Δύο στους 5 εφήβους στην Ελλάδα  έχουν καπνίσει έστω και μία φορά

Σημαντικά ευρήματα σχετικά με την υγεία των εφήβων έφερε στο φως η πιο πρόσφατη (2022) σχολική έρευνα του ΕΠΙΨΥ με τίτλο «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων-μαθητών» (Έρευνα HBSC/WHO), η οποία περιλάμβανε ερωτήσεις για το κάπνισμα. Συνοπτικά τα κυριότερα από τα συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής: Τουλάχιστον δύο στα 5 αγόρια και κορίτσια της Α’ Λυκείου (15/16 ετών) (41,5%) στην Ελλάδα  έχουν καπνίσει έστω και μία φορά παραδοσιακό ή/και ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το επικρατέστερο καπνικό προϊόν μεταξύ των εφήβων, με τη χρήση του να έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία 8ετία, ιδιαίτερα στα κορίτσια. Το κάπνισμα του παραδοσιακού τσιγάρου εμφανίζεται σταθερό σε σχέση με το 2018, αλλά είναι σήμερα λιγότερο δημοφιλές συγκριτικά με πριν από 8 (2014) ή 12 (2010) χρόνια. Μια σημαντική μερίδα των εφήβων (τουλάχιστον ένας στους 4) αναφέρει κάπνισμα ναργιλέ, κυρίως αγόρια. Ο επιπολασμός του καπνίσματος είναι σημαντικά υψηλότερος στους εφήβους των οποίων έστω κι ένας/μια γονιός καπνίζει (έστω και σπάνια).

Σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Άννα Κοκκέβη, «τα πρόσφατα ευρήματα για το κάπνισμα στους εφήβους αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά τη μεγάλη σημασία που το περιβάλλον έχει στην πιθανότητα έναρξης και παραμονής των εφήβων σε συμπεριφορές που θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο (ασφαλώς, κι άλλοι παράγοντες συνδράμουν στο παραπάνω). Διότι, αφενός -από άποψη κανονιστικού πλαισίου-, οι έφηβοι φαίνεται να διατηρούν στη χώρα μας μία σχετικά απρόσκοπτη πρόσβαση σε προϊόντα τα οποία βάσει νόμου προορίζονται μόνο για ενήλικους, αφετέρου -από άποψη οικογενειακών προτύπων- ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων μεγαλώνουν σε νοικοκυριά στα οποία έστω κι ένας γονιός καπνίζει, με αποτέλεσμα οι έφηβοι αυτοί να εμφανίζονται στην έρευνά μας με μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίζουν και οι ίδιοι».

 

Ανθρώπινος μεταπνευμοϊός – HMPV: Μια υποτιμημένη απειλή την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν

Ο χειμώνας που πέρασε χαρακτηρίστηκε από εξάρσεις των ιών του αναπνευστικού, όπως ο RSV, η γρίπη και η Covid-19. Ωστόσο, τη στιγμή που οι παραπάνω λοιμώξεις άρχισαν να εξασθενούν, ένας ελάχιστα γνωστός ιός που προκαλεί πολλά ίδια συμπτώματα –έντονο βήχα, καταρροή, πονόλαιμο και πυρετό– άρχισε να αναδύεται. Τα κρούσματα ανθρώπινου μεταπνευμοϊού ή HMPV αυξήθηκαν την άνοιξη, σύμφωνα με τα συστήματα επιτήρησης των αναπνευστικών ιών των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ(CDC). Οι μονάδες εντατικής νοσηλείας γέμισαν με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους που είναι οι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις λοιμώξεις. Στο αποκορύφωμά της έξαρσης, στα μέσα Μαρτίου, σχεδόν το 11% των δειγμάτων που αναλύθηκαν ήταν θετικά για HMPV, αριθμός που είναι περίπου 36% υψηλότερος από τον μέσο όρο, της προ πανδημίας εποχής  που η θετικότητα του άγγιζε το 7% σε περιόδους αιχμής. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν  πιθανότατα δεν ήξεραν καν ότι τον έχουν. Οι ασθενείς συνήθως δεν ελέγχονται για αυτόν εκτός νοσοκομείου. Σε αντίθεση με την Covid-19 και τη γρίπη, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον HMPV ή αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπισή του. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γιατροί , για όσους νοσούν σοβαρά είναι να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους.

