Σοβαρό πρόβλημα στην αιμοδοσία του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Για σοβαρό πρόβλημα στην αιμοδοσία του Νοσοκομείου Πρέβεζας, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η περιφερειακή κίνηση «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο-Αγωνιστικό Μέτωπο». Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στο νοσοκομείο σε συζητήσεις με εργαζόμενους επισημάνθηκαν για άλλη μια φορά οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Κατά την περιοδεία διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα και στην αιμοδοσία του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι ακυρώθηκαν οι εξωτερικές αιμοληψίες του Σεπτεμβρίου λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αιμοδοσία να μην μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση των χρονίως πασχόντων που χρήζουν μεταγγίσεως. Η διευθύντρια ιατρός του τμήματος αιμοδοσίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κινήματος κατά την επίσκεψή τους εκεί ότι ζήτησε από τον διοικητή του νοσοκομείου να μετακινηθεί στην αιμοδοσία ειδικευμένη νοσηλεύτρια αλλά το αίτημά της δεν εισακούσθηκε Σημειώνεται ότι το αίτημα της γνωστοποιήθηκε και στη Διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Το πρόβλημα υποστελέχωσης  του Νοσοκομείου Πρέβεζας όπως και πολλών ακόμα στην Περιφέρεια είναι γνωστό. Όπως καταγγέλλουν κατά καιρούς οι εργαζόμενοι, το υπάρχον ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό λειτουργεί και προσφέρει υπηρεσίες στα όρια της ψυχικής και σωματικής αντοχής. Η ελάχιστη χρηματοδότηση του νοσοκομείου από το κράτος δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του και η κατάσταση είναι οριακή. Σοβαρές δυσλειτουργίες  καταγράφονται και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας, των οποίων η λειτουργία είναι απαραίτητη ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

 

Σταματούν τα τακτικά χειρουργεία στο «Βενιζέλειο»

Σε πρόσφατη συνέλευση του χειρουργικού τομέα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο της Κρήτης, ελήφθη η απόφαση να μην πραγματοποιούνται πλέον τα τακτικά χειρουργεία αλλά να εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα και τα ογκολογικά περιστατικά, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το “ekriti” η κατάσταση φαίνεται να είναι δύσκολη και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νησιού, με μόνο το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου να φαίνεται σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι και εκεί το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρος των νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Ηρακλείου, Αλέξανδρο Καφετζάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη, αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ λειτουργούν περίπου 7,5 χειρουργικές αίθουσες κάθε μέρα, υπάρχει έντονη φημολογία για επικείμενες  παραιτήσεις αναισθησιολόγων. Δεδομένου ότι προς το παρόν το Νοσοκομείο εξυπηρετεί ασθενείς από όλο το νησί, εάν συμβεί αυτό δεν θα υπάρχει πια αυτή δυνατότητα.

Παράλληλα, δύσκολη είναι η κατάσταση και στα Νοσοκομεία του Λασιθίου ειδικά στις παθολογικές κλινικές λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Η Παθολογική Κλινική στη Σητεία δεν λειτουργεί πιά αφού η μία και μοναδική Παθολόγος που έχει απομείνει δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα περιστατικά.

Παράλληλα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Παθολογική του νοσοκομείου Σητείας παίρνουν εξιτήριο ενώ μέχρι τέλος του μήνα δεν θα γίνει καμία νέα εισαγωγή.

Ο εκπρόσωπος στο ΔΣ των Εργαζομένων των νοσοκομείων Λασιθίου, Γιώργος Μανουσάκης, αναφέρει ότι από δω και πέρα όλα τα περιστατικά θα μεταφέρονται στην παθολογική του Αγίου Νικολάου αφού και το νοσοκομείο της Ιεράπετρας έχει μείνει με έναν παθολόγο.

 

Δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για την Οριοθέτηση

Στο πλαίσιο του προγράμματος, «Νοιάζομαι για το παιδί μου» που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με την υποστήριξη της NN Hellas και αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, διοργανώνεται την Τετάρτη 27/09/2023 στις 18.00, δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για την Οριοθέτηση.

