Ελπιδοφόρα πειραματική θεραπεία κατά του καρκίνου του παγκρέατος

Δημοσίευμα του Nature ανέφερε ότι μια εξατομικευμένη θεραπεία βασισμένη στον αγγελιοφόρο RNA από την BioNTech πιθανότατα αποτελεί το μέλλον για την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος, αφού αποδείχθηκε ότι το σχήμα πυροδοτεί μια πολλά υποσχόμενη ανοσολογική αντίδραση σε ορισμένους ασθενείς. Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης μιας δοκιμής σε ανθρώπους έδειξαν ότι οι μισοί από τους 16 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου τους, είχαν αναπτύξει Τ κύτταρα που μπορούν δυνητικά να αναγνωρίσουν καρκινικά κύτταρα και να τα εμποδίσουν να επανεμφανιστούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα  Nature. Η δυνατότητα, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την BioNTech τον Ιούνιο του περασμένου έτους, προσθέτει στοιχεία ότι η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια COVID-19 έχει δυνατότητες και στην ογκολογία. «Αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και παρέχουν το πλαίσιο για μια προγραμματισμένη περαιτέρω κλινική δοκιμή», ανέφερε το εκδοτικό τμήμα των News & Views του Nature, τονίζοντας τη σοβαρότητα της νόσου. Η θεραπεία αναπτύσσεται από κοινού από την Genentech της Roche.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου, επειδή συνήθως αναπτύσσεται χωρίς συμπτώματα και όταν έρχεται συνήθως η θεραπεία είναι πολύ αργά.  Η δοκιμή επικεντρώθηκε στο αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (PDAC), το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος. Μόνο το 10% περίπου των ασθενών με PDAC είναι ζωντανοί εντός δύο ετών από τη διάγνωση. Μαζί με τα συνοδευτικά σχόλια από εξωτερικούς ειδικούς, το Nature δημοσίευσε επίσης ένα άρθρο σχετικά με τα αποτελέσματα της δοκιμής, η οποία διεξήχθη στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ των οκτώ συμμετεχόντων στη δοκιμή με ανιχνεύσιμη ανοσοαπόκριση, δεν υπήρχαν ενδείξεις υποτροπής του καρκίνου 18 μήνες μετά την επέμβαση, ενώ ο διάμεσος χρόνος για την υποτροπή ήταν 13,4 μήνες μεταξύ των μη ανταποκρινόμενων.

 

Σημαντική διάκριση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Περίοπτη θέση μέσα στις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπως κατατάχθηκαν σε έρευνα του «Forbes», με κριτήριο το επίπεδο διαφάνειας σε θέματα Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG – Environment, Social, Governance) κατέλαβε ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών.

Οι εταιρίες αξιολογήθηκαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία σχεδιάστηκαν για να καλύπτουν και τους τρεις πυλώνες ESG (GRI, SASB, ATH-EX ESG Guide, ESRS, TCFD).

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αποτελεί τη μόνη επιχείρηση του κλάδου υγείας, που έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση, επιβεβαιώνοντας τις πρωτοποριακές πρακτικές και τη συνολική αναπτυξιακή στρατηγική του Ομίλου στον χώρο.

Έχοντας θεσμοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Εταιρικής Διακυβέρνησης και λειτουργώντας σύμφωνα με τις αρχές, που προβλέπουν οι διεθνείς πρακτικές, όπως αυτές του Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών υλοποιεί, κάθε χρόνο, ένα πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το σχέδιο περιλαμβάνει:

-τη στήριξη της κοινωνίας με αποδέκτες τους ασθενείς, τις ευπαθείς ομάδες, το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο καθώς και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης,

-τη διαρκή αναβάθμιση ιατρικών υπηρεσιών, προτάσσοντας την εκπαιδευτική πρωτοπορία και την επιστημονική καινοτομία,

-τη  διαμόρφωση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, που σέβεται τον άνθρωπο, αξιοποιεί το ταλέντο και προάγει την παραγωγικότητα,

-την υιοθέτηση των πλέον βιώσιμων πρακτικών, που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η στρατηγική αυτή εξασφαλίζει την επίτευξη του στόχου που θέλει τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών να βρίσκεται «πάντα ένα βήμα μπροστά», προσφέροντας κορυφαίες, καινοτόμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με τις πιο αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές και πιστοποιήσεις.