Μελέτες δείχνουν ότι ο HMPV προκαλεί στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, τόσα κρούσματα όσο η γρίπη και ο RSV. Μια μελέτη σε δείγματα ασθενών που συλλέχθηκαν σε διάστημα 25 ετών διαπίστωσε ότι ήταν η δεύτερη πιο συχνή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά μετά τον RSV. Μια μελέτη στη Νέα Υόρκη σε διάστημα 4 ετών διαπίστωσε ότι ήταν τόσο συχνός στους ηλικιωμένους που νοσηλεύονταν όσο ο RSV και η γρίπη. Όπως και οι παραπάνω λοιμώξεις, και η HMPV μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους σε ΜΕΘ ή και στο θάνατο από σοβαρή πνευμονία,  ειδικά τους πιο ηλικιωμένους.

Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός ανακαλύφθηκε από Ολλανδούς γιατρούς το 2001. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα μεταπήδησε από τα πουλιά στους ανθρώπους κάποια στιγμή και εξελίχθηκε από εκεί.

 

ΕΟΔΥ: Αναγκαία η λήψη μέτρων από τους πολίτες για να προφυλαχθούν από τα κουνούπια

Καθώς ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα για να προφυλαχθούν από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε περίπτωση επανακυκλοφορίας του ιού. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/ χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά. Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών (και) στη χώρα μας. Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Για αυτό o ΕΟΔΥ συνιστά στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Τα πλεονεκτήματα των κλινικών μελετών για ασθενείς, κοινωνία, οικονομία

Η αξία της κλινικής έρευνας, τα πλεονεκτήματα των κλινικών μελετών για τους ασθενείς, την κοινωνία και την εθνική Οικονομία, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές του κλάδου, είναι ανάμεσα στα θέματα που θα αναδειχτούν στο «HACRO CLINICAL TRIALS FORUM – Developments and Perspectives», το οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO), με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

Το Φόρουμ θα διεξαχθεί υβριδικά στις 8 Ιουνίου 2023, στο Divani Caravel Hotel, με δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Ψηφιακής Επικοινωνίας LiveOn.  Οι συμμετέχοντες  στο Φόρουμ  θα έχουν την δυνατότητα δικτύωσης, συνεργασίας και διάδρασης, προκειμένου να αναδειχτούν περαιτέρω τα θέματα που αφορούν τις κλινικές μελέτες, συνεισφέροντας στην προαγωγή του κλάδου στη χώρα.

Μέσα από τις εργασίες του Φόρουμ και τους διακεκριμένους ομιλητές, ο HACRO φιλοδοξεί να συμβάλλει ουσιαστικά στο διάλογο για τις κλινικές μελέτες ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε αυτές τις διαβουλεύσεις θα λάβουν μέρος θεσμικοί εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, ερευνητές, εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών, και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων ασθενών.

Κοινό πεδίο αναφοράς των ομιλητών θα είναι οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και οι  προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και επιμέρους ζητήματα βαθύτερης εξειδίκευσης, όπως είναι οι κλινικές μελέτες σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα, αλλά και οι παιδιατρικές κλινικές μελέτες.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://hacro-forum2023.liveon.tech

Εορταστική Εκδήλωση της Ελληνικής καρδιολογικής Εταιρείας

Εορταστική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος  (31 Μαΐου) πραγματοποιεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας που είχε την έγκριση  του Υπουργείου Παιδείας.

Φέτος η απονομή των βραβείων και επαίνων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Καφέ Merlin, 1ος όροφος) την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 17.00.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει  ο ηθοποιός Δημήτρης Μακαλιάς ο οποίος θα αλληλεπιδράσει δημιουργικά με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κύριος στόχος του διαγωνισμού ήταν η ενεργός συμμετοχή μαθητών Δημοτικών σχολείων από όλη τη χώρα και η ανάδειξη των σοβαρών επιπτώσεων του καπνίσματος και του παθητικού καπνίσματος, έχοντας ως μέσο την καλλιτεχνική δημιουργία. Ένας ακόμη στόχος ήταν οι μαθητές να ευαισθητοποιήσουν τους μεγαλύτερους για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ο διαγωνισμός είχε την υποστήριξη του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς δύο καθηγητές του τμήματος συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή. Στις τρεις καλύτερες επιλεγμένες φωτογραφίες θα δοθεί ως έπαθλο χρηματικό ποσό, ενώ θα δοθούν έπαινοι και αναμνηστικά δώρα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί εκπρόσωποι των κομμάτων στον τομέα της υγείας, ο Περιφερειάρχης Αττικής και ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ηλεκτρονική σελίδα της ΕΚΕ www.hcs.gr και από τη σελίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Facebook.

Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος ΕΚΠΑ: Τα ποσοστά επιτυχίας φθάνουν έως 64%

Η Παρασκευή Κατσαούνου, Αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α΄ ΚΕΘ ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», Μέλος του ΔΣ της ΕΠΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος, τόνισε ότι επείγει να προτεραιοποιήσουμε την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και τη στήριξη των ιατρείων διακοπής καπνίσματος, καθώς η πανδημία είχε δυσμενείς επιπτώσεις  και στους δύο αυτούς τομείς. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2020 το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων και το 17% είναι πρώην καπνιστές, ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτά των Ευρωπαίων που είναι 22% και 27% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα δημοφιλή φαίνεται να είναι και τα νεότερα καπνικά προϊόντα  ηλεκτρονικό και θερμαινόμενο τσιγάρο που σύμφωνα με την ίδια πηγή με 17% και 9% να τα έχουν δοκιμάσει, ποσοστό που πιθανότατα να έχει αυξηθεί τα τελευταία 3 έτη.

Καθοριστικής σημασίας η γνώση των επιπτώσεών του καπνίσματος στην υγεία των ατόμων.  Συγκεκριμένα η κατανάλωση καπνού είναι η πρώτη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύποι καρκίνων να σχετίζονται με το κάπνισμα με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα (80–90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού) και άλλους καρκίνους (ουροδόχου κύστεως, παγκρέατος, ωοθηκών). Ακόμα και κακοήθειες στα παιδιά σχετίζονται με την έκθεσή τους σε παθητικό κάπνισμα τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά τη γέννησή τους. Οι επιπτώσεις είναι εξίσου δυσμενείς για πλειάδα ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα,  η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ο ΣΔ κα. Συγκεκριμένα το 90% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου που συμβαίνουν σε άντρες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, έχει ως κύριο αίτιο το κάπνισμα. Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεν πρέπει να αποτελούν στίγμα για τους καπνιστές, οι οποίοι ως εξαρτημένοι από τη νικοτίνη αποτελούν θύματα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη (αναφερόμενα ποσοστά επιτυχίας 3-5%), όταν γίνεται μεμονωμένα και με ατομική και μόνο προσπάθεια. Επιπλέον ακόμη και οι λίγοι που τα καταφέρνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μακριά από το τσιγάρο, συχνά υποτροπιάζουν. Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλά ακόμη κι όταν υπάρχει ιατρικός λόγος που επιβάλλει τη διακοπή καπνίσματος, όπως στους εμφραγματίες (14 %).

Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν, δεδομένου ότι έχει υπολογιστεί ότι μόνο 10% των καπνιστών που αποπειρώνται να διακόψουν το κάπνισμα αναζητούν βοήθεια, παρά το ότι αυτό δεκαπλασιάζει την πιθανότητα να τα καταφέρουν. Τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής αυξάνουν σημαντικότατα  στα Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος και φτάνουν έως 64% στα ιατρεία του ΕΚΠΑ.

Τέλος, περίπου 40% των καπνιστών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο πνεύμονα καπνίζουν ακόμη τη στιγμή της διάγνωσης. Επιπρόσθετα, κάποιοι πρώην καπνιστές υπό το άγχος της διάγνωσης υποτροπιάζουν και καπνίζουν. Αν και το 44% των διαγνώσεων των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα γίνεται σε πρώιμα στάδια, μόνο 14–58% διακόπτουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της κακοήθειας.

