ΗΠΑ: Οι ειδικοί στον καρκίνο ζητούν δράσεις για τη συνεχιζόμενη έλλειψη φαρμάκων

 Η Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα στον Καρκίνο, στην ετήσια έκθεση προόδου για τη νόσο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, τόνισε τις πρόσφατες βελτιώσεις που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μείωση των θανάτων από καρκίνο και την προώθηση της θεραπείας, καθώς και τις προκλήσεις από τη συνεχιζόμενη έλλειψη φαρμάκων χημειοθεραπείας και της αυξανόμενης ανησυχίας για τη μελλοντική χρηματοδότηση της έρευνας για τον καρκίνο. «Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα τεράστιο, περίπλοκο πρόβλημα και εν μέρει αντικατοπτρίζει μια οικονομική πρόκληση, όπου ουσιαστικά το χαμηλό περιθώριο κέρδους για ορισμένα από αυτά τα γενόσημα φάρμακα αποθαρρύνει τις εταιρείες να δεσμευτούν στην παραγωγή τους», δήλωσε ο Δρ. Philip Greenberg, πρόεδρος της Ένωσης και συγγραφέας της νέας έκθεσης.

Τόνισε ότι η έλλειψη σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που συντηρούν τον αγώνα τους κατά της νόσου και άλλοι δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν θεραπευτικά σχήματα που μπορεί να χρειαστούν.

«Είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και δεν νομίζω ότι τέτοιου είδους ζητήματα μπορούν να αφεθούν απλώς στον ιδιωτικό τομέα για να τα λύσει. Θα χρειαστούν ειδικές ρυθμίσεις για να διορθωθούν κάποια από αυτά», είπε. «Οι ζωές των ανθρώπων βρίσκονται  πραγματικά σε κίνδυνο, τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς τη διάρκεια τους».

Ο Γκρίνμπεργκ και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να συναντηθούν με νομοθέτες στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την έκθεση και τη σημασία των ευρημάτων της.

 

 

Affidea: Ανάδειξη της αξίας της πρόληψης

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Επιβράβευσης yellow της Τράπεζας Πειραιώς αναδεικνύουν την αξία της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Οι δύο εταιρείες, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες τους να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες διαγνωστικές εξετάσεις και ταυτόχρονα να κερδίζουν.

Μάλιστα, έως τις 9 Οκτωβρίου 2023, οι πελάτες των διαγνωστικών κέντρων Affidea, που είναι και Μέλη του Προγράμματος Επιβράβευσης yellow, θα απολαμβάνουν επιπλέον προνόμια, καθώς πραγματοποιώντας διαγνωστικές ή προληπτικές εξετάσεις αξίας από 30€ και άνω,  θα κερδίζουν διπλάσια yellows.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Οι μονάδες υγείας του Ομίλου Affidea λειτουργούν σε σύγχρονο περιβάλλον και είναι στελεχωμένες με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης οι οποίοι αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής παρέχουν άριστη φροντίδα στους εξεταζόμενους.

 

