Γιατροί ΓΝ Νίκαιας: Κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο αλλαγής των εφημεριών

«Δηλώνουμε την πλήρη και κατηγορηματική μας αντίθεση με το νέο σχέδιο διάταξης εφημερευόντων νοσοκομείων Αττικής που είναι υπόψη των διοικήσεων 1ης και 2ης ΥΠΕ και που αναφέρει άμεση έναρξη εφαρμογής του από Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023». Τα παραπάνω αναφέρονται στην απόφαση της ‘Έκτακτης ΓΣ των γιατρών του ΓΝ Νίκαιας, παρά τη χθεσινή ανακοίνωση της 2ης ΥΠΕ που διέψευσε  εφαρμογή αυτού του νέου σχεδίου εφημεριών για την οποία οι γιατροί δηλώνουν: «Θεωρούμε θετικό το γεγονός πως η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ χθες 6/9/23 εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο διαψεύδει την (τουλάχιστον άμεση) εφαρμογή αυτού του νέου σχεδίου. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η διαβεβαίωση θα πρέπει να δοθεί επίσημα από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ζητάμε συνάντηση αντιπροσωπίας μας με τον υπουργό ή με τον αρμόδιο για τα νοσοκομεία υφυπουργό όπου θα εκθέσουμε και τα λοιπά μας αιτήματα σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου». Στην Απόφαση της ΓΣ των γιατρών τονίζεται επίσης ότι το νέο πλάνο εφημεριών, θα αφαιρούσε από το νοσοκομείο κάθε δυνατότητα τακτικής λειτουργίας η οποία έχει κρίσιμη σημασία τόσο για τον πληθυσμό όσο και για την εκπαίδευση των ειδικευομένων.

Νέο τεστ για νήπια μπορεί να επιταχύνει τη διάγνωση του αυτισμού

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο τεστ που χρησιμοποιεί τους τρόπους με τους οποίους τα νήπια κοιτάζουν και μαθαίνουν από το κοινωνικό τους περιβάλλον για να διαγνώσουν πιθανά τον αυτισμό και να σχεδιάσουν νωρίτερα τη φροντίδα.

Τα παιδιά με αυτισμό επεξεργάζονται τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με διαφορετικούς τρόπους από τα παιδιά χωρίς την πάθηση και συχνά περνούν χρόνια χωρίς διάγνωση, καθυστερώντας τη θεραπεία. «Τα παιδιά που έχουν επί του παρόντος περιορισμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα και αντιμετωπίζουν δύο ή περισσότερα χρόνια αναμονής και παραπομπών πριν διαγνωστούν τελικά σε ηλικία τεσσάρων ή πέντε ετών, μπορεί τώρα να είναι επιλέξιμα για διάγνωση μεταξύ 16 και 30 μηνών», δήλωσε η Ami Klin. του Marcus Autism Center of Children’s Healthcare of Atlanta, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Για να αναπτύξει το τεστ, η ομάδα του Klin στρατολόγησε παιδιά με συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν αυτισμό.

Καθώς τα παιδιά παρακολουθούσαν σκηνές κοινωνικής αλληλεπίδρασης σε βίντεο, οι κινήσεις των ματιών τους παρακολουθούνταν 120 φορές το δευτερόλεπτο για να καθοριστεί ποιες πληροφορίες έβλεπαν και ποιες όχι. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις μετρήσεις αυτών των παιδιών με δεδομένα από παρόμοια παιδιά χωρίς συμπτώματα αυτισμού, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για να ποσοτικοποιήσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές σε κάθε χρονική στιγμή. Σε δύο μελέτες που αφορούσαν περισσότερα από χίλια νήπια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εργαλείο θα μπορούσε αντικειμενικά να μετρήσει και να ποσοτικοποιήσει το επίπεδο κοινωνικής αναπηρίας, λεκτικής ικανότητας και μη λεκτικών δεξιοτήτων μάθησης κάθε παιδιού, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο JAMA Network Open. Σε μια ξεχωριστή μελέτη 475 νηπίων που υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις αυτισμού σε εξειδικευμένα κέντρα, το τεστ ήταν 78% ακριβές στον εντοπισμό εκείνων που τελικά θα λάβουν διάγνωση αυτισμού και 85,4% ακριβές στον εντοπισμό παιδιών που δεν είχαν αυτισμό, σύμφωνα με μια εργασία που κυκλοφόρησε την Τρίτη στο JAMA. Το εργαλείο «δεν προορίζεται να αντικαταστήσει ειδικούς κλινικούς γιατρούς, αλλά να συμπληρώσει την ενημερωμένη και έμπειρη κλινική κρίση», είπαν οι ερευνητές.

