Δωρεά οργάνων από δότες στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»

Πνοή ζωής σε πάνω από 10 ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν τα όργανα 2 εθελοντών δοτών που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), οι οικογένειες ενός 54χρονου και ενός 65χρονου άνδρα, αφού ενημερώθηκαν από τους ιατρούς, συναίνεσαν στη δωρεά, προσφέροντας ελπίδα σε πάνω από 10 ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι μεταμοσχεύσεις έγιναν στον Ευαγγελισμό, το Ιπποκράτειο και το Γεννηματάς Θεσσαλονίκης, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, και σε νοσοκομείο του Παλέρμο της Ιταλίας. «Κατόπιν της συναίνεσής τους ενημερώθηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, το πρωί της Παρασκευής και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες αξιολόγησης της καταλληλότητας των οργάνων προς μεταμόσχευση και οργάνωσης των χειρουργείων», αναφέρει ο ΕΟΜ στην ανακοίνωση του. «Η μεγάλη αυτή επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί με επιτυχία χωρίς τη πολύτιμη συμβολή και συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των ΜΕΘ και των χειρουργείων του νοσοκομείου «Η Σωτηρία», σημειώνει ο ΕΟΜ στην ανακοίνωσή τους, ο οποίος ευχαριστεί θερμά τις οικογένειες των δύο δοτών, ευελπιστώντας η πράξη τους αυτή να προσφέρει ένα ελάχιστο νόημα στην απώλειά τους.

 

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας της Μυκόνου όπως άλλωστε συμβαίνει και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν και δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει ορθοπεδικό παρά τα τροχαία ατυχήματα σε καθημερινή βάση ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, παιδίατρο, δερματολόγο και ΩΡΛ, ενώ προς το παρόν απουσιάζει και ο καρδιολόγος με αναρρωτική άδεια. Επιπλέον υπολειτουργούν τις βραδινές ώρες το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό τμήμα ενώ  κάποιες φορές δεν λειτουργούν καθόλου. Η στελέχωση είναι επαρκής μόνο στους νοσηλευτές, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις βάρδιες.

Όσον αφορά τα ασθενοφόρα, υπάρχουν μεν τρία οχήματα, αλλά πλήρωμα υπάρχει μόνο για το ένα. Υποστελέχωση υπάρχει και στο λοιπό προσωπικό που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τηλεφωνητής για να υποδέχεται τις κλήσεις βοήθειας καθώς και υπάλληλοι security κατά τις βραδινές ώρες.

 

Αιμοδοσία, με υψηλό συμβολισμό, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου σήμερα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) θέλοντας να ευχαριστήσει όλους τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες, που στηρίζουν διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας διοργανώνει μία ιδιαίτερη αιμοδοσία, με υψηλό συμβολισμό, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην αιμοδοσία θα συμμετάσχουν μέλη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και πολίτες εθελοντές αιμοδότες σε μία πρωτοβουλία, η οποία έχει σκοπό να αναδείξει τη συστράτευση ανθρώπων που υπηρετούν κοινές ανθρωπιστικές αξίες μέσα από τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, φέτος έχει κεντρικό μήνυμα «Ζούμε, επειδή ΕΣΥ προσφέρεις – Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου συχνά». «To μήνυμα αυτό δημιουργήθηκε για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο της εθελοντικής, μη αμειβόμενης προσφοράς αίματος στη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας και παράλληλα να αναδείξει και να αποτυπώσει το αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού, που διακατέχει τον εθελοντή αιμοδότη ως μία συνειδητή έκφραση αλληλεγγύης» τονίζει το ΕΚΕΑ.

Στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΕΑ ενώ αναμένεται να παρευρεθούν οι Διευθυντές των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων της Αττικής ως μια ένδειξη αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς τους ως προς την επίτευξη επάρκειας αίματος, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του SARS-CoV-2, όπου τα αποθέματα αίματος δοκιμάστηκαν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Έκκληση 131 φορέων προς την Ελληνική Πολιτεία για άμεση εφαρμογή της στρατηγικής του Π.Ο.Υ.

Με έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία για την άμεση εφαρμογή και στην Ελλάδα της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας, ολοκληρώθηκε η 3η Διάσκεψη των 131 Φορέων Υποστήριξης της εφαρμογής της Στρατηγικής του ΠΟΥ και της ΕΕ για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και στην Ελλάδα.  Ειδικότερα, 131 Επιστημονικοί, Επαγγελματικοί, Ερευνητικοί και Κοινωνικοί Φορείς, Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Ενώσεις Ασθενών και Σύλλογοι Καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα, υποστηρίζουν την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας, καθώς και των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου και απευθύνουν έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία, όπως προβεί στις επιβεβλημένες ενέργειες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη και στην Ελλάδα των στόχων της Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2030, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και στη χώρα μας, στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.

