ΗΠΑ: Το Εθνικό Δίκτυο για τον Καρκίνο αναφέρει εκτεταμένες ελλείψεις σε φάρμακα χημειοθεραπείας

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Επιτροπή Βέλτιστων Πρακτικών του Εθνικού Δικτύου για τον Καρκίνο (NCCN) των ΗΠΑ, διεξήγαγε μια έρευνα σε 27 κέντρα-μέλη στις ΗΠΑ. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα κέντρα θεραπείας, ή το 93%, ανέφεραν έλλειψη καρβοπλατίνης. Επιπλέον, το 70% των κέντρων ανέφερε έλλειψη σισπλατίνης. Οι δύο χημειοθεραπείες με βάση την πλατίνα χρησιμοποιούνται ευρέως ως τυπική φροντίδα για πολλούς τύπους καρκίνου, επισημαίνει το NCCN.

Ορισμένα θεραπευτικά κέντρα σχολίασαν ότι η έλλειψη σισπλατίνης δεν είναι τόσο τραγική όσο η κατάσταση που επικρατεί με την καρβοπλατίνη. Όλα τα κέντρα δήλωσαν ότι είναι σε θέση να κάνουν τη θεραπεία σε ασθενείς που χρειάζονται σχήμα σισπλατίνης.  Όσον αφορά την καρβοπλατίνη, το 64% των κέντρων δηλώνει ότι είναι σε θέση να φροντίσουν τους ασθενείς που χρειάζονται το φάρμακο. Το 20% των κέντρων αναφέρει ότι μπορεί να χορηγήσει καρβοπλατίνη μόνο σε ορισμένους ασθενείς αλλά όχι όλους, σύμφωνα με την έρευνα.

Με ανακοίνωσή του, το Εθνικό Δίκτυο για τον Καρκίνο (NCCN) κάλεσε πολλούς παράγοντες να βοηθήσουν στον μετριασμό της έλλειψης των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Όπως υπογράμμισε «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που να διασφαλίζει μια σταθερή προσφορά σημαντικών αντικαρκινικών φαρμάκων. Από την πλευρά της, η φαρμακευτική βιομηχανία πρέπει «να ενεργήσει σύμφωνα με την ηθική της υποχρέωση» και να κάνει το ίδιο, ανέφερε ο οργανισμός στη ανακοίνωσή του. Όσον αφορά τους παρόχους, το NCCN είπε ότι τα διαθέσιμα φάρμακα για τον καρκίνο πρέπει να «χρησιμοποιούνται με σύνεση» και να δίνεται προτεραιότητα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και το κόστος.

Ο FDA παρέχει βοήθεια όπου μπορεί, αλλά ο επικεφαλής της ογκολογίας Richard Pazdur, M.D., είπε πρόσφατα στο Cancer Letter ότι εν μέρει oι ελλείψεις οφείλονται στη φαρμακοβιομηχανία.

Επίσης στο FDA, ο Επίτροπος Robert Califf, M.D., την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι ο οργανισμός θα επιτρέψει την εισαγωγή σισπλατίνης στις ΗΠΑ από τον κινέζικο κατασκευαστή Qilu Pharmaceutical για να «βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών». Ο οργανισμός επιτρέπει επίσης στην Intas Pharmaceuticals της Ινδίας να συνεχίσει να αποστέλλει σισπλατίνη, καρβοπλατίνη και 14 άλλα ενέσιμα σκευάσματα στις ΗΠΑ παρά τις ανησυχίες της εταιρείας για κατασκευαστικές ελλείψεις.