CDC: Σύσταση για λήψη επικαιροποιημένων εμβολίων για Covid-19

Όλοι οι ηλικίες 6 μηνών και άνω θα πρέπει να λάβουν ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid-19, ανακοίνωσαν χθες τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, για να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας ή θανάτου από τον κορονοϊό. Η Δρ Mandy Cohen, διευθύντρια του οργανισμού, υπέγραψε τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Πρακτικές Εμβολιασμού ή ACIP, δηλαδή την ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το CDC σχετικά με τα εμβόλια. Το CDC ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι τα εμβόλια από την Pfizer/BioNTech και την Moderna θα είναι διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα. «Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου που σχετίζεται με την COVID-19», ανέφερε ο οργανισμός. «Ο εμβολιασμός μειώνει επίσης την πιθανότητα να υποστείτε τις επιπτώσεις του Long COVID, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια ή μετά από οξεία μόλυνση και να έχει παρατεταμένη διάρκεια. Εάν δεν έχετε κάνει εμβόλιο για την COVID-19 τους τελευταίους 2 μήνες, κάντε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για να προστατευτείτε αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα». Η έγκριση από το CDC και την επιτροπή σημαίνει ότι τα εμβόλια θα καλύπτονται από δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Τα νέα εμβόλια είναι επικαιροποιημένα για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Διδάσκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες αιχμής των παραλλαγών XBB.1.5, που εξακολουθούν να κυκλοφορούν και έχουν προκαλέσει μια καλλιέργεια νέων παραλλαγών που κυριαρχούν πλέον στη μετάδοση της Covid-19. Τα νέα εμβόλια περιέχουν ένα μόνο στέλεχος του ιού, σε αντίθεση με τα εμβόλια του περασμένου έτους, που περιείχαν δύο στελέχη. Αυτές οι παλαιότερες δόσεις εμβολίων δεν είναι πλέον εξουσιοδοτημένες για χρήση στις ΗΠΑ.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το CDC δείχνουν ότι οι νοσηλείες για Covid-19 αυξήθηκαν κατά 9% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Παρά την αύξηση, οι νοσηλείες εξακολουθούν να είναι περίπου οι μισές από αυτές που ήταν κατά την κορύφωση του περασμένου χειμώνα. Οι θάνατοι από Covid-19 αυξήθηκαν επίσης τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων καταγράφηκαν σε πολύ ηλικιωμένους και πολύ νέους: ενήλικες άνω των 75 ετών και βρέφη μικρότερα των 6 μηνών. Όλες οι άλλες ομάδες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Κλιματική αλλαγή τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή ενέχει τεράστιο κίνδυνο για τη μελλοντική υγεία του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με  εκτενή  βιβλιογραφία των τελευταίων ετών. Οι συγκεκριμένες συνέπειες αφορούν ειδικότερα τους ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.

«Τόσο η αυτοανοσία, όσο και τα αυτοάνοσα νοσήματα, αυξάνονται δραματικά σε πολλά μέρη του κόσμου, πιθανότατα, ως αποτέλεσμα αλλαγών στην έκθεσή μας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες: τρόφιμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, λοιμώξεις, τρόπος ζωής, άγχος και κλιματική αλλαγή. Τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, ενώ επηρεάζουν την κοινωνία και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης», επισημαίνει η κ. Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General και συνεχίζει, «έχει σημειωθεί, όμως, μεγάλη πρόοδος στην κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους το περιβάλλον μπορεί να επηρρεάσει διάφορες ανοσολογικές αντιδράσεις, έτσι:

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορούν να διεγείρουν τα ανοσοκύτταρα (κύτταρα του Ανοσοποιητικού Συστήματος) μέσω ανοσολογικών οδών που περιλαμβάνουν ειδικούς υποδοχείς των κυττάρων, αντιδραστικά τμήματα οξυγόνου ή ειδικούς υποδοχείς υδρογονανθράκων για την ενεργοποίηση προφλεγμονωδών σημάτων και την υποστήριξη της φλεγμονώδους απόκρισης μέσω συνεργιστικών επιδράσεων.

Υπάρχει έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση που δείχνει ότι οι εξάρσεις της νόσου σε ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο συνδέονται με αυξημένα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη ρύπανση, καθώς και από αυξημένα σωματίδια που προέρχονται από μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου για κακή έκβαση των νοσημάτων  που περιγράφονται στον γενικό πληθυσμό, όπως οι αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις, συναντώνται συχνά σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Συστηματικό Σκληρόδερμα, Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και Συστηματικές Αγγειίτιδες.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σκληρόδερμα έχουν αυξημένο κίνδυνο διάμεσης πνευμονοπάθειας και πνευμονικής ίνωσης.

Υπάρχει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Η αγγειίτιδα που σχετίζεται με τα ANCA συχνά εμφανίζεται με πνευμονικές εκδηλώσεις.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν συσχετιστεί, επίσης, με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι μεγάλες πλημμύρες και οι τυφώνες αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι τροπικοί κυκλώνες έχουν συσχετιστεί με υψηλά ποσοστά νοσηλείας. Τα κύματα καύσωνα αναμένεται επίσης να αυξηθούν σε συχνότητα τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους ασθενείς με αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις – σχετιζόμενες πνευμονικές ή καρδιακές συννοσηρότητες. Η διάμεση πνευμονοπάθεια εντοπίζεται σε ποσοστό έως και 50% των ασθενών με σκληρόδερμα και στο 10% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αύξηση στην πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο έχει βρεθεί στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και στον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο με προσαρμοσμένες αναλογίες πιθανοτήτων 1,72 και 1,69 αντίστοιχα».