 

Διαθέσιμο μέσω αποζημίωσης στην Ελλάδα το Dexcom One

Το σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM) Dexcom ONE, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο χειμώνα και πλέον αποζημιώνεται για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, έγκυες γυναίκες, καθώς και σε ασθενείς με ΣΔ2 με παγκρεατεκτομή. Η συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης διευκολύνει τη διαχείριση του διαβήτη, καθώς απαλλάσσει τους ασθενείς από επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων και συνεχείς σαρώσεις. Η είδηση αυτή έρχεται να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη τύπου 1 στην Ελλάδα, δεδομένου  ότι τα συστήματα συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης επί 24ωρου βάσης παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο όσον αφορά το πώς συγκεκριμένες τροφές, η σωματική δραστηριότητα και άλλοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Βάσει αυτών των πληροφοριών, οι χρήστες των συστημάτων μπορούν να λάβουν αποτελεσματικές αποφάσεις θεραπείας οι οποίες εξασφαλίζουν αύξηση του χρόνου παραμονής εντός φυσιολογικών επιπέδων γύκόζης, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αποτελεσματικότερο έλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη, και λιγότερες μακροχρόνιες επιπλοκές.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της ένταξης του Dexcom ONE στον κατάλογο αποζημιούμενων  προϊόντων, είναι ότι παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω μπορούν πλέον  να χρησιμοποιήσουν το σύστημα, δυνατότητα που περιορίζει τις ανησυχίες των γονέων όσον αφορά στη διαχείριση της νόσου του παιδιού τους.  Χωρίς πλέον να χρειάζεται να τρυπούν το δάχτυλο του παιδιού πολλές φορές μέσα στη μέρα, οι γονείς είναι πια σε θέση να έχουν μια πληρέστερη εικόνα των επιπέδων γλυκόζης του παιδιού τους, όπως π.χ. η τιμή και η κατεύθυνση της γλυκόζης,  ώστε να λαμβάνουν αποτελεσματικότερες αποφάσεις θεραπείας.

Το σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) Dexcom ONE, μετρά και στέλνει τις τιμές γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο, με ασύρματο τρόπο, σε ένα συμβατό smartphone ή δέκτη, οι οποίες απεικονίζονται συνολικά σε ένα διάγραμμα. Ο αισθητήρας έχει διάρκεια ζωής 10 ημερών που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για σάρωση ή μετρήσεις δακτύλουγια τη λήψη των τιμών γλυκόζης. Επιπλέον – και ιδιαιτέρως χρήσιμο για το καλοκαίρι – είναι πως ο αισθητήρας επιτρέπει στους χρήστες να κολυμπούν και να κάνουν ντους χωρίς να ανησυχούν, καθώς ο πομπός είναι προστατευμένος και μπορεί να παραμείνει στο νερό, σε βάθος έως 2,4 μέτρων και για έως 24 ώρες+.

Η Hemoglobe – μια ελληνική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας και λύσεων υγείας, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση του διαβήτη, είναι ο επίσημος διανομέας του Dexcom ONE στην Ελλάδα. Η Αναστασία Ντέντε, Managing Director της Hemoglobe δήλωσε: «Η πρόσβαση των ασθενών σε νέες τεχνολογίες αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Hemoglobe και είμαστε ευτυχείς που τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορούν πλέον να λαμβάνουν το Dexcom ONE από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Καινοτόμες τεχνολογίες όπως αυτή επιτρέπουν στα άτομα με διαβήτη να διαχειρίζονται την κατάστασή τους πιο αποτελεσματικά, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Ενθαρρύναμε όποιον ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει CGM να συμβουλευτεί πρώτα έναν επαγγελματίας υγείας».

