Νοσοκομείο Κιλκίς: Περαστικά βίας κατά γιατρών και νοσηλευτών

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κιλκίς καταγγέλλει περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας κατά γιατρών και νοσηλευτών και ζητά από τη Διοίκηση να εφαρμόσει όλες τις  προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες και να λάβει όλα τα μέτρα για την προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας τους.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, στις 23:30, ασθενής που προσήλθε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των ΤΕΠ, ζητώντας να εξεταστεί άμεσα ενώ υπήρχαν στην αναμονή ασθενείς για εξέταση. Λόγω της αναστάτωσης κλήθηκε και η Αστυνομία. «Η ασθενής αποχώρησε και επέστρεψε εκ νέου απαιτώντας να εξεταστεί χωρίς να περιμένει, ήταν επιθετική, απείλησε και εξύβρισε το νοσηλευτικό προσωπικό και στη συνέχεια επιτέθηκε και χτύπησε τον ειδικευόμενο ιατρό που βρισκόταν στα ΤΕΠ και εξέταζε ασθενείς, χτύπησε την εφημερεύουσα νοσηλεύτρια και την τραυματιοφορέα. Η  Αστυνομία κλήθηκε εκ νέου και η ασθενής αποχώρησε. Το τελευταίο περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 21/08/2023 στην Παθολογική  κλινική του Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς όταν συνοδός κινήθηκε απειλητικά κατά νοσηλεύτριας, εξύβρισε και άσκησε λεκτική βία στις νοσηλεύτριες της απογευματινής βάρδιας και απαιτούσε να εξυπηρετηθεί χωρίς αναμονή ενώ την ίδια στιγμή οι νοσηλεύτριες πραγματοποιούσαν νοσηλεία και διεκπεραίωναν εισαγωγές ασθενών στην κλινική.

Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την φωνές και στους νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ η νοσηλεύτρια που δέχθηκε την επίθεση αδυνατούσε να εκτελέσει τα νοσηλευτικά της καθήκοντα και εξετάστηκε στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών. Το νέο περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων του Νοσοκομείου και ενημερώθηκε το Α.Τ. Κιλκίς».

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι το ΓΝ Νοσοκομείο Κιλκίς, στην υπηρεσία Φύλαξης διαθέτει 6 εργαζόμενους  οι οποίοι ωστόσο δεν επαρκούν για τη κάλυψη των αναγκών του, καθώς στην απογευματινή και βραδινή βάρδια υπάρχει ένας φύλακας μόνιμα στην πύλη του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται εσωτερικά το Νοσοκομείο.  Το Σωματείο Εργαζομένων με έγγραφά του έχει επισημάνει την αναγκαιότητα της παρουσίας του προσωπικού φύλαξης στο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών, την επίβλεψη του  εσωτερικού χώρου, καθώς και την  επίβλεψη των κλινικών του Νοσοκομείου.

ΕΟΦ: Ξεκινά η διαδικασία τιμολόγησης νέων ΜΗΣΥΦΑ

Ξεκίνησε στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας η διαδικασία τιμολόγησης νέων ΜΗΣΥΦΑ προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, το αρμόδιο τμήμα του Οργανισμού καλεί τις εταιρείες-κατόχους αδειών κυκλοφορίας να υποβάλλουν από Δευτέρα 28/08/2023 έως και την Παρασκευή 01/09/2023 τα φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των προς τιμολόγηση φαρμάκων, λαμβάνοντας υπόψη συναλλαγματική ισοτιμία και δεδομένα τιμών στα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ την 1η Ιουνίου 2023. Η υποβολή όλων των ανωτέρω στοιχείων θα πρέπει να γίνει σε ηλεκτρονική μορφή, με τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στη Διαδικτυακή Πύλη του ΕΟΦ, διαδικασία η οποία εφαρμόζεται στην ανατιμολόγηση και στην τιμολόγηση νέων προϊόντων. Η ανακοίνωση αφορά αιτήματα τιμολόγησης που κατατέθηκαν το β’ τρίμηνο του 2023 (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος).

