ΗΠΑ: Η Pfizer προειδοποιεί για επικείμενη έλλειψη αντιβιοτικών για παιδιά

Η Pfizer, κατασκευάστρια εταιρεία του bicillin – μιας ενέσιμης μορφής αντιβιοτικού φαρμάκου παρατεταμένης δράσης από την ομάδα των πενικιλλινών– προειδοποιεί τους γιατρούς στις ΗΠΑ ότι τα σκευάσματα για παιδιά αναμένεται να εξαντληθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Τα σκευάσματα για ενήλικες αναμένεται επίσης να είναι σε έλλειψη, αλλά όχι να εξαντληθούν. Η εταιρεία έστειλε μια επιστολή στους κλινικούς γιατρούς την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία δημοσιεύτηκε από τον FDA  των ΗΠΑ. Το bicillin είναι ένα αντιβιοτικό ανάμεσα σε μια σειρά επιλογών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για τη θεραπεία κοινών παιδικών λοιμώξεων. Σύμφωνα με την Pfizer το bicillin δεν χρησιμοποιείται ευρέως στην παιδιατρική επειδή άλλα αντιβιοτικά, όπως η αμοξικιλλίνη, προτιμώνται για τα παιδιά. «Πρόκειται για μια μορφή πενικιλίνης μακράς δράσης: Οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μόνο μία έως δύο δόσεις και μετά τελειώνουν, αντί να παίρνουν αμοξικιλλίνη για πέντε έως επτά ημέρες», δήλωσε η Έριν Φοξ, φαρμακοποιός στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα που παρακολουθεί τις ελλείψεις φαρμάκων. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι ενέσεις είναι επώδυνες, «άρα σε κανέναν δεν αρέσει να τις χρησιμοποιεί, εκτός κι αν χρειαστεί». Στους ενήλικες, το bicillin είναι η συνιστώμενη θεραπεία για τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη σύφιλη. Η Pfizer αναφέρει ότι θα δώσει προτεραιότητα στην παρασκευή του σκευάσματός της για ενήλικες, οι οποίοι δεν έχουν τόσες πολλές εναλλακτικές. Η Έριν Φοξ συμφωνεί ότι αυτή είναι η σωστή κίνηση. «Το bicillin L-A για ενήλικες είναι πιο σημαντικό λέει, καθώς είναι το μόνο διαθέσιμο προϊόν για τη θεραπεία εγκύων ασθενών με σύφιλη».

Η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο. Έως και τα μισά μωρά που μολύνθηκαν με αυτόν τον τρόπο έχασαν τη ζωή τους λίγο πριν ή μετά τη γέννηση. Ακόμα κι αν ένα μωρό επιζήσει, μπορεί να αντιμετωπίζει ισοβίως συνέπειες από την λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης ή της κώφωσης. Τα ποσοστά της σύφιλης αυξήθηκαν πάνω από 30% το 2021 στους ενήλικες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις περιορισμένες προμήθειες της θεραπείας. Σύμφωνα με την Pfizer οι προμήθειες ήταν στα όριά τους το φθινόπωρο και το χειμώνα όταν το αντιβιοτικό αμοξικιλλίνη παρουσίασε έλλειψη και οι γιατροί άρχισαν να χρησιμοποιούν το bicillin ως προτεινόμενη εναλλακτική λύση.

 

Ο Barack Obama στο φετινό SNF Nostos Conference

Από τις 21 – 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το SNF Nostos Conference 2023, όπου σημαντικοί ομιλητές θα αναλύσουν, συζητήσουν και απενοχοποιήσουν  κάθε πτυχή της ψυχικής υγείας. Συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ερευνητές, επαγγελματίες του χώρου και ακτιβιστές από ένα ευρύ φάσμα κλάδων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί

πλήθος θεμάτων σχετικά με την ψυχική υγεία, όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και η σημασία των υποστηρικτικών μηχανισμών, ο ρόλος των τεχνών και της δημιουργικής έκφρασης, οι συνέπειες της μοναξιάς, επιτυχημένα παραδείγματα παρεμβάσεων από όλο τον κόσμο με την επιμέλεια της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, οι ψυχικές συνέπειες της κοινωνικής περιθωριοποίησης, η ψυχική υγεία των νέων και πολλά άλλα.

