ΗΠΑ: Περικοπές τιμών Medicare

Φαρμακευτικοί κολοσσοί όπως Bristol-Myers Squibb, Johnson & Johnson, Eli Lilly και Pfizer είναι οι πρώτοι στόχοι της ιστορικής προσπάθειας του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να διαπραγματευτεί τη μείωση του κόστους των φαρμάκων. Οι τιμές ενδέχεται να μειωθούν κατά 50%, εξοικονομώντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ασφαλιστικό σύστημα Medicare έως το 2031. Ειδικότερα, χθες, η κυβέρνηση δημοσίευσε τα ονόματα 10 συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα υπόκεινται στη διαπραγματευτική δύναμη του Medicare, του προγράμματος υγείας των ΗΠΑ για περίπου 65 εκατομμύρια ηλικιωμένους. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται φάρμακα όπως το Eliquis, που κατασκευάζεται από την BMS και την Pfizer, το οποίο θεωρείται πλέον το πιο δαπανηρό στη λίστα για το Medicare, με δαπάνες 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους 12 μήνες έως τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης το Farxiga της AstraZeneca, το οποίο αντιμετωπίζει τον διαβήτη και την καρδιακή ανεπάρκεια, το Imbruvica, το Stelara και Xarelto της Johnson & Johnson, το Januvia της MSD, το Jardiance της Eli Lilly και της Boehringer Ingelheim, το Entresto της Novartis, το Fiasp της Novo Nordisk και το Enbrel της Amgen.

Μαζί, τα δέκα αυτά φάρμακα αντιπροσώπευαν περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια στις δαπάνες του Medicare από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της CMS.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν δεδομένα και πληροφορίες για τα φάρμακά τους στο CMS έως τις 2 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, πολλές από τις εταιρείες αμφισβητούν τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας και προσφεύγουν στα αμερικανικά δικαστήρια. Μένει να δούμε αν κάποια από αυτές τις προσπάθειες μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί με ορίζοντα τα επόμενα δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμάκων είχε απαγορευτεί με νόμο το 2003 , ως αποτέλεσμα του προγράμματος Medicare που κάλυπτε μέρος του κόστους φαρμάκων των ηλικιωμένων. Αλλά ο νόμος του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, που υπεγράφη πριν από ένα χρόνο ως απάντηση στη δημόσια οργή για το κόστος των φαρμάκων των ΗΠΑ που είναι το υψηλότερο στον κόσμο, έδωσε το πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις.

ΗΠΑ: Οι δαπάνες για την ψυχική υγεία αυξήθηκαν κατά 54% κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τη δραματική αύξηση της χρήσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις ΗΠΑ και δείχνει ότι η αύξηση έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό, κυρίως από άτομα που έχουν πρόσβαση στη φροντίδα μέσω τηλε-ιατρικής.

Οι ενήλικες Αμερικανοί αύξησαν τη χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατά 39% και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 54%, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση των ασφαλιστικών απαιτήσεων που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Ενώ οι προσωπικές επισκέψεις ψυχικής υγείας κατά το πρώτο μέρος της πανδημίας έπεσαν κατακόρυφα, ανέκαμψαν περίπου στο 80% του προ-πανδημικού επιπέδου τους μέχρι τον Αύγουστο του 2022. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Health Forum και περιελάμβαναν δεδομένα από περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο αιτήσεις αποζημίωσης που υποβλήθηκαν για 7 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ με ιδιωτική ασφάλιση βάσει εργοδότη. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η συνεχής αύξηση της χρήσης και των δαπανών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες να μειώσουν την κάλυψη στο μέλλον. Για την ανάλυση, συγκρίθηκαν τρεις περίοδοι: Το έτος πριν από την πανδημία, την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2020 και στη συνέχεια από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2022. Κατά την περίοδο Μαρτίου έως Δεκεμβρίου 2020, οι κατ’ ιδίαν επισκέψεις μειώθηκαν κατά 40%, ενώ οι επισκέψεις ψυχικής υγείας με τηλε-ιατρική αυξήθηκαν κατά 10 φορές, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πρωτοποριακή έρευνα της ΕΕ για τον καρκίνο του εντέρου

Επιστήμονες στην Ισπανία έχουν αναπτύξει μια δυνητικά σωτήρια στρατηγική ενάντια στον καρκίνο του εντέρου που μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα ζωτικά όργανα. Ένας όγκος του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς από έναν ασθενή, αλλά στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστεί σε άλλο σημείο του σώματος με άλλη μορφή.

