Δημιουργία εργαστηριακών αντιγράφων πρώιμων ανθρώπινων εμβρύων

Σημαντική πρόοδο έκαναν οι βιολόγοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν εργαστηριακά αντίγραφα ανθρώπινων εμβρύων  της πρώιμης περιόδου. Σε προεκτυπώσεις που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερις ερευνητικές ομάδες ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν διάφορα είδη ανθρώπινων βλαστοκυττάρων, ορισμένα γενετικά τροποποιημένα, για να δημιουργήσουν έμβρυα ersatz που μοιάζουν πολύ με πραγματικά έμβρυα ηλικίας έως και 14 ημερών, αντιγράφοντας μια περίοδο στην ανθρώπινη ανάπτυξη που είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Nature, η δημοσίευση των προεκτυπώσεων προκλήθηκε όταν η επικεφαλής μιας ομάδας, η αναπτυξιακή βιολόγος Magdalena Zernicka-Goetz, περιέγραψε εν συντομία τα αποτελέσματα της ομάδας της στη συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα Βλαστοκυττάρων (ISSCR) στη Βοστώνη το πρωί της Τετάρτης 14 Ιουνίου. Άλλοι επιστήμονες εξακολουθούν να αξιολογούν τους ισχυρισμούς των τεσσάρων ομάδων, αλλά ορισμένοι είναι ήδη εντυπωσιασμένοι.

«Η ομοιότητα με το φυσικό έμβρυο είναι αξιοσημείωτη», λέει ο αναπτυξιακός βιολόγος Jesse Veenvliet του Ινστιτούτου Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής Max Planck σχετικά με τα έμβρυα στο εργαστήριο με επικεφαλής τον βιολόγο βλαστοκυττάρων Jacob Hanna του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann. Εκτός από την αποσαφήνιση της πρώιμης ανθρώπινης ανάπτυξης, τα νέα μοντέλα εμβρύων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις γενετικές ανωμαλίες και να διερευνήσουν την ασφάλεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο εγείρονται σημαντικά ζητήματα βιοηθικής όσον αφορά τις εν λόγω δημιουργίες που πρέπει να διευθετηθούν . Για παράδειγμα, ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου, απαγορεύει την έρευνα σε δωρεά εμβρύων εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) που είναι άνω των 14 ημερών. Αλλά επειδή αυτά τα νέα μοντέλα σχηματίζονται από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, όχι από ωάρια και σπέρμα, αυτός ο νόμος δεν ισχύει για αυτά.

 

Αντικαταθλιπτικά και πρόληψη λοίμωξης Covid-19

Συσχέτιση μεταξύ αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και τη μόλυνση από κορονοϊό έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BMC Medicine,  η πιο συχνά συνταγογραφούμενη κατηγορία αντικαταθλιπτικών που ονομάζεται «εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης» (SSRI), μπορεί να έχουν προληπτικό ρόλο έναντι της μόλυνσης με Covid-19 και θα μπορούσαν να αποτελέσουν συμπληρωματική προσέγγιση στον μαζικό εμβολιασμό. Αναλύοντας τα αρχεία 5.664 ασθενών που εισήχθησαν για ψυχιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο «South London and Maudsley NHS Foundation Trust» στο πρώτο κύμα της πανδημίας, οι ερευνητές  διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με θετικό τεστ Covid-19 που είχαν πρόσφατα λάβει αντικαταθλιπτικά (90 ημέρες πριν από την εισαγωγή τους), ήταν κατά το ήμισυ λιγότεροι σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν λάβει αυτά τα φάρμακα.

Ο Νταγκ Άαρσλαντ, καθηγητής Ψυχιατρικής της Τρίτης Ηλικίας στο King’s College του Λονδίνου, ανέφερε ότι οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν τις επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών και σε άλλες ενδείξεις που περιλαμβάνουν εγκεφαλικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ενώ θα συνεχιστεί και η έρευνα όσον αφορά το ρόλο αυτών των φαρμάκων έναντι της λοίμωξης  Covid-19.

 

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης εκπροσώπων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την Υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου,

ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Δαραμήλας, ενημέρωσε την Υπουργό για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα ενέσιμα σκευάσματα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Πρότεινε μάλιστα τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού προκειμένου τα ήδη υπάρχοντα σκευάσματα καθώς και όσα αναμένεται να διατεθούν στην αγορά από το ΙΦΕΤ, μετά την έγκριση για τη διάθεσή τους από τον ΕΟΦ, να φτάσουν στα χέρια των πασχόντων από Διαβήτη που τα έχουν πραγματικά ανάγκη για τη διαχείριση της πάθησής τους. Ο κ. Δαραμήλας τόνισε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΗΔΙΚΑ και στο ΚΜΕΣ του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη, κατά το δυνατόν, ακριβής εκτίμηση των πασχόντων που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα. Ο πλέον ασφαλής και σίγουρος τρόπος για να φτάσουν οι θεραπείες αυτές στους πάσχοντες, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι η αυστηρή διάθεσή τους κατόπιν συνταγογράφησής τους.

Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι από δύο μηνών και πλέον ο Οργανισμός, έχοντας διαπιστώσει την υπέρμετρη αύξηση τόσο στη συνταγογράφηση, όσο και στις ποσότητες των συνταγογραφούμενων ενέσιμων σκευασμάτων, πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους, με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και αναστάτωση στους πάσχοντες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ ανέφερε ότι δόθηκε άδεια στο Ινστιτούτο, στις 31/03/2023, να εισάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει 9.000 περίπου συσκευασίες. Από αυτές έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής στην αγορά μερικές μόνο ποσότητες και στο ΙΦΕΤ, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρίου, δε γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί και δε διαθέτει κωδικούς και για τις υπόλοιπες περίπου 3.500 συσκευασίες του 1 mg, τριμηνιαίας θεραπείας, τη στιγμή που έχει εγκρίνει και έχει δώσει άδεια στο ΙΦΕΤ για την αγορά και εισαγωγή τους στη χώρα.

 

Αναγνώριση του Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής του ΕΚΠΑ ως «Εξειδικευμένου Διαγνωστικού Εργαστηρίου Σπάνιων Γενετικών Νοσημάτων»

Η Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος (ΕΣΑΕ) χαιρετίζει την επίσημη αναγνώριση του Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής (ΕΙΓ)  του ΕΚΠΑ από το Υπουργείο Υγείας ως  «Εξειδικευμένου Διαγνωστικού Εργαστηρίου Σπάνιων Γενετικών Νοσημάτων», καθώς και την επισημοποίηση της πολυετούς κοινής τους πορείας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο  ΕΙΓ και στην ΕΣΑΕ, με στόχο την από κοινού βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, προσφέροντας ασθενοκεντρικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και φροντίδας. Το Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής (ΕΙΓ)  του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  (ΕΚΠΑ) ιστορικά υπήρξε το πρώτο, πανελλαδικά, εργαστήριο που εφάρμοσε μεθόδους κυτταρογενετικής και μοριακής βιολογίας αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της Γενετικής στην Ιατρική.  Αναδύθηκε από το “Εργαστήριο Παιδιατρικής Κλινικής” του Π.Γ.Ν.Π.Α «Η Αγία Σοφία» (ΦΕΚ 190/Α’/1963) ενώ από το 1999, (ΦΕΚ 108/1999) αποτελεί αυτοτελές Εργαστήριο Γενετικής του ΕΚΠΑ και του εργαστηριακού τομέα του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας («Αγ. Σοφία»). Το ΕΙΓ ανέκαθεν αποτελούσε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο για τη διερεύνηση (διάγνωση), πρόληψη, συμβουλευτική και υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών με σπάνια γενετικά νοσήματα. Το 2023, μετά από χιλιάδες διαγνώσεις σπάνιων ασθενών, το ΕΙΓ αναγνωρίσθηκε και επισήμως από το Υπουργείο Υγείας ως  Εξειδικευμένο Διαγνωστικό Εργαστήριο Σπάνιων Γενετικών Νοσημάτων (ΦΕΚ Τεύχος Β΄2655/21.4.2023/ υπ. Αριθμ. Γ.Π. Υ.Π.Σχ./οικ. 22469), κατά αντιστοιχία με τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων (νόμος 4461/2017, ΦΕΚ Α 38/28.03.2017).

Με επίκεντρο πάντα τον ασθενή, και μετά από την πολύχρονη συνεργασία με τα Σωματεία Ασθενών με Σπάνια Νοσήματα, το ΕΙΓ προχώρησε σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.), η οποία συγκεντρώνει υπό τη σκέπη της 29 Συλλόγους, Σωματεία και ΑΜΚΕ και αποτελεί τον εθνικό φορέα εκπροσώπησης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS). Στόχος του Μνημονίου είναι η από κοινού βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, προσφέροντας ασθενοκεντρικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και φροντίδας.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ιατρών, άλλων επαγγελματιών υγείας και  βίοεπιστημόνων,  και της ενημέρωσης ασθενών, και ακολουθώντας την παράδοση ετών  το Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής διοργανώνει την ετήσια ημερίδα  του με θέμα: «Γενετική 2023: Εξελίξεις και Εφαρμογές στην Ιατρική́», που θα πραγματοποιηθεί́ με υβριδική́ μορφή́ (διαδικτυακά́ και με φυσική́ παρουσία) το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, στο Αμφιθέατρο του Χωρεμείου Ερευνητικού́ Εργαστήριου, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγιά Σοφία». Η εκδήλωση, που φέτος τιμάται με την συμμετοχή και εκπροσώπων των ασθενών,  είναι αφιερωμένη στη μνήμη της ομότιμης καθηγήτριας Αικατερίνης Μεταξωτού  πρωτεργάτριας και εμπνεύστριας  του ΕΙΓ.