Το SNF Nostos Conference ξεκινάει με τη συζήτηση των Διαλόγων του ΙΣΝ, στις 21 Ιουνίου με τίτλο: «Ψυχική Υγεία: Επανασύνδεση στο κατακερματισμένο τοπίο». Η

συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας δυναμικής συνεργασίας με το SNF Agora Institute του Johns Hopkins University και με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του

μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development). Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama επιστρέφει για δεύτερη φορά στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), από όπου μίλησε το 2016 κατά τη διάρκεια της τελευταίας διεθνούς επίσκεψής του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του. Στο SNF Nostos Conference, ο Barack Obama θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών μαζί με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο.

 

Ρεκόρ κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στο Περού

Ρεκόρ κρουσμάτων έχει προκαλέσει το πρόσφατο ξέσπασμα του δάγκειου πυρετού στο Περού, με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν πάνω από 146.000 κρούσματα και 248 νεκρούς. Ο δάγγειος πυρετός είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια, πιο κοινή σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Τα συμπτώματα του δάγγειου πυρετού περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονους πονοκεφάλους, πρησμένους αδένες και εξανθήματα. Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης γνωστός ως «πυρετός των σπασμένων οστών», επειδή ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκκαλά τους.

Υπό την πίεση για τον χειρισμό της κρίσης, η υπουργός Υγείας του Περού, Rosa Gutiérrez, ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με περουβιανά μέσα ενημέρωσης η κα Gutiérrez είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι ο ιός θα περιοριζόντας εντός 15 ημερών. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε αποδέχτηκε την αποχώρηση της υπουργού της, δεσμευόμενη να «διπλασιάσει» τις προσπάθειες για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Ο κυκλώνας Yaku έφερε καταρρακτώδεις βροχές στα βόρεια της χώρας τον Απρίλιο και τον Μάιο, οδηγώντας σε τεράστια αύξηση του αριθμού των κουνουπιών, που μεταφέρουν την ασθένεια. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο επιφέρει περαιτέρω έντονες βροχοπτώσεις αργότερα μέσα στο έτος.  Την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος Boluarte κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις περισσότερες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, αν και τα περισσότερα από τα θύματα σημειώθηκαν στο βορρά.

 

Global Data: Το Mounjaro της Eli Lilly εξελίσσεται σε κορυφαία θεραπεία

Το Mounjaro της Eli Lilly ετοιμάζεται να γίνει η κορυφαία θεραπεία παχυσαρκίας και διαβήτη στον κόσμο, σύμφωνα με αναλυτές της GlobalData.

Στη μάχη στον τομέα των θεραπειών επόμενης γενιάς για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, μέχρι σήμερα την ηγετική θέση κατέχει η Novo Nordisk ως δημιουργός της σεμαγλουτίδης που ρυθμίζει το μεταβολισμό.

Ωστόσο, η Eli Lilly κερδίζει γρήγορα έδαφος και ετοιμάζεται να πάρει την πρώτη θέση στην αγορά με το σκεύασμά της Mounjaro (tirzepatide), σύμφωνα με μια νέα έκθεση της GlobalData.  Το Mounjaro,  εγκρίθηκε τον Μάιο του περασμένου έτους για τον διαβήτη τύπου 2, και πέτυχε μια ισχυρή κυκλοφορία. Το πρώτο τρίμηνο, ξεπέρασε τις προσδοκίες, σημειώνοντας πωλήσεις 569 εκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, το Mounjaro βρίσκεται στα πρόθυρα έγκρισης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Τον Απρίλιο, η εταιρεία δημοσίευσε τα αποτελέσματα τελευταίου σταδίου της δεύτερης δοκιμής της, σύμφωνα με τα οποία οι ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο να χάνουν κατά μέσο όρο το 15,7% του σωματικού τους βάρους. Η έγκριση από τον FDA θα μπορούσε να έρθει μέχρι το τέλος του έτους. Οι αναλυτές της GlobalData πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών κατέστησαν το Mounjaro την κορυφαία θεραπεία κατά της παχυσαρκίας στον κόσμο, με απώλειες έως και 22,5% του σωματικού βάρους σε ορισμένους ασθενείς και με τους μισούς ασθενείς  να πετυχαίνουν μείωση τουλάχιστον 20%.