Η Novo Nordisk επενδύει 2,3 δις. δολάρια για επέκταση της παραγωγής APIs 

Η Novo Nordisk ανακοίνωσε επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για να επεκτείνει την παραγωγή στις εγκαταστάσεις  της στο Hillerod της Δανίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Fierce Pharma, παρότι η Novo Nordisk αντιμετωπίζει μια τεράστια ζήτηση για τα προϊόντα της για τον διαβήτη και την παχυσαρκία Ozempic και Wegovy, αυτή η χρηματοδότηση θα επεκτείνει την ικανότητά της να παράγει ενεργά φαρμακευτικά συστατικά (active pharmaceutical ingredients «APIs») για να «αναπτύξει το μελλοντικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων της σε κλινική δοκιμή τελευταίας φάσης». Η Novo Nordisk κατασκευάζει μια νέα εγκατάσταση παρασκευής πολλαπλών προϊόντων 700.000 τετραγωνικών ποδιών στο συγκρότημα της στο Hillerod, η οποία πρόκειται να παράγει API έως το 2029. Θα απασχολεί 340 εργαζόμενους, ενισχύοντας την 100χρονη παρουσία της στη χώρα καταγωγής της. Η απασχολεί απασχολεί πάνω από 21.000 άτομα στη Δανία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου αριθμού εργαζομένων της. «Η επένδυση που ανακοινώθηκε σήμερα επιβεβαιώνει ότι το Hillerod και η Δανία αποτελούν  ακρογωνιαίους λίθους του παγκόσμιου αποτυπώματός μας», δήλωσε ο Henrik Wulff, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Novo Nordisk  σε ανακοίνωση του. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Novo είπε ότι σχεδίαζε να δαπανήσει 749 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την παραγωγή APIs για κλινικές δοκιμές στις εγκαταστάσεις της  στο Bagsvaerd της Δανίας. Η Novo κατασκευάζει επίσης APIs στο εκτεταμένο συγκρότημα της στο Clayton της Βόρειας Καρολίνας, το οποίο απασχολεί 1.700 άτομα μετά την κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου στην τοποθεσία. Αυτό το έργο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρώθηκε το 2021. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία δαπάνησε 6,8 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει 104 επιπλέον στρέμματα δίπλα στην προηγούμενη εγκατάσταση.

 

 

Ξεκίνησε η πρώτη δίκη κατά της BioNTech στην Γερμανία

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του εμβολίου Comirnaty κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η γερμανική BioNTech μαζί με την Pfizer, ξεκίνησε να εκδικάζεται στη Γερμανία, η πρώτη από μια σειρά αγωγών εναντίον της BioNTech, για υποτιθέμενες παρενέργειες του εμβολίου της.

Η αγωγή που ξεκίνησε να εκδικάζεται χθες  κατατέθηκε από Γερμανίδα εργαζόμενη στον τομέα της υγείας που ζητά τουλάχιστον 150.000 ευρώ (161.500 $) ως αποζημίωση για υποτιθέμενη σωματική βλάβη, συν αποζημίωση για απροσδιόριστη υλική ζημιά, σύμφωνα με το Reuters. Η ενάγουσα ισχυρίζεται ότι υπέφερε από πόνο στο πάνω μέρος του σώματος, πρησμένα άκρα, κόπωση και διαταραχή ύπνου ως αποτέλεσμα της λήψης του εμβολίου Comirnaty.

Οι δικηγόροι της ενάγουσας θα αμφισβητήσουν το θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους του εμβολίου, όπως αξιολογείται από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους οργανισμούς αξιολόγησης εμβολίων. Σύμφωνα με τη γερμανική φαρμακευτική νομοθεσία, οι κατασκευαστές φαρμάκων υποχρεούνται να καταβάλλουν αποζημίωση για  παρενέργειες εάν η «ιατρική επιστήμη» μπορεί να αποδείξει ότι οι πληροφορίες στη συσκευασία δεν είναι σωστές ή εάν προκαλούν δυσανάλογη βλάβη σε σχέση με τα οφέλη τους, αναφέρει το Reuters. Η δημόσια ακρόαση στο Αμβούργο της Γερμανίας επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε αφού ο δικηγόρος της ενάγουσας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του δικαστή λόγω αμεροληψίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της BioNTech.

Η BioNTech εξετάζει κάθε περίπτωση ευθύνης της μέσω μιας «αποκλειστικής ομάδας» ιατρικών εμπειρογνωμόνων και «θα ικανοποιήσει τυχόν δικαιολογημένες αξιώσεις», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωση που εστάλη μέσω email. Η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει το προφίλ κινδύνου-οφέλους του Comirnaty και σημειώνει ότι περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, 64 εκατομμύρια μόνο στη Γερμανία, έχουν λάβει το εμβόλιο. «Εκτιμήσαμε προσεκτικά τις βλάβες στην υγεία που περιγράφονται από την ενάγοντα με βάση όλες τις πληροφορίες που παρέχονται και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η αγωγή είναι αβάσιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Προβλέψεις επιστημόνων για την επιδημιολογική εικόνα της γρίπης το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα στις ΗΠΑ

Οι αμερικανοί επιστήμονες κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική εικόνα της γρίπης στην Αυστραλία γιατί θεωρούν ότι μπορεί να τους προσφέρει μια ένδειξη για το τι πρόκειται να συμβεί στις ΗΠΑ το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα. Στην Αυστραλία φέτος, η περίοδος της γρίπης άρχισε νωρίτερα από ότι συνήθως και σε κάποιες περιοχές τα κρούσματα είναι αυξημένα, με τα παιδιά να αποτελούν την πληθυσμιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο.