. Τι είναι η οριοθέτηση; Γιατί είναι σημαντικό να ενισχύουμε τα όρια και να θέτουμε κανόνες στα παιδιά και στους εφήβους; Πώς θέτουμε όρια ανάλογα με την ηλικία τους (προσχολική, σχολική και εφηβική ηλικία);

Αυτά είναι ορισμένα συχνά ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς σχετικά με τους κατάλληλους ή μη τρόπους οριοθέτησης. Η οριοθέτηση αποτελεί μια πολύτιμη πρακτική που συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιών και ευτυχισμένων παιδιών, καθώς δημιουργεί ένα σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης και προάγει την αυτοπεποίθηση και την υπευθυνότητα των παιδιών.

Στο δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο για την Οριοθέτηση, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 27/09/2023 στις 18.00, θα συζητηθεί η προσπάθεια των γονέων να θέσουν όρια και κανόνες για τη συμπεριφορά των παιδιών. Με τη βοήθεια ειδικών, θα απαντηθούν όλες τις απορίες για τα μέτρα και πρακτικές που έχουν ως στόχο να παρέχουν δομή και ασφάλεια στη ζωή των παιδιών.

Η διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι 60 λεπτά.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η καρδιαγγειακή νόσος συνδέεται με αυξημένη κίνδυνο καρκίνου

Η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος έχουν αρκετούς κοινούς παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης και των δύο ομάδων νοσημάτων. Παρόλο που προκλινικά μοντέλα δείχνουν ότι διάφοροι τύποι καρδιαγγειακής νόσου μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξη του καρκίνου, οι διαθέσιμες κλινικές μελέτες δεν έχουν καθορίσει την επίδραση της αθηροσκλήρωσης στον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) συνοψίζουν τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης των Bell και συνεργατών στην επιστημονική επιθεώρηση JACC: CardioOncology. Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί αν η καρδιαγγειακή νόσος, και ιδιαίτερα η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος, σχετίζεται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Συνολικά 27.195.088 άτομα χωρίς διάγνωση καρκίνου και με τουλάχιστον 36 μήνες παρακολούθησης συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Από αυτούς, οι 5.681.601 είχαν διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου και οι 21.513.487 δεν είχαν καρδιαγγειακό νόσημα.

Τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ήταν στατιστικώς σημαντικά πιθανότερο (13%) να διαγνωστούν με καρκίνο κατά το χρονικό διάστημα παρακολούθησης συγκριτικά με όσους δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Τα άτομα με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο (20%) για επακόλουθη διάγνωση κακοήθειας έναντι εκείνων χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Αυξημένος κίνδυνος καταγράφηκε και για τα άτομα που είχαν μη αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο έναντι όσων δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο (8%). Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος συσχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο (11%) επακόλουθου καρκίνου έναντι της μη αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.

Η διάγνωση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για 15 από τους 20 αξιολογηθέντες τύπου καρκίνους έναντι της απουσίας καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του πνεύμονα, του ήπατος, του εγκεφάλου, των αιματολογικών κακοηθειών πλην της λευχαιμίας και του λεμφώματος και νευροενδοκρινικών κακοηθειών. Δεν παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο του μαστού ή της μήτρας, και μελάνωμα.

Η μη αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για 15 από τους 20 αξιολογηθέντες τύπου καρκίνους έναντι της απουσίας καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του εγκεφάλου, του ήπατος, του πνεύμονα, του νεφρού και των νευροενδοκρινικών κακοηθειών. Δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο του μαστού ή της μήτρας, και μελάνωμα.

Επιπλέον, συγκριτικά με άτομα με μη αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, εκείνα με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για 14 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, της κεφαλής και τραχήλου, του ήπατος, του προστάτη, του παγκρέατος, του νεφρού και των αιματολογικών κακοηθειών, αλλά και σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές της ενδιαφέρουσας μελέτης σημειώνουν ότι τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν καρδιαγγειακή νόσο. Λαμβάνοντας υπόψη και τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη κακοήθειας, φαίνεται ότι αυτή η συσχέτιση μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στη σχέση μεταξύ αθηροσκλήρωσης και ορισμένων ιστολογικών υπότυπων καρκίνου.