«Η κορυφαία θεραπεία της Lilly για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας της παχυσαρκίας θα κερδίσει αναμφίβολα ευρεία υιοθέτηση από ασθενείς και παρόχους», δήλωσε ο αναλυτής της GlobalData, Akash Patel, σε μια ανακοίνωση. «Η έγκριση του Mounjaro το 2022 για τον διαβήτη τύπου 2 έχει ήδη οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες υγείας με δυνατότητα συνταγογράφησης να παρέχουν τη θεραπεία εκτός ετικέτας στους ασθενείς τους για να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος». Στο χρηματιστήριο η Lilly έχει ανέλθει στην πρώτη θέση στον κλάδο των βιοφαρμακευτικών προϊόντων με κεφαλαιοποίηση στα 420 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την μακροχρόνια κυριαρχία της Johnson & Johnson. Η εμφάνιση του Mounjaro έπαιξε σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην αύξηση της αξίας της Lilly από 151 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2021. Το Ozempic της Novo Nordisk εγκρίθηκε για τον Διαβήτη Τύπου 2 το 2017, αλλά η ζήτηση για τη θεραπεία GLP-1 έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς τα οφέλη απώλειας βάρους έχουν γίνει εμφανή. Το 2021, η εταιρεία κέρδισε έγκριση για την ένδειξη παχυσαρκίας και επώνυσε το φάρμακό της Wegovy για αυτή τη χρήση. Η GlobalData προβλέπει ότι οι πωλήσεις του Ozempic της Novo θα αυξηθούν κατά 23% το 2023, φτάνοντας τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της ODDO BHF δήλωσαν ότι αναμένουν από το Wegovy της Novo να πέσει πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις του Mounjaro αναμένεται να φτάσουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Οι αναλυτές της SVB Securities έχουν προβλέψει ότι οι πωλήσεις από το φάρμακο θα μπορούσαν να φτάσουν τα 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Εκατοντάδες συμμετέχοντες στο Run Bike Care 2023

Εκατοντάδες δρομείς και ποδηλάτες όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων ένωσαν τις δυνάμεις και τις φωνές τους την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, μέσα από τη φιλανθρωπική δράση του Run – Bike – Care, που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών – Φίλων Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο κέντρο της Αθήνας, στο Ζάππειο αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες έτρεξαν, περπάτησαν 5χλμ. και έκαναν ποδήλατο 10χλμ. χωρίς ανταγωνισμό, στηρίζοντας το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι». Στις 08:30 το πρωί έγινε η εκκίνηση της ποδηλατάδας 10χλμ. και στις 09:30 η εκκίνηση των δρομέων που έτρεξαν και περπάτησαν 5χλμ. με σημείο αφετηρίας και τερματισμού το εμβληματικό Ζάππειον Μέγαρον, που αποτελεί ιστορική κληρονομιά στον Ελληνικό Πολιτισμό. Με το μήνυμα «Τρέξε – Κάνε ποδήλατο – Ενημερώσου» οι ποδηλάτες διένυσαν δύο φορές την πανέμορφη διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας, για να ολοκληρώσουν τα 10χλμ., ενώ οι δρομείς και οι βαδιστές, μία φορά, κάνοντας τα 5χλμ.

Η δράση εκτός από την Αθήνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά και στη Θεσσαλονίκη, στη Σύρο, στη Σπάρτη, στο Γύθειο και σε άλλες πόλεις κάνοντας πράξη το σύνθημα του συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. «Τρέχουμε Πιο Γρήγορα Από Τον Καρκίνο». O Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. τίμησε όσους επέζησαν και θυμήθηκε όσους έφυγαν από τη ζωή λόγω του καρκίνου με το Run Bike Care, ενώνοντας τις φωνές όλων των ανθρώπων που έχουν ζήσει μια εμπειρία καρκίνου.

Τα έσοδα από τη φετινή διοργάνωση του Run – Bike – Care χρηματοδότησαν το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι», που αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους που δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2018 και από τότε δεν έχει πάψει να υποστηρίζει τους ανθρώπους στον οικείο χώρο τους με το να παρέχει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σε ογκολογικούς ασθενείς που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) βαρύτητα κατάστασης υγείας, β) αδυναμία μετακίνησης, γ) οικονομική & οικογενειακή κατάσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://bit.ly/3nmt8WV

ΕΟΦ: Ογκολογικό φάρμακο φέρεται να προκαλεί φυματίωση

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας για ογκολογικό φάρμακο, που φέρεται να προκαλεί φυματίωση.