Η κ. Κομνηνού προσθέτει ότι «τα κύματα καύσωνα έχουν επίσης συσχετιστεί με αύξηση κατά 10% στις εισαγωγές για νεφρική νόσο και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και σχετιζόμενες με ANCA ασθενείς με αγγειίτιδες, δεδομένης της κοινής συννοσηρότητας της νεφρικής προσβολής σε ποσοστό έως και 50% και 80% αυτών των ασθενειών αντίστοιχα.

Η Ρύπανση του αέρα μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού

Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας – NIEHS – και Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου – NCI) διαπίστωσαν ότι η διαβίωση σε μια περιοχή με υψηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα από σωματίδια σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) συνοψίζουν τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης των White και συνεργατών στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μελέτες σε αυτό τον τομέα μέχρι σήμερα, όπου εξετάζεται η σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και ειδικότερα των αιωρούμενων σωματιδίων, και της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού ήταν μεταξύ των γυναικών που κατά μέσο όρο είχαν υψηλότερα επίπεδα μικροσωματιδίων (PM2.5) κοντά στο σπίτι τους, σε σύγκριση με εκείνες που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλότερα επίπεδα PM2.5. Η σωματιδιακή ύλη είναι ένα μίγμα στερεών σωματιδίων και υγρών σταγονιδίων που βρίσκονται στον αέρα. Προέρχεται από πολλές πηγές, όπως η εξάτμιση των μηχανοκίνητων οχημάτων, οι διεργασίες καύσης (π.χ., πετρέλαιο, άνθρακας), η καύση ξύλου/βλάστησης και οι βιομηχανικές εκπομπές. Η ρύπανση από τα σωματίδια που μετρήθηκε σε αυτήν τη μελέτη ήταν 2.5 microns σε διάμετρο ή μικρότερη (PM2.5), που σημαίνει ότι τα σωματίδια είναι αρκετά μικρά και μπορούν να εισπνευστούν βαθιά στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας, Alexandra White, παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 8% στην επίπτωση του καρκίνου του μαστού στις περιοχές με υψηλότερη έκθεση σε PM2.5. Αν και πρόκειται για μια σχετικά μέτρια αύξηση του κινδύνου, τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, δεδομένου ότι η ρύπανση του αέρα είναι πανταχού παρούσα και μας επηρεάζει όλους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί ο καρκίνος του μαστού και, στο παρελθόν, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έτειναν να είναι υψηλότερα. Αυτό το γεγονός που μπορεί να καταστήσει τα προηγούμενα επίπεδα έκθεσης ιδιαίτερα σημαντικά σχετικά με την ανάπτυξη του καρκίνου. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες στη βιβλιογραφία, η συγκεκριμένη μελέτη αξιολόγησε αναδρομικά και τα επίπεδα έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 10-15 ετών πριν από την ένταξη των συμμετεχόντων στη μελέτη και την έναρξη της παρακολούθησής τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές προχώρησαν σε υπο-αναλύσεις των δεδομένων και βρήκαν ότι τα μικροσωματίδια PM2.5 σχετίζονταν με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς (ER+), και όχι με όγκους με αρνητικούς οιστρογονικούς υποδοχείς. Αυτό υποδεικνύει ότι τα μικροσωματίδια μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού μέσω μιας υποκείμενης βιολογικής οδού ενδοκρινικής διαταραχής.

ΡευΜΑζήν: Δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις στην 87η ΔΕΘ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα “ΡευΜΑζήν”, διοργανώνει και φέτος δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις στον χώρο της ΔΕΘ και συγκεκριμένα στις 16 & 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 5-7 το απόγευμα στο  Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός (Αίθουσα C).