Χωρίς αξονικό τομογράφο το ΠΓΝ Πατρών

Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί ειδικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο από την έλλειψη αξονικού τομογράφου, συνεχίζεται για 5η μέρα. Γιατροί και ασθενείς ταλαιπωρούνται, οι πρώτοι γιατί δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους και οι δεύτεροι γιατί πρέπει να βρουν άλλη δομή για κάνουν τις εξετάσεις τους. Συνήθως παραπέμπονται στο νοσοκομείο  του «Αγίου Ανδρέα». Η διακομιδή τους γίνεται είτε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πότε θα επαναλειτουργήσει ο Αξονικός Τομογράφος του Νοσοκομείου, με τους γιατρούς να καταγγέλλουν ότι «είναι απαράδεκτο ένα 3βάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να μην έχει Αξονικό Τομογράφο». Όπως τονίζεται και στα τοπικά μέσα, πρόβλημα υπάρχει και στις κλινικές του Νοσοκομείου από την έλλειψη του Αξονικού Τομογράφου, όχι μόνο στα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών,  δεδομένου ότι και στις κλινικές εάν προκύψει κάτι επείγον δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

 

Ίλιγγος και ζάλη: Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούνται

Ο ίλιγγος και η ζάλη αποτελούν πολύ συχνές αιτίες προσέλευσης ασθενών στο ΩΡΛ ιατρείο και μάλιστα τις περισσότερες φορές σαν επείγοντα περιστατικά.

Λόγω του επείγοντος του γεγονότος, της οξείας εγκατάστασης και της βαρύτητας των συμπτωμάτων, οι ασθενείς συχνά μπερδεύουν τις έννοιες αυτές. Έτσι καταρχάς θα πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτές τις δύο καταστάσεις που αποτελούν συμπτώματα και όχι παθήσεις.

«Ο ίλιγγος είναι το αίσθημα περιστροφής, είτε του ατόμου είτε του περιβάλλοντος. Η ζάλη αποτελεί μια πιο ακαθόριστη έννοια που εκτός του ιλίγγου δυνατόν να συμπεριλαμβάνει και άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, απάθεια, τάση για λιποθυμία κ.ά.» εξηγεί ο Αντώνης Καμπέρος MD, PhD, Διευθυντής Χειρουργός ΩΡΛ Metropolitan Hospital, Επιστημονικός συνεργάτης HealthSpot.

Σε μελέτες που έχουν γίνει αναφέρεται ότι τουλάχιστον μια κρίση ιλίγγου έχει παρουσιάσει έως και το 80% του γενικού πληθυσμού, πάσχουν και τα δύο φύλα, ελαφρώς συχνότερα οι γυναίκες, η δε προσβολή αφορά συνήθως τις μέσες και μεγάλες ηλικίες.

«Ο ίλιγγος διακρίνεται σε περιφερικό και κεντρικό. Ο περιφερικός ίλιγγος (πάσχει ο λαβύρινθος ή το αιθουσαίο νεύρο) χαρακτηρίζεται από έντονη συμπτωματολογία με εμέτους, ναυτία, πιθανή βαρηκοΐα, εμβοές και αστάθεια που διαρκούν από λεπτά έως μέρες. Είναι ο συχνότερα απαντώμενος ίλιγγος.

Ο κεντρικός ίλιγγος (πάσχει το κεντρικό νευρικό σύστημα) είναι πιο ήπιος, κρατάει περισσότερο χρόνο και συνοδεύεται από ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλος, απάθεια, αδυναμία του σώματος, διπλωπία, μουδιάσματα (προσώπου-άκρων), δυσκολία στην ομιλία κ.ά.

Μια τυπική κρίση ιλίγγου χαρακτηρίζεται από έντονο αίσθημα περιστροφής το οποίο συνυπάρχει με έντονη εφίδρωση, ναυτία, εμέτους, κακουχία και αίσθημα φόβου και αγωνίας. Τα συμπτώματα αυτά συχνά οδηγούν τον πάσχοντα στην ακινητοποίηση και τον περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων» επισημαίνει.

Για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης έχει μεγάλη σημασία η λήψη, από τον ειδικό ΩΡΛ ιατρό, ενός λεπτομερούς ιστορικού από τον ασθενή και το περιβάλλον του.

Σε αρκετές περιπτώσεις θα απαιτηθεί εργαστηριακός απεικονιστικός και νευροωτολογικός έλεγχος ενώ μεγάλη βοήθεια παρέχει και η δοκιμασία Dix-Hollpike.

Ανάλογα με τα ευρήματα απαραίτητη είναι και η συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως νευρολόγους, καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, κ.λπ. ώστε να βρεθεί η αιτία του ιλίγγου και να αντιμετωπισθεί σωστά ο ασθενής» τονίζει ο κ. Καμπέρος συνοψίζοντας τα αίτια ενός ιλίγγου.

