Η Takeda αποσύρει την αίτηση για το εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού

Μετά από μια δυσοίωνη καθυστέρηση, η Takeda αποφάσισε να αποσύρει την αίτηση για το υποψήφιο εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό, TAK-003, από τον FDA, δήλωσε η ιαπωνική εταιρεία την Τρίτη. Η απόφαση ελήφθη αφότου η Takeda μίλησε με τον FDA για συγκεκριμένα ζητήματα όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων και διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες του οργανισμού στον τρέχοντα κύκλο αναθεώρησης. «Το μελλοντικό σχέδιο για το TAK-003 στις ΗΠΑ θα αξιολογηθεί περαιτέρω, δεδομένης της ανάγκης για τους ταξιδιώτες και όσους ζουν σε περιοχές των ΗΠΑ στις οποίες ενδημεί ο ιός, όπως το Πουέρτο Ρίκο», ανέφερε η Takeda σε δήλωση της. Το TAK-003, γνωστό και ως Qdenga, είναι ήδη εγκεκριμένο στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Ο FDA έθεσε τον Νοέμβριο την αίτηση για το Qdenga υπό εξέταση προτεραιότητας, η οποία θα έπρεπε να είχε πάρει λιγότερο από έξι μήνες για να ολοκληρωθεί, σε σύγκριση με τους 10 μήνες που διαρκεί μια τυπική αναθεώρηση.

Η υπηρεσία φαίνεται να έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τον τρόπο με τον οποίο η Takeda συνέλεξε τα δεδομένα της φάσης 3 της δοκιμής. Οι κλινικές δοκιμές των περισσότερων φαρμάκων και εμβολίων που ζητούν έγκριση από τον FDA διεξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου τα πρωτόκολλα κλινικών δοκιμών είναι καλά αναγνωρισμένα. Η φάσης 3 της δοκιμής TIDES που χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή του Qdenga διεξήχθη σε λιγότερο εύπορες, ενδημικές περιοχές του δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

 

 

Άνοδος 206 θέσεων μέσα σε ένα έτος για τo ΕΚΠΑ

Η επετειακή ανακοίνωση της  Παγκόσμιας  Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS (Quacquarelli Symonds), η οποία κλείνει 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα Rankings, επιφύλασσε μία σημαντική διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:  Το Πανεπιστήμιο «ανέβηκε» μέσα σε ένα έτος 206 θέσεις, και βρίσκεται πλέον στην 444η θέση παγκοσμίως για την περίοδο 2023-2024, έναντι των θέσεων 601-650 στις οποίες βρισκόταν την περίοδο 2022-2023. Η  εντυπωσιακή αυτή άνοδος οδηγεί στην καλύτερη θέση που είχε ποτέ το ΕΚΠΑ στην κατάταξη αυτή.

Η συγκεκριμένη διεθνής κατάταξη, αποτελεί μία από τις πλέον έγκυρες και σημαντικές κατατάξεις. Βασίστηκε σε πάνω από 141,6 εκατομμύρια ετεροαναφορές που εντοπίστηκαν σε περισσότερες από 17,5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, καθώς και σε 240.000 απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα αξιολογήθηκαν περισσότερα από 6000 Πανεπιστήμια από ένα αρχικό πίνακα πολλών χιλιάδων πανεπιστημίων. Στη συνολική παγκόσμια κατάταξη συμπεριλήφθηκαν οκτώ ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από έξι την περσινή χρονιά. Το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο στην κατάταξη είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενώ ακολουθούν, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας,  το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Νέες εγκρίσεις για τη μπιμεκιζουμάμπη από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ανακοίνωσε τη χορήγηση άδειας εμπορικής κυκλοφορίας στη μπιμεκιζουμάμπη για τη θεραπεία ενηλίκων με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα (PsA) και ενηλίκων με ενεργό αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (axSpA) συμπεριλαμβανομένης της axSpA χωρίς ακτινογραφικα ευρήματα (nr-axSpA) και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας (AS), που είναι γνωστή και ως axSpA με ακτινογραφικα ευρήματα. Οι εγκρίσεις αυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU) αντιπροσωπεύουν τις πρώτες άδειες εμπορικής κυκλοφορίας για τη μπιμεκιζουμάμπη στην PsA και στην axSpA παγκοσμίως, καθώς και τη δεύτερη και τρίτη ένδειξη για τη μπιμεκιζουμάμπη στην EU, μετά την έγκρισή της για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας τον Αύγουστο του 2021.

