Τα «έξυπνα» ρολόγια μπορεί να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον

 Τα «έξυπνα» ρολόγια (Smartwatches) μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Άνοια του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει δεδομένα από 103.712 χρήστες έξυπνων ρολογιών. Παρακολουθώντας την ταχύτητα της κίνησής τους σε μία εβδομάδα, μεταξύ 2013 και 2016, μπόρεσαν να προβλέψουν ποιος/ποια  θα εμφάνιζε τη νόσο του Πάρκινσον. Εκφράστηκαν ελπίδες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Medicine, θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες, που θα συγκρίνουν αυτά τα ευρήματα με άλλα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ελεγχθεί η ακρίβεια τους. Οι εγκέφαλοι των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον καταστρέφονται με την πάροδο πολλών ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ακούσιο τρέμουλο, αργή κίνηση, δύσκαμπτους και άκαμπτους μύες.

Συχνά, όμως, όταν γίνεται η διάγνωση, έχει ήδη σημειωθεί υπερβολική μη αναστρέψιμη βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεδομένου ότι περίπου το 30% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου φοράει  «έξυπνα» ρολόγια, αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα φθηνό και αξιόπιστο τρόπο για τον εντοπισμό της νόσου του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Cynthia Sandor.

«Η μελέτη έδειξε  ότι τα δεδομένα μίας μόνο εβδομάδας μπορούν να προβλέψουν γεγονότα έως και επτά χρόνια στο μέλλον», ανέφερε. «Με αυτά τα αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα πολύτιμο εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για να βοηθήσουμε στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον», πρόσθεσε.

 

Αμφιειδικά αντισώματα στην αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια. Τα κακοήθη κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος, τα πλασματοκύτταρα δημιουργούν μια «ασπίδα» γύρω τους για να εμποδίσουν τα κύτταρα της άμυνας να εισχωρήσουνμ να τα προσεγγίσουν και να τα εξουδετερώσουν.Τα αμφιειδικά αντισώματα (bispecifics) είναι αντισώματα τα οποία με το ένα άκρο τους προσδένονται στο μυελωματικό κύτταρο και με το άλλο τους άκρο σε ένα κύτταρο της άμυνας του οργανισμού το Τ-λεμφοκύτταρο. Με αυτό τον τρόπο δρουν διττά αφ’ενός καταστρέφοντας απευθείας τα μυελωματικά κύτταρα αλλά ταυτόχρονα τα Τ-λεμφοκύτταρα της άμυνας μπορούν να βρεθούν πλησίον των μυελωματικών κυττάρων, να τα αναγνωρίσουν και να τα εξοντώσουν και αυτά με τη σειρά τους ευκολότερα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα νεώτερο τύπο ανοσοθεραπείας που έχει ήδη λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και  Φαρμάκων (FDA) και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Συγκεκριμένα το αμφιειδικό αντίσωμα teclistamab έχει λάβει έγκριση για τους ασθενείς που είναι ανθεκτικοί σε έναν από τους αναστολείς πρωτεασώματος (μπορτεζομίμπη, καρφιλζομίμπη, ιξαζομίμπη), σε ένα ανοσοτροποποιητικό φάρμακο, όπως η λεναλιδομίδη ή η πομαλιδομίδη και σε ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, όπως το daratumumab ή το isatuximab.

Παράλληλα, τόσο στο φετινό Αμερικανικό Συνέδριο Ογκολογίας (ASCO) όσο και στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αιματολογίας (EHA), υπήρξαν πολλές ανακοινώσεις για άλλα αμφιειδικά αντισώματα, όπως το elranatamab, το talquetamab, και το linvoseltamab που στοχεύουν διαφορετικά αντιγόνα στην επιφάνεια του μυελωματικού κυττάρου.

Στην κλινική μελέτη φάσης 1β RedirecTT-1, 63 ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα και διάμεσο αριθμό 5 προηγούμενων θεραπειών έλαβαν θεραπεία με το συνδυασμό δύο αμφιειδικών αντισωμάτων, το teclistamab που στοχεύει το BCMA και το talquetamab που στοχεύει το GPRC5D. Η συχνότερη παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών (81%), η ουδετεροπενία (76%) και η αναιμία (60%). Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης ανήλθε στο 84% σε όλα τα δοσολογικά επίπεδα που χρησιμοποιήθηκαν, ενώ έφτασε το 92% στη συνιστώμενη δόση για τη μετέπειτα μελέτη φάσης 2. Ειδικά για τους ασθενείς που είχαν εξωμυελική νόσο που αποτελεί επιθετικό χαρακτηριστικό της νόσου και επηρεάζει την πρόγνωση αυτών των ασθενών, το ποσοστό ανταπόκρισης ανήλθε στο 73% για όλα τα δοσολογικά επίπεδα.