Στις ΗΠΑ, η δραστηριότητα της γρίπης είναι προς το παρόν χαμηλή, όπως συνήθως είναι αυτή την εποχή του χρόνου. Η πανδημία της Covid-19 συνετέλεσε στο να γίνει η περίοδος της γρίπης λίγο λιγότερο προβλέψιμη, αλλά οι άνθρωποι γενικά αρχίζουν να αρρωσταίνουν γύρω στον Οκτώβριο και οι επισκέψεις στους γιατρούς αρχίζουν να πληθαίνουν από τα μέσα Δεκεμβρίου. Στο νότιο ημισφαίριο, όπου είναι τώρα χειμώνας, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται «απότομα» στις αρχές Μαΐου, δήλωσε την Παρασκευή το τμήμα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας. Η σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με κάποια άλλες χρονιές. Οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο της πενταετίας, ανέφερε ο οργανισμός, αλλά χαμηλότεροι από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και του 2022. Οι επιστήμονες παρακολουθούν επίσης τον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά. Περισσότερα παιδιά στην Αυστραλία φαίνεται να αρρωσταίνουν από άλλες ηλικιακές ομάδες φέτος.Οι Αμερικανοί επιστήμονες παρακολουθούν συνήθως την Αυστραλία και ορισμένες άλλες χώρες για να προβλέψουν πόσο επικίνδυνη θα είναι η γρίπη στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

«Παρακολουθούμε στενά τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου αυτή την εποχή του χρόνου, απλώς για να δούμε τι συμβαίνει με την επιδημιολογική εικόνα της γρίπης. Δεν είναι πάντα προγνωστικό για το τι θα συμβεί εδώ την επόμενη σεζόν, αλλά ναι, το κάνουμε. Την παρακολουθούμε στενά όλο το καλοκαίρι», δήλωσε η Κάρι Ριντ, επικεφαλής του Τμήματος Γρίπης του Κλάδου Επιδημιολογίας και Πρόληψης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η γρίπη είναι ένας σημαντικός ιός που πρέπει να παρακολουθείται γιατί προκαλεί νόσηση σε πολλούς ανθρώπους και κοστίζει αρκετά στα συστήματα Υγείας. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν υπολογίζουν τη σοβαρότητά του επειδή είναι εποχιακός ιός και συνήθως όλοι οι άνθρωποι νοσούν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Το CDC εκτιμά ότι η γρίπη προκάλεσε από 9 έως 41 εκατομμύρια νοσήσεις, 140.000 έως 710.000 νοσηλείες και 12.000 έως 52.000 θανάτους κάθε χρόνο μεταξύ 2010 και 2020. Κοστίζει στις ΗΠΑ περίπου 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσο κόστος για νοσηλεία και ιατρικές επισκέψεις μόνο για ενήλικες. Εδώ και μια δεκαετία, είπε η Ριντ, το CDC έχει κάνει μια προσπάθεια πρόβλεψης στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με αρκετές ακαδημαϊκές ομάδες και εταιρείες που ειδικεύονται στην πρόβλεψη και τη μοντελοποίηση γρίπης. Τα δεδομένα προέρχονται από κλινικά εργαστήρια, τμήματα επειγόντων περιστατικών, νοσοκομειακά δίκτυα και πιστοποιητικά θανάτου. Οι ομάδες υποβάλλουν τα δεδομένα τους για τη γρίπη κάθε εβδομάδα. Το CDC τα αναλύει και δημιουργεί δημόσιες αναφορές που παρακολουθούν τις τάσεις. Οι προβλέψεις έχουν γίνει πιο χρήσιμες με την πάροδο του χρόνου, είπε η Ρίντ. «Έχουμε μάθει πολλά και έχουμε βελτιωθεί πολύ με τα χρόνια», πρόσθεσε. «Η γρίπη είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παθογόνο στην αντιμετώπισή του. Κάθε εποχή γρίπης είναι λίγο διαφορετική. Ο ιός εξελίσσεται συνεχώς. Και έτσι κάθε χρόνο, αποτελεί μια νέα πρόκληση».