«Η παράλληλη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μπιμεκιζουμάμπη στην PsA και στην axSpA βασίζεται στη δυναμική που έχει δημιουργηθεί μετά την πρώτη της έγκριση στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας και αποτελεί ένα συναρπαστικό ορόσημο προσφέροντας στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς τον πρώτο αναστολέα των IL-17A και IL-17F για τη θεραπεία αυτών των παθήσεων», είπε ο Emmanuel Caeymaex, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Immunology Solutions και Επικεφαλής της UCB στις ΗΠΑ. «Η επέκταση της έγκρισης της μπιμεκιζουμάμπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντανακλά την αφοσίωσή μας στην αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων αναγκών των ασθενών, τη βελτίωση των εκβάσεων των ασθενών και την εξύψωση των προτύπων στη φροντίδα». Στην PsA, η μπιμεκιζουμάμπη έλαβε έγκριση για χορήγηση μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη για τη θεραπεία ενηλίκων που έχουν παρουσιάσει ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία σε ένα ή περισσότερα τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα (DMARD). Στην axSpA, η μπιμεκιζουμάμπη έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία ενηλίκων με ενεργό nr-axSpA με αντικειμενικά σημεία φλεγμονής, όπως υποδηλώνεται από αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και/ή μαγνητική τομογραφία, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει ανεπαρκή ανταπόκριση ή έχουν δυσανεξία σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και για τη θεραπεία ενηλίκων με ενεργό AS, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει ανεπαρκή ανταπόκριση ή έχουν δυσανεξία στη συμβατική θεραπεία.

Η έγκριση της EC για την PsA βασίζεται στα αποτελέσματα από τις μελέτες Φάσης 3 BE OPTIMAL και BE COMPLETE. Στις δύο μελέτες, η μπιμεκιζουμάμπη εκπλήρωσε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της ανταπόκρισης ACR50 την Εβδομάδα 16 έναντι του εικονικού φαρμάκου και όλα τα διατεταγμένα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία.

 

Ενημέρωση για την οστεοπόρωση και δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη της καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την οστεοπόρωση με τίτλο «Είχες ποτέ Κάταγμα; Έλα να δούμε αν έχεις οστεοπόρωση!». Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα κατάγματα και την οστεοπόρωση μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν σε πανελλαδικό επίπεδο, καλύπτοντας από μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι πιο μικρές κωμοπόλεις.

Συγκεκριμένα, η κινητή μονάδα του Συλλόγου Πεταλούδα έχει ήδη ξεκινήσει την περιοδεία της από το Ρέθυμνο Κρήτης και θα συνεχίσει καλύπτοντας τις περιοχές: Μέθανα – Γαλατάς Τροιζηνίας, Σαλαμίνα, Άρτα, Ιωάννινα, Ξηρόμερο και Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, Γαστούνη και Πύργος Ηλείας, Λάρισα, Χίος, Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων που στις περισσότερες περιοχές θα διαρκέσει 2-3 ημέρες, θα προσφερθούν δωρεάν εξετάσεις οστικής πυκνότητας και προσωπική συμβουλευτική από εξειδικευμένους επιστήμονες της κάθε περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα των επόμενων επισκέψεων της κινητής μονάδας μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο Πεταλούδα στο: [email protected]  και στα τηλέφωνα 213 2086698, 69792525 70, 6979251025.

Γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς 

Εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα μας, ο Καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος, εξηγεί γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς:

«Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος οδηγούν σε αυξημένο καρδιακό έργο. Ο οργανισμός σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ενεργοποιεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς προκειμένου να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας και συγκεκριμένα: Αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα (ταχυκαρδία) με σκοπό να αυξηθεί η καρδιακή παροχή και να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού. Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες για να αποβληθεί η θερμότητα μέσω της εξάτμισης.

Προκαλείται αγγειοδιαστολή στα αγγεία του δέρματος, ώστε να αποβληθεί η θερμότητα. Η συχνότητα άλλα και το βάθος της αναπνοής αυξάνονται για την αποβολή του θερμού αέρα.

Οι προστατευτικές αυτές μεταβολές επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, ιδιαίτερα για τους ασθενείς με προυπάρχουσα καρδιακή νόσο και οριακή ισορροπία της καρδιακής λειτουργίας».