 

 

 

Συζήτηση για φλέγοντα θέματα στην πρόληψη και στη θεραπεία του ογκολογικού ασθενούς

Όλες τις πτυχές της διάγνωσης και της θεραπείας σχεδόν όλων των μορφών καρκίνου θα αναλύσουν κορυφαίοι ειδικοί στο επικείμενο συνέδριο «Έγκαιρη Διάγνωση – Έγκυρη θεραπεία – Ο ασθενής στο επίκεντρο της ιατρικής φροντίδας» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου του 2023, στο συνεδριακό κέντρο Ν. Λούρος του ΜΗΤΕΡΑ. «Το συνέδριο συγκεντρώνει εξαιρετικούς ειδικούς, που καλούνται να συζητήσουν για φλέγοντα θέματα, τόσο πάνω στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του ογκολογικού ασθενούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση, τόσο πιο έγκαιρη, ασφαλής και αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία», σημειώνει η επικεφαλής της διοργάνωσης, Παθολόγος – Ογκολόγος Δρ Φλώρα Σταυρίδη, Διευθύντρια της Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής του ΔΘΚΑ «Υγεία».

Αναλυτικότερα οι ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνουν, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του προστάτη, γυναικολογικούς καρκίνους, χειρουργικές τεχνικές στην αντιμετώπιση των πρωτοπαθών νεοπλασμάτων του παγκρέατος, καρκίνους γαστρεντερικού, καρκίνο της ουροδόχου  κύστεως, σύγχρονες εφαρμογές και οι ενδείξεις της στερεοταξίας, η φροντίδα του ογκολογικού ασθενούς.

Το συνέδριο που διοργανώνει η Δ΄ Ογκολογική Κλινική του ΔΘΚΑ «Υγεία» είναι ανοιχτό για το κοινό, ενώ θα είναι διαθέσιμο για παρακολούθηση και on-line.

Ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας για την θεραπεία των ασθενών με VHL

Εκδήλωση με θέμα τις ομοιότητες και τις διαφορές του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού (Von Hippel – Lindau Disease) και του σποραδικού καρκίνου του νεφρού (Renal Cell Cancer) καθώς και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις τους, διοργάνωσε πρόσφατα η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου VHL Ελλάδος.

Η Dr. Katy Beckermann, Διδάκτωρ Επίκουρη Καθηγήτρια Ογκολογίας στο Vanderbilt University Medical Center ανέδειξε ζητήματα που αφορούν τη σύγκριση του VHL με τον καρκίνο του νεφρού, από τη βιολογία μέχρι τη διάγνωση και τη θεραπεία. Στη συνέχεια ο Δρ. Όθων Ηλιόπουλος, Αν.Καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center, παρουσίασε νέα και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη συστημική θεραπεία της νόσου VHL. Η πρώτη θεματική ενότητα της εκδήλωσης έκλεισε με την ομιλία του Δρ. Ιωάννη Μπουκοβίνα, Ογκολόγου και Επιστημονικού Υπεύθυνου του Ογκολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος τόνισε πως οι ασθενείς με σύνδρομο VHL έχουν ανάγκη από διεπιστημονική συνεργασία εξειδικευμένων ασθενών και αυτό σήμερα μπορεί να γίνει και με διεθνή επικοινωνία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Tumor Board, το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, με πρωτοβουλία του Δρ. Όθωνα Ηλιόπουλου,  όπου γιατροί και ειδικοί από όλο τον κόσμο μοιράζονται τις εμπειρίες τους, παρουσιάζοντας περιστατικά ασθενών με VHL και τις διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις τους, με πολύ σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα να προκύπτουν μέσα από αυτήν την ανταλλαγή δεδομένων. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η  Θάλεια Μαμά, Μοριακή Βιολόγος-Γενετίστρια MSc, PhD, στο Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής της Ιατρική Σχολής του ΕΚΠΑ, εξήγησε πως η Προγεννητική Διάγνωση και ο Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος αποτελούν δύο σημαντικές αναπαραγωγικές επιλογές για ζευγάρια με VHL, ώστε να αποκτήσουν παιδιά που δε φέρουν κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο. Σε αυτό το σημείο τόσο ο Άρης Μπάμιας, Καθηγητή Θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας ΕΚΠΑ όσο και η Αθηνά Αλεξανδρίδου πρόεδρος του Συλλόγου VHL Ελλάδος, τόνισαν την ανάγκη να καλύπτεται από το κράτος το κόστος των εξετάσεων που αφορούν γονιδιακό, προγεννητικό και προεμφυτευτικό έλεγχο καθώς οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες και πολύ σημαντικές στις περιπτώσεις των ζευγαριών με VHL, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η πρόληψη της νόσου αποτελεί καλύτερη και οικονομικότερη λύση από τη θεραπεία.