Ερευνητές στην Ισπανία πιστεύουν ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να σταματήσουν την εξάπλωση αυτού του τύπου καρκίνου. Ένας όγκος του παχέος εντέρου μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και ορισμένοι ασθενείς γλυτώνουν δια παντός από τη νόσο.

Ωστόσο, αυτός ο τύπος καρκίνου έχει τη δυνατότητα να αλλάζει σχήμα. Ένας μικρός αριθμός κυττάρων συχνά αφήνει τον κύριο όγκο στο έντερο και μπορεί να προκαλέσει έναν νέο καρκίνο σε ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ και οι πνεύμονες – μια διαδικασία γνωστή ως μετάσταση. «Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ασθενείς πεθαίνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Δρ Eduard Batlle, επικεφαλής του προγράμματος καρκίνου στο Ινστιτούτο Έρευνας στη Βιοϊατρική στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. «Η μετάσταση είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί». Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην ΕΕ, όπου περισσότεροι από 156.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι πέθαναν από τη νόσο το 2020. Ένας στους 22 άνδρες και μία στις 35 γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν αυτή την ασθένεια κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με συνολικά περισσότερα από 340.000 νέα κρούσματα στις χώρες της ΕΕ μόνο το 2020. Τέτοια στατιστικά στοιχεία ώθησαν την ΕΕ να καταστήσει την καταπολέμηση του καρκίνου κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Δύο ευρείες πρωτοβουλίες – EU Mission on Cancer and Europe’s Beating Cancer Plan – στοχεύουν να κάνουν μεγάλα βήματα αυτή τη δεκαετία και να τονίσουν την πολιτική δέσμευση της Ευρώπης στο θέμα. Έως και το 40% των ασθενών που αφαιρούν χειρουργικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα παρουσιάσουν υποτροπή σε άλλο σημείο του σώματός τους. Ο Δρ Eduard Batlle ηγείται ενός ερευνητικού προγράμματος που έχει λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ για να ανακαλύψει ποια κύτταρα εξέρχονται από τον κύριο όγκο και πώς θα μπορούσαν να εξαλειφθούν. Η πρωτοβουλία, που ονομάζεται ResidualCRC, διαρκεί για πέντε χρόνια έως τα τέλη Αυγούστου 2025. Το εργαστήριο του Batlle έκανε εκπληκτικές ανακαλύψεις σχετικά με αυτά τα περιπλανώμενα καρκινικά κύτταρα και η ομάδα του πιστεύει ότι έχει μια στρατηγική για να τα αφαιρέσει. «Εντοπίσαμε έναν προηγουμένως άγνωστο τύπο κυττάρου που είναι ικανός να μεταναστεύσει έξω από τον πρωτογενή όγκο», είπε. Ένας όγκος στο κόλον μπορεί να έχει πολλά από αυτά τα κύτταρα ή απλώς έναν περιορισμένο αριθμό από αυτά. Ο Batlle πιστεύει ότι μπορούν να εξαλειφθούν χρησιμοποιώντας μια επαναστατική νέα θεραπεία: την ανοσοθεραπεία. Περιλαμβάνει «αναστολείς σημείων ελέγχου», οι οποίοι μπλοκάρουν τις πρωτεΐνες που εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

H ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής πάνω από 5 χρόνια σε Ασία και Αφρική

Η αύξηση  της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να μειώσει πάνω από 5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής στην Νότια Ασία, μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση που επισημαίνει την αυξανόμενη επιβάρυνση της επικινδυνότητας του μολυσμένου αέρα για την υγεία. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Reuters , h περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τις πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών ετών ζωής που χάνονται παγκοσμίως λόγω της ρύπανσης, δήλωσε το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο (EPIC) στην τελευταία έκθεσή με τίτλο Δείκτης Ζωής για την Ποιότητα του Αέρα (AQLI).  Η ταχεία εκβιομηχάνιση και η αύξηση του πληθυσμού συνέβαλαν στη μείωση της ποιότητας του αέρα στη Νότια Ασία, όπου τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης είναι επί του παρόντος πάνω από 50% υψηλότερα από ότι στις αρχές του αιώνα και επισκιάζουν άλλες απειλές για την υγεία. Οι άνθρωποι στο Μπαγκλαντές, την πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο, χάνουν 6,8 χρόνια ζωής κατά μέσο όρο ανά άτομο, σε σύγκριση με 3,6 μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα για να υπολογίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των επικίνδυνων  σωματιδίων του αέρα στο προσδόκιμο ζωής. Η Ινδία ευθύνεται για το 59% περίπου της παγκόσμιας αύξησης της ρύπανσης από το 2013, αναφέρει η έκθεση, καθώς η ατμοσφαιρική μόλυνση απειλεί να μειώσει περαιτέρω το προσδόκιμο ζωής  σε ορισμένες από τις πιο μολυσμένες περιοχές της χώρας. Στο πυκνοκατοικημένο Νέο Δελχί, την πιο μολυσμένη μεγαλούπολη του κόσμου, η μέση διάρκεια ζωής μειώνεται κατά περισσότερο από 10 χρόνια. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι παρά τις βελτιώσεις στην Κίνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο εξωτερικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, με τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής να υφίστανται το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων.