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ασθενείς με υποκείμενη καρδιακή νόσο, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες, πνευμονική υπέρταση στη διάρκεια του καύσωνα θα πρέπει να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και των μετακινήσεων κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας . Διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος με συχνά, χλιαρά ντους. Επιλογή κατάλληλου ρουχισμού. Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άσκησης. Αποφυγή μεγάλων γευμάτων. Η επαφή με το νερό της θάλασσας πρέπει να γίνεται σταδιακά και να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Παραμονή σε δροσερό χώρο, κατά προτίμηση αεριζόμενο με φρέσκο αέρα ή σε κλιματιζόμενες αίθουσες.

Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1.5-2 λίτρα). Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οφείλουν να ελέγχουν τακτικά το σωματικό τους βάρος για την αποφυγή πιθανής συστηματικής συμφόρησης από την αυξημένη χορήγηση υγρών.

Περιορισμός στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης, καθώς επιτείνουν την αφυδάτωση.

Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε νερό. Τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής μετά από επικοινωνία με τον καρδιολόγο.

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση των θανάτων στην Ελλάδα κατά 12,4%

Μείωση των θανάτων στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφει η έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αποτυπώνει την εβδομαδιαία εξέλιξη των θανάτων για την περίοδο από την πρώτη (1η) έως και τη εικοστή δεύτερη (22η) εβδομάδα του έτους 2023, δηλαδή από 2 Ιανουαρίου 2023 έως και 4 Ιουνίου 2023. Τα στοιχεία αναφέρονται στους θανάτους που έλαβαν χώρα στην Ελληνική επικράτεια, κατά την εν λόγω περίοδο, οι οποίοι προκλήθηκαν από διάφορες αιτίες περιλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δημοσίευση αυτή καταρτίζονται στο πλαίσιο της έρευνας Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού και προέρχονται από στοιχεία που διαβιβάζονται από τα Ληξιαρχεία των Δημοτικών Αρχών σύμφωνα με τα γεγονότα θανάτων που έχουν δηλωθεί και καταχωρηθεί μέχρι την ημερομηνία διαβίβασής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις πρώτες είκοσι δύο (22) εβδομάδες του 2023 ανήλθαν σε 56.285 (28.415 άνδρες και 27.870 γυναίκες), ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (3/1/2022 – 5/6/2022) είχαν ανέλθει σε 64.268 (32.370 άνδρες και 31.898 γυναίκες) σημειώνοντας μείωση κατά 7.983 θανάτους (-12,4%). Από την ανάλυση των στοιχείων ανά ηλικιακή ομάδα, κατά την περίοδο των πρώτων είκοσι δύο (22) εβδομάδων του 2023 σε

σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2022, παρατηρείται μείωση στις περισσότερες ηλιακές ομάδες, με τις κυριότερες μειώσεις, σε απόλυτες τιμές, να καταγράφονται για τις ηλικιακές ομάδες 85 έως 89 (-1.935 θάνατοι), άνω των 90

(-1.786 θάνατοι) και 80 έως 84 (-1.575 θάνατοι).

 

 

Έγκριση του mavacamten για τη συμπωματική αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

 Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το mavacamten για τη θεραπεία της συμπτωματικής αποφρακτικής υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας σε ενήλικους ασθενείς. Το mavacamten είναι ο πρώτος και μοναδικός αλλοστερικός και αναστρέψιμος εκλεκτικός αναστολέας της καρδιακής μυοσίνης που εγκρίνεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρώτος αναστολέας καρδιακής μυοσίνης που στοχεύει την υποκείμενη παθοφυσιολογία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίστηκε σε θετικά δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3, τη μελέτη EXPLORER-HCM και τη μελέτη VALOR-HCM.  «Η έγκριση του mavacamten σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς στην Ευρώπη, οι οποίοι θα έχουν πλέον ως θεραπευτική επιλογή έναν πρώτο στην κατηγορία του αναστολέα καρδιακής μυοσίνης που αντιμετωπίζει την υποκείμενη παθοφυσιολογία της συμπτωματικής αποφρακτικής υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας», δήλωσε ο Samit Hirawat, M.D., επικεφαλής ιατρός της Bristol Myers Squibb. «Είμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε τη συγκεκριμένη καινοτόμο θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δέσμευσή μας να αξιοποιούμε την επιστήμη για να αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών σε παγκόσμια κλίμακα».