Η Siemens Healthineers Ελλάδος πιστοποιήθηκε για το εργασιακό της περιβάλλον

Την πιστοποίηση Great Place to Work® έλαβε για δεύτερη φορά η Εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας  Siemens Healthcare Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ (“Siemens Healthineers Ελλάδος”), καταλαμβάνοντας επάξια μια θέση μεταξύ των οργανισμών με πιστοποιημένο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η σημαντική αυτή διάκριση της Εταιρείας, αποδεικνύει τη σταθερή της δέσμευση για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας υψηλής εμπιστοσύνης, η οποία ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη συμμετοχικότητα, ενδυναμώνει σταθερά τους εργαζόμενους και τους καθιστά υπερήφανους για τον οργανισμό που εκπροσωπούν.

Η πιστοποίηση δόθηκε στη Siemens Healthineers Ελλάδος από τον οργανισμό Great Place to Work® Hellas, βάσει των ανώνυμων απαντήσεων των εργαζομένων στο ερωτηματολόγιο Trust Index©, αναφορικά με τις 5 διαστάσεις που συνθέτουν ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον: Αξιοπιστία, Σεβασμός, Δικαιοσύνη, Υπερηφάνεια και Συντροφικότητα.

Με το 96% των εργαζομένων να δηλώνει ότι «κάθε νέος συνάδελφος που εντάσσεται στο δυναμικό της Εταιρείας αισθάνεται αμέσως καλοδεχούμενος», επιβεβαιώνεται πως η Siemens Healthineers Ελλάδος έχει καταφέρει να εδραιώσει ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι άνθρωποί της νιώθουν πως υποστηρίζονται σε κάθε τους βήμα, εκτιμούν και απολαμβάνουν τη συνεργασία με τους συναδέλφους τους και πως η εταιρική κουλτούρα, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους της. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη δέσμευση της Εταιρείας για τη διασφάλιση της ευημερίας και της υψηλής ικανοποίησης των ανθρώπων της, μέσω της εδραίωσης μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, θεμελιωμένης στην ανοιχτή επικοινωνία, την ισορροπία προσωπικής – επαγγελματικής ζωής και την ισότιμη παροχή ευκαιριών ανέλιξης.

Ο Δημοσθένης Τζιόλιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Healthineers Ελλάδος δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για την Πιστοποίηση Great Place to Work 2023, μία διάκριση που λαμβάνουμε για δεύτερη φορά, η οποία αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας του εργασιακού μας περιβάλλοντος. Αυτό το επίτευγμα ανήκει πρωτίστως στους ίδιους τους ανθρώπους μας, η ικανοποίηση και ευημερία των οποίων ανέδειξε την εταιρεία μας έναν από τους καλύτερους εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να τους προσφέρουμε μια ακόμη καλύτερη εργασιακή εμπειρία».

 

 

Αποκαλυπτήρια της προτομής του επιστήμονα Ιωάννου Λυκούδη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνδιοργανώνει με τον Δήμο Μεσολογγίου και τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου, εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννου Λυκούδη, η οποία αποτελεί δωρεά του ΙΣΑ.