Στην κλινική μελέτη TRIMM-2 65 ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα και τουλάχιστον 3 προηγούμενες γραμμές θεραπείας έλαβαν το συνδυασμό του αμφιειδικού αντισώματος talquetamab και του μονοκλωνικού αντισώματος έναντι του CD38 daratumumab χωρίς παράλληλη χορήγηση δεξαμεθαζόνης. Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης ανήλθε στο 78% και οι ανταποκρίσεις βελτιώθηκαν στην πάροδο του χρόνου. Το διάμεσο διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου ήταν 19.4 μήνες, ενώ το 93% των ασθενών επιβίωσαν τουλάχιστον 1 έτος από την έναρξη της θεραπείας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά ανταπόκρισης ήταν υψηλά και στις υπο-ομάδες των ασθενών που ήταν ανθεκτικοί σε προηγούμενες θεραπείες με παράγοντες έναντι του CD38, έναντι του BCMA, καθώς και σε άλλα αμφιειδικά αντισώματα και αντι-BCMA θεραπεία με CAR Τ-λεμφοκύτταρα. Οι συχνότερες παρενέργειες που καταγράφηκαν ήταν το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών (78%), η δυσγευσία (75%), η ξηροστομία (55%), η αναιμία (52%), η καταβολή (45%) και η δερματική απολέπιση (45%).

 

ECDC: Αύξηση των κρουσμάτων της νόσου των Λεγεωναρίων στην ΕΕ

Η νόσος των Λεγεωναρίων, μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο Legionella, έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) το 2021, με πάνω από 10.700 αναφερόμενα κρούσματα και 704 καταγεγραμμένους θανάτους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC, το 2021, στην Ευρώπη καταγράφηκε το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό κρουσμάτων της νόσου των Λεγεωναρίων μέχρι σήμερα, με 2,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, με τέσσερις χώρες – Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία  να αναφέρουν το 75% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Οι άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν η πιο επιβεβαρυμένη ομάδα, με ποσοστό 8,9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Το 2021, υπήρξαν επίσης 895 κρούσματα της νόσου που είχαν σχετιστεί με ταξίδια, που αντιπροσωπεύει αύξηση 38% στα κρούσματα σε σύγκριση με το 2020. Αυτό πιθανώς είχε να κάνει με την άρση των περιορισμών για την COVID-19, καθώς οι λοιμώξεις που σχετίζονται με ταξίδια μειώθηκαν σημαντικά το 2020 σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την πανδημία.

Η αιτία για τα αυξημένα κρούσματα της νόσου που παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Ευρώπη παραμένει άγνωστη. Παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν αυτές τις αυξήσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στα εθνικά συστήματα επιτήρησης, τη  γήρανση του πληθυσμού καθώς και τις υποδομές και τη συντήρηση των συστημάτων νερού που χρησιμοποιούνται σε κτίρια.

 

 

Αναστέλλεται η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ

Σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, λόγω έλλειψης γιατρών οδηγήθηκε η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, πυροδοτώντας αντιδράσεις από εργαζόμενους, γιατρούς και πολίτες, δεδομένου ότι αποτελεί την μοναδική δημόσια δομή για νοσηλεία παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στα νησιά του νότιου Αιγαίου.

Τον τελευταίο χρόνο η κλινική λειτουργούσε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δύο γιατρών που είχαν απομείνει, και ότι προσπάθειες έγιναν για τη στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό απέβησαν άκαρπες. Αντί της κλινικής, προσωρινά θα λειτουργήσει ένα εξωτερικό ιατρείο – νοσοκομείο ημέρας, ενώ τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται και τις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών δήμου Ηρακλείου, με ανακοίνωσή της εκφράζει την αγανάκτησή της για την αναστολή λειτουργίας της κλινικής, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, τις ΥΠΕ και τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ. Οι γονείς ζητούν να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις των γιατρών που παραμένουν κενές, να αποζημιωθούν οι χρωστούμενες εφημερίες των γιατρών και να ενισχυθεί η ΠΦΥ Υγείας με μόνιμες προσλήψεις σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ΚοιΚεΨΥΠΕ και ΚΕΔΑΣΥ. Από την τους, η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, ΥΠΕ και διοίκηση νοσοκομείου) για την εν λόγω κατάσταση, αφού όπως τονίζουν κανείς δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις τους εδώ και ένα χρόνο.

 

 

«Diploma in Pharmaceutical Management – Ε.Ε.Φα.Μ.»

Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Management (ΕΕΦαΜ) στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης των στελεχών της φαρμακευτικής αγοράς, παρουσιάζει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Diploma in Pharmaceutical Management – Ε.Ε.Φα.Μ.». Συνδυάζοντας την αξιοπιστία και την εξειδικευμένη γνώση της ΕΕΦαΜ με τους υψηλού κύρους ακαδημαϊκούς πόρους και εμπειρογνωμοσύνη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πρόγραμμα υπόσχεται στους εκπαιδευόμενους μία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική εμπειρία σε ένα μαθησιακό πλαίσιο που αντανακλά τις προκλήσεις και τις εμπειρίες του πραγματικού κόσμου.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων του κλάδου της Υγείας, τα οποία απασχολούνται σε τμήματα Μάρκετινγκ & Πωλήσεων και διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, ειδικά σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις της αγοράς και στις εκπαιδευτικές προτεραιότητες των επαγγελματιών του κλάδου, αποσκοπεί να εξασφαλίσει τη βαθιά κατανόηση του σύνθετου φαρμακευτικού τοπίου και να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με αξιοποιήσιμες γνώσεις και εργαλεία που θα δώσουν νέα ώθηση στη σταδιοδρομία τους. Στο πλαίσιο αυτό, το περιεχόμενο έχει δομηθεί σε 8 θεματικούς άξονες, ως εξής:

  1. Marketing
  2. Accounting principles and processes for pharma managers
  3. Business Strategy
  4. Leadership & Organizational Behavior
  5. Financial Management for pharma managers
  6. Operations in the pharmaceutical industry
  7. The pharmaceutical industry and business model
  8. Introduction to business analytics

Το Πρόγραμμα «Diploma in Pharmaceutical Management – Ε.Ε.Φα.Μ.» θα παρέχεται για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 (έναρξη: Οκτώβριος 2023, λήξη Ιούνιος 2024) από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κύκλος σπουδών περιλαμβάνει 32 εβδομάδες σύγχρονης διδασκαλίας, συνολικής διάρκειας 300 ωρών, συμπεριλαμβανομένων ωρών σύγχρονης διδασκαλίας και μελέτης (10 μονάδες ECTS). Για τους εκπαιδευόμενους εκτός Αθηνών, θα παρέχεται δυνατότητα σύγχρονης εξ αποστάσεως (live streaming) διδασκαλίας. Η γλώσσα του Προγράμματος είναι η ελληνική.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών, οι συμμετέχοντες:

-θα έχουν αποκτήσει βαθιά κατανόηση του περιβάλλοντος και των λειτουργιών της φαρμακευτικής βιομηχανίας, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις νέες προκλήσεις και να αξιοποιούν αποτελεσματικά τις ευκαιρίες

-θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν προγράμματα μάρκετινγκ με μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική φαρμακευτική αγορά

-θα έχουν κατακτήσει τις αρχές και τα εργαλεία χρηματοοικονομικής διαχείρισης που σχετίζονται με τον φαρμακευτικό κλάδο, διασφαλίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την αποτελεσματική κατανομή πόρων

-θα είναι σε θέση να αξιοποιούν σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία ανάλυσης και ερμηνείας των τάσεων της αγοράς, σχεδιάζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές μάρκετινγκ