Συνήθεις Αιτίες Περιφερικού Ιλίγγου: Καλοήθης ίλιγγος θέσεως,  Σύνδρομο Meniere, Αιθουσαία νευρίτιδα,  Φλεγμονές ωτός, Τραύμα.

Συνήθεις Αιτίες Κεντρικού Ιλίγγου: Ημικρανία, Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Όγκοι εγκεφάλου, Παρεγκεφαλίτιδα.

Άλλες αιτίες: Μεταβολικές παθήσεις, Ορθοστατική υπόταση,

Αυτοάνοσα νοσήματα, 4. Παρενέργειες από λήψη φαρμάκων, Ψυχογενή αίτια.

Τελειώνοντας, «θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο ίλιγγος αν και είναι ένα έντονο σύμπτωμα που αιφνιδιάζει και φοβίζει τον ασθενή συνήθως οφείλεται σε αίτια που δεν είναι τόσο σοβαρά για την υγεία του ασθενούς», καταλήγει ο κ. Καμπέρος.

 

CDC: Συνεδριάζει η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα εμβόλια Covid-19

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σχετικά με τα εμβόλια συνεδρίασε χθες Τρίτη για να εξετάσει πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά μπορεί να είναι τρία επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 – συμπεριλαμβανομένων των δύο που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων . Η συνεδρίαση έπεται της απόφασης της Δευτέρας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να δώσει το πράσινο φως στα επικαιροποιημένα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech. Το εμβόλιο της Novavax είναι υπό εξέταση από τον FDA για έγκριση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Τα μέλη του ομάδας εμπειρογνωμόνων του CDC, που ονομάζεται Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Εμβολιασμού (Advisory Committee on Immunization Practices), ή ACIP, θα ψηφίσουν συστάσεις για το ποιος πρέπει να κάνει τα εμβόλια και, στη συνέχεια, η Διευθύντρια του CDC, Δρ Μάντι Κοέν, μπορεί να τις υπογράψει. Εάν το κάνει, τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και στα δομές υγείας σε όλη τη χώρα εντός των επόμενων ημερών.

Τα τρία εμβόλια έχουν τροποποιηθεί για να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να παράγει αντισώματα κατά της παραλλαγής του κοροναϊού XBB.1.5, η οποία ήταν η κύρια αιτία της Covid-19 στις ΗΠΑ αυτή την άνοιξη και συνεχίζει να κυκλοφορεί.

Πολλές οικογένειες ιών που σχετίζονται στενά με την XBB.1.5 κυριαρχούν τώρα στη μετάδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ελπίδα είναι ότι αυτά τα νέα εμβόλια θα προστατεύσουν και από αυτές τις νεότερες μεταλλάξεις.

«Η COVID-19 παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και αποτελεί σημαντική απειλή για τους ευάλωτους πληθυσμούς, ιδιαίτερα καθώς εισερχόμαστε στην περίοδο αιχμής του αναπνευστικού ιού», δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα.

 

Γιατροί της Θεσσαλίας: Ήδη εξαντλημένο το ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό των δομών Υγείας

Ενώνουν τη φωνή τους με αυτήν των συναδέλφων τους της ΟΕΝΓΕ οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών της Θεσσαλίας, επισημαίνοντας τα προβλήματα και ζητώντας άμεσα λύσεις. Στη σχετική τους ανακοίνωση η ΕΙΝΚΥΝ Καρδίτσας, η ΕΙΝΚΥ Λάρισας, η ΕΙΝΚΥ Μαγνησίας, η ΕΙΝΚΥΝ Τρικάλων και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝ Λάρισας, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Επιγραμματικά τονίζουμε τα περισσότερο φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας της Θεσσαλίας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης. Το Νοσοκομείο του Βόλου βρέθηκε χωρίς νερό για αρκετές ημέρες με αποκλεισμένη πρόσβαση από το μεγαλύτερο μέρος του νομού. Το Κέντρο Υγείας Παλαμά είναι πλημμυρισμένο, χωρίς καν να έχει καθαριστεί πέντε ημέρες μετά την πλημμύρα, στεγαζόμενο σε πρόχειρη, ανεπαρκή έως και επικίνδυνη υγειονομικά εγκατάσταση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μαζί με δεκάδες φιλοξενούμενους.

Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για έξι ημέρες.

