα που συγκεντρώνονται είναι ανώνυμα και συνήθως δεν υπάρχει ανατροφοδότηση προς τους συμμετέχοντες. Αναφερόμενη στο λόγο που την οδήγησε να συμμετάσχει στη έρευνα, η Marian Keeling, 67 ετών, ανέφερε τα εξής: «Υπάρχει μια αίσθηση αλτρουισμού, και είναι λίγο σαν να είσαι αιμοδότης, το κάνεις για τον συνάνθρωπό σου». Ήδη έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 7.000 εργασίες με σχεδόν το ένα τρίτο αυτών μόνο πέρυσι, που δείχνουν πώς η επιστημονική του έργου αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

ΚΥΑ για την αποζημίωση λογοθεραπειών

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Απόφαση των Αν Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτη Τσάκογλου και της Αν. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάκα που ορίζει το ποσό αποζημίωσης των λογοθεραπειών εξ αποστάσεως. Στην εν λόγω ΚΥΑ, αναφέρεται πως εγκρίνεται η κοστολόγηση της παροχής λογοθεραπείας εξ αποστάσεων με κόστος 15 ευρώ ανά τηλεσυνεδρία. Η αποζημίωση κρίνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΟΥ: Κενά στη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή του

Έκθεση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αξιολογεί την επείγουσα αντίδραση του Οργανισμού, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματικότητα του, δεδομένων των κενών στη χρηματοδότηση και τη στελέχωση του, ενώ οι καταστάσεις εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον κόσμο ολοένα αυξάνεται.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ο ΠΟΥ διαχειρίζεται 53 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σε αυτές περιλαμβάνονται ασθένειες όπως η COVID-19, η χολέρα και ένα ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα και την Τανζανία, καθώς και ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία και οι πλημμύρες στο Πακιστάν. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο βασικός προϋπολογισμός του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το 2022-2023 είναι μόλις κατά 53% χρηματοδοτούμενος. Ο νέος προϋπολογισμός του ΠΟΥ, περιλαμβάνει αύξηση 20% στο ποσό της συνδρομής των χωρών-μελών . Παράλληλα, η έκθεση απευθύνει έκκληση στον Οργανισμό, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, επικαλούμενη την περίπτωση του Μαλάουι, όπου τέσσερις διαφορετικές ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών διαχειρίζονταν την επιδημία χολέρας, COVID-19, πολιομυελίτιδα και τις πλημμύρες με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανόν να επικάλυπτε η μία την άλλη.

Από τις 21 έως τις 30 Μαίου, πραγματοποιείται στη Γενεύη η 76η σύνοδος του ΠΟΥ, που φέτος έχει θέμα: «WHO at 75: Saving lives, driving health for all».

 

 

Alpha Bank: Χρηματοδότηση στην GENEPHARM AE με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης

Την τέταρτη κατά σειρά υπογραφή δανειακής σύμβασης Ταμείου Ανάκαμψης μέσα σε λίγες μόνο μέρες ανακοινώνει η Alpha Bank, στηρίζοντας αυτή τη φορά τον κλάδο της

φαρμακοβιομηχανίας και χρηματοδοτώντας την ΑΝΩΝΥΜΟ ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ GENEPHARM AE (GENEPHARM). Σκοπός της χρηματοδότησης είναι η κατασκευή μίας νέας μονάδας παραγωγής φαρμάκων καθώς και η βελτίωση της ερευνητικής δραστηριότητας της εταιρείας, με στόχο την αύξηση και κατεύθυνση των πωλήσεων της εταιρείας σε αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Το χρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας GENEPHARM, αφορά στην επέκταση της παραγωγής συμβατικών φαρμάκων στο υφιστάμενο εργοστάσιο στην Παλλήνη, την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών μονάδων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, καθώς και την εγκατάσταση

φωτοβολταϊκών πάνελ στη στέγη του κτιρίου. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η βελτίωση της ερευνητικής δραστηριότητας της εταιρείας μέσω της ανάπτυξης νέων μορφών φαρμάκων και παραγωγής ‘complex generics’ φαρμάκων (βραδείας αποδέσμευσης στον οργανισμό), καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς και της εξωστρέφειάς της. Η επένδυση ύψους €31,2εκατ. θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους €24,9 εκατ., με τη συμμετοχή του ΤΑΑ στην επένδυση να ανέρχεται σε 50% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 80% του επενδυτικού προγράμματος.