Η συμπωματική αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μία καρδιακή πάθηση που συχνά έχει κληρονομικό χαρακτήρα. Μπορεί να είναι χρόνια, εξαντλητική και εξελισσόμενη νόσος, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν τη δυσκολία στην αναπνοή, τη ζάλη και την κόπωση, αλλά και σοβαρές επιπλοκές, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες, το εγκεφαλικό επεισόδιο και, σε σπάνιες περιπτώσεις (~1%), ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Η πλήρης περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος για το mavacamten είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του EMA στη διεύθυνση www.ema.europa.eu.

Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση σήμερα διοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχει διοργανώσει για σήμερα Τετάρτη πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση με κεντρικό μήνυμα «τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να περιμένουν». Στα νοσοκομεία της Αττικής η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 08:00 έως τις 15:00, ενώ στα νοσοκομεία της περιφέρειας η απεργία των εργαζομένων στην Υγεία θα είναι 24ωρη. Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) συμμετέχει στην κινητοποίηση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θέλουν να συμμετάσχουν σε στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 11:00.

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους εργαζόμενους στις 8:30 στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Στη σχετική της ανακοίνωση, η Ομοσπονδία, κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, και ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου. Όπως αναφέρει, το ύψος των δημόσιων δαπανών υγείας είναι 5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δημόσιες δαπάνες υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα «να υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση να καθίσταται δύσκολη και άνιση και να εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας». «Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφορικά με την υποστελέχωση, η Ομοσπονδία τονίζει ότι στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000, γεγονός που ταλαιπωρεί τους ασθενείς και θέτει τους εργαζόμενους στα όρια της εργασιακής εξάντλησης. «Στην Ελλάδα λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη. Αντί προσλήψεων, για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, υπάρχουν 20.000 συμβασιούχοι σε διάφορες ειδικότητες που εργάζονται στα νοσοκομεία, πολλοί εκ των οποίων επί σειρά ετών, τους οποίους η Πολιτεία δεν μονιμοποιεί παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις.

Σχετικά με το ΕΚΑΒ, και με αφορμή τα τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. «Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα ημέρα (45) και νύχτα (25) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο στη βάρδια».

Για να επιλυθούν τα προβλήματα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ,  χρειάζεται «πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία». Επιπλέον τονίζει ότι η κάλυψη των κενών στα πληρώματα των ασθενοφόρων από ένστολους δεν αποτελεί λύση, καθώς δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση.

Ανάκληση προϊόντων από τον EOΦ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε χθες στην ανάκληση δύο προϊόντων του φαρμακευτικού «HELICOBACTER TEST INFAI (13C UREA) PD.ORA.SOL 45MG/JAR» και του ιατροτεχνολογικού STERICLIN.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ ζήτησε την ανάκληση της παρτίδας UR24E23A1 του φαρμακευτικού προϊόντος «HELICOBACTER TEST INFAI (13C UREA) PD.ORA.SOL 45MG/JAR» λόγω σφάλματος στη δήλωση κωδικού προϊόντος κατά τη διαδικασία της δήλωσης επικόλλησης της ταινίας γνησιότητας. Η Απόφαση εκδίδεται με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας Fertithera Labs Φαρμακευτική που οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να αποσύρει την εν λόγω παρτίδα από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ο ΕΟΦ προχώρησε και στην ανάκληση του Ιατροτεχνολογικού Προϊόντος κατηγορίας MDD Class Ι, STERICLIN, διάφανοι ρόλοι αποστείρωσης από χαρτί και φιλμ και συγκεκριμένα τον κωδικό είδους EFKFS230110 με αριθμό παρτίδας Lot. 3050168, αριθμό ρόλων από No 4046 έως No 4145 και με αριθμό θέσης 5 στο σύμβολο ένδειξης ανοίγματος, διότι μπορεί να εμφανίζουν, μερικώς ελλιπείς συγκολλήσεις.

Η εταιρεία MEDITRANS ΗΛΙΑΔΗΣ Π. & ΣΙΑ ΕΕ, ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του και να αποσύρει τον συγκεκριμένο κωδικό από την αγορά.