Σε όλα τα νοσοκομεία το ήδη εξαντλημένο και ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση με ενισχυμένη προσφορά και αυξημένους αριθμούς προσέλευσης και νοσηλειών. Τα τακτικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν για μέρες εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά». Οι γιατροί σημειώνουν ότι συντάσσονται με τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ και ζητούν: «Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και Κ.Υ. Να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές που έχουν προκληθεί. Nα χορηγηθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το Κ.Υ. Παλαμά. Άμεσα να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στρατιωτικού τύπου για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και διάθεση φαρμάκων σε όσους χρειάζονται με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ.

Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες μονάδες Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ».

ΕΟΠΕ: Υποστήριξη ογκολογικών ασθενών στη Θεσσαλία

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) εκφράζει την αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Daniel» και ιδιαίτερα τους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειες αυτών.

Στο πλαίσιο άμεσης υποστήριξης της ογκολογικής φροντίδας μέσω των παθολόγων ογκολόγων μελών της Επιστημονικής Εταιρείας μας η ΕΟΠΕ ανέπτυξε πρωτοβουλία άμεσης καταγραφής των προβλημάτων πρόσβασης σε θεραπεία στους πληγέντες νομούς με σκοπό την παροχή βοήθειας στο δοκιμαζόμενο ευπαθή πληθυσμό.

-Υπενθυμίζεται η ανάγκη προτεραιοποίησης της ασφάλειας και σωματικής ακεραιότητας των ασθενών.

-Ενθαρρύνεται η άμεση επικοινωνία με τους θεράποντες ογκολόγους και τα ογκολογικά κέντρα για τυχόν αναβολή ή επαναπρογραμματισμό των θεραπειών ή επισκέψεων.

-Αποφεύγεται η προσπάθεια μετακίνησης χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το κέντρο υποδοχής.

-Συστήνεται τέλος η ενημέρωση για τους υγειονομικούς κινδύνους μόνο από θεράποντες και αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και όχι από επισφαλείς ή αναξιόπιστες πηγές.

Σε στενή συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό της Εταιρείας και με τη συνδρομή των αρμόδιων θεσμικών οργάνων επίκεινται περαιτέρω δράσεις υποστήριξης των πληγέντων ογκολογικών ασθενών και οικογενειών (διευκόλυνση πρόσβασης στα κέντρα θεραπείας, πρόσβασης σε ογκολογικά και υποστηρικτικά φάρμακα, υποστήριξη σε θέματα μετακίνησης και διαμονής).

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας μέσω του ανθρώπινου δυναμικού της στέκεται αρωγός τόσο των ογκολογικών ασθενών όσο και των παρόχων ογκολογικής φροντίδας στη δύσκολη αυτή συγκυρία και παραμένει σε ετοιμότητα για περαιτέρω δράσεις.

Γραμμή επικοινωνίας: 210 6457971 (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-15:00, [email protected])

 

ΙΑΣΩ Παίδων: Διαγωνισμός με 20 ΔΩΡΕΑΝ check up σε Facebook & Instagram

Στον όμορφο κόσμο των παιδιών, η παιδιατρική κλινική ΙΑΣΩ Παίδων φρόντιζε όλα τα παιδιά να μπορούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους, καθώς πίστευε ότι η υγεία του κάθε παιδιού είναι το Α & το Ω! Για αυτό δημιουργήσαμε παιδικά check-up, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παιδιών!

Η ιστορία συνεχίζεται με τον παραμυθένιο διαγωνισμό του ΙΑΣΩ Παίδων στο Facebook και στο Instagram, όπου προσφέρονται 20 δωρεάν παιδικά check up, με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά.

Για να λάβετε μέρος στην κλήρωση, διεκδικώντας τα check up του ΙΑΣΩ Παίδων, επισκεφτείτε τις σελίδες του Ομίλου ΙΑΣΩ στο Facebook (https://www.facebook.com/omilosiaso/) ή στο Instagram (https://www.instagram.com/omilosiaso/) και κάτω από το post του διαγωνισμού, κάντε tag δύο φίλους/φίλες σας, like στο post του διαγωνισμού και follow τη σελίδα του Ομίλου ΙΑΣΩ. Την Τρίτη 03/10/23, 20 τυχεροί θα κερδίσουν μετά από κλήρωση 20 check up από το ΙΑΣΩ Παίδων. Θα κληρωθούν 10 νικητές μέσω Facebook και 10 μέσω Instagram. Το πακέτο προληπτικών εξετάσεων που θα κερδίσουν οι νικητές, περιλαμβάνει οφθαλμολογική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex & καρδιολογική εξέταση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού, ακολουθήστε το link: https://bit.ly/IASOPaidon_Terms2023