ΕΟΔΥ: επιδημιολογική επιτήρηση επιπλέον παθογόνων

Με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της επιτήρησης των παθογόνων του αναπνευστικού, ο ΕΟΔΥ επιπλέον των τριών παθογόνων (ιός της γρίπης, SARS-CoV-2 και συγκυτιακός ιός RSV) που επιτηρεί συστηματικά, ενσωματώνει στην επιτήρηση εβδομαδιαία επιδημιολογική αναφορά για πρώτη φορά, δεδομένα αναφορικά με την ποσοστά ανίχνευσης επιπλέον παθογόνων σε ασθενείς με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη (severe acute respiratory infection, SARI).    Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε φέτος πιλοτικά για πρώτη φορά από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με Νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Τα εργαστηριακά δεδομένα έχουν προκύψει από μεθόδους ταυτόχρονης ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού σε ασθενείς με SARI.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν συμπληρωματική πηγή πληροφορίας,  θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, παρέχουν επιπλέον πληροφορία για την κυκλοφορία παθογόνων αναπνευστικού σε συμπτωματικούς ασθενείς και ενισχύουν σημαντικά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των νοσημάτων του αναπνευστικού τόσο σε περιόδους αυξημένης κυκλοφορίας τους, όσο και σε περιόδους ύφεσης.

Η ανίχνευση βασίζεται σε  μεθόδους ταυτόχρονης μοριακής ανίχνευσης παθογόνων (πολυσυλλεκτική PCR) χρησιμοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό για τη διαγνωστική προσπέλαση ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι ότι εξετάζουν ταυτόχρονα το ίδιο δείγμα για την παρουσία μιας σειράς παθογόνων.

 

 

Εισαγγελική παρέμβαση για το θάνατο του 8χρονου από τη Νάουσα

Εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης για προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν  ιατρική αμέλεια όσον αφορά τον θάνατο του 8χρονου από την Νάουσα, έδωσε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής. Ο θάνατος του παιδιού, που κατέληξε το απόγευμα της Κυριακής, 11 Ιουνίου 2023 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρθηκε επειγόντως από το Νοσοκομείο της Νάουσας, φαίνεται να προήλθε από στρεπτόκοκκο. Το αγοράκι είχε διακομιστεί το στο Νοσοκομείο της Νάουσας με πυρετό και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε επειγόντως στο Ιπποκράτειο, όπου υπέστη ανακοπή, και δεν συνήλθε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, η έρευνα έχει ανατεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας, και ο εισαγγελέας έχει ζητήσει τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και το σύνολο των φακέλων από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκε ο 8χρονος, καθώς επίσης και τις καταθέσεις των γονιών του.

 

ΟΕΝΓΕ: Eπιχειρείται αλλαγή στα όρια ηλικίας παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση προωθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να παραταθεί η παραμονή στο ΕΣΥ γιατρών ηλικίας 68 – 71 ετών, που σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο συνταξιοδοτούνται στις 30.6.2023.

Συγκεκριμένα ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει τα εξής: «Ως Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι προωθείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση με στόχο την περαιτέρω παραμονή στην υπηρεσία ιατρών ΕΣΥ ηλικίας 68 – 71 ετών, που σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο συνταξιοδοτούνται στις 30.6.2023.

Σας δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με μία τέτοια -πρωτοφανή στα χρονικά- μεθόδευση.

Πρόκειται για καθαρά ρουσφετολογική ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων με ισχυρές διασυνδέσεις, από μία ΥπηρεσιακήΚυβέρνηση που δεν έχει καμία εξουσιοδότηση για αλλαγές στα όρια ηλικίας παραμονής των ιατρών ΕΣΥ. Μοναδικός τρόπος κάλυψης των κενών του ΕΣΥ σε ιατρούς είναι οι προσλήψεις νέων Επιμελητών, τις οποίες η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να επισπεύσει.

Απαιτούμε:

Την άμεση εγκατάλειψη κάθε σκέψης για παράταση παραμονής των ως άνω ιατρών ΕΣΥ πέραν της 30.6.2023.

Την εξαίρεση των διαδικασιών πρόσληψης νέων Επιμελητών κλάδου ΕΣΥ από την «αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών» λόγω εκλογών. Την προκήρυξη των κενών θέσεων και την κάλυψή τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ.

Ζητάμε επείγουσα συνάντηση με την Υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας για το εν λόγω θέμα».