Πρόκειται για το σκεύασμα prasletinib που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με θετικό σε σύντηξη RET (αναδιατεταγμένο κατά τη διαμόλυνση), προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), που δεν έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία με έναν αναστολέα του RET. Σε μία διερεύνηση των παγκόσμιων δεδομένων ασφάλειας εντοπίστηκαν 9 συνολικά περιστατικά φυματίωσης σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με pralsetinib, εκ των οποίων η πλειονότητα (7/9) εμφανίστηκε σε περιοχές όπου η φυματίωση είναι ενδημική. Τα

συμβάντα συνέβησαν σε ασθενείς με και χωρίς προηγούμενο γνωστό ιστορικό φυματίωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρθηκε εξωπνευμονική φυματίωση, όπως φυματίωση λεμφαδένων, περιτοναϊκή φυματίωση ή φυματίωση του νεφρού. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, πριν από την έναρξη της θεραπείας, οι ασθενείς θα πρέπει να αξιολογούνται για ενεργή και ανενεργή («λανθάνουσα») φυματίωση, σύμφωνα με τις τοπικές συστάσεις. Στους ασθενείς με ενεργή ή λανθάνουσα φυματίωση θα πρέπει να ξεκινά η καθιερωμένη αντιμυκοβακτηριακή θεραπεία πριν από την έναρξη της θεραπείας.

ΠΙΣ: Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία

Με αφορμή τα περιστατικά στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων των τελευταίων ημερών ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει:

Α) Οι στρεπτόκοκκοι είναι γνωστά μικρόβια για τα οποία υπάρχουν φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν. Σπανίως προκαλούν βαριά νόσο με τραγική κατάληξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει μικρά παιδιά και ευαίσθητοι ασθενείς να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή και φροντίδα, όταν αντιμετωπίζουν οξέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία, ούτε πανδημία στη χώρα μας, όπως και διεθνώς.

Β) Τα τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου, καίτοι πωλούνται από τα φαρμακεία, δεν προορίζονται για χρήση από τους ασθενείς. Για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας.

Επίσης θα πρέπει να γίνονται κατόπιν ιατρικών οδηγιών.

 

 

ΠΑΓΝΗ: Αυξάνονται τα περιστατικά υπερκόπωσης  

Να στελεχωθεί άμεσα το ΠΑΓΝΗ με μόνιμο προσωπικό και να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των διπλοβαρδιών, ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, καθώς, όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους, αυξάνονται ολοένα τα περιστατικά εργασιακής εξουθένωσης στο προσωπικό. «Πρόσφατα έχουμε ολοένα περισσότερες περιπτώσεις υγειονομικών, που καταρρέουν εν ώρα εργασίας εξαιτίας της υπερκόπωσης. Συγκεκριμένα δύο συναδέλφισσες, μια καθαρίστρια και μία νοσηλεύτρια του ΠΑΓΝΗ, χρειάστηκε τις τελευταίες μέρες να δεχτούν άμεση ιατρική παρέμβαση και νοσηλεία στο νοσοκομείο μας κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους. Πολλοί άλλοι εργαζόμενοι πάσχουν από μυοσκελετικά προβλήματα ή από αγχώδη διαταραχή, ενώ κάποιες νοσηλεύτριες έχουν πάθει ακόμη και κρίση πανικού εν ώρα υπηρεσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων που συνεχίζει ως εξής: «Είναι ανεξήγητο σε ένα νοσοκομείο με τουλάχιστον 600 οργανικές θέσεις κενές να καταρρέουν εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες; Είναι απίθανο να εκδηλώσουν συμπτώματα υπερκόπωσης ειδικευόμενοι που δουλεύουν ακόμη και 32 ώρες σερί ή που εφημερεύουν 8 ή και περισσότερες μέρες ανά μήνα ή νοσηλευτές που υποχρεώνονται σε διπλοβάρδιες; Είναι παράλογο να πάθει burn-out μια καθαρίστρια που καλύπτει μόνη της ολόκληρο κτήριο με 8-10 κλινικές, μία/ένας μεταφορέας που έχει την ευθύνη για όλες τις κλινικές τις νύχτες, μία νοσηλεύτρια που αναλαμβάνει 40-50 νοσηλευόμενους ασθενείς;

 

 

 

Προσπάθεια εξαπάτησης ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με δήθεν επιστροφή χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ

Με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί για προσπάθεια εξαπάτησης ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με δήθεν επιστροφή χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρεται, τις τελευταίες ημέρες, απατεώνες τηλεφωνούν σε ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς δήθεν για επιστροφή χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ άλλων ζητούν στοιχεία χρεωστικών-πιστωτικών καρτών προκειμένου δήθεν να προκαταβάλουν το ποσό της επιστροφής, ενώ ο πραγματικός σκοπός τους είναι η εν αγνοία τους χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού σας.