Στόχος της ημερίδας είναι η  ανάδειξη των  ραγδαίων εξελίξεων στην διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση σπάνιων γενετικών νοσημάτων και της χρησιμότητας  της γενετικής  στην ιατρική πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, το επιστημονικό́ πρόγραμμα επικεντρώνεται στη μελέτη συχνών μονογονιδιακών- και ειδικότερα νευρομυϊκών- νοσημάτων, και  σε θεραπείες που διαμορφώνονται και καθοδηγούνται  από τη γενετική βλάβη (γονιδιακές θεραπείες).

Νοσοκομείο Σύρου: Ειδικευόμενοι άλλων ειδικοτήτων κάνουν γενική χειρουργική

Για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείου Σύρου, μίλησε σε τηλεοπτικό κανάλι, ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.ΝΟ.Σ. Ιωάννης Γαβριήλ. Όπως ανέφερε το νοσοκομείο μέχρι τέλος Ιουνίου βρίσκεται χωρίς γενικό χειρούργο και καλούν έναν γιατρό ιδιώτη για να κάνει χειρουργικές πράξεις, ενώ και οι ειδικευόμενοι άλλων ειδικοτήτων καλούνται να κάνουν γενική χειρουργική. Οι τρείς επιμελητές χειρουργοί που διαθέτει το νοσοκομείο, έτυχε να αρρωστήσουν  την ίδια χρονική περίοδο και αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο βρίσκεται χωρίς γενικό χειρουργό. Παράλληλα  οι συνταξιοδοτήσεις προκαλούν τεράστια κενά στις κλινικές του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει ούτε νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος ενώ οι 2 νεφρολόγοι έχουν αναλάβει τη θεραπεία 25 νεφροπαθών. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, τόσο των εργαζομένων  όσο και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, προς τη 2η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, η υποστελέχωση παραμένει. Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου για την ιατρική ετοιμότητα της Σύρου αυτή τη στιγμή, ο κ Γαβριήλ, απάντησε ότι δυστυχώς δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο το πλήθος των τουριστών που θα επισκεφθεί το νησί την καλοκαιρινή περίοδο αλλά ούτε καν τους κατοίκους του νησιού. Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να υπηρετήσουν στα νησιά και θα πρέπει να προκηρύσσεται το σύνολο των θέσεων στα νησιά.

 

 

 

Η ταινία «Rare Land» για τις σπάνιες παθήσεις στo Φεστιβάλ των Καννών

Η ταινία «Rare Land» του Ευθύμη Χατζή, η παραγωγή της οποίας επιχορηγήθηκε από την Chiesi Global Rare Diseases, επελέγη στο Short Film Corner (SFC)/Rendez Vous Industry του Φεστιβάλ των Καννών, ένα φόρουμ αφιερωμένο στους επαγγελματίες των ταινιών μικρού μήκους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε προβολή στην Marché du Film, τον κορυφαίο τόπο συνάντησης επενδυτών, παραγωγών και επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου και της διεθνούς κινηματογραφίας.

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό και σημαντικό, τόσο για τους συντελεστές όσο και για την Chiesi, να προβάλλεται η ταινία μικρού μήκους και το μήνυμά της για το ταξίδι ενός μικρού ασθενή με σπάνιο νόσημα και της οικογένειάς του, στην Marché du Film, σε μια Αγορά στην οποία συμμετέχουν 121 χώρες και 14.000 επαγγελματίες του χώρου. Η ταινία, μέσα από την κινηματογραφική διάσταση, αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα και τις προκλήσεις που βιώνουν οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα, από τη στιγμή της διάγνωσης έως τη θεραπεία. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τα προβλήματα του κοινωνικού στιγματισμού, του απομονωτισμού και τις δυσκολίες πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ευθύμης Χατζής ανέφερε «Είναι υπέροχο να βλέπεις αυτή την ιστορία του μικρού αγοριού, που αισθάνεται ασήμαντο και που ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό στην Ελλάδα, να ταξιδεύει στις Κάννες και να επικοινωνείται με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Εύχομαι αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το κοινό και να ανακαλύψει ο καθένας τη μοναδικότητα που κρύβεται μέσα του».