Πιο αναλυτικά, η εκδήλωση του Σαββάτου 16/9/2023 τιτλοφορείται «Τα ρευματικά νοσήματα στον 21ο αιώνα» και στοχεύει στην έγκυρη ενημέρωση του κοινού για τα  Ρευματικά Νοσήματα και τις σύγχρονες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών, έχοντας στο πλευρό μας έγκριτους επιστήμονες για την υπεύθυνη  πληροφόρηση  των ασθενών αλλά και του ευρύτερου κοινού. Επίσης θα γίνει και η παρουσίαση του νεοσύστατου Συλλόγου Ρευματοπαθών Βορείου Ελλάδος, που έχει σαν στόχο να καλύψει τις ανάγκες των ρευματοπαθών στη Βόρεια Ελλάδα σε θέματα ενδυνάμωσης των ασθενών αλλά και διεκδίκησης καλύτερων παροχών υγείας. Ο νεοσύστατος σύλλογος αναμένεται να επανδρώσει την Ομοσπονδία με νέα μέλη έτοιμα να συνδράμουν στην ευαισθητοποίηση κοινού και πολιτείας γύρω από τα ρευματικά νοσήματα ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Την Κυριακή 17/9/2023 η προγραμματισμένη εκδήλωση έχει σαν θέμα τις «Προκλήσεις στην περίθαλψη των ασθενών με χρόνια νοσήματα στη Β. Ελλάδα», στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρόνιοι ασθενείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων επισυνάπτεται).

Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα της υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε χθες, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023,  με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Καθηγητή Khaled Abdel Ghaffar, στο υπουργείο Υγείας. Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με θέματα πολιτικών υγείας και, στη βάση της καλής συνεργασίας, που ήδη υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο προβλέπει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της υγείας και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση, επίσης, παρέστησαν από την ελληνική πλευρά o Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη και από την αιγυπτιακή πλευρά ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα Omar Amer Youssef, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας για τις Διεθνείς Σχέσεις Dr. Hatem Amer, όπως και στελέχη και συνεργάτες τους.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αυξήθηκαν τα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδας

Στη χθεσινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε ότι στις 26 υπηρεσίες υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας είχαν προσέλθει μέχρι την ώρα της ενημέρωσης 1.396 άνθρωποι για διάφορα ενοχλήματα υγείας.

Από αυτούς έχουμε 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Έχουμε, λοιπόν, δύο κρούσματα γαστρεντερίτιδας παραπάνω σε σχέση με χθες και 41 λοιμώξεις του αναπνευστικού παραπάνω σε σχέση με χθες, σε σύνολο 1.396 ανθρώπων που επισκέφτηκαν το τελευταίο 24ωρο τις δομές υγείας της περιοχής», σημείωσε η κ Αγαπηδάκη. Σε σχέση με το νερό και την ασφάλεια του νερού, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας διευκρίνισε και πάλι τι σημαίνει νερό κατάλληλο η ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, και πως μπορεί νερό που χαρακτηρίζεται ακατάλληλο να γίνει κατάλληλο με βρασμό στους 100 βαθμούς Κελσίου για τρία λεπτά. Με βάση τα τελευταία εργαστηριακά δεδομένα, στο Δήμο Βόλου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση είναι το νερό στους Δήμους Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Λάρισας, Ελασσώνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Τρικκαίων και Μετεώρων.

Η κ Αγαπηδάκη πρόσθεσε ότι η εντομολογική επιτήρηση έχει ενταθεί και την την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και πιο πλούσια δεδομένα σε σχέση με την εντομολογική δραστηριότητα. «Είμαστε σε συνεργασία και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ειδικό τμήμα του ΕΟΔΥ για να λαμβάνουμε δείγματα και να μπορούμε να δίνουμε τις απαιτούμενες οδηγίες και στις τοπικές αρχές, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε έξαρση κρουσμάτων Δυτικού Νείλου», πρόσθεσε.