Εκ μέρους των 131 Φορέων, οι κκ. Ε. Ροηλίδης, Καθηγητής Παιδιατρικής ΑΠΘ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Θ. Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Κ. Αθανασάκης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δ.Αττικής, Πρόεδρος του  Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας και Ι. Μπουκοβίνας, τ. Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, δήλωσαν σχετικά με την πρωτοβουλία: «Στο πλαίσιο της αφύπνισης σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, οι 131 Φορείς απευθύνουμε Έκκληση για άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Πολιτείας, με στόχο την εναρμόνιση της χώρας μας με την παγκόσμια στρατηγική εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω ουσιαστικής προώθησης του HPV εμβολιασμού, υλοποίησης ενός οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας και εξασφάλισης των υποδομών και του υγειονομικού προσωπικού για την ενδεδειγμένη θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».

Ειδικότερα, οι ως άνω επιβεβλημένες ενέργειες, θα πρέπει, μέχρι το 2030, να στοχεύουν στην επίτευξη των εξής στόχων:

-Εμβολιασμό κατά του HPV τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών

-Εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας με συμμετοχή του 70% των γυναικών στις ηλικιακές ομάδες-στόχους

-Εξασφάλιση ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας του 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας

-Ανάληψη από την ίδια την Πολιτεία εκστρατείας ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού σχετικά με τον HPV-εμβολιασμό και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο για καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Σε μήνυμα που απέστειλε προς την 3η Διάσκεψη των Φορέων ο Γεν. Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Μ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος του καρκίνου τραχήλου μήτρας το Υπουργείο Υγείας αναπτύσσει δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες: τον HPV εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας, θέτοντας και στη χώρα μας το στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

ΑΜΚΕ «Με οδηγό το διαβήτη»: 615 μετρήσεις σακχάρου και 480 εξετάσεις

Περισσότερες από 615 μετρήσεις σακχάρου και 480 εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο φετινό ταξίδι προσφοράς στους κατοίκους της άγονης γραμμής της ΑΜΚΕ «Με οδηγό το διαβήτη». Στα νησιά που επισκέφθηκε η αποστολή, Πάτμο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Τήλο και Χάλκη, απλές σχετικά εξετάσεις, όπως η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η σπιρομέτρηση, μια συνταγή για γυαλιά ή μια υπηρεσία όπως η εξειδικευμένη περιποίηση των άκρων δεν είναι καθόλου αυτο-νόητες.

Εξετάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι με διαβήτη και προδιαβήτη και πήραν πολύτιμες οδηγίες προσαρμογής ή έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, εντοπίστηκαν πέντε αδιάγνωστα περιστατικά και επτά περιστατικά διαβητικού ποδιού, ενώ εξετάστηκαν και ασθενείς με χαρακτήρα επείγοντος, αποδεικνύοντας το μεγάλο κενό σε υπηρεσίες υγείας που υπάρχει στα νησιά της άγονης γραμμής τη στιγμή που οι κάτοικοι το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Η τοπική κοινωνία και οι δημοτικές αρχές αγκάλιασαν την προσπάθειά, αναγνωρίζοντας την αξία της προσφοράς εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα απομακρυσμένα, σχεδόν αποκομμένα νησιά μας. “Είμαι ευγνώμων”, είπε μια ασθενής με διαβήτη τύπου 1, εκπαιδευτικός στη Νίσυρο, η οποία δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ποιότητα των υπηρεσιών που έλαβε από την ομάδα των ειδικών.

Απαιτητική αποστολή να εξετάζεις εκατοντάδες ανθρώπους πρακτικά μέσα σε λίγες ώρες, όμως τα μέλη του επιστημονικού “πληρώματος” υπερέβαλαν εαυτούς. Η κόπωσή τους μεγάλη, ωστόσο αντισταθμίστηκε από τις αγκαλιές και τις ζεστές ευχαριστίες των κατοίκων που έδειξαν πόσο πολύ τους είχαν ανάγκη.

Μέχρι σήμερα, η ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη” έχει εξετάσει 71.100 κα-τοίκους στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα στις 8 Πανελλαδικές Εκ-στρατείες Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης που προηγήθηκαν, εντοπίζοντας συνολικά 810 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη!