Ο ΕΟΠΥΥ, ενέκρινε την αποζημίωση του ιατροτεχνολογικού προϊόντος με την εμπορική ονομασία Dexcom ONE  (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 05195/28.08.2023, για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και τους ασθενείς με ΣΔ2 με παγκρεατεκτομή.

Το Dexcom ONE είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από διαβήτη και κάνουν χρήση ινσουλίνης. Όσοι δεν δικαιούνται το προϊόν μέσω αποζημίωσης, μπορούν να αγοράσουν το Dexcom ONE μέσω του διαδικτυακού καταστήματος της Dexcom στη διεύθυνση Dexcom.com.

 

 

 

 

Ψηφιακή Υγεία 2.0 με επίκεντρο τον άνθρωπο 

Το Παρατηρητήριο του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό εκπόνησε μελέτη για την ψηφιακή υγεία, με σκοπό να αναδείξει τις ωφέλειες του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της Υγείας για τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση, και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τη δημιουργία αξίας στην οικονομία, αλλά και την κοινωνία σε τέσσερις βασικούς πυλώνες. Όπως αναφέρει η μελέτη, η ψηφιακή υγεία, με επίκεντρο τον άνθρωπο, μεταμορφώνει τον τρόπο παροχής υπηρεσιών και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Διασυνδέει ιατρικό εξοπλισμό, ψηφιακές εφαρμογές, «φορετές» συσκευές, βάσεις δεδομένων και πληροφοριακά συστήματα, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, με κύρια χαρακτηριστικά την εξατομίκευση, την άνεση και την αμεσότητα. Επενδύσεις σε τεχνολογία, δεδομένα και υποδομές, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτομίας στο χώρο των ιατρικών επιστημών (Μedtech), μετασχηματίζουν ριζικά το τοπίο στον κλάδο, αλλά και στα εθνικά συστήματα υγείας ανοίγοντας νέους δρόμους για την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Παράλληλα, η αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων υγείας επιτρέπει τη βελτίωση των αποφάσεων πολιτικής, αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών (π.χ. μέσω του Ατομικού Φακέλου Υγείας) και προωθεί την επιστημονική έρευνα και την παραγωγή καινοτομίας.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής μπορούν να επιφέρουν σειρά ωφελειών για ασθενείς και συστήματα υγείας όπως: 23% αποτελεσματικότερη θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά, 70% χαμηλότερο κόστος παροχής υπηρεσιών, 17,7% λιγότερες ημέρες νοσηλείας ανά ασθενή, και 4,8% λιγότερες νοσηλείες ανά 1.000 ασθενείς. Επίσης, η χρήση εργαλείων όπως τα health apps και τα digital therapeutics προσφέρει 40% μεγαλύτερη ακρίβεια στη μέτρηση ζαχάρου και εξοικονόμηση €50 δισ. το χρόνο στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας μέσω πρώιμης διάγνωσης, επιτρέποντας σε ασθενείς και τους φροντιστές τους να τα χειρίζονται οι ίδιοι, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών τους, μειώνοντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και συντομεύοντας τη διάρκεια νοσηλείας. Καθώς η χρήση τους στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, προτείνεται η ανάπτυξη νέου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, να καθιερώνει μηχανισμό αξιολόγησης και αποζημίωσης των εργαλείων αυτών, ώστε η αγορά να διευρυνθεί ταχύτερα.

Η αξιοποίηση των δεδομένων υγείας μειώνει κατά 33% τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, κατά 50% τους θανάτους από HIV, κατά 50% τους θανάτους από σηψαιμία και κατά 67% τα περιστατικά έλκους κατάκλισης, προσφέροντας στους πολίτες εξατομικευμένη και ακριβέστερη διάγνωση και θεραπεία. Επιπλέον, ενισχύει την έρευνα & καινοτομία στις επιστήμες υγείας, ενώ κάθε €1 εκ. επένδυσης σε ένα κέντρο αριστείας δεδομένων υγείας, συνεισφέρει άμεσα €956 χιλ. στο ΑΕΠ της χώρας.

Τέλος, τα έξυπνα νοσοκομεία θα βελτιώνουν την εμπειρία ασθενούς έως και 95%, παρέχοντας άμεσες, γρήγορες και ποιοτικές υπηρεσίες, εφαρμόζοντας την πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και παρέχοντας περίθαλψη στις κατοικίες των ασθενών, μειώνοντας παράλληλα τις μη επείγουσες εισαγωγές.