 

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της διαμονής των γιατρών στα νησιά

Πέρα από την τραγική υποστελέχωση τόσο των νοσοκομείων όσο και των Κέντρων Υγείας στα νησιά, άλυτο παραμένει και το πρόβλημα διαμονής όσων υγειονομικών εργάζονται στα νησιά, αφού σε κάποια δεν υπάρχουν καταλύματα ενώ σε κάποια άλλα όσα υπάρχουν έχουν υπέρογκο κόστος ενοικίου για τους μισθούς των υγειονομικών. Πρόσφατο «θλιβερό» παράδειγμα, η μετατροπή του κλειστού πλέον Κέντρου Υγείας στη Σαντορίνη, σε χώρο διαμονής Υγειονομικών που εργάζονται στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει παθολόγο, πνευμονολόγο, αναισθησιολόγο και μικροβιολόγο και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπήρχε το παλιό κτήριο του Κέντρου Υγείας, «θα άδειαζε από εργαζόμενους το νοσοκομείο». «Από το 2016 που λειτούργησε το νοσοκομείο, το κλειστό Κέντρο Υγείας μετατράπηκε σε σπίτι διαμονής δεκάδων εργαζόμενων του νοσοκομείου με καταγωγή εκτός του νησιού. Πάνω από 40 με 50 εργαζόμενοι διαμένουν στο κτίριο που στεγάζονταν το κέντρο Υγείας. Οι συνθήκες είναι αποτρεπτικές για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Τους επισκέπτονται οι οικογένειες τους και μένουν όλοι μαζί εκεί. Και πάλι καλά. Στα άλλα νησιά δεν υπάρχει ούτε τέτοιο κτίριο για να μείνουν», καταγγέλλει ο κ Γιαννάκος και προσθέτει: «Πώς να τα βγάλει πέρα ένας υγειονομικός; Ο γιατρός έχει μισθό 1.850 ευρώ το μήνα, ο νοσηλευτής και ο διασώστης με 800 ευρώ και ο τραυματιοφορέας με 650 ευρώ. Συνεχώς έχουμε παραιτήσεις υγειονομικών για να πάνε με καλύτερους όρους να δουλέψουν στο εξωτερικό».

Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για παιδιά

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου των εγγραφών, για τη νέα σχολική χρονιά, το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών προσφέρει ολοκληρωμένο πακέτο εξετάσεων προληπτικού ελέγχου για παιδιά σε ειδική, μειωμένη τιμή.

Το πακέτο προληπτικού ελέγχου «Νέα σχολική χρονιά – Back to school» περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις σε ειδικές μειωμένες τμές:

-Οφθαλμολογική και Παιδοκαρδιολογική κλινική εκτίμηση, Ηλεκτροκαρδιογράφημα & Triplex Καρδιάς:

-Tυμπανομετρία και Παιδο – ΩΡΛ κλινική εκτίμηση, για παιδιά από 0-5 ετών, στην ειδική, μειωμένη τιμή των 30 ευρώ. Για παιδιά από 5–16 ετών συμπεριλαμβάνεται και ακοόγραμμα

-Δερματολογική εκτίμηση

-Παιδοορθοπαιδική κλινική εκτίμηση για την ανίχνευση παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης

-Έλεγχος Σωματικού Βάρους με εκτίμηση από παιδίατρο-ενδοκρινολόγο, στην ειδική μειωμένη τιμή των 40 ευρώ

-Δυναμική και στατική ανάλυση βάδισης με πελματογράφημα και αξιολόγηση βάδισης από ορθοπαιδικό

-Screening Μαθησιακών Δυσκολιών με αναπτυξιακή παιδιατρική εκτίμηση

Για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται από τις 12 Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών (http://www.paidiatriko.gr/) καλώντας από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 08:00 έως τις 16:00, στο τηλ: 210 6862610

Ποιες είναι οι 12 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της Υγείας

Τις 12 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της Υγείας, παρουσίασε την Κυριακή 11 Μαΐου, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Το νέο ΕΣΥ» και περιλαμβάνει τα εξής:

 1. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος
 2. Νέες δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες. Κανένας κάτοικος της χώρας χωρίς εγγυημένη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών
 3. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις, στήριξη της επιστημονικής έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας ΕΣΥ και πανεπιστημίων
 4. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ
 5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ), τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και, επικουρικά, με την αξιοποίηση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.
 6. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ).
 7. Δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, μέσα από τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ. Η συνέργεια πόρων κράτους και κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να εγγυηθεί στην πράξη την καθολική και ισότιμη κάλυψη υγείας.
 8. Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών/τμημάτων αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας
 9. Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας – Υγειονομικό Ισοδύναμο: Ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες- νησιωτικές περιοχές. Θέσπιση «υγειονομικού ισοδύναμου» και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας, για να έχουν πρόσβαση σε αυτές
 10. Δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση του ΕΣΥ, με διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, εκπροσώπηση των ασθενών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όργανα κοινωνικής διαβούλευσης και δημοκρατικού σχεδιασμού σε κάθε ΥΠΕ
 11. Θεσμοθέτηση μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των ανισοτήτων στην υγεία
 12. Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας για τη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ, με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης.