Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη

 Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους το οποίο υλοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους στην Τρίπολη στις 9 και 10 Ιουνίου 2023.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «Επιχορήγηση για την ανάπτυξη προτύπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή υγείας, αυτοφροντίδα – μακροχρόνια φροντίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη», το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Προηγήθηκαν οι Επιστημονικές Διημερίδες στην Καλαμάτα, στη Σπάρτη και στην Τρίπολη, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία, και τα διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 και τους φροντιστές τους στις ίδιες πόλεις (Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη).

Σκοπός της ανωτέρω δράσης είναι αφενός η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για τη «σιωπηλή πανδημία» του σύγχρονου κόσμου, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και αφετέρου η ποιοτική εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2 αλλά και των οικογενειών τους με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Το διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Ιουνίου 2023 στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Π. Αλεξόπουλου» στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης (2ος όροφος), επί της οδού Παπαναστασίου 25.

Οι ώρες διεξαγωγής του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου έχουν ως εξής:

  • Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 από τις 17:00 έως τις 21:30 μ.μ.
  • Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:30 μ.μ.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια πλαισιώνουν αξιόλογοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι θα αναπτύξουν μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη στην καθημερινότητά τους, ενώ η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί μέσω πρωτότυπων εργαλείων, δηλαδή με τη χρήση εκπαιδευτικών χαρτών για τον Διαβήτη.

Μπορείτε να δείτε εδώ το πρόγραμμα του διήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως επίσης και τον Δήμο Τρίπολης για την άριστη μέχρι τώρα συνεργασία. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) Δήμου Τρίπολης, κ. Ηλία Κούρο, για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας υλοποίησης του διήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου.

Διακανονισμός 13,5 εκατ. δολαρίων για την Eli Lilly

Η Eli Lilly συμφώνησε να πληρώσει 13,5 εκατομμύρια δολάρια για να τερματίσει μια εξαετή ομαδική αγωγή που ισχυριζόταν ότι η εταιρεία υπερτιμολόγησε την ινσουλίνη της.

Μέρος του διακανονισμού, που καταγράφηκε (PDF) σε ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στο Νιου Τζέρσεϊ, είναι και η συμφωνία, η εταιρεία να περιορίσει το κόστος της ινσουλίνης της στα 35 δολάρια το μήνα για τέσσερα χρόνια. Η εν λόγω συμφωνία έπεται της απόφασης  της Lilly  3 μήνες νωρίτερα, να μειώσει στο ίδιο επίπεδο την τιμή της θεραπείας για τον διαβήτη τύπου 1. Η αρχική κίνηση της Eli Lilly έγινε ένα μήνα αφότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάλεσε το Κογκρέσο να περιορίσει το κόστος ινσουλίνης για όλους τους ασθενείς στα 35 δολάρια το μήνα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού είχε ήδη περιορίσει το κόστος της ινσουλίνης για τους ασθενείς του Medicare στα 35 δολάρια το μήνα. Η μήνυση υποβλήθηκε το 2017, κατά των παραγωγών ινσουλίνης Lilly, Novo Nordisk και Sanofi. Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι οι εταιρείες συμμετείχαν σε έναν ράλι τιμών, ενώ η «πραγματική» τιμή για τους διαχειριστές παροχών φαρμακείων παρέμεινε σταθερή ή σε ορισμένες περιπτώσεις μειώθηκε. Όπως αναφέρεται στην αγωγή, όλα αυτά έγιναν σε βάρος των ασθενών που αναγκάστηκαν να πληρώσουν τις αυξήσεις από την τσέπη τους. Οι αυξήσεις των τιμών των ινσουλινών που κόστιζαν προηγουμένως 25 δολάρια ανά συνταγή και αυξήθηκαν στα 450 δολάρια, ήταν «απίστευτες και ανεξήγητες». Νωρίτερα φέτος, εντός εβδομάδων από τη στιγμή που η Lilly έβαλε ανώτατο όριο στο κόστος της ινσουλίνης, η Novo Nordisk και η Sanofi έκαναν το ίδιο. Οι άλλες δυο εταιρείες δεν έχουν ακόμη διευθετήσει την υπόθεση.

 

Η Neuraxpharm ανακοίνωσε την εξαγορά του αντιψυχωσικού φαρμάκου Lazap

Η Brain Therapeutics/Neuraxpharm Greece, θυγατρική του Ομίλου Neuraxpharm στην Ελλάδα, κορυφαία ευρωπαϊκή εξειδικευμένη φαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στη θεραπεία διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), ανακοινώνει σήμερα την εξαγορά του καθιερωμένου στην ελληνική αγορά  συνταγογραφούμενου σκευάσματος Lazap  (ολανζαπίνη) από την ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Lyofin Ltd.

Η συμφωνία μεταξύ της Brain Therapeutics/Neuraxpharm Greece και της Lyofin Ltd περιλαμβάνει τα δικαιώματα εμπορίας των δύο μορφών  του Lazap στην Ελλάδα,  Lazap 5 mg και 20 mg επικαλυμμένων με λεπτό υμένιο δισκίων.

Το Lazap  (ολανζαπίνη) είναι ένα άτυπο αντιψυχωσικό συνταγογραφούμενο φάρμακο που ενδείκνυται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Το φαρμακευτικό σκεύασμα είναι γνωστό και συνταγογραφείται κυρίως από ψυχιάτρους και ειδικούς του ΚΝΣ για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής, δύο από τις συχνές διαταραχές ψυχικής υγείας που αφορούν 100.000(1)  και 330.000(2)  άτομα στην Ελλάδα αντίστοιχα. Η Neuraxpharm θα διασφαλίσει τη συνέχεια της προμήθειας του Lazap στους Έλληνες ασθενείς.

Η συμφωνία αυτή θα επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της Neuraxpharm στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στο ΚΝΣ για να παρέχει στους ασθενείς με ΚΝΣ, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα πρόσβαση σε κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα από το ευρύ χαρτοφυλάκιό της, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των ασθενών στη χώρα.

 

Ομιλητές από όλο τον κόσμο στο Συμπόσιο του Johns Hopkins στην Αθήνα

To Πανεπιστήμιο Johns Hopkins διοργανώνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 20 Ιουνίου, 2023, Συμπόσιο για την Ψυχική Υγεία και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο του SNF Agora Institute, όπου αξιωματούχοι, στοχαστές, ερευνητές και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο ενώνουν τις «δυνάμεις» τους και συζητούν για την αλληλεξάρτηση της ψυχικής υγείας των πολιτών με την  δημοκρατία. Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν με φυσική παρουσία ο Τζον Σαρμπάνης, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καθώς και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins, Ronald J. Daniels.

«Σε μια δημοκρατία, οι άνθρωποι πρέπει να είναι οι ίδιοι αρχιτέκτονες του μέλλοντός τους. Ωστόσο, σε πολλές από τις σημερινές δημοκρατίες, οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά τον κόσμο γύρω τους, και στον περίγυρο τους  αλλά ειδικά όταν παρακολουθούν εθνικά ή παγκόσμια γεγονότα. Αυτή η έλλειψη δύναμης που γίνεται αντιληπτή μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, ακόμη και σε παράλυση, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να ασκήσουν το σκοπό τους και να αναπτύξουν όλα αυτά που χρειάζονται οι δημοκρατίες  για να είναι επιτυχημένες. Το συμπόσιό μας θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να καλλιεργήσουμε τον τρόπο δράσης μας για να ωφελήσουμε τους εαυτούς μας, τις κοινότητές μας και τελικά την ίδια τη δημοκρατία», τονίζουν οι διοργανωτές στη σχετική ανακοίνωση.

 