Η ανακοίνωση του ΙΣΑ κλείνει  με σύσταση προς τους γιατρούς να μην δίνουν σε κανένα τέτοια στοιχεία.

 

Ανάγκη Ενιαίου Οργανισμού ΗΤΑ για όλο το φάσμα των υπηρεσιών που συνθέτουν τη δαπάνη υγείας στην Ελλάδα  

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας στην Ελλάδα, οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλά και τα συμπεράσματα από την διεθνή εμπειρία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν  από 30 κορυφαίους ειδικούς σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα από το  Health Daily και την Boussias Events, που είχε τίτλο «Setting Goals for an innovative future».

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών θεσμικών φορέων, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF, τόνισαν ότι δεν αμφισβητείται το έργο των Επιτροπών Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και Διαπραγμάτευσης τιμών στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν. Πρόσθεσαν ότι οι επιστροφές εξακολουθούν να μην είναι βιώσιμες για τη Φαρμακοβιομηχανία, ωστόσο  χρειάζεται διάθεση για να αλλάξουν τα πράγματα και εμπιστοσύνη μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, η οποία για να αποκατασταθεί όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά δεδομένα. Η είσοδος των καινοτόμων φαρμάκων δείχνει σημάδια χειροτέρευσης καθώς σήμερα έχουμε φθάσει να μιλάμε για 654 μέρες μέχρι να υπάρξει πραγματική πρόσβαση ασθενών στο φάρμακο. Παράλληλα, στη χώρα μας το 50% των νέων φαρμάκων δεν εισήχθηκαν γιατί οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν υποβάλλει αίτηση, γεγονός που οφείλεται στις πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Όσον αφορά στις γενικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί ΗΤΑ, αναφέρθηκε ότι έχουν να κάνουν με τα υψηλά επίπεδα κλινικής αβεβαιότητας κατά τη στιγμή της έγκρισης, τα περιορισμένα δεδομένα για τη μακροπρόθεσμη κλινική αποτελεσματικότητα, με το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα γίνουν πιο προβληματικοί με την πάροδο του χρόνου και τέλος με τον αριθμό των ενδείξεων στα φάρμακα, ο οποίος αυξάνεται, ενώ δεν υπάρχει μια προσέγγιση χαρτοφυλακίου για την τιμολόγηση και αποζημίωση με βάση τις πολλαπλές ενδείξεις.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής ΗΤΑ στην Ελλάδα, δήλωσαν ότι υπήρξε δραστική μείωση των χρόνων αξιολόγησης στην Επιτροπή, από 160 ημέρες το 2020 να έχουμε φτάσει το Μάιο του 2023 στις 32 ημέρες. Από το 2020 μάλιστα η Επιτροπή έχει λάβει 13.114 αιτήματα για κατ’ εξαίρεση χορήγηση φαρμάκων σε 3,5 έτη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης εκ των οποίων τα 10.681 έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση, ενώ μόνο τα 2.433 αρνητική. Για το σύστημα Σάρωσης Ορίζοντα αναφέρθηκε ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ κοντά στα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΜΑ, σύμφωνα με τα οποία κατά μέσο όρο έχουμε 50 περίπου δραστικές ανά έτος. Συνολικά έχουμε 90 αιτήσεις που περιλαμβάνουν και επεκτάσεις ενδείξεων, με το 25% αυτών να αφορά ορφανά φάρμακα. Επίσης, 13 προϊόντα ανά έτος χαρακτηρίζονται ως prime, δηλαδή καινοτόμα. Όσον αφορά τις επιδόσεις και τη μελλοντική στρατηγική της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων τονίστηκε η ανάγκη στη χώρα μας να υπάρχει ένας ενιαίος οργανισμός τεχνολογιών υγείας που δεν θα αφορά μόνο στα φάρμακα, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα που συνθέτουν τη δαπάνη υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν το συνολικό όφελος του ΕΟΠΠΥ από τις διαπραγματεύσεις τιμών φαρμάκων 2020-2022 ανέρχεται στα 630εκ., με 578 προϊόντα να έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων, ενώ για το 2023 αναμένεται μια εξοικονόμηση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.