-θα έχουν κατανοήσει εις βάθος τις αρχές της Φαρμακευτικής Αλυσίδας Εφοδιασμού και Διαχείρισης Λειτουργιών στη φαρμακευτική βιομηχανία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας του οργανισμού όπου ανήκουν.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΦαΜ, Ντανιέλα Μάλο, δήλωσε: «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Diploma in Pharmaceutical Management – Ε.Ε.Φα.Μ., υπογραμμίζει την ισχυρή δέσμευσή μας για την προώθηση της αριστείας στον φαρμακευτικό κλάδο. Ταυτόχρονα, εκφράζει το κοινό όραμα που μοιραζόμαστε με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παροχή υψηλής ποιότητας επαγγελματικής κατάρτισης που οδηγεί στη δημιουργία Αξίας για τους εκπαιδευόμενους, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία μας συνολικά. Αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη δύο κορυφαίων στον τομέα τους εκπαιδευτικών Φορέων, έχω την πεποίθηση ότι το νέο μας Πρόγραμμα θα ανταποκριθεί απόλυτα στις προσδοκίες των συμμετεχόντων, σε όλα τα επίπεδα».

Νοσοκομείο Σύρου: Χωρίς χειρουργεία εδώ και τέσσερις μέρες

Το ζήτημα της σοβαρής υποστελέχωσης του νοσοκομείου της Σύρου, έχει τονιστεί πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, τόσο με κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού όσο και με επίσημες και ανεπίσημες διαμαρτυρίες των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων του Ιδρύματος. Εδώ και τέσσερις μέρες έχουν σταματήσει να διεξάγονται και χειρουργεία αφού οι δύο εναπομείναντες εργαστηριακοί γιατροί απουσιάζουν για λόγους υγείας και δεν έχουν αντικατασταθεί. Παράλληλα, το καρδιολογικό τμήμα παραμένει με έναν μόνο γιατρό – προβλέπονται 3- ο οποίος όμως συνταξιοδοτείται στο τέλος του μήνα, όπως άλλωστε και ο μοναδικός διευθυντής της χειρουργικής κλινικής, όπως και ένας διευθυντής της γυναικολογικής-μαιευτικής κλινικής. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, για ακόμα μια φορά πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην είσοδο του ιδρύματος, τονίζοντας ότι το νοσοκομείο της Σύρου που αποτελεί κέντρο αναφοράς όλων των Κυκλάδων έχει υποβιβασθεί σε Κέντρο Υγείας, εν μέσω μάλιστα της θερινής περιόδου οπότε και διπλασιάζεται ο πληθυσμός.

 

Affidea & Volton συνεργάζονται για την προαγωγή της Υγείας

Σε μία στρατηγική συνεργασία προχωράει η Volton με την Affidea, για την προαγωγή της πρόληψης και υγείας των πελατών της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα από τη συνεργασία αυτή, οι πελάτες που επιλέγουν προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας της Volton, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαµβάνουν προνόμια και ειδικές παροχές σε προγράμματα υγείας και πρόληψης στα Διαγνωστικά Κέντρα Affidea, καθώς και στα Δερματολογικά Κέντρα City Med του Ομίλου Affidea, πανελλαδικά.

Οι δύο εταιρείες, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για βελτίωση της ποιότητας ζωής, προσφέρουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας διαγνωστικές εξετάσεις και υπηρεσίες υγείας σε προνομιακές τιμές. H λίστα των προνομίων εμπλουτίζεται και ανανεώνεται συχνά, με στόχο να δημιουργείται μια εξαιρετική εμπειρία για τους πελάτες που εμπιστεύονται τις δύο εταιρείες.

Οι μονάδες υγείας του Ομίλου Affidea, στελεχωμένες με ιατρούς υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, λειτουργούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον άνεσης και αισθητικής με την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας.

Η συνεργασία αυτή μάς υπενθυμίζει να φροντίζουμε την υγεία μας, πραγματοποιώντας με συνέπεια τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Αναβάλλεται το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Καλαμάτα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ανακοινώνει ότι, εξαιτίας έκτακτων και σοβαρών λόγων, αναβάλλεται η διεξαγωγή του διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους το οποίο ήταν προγραμματισμένο να υλοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου 2023 στην πόλη της Καλαμάτας.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του διήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους φροντιστές τους, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο Τύπου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η RSM Greece στηρίζει το Ride4Dray για την έγκαιρη αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου

H RSM Greece, μέλος της RSM, του 6ου μεγαλύτερου Δικτύου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και Συμβούλων Επιχειρήσεων στον κόσμο, υποστηρίζει έμπρακτα την πρωτοβουλία Ride4Dray με αποστολή την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση του παιδικού καρκίνου. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την προσωπική ιστορία του Jim Clarahan, στελέχους της RSM Αμερικής επί 42 χρόνια, o οποίος γυρίζει τον κόσμο με την μοτοσυκλέτα του για να ενημερώσει για τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς ο 5χρονος εγγονός του, Dray, διαγνώστηκε με σπάνιο καρκινικό όγκο του εγκεφάλου με καθυστέρηση 7 μηνών και βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε θεραπεία.

