ΙΣΑ: Δυνατότητα πληρωμής clawback σε 120 δόσεις

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απέστειλε επιστολή στη Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, με την οποία ζητά να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής του clawback σε 120 δόσεις και στους γιατρούς που εκ παραδρομής, δεν υπέβαλλαν το σχετικό αίτημα.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:

«Ένας μεγάλος αριθμός μελών μας, εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν το σχετικό αίτημα καταβολής του ποσού του clawback σε δόσεις, ως υφίσταται η δυνατότητα αυτή δυνάμει της υπ΄ αριθμόν Β2β/οικ. 72308/2021 (ΦΕΚ Β 5436) Υπουργικής Απόφασης.

Όπως είναι γνωστό στην ως άνω Υ.Α., προβλέπεται η δυνατότητα οι ανείσπρακτες οφειλές των παρόχων/προμηθευτών υπηρεσιών υγείας για το έτος 2020 να εντάσσονται σε ρύθμιση σε δόσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα. Πολλοί εκ των ιατρών- μελών μας εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν την σχετική δήλωση, όπως ορίζεται ανωτέρω. Όπως αντιλαμβάνεστε, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την δυνατότητα ένταξης της πληρωμής του clawback σε δόσεις και για αυτούς τους γιατρούς, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε αφανισμό, καθώς όπως γνωρίζετε τα ποσά στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι υπέρογκα.

Ενόψει των ανωτέρω αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας και την σχετική ενημέρωση μας».

Το 20-40% της συνολικής ποσότητας αίματος δίδεται για τη διαχείριση ατόμων με αιμοσφαιρινοπάθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που φέτος έχει μήνυμα «Ζούμε, επειδή ΕΣΥ προσφέρεις», η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), ευχαριστεί τους εθελοντές αιμοδότες σε όλο τον κόσμο για τη δωρεά τους σε αίμα. Σύμφωνα με δεδομένα που προκύπτουν από την «Παγκόσμια Ανασκόπηση Θαλασσαιμίας 2022» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) , περίπου 20-40% της συνολικής ποσότητας αίματος δίδεται για τη διαχείριση ατόμων με αιμοσφαιρινοπάθειες (κυρίως β-θαλασσαιμία) σε Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, ενώ παρόμοια είναι τα ποσοστά και σε άλλες χώρες ανάλογα με τον επιπολασμό αυτών των ασθενειών. Ωστόσο, τόσο η ίδια μελέτη όσο και στοιχεία που προέρχονται από τον ΠΟΥ  επισημαίνουν πως, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, οι υπηρεσίες αίματος αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρές προκλήσεις στη διάθεση επαρκών ποσοτήτων αίματος και πλάσματος, και στην εξασφάλιση, παράλληλα, της ποιότητας και της ασφάλειάς τους, με αποτέλεσμα πάνω από 70% των ασθενών να αναφέρουν επαναλαμβανόμενες διακοπές ή αναβολές στις τακτικές μεταγγίσεις αίματος, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερες από 15 φορές ετησίως. Παρά τις σημαντικές ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται στη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλές και επαρκές αίμα,  η Κύπρος κρατά με υπερηφάνεια τα σκήπτρα της εθελοντικής αιμοδοσίας σε αναλογία πληθυσμού ανά το παγκόσμιο και είναι, εδώ και χρόνια, αυτάρκης στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε αίμα. Στο πλαίσιο ανάδειξης της Παγκόσμιας Ημέρας, η ΔΟΘ έχει ετοιμάσει μια διαδικτυακή  μικροκαμπάνια με μηνύματα και γραφικά για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ θα μοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθόλη τη διάρκεια του μήνα Ιουνίου ιστορίες ασθενών από όλο τον κόσμο των οποίων η ζωή συνεχίζεται χάρη στην αιμοδοσία.

Ψυχική Υγεία: Eπανασύνδεση στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, πρώτη ημέρα του SNF Nostos Conference, οι Διάλογοι του ΙΣΝ, στο πλαίσιο μιας δυναμικής συνεργασίας με το SNF Agora Institute του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, πραγματοποιούν στις 16:00 ζωντανή συζήτηση στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με τίτλο Ψυχική Υγεία: Eπανασύνδεση στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.

Ο Peter Ditto, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο California, Irvine και η Lilliana Mason, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, συναντούν την Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλο του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια των Διαλόγων και δημοσιογράφο και μιλούν τον αντίκτυπο της πόλωσης στην ψυχική υγεία.

Όπως αναφέρει η Lilliana Mason, «το πρόβλημα προκύπτει όταν η κομματική πολιτική εθνικοποιείται τόσο πολύ που οι άνθρωποι προσκολλώνται στην ταυτότητά τους σε σημείο που να μην μπορούν καν να σκεφτούν να ψηφίσουν άλλο κόμμα. Σκέφτονται μόνο τα μεγάλα εθνικά ζητήματα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. (…) Πιστεύω ότι η τοπική πολιτική είναι μία από τις πλατφόρμες όπου μπορούμε να βρούμε λύσεις».

Η πόλωση, η οποία προκύπτει όταν ο πολιτικός λόγος «ενθαρρύνει ισχυρούς κομματικούς ή ιδεολογικούς διαχωρισμούς (…) μέσω της διάκρισης ανάμεσα “εμάς” και “αυτούς”», παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ρητορική, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του iMEdD Lab σε συνεργασία με το Datalab του ΑΠΘ και το ChatGPT. Επιπλέον, επηρεάζει την αντίληψη των πολιτών για την πολιτική, διαμορφώνοντας καθοριστικά τις ηθικές τους αντιλήψεις.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, η πολιτική αποτελείται από δύο πλευρές με διαφορετικές απόψεις, αλλά με τις ίδιες προθέσεις», σχολιάζει ο Peter Ditto και προσθέτει πως «ωστόσο, η σημερινή πολιτική έχει εξελιχθεί στο να βλέπουμε την αντιπολίτευση ως κάτι ηθικά λανθασμένο ή ακόμη και κακό, αντί απλώς να έχει διαφορετικές ιδέες. Αυτή η ηθική σύγκρουση προκαλεί δυσφορία και προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και κατάρρευση των κοινωνικών δεσμών».

Παρέμβαση στη συζήτηση θα κάνει και η Διευθύντρια του SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Hahrie Han.

Πώς εξαπλώνεται η λοίμωξη από πυογόνο στρεπτόκοκκο

Με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα στρεπτόκοκκου στη χώρα μας, η ιατρός βιοπαθολόγος, PhD, FCAP, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Λουκία Ζέρβα, σε άρθρο της περιγράφει ποιες είναι οι λοιμώξεις που προκαλούνται συνήθως από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο, πως εξαπλώνονται οι λοιμώξεις και ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές.

Όπως αναφέρει, η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus pyogenes, δηλαδή τον πυογόνο στρεπτόκοκκο (ΠΣ), ή στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (Group A Streptococcus, GAS). Ο ΠΣ κατατάσσεται στα σημαντικά παθογόνα και αυτό οφείλεται στη δομή του και στα ένζυμα/τοξίνες που ενδέχεται να παράγει. Αποικίζει ασυμπτωματικά κυρίως τον ρινοφαρυγγικό βλεννογόνο (15-20% στα παιδιά, 5% στους ενήλικες) και το δέρμα. Στις ανατομικές αυτές θέσεις εμφανίζονται και οι συχνότερες λοιμώξεις που προκαλεί (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα και μολυσματικό κηρίο), εάν ο αποικισμός (φορία) εξελιχθεί σε νόσο, και από αυτές μεταδίδεται σε νέο ξενιστή, δεδομένου ότι ο άνθρωπος αποτελεί την μοναδική οικολογική φωλεά του. Η εξέλιξη από φορία σε νόσο εξαρτάται από τα παθογονικά χαρακτηριστικά του στελέχους και από το γενετικό υπόστρωμα και την κατάσταση υγείας του ξενιστή. Ο μικροοργανισμός διασπείρεται κυρίως μέσω σταγονιδίων κατά τον βήχα ή φτάρνισμα του ασθενή ή του φορέα, και με τη στενή επαφή, ιδιαίτερα στις δερματικές λοιμώξεις. Επίσης μεταδίδεται μέσω επιφανειών ή αντικειμένων που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα (πόμολα, διακόπτες), τα οποία αγγίζουμε με τα χέρια μας και με τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουμε το παθογόνο στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας.  Η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες επιπλοκές που διακρίνονται στις πυώδεις και στις μη πυώδεις:

-Πυώδεις επιπλοκές.

Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί τοπικά σε παρακείμενους ιστούς, όπως παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια) και αυτιά, ενδεχομένως προκαλώντας αποστήματα.

Μη-πυώδεις επιπλοκές.

Σε αυτές ανήκουν η μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα και ο ρευματικός πυρετός, σοβαρότατη επιπλοκή κατά την οποία προσβάλλονται η καρδιά, οι αρθρώσεις, το νευρικό σύστημα και το δέρμα.

Οι διεισδυτικές λοιμώξεις συγκαταλέγονται στο φάσμα των σοβαρών κλινικών εκδηλώσεων του ΠΣ σηματοδοτώντας την ικανότητά του να μεταναστεύει σε φυσιολογικά άσηπτους ιστούς. Σε αυτές ανήκουν η κυτταρίτιδα και η βακτηριαιμία, η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο του τοξικού σοκ. Αυτές μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα λόγω των παιδιατρικών περιστατικών που αναφέρθηκαν από το 2022 και μετά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα: Σχετίζεται το φαινόμενο με πιθανή ανάδυση «νέων» στελεχών αυξημένης παθογονικότητας? Αντανακλούν τα περιστατικά μία πραγματική αυξημένη συχνότητα διεισδυτικής νόσου δεδομένης της μη συστηματικής καταγραφής τους καθολικά? Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο σημαντικότερος αιτιοπαθογόνος παράγοντας της αναφερόμενης αύξησης περιστατικών φαρυγγοαμυγδαλίτιδας /οστρακιάς σχετίζεται με την προηγούμενη κοινωνική απομόνωση λόγω COVID19.

ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπληρώματα διατροφής για απώλεια βάρους

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση των προϊόντων «W-loss» και «Ideal Forte», τα οποία διαφημίζονται στο διαδίκτυο ως συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους. Τα σκευάσματα αυτά δεν είναι γνωστοποιημένα συμπληρώματα διατροφής. Επίσης, δεν νομιμοποιούνται να φέρουν ισχυρισμούς περί απώλειας βάρους.

Τα «W-loss» και «Ideal Forte» διακινούνται διαδικτυακά μέσω ιστοσελίδων, ενώ οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την κυκλοφορία τους είναι άγνωστες. Επισημαίνεται ότι κατά την παραγγελία των προϊόντων μέσω των ιστοσελίδων, οι καταναλωτές καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια έτοιμη φόρμα παραγγελίας, χωρίς να γνωρίζουν είτε που απευθύνουν τα στοιχεία τους, είτε ποιος θα τα διαχειριστεί, είτε την εταιρεία που έχει τη νομική ευθύνη του προϊόντος. Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους είτε το «W-loss», είτε το «Ideal Forte», να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

 

Ωνάσειο: Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Κληρονομικών Καρδιολογικών Παθήσεων

Ως το πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Κληρονομικών Καρδιολογικών Παθήσεων στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε με σχετικό ΦΕΚ τον περασμένο Φεβρουάριο η Μονάδα Κληρονομικών Παθήσεων της Καρδιάς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στους εξής άξονες: α. την παροχή ολοκληρωμένης και υψηλής ποιότητας φροντίδας υγείας σε ασθενείς που πάσχουν από σπάνια και πολύπλοκα νοσήματα, β. τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας, γ. την ενίσχυση της συνεργασίας και της δικτύωσης με άλλα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο και γ. την ανάπτυξη της συνεργασίας με συλλόγους ασθενών που πάσχουν από σπάνια και πολύπλοκα νοσήματα της καρδιάς.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, είναι ένα από τα ελάχιστα Ευρωπαϊκά Κέντρα, όπου ασθενείς με Κληρονομικά Καρδιολογικά Νοσήματα και οι συγγενείς τους αντιμετωπίζονται συνολικά. Αυτό επιτυγχάνεται με την ευρεία καρδιολογική διερεύνηση από εξειδικευμένη Κλινική Μονάδα και τη Γενετική Ανάλυση από το Εργαστήριο Καρδιογενετικής του Ωνασείου, έως την παραπομπή στα Τμήματα Ηλεκτροφυσιολογίας, Καρδιακής Ανεπάρκειας και Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου για θεραπευτική αντιμετώπιση.  Ήδη, στο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης έχουν παραπεμφθεί απ’ όλη την Ελλάδα, έχουν διερευνηθεί κλινικά και γενετικά και παρακολουθούνται περισσότεροι από 3.500 ασθενείς και συγγενείς τους. Η παρακολούθηση των περισσότερων από αυτούς γίνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Εμβληματικής δράσης για τον «Νεανικό Αιφνίδιο Θάνατο».

Ο επόμενος στόχος για το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Κληρονομικών Καρδιολογικών Παθήσεων είναι να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς ERN GUARD – Heart. Όπως δήλωσε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου, Αναπληρωτής Διευθυντής Άρης Αναστασάκης: «Η αποστολή του ERN GUARD-Heart είναι να διευκολύνει την πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία σπάνιων & κληρονομικών παθήσεων και η μετάβαση, αυτή να είναι εύκολη».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης δήλωσε: «Η αναγνώριση της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων της Καρδιάς του ΩΚΚ ως πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Κληρονομικών Καρδιολογικών Παθήσεων στην Ελλάδα (Center of Excellence) και μάλιστα μέσα σε πλαίσιο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών είναι μία θετική εξέλιξη για την Ελληνική Ιατρική και τη φροντίδα των ασθενών με σχετικά σπάνια νοσήματα. Αξίζουν συγχαρητήρια στους Ιατρούς που συμμετέχουν στη Μονάδα.  Ο δεύτερος βαθμός πιστοποίησης που είναι Ευρωπαϊκός είναι το επιθυμητό δεύτερο βήμα, που ευελπιστούμε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα».

 

Βασιλεία Παπαγιαννοπούλου, GSK: Επένδυση στον δια βίου εμβολιασμό

Η επένδυση στον δια βίου εμβολιασμό αποτελεί την πιο οικονομικά αποδοτική επένδυση δημόσιας υγείας, δήλωσε στο χθεσινό 8ο συνέδριο ΗΤΑ, η Βασιλεία Παπαγιαννοπούλου, Government Affairs & Market Access Director, GSK. Όπως ανέφερε, κάθε ένα ευρώ που επενδύεται για εμβολιασμό ατόμων άνω των 50 ετών φαίνεται να αποδίδει 4πλάσιο όφελος στα έσοδα της Πολιτείας. Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη όσον αφορά τις διαδικασίες αξιολόγησης των εμβολίων είπε ότι παρατηρείται σημαντική ετερογένεια μεταξύ των κρατών. Για την  Ελλάδα ανέφερε ότι ενώ οι χρόνοι ένταξης εμβολίων στο θετικό κατάλογο από τη στιγμή που θα αξιολογηθούν είναι σχετικά μικροί (περίπου ένας μήνας), απουσιάζουν νομοθετημένα κριτήρια και χρόνοι για την ένταξη των εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να περνούν μήνες μετά την έγκριση ενός εμβολίου μέχρι να καταστεί εφικτή η συνταγογράφησή του. Το Vaccines Europe, προτείνει 4 αρχές ώστε τα συστήματα αξιολόγησης  των εμβολίων να είναι πιο έγκαιρα, συμμετοχικά, συνεκτικά και διαφανή,  ανέφερε η κ Παπαγιαννοπούλου,  ωστόσο το πιο σημαντικό όπως είπε είναι η διάθεση για συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να εγκατασταθεί στα κράτη μια συνεκτική διαδικασία αξιολόγησης των εμβολίων που θα ευνοεί την έγκαιρη πρόσβαση του πληθυσμού σε αυτά.

Ευρωπαϊκός Κανονισμός HTA: Tι να περιμένουν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Tις επιπτώσεις του κανονισμού HTA της ΕΕ για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τι πρέπει αυτές να προβλέψουν, ως προετοιμασία για το 2025, ανέπτυξε στην ομιλία του στο 8ο Συνέδριο ΗΤΑ ο Matias Olsen, Public Affairs & Policy Manager της EUCOPE. Όπως τόνισε, ο κανονισμός HTA της ΕΕ θα καθιστά υποχρεωτική για τις εταιρείες την υποβολή φακέλου για αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας σε επίπεδο ΕΕ (κοινή κλινική αξιολόγηση). Ενώ η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα απέτρεπε την αλληλοεπικάλυψη των κλινικών αξιολογήσεων, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός έχει αμβλύνει την υποχρέωση των κρατών μελών να χρησιμοποιούν τις κοινές κλινικές εκθέσεις. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο μιας συνεχούς- και σε πολλές περιπτώσεις αυξημένης- επιβάρυνσης για τις εταιρείες, λόγω σειράς αιτήσεων για παροχή πρόσθετων δεδομένων σε επίπεδο κράτους-μέλους. Η ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η 12η Ιανουαρίου 2025. Στο ενδιάμεσο διάστημα το EUnetHTA21 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσουν διαδικαστικούς κανόνες και τη μεθοδολογία για το ευρωπαϊκό HTA.

Όπως τόνισε ο Matias Olsen, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών HTA στα κράτη-μέλη απαιτεί σημαντικούς διοικητικούς και οικονομικούς πόρους και χρόνο και μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις πρόσβασης σε νέα φάρμακα. Η διαδικασία HTA της ΕΕ θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντική εναρμόνιση των υφιστάμενων μεθοδολογιών και ευρεία υιοθέτηση των κοινών εκθέσεων HTA της ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόσθετων κλινικών αξιολογήσεων που απαιτούνται σε επίπεδο κρατών-μελών, με αυξανόμενο φόρτο και καθυστερήσεις.

Ειδικότερα:

  • Η διαδικασία HTA της ΕΕ θα πρέπει να καθιερώσει μια κοινή μεθοδολογία αποδεκτή σε όλα τα κράτη μέλη, π.χ. για έμμεσες συγκρίσεις θεραπείας, για να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του κανονισμού ΕΕ για την HTA.
  • Παρά το γεγονός ότι ο βαθμός αβεβαιότητας που είναι αποδεκτός από κάθε κράτος-μέλος μπορεί να διαφέρει, θα πρέπει να καθοριστούν κατώτατα όρια σε επίπεδο ΕΕ για την αποφυγή πολλαπλών και διπλών αξιολογήσεων, με πρόσθετες απαιτήσεις αποδεικτικών στοιχείων.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Πρόταση άσκησης για παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης

Στην πρόταση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος για την παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης με άσκηση  στην τεχνική του design thinking, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες στο χθεσινό 8ο συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.

Όπως είπε έχει γίνει η προετοιμασία και στόχος είναι το εγχείρημα να ξεκινήσει άμεσα.

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας τόνισε επίσης τη σημασία του να μετριέται το τι παίρνουμε, δηλαδή τα health outcomes, πράγμα πολύ σημαντικό για τους ασθενείς, γι’ αυτό όπως είπε είναι ζωτικής σημασίας τα μητρώα.

Σκοπός της Ένωσης Ασθενών σημείωσε, είναι να επιτευχθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ισότιμη πρόσβαση στην καινοτομία και παράλληλα η βιωσιμότητα  του Συστήματος Υγείας και θεωρεί ότι όλα τα εργαλεία που έχει η Πολιτεία στη διάθεσή της για να επιτευχθεί αυτό ( ΗΤΑ, διαπραγμάτευση τιμών, εφαρμογή και την τήρηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων) είναι ενιαία συνδεδεμένα και εάν από αυτά δεν λειτουργεί τότε όλο το εγχείρημα δεν θα αποδώσει.

Ο κ Δέδες, δήλωσε για ακόμα μια φορά τη σημασία του ρόλου των ασθενών στη λήψη αποφάσεων στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, γι’αυτό και όπως είπε, η Ένωση φροντίζει για την ενημέρωση και την εκπαίδευσή τους ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν με τον κατάλληλο τρόπο. Υπογράμμισε επίσης ότι για τη σωστή λήψη αποφάσεων είναι απαραίτητη η πρόσβαση στα δεδομένα.

 

Χαρά Κανή: Γιατί έχει νόημα να επεκταθεί στη χώρα μας η σάρωση ορίζοντα

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα  Σάρωσης Ορίζοντα (Horizon Scanning) στη χώρα μας, γιατί έχει νόημα να επεκταθεί η εφαρμογή του και σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα, αναφέρθηκε η Χαρά Κανή, Φαρμακοποιός, ΜSc, PhD, Διεύθυνση Φαρμάκου ΕΟΠΥΥ, Τμήμα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων, στην ομιλία της στο 8ο συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.

Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα ενώ υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια συζήτηση για τη σάρωση ορίζοντα, για πρώτη φορά νομοθετήθηκε το 2022 με τον Ν. 4131. Αναφέρθηκε στην υπουργική απόφαση, η οποία εξειδικεύει το πώς θα εφαρμοστεί η σάρωση ορίζοντα, η οποία έγινε μετά από εισήγηση του ΕΟΠΥΥ τον Νοέμβριο του 2022 και κλήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες να αναφέρουν ποια φάρμακα θα φέρουν στη χώρα το επόμενο έτος για αποζημίωση. Η πρώτη αυτή αναφορά παραδόθηκε στο υπουργείο Υγείας το Φεβρουάριο του 2023. Με βάση τη νομοθεσία, στόχος της σάρωσης ορίζοντα είναι να βοηθήσει την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΕΑΑΦΑΧ) και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στον προγραμματισμό εργασιών και στην οργάνωση των απαιτούμενων πόρων και υπάρχει μια υποχρεωτικότητα στην υπουργική αυτή απόφαση που αφορά την υποχρέωση των εταιρειών να δηλώσουν την πρόθεσή τους, όμως εάν δεν υπάρξει τελική κατάθεση, δεν υπάρχει κάποια κύρωση. Είναι σημαντικό στο τέλος του χρόνου να ελεγχθεί η απόκλιση μεταξύ την πρόθεσης προς κατάθεση και της τελικής κατάθεσης, ώστε να υπάρξει ενδεχομένως κάποια νομοθετική διόρθωση, επεσήμανε η κ. Κανή. Σημαντικό είναι επίσης ότι η νομοθεσία προβλέπει την εμπλοκή και άλλων μερών που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα (ΕΟΦ, Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο και οι αναγνωρισμένες από το ΚΕΣΥ ιατρικές ειδικότητες.

Ειδικότερα, η κ. Κανή ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα κριτήρια προτεραιότητας. Επίσης, ανέφερε ως προκλήσεις την αδυναμία ή άρνηση των εταιρειών να δώσουν εκτιμήσεις για τις πωλήσεις ενός προϊόντος για την επόμενη 3ετία, τον τρόπο και το χρονικό διάστημα που θα δημοσιεύονται οι αναφορές, καθώς και τη δημιουργία υποδομών για την ομάδα των ειδικών που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το έργο (Περιγραφή θέσεων, Ανάπτυξη βιογραφικού, Υπολογισμός ωρών ανά εργασία).

Παρότι τα στοιχεία που κατέθεσαν οι ΚΑΚ δεν είναι δημοσιεύσιμα στη φάση αυτή από τον ΕΟΠΥΥ, η κ. Κανή ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ κοντά στα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΜΑ, σύμφωνα με τα οποία κατά μέσο όρο έχουμε 50 περίπου δραστικές ανά έτος. Συνολικά έχουμε 90 αιτήσεις που περιλαμβάνουν και επεκτάσεις ενδείξεων, με το 25% αυτών να αφορά ορφανά φάρμακα. Επίσης, 13 προϊόντα ανά έτος χαρακτηρίζονται ως prime, δηλαδή καινοτόμα.

Τα επόμενα βήματα του συστήματος στη χώρα μας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη πλατφόρμας κατάθεσης αιτημάτων.

Τέλος, μιλώντας για το άμεσο μέλλον του ΗΤΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κ. Κανή ανέφερε τον σημαντικό ρόλο που ενδέχεται να παίξει η συμμαχία International Horizon Scanning Initiative (IHSI), η οποία δημιουργήθηκε το 2019 από την ομάδα χωρών της Beneluxa στην οποία ανήκουν πλέον και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία. Η συμμαχία αυτή έχει δημιουργήσει ήδη και μια βάση δεδομένων (The Joint Horizon Scanning Database). Τον ρόλο αυτό ενθαρρύνει η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για το φάρμακο, που δίνει προβάδισμα στα δεδομένα που προέρχονται από τέτοιες συμμαχίες.