Περίπου τα τρία τέταρτα των δυσμενών επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία συγκεντρώνονται σε μόλις έξι χώρες – Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Κίνα, Νιγηρία και Ινδονησία, αναφέρει το EPIC του Πανεπιστημίου του Σικάγο στην έκθεσή του AQLI. Εάν τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια γνωστά ως PM2.5 μειώνονταν στα επίπεδα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το μέσο προσδόκιμο ζωής θα αυξανόταν κατά 2,3 χρόνια παγκοσμίως, εξοικονομώντας συνολικά 17,8 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής, εκτιμά η έκθεση. Ενώ τα μέσα επίπεδα παγκόσμιας ρύπανσης έχουν μειωθεί ελαφρώς την τελευταία δεκαετία, σχεδόν όλη η βελτίωση οφείλεται στην Κίνα, όπου ένας 10ετής «πόλεμος κατά της ρύπανσης» οδήγησε τα PM2,5 να μειώνονται κατά περισσότερο από 40% από το 2013. Σχεδόν όλη η Νοτιοανατολική Ασία θεωρείται επίσης πλέον ότι έχει «μη ασφαλή επίπεδα ρύπανσης», με το μέσο προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά 2-3 χρόνια. Εν τω μεταξύ, ένα πρόγραμμα στο Λονδίνο για τη μείωση των εκπομπών από την κυκλοφορία των οχημάτων που επιβάλλει ημερήσια χρέωση στα πιο ρυπογόνα οχήματα επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη βρετανική πρωτεύουσα.

Πρακτικά παιδιατρικά & νεογνολογικά θέματα στη Πάτρα

Για 20ή συνεχή χρονιά η Παιδιατρική Κλινική του “Καραμανδανείου”, Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών  πραγματοποιεί στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2023 εκπαιδευτική διημερίδα με θέμα “Πρακτικά παιδιατρικά & νεογνολογικά θέματα”, στο Royal Patras (Ακτή Δυμαίων 51, Πάτρα). Συνδιοργανωτής της φετινής διημερίδας είναι η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Άγιος Ανδρέας”. Στο εκπαιδευτικό αυτό διήμερο διακεκριμένοι επιστήμονες και ομιλητές θα αναπτύξουν θέματα που απασχολούν τη παιδιατρική και νεογνολογική κοινότητα. Θα τεθούν ερωτήματα και θα δοθούν απαντήσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάγνωσης και θεραπευτικής στην Παιδιατρική και τη Νεογνολογία, σε μια εποχή που προκύπτουν συνεχώς νέες επιστημονικές γνώσεις και προκλήσεις. Σκοπός της διημερίδας είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση πάντα σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Οι απαιτήσεις των καιρών μάς προσδίδουν αίσθημα ευθύνης, αλλά και αρκετούς προβληματισμούς σχετικά με την αντιμετώπιση όχι μόνο επιστημονικών, αλλά κοινωνικών και οικογενειακών κρίσεων που άμεσα επηρεάζουν τις ευαίσθητες παιδικές ψυχές.

Η συμμετοχή στην Διημερίδα είναι δωρεάν και θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης με 13 μόρια Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME–CMD credits).