Η AstraZeneca μηνύει τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα διαπραγμάτευσης τιμών του Medicare

Η AstraZeneca δήλωσε την Παρασκευή ότι μήνυσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να μπλοκάρει τμήματα του προγράμματος του Medicare που έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται χαμηλότερες τιμές φαρμάκων. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, ενώνει τη φωνή της με άλλες φαρμακοβιομηχανίες και επιχειρηματικούς ομίλους που ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα θα περιορίσει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει τουλάχιστον επτά ακόμα μηνύσεις που περιλαμβάνουν την ομάδα εταιρειών της PhRMA την Johnson & Johnson, την Merck & Co, την Bristol Myers Squibb  καθώς και την Boehringer Ingelheim . Το πρόγραμμα διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων αποτελεί μέρος του  Inflation Reduction Act (IRA) του Τζο Μπάιντεν.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι υποβάλλει τη μήνυση για να «προστατεύσει την έγκαιρη πρόσβαση σε ορφανά φάρμακα» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημειώνει ότι το πρόγραμμα θα αποτρέψει τη συνέχιση ανάπτυξης φαρμάκων, όπως το αντικαρκινικό Lynparza και το φάρμακο για σπάνιες αιματολογικές διαταραχές Soliris, που θεωρούνται ορφανά φάρμακα και ενδείκνυται για πολλαπλές παθήσεις. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS), το οποίο επιβλέπει το πρόγραμμα Medicare για Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω, πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα για 10 φάρμακα υψηλής τιμής, που θα επιλεγούν από την υπηρεσία, εκτός εάν μπλοκαριστεί από δικαστήριο. Ένας εκπρόσωπος του HHS ανέφερε σε δήλωση ότι η υπηρεσία “θα υπερασπιστεί σθεναρά τον νόμο διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων του Προέδρου, ο οποίος ήδη βοηθά στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία”.

38ο Διεθνές Συνέδριο της υπερεθνικής Επιστημονικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Γεωχημείας και Υγείας

Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ διοργάνωσε φέτος τον Ιούλιο το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο της υπερεθνικής Επιστημονικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Γεωχημείας και Υγείας (Society for Environmental Geochemistry and Health, www.segh.net). Το 38th International Conference on Environmental Geochemistry and Health, (SEGH2023 www.segh2023.org) έλαβε χώρα 2-6 Ιουλίου 2023 στους χώρους του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στην Πανεπιστημιόπολη, Ζωγράφου δια ζώσης.

Η Επιστημονική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Γεωχημείας και Υγείας (SEGH) ιδρύθηκε το 1971 με σκοπό να παρέχει ένα φόρουμ συνεργασίας επιστημόνων για την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του γεωχημικού περιβάλλοντος και της υγείας των οικοσυστημάτων, της πανίδας και των ανθρώπων. Τα μέλη της Εταιρείας αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, όπως η βιολογία, η οικολογία, η μηχανική, η γεωλογία, η υδρολογία, η επιδημιολογία, η χημεία, η ιατρική, η διατροφή και η τοξικολογία. Η διοργάνωση του SEGH2023 από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών προσέφερε την ευκαιρία σε έμπειρους αλλά και νέους ερευνητές και φοιτητές να προωθήσουν το επιστημονικό τους έργο και να αλληλοεπιδράσουν προσωπικά με συναδέλφους και εμπειρογνώμονες από όλες τις γωνιές του κόσμου. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης εργασίες ευρύτερων τομέων έρευνας σχετικών με την προστασία και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία, ειδικά από νέους ερευνητές. Οι τέσσερεις κεντρικές διαλέξεις επιστημόνων εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν τον τόνο των θεματικών του συνεδρίου. Συγκεκριμένα ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, επικεντρώθηκε στην ανίχνευση αναδυόμενων ρύπων στο περιβάλλον, η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Γεωχημείας και Υγείας Jane Entwistle του Northumbria University, Newcastle UK αναφέρθηκε στη νέα τάση μεθοδολογίας της έρευνας μέσω της επιστήμης των πολιτών, ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωχημείας Michael Ramsey του University of Sussex, UK, ανέπτυξε το θέμα της εκτίμησης της αβεβαιότητας των μετρήσεων σε διάφορες χωρικές κλίμακες δειγματοληψίας, και ο EurGeol Αλέξανδρος Δημητριάδης της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών ανέλυσε τρόπους συστηματοποίησης των πρωτοκόλλων συλλογής γεωχημικών δεδομένων με στόχο τη σύνταξη του παγκόσμιου γεωχημικού χάρτη στη χέρσο.

Σεπτέμβριος 2023 – Μήνας ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, που πλήττει περίπου 1 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν λίγο μετά την εφηβεία, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθούν κατά τα τελευταία χρόνια της εφηβείας και της πρώιμης ενήλικης ζωής. Καθώς τα συμπτώματα μπορεί να αποδοθούν και σε άλλες αιτίες ή να περάσουν απαρατήρητα, το ΣΠΩ μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστο για κάποιο χρονικό διάστημα. Συνήθως, η διάγνωση γίνεται όταν εμφανίζονται κάποια από τα παρακάτω σημάδια:

Ακανόνιστες περίοδοι: Οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν συνήθως ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους ως αποτέλεσμα της μη ωορρηξίας. Οι σπάνιες περίοδοι είναι ένα ακόμα σημάδι του ΣΠΩ. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν λιγότερες από εννέα περιόδους το χρόνο με περισσότερες από 35 ημέρες μεταξύ των περιόδων. Άλλες γυναίκες υποφέρουν από ασυνήθιστα βαριές περιόδους.

Πολυκυστικές ωοθήκες: Παρόλο που κάποιες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν κύστες στις ωοθήκες τους, αυτό δεν ισχύει για όλες. Οι ωοθήκες μπορεί να είναι διευρυμένες και να περιέχουν ωοθυλάκια που περιβάλλουν τα ωάρια. Ως αποτέλεσμα, οι ωοθήκες μπορεί να μην λειτουργούν κανονικά.

Περίσσεια ανδρογόνων: Τα αυξημένα επίπεδα ανδρικής ορμόνης μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα (υπερτρίχωση) ή και περιστασιακά σε σοβαρή ακμή και τριχόπτωση (φαλάκρα ανδρικού τύπου).

Η σειρά των συμπληρωμάτων διατροφής Inofert®, αποτελεί φυσική λύση καθώς και έναν αποτελεσματικό σύμμαχο για την αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Το Inofert® Combi ΗΡ για τις γυναίκες με ΣΠΩ και ΔΜΣ >25 Kg/m2 & το Inofert® ΗΡ για τις γυναίκες με ΣΠΩ  και ΔΜΣ ≤25 Kg/m2 ομαλοποιώντας την ορμονική διαταραχή, αποκαθιστούν τη φυσιολογική ωορρηξία & ομαλοποιούν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Επίσης, τα Inofert® Combi ΗΡ & Inofert® ΗΡ βοηθούν στην αποκατάσταση της σωστής ορμονικής ισορροπίας μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης κι έτσι, μειώνουν το πρόβλημα της αυξημένης τριχοφυΐας και ακμής, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των γυναικών αλλά και των νέων κοριτσιών. Το Inofert® Combi ΗΡ για τις γυναίκες με ΣΠΩ και ΔΜΣ >25 Kg/m2 & το Inofert® ΗΡ για τις γυναίκες με ΣΠΩ  και ΔΜΣ ≤25 Kg/m2 βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων καθώς και στη βελτίωση των επιπέδων της καλής (HDL) χοληστερόλης.

Η σύνθεση του Inofert® Combi ΗΡ και του Inofert® ΗΡ είναι μοναδική καθώς είναι πλούσια σε α-λακταλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που επαναφέρει τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, μειώνει τη φλεγμονή και κατά συνέπεια, τον υπερανδρογονισμό και τα συμπτώματά του (π.χ. αυξημένα ανδρογόνα, έντονη τριχοφυϊα, ακμή) στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Η σειρά των συμπληρωμάτων διατροφής Inofert® συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το ΣΠΩ, ενθαρρύνει όλες τις γυναίκες που μπορεί να πάσχουν από το σύνδρομο να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή για την αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων του ΣΠΩ.

 

Ο Danny Donkers αναλαμβάνει καθήκοντα Country Lead στην Amgen Hellas

Καθήκοντα Country Lead στην Amgen Hellas από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει ο Danny Donkers, ένα δυναμικό στέλεχος της εταιρείας που μέχρι πρότινος διατελούσε καθήκοντα Country Director στην Amgen Νοτίου Αφρικής. Ο Danny Donkers εντάχθηκε στην Amgen Ολλανδίας το Φεβρουάριο του 2019 και ηγήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον τομέα της Ογκολογίας. Αργότερα, ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος Καρδιαγγειακών, Οστικών Παθήσεων και Φλεγμονωδών Νοσημάτων  στην Ελβετία. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στο φαρμακευτικό κλάδο, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί σε ποικίλους τοπικούς και

περιφερειακούς ρόλους μάρκετινγκ και πωλήσεων σε διαφορετικούς θεραπευτικούς τομείς, όπως το αναπνευστικό, οι νευροεπιστήμες και η ιολογία. O D. Donkers είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Maastricht στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία, και κάτοχος MSc από το Πανεπιστήμιο NCOI στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία, ενώ ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «τυπικό Ολλανδό»: ανοιχτός σε νέες ιδέες, ειλικρινής και άμεσος. Με αφορμή το νέο του ρόλο ο Danny Donkers δήλωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναλαμβάνω τα νέα μου καθήκοντα στην Amgen Hellas. Στόχος μου είναι να συμβάλλω στη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας και στην ανέλιξή της, με σταθερή αφοσίωση στην προαγωγή της καινοτομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών». Αξίζει να σημειωθεί ότι τη θέση του Country Lead για την Amgen Ελλάδος και Κύπρου είχε έως και τον Δεκέμβριο του 2022 ο Γιώργος Τουσίμης, ο οποίος τον Ιανουάριο ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Amgen Αυστρίας.

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις

Συνάντηση με τον Eπικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών της Δημοκρατίας της Ινδονησίας (ΝΝΒΡΙ) Δρ. Petrus R. Golose, καθώς και τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Ινδονησίας στην Ελλάδα κ. Bebeb A. K. Nugraha Djundjunan είχε  ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, παρουσία του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιου Θεοχάρη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων που εφαρμόζει η κάθε χώρα, καθώς και οι νέες τάσεις  και προκλήσεις που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο. Το πλαίσιο της συζήτησης περιλάμβανε την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, ενώ διερευνήθηκαν πιθανές μελλοντικές συνεργασίες.

Σε συνέχεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθ. Θεοχάρης μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Δ. Βαρτζόπουλο, ξενάγησαν τον Δρ. Petrus R. Golose και τον Πρέσβη κ. Bebeb A. K. Nugraha Djundjunan στις δομές και υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και συγκεκριμένα στον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης της χώρας, τον Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων, το Κέντρο Ημέρας και Υπνωτήριο, καθώς και σε Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης με υποκατάστατο που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνάντηση στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από φορείς και οργανισμούς απεξάρτησης, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού & Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών (ΕΕΣΣΑΝ). Στη συνάντηση παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Αθ. Θεοχάρη η φιλοσοφία του Οργανισμού, το σύνολο των δομών και υπηρεσιών του, καθώς και η ολιστική προσέγγιση που παρέχεται στους ωφελούμενους, από την πρόληψη, τη μείωση της βλάβης, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.

Η συνάντηση αποδείχθηκε ως μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα των εξαρτήσεων, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση και των δύο χωρών στην αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος, ενώ παράλληλα άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες.

Προληπτικές εξετάσεις υγείας με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς

Ολοκληρωμένα πακέτα εξετάσεων προληπτικού ελέγχου (check-up) σε προνομιακές τιμές για όλους, προσφέρει ο Όμιλος Affidea με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα εξειδικευμένα πακέτα «Check up – Back to school» περιλαμβάνουν μια σειρά από σημαντικές για την γενική υγεία εξετάσεις για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι μετά το καλοκαίρι θα κληθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας περιόδου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε check-up ενηλίκων, παιδιών ή και συνδυαστικό σε ειδικές, μειωμένες τιμές μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2023. Για τις παραπάνω εξετάσεις δεν απαιτείται ραντεβού και παραπεμπτικό ιατρού.

Συγκεκριμένα, τα check-up περιλαμβάνουν εργαστηριακές εξετάσεις και είναι τα εξής

A.CHECK-UP Ενηλίκων: Γενική Αίματος, Γενική Ούρων, ΤΚΕ, Σάκχαρο, Ουρία, Ολικά Λιπίδια, Ουρικό Οξύ, Χοληστερίνη, Κρεατινίνη, Αθηρωματικός Δείκτης, Τριγλυκερίδια, HDL, non-HDL, LDL, Γ-gt, SGOT, SGPT

B.Παιδικό CHECK-UP: Γενική Αίματος, Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Ουρία, Σίδηρο, Φερριτίνη, TSH,  Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL, non-HDL, LDL,

Καρδιολογική εκτίμηση και βεβαίωση αθλητικής ικανότητας

Επιπλέον, τα διαγνωστικά κέντρα Affidea και τα δερματολογικά κέντρα City Med του Ομίλου Affidea προσφέρουν σε προνομιακή τιμή την δερματολογική εκτίμηση και βεβαίωση για αθλητικές δραστηριότητες.

Οι νικητές του προγράμματος Start4health του CDI της Pfizer

Ανάμεσα σε σκληρό ανταγωνισμό και κατόπιν  της κρίσης  διακεκριμένων προσωπικοτήτων του χώρου της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας και των Επιχειρήσεων προέκυψαν οι νικητές του προγράμματος Start4health του CDI της Pfizer. Το πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 25.000 ευρώ έλαβε η ADVANTIS MEDICAL IMAGING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, η οποία εισηγήθηκε  ένα εξελιγμένο, διαδικτυακό και αυτοματοποιημένο λογισμικό επεξεργασίας και απεικόνισης μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου και προστάτη με την ονομασία Advantis Platform. Το  δεύτερο βραβείο αντίστοιχα έλαβε  η  EUCLIA ΙΚΕ, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ,  για την πρότασή της που αφορά την έξυπνη ανακάλυψη φαρμάκων και χημικών ουσιών. Στο πλαίσιο του προγράμματος που δίνει ώθηση στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και την ευκαιρία σε ελληνικές startups, οι νικητές αναδείχθηκαν μεταξύ των πέντε «φιναλίστ» του προγράμματος στην τελική φάση, την «Final Pitch Day». Εξαιρετικές ήταν οι κριτικές και για τις προτάσεις των υπόλοιπων τριών φιναλίστ: της AISTHESIS MEDICAL IKE, που αφορά μία πλατφόρμα παρακολούθησης και πρόβλεψης επιπλοκών στην εντατική φροντίδα, της QUANTUM BIOMETRONICS Ι.Κ.Ε., που σχετιζόταν με μία νέα συσκευή διάγνωσης ασθενειών μέσω της κόρης του ματιού με χρήση λέιζερ και της COGNITIV+ LTD, που αναφερόταν σε λογισμικό για την υποβοηθούμενη κατανόηση νομικών και οικονομικών κειμένων με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Για την διάκριση η Πάρις Ζιώγκας, Co-founder και CEO της ADVANTIS MEDICAL IMAGING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένας οργανισμός όπως η Pfizer επιβεβαιώνει την εν λόγω ανάγκη και μας τιμά με το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Start4Health, αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα της πολυετούς ερευνητικής εργασίας των μελών της εταιρείας μας. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τα στελέχη της Pfizer και την ομάδα των μεντόρων του Start4Health για την άψογη οργάνωση του εν λόγω προγράμματος και τη συνολικότερη συμβολή τους στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο ευρύτερο πεδίο της υγείας στην Ελλάδα».

Επίσης, o Παντελής Καρατζάς, Co-founder και CEO της EUCLIA ΙΚΕ ανέφερε ότι «Το βραβείο από μια πρωτοπόρα εταιρεία όπως η Pfizer μας δίνει την επιβεβαίωση αλλά και την ώθηση να συνεχίσουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή των  καινοτόμων εργαλείων μας για την ανακάλυψη νέων μορίων με θεραπευτικές ιδιότητες».

 

Σεμαγλουτίδη: Μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας

Η σεμαγλουτίδη, η οποία συνταγογραφείται για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους σεμαγλουτίδη, φαίνεται ότι μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατη κλινική μελέτη. Ειδικότερα, η μελέτη 529 ασθενών, που χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, διαπίστωσε ότι μια εβδομαδιαία δόση σεμαγλουτίδης 2,4mg, οδήγησε σε βελτίωση 17 βαθμών σε μια κλίμακα 100 βαθμών που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Συγκριτικά, οι συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) είχαν βελτίωση 9 βαθμών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο New England Journal of Medicine. Σε πραγματικούς όρους, αυτή η διαφορά σημαίνει ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν λιγότερη δύσπνοια, κόπωση, δυσκολία στην άσκηση και πρήξιμο, καθώς και καλύτερη άσκηση και ποιότητα ζωής, όπως ανέφερε στο CNN ο Dr. Mikhail Kosiborod, καρδιολόγος, ο οποίος ηγήθηκε της δοκιμής. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο θεραπευτικό όφελος που έχουμε δει ποτέ για αυτό το τελικό σημείο σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών με οποιοδήποτε φάρμακο», είπε ο Kosiborod ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Άμστερνταμ, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι σήμερα πάνω από 64 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια. Το διατηρημένο κλάσμα εξώθησης σημαίνει ότι η καρδιά μπορεί να αντλεί κανονικά αλλά είναι πολύ δύσκαμπτη για να γεμίσει σωστά. Αυτός ο τύπος καρδιακής ανεπάρκειας αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις στις ΗΠΑ και αυξάνεται διαρκώς, σύμφωνα με τον Kosiborod και τους συνεργάτες του. Σημείωσε ότι το 80% των ασθενών με αυτού του είδους την καρδιακή ανεπάρκεια στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία ή χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι. Όσον αφορά δεν την απώλεια βάρους, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν σεμαγλουτίδη έχασαν περίπου το 13% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με 2,6% για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, κατά τη διάρκεια της δοκιμής διάρκειας ενός έτους. Μέχρι πρόσφατα, οι κύριες θεραπευτικές επιλογές για άτομα με αυτό το είδος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν τα διουρητικά, που μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά τα συμπτώματα, αλλά κρίνονται ανεπαρκή θεραπευτικά. Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς SGLT2, που χρησιμοποιούνται επίσης για τον διαβήτη Τύπου 2, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά οι βελτιώσεις αναφορικά με τα συμπτώματα δεν είναι επαρκείς. Τα αποτελέσματά της μελέτης ενδέχεται να επεκτείνουν τη χρήση του ήδη εξαιρετικά δημοφιλούς φαρμάκου πέρα ​​από τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, προσφέροντας μια νέα θεραπεία επιλογή για την καρδιακή ανεπάρκεια, όπου λίγα φάρμακα είναι διαθέσιμα σήμερα.

Ο Kosiborod τόνισε ότι οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι κλινικές δοκιμές πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερα άτομα από ομάδες που υποεκπροσωπούνται προς το παρόν  όπως μαύρους, ισπανόφωνους κλπ. Σημείωσε ότι μια άλλη δοκιμή καρδιακής ανεπάρκειας της σεμαγλουτίδης που περιλαμβάνει ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να έχει σύντομα αποτελέσματα και η συγκέντρωση των δεδομένων θα μπορούσε να δώσει μια καλύτερη εικόνα του πώς λειτουργεί το φάρμακο σε άτομα διαφορετικών φυλετικών και εθνικών καταβολών.