Με αφορμή την προβολή της ταινίας και ενόψει της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας και για τα ορφανά φάρμακα ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Ελλάδας και Κύπρου, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που το Φεστιβάλ των Καννών αποτέλεσε σταθμό στο ταξίδι ευαισθητοποίησης της ταινίας Rare Land για τις σπάνιες και εξαιρετικά σπάνιες παθήσεις. Η προβολή σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση αναδεικνύει και το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της ταινίας και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι οι προκλήσεις στο πεδίο των σπάνιων παθήσεων παραμένουν πολλές. Η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα για τα ορφανά φάρμακα, πρέπει να εξασφαλίζει τη στήριξη της καινοτομίας στον κλάδο, την έγκαιρη και ίση πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες, αλλά και την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Novo Nordisk: Aγωγές κατά σύνθετων εκδόσεων των Ozempic και Wegovy

Αγωγές κατά κατασκευαστών και πωλητών σύνθετων εκδόσεων των σκευασμάτων της για τον διαβήτη και την παχυσαρκία,  Ozempic και Wegovy αντίστοιχα, κατέθεσε η Novo Nordisk. Τρεις εβδομάδες μετά την προειδοποίηση του FDA ότι ορισμένα φαρμακεία παράγουν μη εξουσιοδοτημένες εκδόσεις των φαρμάκων για τον διαβήτη και την παχυσαρκία της Novo Nordisk, η εταιρεία κατέθεσε μήνυση κατά πέντε επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας  spa, κλινικές αδυνατίσμτος και φαρμακεία για ψευδείς διαφημίσεις, παραβίαση εμπορικών σημάτων και παράνομες πωλήσεις σύνθετων εκδόσεων Ozempic και Wegovy. Σε ένα email, εκπρόσωπος της Novo Nordisk ανέφερε  ότι η εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει αγωγές και εναντίον άλλων κατασκευαστών και πωλητών σύνθετων αντιγράφων. «Ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε πρόσθετες αγωγές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες εναντίον spa, κλινικών αδυνατίσματος και φαρμακείων σύνθετων ουσιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Novo. Όπως εξήγησε ο FDA τον περασμένο μήνα, ορισμένα φαρμακεία επιτρέπεται να παρασκευάζουν σύνθετες εκδόσεις θεραπειών που βρίσκονται σε έλλειψη. Αλλά στη βιασύνη τους να παράσχουν αυτά τα δημοφιλή φάρμακα, κυρίως για ασθενείς που θέλουν να χάσουν βάρος, ορισμένα φαρμακεία παρασκευάζουν εκδόσεις που δεν περιλαμβάνουν σεμαγλουτίδη – το βασικό ενεργό συστατικό των φαρμάκων GLP-1. Η Novo Nordisk λαμβάνει μέτρα κατά των spa και των κλινικών που δεν ενημερώνουν τους ασθενείς ότι χρησιμοποιούν σύνθετες εκδόσεις των Ozempic και Wegovy. «Αυτές οι παράνομες πρακτικές μάρκετινγκ και πωλήσεων, σε συνδυασμό με τη χρήση των εμπορικών σημάτων Novo Nordisk, έχουν δημιουργήσει υψηλό κίνδυνο σύγχυσης και εξαπάτησης των καταναλωτών», ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

 

Συνεχίζεται η διένεξη μεταξύ φαρμακοποιών και εργαστηριακών γιατρών

Συνεχίζεται η διένεξη μεταξύ φαρμακοποιών και εργαστηριακών γιατρών για τη διενέργεια rapid tests από τα φαρμακεία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να απαντά τα εξής στο Σύνδεσμο Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας:

«Σε απάντηση της αρχικής επιστολής του ΣΙΔΕΙΔΕΛ και της νέας επιστολής της ΠΟΣΙΠΥ, οι οποίες βρίθουν αβάσιμων χαρακτηρισμών και αντιφατικών απόψεων περί των δεδομένων χορήγησης strep-test, self-test και της διενέργειας των rapid test στην Ελλάδα και σε χώρες της ΕΕ, οφείλουμε να σας παραπέμψουμε στο Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στο οποίο αναφέρεται σαφέστατα ότι επιτρέπεται η πώληση των strep test από τα φαρμακεία και επίσης ότι η διενέργεια των strep-test μπορεί να πραγματοποιείται και από κλινικό ιατρό και από εξειδικευμένο λειτουργό υγείας, πέραν των εργαστηριακών ιατρών».