ΙΣΘ: Σύμφωνο συνεργασίας με τον Σύλλογο γιατρών Ρηνανίας Βεστφαλίας

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε στο Ντίσελντορφ ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) με τον Σύλλογο Ελλήνων και Κυπρίων ιατρών της βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας «Γένεσις». Οι δύο πλευρές με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Νίτσα και τον πρόεδρο Ιωάννη Γιαννακόπουλο αντίστοιχα συμφώνησαν σε στενή συνεργασία με σκοπό την επιστημονική υποστήριξη των μελών τους, για την αλληλοενημέρωση σε επαγγελματικά και ασφαλιστικά ζητήματα (σε Ελλάδα και Γερμανία), την υποστήριξη κατά τη διαδικασία επαγγελματικής εγκατάστασης ή μετεγκατάστασης και την ανάπτυξη κοινών κοινωνικών δράσεων αλληλεγγύης. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι προγραμματίζουμε -μεταξύ άλλων- δράσεις όπως επισκέψεις σε δομές περίθαλψης ή υπηρεσιών υγείας, ενημερωτικά σεμινάρια και έκδοση αναλυτικών ανακοινώσεων (προς διευκόλυνση των μελών μας) και προσπάθεια συντονισμού των δωρεών ιατρικών μηχανημάτων για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς».  «Τα θεμέλια αυτής της συνεργασίας έχουν μπει από το 2011» επισημαίνει ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΙΣΘ και πρώην πρόεδρος του ΙΣΘ Δημήτρης Τσάμης, τότε που υπήρχαν στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας 2.000 κενές θέσεις για ειδικότητα. «Ως Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήρθαμε σε επαφή με τους συναρμόδιους του ομόσπονδου κρατιδίου αλλά και με Έλληνες συναδέλφους για να διευκολύνουμε τους γιατρούς που θα επιλέξουν τη μετεγκατάσταση». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας όσοι ετοίμασαν τις βαλίτσες τους κάθισαν πρώτα στα θρανία του «Γκαίτε» για δωρεάν μαθήματα γλώσσας με γερμανική χρηματοδότηση. Ο κ. Τσάμης επισημαίνει ότι εκείνη την εποχή απασχολούνταν στα 14 νοσοκομεία του κρατιδίου πολλοί Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς οι οποίοι σήμερα έχουν καταλάβει διευθυντικές θέσεις σε κομβικά σημεία της δημόσιας υγείας. Ο κ. Νίτσας προσθέτει ότι «σήμερα η προσπάθεια που κάνουμε ως ΙΣΘ είναι να επιστρέψουν όσοι το επιθυμούν στην πατρίδα ώστε να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε ανάλογες συνθήκες με αυτές της Γερμανίας».

Στα σκουπίδια εκατομμύρια εμβόλια COVID-19 που πρόκειται να λήξουν σύντομα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις εμβολίων mRNA κατά της COVID-19, τα οποία απορρίπτονται τακτικά καθώς ξεπερνούν τις ημερομηνίες λήξης τους. Το γεγονός προκαλεί  προβληματισμό διότι δείχνει ότι οι πολίτες δεν θέλησαν να τα κάνουν, αλλά και γιατί  δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους  επιστήμονες που δοκιμάζουν και αναπτύσσουν εμβόλια που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 και την επόμενη πανδημία. Οι ερευνητές χρειάζονται τα υπάρχοντα εμβόλια ως σημείο αναφοράς για να τα συγκρίνουν με νέα υποψήφια εμβόλια. Ωστόσο, οι κυβερνητικές συμβάσεις με τις κατασκευάστριες εταιρείες αλλά και οι πολιτικές των ίδιων των εταιρειών, απαγορεύουν τη χρήση των εμβολίων για ερευνητικούς σκοπούς. «Σε σημείο που βρισκόμαστε, με εκατομμύρια εμβόλια στα πρόθυρα να πεταχτούν, αυτό φαίνεται τρελό», σημειώνει η Nicole Lurie, διευθύντρια του οργανισμού CEPI στις ΗΠΑ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μια startup δημιουργεί απομιμήσεις των εμβολίων mRNA που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσει τους ερευνητές να βελτιώσουν τις συνθέσεις τους.

Οι περισσότεροι ερευνητές που εργάζονται σε εμβόλια επόμενης γενιάς ελπίζουν να δημιουργήσουν προϊόντα που διεγείρουν ευρύτερη ανοσία για την προστασία των ανθρώπων από όλους τους σαρβεκοϊούς, μια ομάδα που περιλαμβάνει παραλλαγές του SARS-CoV-2, SARS-CoV-1 και σχετικούς ιούς που μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους από νυχτερίδες και άλλα άγρια ζώα. Μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης ενός  εμβολίου είναι η σύγκριση του με τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer σε πειραματόζωα. Με αυτό τον τρόπο συγκρίνονται οι ανοσιακές αποκρίσεις των υποψηφίων εμβολίων με τα παλαιότερα. Θέλουν επίσης να χορηγήσουν σε πειραματόζωα τα υπάρχοντα και τα πειραματικά εμβόλια και να τα «προκαλέσουν» με διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2. Η CEPI, η οποία στοχεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων, έχει επενδύσει 230 εκατομμύρια δολάρια σε 13 τέτοια υποψήφια εμβόλια. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) έχει δεσμεύσει σχεδόν 60 εκατομμύρια δολάρια σε επτά άλλες ακαδημαϊκές ομάδες που εργάζονται στο project ανάπτυξης εμβολίου που θα καλύπτει όλους τις παραλλαγές  του κορονοϊού (pancoronavirus vaccine). Τέσσερις τέτοιες ομάδες που έλαβαν υποστήριξη είτε από το CEPI είτε από το NIAID δήλωσαν στο Science ότι οι δυσκολίες για την απόκτηση συγκριτικών εμβολίων επιβραδύνουν την πρόοδό τους.