Ο Ιωάννης Λυκούδης (1910 – 1980) ήταν σημαντικός Έλληνας ιατρός του 20ου αιώνα και είχε διατελέσει και δήμαρχος της πόλης του Μεσολογγίου. Από τη δεκαετία του 1950 υποστήριξε με πάθος ότι το πεπτικό έλκος έχει μικροβιακή αιτιολογία και το θεράπευε με αντιβιοτικά της εποχής του. Απευθύνθηκε με τα δεδομένα της εποχής και του τόπου, στους αρμόδιους φορείς, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση και κάποιες φορές λοιδορήθηκε. Ο ίδιος, όμως, επέμενε επειδή είχε πρακτικά αποτελέσματα απ’ τον εαυτό του και τους ασθενείς του. Πολλά χρόνια αργότερα, με την πρώτη παγκόσμια ανακοίνωση των Αυστραλών γιατρών Τζον Ρόμπιν Ουόρεν και Μπάρι Μάρσαλ -οι οποίοι τιμήθηκαν με την ανώτατη διάκριση, το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2005- αποδείχτηκε ότι το πεπτικό έλκος οφείλεται σε μικρόβιο, το οποίο, οι εν λόγω γιατροί – ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν στο εργαστήριο και το ονόμασαν ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Λήγει στο τέλος Μαΐου η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ

Η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ λήγει στις 31 Μαΐου. Θα συνεχιστεί μόνο για όσους δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ όπως επίσης και για όσους έχουν ρυθμίσει ρυθμίσει τις οφειλές τους. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η αποπληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ιδίων αλλά και μελών των οικογενειών τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, πρόκειται για την υποχρέωση να καταβάλλει ο ενδιαφερόμενος μη μισθωτός ασφαλισμένος το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας, σε σχέση με την ασφαλιστική κλάση που έχει επιλέξει ο ίδιος. Με τον εν λόγω τρόπο ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα για άλλο έναν χρόνο. Ωστόσο, από το 2024 αναμένεται να αλλάξει το μοντέλο του ελέγχου των συνολικών χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε μη μισθωτό ασφαλισμένο, ξεχωριστά. Ουσιαστικά θα προσφέρεται η δυνατότητα παροχών υγείας μόνο εάν καταβληθεί το σύνολο των εισφορών που θα οφείλονται για την υγεία και τη σύνταξη (κύρια, επικουρική και εφάπαξ). Εναλλακτικά, θα προσφέρεται η λύση της ένταξης των χρεών του οφειλέτη σε κάποια ρύθμιση, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης που θα έχουν προκύψει, για να δοθεί ασφαλιστική ικανότητα.

Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ:

Λήγει στις 31 Μαΐου η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας
Σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας από 1η Ιουνίου και μετά

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου 2022 λήγει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Φορέα (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες).

Από την 1η Ιουνίου ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν:

  • Όλοι οι μη μισθωτοί που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ
  • Όλοι οι μη μισθωτοί που παρόλο που έχουν οφειλές τις έχουν ρυθμίσει

Υπενθυμίζεται πως κατ’ εξαίρεση για φέτος, δίνεται η δυνατότητα παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς χρωστούν, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Τέλος, από την 1η Ιουνίου 2022 όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά-χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα– στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton  και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια νοσήματα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

 Σήμερα Παρασκευή στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα Γνωριμίας για το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα. Τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα αποτελούν χρόνια υποτροπιάζοντα νοσήματα του δέρματος και ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων νοσημάτων. Η μεγάλη ανάγκη των ασθενών με αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και η εξεύρεση θεραπειών εκτός των συστηματικών στεροειδών. Στόχος του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης είναι η παροχή της ακριβέστερης διάγνωσης με την εφαρμογή όλων των απαραίτητων ειδικών διαγνωστικών μεθόδων, η θεραπεία σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις και τις διεθνείς οδηγίες και η στενή παρακολούθηση των ασθενών με νοσήματα που ανήκουν στο φάσμα της πέμφιγας και του πεμφιγοειδούς. Το Κέντρο λειτουργεί με τη συνεργασία της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων ΑΠΘ, του Τμήματος Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας του Εργαστηριακού Τομέα του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” και της Μονάδας Γενετικής της Α΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ.