 

 

Οι Σύλλογοι Ασθενών λειτουργούν με οριακούς πόρους

Οι Σύλλογοι Ασθενών έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας ουσιαστικές ανάγκες στο πεδίο. Ωστόσο, εξακολουθούν να λειτουργούν με οριακούς πόρους και τα μέλη τους συχνά δεν πιστεύουν ότι οι δράσεις τους θα οδηγήσουν σε διορθωτικές ενέργειες από την πλευρά του κράτους, την ίδια στιγμή που η συνθετότητα του πεδίου στο οποίο αναφέρονται καθιστά επιτακτική την ανάγκη για διαρκή εκπαίδευσή τους. Τα σημεία αυτά τόνισε ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κυριάκος Σουλιώτης, στην πρόσφατη Απολογιστική Συνέντευξη Τύπου του καινοτόμου προγράμματος ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών Patient Hub Networkin, gπαρουσιάζοντας πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.  Σύμφωνα με την έρευνα, 43% των Συλλόγων Ασθενών δεν διαθέτει ούτε έναν αμειβόμενο εργαζόμενο και λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές, ενώ μόλις το 5% λαμβάνει κάποιας μορφής κρατική χρηματοδότηση για τις δράσεις του. Βασικές πηγές εσόδων αποτελούν οι συνδρομές μελών (32%), οι δωρεές (31%) και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες (17%). Στα πλέον δυνατά σημεία των συλλόγων ασθενών συγκαταλέγονται η δραστηριοποίησή τους στο πεδίο, που προκύπτει από την ανάγκη για βελτίωση του συστήματος υγείας, το ανθρώπινο δυναμικό των συλλόγων και η συνεργασία τους με επιστημονικούς φορείς και ΜΜΕ. Στα αδύνατα σημεία περιλαμβάνονται πρωτίστως η έλλειψη πόρων (33%), η μη ανταπόκριση από την Πολιτεία (20%) καθώς και ατομικά εμπόδια των μελών τους (15%), όπως οικονομικά προβλήματα, έλλειψη χρόνου, φροντίδα ασθενών αλλά και προβλήματα υγείας των ιδίων των μελών. Κύριες προτεραιότητες μελλοντικών δράσεων αποτελούν η δυνατότητα παροχής βοήθειας σε μέλη, η ενημέρωση των μελών αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα για κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της υγείας, η επίτευξη της χρηματοδότησης των Συλλόγων Ασθενών από το Κράτος και η περεταίρω θεσμική τους αναγνώριση με τη συμμετοχή εκπροσώπων τους στους σχετικούς φορείς της Πολιτείας.

Η Συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με τιμητική Βράβευση ασθενών και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για τη διαρκή συνεισφορά τους στην καταπολέμηση του στίγματος, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τις χρόνιες παθήσεις και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών. Βραβεύτηκαν η συγγραφέας Μάιρα Παπαθανασοπούλου, οι ηθοποιοί Αντίνοος Αλμπάνης και Νίκος Κουρής, καθώς και η οργάνωση Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος.

Μεγάλη έρευνα του EDF για γυναίκες με αναπηρία

Η ΕΣΑμεΑ δίνει στη δημοσιότητα το ερωτηματολόγιο της έρευνας του EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) στα ελληνικά και καλεί όλες τις γυναίκες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, καθώς και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία να απαντήσουν. Σκοπός της έρευνας είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες για την καλύτερη τεκμηρίωση των  πολιτικών και προγραμμάτων που σχεδιάζονται στην Ευρώπη για τη στήριξη των γυναικών με αναπηρία και να βοηθήσει στην προετοιμασία του Τρίτου Μανιφέστου για τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία.

Το ερωτηματολόγιο https://is.gd/XoIYDo

 

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού (VHL) από καινοτόμο φάρμακο

Τις σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού αλλά και την ανάγκη να ξεπεραστεί το στίγμα και να στηριχθούν περισσότερο οι ασθενείς, τόνισαν οι ομιλητές σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με τίτλο «Μιλάμε για το πως νιώθουμε έχοντας καρκίνο του νεφρού» που διοργάνωσε το Σωματείο  VHL FAMILY ALLIANCE GREECE στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου του Νεφρού (15/6). Το σημαντικό έλλειμμα κουλτούρας στον ανθρωπιστικό προσανατολισμό που μας χαρακτηρίζει σαν λαό, υπογράμμισε ο Επικοινωνιολόγος Θάνος Μπελαλίδης, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη περισσότερων πρακτικών συνέργιας και συνεργασίας στη χώρα μας, προκειμένου να καρπωθούμε τα οφέλη που μπορεί να έχει το «μαζί» στην ποιότητα της ζωής μας. Συνηγορώντας στο επιχείρημα η πρόεδρος του Σωματείου VHL Alliance Greece, Αθηνά Αλεξανδρίδου, ανέφερε ότι χρειάζεται να εμπιστευθούμε περισσότερο ό ένας τον άλλο, γιατί η εμπιστοσύνη θα μας προσφέρει την εξωστρέφεια που χρειαζόμαστε για να επικοινωνήσουμε το πρόβλημά μας και να βοηθηθούμε.  Από την πλευρά του, ο Αν. Καθηγητής Ουρολογίας ΑΠΘ, Πέτρος Σουντουλίδης, ανέφερε ότι διαγνώσεις  για τον καρκίνο του νεφρού έχουν αυξηθεί κατά 46% τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει οδηγήσει και σε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου, ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για προσυμπτωματικό έλεγχο. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντική η αναγνώριση της γονιδιακής βάσης του καρκίνου του νεφρού, προκειμένου να αποφασιστεί η θεραπεία, και πρόσθεσε ότι οι γιατροί παραπέμπουν σε γενετικό έλεγχο όταν υπάρχουν πολλαπλοί όγκοι και στις δύο πλευρές των νεφρών, ειδικά σε ασθενείς κάτω των 45 ετών.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στα ελπιδοφόρα αποτελέσματα του φαρμάκου Belzutifan στο σύνδρομο VHL, που μείωσε τους νεφρικούς όγκους στο 77% των ασθενών, μειώνοντας έτσι και τα χειρουργεία και τις επιπτώσεις τους στους ασθενείς. Όπως ανέφερε το φάρμακο αργεί λίγο να δράσει, αλλά τα αποτελέσματα του φαίνεται να διαρκούν.

Τέλος ο κ Σουντουλίδης αναφέρθηκε στην ίδρυση Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, που αποτελεί το πρώτο στην Ευρώπη και έχει στόχο πρωτίστως την έγκυρη ενημέρωση των ασθενών με ουρολογικές παθήσεις, την ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής και πρόληψης ουρολογικών παθήσεων που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό, τη συνεργασία με το αντίστοιχο γραφείο τη Ασθενών της Ερωπαικής Ουρολογικής Εταιρείας καθώς και τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας με συλλόγους ασθενών που πάσχουν από ουρολογικά νοσήματα.

Σε «περιπέτεια» κατέληξε περιστατικό διακομιδής στη Σίφνο

Ένα ακόμα περιστατικό υγειονομικής ανασφάλειας συνέβη πριν λίγες μέρες στη Σίφνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου. Αφορά περιστατικό που έπρεπε να μεταφερθεί από τη Σίφνο στο Νοσοκομείο της Σύρου, που δυστυχώς κατέληξε σε περιπέτεια λόγω έλλειψης σχεδιασμού και οργάνωσης  εκ μέρους της Πολιτείας.

Συγκεκριμένα, ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ έδωσε εντολή σε πλωτό του λιμενικού από τη Μήλο να παραλάβει την ασθενή από τη Σίφνο για να τη μεταφέρει στη Σύρο, πράγμα  που συνέβη. Ωστόσο μόλις έφθασε το πλωτό του λιμενικού στη Σίφνο για να παραλάβει την ασθενή διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε τον στοιχειώδη εξοπλισμό για να μεταφερθεί η ασθενής δηλαδή κρεβάτι, φορείο ή ράντζο. «Αποτέλεσμα αναχώρησε άπρακτο και βεβαίως για άλλη μια φορά η «αυτορρύθμιση» της αγοράς λειτούργησε με την κλήση ιδιωτικού πλωτού που βεβαίως με καθυστέρηση κάποιων ωρών προχώρησε στη διακομιδή», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

 

Σε εξέλιξη οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του μεγαλύτερου ετήσιου συνεδρίου για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα, που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Το 8o κατά σειρά συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), της Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), και του Pharma Innovation Forum (PIF). Στόχος του συνέδριου είναι να προσφέρει την ευκαιρία να συζητηθούν σε βάθος οι στρατηγικές, οι διαδικασίες, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την υπέρβαση πιθανών φραγμών στην πρόσβαση σε πολλές νέες και καινοτόμες θεραπείες. Με τίτλο «HTA: Setting goals for an innovative future», το κύριο θέμα του 8ου συνεδρίου HTA είναι ο νέος ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας και καινοτόμες τεχνολογίες υγείας – όπως καινοτόμα φάρμακα, ορισμένες ιατρικές συσκευές, ιατρικός εξοπλισμός και μέθοδοι πρόληψης και θεραπείας – να είναι ευρύτερα διαθέσιμες. Το συνέδριο άνοιξε την αυλαία του εστιάζοντας τη συζήτηση στην ανάγκη μεταρρύθμισης της Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα. Στο διάλογο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κύριων πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, ενώ κεντρικός συντονιστής θα είναι ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Αθανάσιος Βοζίκης.