Η τελετή υπογραφής της χρηματοδότησης πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της Alpha Bank, με τη συμμετοχή του CFO της Genepharm,  Νάσου Ζαγοραίου, του COO της εταιρείας,  Ευάγγελου Αναγνωστόπουλου και παρουσία του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου

Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ),  Νίκου Μαντζούφα και της Προϊσταμένης του Τμήματος Υλοποίησης Δράσης Δανειακής Στήριξης της Υπηρεσίας, κυρίας Παρασκευής Ζαχαριά.

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας δήλωσε σχετικά:

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης στηρίζει έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τη φαρμακοβιομηχανία. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη ενός νέου εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων, R&D καθώς και εγκατάσταση ΑΠΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου».

 

Εμβόλιο HPV: Μία εφάπαξ δόση μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη από τα σχήματα πολλαπλών δόσεων  

«Τα εμβόλια κάνουν εφικτό το όνειρο της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην 76η Σύνοδο του Οργανισμού τη Δευτέρα. Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται σε παιδιά επειδή λειτουργεί καλύτερα πριν κάποιος εκτεθεί στον ιό. Η εισαγωγή του εμβολίου στις ΗΠΑ το 2006, μαζί με πιο τακτικό έλεγχο, οδήγησε σε αξιοσημείωτη πτώση των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των θανάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας.

Τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην πρώτη γενιά  αμερικανών που εμβολιάστηκε έχουν μειωθεί σημαντικά. Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 20 έως 24 ετών, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκαν κατά 65% από το 2012 έως το 2019, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μία δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τρία χρόνια, αν όχι για περισσότερο. Μια εφάπαξ δόση έχει αποτελεσματικότητα 97,5% ενάμιση χρόνο αργότερα και είναι συγκρίσιμη με σχήματα πολλαπλών δόσεων μετά από 24 ή 30 μήνες, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί πλήρως, επικεντρώθηκε σε μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή ελεγχόμενη δοκιμή για να διαπιστωθεί εάν μία δόση του εμβολίου θα προστάτευε υγιείς νεαρές γυναίκες που εμβολιάστηκαν σε τρεις τοποθεσίες στην Κένυα. Στη μελέτη συμμετείχαν 2.275 γυναίκες. Οι ερευνητές ανέφεραν  ότι στα τρία χρόνια, η αποτελεσματικότητα συνέχισε να είναι πολύ υψηλή και η επίδραση του εμβολίου ήταν ανθεκτική, χωρίς να μειώνεται το αποτέλεσμα.

 

 

Novo Nordisk: Σε χάπι το φάρμακο για την παχυσαρκία Wegovy  

Η Novo Nordisk παρουσίασε δεδομένα από μια δοκιμή φάσης 3 που δείχνει ότι μια από του στόματος έκδοση του φαρμάκου της για την παχυσαρκία Wegovy έχει συγκρίσιμες επιδόσεις με την αρχική ενέσιμη θεραπεία.

Στη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν ημερήσια δόση 50 mg της θεραπείας έχασαν κατά μέσο όρο 15,1% του βάρους τους σε διάστημα 68 εβδομάδων, σε σύγκριση με μέση απώλεια βάρους 2,4% για όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Στη δοκιμή, που ονομάστηκε OASIS I, συμμετείχαν 667 ενήλικες με μία ή περισσότερες συννοσηρότητες και μέσο αρχικό βάρος 105,4 κιλά.