 

EIT Health: Πρόγραμμα Attract to Invest για νεοφυείς επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα Attract to Invest του EIT Health, επικεντρώνεται στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν ήδη εισέλθει στην αγορά και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες πωλήσεων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον δυνητικών επενδυτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο βασικές εκπαιδευτικές ενότητες:

Bootcamp για τη συγκέντρωση πόρων: Αυτή η ενότητα καλύπτει τις προαναφερθείσες προκλήσεις και παγίδες. Οι συμμετέχοντες διαθέτουν σημαντική εμπειρία στο pitching από διάφορες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς. Ωστόσο, το pitching σε επενδυτές απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες και γνώσεις, τις οποίες παρέχει αυτό το πρόγραμμα. Παρουσιάζονται επίσης βασικά εργαλεία όπως το Term Sheet, που καθορίζει την αξία και τις προοπτικές εσόδων της εταιρείας, και μια επενδυτική στρατηγική που περιγράφει την επένδυση και τη δομή της εταιρείας σε ορίζοντα πενταετίας.

Προσομοίωση συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου: Αυτή η ενότητα προετοιμάζει τις νεοφυείς εταιρείες για την πραγματικότητα της εταιρικής τους σχέσης με την προσομοίωση συνεδριάσεων διοικητικού συμβουλίου. Σε κάθε ομάδα ανατίθεται ένας πραγματικός επενδυτής ο οποίος τους προκαλεί και τους θέτει ερωτήσεις κάθε δύο εβδομάδες, εξετάζοντας θέματα που μπορεί να μην είχαν προβλέψει. Στόχος δεν είναι να αποθαρρυνθούν, αλλά να ανοίξουν τα μάτια τους σε πιθανές προκλήσεις.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές ενότητες, το πρόγραμμα «Attract to Invest» προσφέρει μη επιστρεπτέα επιχορήγηση ύψους 25.000 ευρώ, η οποία περιλαμβάνει:

-4.000 ευρώ για μεταφορά και διαμονή κατά τη διάρκεια του bootcamp στη Βιέννη.

-6.000 ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες από το δίκτυο συμβούλων του EIT Health. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει εκατοντάδες εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς (νομικά, επικοινωνία, πωλήσεις κ.λπ.), ειδικούς ιατρούς (ογκολογία, ακτινολογία κ.λπ.) και ειδικούς για συγκεκριμένες αγορές (π.χ. Νορβηγία, Γερμανία), οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

-15.000 ευρώ, τα οποία η νεοφυής επιχείρηση μπορεί να διαθέσει με βάση το σχέδιό της και τα επόμενα βήματά της (π.χ. χρηματοδότηση σποράς, επένδυση σειράς Α, εκστρατείες crowdfunding). Το EIT Health δεν απαιτεί ως αντάλλαγμα μετοχικό κεφάλαιο.

Η δεύτερη έκδοση του προγράμματος είναι επί του παρόντος ανοικτή για υποβολή αιτήσεων. Φέτος, έχει εισαχθεί ένα πρόσθετο στοιχείο: ο μεγάλος τελικός στις αρχές Νοεμβρίου. Οι συμμετέχουσες ομάδες έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν περαιτέρω χρηματοδότηση. Οι 15 ομάδες θα παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή και οι τρεις πρώτες θα λάβουν χρηματικά βραβεία ύψους 25.000 ευρώ, 15.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα. Η εκδήλωση αυτή προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης με επενδυτές. Οι ιδρυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 21 Ιουλίου στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Μια ιστορία επιτυχίας από την Ελλάδα:

Η Diestia Systems παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, συμβουλευτικής, ανάπτυξης και δημιουργίας πρωτοτύπων για οπτικές συσκευές, οπτοηλεκτρονικά συστήματα και λογισμικό για οφθαλμική διάγνωση και θεραπεία. Η εταιρία συμμετείχε στο Cohort του 2022 και έλαβε χρηματοδότηση για την συνέχεια της ανάπτυξης και το proof of concept στο εργαστήριο της νέας λύσης τους InMeVis, ενός πρωτοτύπου οργάνου για την αξιολόγηση της οπτικής ποιότητας στο ψευδοφακικό μάτι με την χρήση ορατού φωτός. Μέσα από την εκπαίδευση και υποστήριξη που έλαβε από το πρόγραμμα είναι πλέον πιο έτοιμη για να ζητήσει χρηματοδότηση από Επενδυτές σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο Δρ.  Δημήτρης Χρηστάρας. Η εταιρία ήταν ανάμεσα στους νικητές και του προγράμματος RIS Innovation Call 2022.