 

Περιβαλλοντική δράση στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»

Το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» υποδέχεται και φέτος την προσφορά προς τους εργαζόμενους από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ και την ΧΑΝΘ. Με τη δράση «Έχεις τη φύση στο χέρι σου» σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στις 12μ.μ για τέταρτη κατά σειρά χρονιά, η εταιρεία και η ΧΑΝΘ προσφέρουν φυτά στο προσωπικό μπροστά στον χώρο της Αιματολογικής Κλινικής. Πρόκειται για μια περιβαλλοντική δράση που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί πλέον θεσμό, ο οποίος μέσα από την συνεργασία της εταιρείας με την ΧΑΝΘ, αναδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική δράση και παρουσία τους.  Από την πλευρά του Νοσοκομείου η διοργάνωση «Έχεις τη φύση στο χέρι σου» αποτελεί πλέον μια οικεία παρουσία και όπως δείχνει η ανταπόκριση του προσωπικού, «ανθίζει» κάθε χρόνο. Η δράση «Έχεις τη φύση στο χέρι σου» γίνεται σε συνδιοργάνωση με τη ΧΑΝΘ και θα την τιμήσουν με την παρουσία τους εθελοντές εργαζόμενοι και στελέχη από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ και τη ΧΑΝΘ.

49% των καπνιστών με στεφανιαία νόσο συνεχίζουν να καπνίζουν

Παρά τις καμπάνιες και τα στοιχεία για τη βλάβη στην υγεία που προκαλεί το κάπνισμα, ένα δισεκατομμύριο άτομα χαρακτηρίζονται ως «ανθεκτικοί καπνιστές» (Resistant Smokers). Tο κάπνισμα έρχεται δεύτερο (5.000.000 άτομα) μετά τα καρδιαγγειακά σε αριθμό θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2016).

Και παρά ταύτα, οι καπνιστές επιμένουν να καπνίζουν:

  • 49% των καπνιστών με στεφανιαία νόσο συνεχίζουν να καπνίζουν
  • 57% των καπνιστών συνεχίζουν να καπνίζουν μετά το ισχαιμικό επεισόδιο
  • 72% των καπνιστών που έχουν διαγνωστεί με περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ) συνεχίζουν να καπνίζουν

Tα παραπάνω ανέφερε ο Καθηγητής Reuven Zimlichman, Επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Υπέρτασης στο E. Wolfson Medical Center, του Ισραήλ, Διευθυντής του Cardiovascular Research Institute, Sackler Faculty of Medicine, στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, μιλώντας σε συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ο καθηγητής αναφέρθηκε αρχικά σε κάποια δεδομένα που έχουμε για το κάπνισμα: ότι ποτέ δεν είναι αργά να το διακόψει κάποιος, ότι ακόμα και η μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος καθημερινά συνδέεται ευθέως με τη βελτίωση των δεικτών υγείας και θνητότητας, ότι η μείωση των ετών καπνίσματος είναι ευεργετική για την υγεία.

Αναφορικά με τη μείωση της βλάβης, επεσήμανε ότι η μείωση του αριθμού των τσιγάρων επί χρόνια ως τακτική μείωσης της βλάβης έχει περιορισμένη επιτυχία και είναι σαφώς προτιμότερη η στροφή σε καινοτόμες εναλλακτικές με μικρότερη επιβάρυνση για την υγεία, όπως το snus, το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι συσκευές θέρμανσης του καπνού. Στη συνέχεια παρουσίασε ένα γράφημα με τα διαφορετικά επίπεδα κινδύνου για την υγεία που έχουν όλα τα καπνικά προϊόντα, με διάκριση μεταξύ προϊόντων καύσης και προϊόντων μη καύσης του καπνού, δείχνοντας ότι όπου δεν υπάρχει καύση  του καπνού, ο κίνδυνος για την υγεία μειώνεται κάθετα. Ακολούθως, παρουσίασε γράφημα του FDA, σύμφωνα με το οποίο στην κατάταξη των χωρών με βάση τον αριθμό θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα (άνδρες 30 ετών και άνω), η Σουηδία κατέχει την τελευταία θέση, με τον μικρότερο αριθμό θανάτων, κάτι που συνδέεται άμεσα με την υιοθέτηση του snus και με την εν γένει πολιτική της απέναντι στο κάπνισμα. Τέλος, αναφορικά με τα θερμαινόμενα προϊόντα, ο καθηγητής παρουσίασε ανεξάρτητη έρευνα του FDA αναφορικά με τις εκπομπές του αερολύματος των συσκευών θέρμανσης του καπνού, επισημαίνοντας ότι αυτές καταγράφονται μειωμένες κατά 80%-98% συγκριτικά με το τσιγάρο.