«Η επιλογή μεταξύ ενός ημερήσιου δισκίου ή μιας εβδομαδιαίας ένεσης για την παχυσαρκία δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει στους ασθενείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης την ευκαιρία να επιλέξουν ποια ταιριάζει στον καθένα», δήλωσε ο Martin Holst Lange, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ανάπτυξης, στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ζήτηση για την ενέσιμη μορφή του Wegovy ήταν τόσο υψηλή —από την έγκρισή του τον Ιούνιο του 2021— που η Novo δυσκολεύτηκε να το προμηθεύσει. Η εταιρεία δήλωσε πρόσφατα στο Fierce Pharma ότι έχει «παγώσει» τις προσπάθειες προώθησης «για να αποφευχθεί η τόνωση της περαιτέρω ζήτησης» για το Wegovy. Όσον αφορά την από του στόματος θεραπεία, η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εγκρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αργότερα μέσα στο 2023. Η κυκλοφορία του «εξαρτάται από τις προτεραιότητες χαρτοφυλακίου και την παραγωγική ικανότητα», σύμφωνα με τν εταιρεία. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις του Wegovy έφτασαν τα 913 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι και τα 666 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το Ozempic, το οποίο εγκρίθηκε το 2017 και έχει αποκτήσει χρήση εκτός ετικέτας για απώλεια βάρους, σημείωσε πωλήσεις 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

 

 

Checkpoint: Δωρεάν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδα B & C

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο Γιώργος Καραμίχος και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης επισκέφτηκαν το Κέντρο Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Athens Checkpoint και εξετάστηκαν για τον HIV στέλνοντας το μήνυμα ότι η εξέταση είναι κάτι πολύ απλό, ανώδυνο και γρήγορο, αλλά ουσιώδες και αποτελεσματικό. Τα κέντρα Checkpoint σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρέμειναν ανοιχτά καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης (15-22/5, πλην Κυριακής) παρέχοντας δωρεάν, γρήγορες και εμπιστευτικές εξετάσεις HIV χωρίς ραντεβού, παράλληλα με τη διενέργεια εξωτερικών δράσεων σε διάφορα σημεία των δύο πόλεων.

Η εξέταση για τον HIV είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου του ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίζει κανείς αν έχει εκτεθεί στον ιό, ο HIV αφορά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο και η έγκαιρη διάγνωση (και έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής) εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή πορεία της HIV λοίμωξης, η οποία άλλωστε πλέον αποτελεί μια χρόνια διαχειρίσιμη ιατρική κατάσταση.

Τα κέντρα Checkpoint σε Αθήνα (Πιττάκη 4, Μοναστηράκι, 1ος όροφος) και Θεσσαλονίκη (Εγνατία 112, 3ος όροφος) συνεχίζουν να παρέχουν δωρεάν, γρήγορες εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδα B & C με πλήρη εμπιστευτικότητα σε ένα φιλικό περιβάλλον, από Τρίτη μέχρι και Σάββατο 12.00 – 20.00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν  το ραντεβού τους στο https://booking.mycheckpoint.gr.

 

ΠΕΦ: Πρωτόκολλο συνεργασίας με Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας με σκοπό την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων σε θέματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και επιμόρφωσης στελεχών, υπέγραψαν η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και το National and Kapodistrian University of Athens MBA, δηλαδή το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων».

Οι στόχοι του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας αφορούν στην αξιοποίηση των γνώσεων και εμπειριών των δύο φορέων προς όφελος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και στη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά.

Ειδικότερα τα μέρη, εστιάζοντας στην ειδίκευση του University of Athens MBA στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας», δηλώνουν την πρόθεσή τους για τη διαμόρφωση πλαισίου μεταξύ τους συνεργασίας, προκειμένου να προωθήσουν δια των κοινών τους ενεργειών:

  1. Θέματα που άπτονται ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων Οργάνωσης & Διοίκησης στελεχών & υποψηφίων εργαζομένων στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας αξιοποιώντας τεχνικές και μέσα εκπαίδευσης για μετάδοση & επικαιροποίηση σχετικών με τους τομείς αυτούς γνώσεων.
  2. Θέματα εξέλιξης των προτύπων διαχείρισης και διοίκησης εταιρικών σχημάτων και ειδικότερα θέματα που άπτονται οργανωσιακών δομών και σχετικής κατάρτισης, συστημάτων αξιολόγησης και μέτρησης επιδόσεων και λοιπών συναφών τομέων.
  3. Θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση των επιστημονικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών επαφών των συμβαλλομένων φορέων διεθνώς, έτσι ώστε το αποτέλεσμα των επαφών αυτών να μεγιστοποιεί στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και έρευνα στα αντικείμενα της επιχειρηματικής Οργάνωσης & Διοίκησης.
  4. Θέματα που επάγουν την άμεση και αποτελεσματική γεφύρωση της επιστήμης και της έρευνας στην Οργάνωση & Διοίκηση με την επιχειρηματικότητα.
  5. Εφαρμογές που θα δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες-μέλη της ΠΕΦ να καινοτομούν επιχειρηματικά, με την αξιοποίηση μεμονωμένων ή ομάδων μεταπτυχιακών, διδακτορικών φοιτητών και αποφοίτων του University of Athens MBA.
  6. Εφαρμογές που θα δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες-μέλη της ΠΕΦ να στελεχώνονται με κατάλληλους επιστήμονες από το University of Athens MBA NETwork, δηλαδή το δίκτυο των αποφοίτων, φοιτητών και καθηγητών του ΠΜΣ.

Με αφορμή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε: «Η συνεργασία της ΠΕΦ με το University of Athens MBA ενδυναμώνει το στόχο της ΠΕΦ για τη διασύνδεση της φαρμακοβιομηχανίας με το Πανεπιστήμιο. Η διάδραση του εκπαιδευτικού προγράμματος του University of Athens MBA με την φαρμακευτική βιομηχανία είναι απαραίτητη για την προετοιμασία των μελλοντικών στελεχών του φαρμακευτικού κλάδου μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων που απαντούν στις ανάγκες των εταιρειών του κλάδου».

Εκ μέρους του University of Athens MBA ο Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος, Αν. Καθηγητής Δημήτριος Μπάλιος, δήλωσε: «Η συνεργασία των δύο φορέων θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις της φαρμακοβιομηχανίας αμεσότερη πρόσβαση σε ταλαντούχα στελέχη που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω εξέλιξη του κλάδου. Ταυτόχρονα, στελέχη των μελών της ΠΕΦ, αποκτώντας την εκπαιδευτική εμπειρία του University of Athens MBA, θα έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, τις ηγετικές τους ικανότητες αλλά και τις απαιτούμενες δεξιότητες που θα τους οδηγήσουν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα το University of Athens MBA κυρίως η ειδίκευση της ‘Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, θα αποκτήσει ένα αξιόπιστο κανάλι για την απορρόφηση των αποφοίτων του από την αγορά εργασίας της φαρμακοβιομηχανίας».

 

Δράση «Οδός Καρδιάς» από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

Η δράση «ΟΔΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» είναι μία πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) να ενημερώσει αξιόπιστα τον κόσμο για τα σπουδαία οφέλη της συστηματικής άσκησης, ως έναν από τους παράγοντες πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και να ευαισθητοποιήσει για την ένταξη της στην καθημερινή μας ζωή. Η «ΟΔΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» επιλέγει την άσκηση του περπατήματος, ως αφετηρία για μία θετική αλλαγή στη ζωή μας, γιατί δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή προετοιμασία και είναι κατάλληλη για όλους. Με το μήνυμα: «ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΜΑΖΙ. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ. ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ», η «ΟΔΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» είναι μία συμβολική διαδρομή που θα περπατήσουμε όλοι μαζί στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ξεκινώντας από το Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο του Δήμου στο Γήπεδο του Στίβου (Μαρίνα Φλοίσβου) και τερματίζοντας στον Μπάτη, για να σηματοδοτήσουμε τη σπουδαιότητα της φροντίδας της καρδιάς μας και της υγείας μας γενικότερα! Περπατώντας 30 ή και περισσότερα λεπτά την ημέρα, μειώνουμε τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 35% και τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 40%! Επιπλέον, το καθημερινό περπάτημα μειώνει την αρτηριακή πίεση έως και κατά 11 μονάδες, ενώ σύμφωνα με μελέτες μειώνει κατά 30% το συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.