 

Έγκριση nivolumab ως επικουρική θεραπεία για ασθενείς με μελάνωμα

Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το nivolumab ως μονοθεραπεία για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε πλήρη χειρουργική εξαίρεση του όγκου, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης CheckMate -76K.

Η συγκεκριμένη έγκριση επεκτείνει την έγκριση που παραχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης CheckMate -238. Το nivolumab είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μονοθεραπεία για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC, ή μελάνωμα με συμμετοχή των λεμφαδένων ή μεταστατική νόσο, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε πλήρη εξαίρεση του όγκου. Το nivolumab είναι ο μοναδικός αναστολέας του PD-1 ο οποίος, χάρη στις δύο εγκρίσεις, ενδείκνυται ως επικουρική θεραπεία για μελάνωμα σταδίου IIB, IIC, III καθώς και σταδίου IV το οποίο έχει εξαιρεθεί χειρουργικά.

«Οι ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά τη χειρουργική επέμβαση, με δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις για τους ασθενείς», δήλωσε ο Peter Mohr, MD, Αρχίατρος και Επικεφαλής στο Κέντρο για τον Καρκίνο του Δέρματος του Τμήματος Δερματολογίας στο νοσοκομείο Elbe-Kliniken στο Μπουξτεχούντε της Γερμανίας. «Η συγκεκριμένη έγκριση ενισχύει το όφελος που μπορεί να προσφέρει το nivolumab όταν χρησιμοποιείται μετά τη χειρουργική εξαίρεση, προλαμβάνοντας ενδεχομένως την υποτροπή της νόσου».

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται σε αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -76K, στο πλαίσιο της οποίας, με ελάχιστη παρακολούθηση 7,8 μηνών, το nivolumab μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC κατά 58% έναντι εικονικού φαρμάκου (αναλογία κινδύνου [HR] 0,42· 95% CI: 0,30-0,59· p<0,0001). Το προφίλ ασφάλειας του nivolumab ήταν αντίστοιχο με το προφίλ που αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες.

Η μελέτη CheckMate -76K συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Bristol Myers Squibb το οποίο διερευνά τη χρήση του nivolumab και συνδυαστικών θεραπειών με βάση το nivolumab σε αρχικά στάδια του καρκίνου.

«Χάρη σε αυτή την έγκριση, είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε στους ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι πάσχουν από μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC το οποίο έχει εξαιρεθεί χειρουργικά, μία αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή που μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου», δήλωσε η Gina Fusaro, Ph.D., αντιπρόεδρος, επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος στην Bristol Myers Squibb. «Η έγκριση ενισχύει τη μακροχρόνια δέσμευσή μας να προσφέρουμε καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς σε κάθε στάδιο του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της πρώιμης νόσου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ασθενείς, τους ερευνητές και τους θεράποντες ιατρούς που συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας συμβάλλοντας ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρόσθετη επιλογή για τους ασθενείς».

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. H κεντρική Άδεια Κυκλοφορίας δεν περιλαμβάνει έγκριση στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία).

 

Αλλαγή του συστήματος εφημέρευσης των νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ

Η 2η ΥΠΕ διέψευσε τις πληροφορίες που υπήρχαν για ένα σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, για να αλλάξουν οι εφημερίες  των νοσοκομείων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων και να υπάρξει εναρμόνιση με τις εφημερίες των νοσοκομείων της πρωτεύουσας. Γεγονός είναι ότι η είδηση είχε δημιουργήσει αναστάτωση και αντιδράσεις, κυρίως για το σχεδιαζόμενο ενιαίο ωράριο στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, έστω και σε πειραματικό στάδιο αρχικά. Ειδικότερα, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Κυκλοφορούν ανυπόστατες φήμες για ειλημμένη απόφαση αλλαγής του συστήματος εφημέρευσης των νοσοκομείων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Θα θέλαμε κατηγορηματικά να διαψεύσουμε ότι υπάρχει τέτοια απόφαση. Καλούμε τις Διοικήσεις και τις Διευθύνσεις των Ιατρικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων ευθύνης μας, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τον προγραμματισμό των εφημεριών τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Νέα Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών Νοσοκομείων

Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων συγκροτείται μετά τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Υγείας. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται η Γενική Γραμματέας Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη και μέλη τα εξής:

  • Ευγενία Γιαννιουδάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης.
  • Δάφνη Καϊτελίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
  • Μαρία Λάμπρη, Σύμβουλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
  • Νικόλαος Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος «Bright Ειδικός Φωτισμός Α.Ε.».