Δράση για τη δωρεά μυελού των οστών

Η Κλινική ΡΕΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δότη Μυελού των Οστών (16/9), διοργανώνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη δωρεά μυελού των οστών και την εγγραφή εθελοντών δοτών. Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, ώρες 08:00 -16:00, σε 2 τοποθεσίες. Το πρώτο περίπτερο θα βρίσκεται στην Πλατεία Κοραή και το δεύτερο στο σταθμό του Μετρό στα Μανιάτικα.

«Θα ήταν χαρά μας να συμβάλλεται  στην εθελοντική προσπάθειά μας να στηρίξουμε το σπουδαίο έργο του Συλλόγου ‘ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ’, συμμετέχοντας στη δράση μας και προσκαλώντας κόσμο να μεταβεί στα σημεία Λήψης Δειγμάτων Μυελού των Οστών.

Στόχος όλων μας να αυξήσουμε τον αριθμό των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη ελπίδα σε ασθενείς που πάσχουν από αιμοποιητικές ασθένειες και χρειάζονται μόσχευμα να βρουν συμβατό δότη», αναφέρουν οι διοργανωτές στη σχετική ανακοίνωση».

Όθων Ηλιόπουλος: Τι χρειάζεται για να μην ζήσει η Θεσσαλία και υγειονομική κρίση

Ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρωτής Καθηγητής ιατρικής Όθων Ηλιόπουλος θέτει μια σειρά ερωτημάτων για όλα όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου η Θεσσαλία να μη ζήσει και υγειονομική κρίση. Συγκεκριμένα όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Το Το τοπίο παραμένει θολό και επισφαλές ειδικά τώρα που:

1) απαιτείται ο υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή  να προστατευθεί από περαιτέρω επιβάρυνση και να καθαριστεί από καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και να απομακρυνθούν οι σοροί ζώων,

2) είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες και δομές να αξιοποιηθούν στο έπακρο, υπό ενιαίο συντονισμό,

3) χρειάζεται ο ΕΟΔΥ, ως ο κατεξοχήν επιτελικός και επιχειρησιακός βραχίονας δημόσιας υγείας να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο.

Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα στα οποία η οργανωμένη Πολιτεία (Κεντρικό Κράτος και Αυτοδιοίκηση) καλούνται να δώσουν άμεσες και πειστικές απαντήσεις, προκειμένου η καταστροφή να μην εξελιχθεί και σε κρίση δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα:

-Ποιος συντονίζει το σύνθετο και πολυεπίπεδο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης;

-Ποιος είναι αρμόδιος για την ενημέρωση-εκπαίδευση του πληθυσμού και των εργαζομένων σε υπηρεσίες καθαριότητας προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς επιδημικών εξάρσεων που σχετίζονται με την υγιεινή και τη δημόσια υγεία (λεπτοσπείρωση, ηπατίτιδα κ.α.); Υπάρχει πλάνο αξιοποίησης των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των ενόπλων δυνάμεων, των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης;

-Τι μέσα ατομικής προστασίας (στολές, γάντια, απολυμαντικά) έχει προμηθεύσει η Πολιτεία στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της περιοχής; Τι σχεδιασμός υπάρχει για τον αναγκαίο εμβολιασμό αυτών των εργαζομένων;

-Έχει διασφαλιστεί στους κατοίκους η ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρό νερό (τουλάχιστον 20 λίτρα/ μέρα), πόσιμο, αλλά και κατάλληλο για καθαριότητα;

-Έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα πρόληψης, αλλά και επιδημιολογικής επιτήρησης, στους χώρους φιλοξενίας (δομές και κέντρα φιλοξενίας, καταυλισμοί κ.α.) των πληγέντων απέναντι στον κίνδυνο του covid ή άλλων μεταδοτικών νοσημάτων;

Απέναντι σε μία κυβέρνηση που στο πολιτικό της DNA δεν βρίσκεται η αυτοκριτική, η λογοδοσία και η αναζήτηση συναινέσεων, ελπίζουμε τουλάχιστον να έχει γίνει συνείδηση  το μέγεθος του κινδύνου.

Αυτή την φορά δεν αρκεί  μία «επικοινωνιακή» διαχείριση της κρίσης, χρειάζονται) πολλά περισσότερα».