«Η απόκτηση αυτών των εμβολίων ήταν μια πολύ δύσκολη πρόκληση», λέει ο In-Kyu Yoon, διευθυντής του CEPI. Οι αρχικές δοκιμές αποτελεσματικότητας των εμβολίων mRNA της Pfizer και της Moderna συνέκριναν τα εμβόλια τους με εμβόλια εικονικού φαρμάκου. Αλλά όταν αυτά τα προϊόντα έλαβαν εξουσιοδοτήσεις χρήσης έκτακτης ανάγκης τον Δεκέμβριο του 2020, έγιναν το πρότυπο σύγκρισης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές δοκιμές αποτελεσματικότητας.

Τα εμβόλια Pfizer και Moderna έχουν σήμερα πλήρη έγκριση από τον FDA, πράγμα που συνήθως θα επέτρεπε στους ερευνητές να τα αγοράσουν και να τα μελετήσουν.

Ωστόσο, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης  για την Υγεία   που δημιούργησε η πανδημία,  η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να διαθέσει τα εμβόλια που έχει στην κατοχή της για ερευνητικούς σκοπούς βάσει των συμβάσεων με τις εταιρείες. Σε αυτές τις συμβάσεις αναφέρεται ότι τα εν λόγω εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανοσοποίηση ανθρώπων και τυχόν παραβιάσεις θεωρητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ζητήματα ευθύνης για τις εταιρείες.

Για 10η χρονιά η Pfizer Hellas δίπλα στην Ομάδα Αιγαίου

Η Pfizer Hellas παραμένει σταθερά δίπλα στην Ομάδα Αιγαίου, με αδιάλειπτη στήριξη τα τελευταία 10 χρόνια, συμβάλλοντας στην άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων ακριτικών νησιών της χώρας μας που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Pfizer συνέβαλε καθοριστικά στον 29ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου, προσφέροντας δωρεά ύψους € 30.000 για την κάλυψη των εξόδων της αποστολής, αλλά και δωρεά εμβολίων.

Ο φετινός Διάπλους πραγματοποιήθηκε από 4 ως και 14 Μαΐου και περιελάμβανε επισκέψεις της Ομάδας Αιγαίου στα νησιά της Κινάρου, της Αμοργού, της Ανάφης, της Θηρασιάς, της Ίου, της Φολεγάνδρου και του Κουφονησίου. Στη δράση της Ομάδας περιλαμβάνονταν μικροβιολογικές και ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμοί, έργα υποδομής, δωρεές σε σχολεία, αλλά και δωρεές ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων. Η συνεισφορά της Pfizer Hellas βοήθησε σημαντικά στην κάλυψη του κόστους μετακίνησης των 11 φουσκωτών σκαφών της Ομάδας, αλλά και του σκάφους ειδικών μεταφορών ‘Μηνάς Ε’. Παράλληλα, η Pfizer Hellas προσέφερε και 500 εμβόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pfizer Hellas υποστηρίζει έμπρακτα την Ομάδα Αιγαίου από το 2013, και φέτος εορτάζει τα 10 χρόνια συνεργασίας. Τα δέκα αυτά χρόνια, η προσφορά της εταιρείας έχει ξεπεράσει τις €160.000, ενώ συνολικά έχουν προσφερθεί περισσότερα από 2.400 εμβόλια, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

Η Βάσω Καραμάνου, Eπικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas και TA Lead Vaccines, σημείωσε: «Για εμάς στην Pfizer, η ισότιμη πρόσβαση  στην υγεία και την περίθαλψη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Πάντα μέσα από τις δράσεις και τις ενέργειές μας, σκοπός μας είναι να δημιουργούμε θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία μας οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού.  Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεργασία μας με την Ομάδα Αιγαίου, που προσφέρει πολύτιμο έργο για τη βελτίωση της υγείας των συμπολιτών μας στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Πορευόμαστε αδιάλειπτα μαζί αυτά τα τελευταία 10 χρόνια, υποστηρίζοντας το έργο της, και αντιμετωπίζοντας από κοινού σημαντικές προκλήσεις στην Υγεία ενός σημαντικού και ευαίσθητου πληθυσμού της χώρας μας».