Το ΛΗΤΩ εξοπλίζεται με υπερσύγχρονο Μαγνητικό & Αξονικό Τομογράφο

Η Κλινική Λητώ υποδέχεται δύο υπερσύγχρονα απεικονιστικά μηχανήματα, τον Μαγνητικό Τομογράφο Magnetom Altea 1,5Τesla και τον Αξονικό Τομογράφο Somatom go.Up, 64 τομών του κατασκευαστικού οίκου Siemens.

Μια νέα εποχή ξεκινά για την δυνατότητα πραγματοποίησης όλων των κλασικών και εξειδικευμένων απεικονιστικών εξετάσεων με μηχανήματα καινοτόμου σάρωσης, σε φιλικές συνθήκες, με χαμηλότατη δόση ακτινοβολίας, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, με άριστο όσο και άμεσο διαγνωστικό αποτέλεσμα.

Ο νέας γενιάς Μαγνητικός Τομογράφος του ΛΗΤΩ, Μ.Τ. Magnetom Altea™ 1,5Τesla, ενσωματώνει μοναδικές τεχνολογίες όπως η BioMatrix™, ώστε να εξασφαλίζεται η βελτιωμένη ποιότητα απεικόνισης, ενώ προσαρμόζει τις παραμέτρους της εξέτασης αυτόματα στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε εξεταζόμενου, μειώνοντας την ώρα της εξέτασης. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του Μαγνητικού Τομογράφου είναι η μείωση του ενοχλητικού θορύβου, το μεγάλο εύρος εξετάσεων με τεράστια δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων και το μεγάλο, διαμπερές άνοιγμα 70 cm που βοηθά τους κλειστοφοβικούς ασθενείς, ιδανικό για υπέρβαρους και ασθενείς με κινητικά προβλήματα. Ο νέος Αξονικός Τομογράφος Siemens Somatom go.Up, 64 τομών του ΛΗΤΩ με κύριο χαρακτηριστικό του τη μεγάλη μείωση της δόσης ακτινοβολίας, αποδίδει εικόνες υψηλής ευκρίνειας για ποιοτικές ιατρικές διαγνώσεις.

Ο αξονικός τομογράφος διαθέτει κάμερα για την επιτήρηση του ασθενούς καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, με ψηφιακή απεικόνιση αντίστροφης μέτρησης ολοκλήρωσης της εξέτασης και παροχή βοήθειας για την τήρηση των χρόνων που μπορεί να κληθεί ο ασθενής να κρατήσει την αναπνοή του. Οι νέες τεχνολογίες, όπως ο ανιχνευτής Stellar και το ειδικό φίλτρο κασσίτερου (Tin Filter) επιδρούν δραστικά στη μείωση του παραγόμενου θορύβου της εικόνας, δημιουργώντας ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον για τον ασθενή. Τέλος, σε ελάχιστο χρόνο ολοκληρώνονται οι πλέον απαιτητικές απεικονιστικές εξετάσεις ακόμη και σε περίπλοκες περιοχές.

Η Affidea στηρίζει το έργο του Οργανισμού Make-A-Wish Ελλάδος

Ο Όμιλος Affidea, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει σταθερά το έργο του οργανισμού Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), προσφέροντας στους εθελοντές του οργανισμού που συμμετέχουν στην εκπλήρωση ευχών τις απαραίτητες εξετάσεις ανίχνευσης COVID-19.

Η διασφάλιση της υγείας των εθελοντών του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εκπληρώνουν τις ευχές των παιδιών και να συνεχίζουν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το έργο τους. Ο Όμιλος Affidea διενεργεί το σύνολο των εξετάσεων COVID-19 στα διαγνωστικά του κέντρα, υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας, με εξειδικευμένο προσωπικό, και με εγγύηση για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Η ενέργεια εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Affidea, και αποτελεί μία ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον οργανισμό και στο προσωπικό πρώτης γραμμής.