Μεγάλες οι ελλείψεις αίματος

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων αδυνατούν την περίοδο του Αυγούστου να καλύψουν τις ανάγκες σε αίμα των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών που είναι γνωστές και σταθερές, λόγω των ελλείψεων αίματος και της αντιμετώπισης πρωτίστως των έκτακτων περιστατικών. Τα νοσοκομεία ξεκινούν τις εφημερίες τους χωρίς ασφαλή αποθέματα αίματος με αποτέλεσμα να διακινδυνεύει όχι μόνο η ζωή των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ή μπορεί να αποκτήσουν την ανάγκη για μετάγγιση. Οι μεταγγίσεις, που είναι η βασική θεραπεία των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, να αναβάλλονται ή στην καλύτερη περίπτωση να διενεργούνται με μειωμένες ποσότητες αίματος. Οι ασθενείς είναι όμηροι στα νοσοκομεία, αφού πρέπει να προσέρχονται σε λιγότερο από μια εβδομάδα στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου για μετάγγιση. «Παρακαλούμε όλους τους συμπολίτες μας που μπορούν να αιμοδοτήσουν να προσέλθουν στα νοσοκομεία της χώρας ώστε καμιά ζωή να μη διατρέξει κίνδυνο, γιατί το αίμα είναι αγαθό που καμιά υπηρεσία και φορέας δεν μπορεί να προσφέρει χωρίς τη δική σας βοήθεια», τονίζουν οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

 

Δωρεά οργάνων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

Χθες 29 Αυγούστου, στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, ολοκληρώθηκε η λήψη οργάνων από 64χρονο δότη, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ιδρύματος και διαγνώστηκε ο εγκεφαλικός του θάνατος. Τα μοσχεύματα πνευμόνων και νεφρών μεταφέρθηκαν με αεροδιακομιδή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα. Σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου εκφράζει «τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια του δότη και ευχαριστεί για την μεγαλοψυχία της να προσφέρει ζωή σε συνανθρώπους μας». Ακόμα, η διοίκηση του νοσοκομείου «ευχαριστεί και συγχαίρει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ και του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου μας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Χειρουργείου, για την συμμετοχή και άψογη ανταπόκριση στην όλη διαδικασία. Επίσης ευχαριστεί τις χειρουργικές ομάδες από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την λήψη των πνευμόνων και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Πατρών και Ιωαννίνων για την λήψη των νεφρών». Ο γενικός συντονισμός έγινε από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και η διαδικασία τελούσε υπό την αιγίδα της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ.

Ιός Δυτικού Νείλου: 11 θάνατοι και 89 κρούσματα

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι σήμερα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 89 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Τα 74 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 15 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν – δηλώθηκαν 31 νέα κρούσματα. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων τα 82 έτη).

Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Καστοριάς και Άρτας. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ και καλεί τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

ΠΟΕΔΗΝ: Κύμα φυγής γιατρών στο ΕΣΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το κύμα παραιτήσεων γιατρών στο ΕΣΥ, κρούει η ΠΟΕΔΗΝ με τον πρόεδρο της Μιχάλη Γιαννάκο να δηλώνει τα εξής: «Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών το έτος 2022 αποχώρησαν περί τους 5.000 υγειονομικοί εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Επιπλέον τους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2023 πάλι με επίσημα στοιχεία αποχώρησαν περί τους 1.500 υγειονομικοί εκ των οποίων 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι. Τους τελευταίους 17 μήνες χάσαμε 6.500 υγειονομικούς από ΕΣΥ. Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό όπως ήταν έως και την αρχή των μνημονίων λόγω των χαμηλών μισθών που επιβλήθηκαν, της εντατικοποίησης της εργασίας, της μη μονιμοποίησης των συμβασιούχων και της μη ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό όπου υπάρχουν απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας». και ο κ Γιαννάκος καταλήγει: «Το ΕΣΥ  δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό όπως ήταν έως την αρχή των μνημονίων  λόγω χαμηλών μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, μη μονιμοποίησ η των συμβασιούχων, μη ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.  Το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση  δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.Ως εκ τούτων εάν δεν υπάρξει συνολική πολιτική παρέμβαση στο ΕΣΥ, το σύστημα θα μαραζώνει διαρκώς προς όφελος του ιδιωτικού τομέα».

ΕΟΦ: Σε διαβούλευση οι νέες τιμές φαρμάκων

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ το αρχείο με την πρόταση του Τμήματος Τιμολόγησης ως προς τις τιμές των νέων συνταγογραφούμενων φαρμάκων (αιτήματα β’ τριμήνου 2023) και των προϊόντων αναφοράς των οποίων η προστασία δεδομένων έληξε στο διάστημα 01/03-30/06/2023, καθώς και των γενοσήμων τους. Οι ΚΑΚ καλούνται να υποβάλουν της παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά ([email protected]) έως και την Παρασκευή 01/09/2023, με την επισήμανση «Νέα 2ου Τριμήνου 2023_Παρατηρήσεις».