 

Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθειών σε παιδιά

Διακεκριμένοι Έλληνες ιατροί και παγκοσμίου φήμης ειδικοί επιστήμονες, θα δώσουν το παρών στο 7ο διήμερο Συνέδριο Παιδοκαρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής Συγγενών Καρδιοπαθειών, που διοργανώνεται από τις Κλινικές Παιδοκαρδιολογίας – Καρδιοχειρουργικής Συγγενών Καρδιοπαθειών ΜΗΤΕΡΑ, στις 10 & 11 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ν. Λούρος” του θεραπευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που για πρώτη φορά μετά την πανδημία του Covid-19, θα διεξαχθεί αποκλειστικά ζωντανά, οι 57 ομιλητές διεθνούς εμβέλειας θα παρουσιάσουν τα νεότερα δεδομένα στη διαχείριση παίδων και ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Με πρόσβαση σε 7 ενότητες και πάνελ συζητήσεων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή καινοτόμων ιατρικών εξελίξεων, επιστημονικών γνώσεων και εμπειριών, παρακολουθώντας θέματα που αφορούν στην Καρδιολογία Εμβρύου & Νεογνού, την Παιδοκαρδιολογία και Καρδιοχειρουργική Συγγενών Καρδιοπαθειών, καθώς και την Καρδιακή Αναισθησία και Εντατική Θεραπεία που αφορούν σε αυτούς τους ασθενείς.

Η  συμμετοχή στο Συνέδριο είναι ελεύθερη και μοριοδοτείται με 10 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (C.M.E. – C.P.D. Credits), από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Το Συνέδριο τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς Αγγείων.

Kαρδιολόγοι: Λιγότερο επιβλαβές το άτμισμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που εορτάστηκε πρόσφατα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρεται στο άτμισμα και στους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί για την Υγεία.

Όπως αναφέρεται, έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Πρόσφατες όμως έρευνες δείχνουν ότι το άτμισμα ενέχει τους ίδιους κινδύνους με το κάπνισμα.

Σε αντίθεση με τα απλά τσιγάρα οι συσκευές ατμίσματος δεν περιέχουν καπνό ούτε εκπέμπουν πίσσα, συμβάλλοντας έτσι στην άποψη ότι είναι λιγότερο βλαβερές για την υγεία. Το 2019 μια σημαντική αύξηση των τραυματισμένων πνευμόνων έκανε κάποιους να αναρωτηθούν αν το άτμισμα είναι στην πραγματικότητα πιο βλαβερό από το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να θεωρούν το άτμισμα λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα τσιγάρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα δεν είναι επιβλαβές.

Τόσο το κάπνισμα όσο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μοιράζονται κοινούς κινδύνους και ενδέχεται να προκαλέσουν καρδιακές, αναπνευστικές παθήσεις καρκίνους κ.ά.

«Συμπερασματικά, αν και δεν είναι ακίνδυνο το άτμισμα, είναι γενικά λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους εύρους των μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία τους.

Επομένως το καλύτερο είναι οι καπνιστές να κόψουν εντελώς το κάπνισμα για να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους», αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στην ενημερωτική ανακοίνωσή της.

ΕΟΔΥ: Μείωση των κρουσμάτων COVID-19

Μείωση παρουσίασε η θετικότητα των ελεγχθέντων δειγμάτων για COVID-19, την εβδομάδα από 22 έως 28 Μαΐου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις του ΕΟΔΥ. Μείωση καταγράφηκε και στον αριθμό των εισαγωγών για COVID-19 καθώς και στον αριθμό των νέων διασωληνώσεων. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 40. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν την εβδομάδα αναφοράς είναι 45 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη. Τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά. Την εβδομάδα 18 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (86%). Μείωση στα δείγματα από την ΠΦΥ, παρουσίασε και ο ιός της γρίπης την εβδομάδα αναφοράς. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Την εβδομάδα αναφοράς παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ (Βόλος , Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερις και σταθεροποίηση σε δύο.