Η περιβαλλοντική τοξικότητα μπορεί να πυροδοτήσει την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η περιβαλλοντική τοξικότητα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, δήλωσε ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, Υπεύθυνος Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνση στην Κλινική Άγιος Λουκάς της Θεσσαλονίκης και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας για τη ΣκΠ, Αναστάσιος Ωρολογάς, σε εκδήλωση με θέμα: «Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου από τη δημοτική παράταξη «Αγαπάμε την πόλη μας» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Όπως ανέφερε ο κ Ωρολογάς, «εδώ και έναν χρόνο έχουμε εντοπίσει έναν σημαντικό εξωγενή παράγοντα, τον ιό Epstein Barr».  «Η σχετική αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 10.000.000 Αμερικανούς στρατιώτες έδειξε ότι όσοι εμφάνισαν Πολλαπλή Σκλήρυνση αργότερα στη ζωή τους ήταν κατά 99.9% θετικοί στον συγκεκριμένο ιό», εξήγησε. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, η εξέταση ανίχνευσης του ιού (IGG) είναι ο τρόπος για να επιβεβαιώσουμε μια διάγνωση ΣκΠ, υπογραμμίζοντας ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπεία για ΣκΠ και επιληψία, δεν πάσχουν! Σήμερα, πρόσθεσε, στο οπλοστάσιο των γιατρών υπάρχουν περίπου 20 φάρμακα. Ωστόσο, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιλέγεται τι θα δοθεί πρώτο, τι δεύτερο κ.ο.κ.

Επίσης, ανέφερε ότι στο τελευταίο ECTRIMS, τα τελευταία χρόνια επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί από την αρχή της διάγνωσης. Έτσι, τα ενέσιμα φάρμακα που παλιά αποτελούσαν θεραπείες δεύτερης και τρίτης γραμμής τείνουν να χορηγούνται ως πρώτης γραμμής και μετά να επιστρέφουμε σε αυτά τα φάρμακα, τα οποία άλλοτε χρησιμοποιούσαμε ως πρώτης γραμμής. «Οι τροποποιητικές θεραπείες της νόσου θα πρέπει να ξεκινούν από χθες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ωρολογάς. Για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου, αναφέρθηκε στη συνέχεια η Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, κα Λουκία Δραγαδινάκη. Η ειδικός αναφέρθηκε στην υψηλή θέση της μεσογειακής διατροφής και τόνισε τη σημασία της καλής ενυδάτωσης, αλλά και της φυσικής δραστηριότητας, της διατήρησης ενός κανονικού σωματικού βάρους, της μείωσης της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων, της μειωμένης κατανάλωσης αλκοόλ, των συχνών γευμάτων και της διακοπής του καπνίσματος. Για την ανάγκη της ψυχολογικής θεραπευτικής προσέγγισης, τόσο του ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση όσο και της οικογένειάς του, μίλησε η Κλινική Ψυχολόγος, Γεωργία Τσιρούκη.

«Ο ασθενής πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να φροντίζει και να αγαπά τον εαυτό του, θα πρέπει να αποδεχθεί την ασθένεια χωρίς αυτή να τον ακινητοποιήσει, θα πρέπει να νοηματοδοτεί την κάθε του μέρα και να διατηρήσει την ελπίδα του», σημείωσε η κα Τσιρούκη.

Περισσότερες οδηγίες για την άσκηση του ατόμου με Πολλαπλή Σκλήρυνση έδωσε ο Γυμναστής Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Προσαρμοσμένης Άσκησης Μάριος Τάτσης, επισημαίνοντας ότι «οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση θα πρέπει να γυμνάζονται με το δικό τους ρυθμό, με τη δική τους ένταση, χωρίς να φοβούνται να αθληθούν και χωρίς να φοβούνται ότι θα κουραστούν».

 

FDA: Ενισχυτική δόση εμβολίου που θα στοχεύει την υποπαραλλαγή  XBB.1.5 το φθινόπωρο

Ο FDA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συνέστησε στις εταιρείες παραγωγής εμβολίων Covid-19, να προχωρήσουν στην παραγωγή εμβολίου που θα στοχεύει ειδικά την υποπαραλλαγή της Όμικρον XBB.1.5 ή Κράκεν για το φθινόπωρο.

«Με βάση το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, ο FDA συμβουλεύουν τις κατασκευάστριες εταιρείες που θα επικαιροποιήσουν τα εμβόλια τους για την COVID-19, ότι θα πρέπει να αναπτύξουν εμβόλια με μονοσθενή σύνθεση XBB 1.5», ανέφερε η υπηρεσία σε δελτίο τύπου.

Αυτό το μονοσθενές εμβόλιο θα μειώσει την προστασία έναντι του αρχικού στελέχους του ιού που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, μια παραλλαγή που οι ειδικοί δεν αναμένουν να επιστρέψει και της οποίας η συνεχής συμπερίληψη στα εμβόλια μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα κατά νεότερων στελεχών. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων του FDA ψήφισαν ομόφωνα την Πέμπτη ότι το νέο εμβόλιο θα πρέπει να προστατεύει από ένα μόνο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 – αποκλίνοντας από τα επί του παρόντος διαθέσιμα δισθενή εμβόλια. Η σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη επιτροπή του ΠΟΥ που συνέστησε τον Μάιο τα ενημερωμένα εμβόλια να στοχεύουν ένα στέλεχος XBB του ιού και να μην συμπεριλαμβάνουν το αρχικό στέλεχος. Ο Peter Marks, διευθυντής του τμήματος του FDA που επιβλέπει τα εμβόλια, πρότεινε στη συνεδρίαση της επιτροπής την Πέμπτη τα επικαιροποιημένα εμβόλια να είναι διαθέσιμα γύρω στον Σεπτέμβριο, αναγνωρίζοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα. Σημείωσε ότι ο FDA θα χρειαστεί να συνεργαστεί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για να κάνει σύντομα μια σύσταση σχετικά με το εάν τα επιλέξιμα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα διαθέσιμα εμβόλια.

 

Φαρμακεία: Αύξηση στις πωλήσεις των αντιβηχικών κατά 16,9%

Αύξηση στις πωλήσεις μέσω φαρμακείων των αντιβηχικών αλλά και των καρδιολογικών φαρμάκων, καταγραφηκε την περίοδο από 15 Μαίου έως 4 Ιουνίου 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data.

Συγκεκριμένα, την περίοδο αναφοράς , οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (16/05/22 – 05/06/22) ως εξής:

Φάρμακα: +4,3% (+1,1 εκ.τμχ.)

Προϊόντα OTC: +4,8% (+292,2 χιλ.τμχ.)

Καλλυντικά: +2,2% (+57,3 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα διατροφής: -13,3% (-28,4 χιλ.τμχ.)

Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -20,6% (-422,2 χιλ.τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 16/05/22 – 05/06/222 είναι:

Στα Φάρμακα, η κατηγορία των Καρδιολογικών Φαρμάκων , αυξάνεται κατά: +4,5% (+260,9 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα OTC, τα Αντιβηχικά, αυξάνονται κατά: +16,9% (+172 χιλ.τμχ.)

Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Ομορφιάς, μειώνονται κατά:

-10,2% (-89,5 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά:

-11,2 % (-17,3 χιλ.τμχ.)

Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Συσκευών, η οποία περιλαμβάνει τα τεστ Πρωτεϊνών αλλά και τις Χειρουργικές Μάσκες, μειώνεται κατά: -53,9% (-344,5 χιλ.τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Διαμάχη  φαρμακοποιών και εργαστηριακών γιατρών  

Διαμάχη μεταξύ φαρμακοποιών και εργαστηριακών γιατρών για την πώληση strep-test από τα φαρμακεία, έχει ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση των εργαστηριακών γιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ), για πρακτική που εγκυμονεί κινδύνους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε απάντηση του προς τους γιατρούς του ΣΙΔΕΙΔΕΛ, χαρακτηρίζει συκοφαντικές και αντιεπιστημονικές τις δηλώσεις τους και επισημαίνει ότι «οι αναφορές στις επιστολές τους, ξεφεύγουν ακόμα και από τα όρια της γραφικότητας καθόσον, όπως όλοι θυμούνται, ήταν εκείνοι που αντέδρασαν, καθαρά για οικονομικούς λόγους, για τη διάθεση των self test και για τη διενέργεια των rapid test από τα φαρμακεία που όπως αποδείχθηκε, συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση κατά την πανδημία»…Τονίζει δε ότι «το strep test διακινείται νομίμως από τα φαρμακεία, καθώς έχει εγκριθεί η κυκλοφορία του από τον ΕΟΦ. Κατά αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό που διενεργεί το test, της άμεσης και τεκμηριωμένης διάγνωσης προκειμένου να προχωρήσει στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τον ασθενή, οποιαδήποτε ώρα και μέρα, ακόμα και όταν τα μικροβιολογικά εργαστήρια είναι κλειστά, ακόμα και στις παραμεθόριες περιοχές οπού αυτά δεν υπάρχουν».

Ο ΠΦΣ καταλήγοντας σημειώνει ότι θεωρεί ότι η υγειονομική κρίση που βιώνουμε δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης και όλοι οι υγειονομικοί οφείλουν να συστρατευθούν και να στηρίξουν την κοινωνία και την Πολιτεία, τονίζει ωστόσο ότι εάν ο συγκεκριμένος σύνδεσμος εξακολουθεί να βάλλει κατά των φαρμακοποιών με ευθείες αναφορές, θα προβεί σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του φαρμακευτικού κλάδου.

ΕΑΕ: Μετατροπή Ξενώνα σε Κέντρο Υποστηρικτικής Φροντίδας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η μεγάλη εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) στο χώρο του κτιριακού συγκροτήματος της στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται και λειτουργούν οι Ξενώνες φιλοξενίας καρκινοπαθών και το νεότευκτο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Στο σχετικό δελτίο τύπου της εταιρείας σημειώνεται ότι βασικός σκοπός της εκδήλωσης, που έγινε στο αίθριο του συγκροτήματος, ήταν να αντικρύσουν οι Θεσσαλονικείς ότι η υποστήριξη που παρείχαν με δωρεές, εθελοντική βοήθεια και με όποιον τρόπο μπορούσαν στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έπιασαν τόπο και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Η Ελληνική Αντικαρκινική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι το ένα από τα τριώροφα κτίρια των Ξενώνων, τη χρήση του διακράτησε, θα το μετατρέψει σε Κέντρο Υποστηρικτικής Φροντίδας, όπου οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ή έχουν επιβιώσει από τη νόσο, αλλά παρουσιάζουν προβλήματα, όπως πόνου, κινητικότητας, κούρασης, κατάθλιψης κ.λ.π. να μπορούν να βρουν εκεί την κατάλληλη συμβουλή και παρέμβαση για τα προβλήματά τους  με ιατρείο πόνου, με κινησιοθεραπεία με χορό, γυμναστική και χρήση πισίνας, βελονισμό, μουσικοθεραπεία, αρωματοθεραπεία κλπ όπως συμβαίνει σε όλα τα υγειονομικά προηγμένα κράτη.

Παράλληλα, η ΕΑΕ βρίσκεται κοντά στην επιλογή του κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία Ξενώνα ασθενών τελικού σταδίου όπου «οι συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα να θεραπευτούν να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τέλη της ζωής ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά».

 

 

«Συγγνώμη» Α. Λινού προς τους παιδιάτρους

Τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού, στις οποίες φάνηκε να συσχετίζει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με το ύψος της αμοιβής. Οι μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΙΣΘ) με ανακοινώσεις τους σχολίασαν αρνητικά τις δηλώσεις της κ Λινού, υπερασπιζόμενοι το έργο των γιατρών από όπου και ένα προέρχονται. Με αφορμή τις παραπάνω αντιδράσεις  η κ Λινού,  με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τονίζει τα εξής: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που μέσα από μια έκφρασή μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι δεν σέβομαι τον ιδιώτη γιατρό. Η δήλωση αυτή έγινε στα πλαίσια της παρουσίασης για την ανάγκη βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στόχος μου ήταν να αναδείξω την ειδικότητα της παιδιατρικής ως πρότυπο για το μέλλον, έτσι ώστε όλοι να έχουμε έναν οικογενειακό γιατρό που μπορεί να μας σταθεί και να μας στηρίζει όπως οι παιδίατροι στηρίζουν τόσες οικογένειες».

 

Έξι βάσεις μικρών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στην ηπειρωτική Ελλάδα

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εν αναμονή ασθενοφόρου, δήλωσε πως σε έξι μήνες από τώρα το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τη λειτουργία στην ηπειρωτική Ελλάδα έξι βάσεων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, για την κάλυψη δύσκολων περιοχών. Έτσι θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται γρήγορες διακομιδές με ελαφρά, μικρά ελικόπτερα, από περιοχές  σε βουνό και απομονωμένες περιοχές όπου ένα ασθενοφόρο χρειάζεται αρκετή ώρα για να φθάσει.  Η υπηρεσία, όπως είπε ο κ Μητσοτάκης, θα μισθωθεί

από το εξωτερικό, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε  δυνατότητες να την παρέχουμε εμείς.

Κατά των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη για τον έλεγχο του βάρους ο Π.Ο.Υ.

Σε συστάσεις κατά της χρήσης των γλυκαντικών ουσιών χωρίς ζάχαρη (NSS), για τον έλεγχο του βάρους ή τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν την ασπαρτάμη, την ακεσουλφάμη Κ, την αντβαντάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της. Οι νέες συστάσεις του Π.Ο.Υ. βασίζονται στα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης που συγκέντρωσε δεδομένα από 283 μελέτες σε ενήλικες, παιδιά, έγκυες και μεικτούς πληθυσμούς. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χρήση των NSS δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά.

Δείχνουν επίσης ότι η μακροχρόνια χρήση των NSS μπορεί να έχει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Διευκρινιστικά ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι, η βραχυπρόθεσμη χρήση NSS έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή μείωση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος σε ενήλικες χωρίς σημαντικές επιπτώσεις σε άλλες μετρήσεις παχυσαρκίας ή καρδιομεταβολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νηστείας γλυκόζης, της ινσουλίνης, των λιπιδίων του αίματος και της αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, σε μακροπρόθεσμη βάση, τα αποτελέσματα από προοπτικές μελέτες κοόρτης υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη NSS σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα από διάφορες αιτίες στους ενήλικες (στοιχεία χαμηλής έως πολύ χαμηλής βεβαιότητας). Όσον αφορά τον κίνδυνο για καρκίνο, τα αποτελέσματα από μελέτες υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης σακχαρίνης και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης (στοιχεία πολύ χαμηλής βεβαιότητα), ωστόσο σημαντικές συσχετίσεις για άλλους τύπους καρκίνου δεν παρατηρήθηκαν. Οι μελέτες στα παιδιά ήταν πολύ λιγότερες  και τα αποτελέσματα ήταν σε μεγάλο βαθμό ασαφή.

Τέλος, τα αποτελέσματα για τις έγκυες γυναίκες υποδηλώνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη NSS σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού (στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας) και πιθανώς παχυσαρκία στους απογόνους (στοιχεία πολύ χαμηλής βεβαιότητας).

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με NSS δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, δηλαδή φρούτα ή άλλες τροφές και ποτά χωρίς ζάχαρη», δήλωσε ο Francesco Branca, MD, PhD, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ, σε δελτίο τύπου. «Τα NSS δεν αποτελούν ουσιαστικούς διατροφικούς παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν τη γλυκύτητα στη διατροφή τους  ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους», πρόσθεσε. Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από άτομα με προϋπάρχον διαβήτη και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά, δήλωσε ο Οργανισμός. Η σύσταση δεν ισχύει για προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSSs, όπως οδοντόκρεμα, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ή για σάκχαρα χαμηλών θερμίδων και αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες). Επειδή η σύνδεση που παρατηρείται στα στοιχεία μεταξύ των NSS και των αποτελεσμάτων μιας νόσου μπορεί να συγχέεται από τα βασικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στη μελέτη και τα περίπλοκα πρότυπα χρήσης NSS, η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως «υπό όρους» από τον ΠΟΥ. «Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτή τη σύσταση μπορεί να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση στο πλαίσιο της στρατηγικής κάθε χώρας, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την έκταση της κατανάλωσης σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες», αναφέρει το δελτίο τύπου του ΠΟΥ.

 

 

Πρόληψη ψυχικών νοσημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Προγραμματική συμφωνία για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας και ευεξίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων υπέγραψαν ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνών Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος (ΥΙ) Αντώνιος Παπαγεωργίου.

Τα έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και χρήση εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και πρόληψη ψυχικών νοσημάτων.

Τα εν λόγω ψυχομετρικά εργαλεία θα δώσουν τη δυνατότητα στους αρμόδιους των ενόπλων δυνάμεων, να σχεδιάζουν στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας του ένστολου προσωπικού, με αποτέλεσμα τη διασφάλιση κι ενίσχυση του αξιόμαχου και της αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον, θα υπάρχει και σημαντικός ο κοινωνικός αντίκτυπος, καθώς η πρόληψη της ψυχικής νόσου και των πολυεπίπεδων συνεπειών της στο άτομο έχει αντίστοιχες επιδράσεις στην οικογένεια, αλλά και στην κοινότητα.

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ορίστηκε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τσαούσης. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σταθερά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει δράσεις και συνέργειες με φορείς της Πολιτείας και ευρύτερα, πάντα στο πλαίσιο του επιστημονικού έργου των μελών του, με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία ευρύτερα.

Madeleine Haig, LSE: Αξιολόγηση ψηφιακής καινοτομίας

Η Madeleine Haig, υπεύθυνη Ομάδας Έρευνας Ιατρικής Τεχνολογίας, London School of Economics, κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας της στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο HTA στην Αθήνα, παρουσίασε ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση ψηφιακής καινοτομίας για χρήση από ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Όπως ανέφερε, τα οικονομικά ζητήματα που τίθενται για τις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας είναι σημαντικά διαφορετικά από αυτά που αφορούν τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις παραδοσιακές ιατρικές συσκευές. Επεσήμανε ότι πολλές ψηφιακές τεχνολογίες υγείας συλλέγουν και αναλύουν συνεχώς εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες ασθενών σε πραγματικό χρόνο. Αυτό απαιτεί ασφάλεια δεδομένων και διατήρηση του απορρήτου. Το ερώτημα δεν είναι μόνο πώς αξιολογούμε τις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας, αλλά και πώς δημιουργούμε κατάλληλες μακροχρόνιες και προσαρμόσιμες μεθόδους αξιολόγησης που να μπορούν να διευκολύνουν την καινοτομία και την είσοδο στην αγορά όχι μόνο για τις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας του σήμερα αλλά και για εκείνες του αύριο. Η σχετική έρευνα του LSE αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, προκειμένου να αντιπροσωπεύονται τρία διαφορετικά αρχέτυπα του Συστήματος Υγείας. Το έργο ξεκίνησε με την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τον προσδιορισμό των υφιστάμενων πλαισίων ΗΤΑ για την υγεία. Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της έρευνας αναφορικά με τα οικονομικά χαρακτηριστικά, όπου προτείνονται κίνητρα καινοτομίας, σε μια προσπάθεια να βρεθούν νέοι τρόποι εισόδου των ιατρικών τεχνολογιών στην αγορά, πιο αποτελεσματικοί . Εκτός από καινοτόμους τρόπους συλλογής δεδομένων, οι ψηφιακές τεχνολογίες υγείας ενδέχεται να απαιτούν και καινοτόμους μηχανισμούς χρηματοδότησης για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών που λόγω έλλειψης στοιχείων από κλινική δοκιμή ή RCT, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με κατάλληλους μηχανισμούς χρηματοδότησης και συμφωνίες επιμερισμού κινδύνου (risk sharing agreements).

Συμπερασματικά, η Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας αποτελεί πρόκληση όσον αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας. Οι τομείς αξιολόγησης που προτείνονται είναι: οικονομικά χαρακτηριστικά, κλινικά χαρακτηριστικά, διακυβέρνηση δεδομένων, τεχνική και ασφάλεια, καθώς και προτιμήσεις χρηστών. Οι συμμετέχοντες πρότειναν δείκτες αξιολόγησης που υπερβαίνουν τα τρέχοντα ρυθμιστικά πλαίσια και τα πλαίσια HTA. Για παράδειγμα, έθεσαν ζητήματα ιδιοκτησίας δεδομένων, δυνατότητας εισαγωγής δεδομένων κ.ά.