Τα κριτήρια διορισμού των νέων Διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία θα περιγράφονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με όσα αναμένεται να ισχύσουν και σε άλλους φορείς του δημοσίου, οι υποψήφιοι θα εγγράφονται σε ψηφιακή πλατφόρμα , στην οποία θα καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα τυπικά τους προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά και την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή τους εμπειρία.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει και η αξιολόγηση όλων των νυν διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων όλης της χώρας. Στο επίκεντρο της αξιολόγησης, όπως είναι αναμενόμενο, θα τεθεί η οικονομική διαχείριση και η τήρηση των νοσοκομειακών προϋπολογισμών.

 

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την επιλογή γιατρών στο ΕΣΥ

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τη διαδικασία συνέντευξης και επιλογής υποψηφίων γιατρών στο ΕΣΥ εξέδωσε χθες, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Αναλυτικότερα, στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: Το συμβούλιο συνεντεύξεων των νοσοκομείων, εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την τελευταία συνεδρίασή του, συντάσσει πίνακα τελικής βαθμολογίας και επιλογής, ο οποίος αναρτάται με ευθύνη του, στον ιστότοπο του νοσοκομείου, με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης του κάθε υποψηφίου.

Ο υποψήφιος που κατατάσσεται πρώτος στον παραπάνω πίνακα υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση αποδοχής της θέσης, στις γραμματείες των Συμβουλίων, που είναι αρμόδια για τη διενέργεια της συνέντευξης και διαμόρφωσης βαθμολογίας, για τις θέσεις στις οποίες υπέβαλε αίτηση, εντός δύο (2) εργασίμων ημερών, από την ανάρτηση του τελευταίου χρονολογικά τελικού πίνακα βαθμολογίας των θέσεων που διεκδίκησε. Εντός της ίδιας προθεσμίας ο υποψήφιος υποχρεούται να ενημερώσει τους λοιπούς φορείς, για την αποδοχή του. Η δήλωση αποδοχής μιας (1) θέσης είναι υποχρεωτική για όλους τους διοριστέους και ισοδυναμεί με αυτοδίκαιη παραίτηση από τη διεκδίκηση των άλλων θέσεων για τις οποίες έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα. Η μη εμπρόθεσμη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής από τον υποψήφιο ισοδυναμεί με μη αποδοχή της θέσης.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που υποψήφιος έχει καταταγεί, στους τελικούς πίνακες βαθμολογίας, πρώτος, σε περισσότερες από μία θέσεις. Ο υποψήφιος που κατατάσσεται πρώτος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει, πριν από την ανάρτηση του τελευταίου χρονολογικά πίνακα για τις θέσεις που έχει διεκδικήσει, υπεύθυνη δήλωση αποδοχής, στην οποία θα δηλώνει και την ταυτόχρονη παραίτησή του από τη διεκδίκηση των άλλων θέσεων.

Eπτά φορείς ζητούν από τον Χρυσοχοΐδη να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του καρκίνου

Τα θέματα που χρήζουν άμεσης προώθησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα μας, αναφέρουν 7 φορείς σε υπόμνημά τους προς τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Οι φορείς που συνυπογράφουν το υπόμνημα είναι οι εξής: Ένωση Ασθενών Ελλάδος, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ΕΚΠΑ, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομίας, Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι «Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου έχει θέσει τον οδικό χάρτη, που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα συστήματα υγείας προς μια βιώσιμη και αποτελεσματική πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου». Με την εν λόγω επιστολή οι υπογράφοντες φορείς θέτουν υπόψη του Υπουργού Υγείας τα θέματα, που θεωρούν ότι χρήζουν άμεσης προώθησης από μέρους του, όπως:

  1. Εθνικό Μητρώο Καρκίνου. Η απουσία αρχείου καταγραφής νεοπλασιών στερεί την Πολιτεία από τα απαραίτητα πληθυσμιακά δεδομένα για την κατάρτιση εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο, ενώ ταυτόχρονα, καθιστά αδύνατη τη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων, όπως τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου. Οι εργασίες της Ομάδας που ορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας, για το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, έχουν προχωρήσει και βαίνουν προς ολοκλήρωση εντός του Σεπτεμβρίου, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστούν, αφενός η συνέχιση και τελική ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία πρόκειται να γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφετέρου τα πρακτικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή και έναρξη της λειτουργίας του, μέχρι το τέλος του έτους.
  2. Πλαίσιο αξιολόγησης και αποζημίωσης εξετάσεων ανίχνευσης βιοδεικτών. Οι βιοδείκτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον καρκίνο, καθώς αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις νέες εξατομικευμένες θεραπείες και την ιατρική ακριβείας, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση της νόσου. Η έλλειψη σαφούς διαδικασίας για την έγκριση και αποζημίωση βιοδεικτών στη χώρα μας, δημιουργεί αφενός σοβαρές ανεπάρκειες και καθυστερήσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν την επιλογή της βέλτιστης θεραπείας, οδηγώντας σε διακρίσεις και ανισότητες στην ογκολογική περίθαλψη και αφετέρου δημιουργούν σπατάλη πόρων. Η υιοθέτηση μίας διαδικασίας αξιολόγησης, έγκρισης και αποζημίωσης βιοδεικτών αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη, γεγονός που έχει ήδη αναγνωριστεί, τόσο από τους εμπλεκόμενους φορείς, όσο και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
  3. Ανακουφιστική φροντίδα. Η θέσπιση της ανακουφιστικής φροντίδας των ογκολογικών ασθενών, τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτέλεσε μεγάλο βήμα για την διαχείριση του καρκίνου. Η ανάγκη για άμεση εφαρμογή του πλαισίου είναι δεδομένη, καθώς αυτή τη στιγμή ο θεσμός υπηρετείται με πολλά εμπόδια, κυρίως από τα ιατρεία πόνου των νοσοκομείων, των οποίων η λειτουργία θα πρέπει να ενισχυθεί. Παράλληλα, η πολιτεία θα πρέπει να επενδύσει στην τεχνογνωσία και την εμπειρία του εξειδικευμένου προσωπικού τους, προκειμένου να οργανώσει ένα εκτενές εθνικό δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας.

 

15ο Greece Race for the Cure

Το Greece Race for the Cure®, ο συμβολικός αγώνας δρόμου και περίπατος ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023.

Όσοι συμμετέχουν αγαπούν το τρέξιμο τους αρέσει το περπάτημα, μα πάνω από θέλουν να προσφέρουν στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Φέτος, η εκκίνηση του Greece Race for the Cure® θα σηματοδοτήσει παράλληλα και την έναρξη του Μήνα Οκτωβρίου, που είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού αλλά και στην υγεία κάθε γυναίκας.

Το Greece Race for the Cure® διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την έγκριση της οργάνωσης Think Pink Europe®.

Οι εγγραφές για το 15ο Greece Race for the Cure® πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greece-race-for-the-cure-registrations/

Σε κάθε εγγραφή περιλαμβάνεται το συλλεκτικό t-shirt* της διοργάνωσης και chip χρονομέτρησης για τους δρομείς.

*(έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων)

-5Κ Αγώνας Δρόμου: 09:30 ΠΜ / Αντίτιμο Συμμετοχής: 10€

-2Κ Περίπατος: 10:30 ΠΜ /Αντίτιμο Συμμετοχής: 8€

-DIGITAL: Όπου και αν είσαι / Αντίτιμο Συμμετοχής: 8€

Μπορείτε να παραλάβετε το υλικό για τη συμμετοχή σας από το σημείο παραλαβών (Ηπείρου 11, Αθήνα, 2ος όροφος) από Δευτέρα 25/9/2023 έως Παρασκευή 29/9/2023, 10πμ-8μμ.

Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα για αποστολή του υλικού του αγώνα, αποκλειστικά εντός Ελλάδος με χρέωση παραλήπτη.