Βράβευση της Πρωτοβουλίας Working with Cancer στις Κάννες

Πέντε μήνες μετά το ξεκίνημά  της στο Νταβός και την επακόλουθη παγκόσμια αφύπνιση στο Super Bowl, η πρωτοβουλία Working with Cancer βραβεύτηκε στο Cannes Lions όπου της απενεμήθη το Grand Prix for Good,  που έχει σχεδιαστεί για να τιμά τη δημιουργικότητα  που επηρεάζει θετικά όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τον κόσμο γενικότερα. Έχοντας αποσπάσει  τη δέσμευση 600 και πλέον επιχειρήσεων, που επηρεάζουν περισσότερους από 20 εκατομμύρια υπαλλήλους, το Working with Cancer αποτελεί ένα  διαβιομηχανικό συνασπισμό, που οδηγεί την κοινωνική πρόοδο σε πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου, τερματίζοντας το στίγμα του καρκίνου στον εργασιακό χώρο. Το κίνημα ολοένα μεγαλώνει, καλύπτοντας εταιρικούς τομείς, συμπεριλαμβάνοντας και κυβερνήσεις  με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ανάληψη της δέσμευσης από το γαλλικό κράτος .

Ο Arthur Sadoun, παγκόσμιος CEO και Πρόεδρος του Publicis Groupe σχολίασε: «Εκ μέρους των 600 εταιρειών που έχουν ήδη δεσμευτεί, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά την κριτική επιτροπή που έθεσε το Working with Cancer σε ένα άλλο επίπεδο παγκόσμιας ευαισθητοποίησης. Η απόκτηση του Grand Prix  for Good δείχνει τι είναι δυνατό να καταφέρουμε όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια  θετική αλλαγή. Δεν υπάρχουν τόσες πολλές αιτίες ή κοινωνικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να επηρεάσουμε πλήρως ως κλάδος . Η διαγραφή του στίγματος του καρκίνου στον εργασιακό χώρο είναι κάτι που μπορούμε να αναλάβουμε και να αλλάξουμε για πάντα». Ο Mel Routhier, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Υγείας και Ευεξίας και CCO της VMLY&R Chicago, πρόσθεσε: «Στο Working with Cancer δεν είδαμε μόνο μια εξαιρετικά δημιουργική ιδέα, αλλά και μια παγκόσμια επιρροή—με ισχυρή δυναμική και δυνατότητα να αλλάξει για πάντα τη φροντίδα των εργαζομένων. Μας δίνει τη  δύναμη να πιστεύουμε ότι αυτή η χρονική στιγμή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή αυτού που μια μέρα θα θεωρείται  το πρότυπο για το πώς οι εταιρείες υποστηρίζουν τους υπαλλήλους τους,  και της αξίζει απόλυτα η απονομή του Grand Prix For Good».

Νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της BNS Ophthalmics

Η BNS Ophthalmics (BNSO) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τον διορισμό του Joseph Papa και του Ari Kellen στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας με τις διαφορετικές οπτικές τους,  θα διαμορφώσει το μέλλον της BNSO και θα οδηγήσει στην επίτευξη σημαντικών ορόσημων στην Οφθαλμολογία.

Ο Joseph Papa διαθέτει τεράστια εμπειρία, εξαιρετικές ικανότητες και ματιά στραμμένη προς την καινοτομία. Υπήρξε Διευθύνων σύμβουλος της Perrigo, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Bausch & Lomb.

Ο Ari Kellen είναι πεπειραμένο στέλεχος, με εξαιρετικές ηγετικές επιδόσεις και ευρύτατες γνώσεις σε όλους τους τομείς και τις σημαντικότερες γεωγραφικές περιοχές στον χώρο της υγείας και των φαρμακευτικών. Υπήρξε υψηλόβαθμος εταίρος στη McKinsey & Company, έχει εργαστεί ως μέλος διοικητικών συμβουλίων και σύμβουλος σε εταιρείες υγείας και φαρμακευτικές.

Η BNS και η RAFARM ίδρυσαν την BNS Opthalmics (BNSO) με στόχο την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας στην ανάπτυξη νέων οφθαλμικών προϊόντων. Η RAFARM θα συνεισφέρει με την εξειδικευμένη γνώση της ομάδας R&D, θα  συμβάλει με την κατάλληλη χρηματοδότηση και θα διαθέσει τις υποδομές της στην υποστήριξη της ανάπτυξης και την παραγωγή σε εμπορική κλίμακα.