Το Κέντρο συνδέεται επιστημονικά με μεγάλα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναφοράς, λαμβάνει μέρος σε πολυκεντρικές ερευνητικές εργασίες για την εξέλιξη των διαγνωστικών εξετάσεων και την εξεύρεση νέων θεραπειών και παρέχει στους ασθενείς τη δυνατότητα συμμετοχής σε κλινικές μελέτες πρωτοποριακών θεραπειών.

 

 

Διάγνωση και διαχείριση των ασθενών με Γλοίωμα

Για 3η φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα το διεθνές εφαρμοσμένο φροντιστήριο για την διάγνωση και διαχείριση των ασθενών με γλοίωμα εγκεφάλου, στην Αθήνα, στο κεντρικό ξενοδοχείο Royal Olympic, από 24 έως 27 Μαΐου 2023, από τη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), της Νευροχειρουργικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthEast Europe Neurosurgical Society – SeENS) και της Ένωσης Νευροχειρουργών Μεσογείου (Mediterranean Association of Neurological Surgeons – MANS). Έχει επίσης ενσωματωθεί στο International Program Approval της American Association of Neurological Surgeons (AANS). Έχει ως σκοπό να καλύψει κάθε πτυχή των γλοιωμάτων, από τη γενετική τους ανάλυση, έως τις πλέον προχωρημένες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπισή τους, καθώς και την συμπληρωτική θεραπεία τους. Σκοπεύει επίσης στην ενδελεχή παρουσίαση των μεθόδων της μετέπειτα παρακολούθησης και υποστήριξης των ασθενών με γλοίωμα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής διοργανώνεται την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα, εκδήλωση ενημέρωσης κοινού, στον ίδιο χώρο, με ελεύθερη είσοδο, για την ευαισθητοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση για την ασθένεια αυτή.

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Φουντάς, «τα γλοιώματα αποτελούν πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1.5% του γενικού πληθυσμού. Είναι η 12η αιτία θανάτου, συνεπώς θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αποτελούν σπάνιους όγκους χωρίς ιδιαίτερη κλινική σημασία. Δυστυχώς όμως, η κλινική τους εμφάνιση, η δραματική συμπτωματολογία τους και η δυσμενής πρόγνωσή τους στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, καθιστούν τα γλοιώματα μια παθολογική οντότητα με τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις και συνέπειες. Η ενημέρωση και εκπαίδευση στις τελευταίες απαρτιωμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές όσων ασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο με την αντιμετώπιση των ασθενών με γλοίωμα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, μιας και το γλοίωμα εισέρχεται με πολύ γενικά και συχνά ανάξια προσοχής συμπτώματα στη ζωή, ενός κατά τα άλλα υγιούς ανθρώπου».

Στο επιστημονικό πρόγραμμα συμμετέχουν κορυφαίες, διεθνώς καταξιωμένες  προσωπικότητες στον τομέα της νευρο-ογκολογίας από το εξωτερικό και την Ελλάδα, οι οποίοι θα μεταδώσουν την πολύτιμη εμπειρία τους στη διάγνωση, θεραπεία και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των ασθενών με γλοίωμα.

Βράβευση του Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη από τον Π.Ο.Υ.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ανακοινώνει ότι ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας SMOKE FREE GREECE, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα στις 25 Μαΐου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Ο κ. Μπεχράκης  θεωρείται expert σε παγκόσμιο επίπεδο για τον έλεγχο του καπνίσματος και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε σχετικές με το κάπνισμα δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τρεχόντως, είναι Focal Point του Π.Ο.Υ. για το κάπνισμα στην Ελλάδα και διετέλεσε συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Joint Action Ι on Tobacco Control.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία SMOKE FREE GREECE έχει βραβευθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 4 /5/2022 σε ειδική τελετή στο κτήριο της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, ως η επιτυχέστερη καμπάνια ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου στην Ευρώπη.