Η φιλανθρωπική πρωτοβουλία του Jim Clarahan, που συνδυάζεται με την αγάπη του για τις μηχανές, έχει σκοπό να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με το παγκόσμιο δίκτυο της RSM, για να μεταδώσει το μήνυμα για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Το Ride4Dray ξεκίνησε με το πρώτο μεγάλο ταξίδι του Jim Clarahan το 2020, στο οποίο διένυσε περισσότερα από 11,000 μίλια με τη μηχανή σε 60 ημέρες, με επισκέψεις σε 37 πολιτείες της Αμερικής, 60 γραφεία της RSM και επαφές με 11 κορυφαία παιδικά νοσοκομεία και κέντρα καρκίνου των ΗΠΑ. Τον Μάιο του 2023, ο Jim ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι στην Ευρώπη διάρκειας 4 μηνών, φέρνοντας την αποστολή του Ride4Dray, σε 37 χώρες και σε περισσότερα από 50 γραφεία RSM μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Ευρώπη, ο Jim επισκέφθηκε και την χώρα μας με την αμέριστη υποστήριξη της RSM Greece, που τον συνόδεψε σε μια σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης και δωρεών, ενισχύοντας την αποστολή της πρωτοβουλίας και στην χώρα μας.

AbbVie: Εθελοντικό πρόγραμμα «Week of Possibilities»

Για 8η χρονιά οι εργαζόμενοι της AbbVie στην Ελλάδα συμμετείχαν στο ετήσιο πρόγραμμα Week of Possibilities, με στόχο να στηρίξουν, μέσω του εθελοντισμού, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και το περιβάλλον. Το Week of Possibilities είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι της AbbVie μοιράζονται μια κοινή εμπειρία με έμφαση στη δύναμη της προσφοράς και ανταπόδοσης στην κοινωνία, με πράξεις. Φέτος, από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου χιλιάδες εργαζόμενοι της AbbVie, σε περισσότερες από 50 χώρες, συνεργάστηκαν με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κοινωνικούς εταίρους για να ενισχύσουν το έργο τους, μέσω δράσεων κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Στην Ελλάδα, οι 80 εργαζόμενοι στην AbbVie ένωσαν τις δυνάμεις τους με την εθελοντική οργάνωση «ΙΑΣΙΣ», συμμετέχοντας σε τρεις διαφορετικές εθελοντικές δράσεις, προσφέροντας ουσιαστικές υπηρεσίες και αγαθά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και υλοποίησαν δράσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, οι εθελοντές της ομάδας #AbbVieGivesBack, ετοίμασαν 100 «σακούλες προσφοράς» και παρέδωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε ωφελούμενους του προγράμματος «Παρέμβαση στην Κοινότητα», που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης Κοινωνικού Παντοπωλείου της υπηρεσίας “IASIS At Home”. Για δύο ημέρες, οι εθελοντές της AbbVie παρακολούθησαν το εξειδικευμένο σεμινάριο “Fabric Republic”, και συμμετείχαν σε δράσεις μεταποίησης ρούχων και συσκευασίας ρούχων για τη διανομής τους σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Συνολικά, συσκευάστηκαν 1.050 κιλά ρουχισμού. Η τρίτη δράση προσφοράς των εθελοντών της AbbVie πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνέλεξαν απορρίμματα από το Άλσος Νεάπολης Συκεών, συνεισφέροντας έμπρακτα στην περιβαλλοντική αναβάθμισή του.  Επιπρόσθετα, οι εθελοντές παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ζητήματα ανακύκλωσης, ρύπανσης και διαχείρισης απορριμμάτων, σε μια ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης της συλλογικής οικολογικής συνείδησης.